Panáček v reality show

X Factor UK 2016: První castingový víkend! Velké hlasy, silné příběhy a exoti! (rekap + video)

30. Srpen 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

14067983_10153832734463302_7547508346204853880_oMašinerie jménem X Factor se opět rozjela a s ní i hledání nových hvězd světové pop music. Máme za sebou první castingový víkend, kde porota ve složení Simon Cowell, Nicole Scherzinger, Sharon Osbourne a Louis Walsh rozdávala soutěžícím první vstupenky do Bootcampu, ale také svá první „ne“! Pojďte si společně zrekapitolovat, kdo postoupil a kdo by už neměl svým zpěvem trápit okolí…

První castingový víkend

Postoupili:

Yes Lad, 16-21

výběr: Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling

Jako první se setkáváme s boybandem Yes Lad, kteří by rádi byli dalším velkým boybandem ze severo-západu. Vybrali si aktuální hitovku od JT. Vystoupení se neslo vesměs v pozitivním duchu, tu a tam šla slyšet skvělá souhra hlasů. Bohužel individuálně nejsou tak silní, troufl bych si říct, že jsou tam minimálně dva slabé články, které skupinu táhnou ke dnu. Navíc Sharon měla pravdu, chybí jim leader, či výrazná osobnost. Uvidíme, jak se kluci vytáhnou během Bootcampu.

Samantha Lavery, 16

výběr: Ellie Goulding – Explosions

Mladičká Samantha přišla na casting se svým dědou, který ji od malička vedl k hudbě. Ze všeho nejvíc mě zaujal věk Sam, který vůbec nekoresponduje s jejím vzhledem, takto vypadá, jakoby za sebou měla divokou minulost. Zpět k hudbě, Sam si vybrala silnou baladu od Ellie Goulding a ukázala svůj obrovský „explozivní“ hlas a jeho zajímavou barvu. Za mě možná až moc tlačila na pilu, až se místy vytrácela emoce. Nicole to s neobroušeným diamantem vystihla naprosto přesně. Samantha má velký potenciál, ovšem ještě k dokonalosti potřebuje obrousit hrany (a taky upravit vizáž). Jasný postup!

Christian Burrows, 19

výběr: John Denver – Take Me Home, originál – Thunder Buddies

Christian pracuje jako vedoucí ve VIP nočním klubu v Boltonu. Pochází z velké rodiny, má dva bratry a tři sestry, svou rodinu by chtěl díky hudbě zabezpečit. Nejdříve si připravil verzi písně Johna Denvera, Christiana bych se nebál označit za klasického WGWG. Jeho podání nebylo úplně přesvědčivé a hlas nemá bůhví jak silný. Simon Christiana přerušil, aby se dozvěděl víc o jeho motivaci. Christian chce být písničkář, jako Ed Sheeran. Dostáváme se k reparátu a zde začíná první smutný příběh. Christian složil vlastní píseň pro svého bratra, který zemřel, když byl Christian ještě malý. V jeho vlastní písni Thunder Buddies se ukázal mnohem líp. Napsal opravdu dojemnou píseň, se kterou se určitě spousta lidí dokáže ztotožnit, což nikdy není lehké u psaní dosáhnout. Christian určitě zanechal silný dojem, ve zpěvu by sice mohl ubrat „jódlování“, což se může brzy přejíst. Nebylo pochyb, že ho porota pustí, nicméně mám obavu, zda je Christian dostatečně flexibilní, protože v dalších kolech nejspíš nebude mít možnost prezentovat svůj vlastní materiál, ve kterém je nejsilnější.

James Wilson, 34

výběr: Ray LaMontagne – Joleen

James pochází z Leedsu a žije v malém karavanu uprostřed ničeho. Už při jeho medailonku se zdá být extrémně nervózní. James na sebe prozradil, že trpí dyslexií, tudíž mu dělá problémy čtení a tím pádem i učení. Kvůli své vadě ani nedokázal udělat řidičák, proto se nejvíc bojí, že mu bude překážet i v hudbě a při vystoupení zapomene slova. Jeho největší obavy se vyplnily, uprostřed písně bylo najednou ticho, naštěstí se znovu chytil a vystoupení dokončil. James má příjemný pop-rockový hlas, jeho největší slabinou je prezentace a s ní spojená nervozita. Pěkně to vystihla Sharon, taky jsem byl za nervózní za Jamese. Pokud se sebere, otevře oči a vytáhne ruce z kapes, může proměnit svůj potenciál v úspěch a dost možná obhajovat svou kategorii v Live shows. Uvidíme, jak si povede proti konkurenci v Bootcampu.

