Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: rekonstrukce ložnice – milovnici retra zapláčou (1. díl)

6. Březen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Dnes se poprvé přeměnil komentář okkvp v regulérní rekap. Zda půjde pouze o jednotlivost, či počátek delší spolupráce, záleží i na vás. Dejte vědět, jak se vám její rekap Jak se staví sen líbí.

Gabriela žije s přítelem v bytě po prarodičích, plném dnes už starožitného nábytku. Přáli si vylepšit obývák a ložnici, kam si přáli umístit i malé pracovní místo. „ Líbí se nám světlejší barvy, lehké materiály, zajímavé a originální doplňky, klidně i trochu odvážnější,“ tvrdí mladý pár a dává designérům – Tomáši Marxovi a Davidu Machačovi volnou ruku.

Ložnice s parketami byla před proměnou zařízena ve stylu cca 50 let, výmalba je typově o nějakých 15 let mladší. Ložnicový komplet postele s nočními stolky, toaletkou a dvěma šatními skříněmi je ale na svá léta velmi dobře zachovaný a jistě by udělal radost nějakému sběrateli nebo milovníku retra. (Já si zaslintala nad lustrem).

[singlepic id=1390 w=420]

Za problémy současného stavu označili designeři především špatný stav omítek (podélná prasklina stropu, větší vrstva starých výmaleb, pár drobných prasklin na stěnách, okopaná omítka u podlahové lišty pod oknem), nevyhovující nábytek  a starou seschlou parketovou podlahu.

Navržené a použité řešení : vytrhat parkety a nahradit umělohmotnou plovoucí podlahou, kromě stěny s oknem celou místnost obložit představeným sádrokartonem, dodání nových kusů  nábytku, svítidel a bytového textilu.

Výsledek : běžná ložnice panelákového střihu s dvěma zajímavými momenty  – graficky výraznou tapetou za čelem postele a zajímavou policovou sestavou.

[singlepic id=1391 w=420]

Jak to vidí odvážně kriticky komentující ?

Nic moc, ale čekala jsem horší (koukala jsem designerům i na weby).

S nápravou problémů se hoši nijak nepárali a zvolili na přemýšlení nejjednodušší způsob. I paní redaktorka Řezníčková z  iDnes si neodpustila pozastavení nad vyhozením parket.  Já z toho lezu po zdi. Parkety se v tv i z fotografií zdají  v dost solidním stavu.

[singlepic id=1392 w=420]

Jistě, už nejsou nové a spáry se místy víc rozvírají, ale podle mého pořád zdaleka žádná tragédie.  Pokud se nehoupají, výrazně nevržou a nejsou do hloubky flekaté, tak se měly jen opravit, repasovat  (spáry se speciálně vytmelí). Pokud chceme repas  opravdu kvalitní, tak to sice dá trošku víc hledání správné firmy a zaplatíme o trochu víc než běžně, ale pořád je to rozhodně hodnotově přínosnější i u parket socialistické výroby.  (cenově  zhruba čtvrtina až třetina  ceny jejich nové podlahy).   Njn, ale máme-li sponzora dodávajícího plovoucí podlahy, tak holt musí být všude. Zase ale musím uznat, že jim tam alespoň dali docela kvalitní materiál.

Na obložení sádrokartonem mám dost podobný náhled, nic nenamítám proti takové opravě stropu. Ta místnost je poměrně malá  a hlavně úzká (odhadem cca 3-3,2m) na to všechno co tam potřebujeme dostat a jakékoliv zmenšení  už může způsobovat problémy, zvlášť když původní skříně nahradíme sestavou s rozměrnými šoupačkami, které jsou z konstrukčního principu posuvu nejméně o 7 cm hlubší.  Jak obyvatelé lezli do těch původních skříní těžko soudit,  plně otevřít křídla možná ani nešlo, podle odhadu pomocí délky parket tam bylo nějakých 50-53 cm. Po přestavbě se zdá místo na projití ale  viditelně užší .

