Panáček v reality show

X Factor UK 2017: Castingy – část 1 a 2! Jak se povedl start nové série? (rekap + video)

6. Září 2017 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

xfactor_casting1

X Factor odstartoval své castingové kola, nábor nových talentů právě začíná a ani letos nepřijdete o naše pravidelné články k této show. Tento týden se můžete těšit na castingy z Liverpoolu, Manchesteru a Edinburghu. Sledujte, komu se podařilo dostat přes porotu a postoupil do Bootcampu.

1. Castingový díl

Startujeme v Liverpoolu

RAK-SU, 25 – 26

výběr: Justin Timberlake – Señorita, originální píseň – I’m Feeling You

Jako první se nám letos představila skupina jménem Rak-Su. Jak se zdá, tak má jeden z členů slabost pro Nicole. Kluci vsadili na jeden z prvních sólových singlů Justina Timberlaka a musím souhlasit se Simonem, že to nebylo ono. Jakoby své vystoupení ani příliš necvičili. Simon jim dal ještě jednu šanci, druhým výběrem byla jejich původní píseň. Pánové ve vlastní věci najednou ožili a jejich projev nabral na sebevědomí, ten rozdíl oproti coveru byl znatelný. Píseň jako taková byla chytlavá a rytmická, což šlo poznat po porotě i roztančeném zákulisí. Svým stylem by Rak-Su mohli navázat na loňské 5AM nebo možná spíše dávnější JLS, navíc díky schopnosti napsat si svůj hit

Sam Black, 27

výběr: Dion – Runaround Sue

Sam je 27 letý štukatér, kterého do soutěže přihlásila přítelkyně, podle výrazu dívek ze zákulisí si možná teď říká, že to nebyl nejlepší nápad. Sam hlavně překvapil svým výběrem z šedesátých let. Sam není pěvecky špatný, byť měl nějaká slabá místa, vyvážil to svým přirozeným projevem. Porota si myslí, že má Sam potenciál, Bootcamp jej tedy nemine.

Jo-Ann Mason, 36

výběr: Sinead O’Connor – Nothing Compares To You

K porovnání nám sestřih nabídl Jo-Ann a Kayleigh. Obě se shodují na tom, že chtějí oslovit hlavně Simona, Kayleigh dokonce zašla tak daleko, že si Simonovo jméno nechala vytetovat na záda vedle srdíček. Jo-Ann pracuje jako osobní trenérka a má za to, že nastal její čas prorazit. Její zpěv zní bohužel jako špatná parodie, když se snaží zpívat hlasem jako Sinead. Špatné karaoke o půl třetí ráno. Zasloužený nepostup.

Kayleigh Taylor, 27

výběr: Evanescence – My Immortal

Po výstupu Jo-Ann se od výstřední Kayleigh se Simonem na zádech nedalo čekat nic dobrého. Zdání však někdy klame. Kayleigh si krásnou baladu od Evanescence vystřihla způsobem sobě vlastním. Byť na můj vkus mohla místy ubrat a ne tolik tlačit na pilu, procítění tomu však nechybělo.

Anthony Russell, 27

výběr: Julia Michaels – Issues

První věcí, která upoutala na Anthonym byl jeho monokl, který si pořídil po cestě z vystoupení. Protože ale není žádný rváč, ale spíše zpěvák, chuligánům ránu neoplatil. Anthony se soutěže již zúčastnil před 10 lety, na castingu tenkrát porotu zaujal svým hlasem a sebevědomím. O 10 let starší a zkušenější nyní pokouší své štěstí znovu. Vybral si skladbu od skladatelky a nově zpěvačky Julie Michaels. S výkonem s před lety to snad nemá ani cenu porovnávat, Anthony se za tu dobu vyzpíval a ví přesně co si může s hlasem dovolit, nechyběly tomu emoce a z jeho projevu šla cítit jistá pokora. I přes jeho zvláštní prezentaci a nehvězdný look může být Anthony klidně takovým mužem z lidu, se kterým se britský divák ztotožní. Pokud se ovšem dostane až do Live shows.

