Panáček v reality show

Výměna manželek IV. – 6.díl: Brno – Paraguay

12. Leden 2011 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Netradičně až v pondělí nás čeká druhá zahraniční Výměna manželek. Tentokrát poletíme 11 tisíc kilometrů daleko, cílem bude exotická Paraguay.

Dne 12. ledna 2011 odvysílala TV Nova tento díl jako další z reprízovaných kousků z reality show Výměna manželek. Pojďme si připomenout Ajdin rekap z roku 2009.

[singlepic id=14 w=415]

Ludmila (62) se narodila v Paraguyi, krásné zemi Jižní Ameriky. Její rodiče, stejně jako rodiče jejího manžela, byli Češi, kteří se do Paraguye přestěhovali ve 30. letech. Ačkoliv žije rodina v tak vzdálené zemi, na svůj původ nezapomněla. Děti i vnoučata umí česky, dokonce dochází na lekce českého jazyka.

Věře (32) z Brna krachuje vztah s manželem, proto bude zajímavé sledovat, zda je takovéto odloučení, které podstoupí díky Výměně manželek opět sblíží.

Ludmila (62) v daleké Paraguay kromě domácnosti pečuje také o obchod, sklenářskou dílnu a spolu se svým manželem Jaroslavem (64) o několik farem, kde pěstují rýži a chovají dobytek. Vlastní 780 ha půdy a zhruba 300 ks dobytka. Ročně vypěstují cca 600 tun rýže. Cena jejich majetku se pohybuje v řádu několika milionů dolarů.

Mají dvě dcery. Růžena (39) je lékařka se specializací na diabetes a Marta (37) je také lékařka – fyzioterapeutka. Ta má dva syny. Kromě svých dětí a vnoučat se starají také o mentálně postiženou Elbu. Několik týdnů v roce s nimi v domě bydlí také učitel, který v městečku vyučuje češtinu.
Do Výměny manželek se Ludmila přihlásila v rámci 40-letého výročí svého manželství.

[singlepic id=15 w=415]

Věra Poláčková bydlí v Brně, v 3+1 s manželem Jarkem (37) a dvěmi dětmi, Bárou (11) a malým Járou (4). Dvanáctileté manželství prochází krizí. Věra pracuje jako operátorka a mimo to si přivydělává na mnoha brigádách, aby rodinu finančně zabezpečila. Díky tomu nestíhá péči o děti a vázne i komunikace mezi ní a manželem. Pomůže jim odloučení?

Výměna Brno – Paraguay může začít

V daleké zemi Jižní Ameriky se Ludmila balí na cestu, ví, že jede do Česka, přesné místo nezná.
To v Brně zatím Věra vůbec netuší, kde skončí. A bude to opravdu daleko. První zastávka je pražské letiště a odlet do Frankfurtu. Zmate ji kód FRA na letence, myslí si, že je to Francie. Jenže je to jen první zastavení na její daleké cestě. Druhá letenka a cíl Sao Paulo v Brazílii. Po jedenácti hodinách letu ji čeká poslední přestup a přistání v Paraguayi. Po 33 hodinách je v cíli. Vůbec neví, kde se nachází. Tipuje Jižní Afriku! Cesta z letiště ji nenadchla, všude špína, díra uprostřed džungle, hezké palmy.

[singlepic id=18 w=415]

Poprvé v novém prostředí

Věře se dům zdá na první pohled jednoduchý, asi žijí z ruky do pusy. Zřejmě se nadřou, odhaduje. Objevuje obchod, dílnu. Zařízení domu se jí líbí.
Ludmile se líbí Brno hned po příjezdu. Jsou zde stromy, byt je taky krásný, je spokojená.

Manuál

V Paraguayi je k manuálu přiložený i španělský slovník. Běžné pokyny k chodu domácnosti. Vypomáhá tam posluhovačka a v obchodě prodavačka. Kvůli jazykové bariéře po dobu Výměny dohlédnou na obchod dcery. S rodinou žije i mentálně postižená Elba, která neumí česky. Vedle domácnosti je zde i práce na farmě, starost o kapibary a kurzy češtiny.

