Panáček v reality show

American Idol 2014: 7. finále s TOP 7+1 ve stylu 80. let! + Rozhodnutí (rekap + video)

10. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=8774 w=615]

Druhý týden po sobě máme kompletní TOP 8, protože minule byla konečně použita záchrana, kterou si od poroty zasloužil Sam Woolf. Finalisty nyní čeká zkouška z let osmdesátých, které ani jeden finalista nezažil. Zazní hity od Journey, The Police, Cyndi Lauper nebo Joan Jett. Role poradce finalistům se tentokrát ujal vítěz sedmé řady David Cook.
V Rozhodnutí nás podle všeho nečeká dvojitá eliminace, ale soutěž opustí pouze jeden soutěžící. Kdo si s legendárními 80’s hity poradil nejlépe?

Pozor! Článek obsahuje jméno finalisty, který soutěž opustil.

Hlavní show

Jena Irene (Joan Jett and The Blackhearts – I Love Rock N‘ Roll)

Jena se rozhodla zariskovat a známou pecku od Joan Jett si částečně upravila podle sebe. David v dotáčce poznamenal, že začátek s klavírem je divný nápad, to samé si myslím taky, akorát jsem si to nakonec nezamiloval jako on. Zpívat
„I love rock n‘ roll…“ v pomalém tempu u piána byl opravdu divný nápad. Přestože Jeně to piáno rvu při každé příležitosti pod ruce, zde se to zkrátka nehodilo. Jena to bohužel vytrhla až refrénem, sloky si dala příliš nízko a skoro ji nešlo slyšet, což se jí občas v nižších polohách stává. V refrénu opět válela, tu a tam dokonce něco změnila, skoro bych řekl, že sleduji profesionální zpěvačku. Nebýt rozkolísané první poloviny, Jena by dost možná aspirovala na touchdown.

Dexter Roberts (Georgia Satellites – Keep Your Hands To Yourself)

Minulý týden Dexter dokázal, že jeho síla je spíše v country baladách. Tentokrát se ale vrátil zpět k rockovějšímu country. Byl to opět klasický Dexter, o něco méně nudnější než obvykle, hlavně díky kytarovému sólu a využití B stage a přechod na A stage kolem otočného panelu s porotci. Jeho vystoupení bych si skvěle dokázal představit v nějakém country baru, kde by mohl navodit skvělou zábavnou atmosféru a pár lidí vyhnat na parket, v soutěži kvůli nedostatku osobitosti u Dextera funguje už méně.

Sam Woolf & Alex Preston (Michael Jackson & Paul McCartney – The Girl Is Mine)

Dobře zvolené složení duetu, písně i aranžmá. Oba dva táhli za jeden provaz a jejich hlasy k sobě dobře pasují. Sam odvedl taky dobrou práci v interakci s Alexem v textu písně a působil více uvolněně než obvykle, snad toto přenese i do svého sólového výstupu. Velmi příjemné vystoupení.

Malaya Watson (Chaka Khan – Through The Fire)

Přestože jí David v dotáčce radil, jak se správně vypořádat s dynamikou v hlase, tak výkon Malayi tomu nenapovídal. Po delší době Malaya nedávala vysoké tóny a dostavil se jeden nepříjemný ječivý tón za druhým. V klidnějších polohách, kde dříve excelovala se mi to zdálo také velmi rozpolcené, jakoby se Malaya snažila až moc. Tuším, že Bottom 3 ji tentokrát opět nemine, ne-li hůř.

Jena Irene & Caleb Johnson (Bryan Adams & Tina Turner – It’s Only Love)

Druhý duet byl také skvěle zvolený. Jena i Caleb se na pódiu dobře bavili a zněli skvěle. Není co vytknout, perfektní duet.

