Panáček v reality show

X Factor UK 2017: Je tady FINÁLE! Co nás čeká a nemine?

1. Prosinec 2017 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

XF_final_promo

Už tento víkend se dozvíme jméno, které se zapíše do historie jako 14. vítěz X Factoru. O hlasy diváků budou bojovat Grace Davies, Kevin Davy White a skupina Rak-Su. Co nás o ve Finále čeká a nemine? Co se bude zpívat a kdo budou hvězdní hosté a kdo má největší šanci na výhru?

Finalisté – TOP 3

Rak-Su

Skupina Rak-Su se ukázala už na začátku prvního dílu letošní řady. Za svůj originální kousek I’m Feeling You sklidili velký ohlas a společně s Grace se ihned zařadili mezi favority soutěže. Rak-Su určitě nejsou typický boyband, ale spíše parta mladých kluků před třicítkou, kteří se chtějí bavit. Jak jsem v rekapitulacích několikrát zmiňoval, tak jejich největší síla rozhodně nespočívá ve zpěvu, nýbrž ve schopnosti psát chytlavé originální písně v kombinaci zpěv, rap a beatbox, vše dohromady pak spojit v zábavnou show na pódiu. Není divu, že jim jejich vystoupení diváci žrali i s navijákem a jejich studiové verze každý týden okupovaly první místa v iTunes chart. Každopádně je jisté, že díky těmto úspěchům během soutěže, které vykázaly jejich silnou marketabilitu, Rak-Su jistě neunikne nahrávací kontrakt. Jako jejich jedinou nevýhodu do Finále vidím v tom, že v soutěži neukázali více poloh. Rozjuchané písně sice baví, nicméně druhá polovina publika může namítat, že Rak-Su zatím nepředvedli seriózní výkon. Uměli by vůbec Rak-Su prodat nějakou baladu? Možná na Finále chystají něco, čím tyto pochyby rozpráší, uvidíme. Je však jisté, že do Finále jdou jako hlavní favorité, jestli bude po 6 letech kategorie skupin slavit vítězství se dozvíme v neděli.

Nejlepší výkon v soutěži

Kategorii nejlepší výkon letos pojmu spíše jako zlomový moment. Za ten by se dala označit píseň Dimelo (video níže), se kterou se v 2. týdnu poprvé vyšplhali na první místo v iTunes chart a od té doby bylo jasné, že s Rak-Su se musí počítat jako s velkým soupeřem, který má diváky na své straně. Za zmínku stojí také výkon z minulého týdne v písni Flowers, kde zmodernizovali 17 let starou píseň a zároveň mírně vybočili ze zajetých koleji více do elektronické hudby.

Co budou zpívat ve Finále?

Od Rak-Su v sobotu můžeme očekávat (kromě hvězdného duetu) pouze opakování jejich předešlých výkonů Mamacita a Dimelo. Úplně si nemyslím, že nezařazení nové písně je šťastný krok, navíc obě písně jsou si žánrově a tématicky podobné. Na druhou stranu se obě staly hity na iTunes, tudíž jejich opakování může na diváky fungovat. S jakou hvězdou budou Rak-Su zpívat je zatím utajeno.

Hvězdný duet – ?

originál – Dimelo

originál – Mamacita

Šance na výhru: 40 %

Grace Davies

Stejně jako Rak-Su i Grace se během soutěže profilovala spíše svou původní tvorbou než covery. Další společnou vlastností je to, že není silnou zpěvačkou. Po jejím castingu a bootcampu však nebylo jasné, zda Grace nebude další z řady quirky zpěvaček, co zazáří na začátku a v Live shows vyhoří, protože nedokáže navázat. Během Live shows však Grace dokázala, že není žádný one trick pony, ale kromě procítěných balad u piána dokáže složit a zazpívat i písně s komplexnějším aranžmá a rychlejším tempem, jako právě její poslední výkon Wolves. Právě díky její flexibilitě a relevantnosti má vůči Rak-Su do Finále výhodu. Co se týče budoucnosti tak ani u Grace nepochybuji, že jí nahrávací smlouva neunikne, ať už o víkendu dopadne jakkoliv.

