Panáček v reality show

Češi opouštějí televizní gauč – Respekt

9. Červen 2007 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Televizní magnáti začínají přemýšlet, čím odrazují své diváky. Ti totiž stále méně sledují nejen zprávy, ale i další nabídku z koše televizního vysílání. Podle výzkumu agentury Media Research, která měří v celé Evropě popularitu TV kanálů, poklesla v Česku letos za první čtvrtletí sledovanost celoplošných televizí v porovnání s loňskem v průměru o více než desetinu. Nejhůř na tom je Prima, nejlíp ČT, ale nejzajímavější je, že celkově je o zatím největší propad. Co se to s námi děje? Češi jsou bohatší a vybíravější. A jedním z důvodů může být i fakt, že televize jsou nudné a věnují moc času reklamám.

Zbytek velmi zajímavého článku naleznete v aktuálním čísle tištěného časopisu Respekt.

Počátek článku jsem z Respektu odcitoval především proto, že se toto téma – pokles divácké sledovanosti, řeší pod mnoha články o reality show Bailando, ale občas padne zmínka i o Výměně manželek. Co si myslíte vy? Skutečně přestává Čechy bavit se dívat na televizi? Je nabídka českých televizí nudná?

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 24
1
Charlene
Reagovat

No, spíš bych řekla, že je ta nabídka dost jednotvárná. Seriál, seriál, seriál, zábavný pořad, seriál, soutěž, seriál, film, seriál, seriál, seriál… Nikdo to nemůže sledovat všechno, to by se zbláznil, tak si z toho něco vyzobne a zbytek nechá plavat. Když má něco úspěch, tak se to začne dojit tak, že to nakonec všechny otráví. A pak má zase úspěch něco jiného a začne se to dojit… Já bych byla radši, kdyby ta nabídka byla trochu pestřejší.

2
Agnus
Reagovat

Mě by stačilo, kdyby zajímavé věci dávali v rozumný čas. Před časem jsem to i někde slyšel. Strategie je prý taková přilákat diváka k obrazovce a udržet ho tam co nejdéle. Snaží se o to jednak částečně zajímavými pořady např. předvečerní zprávy, ale pokračují naprostými pitomostmi po hlavních zprávách :-) Nastavujou to co můžou aby lidi čekali na zajímavé pořady a seriály. Osobně se mi líbí Zoufalé manželky, Doktor House, Ztraceni, Chirurgové. Všechny tyto seriály jsou až po desáté hodině v den kdy člověk potřebuje spát aby mohl vstávat do práce, je to normální ? Pak se můžou divit, že se na celou jejich tv vykašlu a radši dělám něco jiného.
A kapitola sama o sobě je délka a četnost reklam v zajímavých filmech….. Je normální reklama co půl hodiny nebo třičtvrtě hodiny ?
Já to vidím tak, že lidi dostávají rozum :-)

3
Petr Novák
Reagovat

Osobně se nedivím a jsem moc rád.

Stačí se kouknout na program v primetimu – Letiště, Světla pasáže, Slečna Marplová, Ordinace, Velmi křehké vztahy, Místo nahoře, vážná hudba, český béčkový flim, estráda, divadelní představení, stará česká pohádka, Bailando, Četnické humoresky, dokument o přírodě, sociální dokument, stará česká show… teď jsem vyjmenoval skoro celý týdenní program od osmi. Taky jste si nevybrali, jako já? Anebo… taky když běží některý z těchto programů vypínate televizi?

Snad už národ dostává rozum – jedině tak se zbavíme veřejnoprávního programu připomínající léta osmdesátá a deváté reprízy Komisaře Rexe.

4
Charlene
Reagovat

Já si maximálně vyberu Krause, Sběratele kostí nebo Myšlenky zločince, většinou ale přepínám na zahraniční kanály (často AXN) nebo prostě vypínám.

5
Michigan
Reagovat

Reknu to asi tak – filmy, co v tv davaji, jsem uz davno videl na dvdcka z pujcovny nebo v kine, serialy americke provenience jsou s orignalitou hodne na stiru, ceske jeste hur, telenovely nesleduju a originalni porad stoji vetsinou za houby. Sem tam se sice kouknu na zpravy, ale davam prednost zjistovani informaci na webu a interaktivni zabave. Casu je vzdycky malo a tak si rad vyberu, co budu sledovat nebo cist sam – to tv bohuzel nenabizi, proste tupe sledovani neceho, co nemuze clovek ovlivnit nebo ceho se nemuze aktivne zucastnit uz prestava byt zabavou…

6
idol-fan
Reagovat

Ale ani televízie to nemajú lahké raz tá studna nápadov ako prilákat diváka vyschne a aj diváci uz budu mat televiziu tak napozeranu ze nebudu sledovat len tak hocico… Nase slovenske televizie nevedia poriadne investovat peniaze a robia samé hlúposti robia slúpe reality show za desiatky milionov korun (keby aspon za nieco stály…) a nevedia tvorit vlastné relácie. Asi si neuvedomuju ze ludia trávia sledovanim televizie ovela viac casu ako napr pred 20 rokmi a majú nasledované typy seriálov, filmov, relácii a potom ludí uz ani nebaví sledovat TV ked vedia co ich caká….