Jessica Meuse (Blondie – Call Me)

Nejdřív jsem si myslel, že budu srovnávat s interpretací Diany Vickers, která s Call Me zazářila v 5. řadě britského X Factoru, naštěstí šlo o jiné verze. Jess zvolila rockovější verzi a zněla opravdu hodně dobře. Po stránce zpěvu si udržuje vysoký standard. Jediné co mě trochu znepokojilo byla její pódiová prezentace, která mi přišla při nejmenším divná. Jess nepůsobila přirozeně, jako to bývá, když zpívá s kytarou. Diblíkování na pódiu jí nejde tak dobře, jako její britské kolegyni, flirt s porotci byl takový křečovitý. Chybělo tomu víc sexappealu, čemuž nepomohl ani outfit. S takovou bych Jess teda nezavolal. Škoda, kdyby se více odvázala nemuselo to skončit na půl cesty.

Sam Woolf (Cyndi Lauper – Time After Time)

Po minulém Rozhodnutí vyvstanula otázka, na kolik si Sam zasloužil zachránit? Po tomto výkonu musím i já uznat, že zasloužil. Nejdřív jsem myslel, jak se budu znova opakovat, tento týden bych se nemohl mýlit více. V této skladbě velmi vynikla Samova krásná barva hlasu, větší zapojení vokalistky (nejspíš Allison) byl také chytrý tah. Jako obvykle se mu to pěvecky povedlo a tentokrát se mu povedlo dostat emoce i do výrazu. Sam odvedl prozatím jeho nejlepší práci ve finálových kolech a nejspíš se tak vyhnul účasti v Bottom 3.

Malaya Watson & CJ Harris (Aretha Franklin & George Michael – I Knew You Were Waiting)

Zdá se, že se navazuje na tradici z minulého týdne, kdy dva duety byly dobré a ty druhé dva horší. Kombinace Malayi a CJ se mi moc nelíbila. CJ není ve svém žánru a šlo to poznat. Malaya byla zase ve svém živlu a při nejmenším si to užila víc než své vlastní vystoupení. Nebylo to úplně nejhorší, ani však nejlepší.

Alex Preston (The Police – Every Breath You Take)

Alex si vybral jeden z největších hitů The Police, který byl v soutěžích slyšet už několikrát, což u Alexe nikdy nevadí, protože si song vždy přizpůsobí, dnešní vystoupení nebylo výjimkou. Zde možná uhodila hřebíček na hlavičku JLo, když poznamenala, že píseň změnil až moc. Oproti originálu tomu chyběla jistá naléhavost. Následný rozbor textu od Harryho a Alexe to jen potvrdil. Alex také vsadil na stejnou prezentaci jako v minulých kolech, přílišná stejnost by se mu mohla teoreticky vymstít.

Jessica Meuse & Dexter Roberts (Kenny Rogers – Islands In The Stream)

Takže se opakuje situace z minulého týdne. Jessice a Dexterovi výběr nejspíš nesedl a společně jim to také zrovna neladilo. Úplná katastrofa to nebyla, nakonec z toho vykřesali alespoň průměr.

CJ Harris (Tom Petty – Free Fallin‘)

CJ zvolil klidnější skladbu a pěkné aranžmá, s kterým mu pomáhal David. Na CJovi se dá obdivovat procítěný projev, se zpěvem to bylo tentokrát opět roztřesené, ale méně než obvykle. Na tom ještě musí do budoucna zamakat. I když své vystoupení tentokrát vyloženě nepokazil, tak si myslím, že jej Bottom 3 stejně nemine.

Caleb Johnson (Journey – Faithfully)

V tématu 80’s jsem čekal, že Caleb dá nějaký pořádný rock n‘ roll. Tentokrát vsadil na baladu od Journey a přichystal si pro nás touchdown na závěr. Nemám co dodat, profesionální výkon. Caleb dokázal, že mu to jde skvěle i v baladách. Jen potvrdil, že bude pro ostatní těžkým soupeřem.

Všechna dnešní i minulá vystoupení si můžete poslechnout na YouTube v originální studiové nahrávce ZDE!