Elisangela Mahagony, 34

výběr: Ed Sheeran – Shape Of You

Elisangela pochází z Brazílie, diváci v zákulisí si ihned všimli, že nenápadně připomíná zpěvačku Sinnitu, takže se dá předpokládat, že to bude od Simona jasné „ano“. Elisangela na Sheeranovo Shape Of You rozjela odvážnou show, skoro to vypadalo, že šla na casting úplně na jiný obor. Pěvecky to však mělo k dokonalosti daleko, Elisangela vsadila hodně na show a zpěv se postupně vytrácel, jak to dál nemohla udýchat. Nicole to taky příliš neoslovilo a byla proti postupu, ostatní včele se Simonem však dali Elisangele šanci.

Jack & Joel, 22

výběr: Ed Sheeran Divide mash-up

Porota pocítila šílenství, které v Británii způsobilo nové album Eda Sheerana, každý si chtěl zazpívat nějaký jeho aktuální hit. Někteří byli úspěšnější a někteří méně a porota vypadala, že za chvíli Eda vyškrtne ze všech seznamů. Ke dvěma kamarádům z vysoké Jackovi a Joelovi, kteří spolu tvoří skupinu již 3 roky, se však zpráva nedostala. Na otázku, co si přichystali, odpověděli, že mash-up Eda Sheerana, následovaly jen otrávené obličeje poroty. Naštěstí pro Jacka a Joela si přichystali opravdu povedený mash-up, kdy se Jack zhostil většiny zpěvu a Joel mu k tomu hrál na kytaru a beatboxoval. Skupinová chemie u nich funguje na 100 %, pěvecky vůbec nejsou marní a ještě u toho stihnou být zábavní. Do kategorie skupin by mohli po letech generických boybandů a girlbandů vnést svěží vítr.

Holly Tandy, 15

výběr: Alicia Keys – If Ain’t Got You

Teprve 15 letá Holly zpívá o víkendech po klubech, jejím snem je samozřejmě zpívat na větších pódiích. Porota byla rovněž překvapená jejím věkem. Holly si hned zkraje naložila pěknou kládu od Alicie Keys, na které se dá zazářit, ale taky hodně pohořet. Holly to ustála a dopadla někde mezi, song to byl na ni příliš technicky složitý a tím jak nesedí k jejímu věku v něm nepůsobila autenticky. Paradoxně v jejím případě by jednodušší skladba fungovala líp. Holly se však povedlo prodat alespoň svůj nepopiratelný potenciál a jistou hvězdnost. Pokud příště zvolí něco úměrného jejím schopnostem a věku, může na všech frontách zazářit.

Grace Davies, 20

výběr: originální píseň – Roots

Jako poslední sobotního sestřihu se představila Grace, která pracuje v továrně na CD a vinyly. Porotě na sebe hned práskla, že si již od 16 skládá svou vlastní hudbu, pochopitelně si vlastní píseň přichystala i na casting. Musím říct, že jsem nečekal, že budu takhle ohromen již v prvním díle, wow! Skvělý procítěný výkon. Z Grace přímo sálá „singer-songwriter“ aura na sto honů, její osobitá barva hlasu celý balíček jen podtrhuje, i když její hlas není nejsilnější, tak jej skvěle využívá ve svůj prospěch. Musím souhlasi s Nicole, že bych si osobně její píseň také hned koupil. Tuším, že zde máme první favoritku do Live shows a Grace je síla, se kterou budou muset ostatní soupeři počítat.

