Panáček v reality show

X Factor UK: 15. řada láká na nové tváře a osvědčený formát!

1. Září 2018 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

x-factor-2018-judges-auditions

Na britských ostrovech vrcholí přípravy 15. řady pěvecké show X Factor. Ani letos se show neobejde beze změn, ať už ve formátu nebo po personální stránce. Již dříve v letošním roce bylo oznámeno, že v porotě nezasedne Nicole Scherzinger a svého křesla se vzal také veterán Louis Walsh. Sharon Osbourne svou účast přislíbila v zatím tajemné roli 5. porotce a objeví se až v Live shows. Simon Cowell o své místo nepřijde a s obsazením volných křesel nehodlal čekat až Louis napíše své paměti. Do nové série se podařilo ulovit britskou megahvězdu Robbieho Williamse, kterého doplní jeho manželka Ayda Field Williams a bývalý člen One Direction a nyní sólový zpěvák Louis Tomlinson. Nová série si odbude svou premiéru v sobotu 1. září. Více se dozvíte v článku.

X Factor lze sledovat online na internetu. Třeba přes stream ITV  na stránkách TVCatchup. V sobotu 1. září i v neděli 2. září lze show sledovat od 21:00.

Porota

Složení poroty je každý rok nejvíce diskutované téma, zatímco v loňském roce se panel oproti předešlému roku neměnil, letos se mění ¾ stálého obsazení poroty. Kromě Simona Cowella v porotě zůstává pouze Sharon Osbourne, která se ovšem připojí až v Live shows jako 5. porotce. Jestli bude působit pouze jako glosátor nebo nás čeká nový twist v podobě 5. kategorie zatím nebylo potvrzeno. Na pozici moderátora celé show zůstává osvědčený Dermot O’Leary.

Největším novým úlovkem do obsazení je každopádně Robbie Williams. Robbie se řadí mezi nejúspěšnější, nejen britské, ale světové hudební hvězdy. Na svém kontě má více než 77 milionů prodaných nosičů a doma na polici utírá prach z 18 sošek Brits Awards. Tento počet zatím nebyl nikým překonán. Robbie má pověst showmana a nejen díky tomu jej Simon na plný porotcovský úvazek uháněl v minulosti již několikrát. Robbie ovšem několikrát odmítl, pořád ovšem zůstal fanouškem a přítelem show. V X Factoru se několikrát objevil jako hudební host a nebo jako poradce v Domech porotců. Ke změně názoru měl Robbie údajně miliony důvodů a to doslova. Jeho „double“ kontrakt, do kterého byla zahrnuta i účast jeho manželky Aydy, se měl údajně vyšplhat až k hranici 10 milionů liber. Není divu, Robbie se řadí bezesporu k největším hvězdám na stálém porotcovském křesle, které kdy show měla. Otázkou zůstává, zda jeho účast společně s jeho ženou přinese kýžené vysoké ratingy.

Americkou herečku Aydu Field Williams nyní čeká úplně nová role. Za Robbieho je provdaná od roku 2010 a mají spolu dvě děti. Ayda se dodnes věnuje herectví, na svém kontě má několik rolí v amerických sitcomech. V současnosti působí v britské panel show Loose Women, ve které společně s dalšími ženskými osobnostmi probírá současná společenská témata a trendy. Oznámení její účasti v show vyvolala u mnoha diváků zvednutá obočí. Přestože show ještě ani nezačala a nelze výkon Aydy posoudit, divákům vadí, že kromě manželství s Robbiem, nemá žádné zkušenosti v hudebním průmyslu. Ayda prohlásila, že jako herečka má zkušenosti s castingy a dokáže se vcítit do soutěžících, kteří si půjdou za svým snem a chtěla by těmto lidem pomoci. Sama nepochybuje, že to pro ni bude velká výzva a pozice outsidera jí případně může pomoci porazit manžela v jeho vlastní hře. Simon na rozdíl od diváků spoléhá na názory Aydy jako někoho, kdo má blíže k divákům. Jak si Ayda povede proti svému manželovi uvidíme již tento podzim.

Posledním novým přírůstkem do poroty se stal zpěvák Louis Tomlinson, který X Factoru vděčí za start jeho kariéry. Vůbec poprvé se tak stálým porotcem stane bývalý soutěžící. Louis se poprvé objevil v 7. řadě v roce 2010, nejdříve jako sólový zpěvák a posléze jako 1/5 boybandu One Direction. Po soutěži se z One Direction stal celosvětový fenomén a dodnes platí za největší objev X Factoru vůbec s více než 50 miliony prodaných nosičů. Než koncem roku 2015 ohlásila skupina pauzu a její členové se každý vydali na sólovou dráhu, neměli One Direction problém na celosvětovém turné vyprodávat fotbalové stadiony. Louis se v rámci sólové kariéry rozhodl spolupracovat se Simonem, pod Syco zatím vydal 3 sólové singly, na kterých se podílel i autorsky podobně jako i na pozdějších hitech 1D. Spolupráce se Simonem v něm probudila i jeho manažerské já. Pod Sony vytvořil svůj vlastní label Triple String, do kterého podepsal zatím bezejmenný girlband. Nikdy se netajil touhou jednou usednout v porotě X Factoru, nyní se mu příležitost naskytla. Podle Louise má oproti ostatním výhodu v tom, že si celým procesem prošel od castingů až do úplného Finále.