Osobní TOP 5 vystoupení

1. Caleb Johnson
2. Sam Woolf
3. Sam Woolf & Alex Preston
4. Jena Irene & Caleb Johnson
5. Jena Irene/Jess Meuse

Tip na Bottom 3

1. Dexter Roberts
2. Malaya Watson
3. CJ Harris

Shrnutí 7. finálového kola

„Osmdesátky“ tentokrát finalistům nesedli tak dobře, jako minulý týden jejich castingové písně. Ten rozdíl byl značný, avšak pár skvělých výkonů se našlo. Tentokrát naprosto zazářil Caleb a Sam. Sam se vykoupil skvělým podáním Cyndi Lauper a povedeným duetem s Alexem, je u něj znát větší progress a spojení s písní. U Alexe zase cítím lehce sestupnou tendenci a počínající jednotvárnost. Na Bottom 3 mi vyšla téměř stejná trojice jako minule. Jako obvykle je u mě osobně na vypadnutí Dexter, stále ze stejných důvodů. Více nahnuté to má tento týden Malaya, která se opět vytasila s nepříjemným mečákem a v duetu také zrovna nezazářila.

Rozhodnutí

Look back

Odhalení Bottom 2

Změna, tento týden nebude poslední trojice, ale pouze dvojice. Tento krok bych čekal až v TOP 5 nebo dál. Že by to byl účel, aby zamaskovali fakt, že třetí od konce skončil Sam, čímž by se ukázalo, že se záchrana neuchytila? Těžko říct. Odhalování postupujících opět probíhalo na velké obrazovce na hlavním pódiu, tentokrát se na velké obrazovce neobjevili CJ Harris a Malaya Watson, čímž se oba ocitli v nebezpečí, bez možnosti záchrany. Svým tipem v rekapu jsem se trefil.

Kdo soutěž opustil?

Nejméně hlasů od Ameriky obdržela Malaya Watson! Ve hře již není záchrana, soutěž tedy definitivně opouští.

Cesta soutěží

Labutí píseň (Jennifer Hudson – I Am Changing)

Shrnutí Rozhodnutí

Vypadnutí Malayi po včerejším výkonu nebylo překvapivé, ani jednu šanci zazářit úplně neproměnila. A to se před dvěma koly jevila jako černý kůň soutěže, kdy za sebou měla několik povedených vystoupení v řadě. Na vítězství nejspíš neměla, ale z poslední dvojice bych raději viděl odcházet CJ, popřípadě Dextera. Několikátá účast CJe v B2 také může naznačovat, jak dopadne vyřazování příště. Zajímavé a trochu smutné je, že máme teprve TOP 7 a soutěž opustil zatím jediný zástupce chlapců. Ještě se může stát, že budeme mít čistě pánskou TOP 5, což se doufám nestane. Snad mají Jessica a Jena dobrou základnu, obě považuji za favoritky soutěže. Stále mě trochu mrzí zkrácení vyřazovací části, uběhne to sice rychle, ale dost se to podepisuje na atmosféře a navíc přicházíme o vystoupení dvou hostů, což se mi na začátku finále líbilo nejvíc, tento týden dokonce nebyl host žádný, velká škoda.

Příští týden si TOP 7 bude vybírat písně navzájem, pro každého byl přichystán seznam šesti písní. Dočkáme se strategie nebo půjde o přátelské výběry?

Jste spokojeni s vyřazováním nebo byste raději viděli odcházet někoho jiného?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 20
1
jab
Reagovat

U mě nejlepší:
1. Caleb
2. Alex
3. Jena
4. Sam
5. Dexter

Z duetů se mi líbily jen první dva

2
Lucas
Reagovat

Já to mám takhle:
1. Alex
2. Sam
3. Caleb

Mně se ta Alexova verze hrozně líbila a Sam má prostě úžasnej hlas. Caleba nemám rád, ale zazpíval to dobře, i když mi tam trochu něco líbilo, mám vžitou verzi od Ley Michele.