V Brně je úkolů pro novou manželku daleko méně, vlastně ji čeká jen běžná starost o domácnost.

Jak probíhala Výměna v Paraguay?

Pojďme si ji projít den po dni.

Na řadu přichází seznámení s celou rodinou Masků. Věra začíná mít trochu obavy, jak vše zvládne. Navíc pořád netuší, v které části světa se nachází. V rodině v té době zrovna bydlí i učitel češtiny, požádá ho proto o informace. Zjišťuje, že ne v Africe, ale v centrální části Jižní Ameriky prožije následujících deset dní.

2. den

Budíček je po šesté hodině. V kuchyni už je Elba a pomáhá chystat snídani. Domluva zpočátku vázne, ale když se chce, zvládne se vše. Místo čaje nebo kávy, jak jsme zvyklí u nás, se zde pije maté.
V sedm hodin přichází posluhovačka a prodavačka z obchodu.
ABIERTO – OTEVŘENO
V obchodě hlídá dcera Marta. Posluhovačka chystá oběd a tak se Věra pustí do utírání prachu.
Hezké cedulky, nějací ptáčci, takto popisuje při utírání náš státní znak. Nechápe, proč ho tu vystavují. Jaroslav jí poučí a Věra až zde zjistí, jak vypadá náš státní symbol. Smutné!
Obchod, který rodina provozuje je se smíšeným zbožím, musíme proto pro potraviny jinam. Pečivo se zde prodává na váhu a jablka na kusy. Přesně naopak než u nás. Platí 20 400 Guaraníí (PYG).

3. den

Věra přebírá velení v kuchyni. K obědu upeče českou plněnou sekanou. Ludmila ji prý pekla snad před pěti lety, vzpomíná dcera. Česká kuchyně rodině chutná, musí vařit každý den, přibrali by. Opravdu, celá rodina je neuvěřitelně štíhlá.
Odpoledne je čeká značkování dobytka. Toho chová Jaroslav asi 300 kusů. Je to těžká práce. Věra začíná zjišťovat, že zas tak chudí jak tipovala nebudou.

4. den

O tom, že rodina opravdu chudá není, se přesvědčí dnes. Došlo ovoce. Nejdeme pro něj do obchodu či na trh, ale do vlastního citrusového sadu. Mandarinky chutnají báječně, skoro je ani neumí natrhat.
Ještě tedy trochu manioku, tím nakrmíme kapybary, které Jaroslav chová pro potěšení rodiny. Musí se to s nimi umět, jsou to plachá zvířátka. Ale chutná jim a pohladit se také dají. Říká se jim zde lesní prasátka.

[singlepic id=17 w=415]

Výlet k vodopádům Iguazú (někdy se používá Iguacu) je nezapomenutelný zážitek. Tyto vodopády jsou na hranicích s Argentinou a Brazílií. Nádherný pohled podbarvený duhou. Dojetí a slzy. ,,To je pro tebe od nás, zážitek uložený do srdíčka“, objímá ji Růžena.

[singlepic id=16 w=415]

5. den – Teď tady velím já!

Moc změn nečekejte. Oprava okapu, vyměnit koberec, masáž krční páteře od Marty. Rodině se to zdá málo požadavků.
Úkoly se zde plní rychle. Pro koberec jde rodina společně. Nakonec se shodnou na zeleném. Cena je 260 tis. PYG = asi 60 Dolarů.

Jaroslav opravdu není žádný chudák. Vlastní i část původního pralesa. Je čas se jím projít a hlavně zhoupnutí na liáně se hned tak někomu nepoštěstí. Jaroslav šplhá jako Tarzan, houpe se, je ve svém živlu.
Večer je kurz češtiny. Vládne zde přátelská atmosféra. Dnes se budou opakovat slovíčka, která se vážou k lidskému tělu.