7
baraa
Reagovat

Ja bych zase nechala“dusi“ videt v pohode Zoufale manzelky, nebo chirurgove, nebo Odpocivej v pokoji (nevidet to na HBo), a porad se divim, ze to jine nezajima, nebo Celebrity Camp, kterej je propadakem na Slovensku.
Jenze ty porady sledovanost nemaji a ja sama to nezachranim:-))taky nekdy nestiham.

8
Petr Novák
Reagovat

idol-fan:
Nesouhlasím. Dejme si příklad Ztraceni (Lost). U nás v Česku je vysílá Nova – avšak jednou týdně. To podle mne odláká část cílové skupiny 12 – 26, která si ho mezitím v nedočkavosti na další díl stáhne z netu. A na televizní vysílání se pak nepodívá…

Reagovat

Petr Novák, přesně tak, většina lidí v mém okolí má Ztracené již nasledované do posledního dílu třetí série, tedy zatím posledního oficiálně odvysílaného v USA. Proč na to čekat měsíce, když to může člověk shlédnout celé během pár večerů?

10
Petr Novák
Reagovat

@Suníčko:
Nechápu, proč 24 hodin kdysi dávali 2x týdně a Ztracené jen jednou. Přitom 25 epizod první řady by se kadencí dva díly týdně krásně vešlo na podzimní sezónu a 24 epizod té druhé na jaro.

Snad to lidem z Novy dojde a Prison Break na podzim bude 2x týdně… i když – já UŽ to sledovat nebudu. Rozhodně ne s dabingem á la Lost.

11
Jana
Reagovat

Neřekla bych, že lidé upouštějí sledování TV. Spíse jen českých TV. Kdo má kabelovku tak si tam najde mnohem zajímavější programy než jen seriály a opakované filmy, které běží na českých TV. I Slováci vysílají zajímavější filmy.

12
Kryczek
Reagovat

Přesně tak jak reagovali moji předchůzci, důvodů proč naše televize upadá je mnoho —- Skladba pořadů je opravdu špatná (aspon pro mě jako mladého člověka) lidi v televizi by si měli uvědomit že je moderní doba a když prostě vyjde seriál v zahraničí a je kvalitní, tak se díky internetu mezi lidi rozšíří poměrně rychle a když potom, přijde nějaká naše televize s takovým seriálem po letech zpoždění a ještě se špatným dabingem a pozdním vysílacím časem prošpikovaným 30 minut reklam. Nemůže se divit, že takové pořady nemají úspěch. Když se nad tím co jsem napsal zpětně zamyslim, oni ty televize dělají vlastně všechno špatně :-) Domací tvorba je strašná, kvalitní věci pokud vůbec jdou, tak příliš pozdě a málo. Pokud si chtějí vybudovat diváckou základnu z důchodců, kteří se dívají na ty jejich Ordinace a Letiště atd. jen proto, že nemají co lepšího na práci, tak BRAVO tleskám, protože se jim to daří na jedničku. Možná je to jenom chytrý dlouhodobý marketing, populace stárne, důchodců je víc a víc, takže sledovanost taky časem poroste :-)

13
ajda
Reagovat

Petr Novak
– stejně jako všechny 3.řady Ztracených, i Prison Break má spousta lidí dávno zhlédnutých a tak bude sledovanost nižší a odsunou to po pár dílech do pozdějšího času.

14
Ráďa
Reagovat

Slyším tady stesky nad tím, že seriály Chirurgové, Ztraceni, Zoufalky atd. jsou pozdě. Televize si podle mě neuvědomily, že slovo „zahraniční seriál“ má silně pejorativní nádech, právě díky x-té repríze Komisaře Rexe, Kobry 11 atd. A tohle navíc nejsou seriály pro průměrného českého diváka. Podle mě s tímhle neuspějí, ať budou dělat cokoliv.

Jinak, holt po úspěchu Rodinných pout se Prima a Nova vrhly na tohle téma. Zpočátku to lidi bavilo, ale časem to zkrátka omrzí. Nic jiného bych v tom nehledal.

Jo a měl bych námět, jak zvednout sledovanost: silně mi chybí talkshow. Jeden Kraus je málo a časem se omrzí. Vždyť Nova začínala s Áčkem, každodenní talkshow. Teď není nikde nic. Otázka je, kde vzít vtipného a pohotového moderátora a podobně, prostě druhého Krause.

Jo, ještě bych dodal, skutečné talkshow, ne Banánové rybičky. Takové, aby občas někoho naštvalo :-)

15
Petr Novák
Reagovat

Kryczek:
Nejhorší je, že náš národ si i přes tu hrůzu v televizi něco vybere a úterní večer věnuje Ordinaci – když nic jiného nejde. Takže vlastně ta Nova (Prima…) pak má dojem, jak skvělej program má. :-)

Chtělo by to celorepublikovou osvětu pro domácnosti. Nebo alespoň pro ty s peoplemeterama.