[singlepic id=1393 w=420]

(průměrně se na pohodlný průchod a  pohyb u skříně počítá 625 mm, na dřep je třeba 70 cm, na ohnutí do podřepu 100 cm)  Při vylepšování sádrokartonem bych osobně  uvítala i úpravu výklenku pod oknem, kde by kromě jiného fungoval i jako tepelná izolace.

Ohledně dispozičního uspořádání nábytku designeři také nevymysleli oproti původnímu stavu nic nového, dokonce se vyjádřili, že tam nic jiného nelze.  Souhlasila bych, že v takové místnosti je možností poměrně málo.

Pánové (i dáma) několikrát zopakovali, že veškeré vybavení je děláno na míru. Tak  tomu ale rozhodně není. Postel a noční stolky jsou běžné komerčně vyráběné výrobky prodávané  Scontem a Kikou. Postel má uvnitř úložný prostor, což sice není pro spaní ideální, ale hodí se.  Problém je jen v tom, že stoleček je 40 cm široký a počítám-li na závěs nějakých 7 cm, tak je vedle postele u okna zase krutě málo místa.

Na míru je udělaná ona zajímavá knihovna s šikmými policemi, která se mi tedy hodně líbí (kopírování významnějších designerů mi tolik nevadí, účtování ceny skoro jako za originál však ano). Jako poctivé prachovymetačce mi ale vadí, že nesedí v prostoru těsněji.

[singlepic id=1394 w=420]

Dalším kusem vyráběným na míru, je samozřejmě ta skříňová sestava, která mě ale hodně nepříjemně  dráždí tím béžovým „oknem“  posuvných dveří.

[singlepic id=1395 w=420]

Tyto okénka jsou dnes bohužel u některých výrobců evidentně módním trendem (např XXL, Sconto, Kika má podobných jakože luxusních plno),  ale tady mohlo a mělo být členění důmyslnější a více reflektující necentrální umístění postele.  Též je otázka, zda zrovna lamino v dekoru woodline cream a použité rámy, lišty  a dorazné hrany  jsou zde to pravé ořechové. (imho ne) Celkově ty skříně působí  hodně laciným dojmem. Hnědá rohová lišta má logiku jen při otevřeném pracovním prostoru, jinak ruší  a navozuje dojem tescobaráku.  Co se týká vnitřního upsořádání bych vzhledem k omezenému prostoru před postelí viděla  šuplíky raději po stranách  a „kancelářskou“  část čistě jako samostatnou (samostatné dveře).  Též mi přijde nešikovné, že skrzevá další polici se do skříně nevejde potřebná stolička. Jako magor na prach také nemám ráda  šatní  části až k podlaze – zde skříň nemá ani jindy obvyklejší zvýšené „dno“ a jak každá dobrá hospodyňka ví – u podlahy se při sebemenším polevení dělají chuchvalce prachu nejraději.

Co se týká ostatního – noční stolky bych asi volila s nějakým úložným prostorem, ale korespondují s těmi policemi – nic proti. Lampičky jsou jen pro „poziční“ osvětlení – číst se u nich bude díky malé výšce asi špatně, možná to ale obyvatelé neprovozují nebo jim nevadí spát při rozsvíceném lustru. Barevnost je příjemná, design  tapety mi po chvilce prohlížení přijde mnohem méně provokativní a poměrně dobře snesitelný, byť následně dost omezující při výběru povlečení. Opět je ale otázka, zda by výrazný dekor nebyl lepší na závěsech, kdy by místnost opticky zkracoval a rozšiřoval.

A na závěr si dovolím politovat chudáka co bude spát u okna – sotva tam proleze a ještě mu ani nedali nic pod nohy.