7. den

Koberec je doma, starý musí ustoupit. Ještě vyprat potahy a polštáře a snad se to Ludmile bude líbit. U toho Věra přemítá, že manželé jak už jsou starší, tak tolik o výměnu zařízení nedbají, nebo moc šetří.
Večer jde za Martou na masáž krční páteře.
Ani na okap se nezapomíná. Jaroslav povolal firmu a okap září novotou.

9. den

S pomocí posluhovačky se bude vařit poslední oběd. Květáková polévka, pečená kuřecí stehna a české vdolky.

Jarda Masek je se svou ženou 27. 4. 2008 přesně 40 let. Je to láska, která jim vydrží až do konce života. Po tomto zážitku s Výměnou si budou ještě víc rozumět, poleví v práci, aby si ještě užili zbytek života.
Věra má jediné přání. Aby její manžel byl ze čtvrtiny jako Jaroslav.

Loučení

Zážitky zůstanou v srdci. Těší se domů na nový začátek.
Věra s Jaroslavem odlétají do Česka, kde přenocují v penzionu a budou čekat na své partnery.

Výměna v Brně a její průběh

Seznámení s rodinou proběhne klasicky, Ludmila na uvítanou dostává bonboniéru. Nového manžela překvapí věkový rozdíl. A také vzdálenost, kde se jeho žena ocitla.

2. den

Bára pomáhá chystat snídani. Je čas uvařit si pro rodinu neznámé maté. Báře docela chutná, Jarek odvahu ochutnat nenašel. Malý Jára musí do školky. Odvede tam on Ludmilu :-)
Při nakupování musí opět pomoci Bára. Na jedenáct let je to velice šikovná a rozumná holka, ale i malý Jára je šikula.
V Paraguayi je maso daleko levnější, i rajčata, porovnává ceny Ludmila. Chleba stojí zhruba stejně. Ještě jogurty a můžou jít domů.

3. den

Bude rajská omáčka podle Ludmily. Stolovat se bude u velkého stolu. To je pro děti novinka. Velký stůl je „malý“ kulatý stolek. To teda nevím, kde jí jindy.
K večeru Jarek připraví posezení s přáteli, aby se všichni vzájemně seznámili. Grilování ji nadchne a hlavně to, že se ho účastní manželské páry. To u nich asi není zvykem, soudím podle jejího obdivu.

4. den

ZOO, všichni společně se jdou podívat na mláďata ledního medvěda. Nesmíme zapomenout navštívit kapybary.
Večer je tu a je potřeba udělat večeři. Malý Jára nadšeně pomáhá, jen mléko končí z části v míse, z části na něm. Ludmila utírá stůl a Jára se hlásí:,,Ještě mě.“ (myslel taky utřít)
Monolog Báry – maminka hodně pracuje, nemá na nás čas, chce mít hodně peněz, třeba na dovolenou.
Manžel si také začíná uvědomovat, co by mělo být u nich prioritou. Tolik peněz nepotřebují, žijí vedle sebe, ne spolu.

5. den – Teď tady velím já!

Změny žádné, spíše přání. Chtěla by poznat moravské tradice, novou kulturu. Třeba divadlo. Tam Jarda nebyl 20 let.
Přání jsou to hezká, proč je nesplnit.
Výlet na Jižní Moravu s prohlídkou vinného sklípku se Ludmile moc líbil. Nikdy takové prostředí neviděla, sudy ji zaujaly a víno chutnalo.

7. den

Kamarádka Věry se s ní vypraví na prohlídku kyjovských krojů. Ludmile se nečekaně plní sen. Ne že by kroj jen viděla, ale dokonce díky tomu, že je tak štíhlá, si jej mohla i obléci.
Jardovi se stýská. Ani si nepamatuje, kdy si vzájemně řekli, že se mají rádi. Doufá, že se Věra nevrátí stejná, ale že se jí také otevřou oči.