Formát

Ani letos show nemine snaha produkce o facelift formátu. Letošní rok přinese hned dvě velké změny. Tu první pocítí diváci už na začátku při castinzích. Produkce se rozhodla zase jednou skoncovat s komorními castingy v místnosti a nahradit je fanoušky oblíbenějšími Arena auditions. Z arény bychom se nově měli přesunout ihned do Six chairs challenge, žádné dodatečné síto v podobně Bootcampu se letos nebude konat, o to víc bude Six chairs challenge podle slov porotců drsnější. Tuto výzvu letos zpestří twist v podobě tzv. Safe seat. Jedno ze šesti křesel tak bude znamenat přímý postup do další fáze, soutěžící na tomto křesle tak už nemůže být vyměněn, zatímco zbylé křesla zůstanou variabilní.

Domy porotců žádný twist nečeká, přesto ale budou působit jinak, než jsou diváci zvyklí. Simon, Robbie a Ayda totiž vezmou své svěřence všichni do prosluněného Los Angeles v USA. Produkce vyloučila, že by za tímto rozhodnutím stály finance, nýbrž kompromis, který umožní produkci lepší koordinaci časově náročného natáčení. Jediný Louis Tomlinson se rozhodoval, zda svou kategorii vezme do Barcelony nebo do Dubaje. Nakonec zvítězila první možnost. V této fázi by také do hry měly vstoupit divoké karty a to za každou kategorii jedna.

Pokud by vás zajímalo letošní rozdělení kategorií, stačí označit následující odstavec mezi slovy spoiler.

Spoiler!
Simon Cowell – dívky
Louis Tomlinson – chlapci
Ayda Williams – overs
Robbie Williams – skupiny
Spoiler!

Poslední a nejdůležitější fází jsou Live shows. Zde se produkce podle dostupných informací zbaví loňského modelu. Rozdělit soutěžící do dvou večerů již nebude možné. Podle nepotvrzených informací by se soutěž měla přesunout pouze na sobotní večer, kdy proběhne vystoupení i vyřazování. Stejný model byl naposled použit v 5. řadě v roce 2008. Kolik živých sobotních večerů a datum Finále zatím není znám.

Budete sledovat novou řadu? Co si myslíte o nové porotě a chystaných novinkách? Podělte se v diskuzi.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
Ludvik
Reagovat

Teaser ve stylu Love Island pobavil xD Už teď mi ta realityshow chybí! xD

2
Tomáš
Reagovat

Zítra teda start na ITV? A v kolik hodin si to na internetu budu moc naladit, 20.00 nebo 21.00? Může sem někdo jako už tradičně každý rok hodit odkaz? Sem zvědavý na Robbieho Williamse v porotě a taky doufám že se tam objeví rockové typy jako loni Kevin nebo Matt a dostanou se do Live Shows. Uvidíme no.

3
VojtaP
Reagovat

@Tomáš: odkaz i čas jsem přidal do záhlaví článku. Akorát tedy s rekap asi nestihnu, článek s videi, ale bude.

4
Stepan
Reagovat

Nevím. Mě se to letos nelíbí. Porota nudná, nezajímavá. Prostředí divné. Uvidíme co bude dál.

5
Tomáš
Reagovat

Viděl sem to v sobotu jen chvilkama a v podstatě jediný soutěžící kterého si pamatuju byl ten Andy který si zazpíval Angels s Robbiem. Hlas teda dost průměrný ale jinak sympaťák a na pódiu dobrý performer, mohla by s ním být aspoň sranda. Ani nevím jestli postoupil nebo ne ale asi jo? Jinak zbytek soutěžících si ani nevybavuju a moc sem toho neviděl. Tak ten rozjezd je vždycky slabý, já sem zvědavý hlavně na živáky. Myslím že s Robbiem to bude zajímavé a sem zvědavý i na Sharon jestli se tam teda objeví a jakou bude mít letos úlohu. Teď zatím těžko soudit jaké to letos bude.

6
Monika
Reagovat

Porota ma prakticky jen dva cleny Simona a Robbieho. manzelka Williamse je uplne zbytecny clanek v porote, ke vsemu se na ten jeji kaceri zobak dost blbe kouka, takhle si dobrovolne zohavit oblicej plastikou. Jakej to rozdil oproti krasne Nicole ci Cheryl. A ten druhy jeliman z One direction je take do poctu. Tahnou to jen dva ze ctyr, bohuzel. Soutezici ty jo ja si je ani nevybavim, nikdo z nich me nezaujal zatim. Ani nevidim zadnou jistotu mezi nima do live shows, uvidime co jeste prijde.