S tím Krausem souhlasím – dřív jsem ho „tak nějak nemusel“. Jak bylo teď Bailando a náhodou jsem byl doma, rád jsem si ho naladil. Změnil jsem názor a chválím – jeden z Mála pořadů, co sleduji.

ajda:
Bohužel máš pravdu. Naštěstí je tady i skupina lidí, kteří seriál přes internet nesledují nebo dávají přednost dabingu (mimochodem z větší části otřesnému) přednost.

Když se to sečte a podtrhne, tak je vítězem Ordinace v růžové zahradě. Současně běžící Rodinná pouta, Karel Šíp ani sociodokument nejsou soupeři. A lidi se večer na televizi chtějí koukat… půjčit si DVD? „Bych musel vstát z gauče, to radši mrknu na tu kravinu na Nově…“ :-)

16
Ondra
Reagovat

jak rikaji vsichni no…moc toho v te telce neni…a kdyz jo, tak pozde vecer (chirurgove, zoufalky) …tak radsi prepnu na AXN, kde neco slusneho jede:) a na co se tesim? Na Heroes:)

17
LadyXL
Reagovat

Hmm, nejsem důchodkyně ani jiná socka a občas se koukám od osmi na Ordinaci. Ale že bych kvůli ní zdrhala domů, to ne! Já prostě jsem spíš průměrný občan, co má kabelovku krátce a s minimem programů. Takže občas koukám na Markízu, když si nevyberu jinde. Ale těším se na Myšlenky.., Zoufalé manželky, Chirurgové, Sběratele kostí. To jsou moji favoriti. Bohužel běží moc pozdě, přesto se dívám (a pak si nadávám). Někdy si to nahraji a pak se na to koukám druhý den od 8 (když jsem doma) místo skvělé Ordinaci či Letiště…:-) Pokud jde o filmy , tak mám dojem neustálého deja-vu a myslím oprávněně. Něco jsem shlédla na DVD, něco už i na jiných tv stanicích…. a když něco pěkého běží, je to pozdě večer. A nejvíc mne prudí,když mi nějakou reprízu cpou upoutávkou do hlavy, že je to premiéra!!!

18
jarina
Reagovat

Já zase nechápu neustálé opakování seriálů typu – Kojak, To je vražda napsala, Wolker, Texas…., Metlok, Komisař Rex, Stefanie, Wolfův revír, Doktor z hor……. Neříkám že jsou všechny špatné. Ale vždyť to už snad všichni viděli!!!!!!!!!I filmy v 8 jsou všechny už ohranéééé. Seriály jak Chirurgové, Myšlenky, Kriminálky…. ty mě sice baví ale pro jsou moc pozdě.

19
Ifa
Reagovat

Ráďa: Zkus se někdy mrknout v úterý od 21 h na Všechnopárty Karla Šípa. Není sice tak jedovatý jako Kraus, ale já na něj taky ráda koukám.

20
Míša*
Reagovat

já nechápu, proč chcete za každou cenu trávit večery u televize? Světlo je do devíti, venku krásně … přece nebudu sedět doma a nadávat na TV program?

21
Míša*
Reagovat

já nechápu, proč chcete za každou cenu trávit večery u televize? Světlo je do devíti, venku krásně … přece nebudu sedět doma a nadávat na TV program?

22
pattrick
Reagovat

hm.. ale tady už se dlouho nevydal žádnej člááánek.. a přece se toho tolik v TV děje, panaček team co s vámi je?

23
Martin
Reagovat

Tohole je jeden z duvodu proc prime pada sledovanost.

===================
Dobrý den, promiňte, ale to snad nemyslíte vážně, s tím novorozencem? Kolik Vám je let a kolik máte dětí? Vy byste skutečně pustil manželku s miminkem do takového pořadu?
Na druhé straně pornoherce byste zase nepustil – výběrová komise se bude snažit vybrat takové zájemce o tuto reality-show, aby pořad byl zajímavý.
Zdravíme.
J. RXXXXXX
informace@iprima.cz

—–Original Message—–
From: WEB [mailto:unknown@mediacapitol.com]
Sent: Sunday, June 10, 2007 8:44 PM
To: informace
Subject: VV-NH – Dotaz z webových stránek iprima.cz

dotaz: Dobrý den,

můžete prosím do VV3 pustit ženu s novorozencem, čím menší tím lepší, aspoň tam bude ta správná armosféra. Rovněž by bylo prima kdyby jste dál nepustily pornoherce a celebrity,
jmeno: XXXXX XXXXXX
adresa: XXXXXXXXXXX

24
Mannal
Reagovat

Vcera jsem od kamaradky dolsata tohle DVD..je uzasne..nemohu se vznadivat..i bonusy jsou super..Byla to opravdu vydarena show, nemelo to chybu..Planujete i neco podobneho do jinych mest, nez do PH?diky

Přidat komentář