Panáček v reality show

Na Markíze začal Elán je Elán

26. Únor 2008 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

V neděli na slovenské Markíze odstartovala původní talentová show Elán je Elán, v níž budou členové této slavné kapely hledat dva hlavní představitele do svého připravovaného rockového muzikálu. Narozdíl od SuperStar tak nejde jen o nalezení nejlepšího zpěváka a zpěvačky, neméně důležité je, aby kandidáti uměli také dobře hrát a tancovat. Tato zajímavá profesní příležitost tak na castingy přilákala zejména ty, kteří se za amatéry nedají označit, spousta z nich už má muzikálové zkušenosti.

Oproti obdobným talentovým show se tentokrát diváci vůbec nedočkali nějakých rozjezdových dílů, které by monitorovaly průběh castingů (ty probíhaly Bratislavě, Banské Bystrici, Košících a v Praze). Jedinou útěchou tak mohla být asi tříminutová montáž těch méně nadaných účastníků castingů, mezi nimiž nechyběl ani Ivan, alias James Bond, který hvězdil už ve slovenské SuperStar. Ani tentokrát nezklamal a jeho přednes „žaba neblázni“, posunul text této písníčky do úplně nové roviny.

Bez záběrů z castingů se show rovnou přenesla do semifinálových přímých přenosů z bratislavského PKO, kde se na pódiu představila první osmička soutěžících (zbývajících osm se představí další neděli). Mezi 16 uchazeči o roli v muzikálu je hned 5 lidí z Česka, zbytek je ze Slovenska a jak už bylo řečeno, nejsou to žádní začátečníci. Najdeme zde nejen finalisty SuperStar (Martin Krausz a Zuzana Vlčeková– tu si možná pamatujete z Česko hledá SuperStar 3), herce z muzikálů (Viliam Csontos, Kamil Mikulčík, Soňa Jányová, Gabriela Urbánková, Kateřina Klečková), ale i zpěváky rockových kapel (Monika Agrebi, Martin Filak, Pavel Houfek).

Každý ze soutěžících si vylosoval jednu písničku Elánu, kterou pak s pomocí živé kapely, vokálního doprovodu, profesionálních tanečníků a pečlivě připravené choreografie předvedl na pódiu před živým publikem. V prvním díle tak zazněly např.hity Od Tatier k Dunaju, Bosorka, Čaba neblázni, Zanedbaný sex. A podobně to bude vypadat i v dalších dílech, zpívat se budou zejména populární písničky Elánu, v některých kolech ale přijdou na řadu i hity ze světových muzikálů.

Jejich vystoupení hodnotí porota, v níž zasedli hned tři členové kapely Elán: Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl. K nim se v každém díle přidá ještě speciální host. Tím prvním byl zpěvák Peter Nagy (dalšími hosty bude např. Karel Gott, Ivan Mládek anebo Bolek Polívka). Hodnocení porotců bylo v prvním díle docela bez šťávy (hodně chybí rýpavá kritika podobná Simonu Cowellovi). K soutěžícím byly většinou milosrdní, s přibývajícími vyprázdněnými pohárky se Elánisti bavili mezi sebou vtípky, kterým rozuměli snad jen oni sami. Konečný verdikt byl ale jen na nich, jedná se o casting do jejich muzikálu, takže o vyřazení soutěžících rozhodují také jen oni.

V každém dílu vypadnou vždy dva soutěžící a tak tomu bylo i v úvodním dílu. Speciální host poroty má právo udělit imunitu jedné zpěvačce a jednomu zpěvákovi, kteří se mu líbí nejvíce. Ze zbývajících soutěžících si Elánisti nominují dvojici mužů a dvojici žen, z nich pak předseda poroty rozhodne, kdo konkurz definitivně opustí (v prvním díle na to doplatil Martin Krausz a zcela zasloužene Natália Puklušová). Podobným stylem bude probíhat i následujících pět nedělních večerů, diváci se ke slovu dostanou až v sedmém a osmém díle, kde pomocí SMS hlasování určí vítěznou dvojici. Na ni kromě hlavních rolí v muzikálu bude čekat i dvoutýdenní pobyt v londýnské muzikálové a dramatické akademii Guildhall.