3
příznivec.obecný
Reagovat

Tak vždycky jsem zvědavá nejdřív na Caleba, pak Sama. Caleb už je odposlechnut a Sam se mi zasekl, ale už mi hraje do uší… můj oblíbený song od Cindy. Potvrzuje se mi tušení, že Sam patří k nejlepším zpěvákům. Ale že moje cesta k němu byla opravdu dost trnitá. Jak si Sam umí svojí komplikovanou introvertní povahou překážet, to je až smutný. Ale už vázne v první půlce finalistů, tak alespoň něco. Podle mě, by mohl a dokonce měl, být ve finále, resp. ráda bych ho tam viděla, ale už osvobozeného od svých „hradeb“. Vypadá to na dobré cestě, ale nevím jestli zrovna až k tomu finále. Rozumím tomu už dopředu, že drtivá většina nebude s tím souhlasit. Caleb je další moje příjemné tušení už od začátku. Už jsem zaznamenala i inklinaci k Journey. Já je až tak nemusím, ale musím prostě uznat, že je zpívat, na to si troufají jen ti nejlepší. A proto se i moje tušení v Caleba víc posílilo. Tady až na zaváhání v začátku, slabounké, se předvedl v plné parádě. Je tady krásně znát, že učit se na takových veteránech je víc než dobré. Na další se podívám později. Chybí mi nějak ten Ben, myslím, tuším, ten by mě asi zajímal jako ten třetí. Škoda že na první dojem působil trochu jako taťka a podle mě proto nešel dál….

4
Jai Kudo
Reagovat

Jakkoliv mě doposud Sam ani Alex ani trošku neoslovili tak ten duet byl skvělej! Proto můj Bottom 3 se shoduje s Vojtou.
Caleb rules a ačkoliv Jessica tentokrát neoslnila jako minule, moje pořadí TOP3 se nemění:
1 Caleb 2 Jessica 3 Jena Irene

5
libena
Reagovat

když jsem to psala, tak tady ještě nebyl rekap, dala jsem to do diskuse k minulému článku:

hodnocení 80. let:
Představení porotců – nejlepší je keith billy ray urban :-D
Škoda že to sundal…

Jena – klasický hit, udělaný jinak, začátek klavír, to bylo pěkný, pak přišla asi moc tichá pasáž, ale v refrénu to bylo zase perfektní, na pódiu je přirozená, jako fanoušek jsem hodně spokojená,
Dexter – ten to tam rozpumprdlíkoval, hlavně to nebylo čisté country!, velmi svižné vystoupení, mělo to šťávu, bezva
Duet alex+ sam – kytaristi, už zase, no takový piánko, klídek
Malaya – no asi tý holce nepřijdu na chuť, bylo to zase překřičené, myslím, že si měla vybrat nějaký velký hit a ne neznámou písničku, potřebovala se dostat ze bottom 3, asi to neklapne,
Caleb+jena – och můj bože, moji dva oblíbenci v duetu! No špica, prvotřídní nářez! A harry v publiku s pubinou na krku :-)
Jessica – zpívala čistě, tak trochu countryovsky, vypadala výborně, ale haley to není…a jak řekli všichni porotci – měla to víc rozbalit, ne call me, ale CALL ME!!!
Sam – moc hezky vynikl jeho hlas, příjemné vystoupení, holky fungovaly,
Malaya+cj – nuda, nezaujalo mě to, malaya pořád vypadá jak stará mladá…
Alex – poslouchá se to moc hezky, ale jak ho vidím, nefunguje to, na mě ne, ale fakt povedená předělávka,
Dexter+jessica – kudla dexter by mohl ty hnusný kšiltovky sundat aspoň v duetu, fakt humus, jessica byla hlasově lepší a jistější,
Heeezky se publikum chytlo na like a virgin :-)
Cj – další nuda v brně, teda v americe, opět hezky zazpívané, ale jde to mimo mě,
Caleb – hurá – balada! Bezvadné, čisté, procítěné, bomba (škoda, že si nevybral meat loafa…).

Moje bottom 3 – malaya, cj, dexter nebo jessica?
Ven doufám cj.

6
VojtaP
Reagovat

@Lucas: Taky jsem myslel na Glee verzi, nakonec jsem ji nezmínil, ale taky ji mám hodně zažitou, to byl tenkrát pěkný vrchol první řady. Caleb to dal taky skvěle.
U Alexe to mám zkreslené, že se mi ta píseň nelíbí ani v originále, jinak u něj oceňuji tu originalitu, příště už by to chtělo nějaký twist, ta jeho prezentace je na jedno brdo.

@libena: tentokrát si byla rychlejší :D
Jess tam snad nespadne, možné to ale je, zvlášť poté, co se tentokrát vytáhl Sam. Dexterovi se to taky víceméně povedlo, takže to asi ještě ustojí, bude asi mezi CJ a Malayou.