9. den

Pexeso – to Ludmila nezná. Potřebuje radit, jak ho správně rozstříhat, má trochu obavy, zda se nebudou za to na ni zlobit. Potom už jen vysvětlit pravidla a můžou hrát. Další zážitek z Výměny.
Poslední večer ji ještě čeká splnění posledního přání. Návštěva divadla je pro ni vzácností.
Loučení i zde probíhá hodně srdečně. Dárky jsou na obou stranách. Ludmila dostává víno a pozornosti o České republice.

[singlepic id=20 w=415]

10. den – Mezi osmi očima

Všude dobře, doma nejlíp!

Věra – pochopila strašně moc věcí. Poznala úžasné lidi. Pochopila, že potřebuje někoho, kdo by ji chápal a měl rád. Nechce přijít o manžela, slibuje změny. Musí víc komunikovat, trávit společný čas. Dluží omluvu i Báře, snad ji pochopí a přijme. Ráda by s Jarkem oslavila takové krásné výročí, jako Ludmila s manželem.

Jarek – je rád, že to zaznělo, nerad by o ni přišel.

Jaroslav s Ludmilou – jsou rádi, že Výměna druhé rodině pomohla upevnit vztah, že si uvědomili chyby, že to bylo celé ku prospěchu.

Jak Jaroslav sliboval méně práce a víc užívání, plní slib okamžitě. Manželé si pobyt prodloužili a užili si v Čechách 14 dní krásné a zasloužené dovolené.

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 42
1
Petr Novák
Reagovat

Dneska by to mohl bejt spektakulární díl, z Jižní Afriky. :)

Jinak ta 11letá dcera mi přijde o x stovek procent chytřejší než její maminka. :)

2
Anonymní
Reagovat

Proboha ta paní nezná znak své země…

Reagovat

Anonym, překvapilo, ale stane se.

Jinak tento díl vypadá na velmi, velmi poklidný. Spíše takový dokument o životě v jiném koutě světa :)

4
Kolumbus
Reagovat

Že paní nevěděla, kde je Paraguay, to by ještě šlo, ale že je Franfurt ve Francii :-) No, Nikdo není dokonalý …

5
Kolumbus
Reagovat

Suníčko: Přesně to jsem chtěl napsat, tak čekám, že to bude příště v obdobném poklidném duchu nebo naopak nějaký masakr, kde bude alespoň 20x *píp* :-)

6
Petr Novák
Reagovat

Kolumbus: Podle mne nemyslela, že je Frankturt ve Francii, ale na letence byl jen IATA kód letiště ve Frankfurtu – FRA. A podle toho usoudila, že je to Francie. :)

7
Maffynkka
Reagovat

Dobry den, nevite prosim jake je prijmeni pani Ludmily a nejlepe za svobodna?

Reagovat

Neví někdo, proč tuhle řadu vlastně posunuli ve vysílání? Proč jí už nevysílali již v původním termínu?

9
PetraK
Reagovat

Přesně tak, tu letenku tam i ukazovali. Mě nejvíc pobavilo očkování nábytka.

10
Ivča
Reagovat

Ahojka všichni,
docela pohodový díl – konečně snad odzvonilo výměnám, kde nové manželky gruntovaly byty a kydaly hnůj na své sokyně :-))) viz kdysi paní Bubníková, která to tuším odstartovala

Reagovat

Já bych snad udělal cyklus podobným stylem po českých komunitách ve světě :) Jaká očista. Žádný křik, žádné hádky, žádné výčitky a přesto se na to dalo celou hodinu a půl dívat :)

Musí se nechat, že pár z Paraguaye byl velmi vyrovnaný. Holt 40 let, má to někdo štěstí.

12
SAKULPOL
Reagovat

Ahoj

toto byl kliednej dil ktery se me libil zadne pomlouvani, uprimne zjisteni kde je v zivote problem, ukazka jak se zije i jinde na svete ( jak ziji cesi ).