7
Ludvik
Reagovat

Slabota, letos opět vynechávám.

8
Honzad
Reagovat

Co se týče soutěžících, je brzy na jakékoliv soudy, do live shows se to může slušně vykrystalizovat. Jsem rád za návrat Anthonyho, u ostatních uvidíme.

Ayda mi zatím nevadí, ale bezpochyby je to zbytečná (a nafouknutá) tvář. Louis je mi tak nějak jedno, ale pořád lepší než jeho jmenovec Walsh, porotě výraznější obměna prospěla. Naprosto jasnou zásluhu na tom má Robbie, svěží vítr v porotě, megastar, přirozený showman, který ale řemeslu rozumí. Za jeho angažování jsem fakt rád, díky němu to má šmrnc a nemůžu říct, že bych se u prvních dílů nebavil, byť tomu chyběl nějaký více zapamatovatelný soutěžící. Jen je škoda, že se Robbie v panelu nepotkal s Garym, to by bylo vzájemné soupeření a jiskření ještě o něco zábavnější než se Simonem. Ale za mě zatím dobrý.

9
dorka
Reagovat

a ta debilní fraška s židlema bude i letos?

10
Tomáš
Reagovat

Škoda že to nedávají spíš v neděli, to bych měl asi více času to sledovat. Návratu Anthonyho sem si taky všiml, ten loni vyletěl myslím kvůli drogám pokud se nepletu? Ale byla ho škoda protože byl dobrý tak třeba už letos konečně přijde jeho čas. Jinak se fakt těším až na Live Shows, mě ty castingy celkově i když jsou ve velké aréně pořád přijdou takové nezáživné.

11
Honzad
Reagovat

Vypadá to, že jsem pomalu jediný, kdo aktuální řadu sleduje, každopádně poslední víkend mě bavil a objevila se řada zajímavých soutěžících. ¨

Pevně doufám, že do live shows proje Shan a Georgia Burgess, obě relativně nenápadné, ale skromné a přitom skvěle zpívající, žádná zbytečná hra na „diva effect“, ale ryzí talent. Zajímavý byl určitě i Armstrong Martin (skvělý cover), Nathan Grisdale (ale u něj myslím, že daleko nedojde), bavili mě taky Ricky John a Lanya Matthews, zvědavý jsem do dalších kol na LMA Choir, kteří by mohli kategorii skupin trošku oživit. Za mě teda spokojenost a očekávání.

12
Monika
Reagovat

Georgia Burgess je presne ukazkovy pripad zpevacky, ktere nesnasim. nepovazuji to ani za zpev, ale papinakovej rev, neprijemnej hlas reze do usi a je to neposlouchatelne. Davam prednost typu Adele, ktera je vyborne poslouchatelna i ve vyskach, tohle krakorani se nedalo vydrzet a jeste je nepohledna, kez by vypadla, potesilo by me to moc.
Shan je uplne jine kafe, mnohem prijemnejsi hlas, byt takovej typickej cernosskej jako kazda treti cernosska pevule, chybi mi vyjimecnost hlasu, neni to srdcovka pro me, ale da se poslouchat a budu na ni zvedava.
Armstrong Martins zatim nevim mam ho v kategorii nenadchnul ani neurazil
Nathan Grisdale ten me svym zpusobem bavil, ale bez obrazu, pusobi jako afektovanej retard, pacient z Bohnic, velka skoda, pac hlasove muj salek kafe
Ricky John zajimavej typek, bohuzel si pro me vybral desnej grc takovou vykopavku do dnesni doby to snad je, kdyby vybral soucasnej song mozna bych ho mela jako number one
Lanya no typicka cernosska s tuctovym hlasem, obecne zajimavejsi look nez Shan, ale Shan zas lepe zpiva, jsou si dost podobne, neverim, ze projdou obe do live show

13
Jan
Reagovat

Já taky sleduji každý díl nové série a musím říct, že zatím se mi to opravdu moc líbí.
Nejlepší mi zatím přijde Shan, má veliký talent a klidně si ji dovedu představit v Live-Shows.
Jsem rád, že se vrátila i Scarlett nebo i Anthony. Porota je zatím taky v pohodě, ale těším se až přijde Sharon :). Taky jsem si myslel, že se nikdo nekouká, když jsem neviděl žádné komentáře :-D.

14
libena
Reagovat

koukám, koukám…jen tady je nějak mrtvo.
jestli to nebude tím, že nikdo ani nenadhodí alespoň nadpis nového článku a není kde diskutovat. škoda.

15
Vojtap
Reagovat

Zdravím lidi a omlouvám se, že se show nevěnuji naplno, můj rozvrh to dosud moc neumožňoval. Tento týden je tuším poslední castingový, tak se alespoň během víkendu pokusím vydat nějaký souhrn těch, co byli k vidění a postoupili, aby byl prostor pro diskuzi. Děkuji za pochopení.

Přidat komentář