Caitlyn VanBeck, 18

výběr: Kelly Clarkson – Piece By Piece

Caitlyn se v minulosti potýkala se šikanou ve škole, když nahrávala covery na sociální sítě. Největší podporu našla u svého otce, který ji podporoval. Pro svůj casting si vybrala piano verzi písně Kelly Clarkson, kterou Kelly fenomenálně představila na jaře při jednom finálovém večeru American Idolu. Caitlyn je přirozený talent, zpívá jakoby se ani nesnažila. Svou verzi procítila podobně jako Kelly, dokonce i Nicole slza ukápla nad dojemnou písní. Nebylo pochyb, že ji porota pustí dál. Caitlyn podle mě dojde daleko.

Ryan Lawrie, 20

výběr: The Vamps ft. Sawn Mendes – Oh Cecilia

Dalším skotským soutěžícím je Ryan, který už způsobil soutěži další skandál s manipulacemi. Chvíli po jeho castingu se na sociálních sítích začali houfovat fanoušci, kteří Ryana poznali. Nedávno totiž vystupoval jako opener na stadionu ve Wembley při Summertime Ball festivalu a dokonce mu vyšel singl na iTunes. Zdroj z produkce opět kauzu rozmetal když potvrdil, že Ryanova účast není v rozporu s pravidly soutěže. Zpět ke zpěvu. Ryan si podle mě nevybral zrovna dobrou píseň, v tom souhlasím se Simonem, taková odrhovačka. Hlasově nezní špatně, ovšem nijak výjimečně. Uvidíme, co se ještě z Ryana vyloupne.

Mellisa Pedro, 27

výběr: Gnarls Barkley – Crazy

Dalším důkazem, že se Skotsko předvádí je Mellisa, 27 letá učitelka, která kvůli rodině přeřadila zpěv na vedlejší kolej. Nyní se chce ke svému snu vrátit. Mellisa je spolehlivá zpěvačka, která zná své meze, v hitovce Crazy zvolnila tempo a zněla dobře. Jediné, co mě rušilo byly neustále zavřené oči. Pro posluchače zbytečnost, ale na diváka to nepůsobí dobře.

Louis Elkes, 26

výběr: Pussycat Dolls – When I Grow Up

K tomuto ani nevím, co napsat. Zkrátka postup na truc Simonovi. Životnost nulová i jako joke act, chudáka akorát v rámci žertu podpořili v jeho deziluzi.

Anna Georgette Gilford alias Honey G, 35

výběr: originál

Honey G také nepotřebuje delšího komentáře. Rádoby urban umělkyně porovnávající se třeba s Nicki Minaj to přišla prostě všem do X Factoru nandat. Bohužel to myslí naprosto vážně. Jako jednorázová sranda ještě dobré, ale ani zde nehledejme letošní velký joke act.

Eddie Lee, 51

výběr: Elvis Presley – Can’t Stop Falling In Love

Druhá epizoda navazuje tam, kde ta první skončila – ve Skotsku. Bohužel navazuje i postupujícími exoty. Eddieho si prý hodně lidí plete se Simonem, ten se cítí polichocený a Eddiemu sklání jeden kompliment za druhým. Škoda, že jeho zpěv se víc než do soutěže hodí na vesnickou tancovačku, špatné karaoke, asi nějak tak. Doufám, že v soutěži nesetrvá a nebude z něj Wagner edice 2016.

Saara Alto, 29

výběr: Sia – Chandelier

Saara chytila příležitost za pačesy a na casting do Glasgow přijela až z Finska, čirou náhodou kousek od místa, kde bydlí Santa Claus. Za její největší přednost považuje, že umí zazpívat „Let It Go“ z Ledového království v 15 jazycích. Na svůj casting si však vybrala Siu. Hlasově u Saary není co řešit, jak si málokdo na Siu troufne, tak Saara s ní neměla sebemenší problém, i když si píseň trochu upravila. Možná šlo poznat, že své vystoupení hodně cvičila až přímo šprtala a občas mi taky přišlo, že trochu přehrává. Trocha teatrálnosti však u této písně nevadí nebo možná se i spíš vyžaduje. Silný casting.

James Hughes, 17

výběr: Etta James – I’d Rather Go Blind

James pochází přímo z Glasgow a největší podporu nachází ve své rodině. Musím se přiznat, že mám z Jamese rozporuplné pocity. Na jednu stranu oceňuji jeho hlasové kvality, ani Etta James ho moc nepotrápila. Na druhou stranu mám problém s jeho prezentací. Působí na mě malinko namyšleně a u zpěvu by mohl ubrat na grimasách, čímž mi trochu připomíná posledního vítěze American Idolu Trenta Harmona. Uvidíme, co se z Jamese vyloupne v dalších kolech. Díky jeho hlasovým kvalitám nejspíš nemusíme čekat, že vypadne nějak brzy.