13
Ivča
Reagovat

SUNíčko, taky mě při tomto díle napadlo, že by nebylo od věci dávat do „Výměny“ i starší páry, protože by těm mladým mohly ukázat, jak a kde ubrat nebo přidat páru (jsem už taky 36 let víceménně – spíš více – šťastně vdaná). Jenomže, my starší, už ty emoce halt tak neprožíváme a vy mladí se k té vyrovnanosti musíte probojovat tím, že si párkrát nabijete papulu :-)))

14
Pimpa
Reagovat

Paní z Paraguaye mi byla velmi sympatická, stále se usmívala a byla pořád příjemná. Zato intelekt Brňandy byl fakt síla! To, že neví, kde leží Paraguay, bych jí ještě odpustila, ale ten státní znak hovořil za vše. Přišlo mi, že vydělávání peněz postavila na nejvyšší místo ve svém žebříčku a jestli opravdu prokoukla a napravila se, pak jedině dobře.

15
Radek
Reagovat

Paní Věra dala výrazu íkvoňka úplně nový rozměr :-) Nějak jsem nepochopil, co vlastně tak usilovně dělá za práci. Snad jediné plus mě u ní zaujala ta sekaná a vůbec fakt, že asi umí dobře vařit. Zato Ludmila a její čeština, to je ohromující. Zejména s porovnáním s mladičkými modelkami co šlapou půl roku molo (doufejme) v Milánu či NY a už přijedou a mluví s „very emerickym akcentem“.
Dost nepochopitelné mi ale přišlo od Rezkové z hlediska peněz investovaných do exotiky věnovat tak velkou část dílu tuctovému brečení na téma musíme dát rodinu dohromady, to může udělat kdykoliv u výměny z Libně do Kobylis, tady mi to přišlo škoda času a materiálu…

16
Ajda
Reagovat

Radku,
jako „cestopis“ to bylo úžasné. Ludmile splnili sen a nám ukázali život krajanů. Snad víc než Výměna, by se mi líbil samostatný dokument o životě rodiny Masků v Paraguayi.

Reagovat

Už jen za to zjištění, že rohlíky v Paraguayi váží na váhu a jablka naopak od kusu, to stálo za to sledovat :))

18
jami
Reagovat

jedna z nejsilnějších výměn pro mě.

19
Bublina
Reagovat

Suníčko..ohledně těch rohlíku, pamatuju, že v Itálii je váži taky a zdá se mi to jako rozumný nápad.. kupuješ přesné množstí, ne jak tady 10 rohlíku a 10 velikostí a pekárny pěkně vydělávají, když gramáž je jiná a cena stejná. Nebylo by od věci, kdyby to některé obchody zavedly, třeba jen pekařstí…

Reagovat

Bublina, tak něco to vážení rohlíků má do sebe a za experiment by to jisto jistě stálo. Ale jablka bych klidně na váhu ponechal, tam jsou rozdíly ve velikosti ještě větší než u rohlíků :)

