Panáček v reality show

TANEC HVĚZD: další megaprojekt z BBC na ČT

21. Květen 2006 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Dancing with the Stars Po loňském Největším Čechovi vsadila Česká televize na další formát britské BBC. V podzimním Tanci hvězd budou diváci vybírat nejlepší tanečnici nebo tanečníka z řad celebrit.

Tanec hvězd, v originále Strictly Come Dancing, je soutěž s prvky reality show a estrádní zábavy. Poprvé ji vysílala od května do července 2004 BBC 1. Ve stejný rok na podzim zařadila druhou sérii.

Koncept je založen na soutěži tanečních párů, ve kterých je jeden profesionál a jedna celebrita z řad sportovců, zpěváků, herců, moderátorů, politiků nebo z jiného oboru, který není příbuzný tanci. Ze všech párů postupuje do finále pouze osm. Ty pak mají za úkol předvést v osmi padesátiminutových přímých přenosech různé standardní a latinskoamerické tance.

Výkony párů komentuje a známkuje porota a diváci hlasují pro nejlepší dvojici. Ve druhé části večera jsou vyhlášeny páry, které získaly nejvíce hlasů.

Není to Milionový tanec

Česká televize se rozhodla zakoupit licenci k pořadu a nasadit ho jako programový pilíř letošního podzimu. Pro veřejnoprávní televizi to bude největší programový projekt letošního roku. Reaguje jím na přetrvávající zájem diváků o talentové soutěže s rozhodujícím hlasem publika.

V tuzemsku si v tomto žánru vedl velmi dobře projekt Česko hledá Superstar, jejž vysílala TV Nova a nyní již rozběhla castingy na třetí řadu této reality show. Např. na Slovensku se kromě SuperStar objevila i taneční soutěž – Milionový tanec (TV Joj). Její princip je však vzdálenější Strictly Come Dancing a kopíruje spíš Pop Idol.

Poprvé denní sestřihy?

ČT začne pořad vysílat pravděpodobně na přelomu října a listopadu. Hlavní program by mohl být zařazen v sobotu od 20:00 hod. na ČT 1 a ještě ve stejný den dojde na asi dvacetiminutové vyhlášení výsledků. Večery nebudou sestávat pouze z tance, ale také z estrády.

K tomu může televize připojit i krátké dokumentární medailonky, které by reflektovaly zákulisí příprav a tréninků jednotlivých tanečních stylů. Ty by televize mohla vysílat denně.

Bylo by to vůbec poprvé, co by po vzoru reality show jako Big Brother nebo VyVolení nabídla denní sestřihy i veřejnoprávní televize.

No. 2 na BBC 1

Tanec hvězd má potenciál zaujmout diváky, protože v sobě kloubí jednak vysokou míru televizní zábavy, účast populárních osobností a zapojení publika. Důležitým stimulem ke sledování by mohly být právě zmíněné každodenní sestřihy.

Průměrná sledovanost první série dosáhla na BBC 1 28%. Druhá část večera, vyhlášení výsledků, se v roce 2004 stala dokonce druhým nejsledovanějším pořadem (po daily soup Eastenders), s 41% sharem a ratingem v úrovni 19%.

Dobré výsledky sklidil pořad i v dalších zemích, kde byl vysílán. Zatím nejúspěšnější byl v Dánsku, kde dosáhla první série 53% a druhá až 65% podílu na sledovanosti.

Nabil i The X Factor

Patrný je tedy i potenciál růstu sledovanosti dalších sérií, které obyčejně přitáhnou vyšší zájem publika. Koncem loňského roku vysílali ve Velké Británii, ale i v Austrálii již třetí sérii Tance hvězd.

Právě v Británii se však dostalo i na kritiku BBC za posun k větší komercializaci a protiprogramování vůči reality show The X Factor na nejsledovanější komerční stanici ITV 1.

Jak v roce 2004, tak i loni 17. prosince skončily výsledky sledovanosti finálových pořadů ve prospěch Tance hvězd. Sledovalo ho 10, 4 milionu lidí, což je o 1,2 mil. více než v případě stejný večer běžícího finále The X Factor.

Na druhé straně byla veřejnoprávní reality show příležitostí pro charitativní sbírku projektu Děti v nouzi. Díky hlasování se shromáždilo 1,54 mil. liber.

360 upoutávek

Společnost ARBOmédia, která prodává reklamu České televizi, už nabízí mediálním agenturám sponzoring pořadu a crossmediální řešení. Počítá se třemi sponzory, jejich jména však zatím nejsou známa.

Nabídka obsahuje desetivteřinové vzkazy před sobotními galavečery a po nich a vyhlášení výsledků. Rovněž desetivteřinové vzkazy můžou být umístěny u denních medailonků a o polovinu kratší u upoutávek, jichž hodlá televize odvysílat až 360.

Cena pro jednoho sponzora je stanovena na 6,77 mil. Kč. Zahrnuje i reklamní bannery, obrandovaní ikon, hry na webových stránkách a reklamu na teletextu.

článek byl převzat: z tištěného Marketing a Média 9/2006 – autor: Juraj Gerbery

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!