Emily Middlemas, 17

výběr: Stevie Wonder – Master Blaster

O první comeback letošní řady se postarala Emily, která soutěžila již v roce 2014 a dostala se až k Cheryl do Domů porotců. Tenkrát ji Cheryl odmítla s důvodem, že je pro soutěž mladá a nepřipravená. Jako správný comeback act na sobě Emily zapracovala a šlo to poznat. Nejenže vyrostla do krásy, ale také působila více sebevědomě. Díky akustické verzi Master Blaster, u které se doprovodila na kytaru, si vyzpívala hladký postup. Uvidíme, jestli se letos Emily podaří dostat až do Live shows.

Rebekah Ryan, 39

výběr: Hozier – Take Me To Church, Sarah McLachlan – Angel

Být sežvýkaný showbusinessem a navíc ještě životem není nic jednoduchého, své o tom ví 39 letá Rebekah. Měla to štěstí, že už byla objevena v 17 letech a její první singl se umístil nejvýše na 26. místě v oficiální hitparádě. Tenkrát to však nebyl dostatečný úspěch a vydavatelství Rebeku propustilo. Během interview s porotou jsme se také dozvěděli, že přišla o dítě. Její první vystoupení Take Me To Church úplně emocionálně neukočírovala až to působilo spíše jako manická epizoda, Simon ji musel zastavit. Po chvilce uklidňování přišla s druhým výběrem, baladou Angel, kterou zvládla mnohem lépe a pěvecky na úrovni. Jakkoliv s Rebekou soucítím, tak mě osobně nepřijde jako zpěvačka a osobnost tolik zajímavá, navíc celý casting spíš přebila její sob story. Pokud se poštěstí, tak to vidím na konečnou v 6 Chairs.

Nepostoupili:

Zak Daven, 41

výběr: originál

Už podle Zakova medailonku bylo jasné, že toto bude vystoupení z jiného soudku.

Richard Chen, 25

výběr: Israel „Iz“ – Somewhere Over The Rainbow

Originální verze kla-kla-klasiky.

Rachel Hook, 45

výběr: Meghan Trainor – All About That Bass

Abiola Abbicock, 42

výběr: ???

WTF ?!?

Kittipos Maspun, 23

výběr: Barbra Straisand – Memory (z muzikálu Cats)

Kittipos přijel až z Thajska, když už ten zpěv není nic moc (spíš nic), tak měl aspoň to štěstí, že si zazpíval s Nicole. Pěkný výlet.

Osobní top 5:

1. Caitlyn VanBeck
2. Emily Middlemas
3. Christian Burrows
4. Samantha Lavery
5. Saara Aalto

Hodnocení prvního castingového víkendu

Sobotní díl začal sezónu silně, když představil potenciální silné soutěžící. Jsme ovšem teprve na začátku a tak se dá čekat, že si produkce nechává nějaké eso v rukávu do příštích týdnů. Celkově víkend ovládly holky, které ovšem bývají silnější kategorii téměř každý rok. Nejvíce přehlížené byly tento týden skupiny, z nichž se představil jen jeden průměrný boyband. Docela velká pozornost, zejména v nedělním díle, byla věnována exotům, kteří se dali odbýt v kratších úsecích, jako odlehčení.

Jakkoliv mám radši Arena auditions, tak pro Brity castingy v místnosti fungují jaksi podezřele dobře. Jednotlivé díly mají spád a prvky jako sledování reakcí v zákulisí nebo možnost hudebního podkresu je zajímavé oživení formátu, který celé roky přinášel American Idol. S porotou se také Simon neseknul, alespoň co se týče její zábavnosti v této fázi, soutěžícím také umí dát dobré podněty. Možná jen u Louise občas dochází na otřepané prázdné fráze, ale to už jsme si zvykli. Jak moc se návraty známých tváří vyplatily se však potvrdí až v pozdější fázi.

Jak se vám libil první castingový víkend? Další epizody nás čekají již tento víkend v sobotu 3. a v neděli 4. září na ITV, které můžete sledovat živě třeba zde.

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
Monika
Reagovat

Prvni casting ma pro me jasneho viteze a tim je Caitlyn, skvele vystoupeni, nadherne se ten hlas posloucha zejmena v nizsich polohach takove pohlazeni po dusi :-)), parada, uz dlouho me zadna baba tak nezaujala jako tahle, doufam, ze udrzi takhle vysoko latko i dal…moc ji zatim fandim

James – sakra jen to ne, jasnej muj antifavorit, nemuzu ho ani videt ani slyset, jeden Trent mi stacil, jak rada bych se ho zbavila co nejdriv, bohuzel se obavam, ze se s nim budu otravovat v soutezi hodne dlouho, dost mozna dojde hodne daleko…