21
George
Reagovat

Připomínka k připomínkám

1. Už to zde bylo vysvětleno. Věra si nemyslí, že Frankfurt je ve Francii. Usoudila tak z kódu na letence, zřejmě nemusí létat tak často, a proto neví, že kód na letence je kódem letiště, nikoli země. To byla nesmyslná kritika.
2. Velmi zarážející je ovšem to, že nevěděla, že je v Jižní Americe. Každý normální člověk sleduje průběh svých letů. Už ve Frankfurtu musela vidět, že letí do Sao Paula, tedy do Brazílie. Při dalším přestupu opět viděla, že let je do Asuncionu, resp. někam do Paraguaye. Cílovou destinaci nelze přehlédnout, i kdybychom chtěli, navíc během letu o něm probíhají na obrazovce informace.
3. Stále nemohu věřit tomu, že nepoznala státní znak. Myslel jsem si, že si ta dobrá žena dělá legraci. Asi nedělala.
4. Nevím, jaké pečivo a kde v Itálii se váží, ale nikdy jsem se s tím u pečiva srovnatelnému s našimi houskami či rohlíky nesetkal. A to jsem tam několikrát do roka…. Ale asi jsem nenarazil na to správné pečivo nebo to byla nesprávná část Itálie. A jako dobrý nápad se mi to nezdá, je to nesmyslné zdržení. Tady je poněkud jiné životní tempo než v J. A. Ale jistě to je jen otázka názoru, někoho může bavit si nedávat k svačině jeden rohlík, ale 100 gramů. (Tedy jeden a kousek nebo tři čtvrtě?). Určitě by to přívitali diabetici a ti, kteří chtějí promrskat matematiku.
5. Protože jsem od sledování odbíhal, nepostřehl jsem situaci, která je v úvodu popisovaná: “ neznámé maté. Báře docela chutná, Jarek odvahu ochutnat nenašel.“ Pokud to tak proběhlo, pak ta scéna nepatří k Jarkovým životním vrcholům. Ale každý se v životě někdy zachová jako idiot.
6. Lze jen souhlasit s názory, že paraguajská rodina byla velmi pohodová, tradiční, rustikální, obdivuhodná, vyrovnaná, harmonická…..

22
George
Reagovat

to Maffynkka: Šebestová

23
Naďa
Reagovat

George: Já byla v Itálii jen v Passo Tonale a tam se pečivo vážilo. V pekárnách i supermarketu.

Jinak se pamatuju, že už za komunistů prodávali bylinný čaj Yerba Maté /dnes daleko větší výběr/, zkusila jsem tenkrát a moc mi nechutnal, cítila jsem tam něco jako cigaretový kouř a já jsem nekuřák. Ale možná jiné druhy chutnají odlišně. Tolik k bodu č. 5

24
George
Reagovat

to Naďa
Vždyť píšu, že jsem asi nenarazil na to správné pečivo a ve správné části Itálie. Ale vcelku mě ten problém nechává klidným, jen to nepovažuji za až tak dobrý nápad. I když rodina byla opravdu úžasná, ne vše v Paraguayi musí být automaticky perfektní. Neznám osobně Paraguay, ale jiné 3 země J. A. a úplně všechno perfektní tam fakt není…..

Určitě mu maté nemuselo chutnat. Ale v článku se píše, že ho neochutnal. To dělají malé děti, že jim něco nechutná, aniž by to kdy měly v puse….. Ale hlavně mi připadá dost nestandardní, když mám návštěvu, zde dokonce starší ženu z velmi vzdálené země, a ona něco ze svého domova připraví, neochutnat to. Dokonce si u kultivovaného člověka dovedu představit, že šálek vypije. A pokud mu nechutná, zdrží se kritických komentářů. Pokud to proběhlo tak, jak je uvdeno v úvodu, pak se zachoval jako totální ubožák.

Mohu tě ujistit, že mě maté taky nechutná, ale s onou paní bych ten šálek vypil, už jenom jako výraz úcty k ní a k zemi, ve které žije. Taky ti chci sdělit, že lékařská literatura už popsala případy, kdy lidé vypili několik šálků maté a přežili.

25
Naďa
Reagovat

George: Nemusíš se hned tak čertit:). Ano, taky bych ze zdvořilosti ochutnala, ale označení „idiot“ a „totální ubožák“ mi připadá trochu přehnané.

26
George
Reagovat

to Naďa
Vůbec se nečertím. Naopak je to žertovná výměna názorů.
Lišíme se ovšem zásadně v hodnocení toho pána. Mě to nepřipadá jako „neslušnost“. Zkus se vžít do té situace. Byla to starší žena. Byla z velmi vzdálené země, daleko od domova, v cizím prostředí. Snažila se ukázat kousek ze své nové vlasti. I ta jedenáctiletá holčička pila. A on ani neochutnal, to je tak ubohé, přízemní, trapné, nezdvořilé, necitlivé…. Takže na označení totální ubožák trvám. Nenazval jsem ho ale idiotem. Napsal jsem, že každý se někdy v životě zachová jako idiot. To je velký rozdíl, to jistě cítíš…. I když v tomto případě bych s tím označením jeho chování neměl sebemenší problém.