Jak se staví sen, online video dnešního dílu

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 25
1
koc
Reagovat

vidim ze z toho vzniklo jak se stavi nova babička :D

2
okkvp
Reagovat

koc : to jen chudák SUNíčko to stavěl se starou skoro babičkou

Reagovat

Fotky jsem tam dala já, byla jsem zvědavá, tak jsem je tam dala v pořadí, jak byly uloženy v albumu., vždy místo nápisu – foto.

4
koc
Reagovat

včera jsem na to nahodou prepnul a nechapal sem proc tam poridili tak kratkou postel .. ja bych si musel otevrit dvere do skrine abych si mel kam dat nohy .. a navic nechapu tu ultramoderni knihovnu .. je mozna hezka ale pro knihy neprakticka .. par rozhodne nevypada na vasnive ctenare a tech par knizek si mohli dat do nocniho stolku ..

5
okkvp
Reagovat

5 koc – postel má podle stránek Sconta běžný rozměr 187/192 x 52/117 x 213 cm
a plocha lůžka 180 x 200 cm, ono se to jen nezdá díky zastlání a zkreslení fotem

6
koc
Reagovat

6 – no to nevim .. když si na ni Cejnar vlezl tak moc velika nevypadala ..

7
okkvp
Reagovat

koc – taky se mi zdála oproti naší krátká, ale fakt to Sconto u Penelopy 2 takhle píše. Jim by se tam ale už stejně větší nevešla, leda by si mladej udělal pod stropem nějakou lanovku

8
okkvp
Reagovat

Ještě se musím opravit ohledně popisu typu nové podlahy – nemělo by jít o umělohmotku v pravém slova smyslu – použitý materiál je dřevo

9
galadriel
Reagovat

okkvp tvoj rekap sa mi veľmi páči. Tiež som to prepla a zaplakala nad parketami. Zdielam podobný názor.

10
okkvp
Reagovat

9 – pochvala těší, děkuji

11
koc
Reagovat

děkuji okkvp za rekap .. zdalo se mi to jine nez minule ;-) a nasel jsem tam spoustu zajimavych postrehu .. jen tak dal pani co mas blize k lopate :D

12
Misha
Reagovat

Tak jsem se jednou podívala a řešení designérů mě absolutně neuchvátilo … a ta tapeta by byla mou noční můrou … spáchat mi něco podobného doma, tak je ženu …

13
okkvp
Reagovat

koc : k lopatě, krumpáči a rýči ve vastních rukou mám už pár let dost negativní vztah, do bobcatu už mně dlouho nikdo nepustil, tak se jen usilovně kamarádím s myší (občas i za cenu syndromu karpálního tunelu)

Za všechny případné pochvaly děkuji, uvítám připomínky, dotazy (povím i co nevím), ocením i jedovaté komenty

14
galadriel
Reagovat

čo robia s tými vecami, čo z toho bytu vyhodia? Nábytok, luster….rieši to Prima, alebo to vyhodia, alebo si s tým majiteľ potom môže poriešiť niečo sám?

15
okkvp
Reagovat

To není úplně jasné, zdálo se, že většinou (v celé sérii) si část řeší samotní majitelé, část šla do kontejnerů a část mířící do kontejnerů zůstala za nehty někomu ze štábu. Pravidlo, že by se to muselo vyhodit nejspíš nejsou.
Zajímavé, že ani na ofiku nejsou až na výjimky ohlasy účastníků

16
Radek aka SUNicko
Reagovat

Co vím, tak někdy někdo něco z Jak se staví sen prodával na Aukru. Alespoň se to tu zmiňovala v diskuzi.