7
libena
Reagovat

@VojtaP: že jsem byla rychlejší se stane tak maximáááálně 1x ročně :-)))) měla jsem dovolenou…
taky to vidím mezi cj a malayou, a je mi jedno kdo z nich to bude.
jessica by mi ještě moc moc chyběla! u mě je tak na 3 (4) místě! jen tentokrát ze sebe nevydala všechno – minule to bylo jiný kafe. a ten obleček byl taky mimo mísu.

8
VojtaP
Reagovat

Rekap doplněn o Rozhodnutí! ;)

9
Lucas
Reagovat

Taky bych raději viděl pryč C.J.e, ten si myslím, že nemá už co předvést. Tak příště snad půjde on, pak Dexter a pak už je mi to tak nějak jedno :) tenhle rok mi chybí nějaký favorit, jako minulý rok Angie, škoda :)

10
libena
Reagovat

njn, tak je venku, ale vůbec mi to nevadí, viděla bych taky raději vypadnutého cj, ale snad příště…

no je to hrozný – vyřazování rychlostí blesku a bez hvězdných hostů. tak mi připadá, že by si je tam už pomalu ani nemuseli brát a pak jen na začátku dalšího kola prostě oznámit, že dnes už s námi nezpívá malaya, protože minule vypadla :-(((( je to krok zpátky a kvůli 20 minutám live je spousta práce, organizace, stylistů – vždyť spoustu času jen zabraly ovace při příchodu poroty, která je tam ale absolutně nanic…jen je j lo krásná.

11
Frantiszek
Reagovat

VojtaP: Tak jak to tak pozoruju, tak podle tebe Alex začíná být nebezpečně stejný, ale to začíná být už tak pátým kolem :D.
Jessica je pěkná, to jo, ale sexepeal do písně vložit nějak neumí. Škoda.
Malaya mě nemrzí, ale spíš bych viděl venku Dextera nebo CJ.

12
Frantiszek
Reagovat

BTW: Rozjel bych trochu OFF TOPIC: Jaká pěvecká talentová show /rok/ země podle vás přinesla nejvíce rozmanitosti a talentu.
Napadlo mě to tak proto, že zrušili XFactor v USA a je to dle mě škoda, protože, ač byla docela kritizovaná, 2. řada přinesla tunu talentu. Bijte mě, ale :
Vino Alan- prostě jedinečný
David Corey- začíná být také hodně znát. Má spoustu songů, ať už covery, nebo vlastní, zní fakt dobře.
Jillian Jensen- všichni víme.
Willie Jones- Nádherný hloubky ale i hlas celkově.
Fifth Harmony- (moje srdcovka Dinah Jane). Teď dělají album, tak snad to bude prda. Zatím mají výbornou věc jen „Who are you“
Beatrice Miller- také ne kdejaký obyčejný hlas.
Jason Brock- opakování matka moudrosti: Unikátní hlas.
Carly Rose – Tu jedinou zrovna 2x nežeru, ale uznávám, že obrovský potenciál.

V jiných dalších soutěžích si nemyslím, že by bylo tak nabito originalitou.
Kvalitou srovnatelně budiž, ale …….
Co myslíte?

13
VojtaP
Reagovat

@Frantiszek: U Alexe jsem to možná blbě podal, tu stejnost jsem mu už několikrát vyčítal, jeho výkony včetně prezentace jsou celkově jednotvárné. Byly ale případy, kdy mi to zase tolik nevadilo, třeba když zpíval 1D nebo tu svou původní píseň minule. Určitě by měl trochu ten způsob prezentace změnit a víc se odvázat, když zpívá akustickou úpravu s kytarou, tak to působí, jakoby si to zpíval pro sebe. Tentokrát jsem narazil, že se mi nelíbil jeho výběr ani v originále, takže jsem víc pozoroval jeho performance.