Úvodní díl show Elán je Elán sledovalo u obrazovek 824 tisíc diváků (televizní share 47%), což trochu zůstalo za očekáváním, a je otázkou, kolik diváků jí zůstane věrných příště. I přes vysoký potenciál v podobě dobře známých písniček, které si u televize mohou všichni společně prozpěvovat, pořad nějak extra nevynikl. Možná to má na svědomí znuděná porota (sám Jožo Ráž na tiskovce před zahájením vysílání prohlásil, že se mu na castingu žádný zpěvák nelíbil, a nikdo prý netvrdí, že vítěz soutěže bude ten nejvhodnější kandidát do jeho muzikálu!). Možná je to kvůli příliš žoviálnímu stylu moderování Vila Rozborila (Vilo by si měl uvědomit, že už rozhodně není teenager a chovat se podle toho). Dosti zásadním problémem je ale stopáž. Téměř tříhodinový přímý přenos (a v něm 40 minut reklam) je opravdu k nepřežití. Zvlášť když jenom vyhlašování jmen dvou vyřazených zabere neskutečných 40 minut. je pochopitelné, že Markíza chce diváky udržet u obrazovek co nejdéle kvůli přjmům z reklam. Pokud ale diváci prvních šest večerů nemohou do děje aktivně zasáhnout (alespoň formou nějakého doplňkového SMS hlasování, např.pro udělení jedné imunity), tak asi brzy jejich zájem opadne.

doporučené články

– Gorilla.cz: Elán je Elán: První večer nastavil laťku

videa ke stažení

Celý díl v archívu TV Markíza

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
kacule
Reagovat

Tak jsem se překonala a na základě recenze na Gorille celý díl z archivu shlédla a líbilo se mi to. Sice dlouhý, ale zdaleka ne tak nudný jako naše ČHS. Moderátor byl fajn, trochu moc žoviální, ale pořád lepší než některej náš, včetně Mareše. Uvidíme jak to bude dál

2
Azachiel
Reagovat

to, co předvádí Mareš v X-Factoru, je naprostej šlendrián :D Na to se nedá koukat, proto věřím, že i Vilo je lepší než on xD

3
hailey
Reagovat

Dik za recenzi, pěkně se s tou na Gorille doplňuje. Na show jsem se těšil, Elán mám rád, ale byla to dost nuda, takže jsem v přímém přenosu raději přepínal na XFactor, a to už je co říct. Nudnější porotu aby pohledal, chlapci patrně pochopili svoji roli tak, že stačí občas na půl úst zamumlat holou větu a jinak se jen tak povalovat v křeslech, protože vyděláno už mají. Křečovitý Vilo Rozboril se to sice snažil dohnat co do počtu slov a množství pohybů, ale šlo až moc vidět, jak se chudák nutí a sám ví, že to není ono. Zato soutěžící, to bylo jiné kafe než na jaké člověk narazí na Superstar, fakt radost se na ně podívat a poslouchat. Jenom mi přijdou proti té Superstar tak nějak profesionálně studení, až jsem se v neděli večer přistihl, že myslím na to, že vlastně pracují a já budu muset zítra taky na šichtu :-( Hůl bych nad tou show ale nelámal, napoprvé to nikdy není ono, potenciál to má a určitě se ještě nějak vyvine… Horší než ČHS to snad nebude…

4
Lecifer a Lena
Reagovat

Show Elán je Elán je super. Všechno je na tom super. Zažily jsme to na vlastní kůži 24.2. Nechápu vaši kritiku asi jste na tom nebyly. Takže radši to nesuďte.

5
Jarka
Reagovat

elan je elan je supow show……..nemam na nu slow wawwwwwwww:))))))))))))))))

6
thereskha
Reagovat

Nevíte někdo kde by se to tady dalo stahnout jako vsude to je ale kdyz dam stahnout tak se to proste nestahne neznáte nakou dobrou stranku na stahováni mp3?kde to pude???

Přidat komentář