Panáček v reality show

Panáčkuv TamTam: Slovensko hledá Supermodelku

16. Listopad 2006 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Slovenská televize JOJ v posledních dnech vysílá krátké upoutávky na novou reality show, kterou se chystá spustit na přelomu ledna-února příštího roku. Ohledně jejího obsahu je momentálně tiskové oddělení televize tajemnější než hrad v Karpatech. Ale protože si JOJ před několika týdny na Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovala ochranné známky Supermodelka, Hľadá sa Supermodelka a rovněž varianty v mužském rodě (Supermodel, Hľadá sa Supermodel), dá se už tušit, odkud vítr vane.

Jedná se totiž o slovenskou verzi úspěšné soutěžní reality show America’s Next Top Model, která se v těchto dnech vysílá už sedmou sezónu. Třináct obyčejných dívek se v ní utká o exkluzivní kontrakt s modelingovou agenturou a možnost objevit se na titulních stránkách prestižních módních časopisů. V jednotlivých epizodách se soutěžící připravují na dráhu modelky, například se učí správné chůzi po přehlídkovém molu, trénují si pózy pro fotografa, pilují komunikační dovednosti s novináři. V rámci soutěže prodělají také zásadní proměnu vizáže pod rukama špičkových odborníku. V každém díle taky mají za úkol nafotit vlastní sérii fotek na zadané téma, přitom často v extrémních podmínkách, nechybí ani reklamní focení v bikinách, spodním prádle (anebo úplně bez). Jedenkrát za sezónu se také vydají na focení na atraktivní místo v zahraničí. Jejich výkon pak zhodnotí čtyřčlenná odborná porota, která rozhoduje o tom, kdo v každé epizodě vypadne. Poslední dvě finalistky si to pak mezi sebou rozdají na přehlídkovém mole a porota z nich vybere vítězku. Tuto show vymyslela americká supermodelka Tyra Banks, která ji také moderuje a je i jedním ze čtyř porotců (v porotě zasedla například i módní ikona Twiggy). Německou verzi měla na starost zase Heidi Klum, do slovenské verze si televize JOJ vybrala jako moderátorku Simonu Krainovou.

Celebrity pod širákem

Produkční firma J.A.M. Film 1999 (která pro Markízu vyrobila například Mojsejovce) si zase zaregistrovala ochrannou známku na název Celebrity Camp. Mělo by se jednat o formát britské reality show I’m a Celebrity, Get Me out of Here!, která se v pondělí 13.listopadu začala na ITV1 vysílat už v šesté řadě. Deset celebrit (nebo spíš radobycelebrit) z řad herců, zpěváků, modelek, sportovců a politiků je odvezeno ze světa pohodlí a komfortu doprostřed australské divočiny a ponecháno svému osudu. Prostřednictvím kamer pak diváci sledují, jak si se všemi nástrahami přírody poradí. V rámci pravidelného živého přenosu se pak diváci do hry zapojují a prostřednictvím telefonického a SMS hlasování rozhodují, která celebrita musí podstoupit tzv. Bush Tucker Trial, speciální úkol zahrnující hady, pavouky a jinou nepříjemnou havěť žijící v džungli. V pozdější fázi hry pak diváci hlasují, která celebrita se stane vítězem. Penize vybrané za divácké SMS jdou na charitu.

Trochu to připomíná Survivora a také americká televize CBS neúspěšně zažalovala konkurenční ABC kvůli vysílání tohoto formátu. Ale protože v USA to byl velký propadák a skončilo to jen u jedné sezóny, vše nakonec vyšumělo. Kritici této show vytýkali, že o celebrity bylo ve skutečnosti moc dobře postaráno (a například v jedné nebezpečně vyhlížející scéně s krokodýly se jednalo o loutky řízené štábem pomocí vysílaček). Podle informací na oficiální webové stránce utratila ITV jenom za výstavbu kempu a zázemí pro štáb 7 miliónů liber, produkci zajišťuje na 450 lidí a technika je rozmístěna ve 30 kontejnerech a 14 střihacích místnostech. Takže přejeme J.A.M. Film hodně štěstí.

Mojsejovci se nepohodli s Markízou – už zase

Už po deseti epizodách předčasně skončila docu-soap Nora a Braňo: Pravdivý príbeh, v níž mohli diváci nahlédnout do soukromí kontroverzního páru z Pereše. V jednotlivých epizodách jsme mohli vidět, jak žijí, tráví dovolenou, velkoryse utrácejí, pořádají vlastní hudební festival, slaví Nořiny narozeniny… Na konci každé epizody se pak v rubrice „Čo my na to“ po svém vypořádávali s bulvárním tiskem a nešetřili kritikou na slovenskou kulturní smetánku. A právě tato rubrika se dlouhodobě stávala jádrem sporu s vedením televize Markíza. A když si Braňo do živého vysílání v pátek 3.listopadu připravoval přednášku na své oblíbené téma „Alkohol je metla lidstva“ (s konkrétními příklady velkých slovenských celebrit, se kterými notně zametá), byl vedením pořadu mírně „usměrněn“. Vyvrcholilo to dramatickým prohlášením manželů Mojsejových v živém vysílání o okamžitém ukončení jejich účasti na dalším natáčení. Následovala také stížnosti kvůli zastrašování, kterou manželé zaslali přímo na centrálu CME, a prosakují také informace o jejich zájmu přejít do konkurenční televize Joj. To se ovšem nelíbí Markíze, která má s Mojsejovými exklusivní smlouvu až do 31.12.2006 s možností uplatnit několikamiliónovou pokutu. Takže v této televizi už asi žádnou další reality show z hlavy Nory a Braňa neuvidíme. Díky bohu.

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
donAntonio
Reagovat

Hm, na Supermodelku se teda těším. Viděl jsem pár dílů zahraničních verzí (na YouTube) a zdá se, že se bude na co koukat. :-)

2
Oskarka
Reagovat

Sledujem RS ceske i slovenske a tak sa mi zda, ze ich tu nikto nema rad. Teda hlavne tvorcovia. Pride nova RS, vo svete uspesna, dostane sa do ruk nasim „tvorcom“ a je po nej, vid VV, BB, Bar, Survivor, Supertelo.

Přidat komentář