14
příznivec.obecný
Reagovat

@Frantiszek: Tak na tenhle tvůj dojem musím reagovat. Přesně před cca dvěma dny jsem si řekla, že Jessica asi nemá sexapeal… a že pro to jsou její výkony tak napůl v poslední době… Krása opravdu nestačí. Dnes jsem si pouštěla vítězku XF z minulé řady, S.Fox a tam je i pro mě jako babu krásný pozorovat, jaká je whole pakič…Tak možná něco na tom bude. A s tím US XF máš asi taky pravdu. Tam byl taky velký problém, že do toho nevhodně zasahoval Simon, když protěžoval svůj boyband, což de facto hlavně potopilo vyjímečného Vina. Dále produkce z toho často udělala Ein Kessel Buntes. To ne, že bych tvůj koment popírala, jen že to potopili samí protagonisti a to je smutné. Spíš tě ještě doplňuji, teda zkouším najít achilovku… Být opravdovým talentem a vidět, jak zametli s úžasným Vinem, tak snad to hodně talentů na další ročník mohlo odradit?nebo diváků?….Taky mám jen rozdílný pohled na Brocka, ten pro mě opravdu ne a pak na 5H, tady spíš je jen rozdíl, že srdcovkou je pro mě Vino… Suma sumárum ale souhlas, dobře jsi to vystihl. Kdyby to tak neovlivňovali a nekazili samotní protagonisti, mohl i US XF předehnat UK… Tady se mi potvrzuje ten dojem před cca dvěma lety, kdy peníze nejsou všechno a podporování nějakého průměrného bandu na úkor kvalitních jednou potopí i samotný byznys a taky jo – US XF je v…

15
příznivec.obecný
Reagovat

Simon přesně řekl Vinovi, když šel za ním a na rovinu se ho zeptal, proč s ním nechce komunikovat, když žádá o nějaké diskuze kolem výběrů, že si stejně myslí, že nevyhraje. Dost arogantní projev. Simon vymyslel „talentovku“ v první řadě a pa z toho plynoucí byznys. Kdyby dal Vinovi šanci a i dalším… mohlo to být možná i jinak…

16
Frantiszek
Reagovat

@příznivec.obecný: Tak samozřejmě celý koncept těchto talentových show je velmi lákavý a lidé si jej oblíbili. Simonovi to poskytuje udělat si obrázek o tom, kdo se lidem líbí nejvíce, popř si sám může najít lehce svého favorita. V podstatě mu to možná dost ulehčuje bysnys. A ten to také v prvé řadě je. Pokud se mu někdo nehodí do konceptu, tak ho odřízne. Jako Vina. Pán SimonC si jede mainstream aby měl prašule. Je to hnus, ale lidé i tak mají šanci obejvit spoustu nových a nových tváří na hudební scéně, které pak mohou následovat. Vdnešní době jednoduše YT, Twitter, FB. Takže přestože to je nechutný byznys ze strany Simona, je to pro hudební milovníky dar z nebes :)

17
DJ Vlado
Reagovat

@Frantiszek: Když už tě tady vidím, tak ti musím moc poděkovat za ten odkaz, napodruhé se mi to podařilo spustit :-) Zatím jsem neměl čas poslechnout si úplně všechny ty slečny, ale z těch, které jsem si zatím poslechl, mě nejvíc zaujala Lucy Rose. A samozřejmě jsem rád, že z těch co znám, jsou tam i mé dvě top oblíbenkyně z britského XF – Diana Vickers a Janet Devlin :-)

18
příznivec.obecný
Reagovat

@Frantiszek: Měla jsem na mysli tu míru. Talentů bylo v té řadě dost a na slušné úrovni, za to boyband byl průměr.

19
Frantiszek
Reagovat

@DJ Vlado: tak tomu rozumím. Ono to zabere dost času. Dám si je na YT a všechny songy od nich, přičemž někteří jich mají opravdu dost a stačím tak 5-8 lidí za den najít a stáhnout.
Mě osobně ZATÍM z toho seznamu nejvíc bere Matt Corby (Konkrétně píseň Brother) a duo The Civil Wars. No a pak ti známí Sara Barreiles, Nina Nesbitt.

20
Frantiszek
Reagovat

@příznivec.obecný: Ti Emblemové jsou hrozní. Nerozumím Simonově podpoře. To že se měl soustředit radší na 5H, nebo na Lyric145 mu mohlo docvaknout :)

Přidat komentář