1. Castingový díl

Lloyd Macey, 23

výběr: Sam Smith – Lay Me Down

Na castingu v Manchesteru za Nicole zaskočila Alesha Dixon, porotkyně Britain’s Got Talent. Llyod Macey z jižního Walesu vzal na svůj casting celou rodinu včele s babičkou, která je velkou fanynkou show a hlavně Simona. Babča dokonce dostala možnost jít s vnukem přímo k porotě a zasednout vedle Simona, kterému vzala zbytek sendvičů. Zatímco si babička prožívala svůj sen, Llyod se snažil zapůsobit na porotu písní od Sama Smithe.  Lloyd je technicky velmi zdatný zpěvák, má silný hlas, který umí ovládat. Aleshe by nevadilo, kdyby té kontroly bylo méně a Louisovi přišel jeho zpěv muzikálový. Osobně s jeho zpěvem problém nemám, nicméně jsem si z jeho castingu pamatoval více unešenou babičku, než jeho výkon, což bude otázka osobnosti. Oproti boybandovským typům v kategorii kluků z loňska však změna příjemná.

Jordan Rabjohn, 22

výběr: originální píseň – Mexico

Jordan pracuje jako prodejce po telefonu a hned ze startu jde poznat, že se neminul povoláním, když se snažil svou originální píseň porotě prodat ještě před tím, než začal vůbec zpívat. Jordan neoplývá nijak rozpoznatelnou barvou hlasu, což u něj kámen úrazu. Poté co skončil jsem si jeho hlas vůbec nezapamatoval, to se však nedá říct o jeho písni. Zpočátku jednoduchá rytmická skladba se po chvíli stala značně repetitivní až otravná. Stejně jako Sharon jsem už přestal doufat, že to někdy skončí. Dokážu si představit, že by se Mexico chytlo spíše pro nějakou bláznivou reklamu než pro rádia. Jordanovy prodejní schopnosti zabraly, porota mu nakonec nadělila postup.

Georgina Panton, 20

výběr: Rihanna – Love On The Brain

Georgina na casting doslova přiběhla s nadšeným křikem. Už z úvodu bylo jasné, že tohle nebude normální casting, z jejího interview s porotou bylo jasné, že jí sebevědomí nechybí, mohla by ho rozdávat lopatou. Osobně nechápu, co porotu na ní tak zaujalo, její zpěv nebyl ničím extra a k dokonalosti měl taky daleko. „Ledabylý“ projev Rihanny si může dovolit asi pouze Rihanna. Jako osobnost mi Georigina taky nepřijde vůbec sympatická. Snad bude v dalším kole působit jen jako rozptýlení kvůli hláškám než jako seriózní soutěžící.

Nicole Caldwell, 27

výběr: Prince – Purple Rain

Na casting v Glasgow zase nemohla kvůli nemoci přijet Sharon, ještěže je Alesha vždy v pohotovosti. Pravým opakem Georginy byla ztrémovaná Nicole. Přestože má Nicole zkušenosti se zpěvem po hospodách a v kapele, tak je tohle její první možnost, jak proniknout do showbusinessu, její tréma tak spíš pramení z toho, že jí na téhle šanci záleží. Na porotu se vytáhla s klasikou Purple Rain. Zde šlo vidět, jak by Nicole pomohl správný mentoring. Její výkon byl jako horská dráha, fungovalo to jen, když se do toho opřela a upadalo s tím, jak přecházela do pasáží, kde se kontrolovala. Moc se mi líbila její pilka ve vyšších polohách, tam je velký potenciál. Pokud se Nicole postupně zbaví trémy a vsadí na správný výběr, může se dostat daleko. U ní ten vývoj půjde poznat nejvíce.

Gaga Lord, 40

výběr: Shirley Bassey – Diamonds Are Forever

Gaga je původně z Filipín a vzala si za manžela pana Lorda, nejde tedy o narážku na Lady Gaga, jak by se mohlo původně zdát. Připravila si bondovku Diamonds Are Forever. Simon si najednou představil, že je James Bond, tak požádal Aleshu a Nicole, aby šly Gaga dělat křoví. Gaga nemá vůbec špatný hlas, nicméně jako osobnost působí více jako slušná karaoke zpěvačka než jako seriózní kandidát na nahrávací kontrakt, tu potřebnou star quality zde nevidím. Od poroty si Gaga tentokrát vyzpívala postup.