Právě v takových momentech se projeví povaha a úroveň člověka. On ji projevil. Idiot.

27
Adéla
Reagovat

Moc krásný díl, pro mne asi nejpěknější a nejsilnější, co jsem z výměn viděla.
A co mne zaujalo:
brečící dcera Věry, která cítí nedostatek lásky od maminky :-( , 64 letý pán šplhající po liánech, příjemná usměvavá rodina z Par., jejich zájem o ČR, ¨manžel Jarek, který neustále paní připomínal její věk mi přišel malinko hulvátský (tzv. skrytý hulvátburan) – asi neví, jak se chovat v přítomnosti inteligentní dámy.
Jistá asertivní Věra na začátku a její procitnutí na konci. Snad to manželům pomůže, a hlavně tedy jejich dětem. život není o dovolených v tunisu, o kérkách, moderním trendy stylu a dohánět , co druhí dělají.

28
Adéla
Reagovat

a dohánět druhé (se mi to odeslalo brzy)

jsem ráda, že jsem včera výměnu viděla ( a takový pocit jsem ještě u tohoto pořadu neměla :-) asi mi také nastavil malinko zrcadlo

29
Zdenka
Reagovat

Přečetla jsem si vaše diskuzní příspěvky a ke včerejší výměně manželek můžu dodat: Bydlím ve stejném domě, jako Věra s Jarkem. Viděla jsem i naživo paní Ludmilu a nechtělo se mi věřit, že už má tolik let. Vždy, když jsem ji potkala, tak slušně pozdravila a máte pravdu v tom, že se chovala vždy velmi vyrovnaně. Paní Věra je velmi šikovná mladá žena, pracovitá a chytrá. Překvapena jsem byla tím, že neznala náš státní znak. Také její manžel je člověk přičinlivý, ale asi podle Věry ne dost. Protože mají hezké a šikovné děti, přeji jejich vztahu jen to nejlepší. A protože už uplynul téměř rok od natáčení a rozvod se nekoná, tak zřejmě bude všechno OK.

30
Janka
Reagovat

Včerejší Výměna byla skvělá. Jako zápor snad opravdu jen to, že Věra nezná státní znak a netuší, kde leží Paraguay a její manžel párkrát zaburanověl. No ale každý máme své chyby, budiž jim to prominuto, jinak moc pěkný díl. A ta dcera Věry je moc šikovná a citlivá holka, velmi inteligentní.

31
sigi
Reagovat

pečivo se v itálii váží, v supermarketech a obchodech s obsluhou (kterých je většina) zcela určitě. máte cenu za 1kg a řeknete si, kolik chcete kusů. imho je to spravedlivé. i u nás přece přišli na to, jak nalákat zákazníky na zaručeně nejlevnější pečivo – stojí 90 haléřů, ale je poloviční než před pár lety, kdy stálo 1,50
Díl nebyl o tom, jak žijí Češi v Paraquayi, to abychom si to nemalovali. Byl o tom, jak vyrovnaně, plnohodnotně a hlavně JINAK žijí lidé za našimi hranicemi

32
Jana
Reagovat

Bylo to pěkné. Otec mi říkal, že paní Ludmila je prý vzdálená příbuzná. Tak to můžu být pyšná, velmi sympatická, ingeligentní, pracovitá a hodná paní.
Velmi mě zaujala její čeština. Takhle mluvil můj pradědeček, který je prakticky odtamtud co ona. Všimla jsem si, že třeba t a d vyslovovala tak nějak jinak, víc vpředu na zubech. Myslím, že je to lokální dialekt, který se v Paraguayi zakonzervoval.