Nejlepší výkon v soutěži

Za její zlomový výkon by se dala považovat již její castingová originální píseň Roots, která má na YouTube téměř 3,5 milionu zhlédnutí. V Live shows však udělala největší dojem se svou poslední písní Wolves, která by se dala označit za popovou hymnu. Tímto výkonem si Grace pojistila Finále a nabourala teorie o tom, že jsou Rak-Su již jasnými vítězi.

Co bude zpívat ve Finále?

Do Finále Grace vytáhla silné zbraně a nenechává nic náhodě. Bondovka Live And Let Die patří mezi klasiky, bude tedy záležet jaký Grace zvolí přístup. Druhou písní je castingová Roots. Stejně jako u Rak-Su není její hvězdný partner pro duet zatím potvrzen, v týdnu se ovšem spekulovalo o Jamesi Arthurovi.

Hvězdný duet – ? (spekulace – James Arthur)

Paul McCartney & Wings – Live And Let Die

originál – Roots

Šance na výhru: 35 %

Kevin Davy White

Kevin od začátku mírně proplouval pod radarem, postupně se ale vypracoval na černého koně soutěže. V soutěži oproti svým soupeřům nemá na účtě téměř žádné kvalitativní zaváhání. Žánrově Kevin směřuje úplně jiným směrem než Rak-Su nebo Grace, jeho domovem je blues a rock. Co má tato trojice finalistů společné je, že jejich výkony pomalu ani nepůsobí jako v talentové soutěži. Z Kevinových výkonů jsem měl vždy pocit, že sleduji jeho koncert. Vždy dokázal prodat svou muzikálnost a cit pro hudbu, ať už hrál na klavír nebo na kytaru, a pěvecky byly vždy stabilně skvělý. Co Kevina může ve Finále dost znevýhodnit je jeho francouzský původ a žánrová vyhraněnost, která není úplně mainstreamová.

Nejlepší výkon v soutěži

Pro Kevina byl v soutěži také nejúspěšnější latino týden, kdy zabojoval s písní Smooth a ukázal, že s ním ostatní musí počítat. Jeho výkon mu dokonce vynesl vítězství v Pricefight nad Rak-Su. Za zmínku stojí také kolo George Michaela, kde s písní Fastlove, kterou po vzoru Adele zazpíval jako klavírní baladu, potvrdil svou pozici skrytého favorita soutěže.

Co bude zpívat ve Finále?

Hvězdný duet – ? (spekulace – Nicole Scherzinger)

Led Zeppelin – Whole Lotta Love

George Michael – Fastlove, part. 1

Šance na výhru: 25 %

Osobní pořadí

  1. Grace Davies
  2. Kevin Davy White
  3. Rak-Su

Hvězdní hosté

Becky Hill

PRETTYMUCH

Sam Smith

Little Mix & CNCO

Louis Tomlinson

P!nk

Jak sledovat X Factor živě?

Používáte-li prohlížeč Google Chrome nebo Mozilla Firefox, je zde řešení pomocí VPN pluginu HOLA. Po jednoduché instalaci lze prohlížeč nastavit na UK server, následně se zdarma zaregistrovat přímo na stránkách ITV HUB. Přehrávač se ještě může zeptat na váš ZIP code, zde stačí použít jeden z platných UK zip codů. Poté již můžete sledovat ITV bezplatně ve vysoké kvalitě. Případně můžete zkusit další fungující streamy, třeba TVCatchup nebo TVPC.com

Sobotní přenos začíná ve 20:05, nedělní vyhlášení vítěze ve 20:30 našeho času.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
Tomáš
Reagovat

Strašně mě mrzí že Kevin zítra půjde domů jako zpráskaný pes. S klasikou od Led Zeppelin sice může zazářit podobně jako s tím Hendrixem ale proti Grace a jejímu Roots, které se už v podstatě stalo x factorovým fenoménem je absolutně bez šance. O Rak-Su se nemá cenu bavit. Britové sou už stejně rozhodnutí a produkce si ta jejich rozhodnutí výběrem songů ještě pojistila.