17
okkvp
Reagovat

to se prodávala ta nová bílá šílená hrůza z „obývací ložnice“ pana designera Petra Siedlaczeka
http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-reality-a-bydleni-bydleni/108682/rybovi-z-poradu-jak-se-stavi-sen-porad-nemaji-kde-spat.html

18
Sima
Reagovat

okkvp, skvělý rekap, díky moc. na pořad jsem se nedívala, takže opravdu oceňuju.

ložnice se mi líbí barevně, ale nová tapeta je docela děsivá (asi chtěli vzbudit dojem toho retra, když už všechno zlikvidovali), i když kvituju sladěné polštářky. moc se mi líbí police se zadní plochou v barvě podlahy. souhlasím s názorem na „okna“ ve skříni, včera jsem zrovna byla s kamarádem v XLLLutzu a tam jich bylo taky požehnaně, takže asi opravdu „trend“. nejen že je to hnusné, ale na lesklé ploše je ještě k tomu krásně vidět každý otisk prstu. nechápu ovšem cca 20cm průchod – proč proboha už tak úzký pokoj oblepili sádrokartónem, místo aby staré malby seškrábali? ó hrůzo…

měla bych dotaz k tomu svítidlu, co je nově na stropě – připomíná mi to nějakou lehčí verzi svítidla v operačním sále. nevíte někdo, oč se jedná? (btw, původní lustr je slušná pracholapka, nechtěla bych vidět ty nánosy prachu v miskách po x letech provozu :) )

19
okkvp
Reagovat

Lustr je od Artemide – neboli něco jako mastná krása za 19(tis). Artemide je ale velmi solidní firma prodávající jen velmi solidní moderní design, pravda také za patřičné ceny. V pořadu prodejce vysvětloval, že má sklo speciální vlnkový design navozující dojem vodní hladiny do které dopadl kámen (ten „bobek“ na tyčce) a rozesmál mě vy chvíli kdy pravil, že jej má na chatě. (asi za režijku)

20
okkvp
Reagovat

17 Sima – opečovávám si tu zděděný prvorepublikový lustr s otevřenými skleněnými miskami – uklízení máme v genech, tož lustr žádné nánosy špíny nikde nemá, ale taky bohužel nemá jednu misku …. pracholep to samozřejmě je, ale dá se při dobré vůli udržet – při běžném úklidu k němu šplhám s prachovkou a na všechny tradiční svátky se částečně rozebírá a myje vodou, stejně jako ostatní svítidla, ve svém trvalém příbytku mám mnohem modernější (hladká, jen nenápadně pískovaná skleněná „placka“ na tyči – ikea 92) a ten vyžaduje důkladné drhnutí s chemií každých 14 dnů

21
Sima
Reagovat

okkvp, takových oprašovačů je určitě dost málo, v mém posledním podnájmu jsem měla něco podobného (jen o moc hnusnějšího) a netroufla jsem se tam ani podívat :))

22
Sima
Reagovat

a díky za odkaz na svítidlo. je opravdu „designové“ až hrůza, a to včetně ceny. kupovala jsem svítidla od Egla, které má na webu slušnou nabídku – a při nákupu přímo od nich to bylo o třetinu levnější než např. v Kika, která je prodává taky.

23
okkvp
Reagovat

22 – imho srovnávat eglo s artemide moc nejde. Doporučila bych nakouknout do jejich katalogů. Je tedy pravda, že pro vyznavače tradičních tvarů to asi moc není. Já nad jejich výrobky, hlavě tedy pro architekturu a venky, ááchám pravidelně od doby, kdy jsem před dvaceti lety dostala poprvé jejich tlustý katalog. Kromě specificky vybraného designu se jejich výrobky vyznačují i precizností provedení a kvalitou materiálů – to všechno se holt musí zaplatit. Ale samozřejmě, že jsou jen jednou z mnoha firem, které dobrá svítidla vyrábějí. Zdejší pobočka nejspíš pořad sponzoruje, nakupují tam v téhle řadě velmi často

24
David
Reagovat

já moderní byty vůbec nemám rád.
Ale retro a zase ty krásné časy ty ano.
Kéže by se to konečně všechno vrátilo do normálu.
A ty pecky od Michala davida, prostě všechno.

25
Naty
Reagovat

Já bych tam dala trochu živější povlečení. Já osobně nakupuji a doporučuji http://www.jolis.cz/povleceni

Přidat komentář