33
Maya
Reagovat

T a D vyslovovala jinak, protože jejich rodnou řečí je španělština, kterou slyší od narození častěji a prakticky kromě hodin češtiny a možná domácí konverzaci v češtině všude a pořád. Je proto logické, že jejich čeština zní jako když se jí učí Španělé. Nemá to nic společného s dialektem… Jednotlivé hlásky se v každém jazyce vyslovují s menšími obměnami a oni zkrátka do češtiny kombinují španělské D a T. Toť vše.

34
Monika
Reagovat

Pohlazení po duši, inteligentní srdíčková rodina z Paraguyie, pravé hodnoty, na které hodně lidí tady zapomíná, vztah Ludmily a Jaroslava a vůbec celé jejich rodiny jako krásná motivace do dalších nejmíň 50ti let ve vlastním manželství, jsem ráda, že se lidé tohoto typu zviditelňují, mohou být velkým příkladem pro každého! Při sledování v pořadu jsem zažívala stejné pocity jako při několikaměsíčním pobytu v Peru! S manželem jsme byli nadšeni!

35
Lili
Reagovat

Krása,krása,krása…Jeden z nejůžasnějších dílů.:)Moc velká pochvala pro všechny,kteří se podíleli na jejím natáčení !!!! Moc děkujeme že máme možnost díky tomuto
báječnému pořadu možnost alespoň trošku poznat tak harmonickou rodinu,jako byla ta z Paraguayi…:)Díky za krásný zážitek(i když pouze televizní),ale kdo sám vyrostl v neklidném a disharmonickém prostředí,jistě dokáže díky takovémuto dílu přehodnotit,že založit rodinu se dokáže vyplatit,i když to stojí mnoho práce a úsilí-odměna v podobě harmonické rodiny je prostě úžasná!!
Ještě jedno velké poděkování paní Ludmile za to,že je taková,jaká je a že nám všem názorně předvedla,že vlídnost,je inteligence srdce…

36
POMOZTE !
Reagovat

Čau všichni… Asi to nevyjde, ale taky samozřejmě souhlasím že to byla jedna z nejhezčích výměn , ale strašně všechny prosim jestli by ste mi neposlali na můj mail něco o Báře ať už mobilní číslo nebo icq nebo profil to je fuk , ale něco určitě pošlete, nebo jestli to ted Báro čteš tak mi napiš :-) ….. Byl bych strašně rád, předem moc děkuju …. a čekám

37
POMOZTE !
Reagovat

ja zapomel na mail —-kenstvel@seznam.cz ….

38
ewwwa
Reagovat

Tenhle díl sjíždím z archivu teprve dnes a napadá mě – to Nova poslala paní Věru do Paraguaye bez jakýchkoliv očkování? Povinná tam asi žádná nejsou, ale doporučená určitě ano (žloutenka, břišní tyfus…).

39
kairen
Reagovat

Když jsem viděla rekap, tak jsem se těšila, že je v TV nějaký opakování nebo nedejbože nový díly:-) Proč to sem dáváš po takové době, Ajdo?

40
Radek aka SUNíčko
Reagovat

Kairen, to chce především klid. Díly Výměny manželek, které jdou nyní na TV Nova jsou reprízy (napsáno v úvodu článku) a pokud se do Ajdina rekapu začteš, zjistíš, že není psán tento týden, ale v roce 2009. Pouze jsem změnil datum jeho publikace, aby byl vždy aktuální díl více na očích. To je tak celé. Takže Ajda skutečně žádné rekapy na Výměnu manželek, aktuálně nepíše. Jsou totiž již dávno napsané a v archívu Panáčka v reality show.

41
kairen
Reagovat

Dík, a ono to teď jede znova na Nově? Jsem si ani nevšimla.

42
Radek aka SUNíčko
Reagovat

Jj jde. Leden je letos v českých televizích plný repríz. Takže TV Prima točí staré díly Prostřeno, a TV Nova dává nyní každou středu večer staré díly Výměny manželek.

Přidat komentář