2
Tomáš
Reagovat

yeey: Vzhledem k tomu že už máme založenou novou diskusi tak budu reagovat sem aby v tom byl pořádek. Matt byl ale trošku jinej případ než Kevin, ten byl podle mě až tak mizernej že mu skutečně Nicole tím duetem pomohla. Kevin je navíc založením rocker a myslím že v duetu s Nicole až moc ´´zpopovatí ´´ což mu nemusí prospět. A taky proti sobě myslím loni Nicole neměla tak těžký kalibr jako je James Arthur ( bohužel si ty další partnery na duety z loňska už nějak nepamatuju takže se můžu i mýlit ). Pořád si tak nějak myslím že Grace s J. Arthurem budou pro britské diváky X Factoru větší bomba než Kevin s Nicole. Bohužel. I kdyby to bylo jen díky tomu že Nicole tam vidí každý týden a když se tam jako host objeví Arthur tak je to pro ně pecka. Každopádně můžeš mít pravdu ty i já, sou to všechno jen spekulace, které se buď potvrdí, vyvrátí a nebo ani nenastanou protože duety budou s někým jiným. Každopádně si stojím za svým názorem že britové sou už rozhodnuti a že i kdyby z nebe zítra padaly trakaře, všichni čerti se ženili a Severní Korea pustila na Velkou Británii jadernou atomovku, tak stejně Kevin skončí na 3. místě.

3
yeey
Reagovat

@Tomáš: jj vsak uvidime zitra jestli a s kym bude Kevin zpivat duet a jaky to bude :-)

4
J
Reagovat

@Tomáš: Toto nie je prispevok, len moja odpoved Tomasovi ak by to Monike alebo niekomu vadilo. Kevin ma bohuzial edit Lloyda: Lloyd, ktory otvaral koncert Little Mix a nasledne vypadol. Kevin otvarajuci koncert Jamesa Arthura = koniec cesty (end of journey). Grace ma edit Saary: Saara za klavirom, Grace za klavirom; Saara v smiesnom kostyme (girlbands vs boybands), Grace v smiesnom kostyme (Latino); Saara a srdecny homecoming – Helsinky, Grace a srdecny homecoming – Blackburn (navyse tentokrat ju doprevadzala aj Sharon, kym so Saarou bol len Dermot); Saara spievajuca balady, uptempo songy a Grace to iste + obe to boli pocas XF kontroverzne osoby – nie kazdy ich mal rad. Vyzera to, ze DIMELO, FASTLOVE a ROOTS su to najlepsie vystupenie z tohtorocnej sezony.
RAK-SU spievaju obe piesne, ktore uz spievali v live shows, ale ktore sa na seba ponasauju = nic nove neprinesu do Finaloveho sobotnajsieho vecera. Grace prinasa song, ktori chcu od nej pocut aj ti, ktori fandia Kevinovi a RAK-SU – ROOTS (pridaj si k tomu scenu, spievajuci zbor, len slzami v ociach Nicole a Sharon som si teraz nie ista). Ta druha piesen LIVE AND LET DIE spieval Ben v r. 2006 a skoncil s nou v BOTTOM 2 a to iste sa stalo Kitty v r. 2011. Neviem, ci Grace bude spievat verziu Alex Burke, ktora je v podstate ako originalna verzia – progressive rock alebo zvoli verziu Duffy, ktora je nie kazdemu po chuti. Mozno pojde o novu modernejsiu verziu.
Neviem nic o duetovych partneroch, ale cez tyzden sa spominali Rod Stewart, ci Craig David, Robbie Williams a James Arthur. O Nicole nepadlo ani slovo.

5
VojtaP
Reagovat

@J: ta Nicole je opravdu logická volba, zatím vystupovala ve Finále pokaždé, jen v 10. řadě to nebylo se svým svěřencem, protože kategorie holek pod Nicole pohořela. S Nicole bych tak na 90 % procent počítal i nyní, stejně jako yeey si nemyslím, že by nezvládla s Kevinem rockovější věc.
Jinak sorry, ale to srovnávání editů Llyoda a Kevina nebo Grace a Saary jsou podle mě mimo. Pochybuju, že si někdo řekl, že to budou takhle podobně editovat schválně. Navíc Grace a Saara měly obě úplně jiný příběh a každá je úplně jiná, tam podobnost neshledávám vůbec.

