Panáček v reality show

Arab Idol 2014: Syřan Hazem Shareef na chvíli spojil Blízký východ! (rekap+video)

17. Prosinec 2014 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

[singlepic id=10826 w=615]
Bohužel v této době opět světem hýbou násilné činy islámských teroristů. Jenže lidé v arabsky mluvících zemích nejsou jen teroristé nebo extrémní islamisté. Arabský svět se také umí bavit. 13.prosince vyvrcholil třetí ročník pěvecké soutěže Arab Idol čili arabská Superstar. Vítěz aktuálně skončené třetí řady zase trochu rozvířili debaty na Blízkém východě. Proč? Dozvíte se uvnitř článku.

Co je Arab Idol?

[singlepic id=10827 w=615]

Arab Idol je v arabských zemích hluboce zakořeněný už od roku 2003. V posledních letech začal stagnovat, a tak nezbývalo nic jiného, než si dát chvilku pauzu a poté přijít s novu fresh verzí. V roce 2011 se show vrátila, změnila komplet grafiku a začala znovu získávat zpět svou popularitu. Hlavně se show daří spojovat v jednu směsici národů, kde se lidé napříč zeměmi dokážou zastavit a poslechnout si několik zpěváků. V show soutěží zpěváci a zpěvačky až z 22 zemí a pokrývá tak oblast téměř o půl miliardě lidí. Skutečně obří záběr. Systém je povětšině stejný jako jinde ve světě. Soutěžící prochází různými koly, až jich zbyde deset a ti se dostanou do live show a postupně po jednom vypadávají, dokud nezůstane jeden vítěz. Vítěz má zajištěnou nahrávací smlouvu, finanční obnos a nějakou hmotnou odměnu například v podobě auta.

A právě nově zpracovaný Arab Idol si v posledních letech získal velkou oblibu u diváků, protože show nejen ukazuje výborné zpěváky, ale také vykresluje velmi těžké osudy některých soutěžících, kteří jsou hlavně postihnutí válkou či jiným násilím. A tyto příběhy poté dokážou lidi zaujmout. Druhý ročník například vyhrál palestinský uprchlík Mohammed Assaf, který utekl z uprchlického tábora, aby mohl jít na konkurz. Následně celou show vyhrál, získal velkou popularitu a dodnes se věnuje pomoci uprchlíkům a samozřejmě hudbě.

[singlepic id=10828 w=615]

V čem byl třetí ročník zajímavý?

Třetí řada se tentokrát natáčela v Bejrútu, hlavním města Libanonu. Show začala vysílání na tamní stanici MBC 5.září 2014 a zakončilo ji finále 13.prosince téhož roku.

Show, podle tamních médií a světových médií, ovládnul mladý 21letý muž ze Sýrie, jménem Hazem Shareef. Porazil dva mužské soupeře z Palestiny a Saudské Arábie. Byl velmi vstřícně přijatý arabským publikem a měl navrch údajně po celé čtyři měsíce trvání soutěže. Jeho hlas je hodnocený jako sametový a prý podával stabilní výkony. Hazem získal 66 tisíc dolarů v hotovosti, nahrávací smlouvu a dovolenkový pobyt na Seychelách. Ale proč o něm všemožná média tak píší?

[singlepic id=10829 w=615]

Hazem totiž pochází ze Sýrie, konkrétně z města Aleppo, které je asi nejvíce zmítané občanskou válkou. V Sýrii způsobil doslova poprask, lidé měli jeho výhru oslavovat s vlajkami ve městech a mělo to jeho zemi na chvíli odprostit od strastí války a zabývat se chvíli něčím příjemnějším. To všechno dokazovala videa na sociálních sítích.

Sám Hazem se však nechtěl pouštět do žádných politických tahanic a odmítnul mít na sobě syrskou vlajku. To je v show zvykem, že si vítěz z dané země na sebe vezme své národní barvy a vzdá tak své zemi hold. Hazem se pouze pomodlil k Bohu, aby krveprolití v jeho zemi brzy skončilo a svou vítěznou píseň věnoval syrskému lidu a své rodině. Jeho velkým přáním je, aby své první vystoupení odzpíval doma v Sýrii.

Show také měla na kontě jeden skandál. Novináři o jednom soutěžícím neustále mluvili jako o izraelsko- arabském soutěžícím a vytvářela se tak vlna spojení izraelského a arabského světa. Jenže když dotyčný ze soutěže nečekaně brzy vypadnul, tak se strhla ostrá mediální přestřelka, kdy se ukázalo, že dotyčný byl Palestinec, sice žijící v Izraeli, ale Izraelce nemá vůbec v lásce a nechce s nimi být spojován. Dokonce na svých sociálních sítích dotyčný povzbuzoval Palestince, kteří utočili v centru Jeruzaléma.

[singlepic id=10824 w=615]

Spojila pěvecká reality show národy?

Blízký východ bude pro nás Evropany vždy tak trochu zakletý a těžký na pochopení tamní kultury, protože je budeme většinou vždy vnímat jako náboženské agresory. Asi neodkážeme ani úplně docenit Hazemův zpěv, protože tento styl muziky je nám asi úplně cizí, ale můžeme vidět, že ne každý, kdo vyznává islám či žije v islámských zemích je agresor. Pouhá pěvecká show dokázala, že jsou tam i obyčejní lidé, žijící obyčejné životy a chtějí se také dle vlastního gusta bavit. Nedělám si iluze, že po jeho vítězství by se něco v Sýrii změnilo. Ale je hezké vidět, že i tak násilím zmítaný lid se dokáže, byť na chvíli, zastavit a věnovat se jednou komerční zábavě. Reality show tak aspoň na jeden víkend dokázala spojit horký arabský svět. Víc takových okamžiků. Snad jim bude Hazem dělat minimálně zpěvem nějaký čas radost.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!