Shanaya Atkinson-Jones, 19

výběr: A Great Big World feat. Christina Aguilera – Say Something

Poslední soutěžící z druhého sestřihu byla Shanaya. Rodiče Shanayu adoptovali když jí byly 3 roky a podle všeho ji vytáhli z těžkých podmínek. Baladu od A Great Big World dala velmi procítěně, Shanaya má velký a sytý hlas, který by možné lépe vynikl v něčem více soulovém. Od poroty sklidila samé superlativy, o postupu tedy nebylo nutné pochybovat.

Top 3 z 1. a 2. dílu

  1. Grace Davies
  2. Nicole Caldwell
  3. Jack & Joel

Hodnocení

Musím říct, že letošní X Factor odstartoval hodně slušně a slibně. V příštích dílech už možná neuvidíme takovou koncentraci silných osobností. Tento týden bych vypíchl úvodní epizodu, která byla dobře vyvážená, neobsahovala žádné zbytečné exoty a přesto rychle uběhla, jak byla zábavná. Na hodnocení úrovně talentu je ještě brzy. Ovšem už teď je jasné, že frontrunnerem a dost možná i letošní „chosen one“ bude Grace. Ta díky svému skladatelskému umu a nespornému talentu splňuje všechny požadavky.

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
Ludvík
Reagovat

Nemohla by tam být Alesha místo Sharon pořád 😂

2
J
Reagovat

Dik za rekap. Podla spoilerov vraj Grace Davies spievala svoj dalsi originalny song aj na 6CC. To znie zaujimavo. Rozhodne si to nenecham ujst. Ohladom sily jej hlasu. Myslim si, ze zaujimavy spevak nemusi mat super silny hlas, ale skor charakteristicku farbu hlasu a vediet ho pouzivat, hlavne v emotivne ladenych songoch. A to ona ma. Neviem ako by zareagovalo publikum ak by ju Sharon nevzala so sebou do live shows. Ibaze by v kategorii dievcat bol niekto zaujimavejsi. A nemyslim tym technicky lepsiu spevacku so silnejsim hlasom. Kolko ich bolo a neuspelo.

3
J
Reagovat

Nebude dnes v XF audition nahodou ten boybandak z Ameriky Spencer Sutherland? Nieco take ma v twitteri. Nebude to moja salka kavy, ale fanynky, ktore zboznuju 1D si urcite prijdu na svoje.

4
VojtaP
Reagovat

@J: v seznamu dnešních účinkujících na tellymix není. http://www.tellymix.co.uk/reality-tv/the-x-factor/329139-x-factor-2017-spoilers-meet-tonights-contestants-auditions.html

Ohledně Grace jsem právě psal, že i když nemá velký hlas, tak jej umí dobře použít. Je to takový mix Diany Vickers, Abi Alton a Janet Devlin. Myslím, že narozdíl od Abi by se Grace v Live shows dokázala prodat, právě protože umí využít své silné stránky.

5
J
Reagovat

@VojtaP: Kedze potom co sem niekto hodil spoiler TOP 24 som si ich presliedila az na skupiny, tie idu mimo mna. A Grace sa mi zda zo vsetkych najzaujimavejsia. Na YT ma aj covery : ten od Davida Bowieho + Roses od Chainsmoker sa mi pacia asi najviac. Ona nie je moja salka kavy, ale bude zaujimave ju sledovat. Ohladom toho boybandaka z Ameriky. Na twitteri ma uvedene, ze vcera pristal v Londyne. To asi znamena, ze si chlapci urobia vylet s Louisom = JH. Ak je pravda, ze ich berie do slnecneho Turecka (Antalya, Bodrum) tak im zavidim.
Jeden spoiler pridam aj ja. Vraj Simon pozval na 6CC specialneho hosta a tym bol podla isteho zdroja J. Iley – boss Sony Music UK. Grace aj v bootcampe aj na 6 CC spievala dalsie originalne songy.