Emily – uz jsem zmin ovala minule pije mi krev stejne jako james, zpev mi teda u ni nevadi, ale je pro me nekoukatelna divadlem a sladkym cukrem

Nejvic se s Vojtou rozchazim u Saary-nejen ze me vybec nezaujala, ale mela bych i problem poslat ji dal, ja ten song miluju a tohle mi celkem dost trhalo usi, hlavne ve vyskach priskrcene, ovsem nejvetsi problem je barva hlasu, totalne tuctovy hlas zamenitelny se stovkou dalsich a moc sympatii u me tez neziskala…No a ted si jdu jeste pustit Caitlyn jedinou, kterou si pamatuju a dostala me

2
DJ Vlado
Reagovat

Z prvních dvou dílů mám zatím pocit, že stejně jako vloni jsou nejsilnější kategorií holky (což mě osobně velmi těší, jelikož je to pro mě klíčová kategorie), top mezi nimi jsou pro mě zatím Caitlyn a Emily (přičemž jsou úplně opačné jako oheň a voda), ale potenciál mají i Samantha a Saara, proto doufám, že pod Simonovým vedením to holky dotáhnou co nejdál :-)

Druhou nejsilnější kategorií jsou imho Overs, mezi nimiž mě zaujal především James W. – prezentace zatím vlivem nervozity pokulhává, nicméně ten hlas je moc příjemný a v té záplavě eunuchů působí Jamesův decentní chrapláček jako živá voda :-) Zajímavý hlas má i Rebekah, ačkoliv u ní ostatní složky za barvou hlasu zaostávají :-/ naopak mě moc nezaujala Melissa, což bude ale hlavně tím, že pomalejší verzi Crazy mám neodmyslitelně spojenou s podáním Kristínky Mihaľové, které Melissa v mých očích nepřekonala :-)

Kluci mi zatím přijdou jako „casting do boybandu“, což ode mě rozhodně není kompliment :-/ Jediný jakžtakž zajímavý je Christian, jakkoliv tyto ukuňkané WGWG nevyhledávám (zvlášť v AI jsem se jich přesytil), ale v té záplavě „jednočlenných 1D“ má aspoň něco do sebe :-) Naopak mám jasno, že James H. mým favoritem rozhodně nebude, naopak směřuje do pozice těžkého antifavorita, Vojtovo přirovnání k Trentovi je velmi trefné, já bych ho na základě kombinace nepříjemného umečeného hlasu a nesympatického frajírkovského vystupování částečně přirovnal i k mé „noční můře“ Relichovi, brrrr :-/ Ovšem jak psal yeey, je to „typ pro Brity“, takže se ho asi hned tak nezbavím :-(

Skupiny se zatím nedají moc hodnotit, když jsme zatím viděli jenom ten generický boyband ze začátku :-)

4
Ludvik
Reagovat

Takže zatím jsem se zoěváky spokojený, nemůžu si stěžovat. Vadí mi Osbournka, nemám ji vůbec rád. Další věc která mi vadila byla absence řvoucího publika, nějak to prostě bylo hrozně nudné místy, mám radši tu arénu, která tvoří kouzelnou atmosféru. Co se týče favoritů, ty budu tvořit až u six chairs na první vystoupení se ohled brát nedá, ty největší hlasy to občas pěkně pokakají při dalších vystoupeních. X Factor začal pěkně.

Na druhou stranu co mě hodně zamrzelo a co už dál sledovat nebudu je Xtra Factor, takovou frašku z toho udělali, že jsem to nedodkoukal ani do konce… hnus! Je to daleko horší než Bit On The Side v Big Brother UK… Xtra Factor opravdu hodně klesl!

5
Ludvik
Reagovat

A ještě… Skotský akcent byl prostě úžasný! =D

6
patrik
Reagovat

A asi největší zklamání je sledovanost 6,7 a 6,5 milionu diváku je to nejnižší sledovanost od 1 řady

7
VojtaP
Reagovat

@Ludvik: ten Xtra Factor mě taky jaksi nechytl, asi se na něj zkusím podívat až judges houses a Live shows. Třeba se jim podaří do té doby ten nový formát vychytat.

8
jab
Reagovat

Tak mě nejvíce zaujaly Caitlyn, Saara a Emily (které jsem hafo fandil už předloni a doufám, že po letošku konečně prorazí). Christian byl na mne místy příliš „Iglesiasovský,“ ale rozhodně jsem na něj zvědav dále. Hlasově mě z chlapů nejvíc zaujal james W.

9
Laikka
Reagovat

Tak jsem ráno konečně zkoukla první castingy a je tam pár nadějných lidí, ale favorita jsem si zatím teda nenašla. Nejvíc se mi líbila Rebekah. Ani nevím proč :) Čekám jestli mě někdo zaujme abych fandila celou dobu jako loni Lauren

Přidat komentář