6
yeey
Reagovat

ad Nicole a rock – tady zpiva Kevinuv dnesni song – https://www.youtube.com/watch?v=0CX78fRLvIo … je to evidentne jen na 20 % nebo dokonce improvizace, ale rika, ze rock zpiva rada :-)

7
J
Reagovat

@VojtaP: Ja viem. A chcem sa ospravedlnit za moje prispevky. Pravda je taka, ze ani ja nemam az tak vela casu ako si Monika mysli. Vzdy prispievam len zo svojho pocitaca a len ak mam cas a pod svojim nickname. Nemusim odpovedat cim sa zivim, ale prispievam vtedy, ked si chcem urobit relax. Minuly rok sa bola po JH sklamana a tak som tento rok to chcela sledovat z Britskeho pohladu ako to vidia v Britanii. Nie vsetky moje prispevky su moj pohlad. Staci mat zapnuty jeden twitter a tam si precitat vsetky tieto nadhlady + klipy z YT. Je to len polhodka mojho casu. XF som sledovala az od r. 2014 a az od r. 2015 cez panacka. Zaroven sa ti chcem podakovat za rekap a trpezlivost. Posledne info pre teba kedze viem, ze si fanusikom Elly, moj znamy twitter kontakt tvrdi, ze jej novy album bude mat uspech a podla vsetkeho mu bude predchadzat singel duet Jamesa s Ellou. Bye tebe a Tomasovi a panackovcom.

9
yeey
Reagovat

@J: to bude ke Grace asi ?

P.S. A hlavne se neomlouvej za svoje prispevky. Neni vubec treba je nejak vysvetlovat nebo rikat cim se zivis! :-) Troufam si tvrdit, ze je tu vseho vsudy jedna osoba, kterou to stve ;-)

10
VojtaP
Reagovat

@J: vůbec není třeba se omlouvat za svoje příspěvky. Můj příspěvek neměl působit jako útok, ale spíš jako reakce na úvahu z tvého příspěvku. Klidně piš dál, dokud je tu prostor. Dokud se diskuze pohybuje v rámci slušnosti, tak tu žádný admin nikoho v psaní omezovat nebude.

11
J
Reagovat

@yeey: Tiez si to myslim. Pretoze len v LIVE AND TO DIE je klavir. Mozno ich chcu spolu s Kevinom ukazat aj ako muzikantov (artists). Kevin bude hrat na gitare a Grace na klaviri. Nie som si, ale ista ako da Grace rock. Ak ho da, tak klobuk dole. A nemyslim si, ze chcu niekoho z troch finalistov poskodit. Pretoze si myslim, ze ide aj o sledovanost XF. Ak by vystupenia boli zle, tak to moze ludi odradit od sledovania a ponuknut im alternativu, aby si prepli na iny program. V tejto faze sutaze ide o fanusikovske zakladne. Zvitazi, ten kto ma najviac hlasujucich fanusikov. A zaroven by som povedala, ze itunes predaje tiez nevypovedaju vsetko. Vela ludi pisalo vraj Grace na twitter, ze si chcu kupit extended versions a nie short X-factor performances v dlzke 2min. Ze si pockaju na jej album a potom si ho kupia alebo budu streamovat cez SPOTIFY. To iste sa mozno da povedat aj o Kevinovi.

13
Tomáš
Reagovat

Dnes na to asi kouknu online. Kevin vypadne ale aspoň budu mít možnost si ho naposledy užít a důstojně se s ním rozloučit, stejně už jdeme do finále. Jediný na koho fakt nejsem vůbec zvědavý a vím že si jejich vystoupení nijak neužiju jsou celkoví vítězové Rak-Su. :-(

14
J
Reagovat

Kevin Davy White & TOKIO MYERS
Grace Davies & PALOMA FAITH
Rak-Su & NAUGHTY BOY

15
J
Reagovat

@Tomáš: Pokial v tom nemas aj peniaze tak sa z toho nestriela. Zober to ako fakt, konecne vyhra boyband a na buduci rok uz nebudu tlacit do popredia groups. Takze o rok to uz konecne moze vyhrat boy, girl alebo over.

16
VojtaP
Reagovat

Na diskuzi o Finále -> nový článek :)

Přidat komentář