6
Tomáš
Reagovat

Tak sem si konečně našel čas tady zkouknout videa soutěžících z castingu. Musím říct že za mě nic moc, jakž takž by mě mohli zajímat snad jen Sam a Anthony, možná Lloyd. Ta Grace o které se tu píše má spíš všechny symptomy mé antifavoritky – nelíbí se mi její barva hlasu ani styl zpěvu, není pro mě vzhledově atraktivní ani mi není sympatická takže za mě určitě ne ale asi to bude velká favoritka a možná i budoucí vítězka. Nicole má dobrou barvu hlasu ale celkově to není ten typ kterému bych nějak fandil a přijde mi jinak vcelku nezajímavá. Loni se mi favoriti vyprofilovali až v Live Shows ale nevím, asi to letos nejspíš sledovat nebudu. Štve mě i to že Filmon letos není zdarma a nevím jestli se mi povede to sledovat někde jinde. Loňský ročník ač podle mnohých zde jeden v historii z nejhorších mě nějaký záhadným způsobem chytnul a bavilo mě to ale možná to byla opravdu jen velká výjimka u které si nejsem jistý že se bude letos opakovat.

7
Monika
Reagovat

@Tomáš: Tome s tou Grace jsme zajedno. Na me je moc tuctova, nezajimava, takova klasicka pevule. A na pohled ani neni pekna ci aspon sympaticka. Asi bude patrit k favoritkam a muze i vyhrat, ale nuda k fandeni.

8
Tomáš
Reagovat

@Monika: Přesně tak. :) Já si navíc myslím že to letos vyhraje ženská takže šance může mít slušné ale fakt je to zase takový ten typ o který bych si obrazně řečeno ani kolo neopřel.

9
J
Reagovat

@Tomáš: Tomas, toto nie je CZ/SK SuperStar, kedy raz vyhraje chlapec z Ciech, druhykrat chlapec zo Slovenska, potom dievca z Ciech a nakoniec dievca zo Slovenska. V XF UK v r. 2009 a 2010 vyhral po sebe chlapec. A aj v roku 2012 vyhral chlapec hoci v plane podla mna bola vyhra dievcata. Bohuzial Ella skoncila az 6. Myslim si, ze Grace postupi z JH do live show, ale nie je vobec iste, ci to aj vyhra. Briti podla mna viac hlasuju za chlapcov ako za dievcata.

10
Tomáš
Reagovat

@J: No vidíš jak sem tou naší SuperStar ještě stále poznamenaný. Já jen jak sem tu Grace viděl tak mi přišlo že je to takový klasický typ co by to mohl vyhrát i když to teda můj šálek kávy vůbec v ničem není. Je ale pravda že pár slibných chlapů sem tam už letos taky zachytil – pokud vyjde článek k dalším castingům tak tu k nim napíšu víc.

11
J
Reagovat

@Tomáš: Grace tiez nie je moja salka kavy, ale som zvedava na jej dalsiu tvorbu, ci sa mi to bude pacit alebo nie. Jej covery D. Bowieho a B. Dylana sa mi prekvapivo pacili viac nez jej vlastna piesen Roots. A takisto som zvedava ohladne Grace ako daleko postupi v sutazi. Ci to vyhra alebo skonci napr. na 4.mieste ako minuly rok Emily. Po minulorocnom fiasku v JH a naslednom prepade sledovanosti XF UK ako aj fakte, ze jej kasting na FB XF UK zhliadlo viac nez 16 mil. ludi si myslim, ze ju Sharon vyberie do Live shows. Ale celkovo to bude zalezat na TOP 12 a najma akych chlapcov vyberie do LS Louis. Pravdepodobne su teraz v JH lebo jeden z nich uviedol na svojom twitteri, ze je na coolovom mieste. Moj tajny tip na TOP 3 chlapcov: Russell, Martin, Sutherland podla toho ako si myslim, ze bude vyberat Louis chlapcov do LS.

12
DJ Vlado
Reagovat

Nechci nic říkat, ale už dva dny je tu nový rekap, tak bych na vašem místě přesunul diskusi tam, když už si s tím Vojta dal takovou práci :-D

13
Eva
Reagovat

Netusite, nebude Xfactor uk vysliat nejaka slovenska stanice? (Kdo mel licenci loni..?). Diky

Přidat komentář