Panáček v reality show

Krásná Andrea Gabrišová září jako křehká Julie (+ foto a video)

30. Září 2015 | napsal(a): | reality show: Robin Hood - Cesta ke slávě, ČeskoSlovensko má talent

[singlepic id=11247 w=615]
Vzpomínáte si ještě na mladou a krásnou Slovenku, která v soutěži Robin Hood – Cesta ke slávě bojovala s těžkou trémou a hned třikrát se dostala do závěrečného rozstřelu? Tak ta stejná dívka nyní na prknech Fóra Karlín ztvárňuje hlavní roli Julie v muzikálu Gérarda Presgurvica Romeo a Julie, který svou premiéru absolvoval minulý týden v pátek. Já jsem se sice neúčastnil přímo premiéry, ale veřejné generálky, ovšem jelikož i zde se jako Julie představila právě Andrea Gabrišová, rozhodl jsem se, že svou recenzi zaměřím především na ni (podobně jako jsem před čtyřmi lety v recenzi muzikálu Osmý světadíl zaměřil svou pozornost na Míšu Doubravovou), jelikož pokrok, který za pět let od své účasti v Robinu Hoodovi absolvovala, je skutečně markantní.

[singlepic id=11248 w=615]

Jistě si vzpomínáte, že jsem měl pro Andreu slabost od samého začátku, přičemž jsem ale vždy upozorňoval na potenciál, který se v této křehké dívce skrývá. Už v Robinu Hoodovi byl její talent nepřehlédnutelný, avšak velká tréma a nezkušenost jí svazovaly ruce, pročež její výkony byly tehdy poněkud nevyrovnané. Výrazný pokrok byl vidět už po roce a půl, když se Andrea účastnila druhé řady federálního Talentu, tam už působila mnohem jistěji jak pěvecky, tak i pódiově, avšak ještě se umělecky hledala, poloha dračice k ní až tak neseděla. Od té doby však absolvovala ještě větší upgrade, mezitím účinkovala v několika inscenacích na slovenské Nové scéně (Princ a Večernice, Bajaja, Hairspray) a na českých muzikálových prknech se poprvé objevila před rokem v legendárním muzikálu Fantom opery, kde zazářila i ve vedlejší roli baletky Meg. Julie je však její premiérou v hlavní roli, což pro ni představovalo velkou výzvu.

[singlepic id=11250 w=615]

Andrea byla v této velké roli přesně taková, jaká má Julie být – křehká, něžná, čistá a citlivá. Role éterických bytostí jí sedí víc než cokoliv jiného (a pozor, to jsou podle mě ty vůbec nejtěžší role, jelikož jejich představitelka se nemůže schovat za komické vsuvky nebo sexuální promiskuitu), čemuž pomáhá i její soprán, který je křišťálově čistý a průzračný jako jarní studánka. Místy hlasově (ale jen hlasově, ničím jiným) připomíná Ivetu Bartošovou v jejích nelepších letech. Zároveň má hodně velký rozsah a intonačně je rovněž jistější než dřív (žádných intonačně nejistých výšek jsem si na rozdíl od recenzentky z Novinek.cz nevšiml, i když je pravda, že je rozdíl mezi generálkou a premiérou). Největší devizou, kterou však Andrea roli Julie dodala, jsou obrovské emoce, které z jejího projevu doslova tryskaly proudem. Například při své závěrečné árii, kdy zesnulému Romeovi srdceryvně zpívala „Romeo, má lásko…“, jsem měl slzy v očích a (řečeno slovy Ondřeje Hejmy) bulel jsem málem jako předčasně senilní rekapista. Andrea má velmi vzácné „starosvětské“ kouzlo, díky němuž dokáže být tak neskutečně křehká, až je dojemná. Mohu tak s potěšením konstatovat, že Andrea svou první hlavní roli zvládla na výbornou, přičemž se musím ješitně poplácat po zádech, že jsem této talentované dívce od začátku věřil, že to jednou dotáhne daleko, zatímco ji všichni odepisovali.

[singlepic id=11249 w=615]

Takhle by to mohlo vypadat, že na jevišti byla pouze Andrea, ale není tomu tak. Rozhodně nechci, aby to vypadalo jako neúcta k ostatním hercům, protože i oni vesměs předvedli výborné výkony. Proto ostatní shrnu aspoň v kostce. Štěpán Klouček byl jako Romeo rovněž vynikající a stejně jako Andrea Julií byl i on tím pravým Romeem – romantický, citlivý, ale zároveň statečný a spravedlivý. Navíc na něm bylo znát, že je již dostatečně vyzpívaný z folkového dua, které tvoří s Brigitou Cmuntovou. Z vedlejších postav mě zaujala především Jana Zenáhlíková jako Juliina chůva (alternuje se s Helenou Vondráčkovou pozn. red.), která dokázala mistrně spojit plebejskou živočišnost s ochranitelskou empatii, a také David Uličník (alternuje se s Kamilem Střihavkou poz. red.) v roli pátera Vavřince, který pěvecky zazářil především v árii Už nevím, která zazní ihned po smrti milenců. Svůj vysoký standard předvedl i Tomáš Trapl v roli hraběte Kapuleta a Lucia Jagerčíková mu v roli jeho choti zdatně sekundovala. Samozřejmě jelikož jsme server zaměřený na reality-show, tak nemůžu zapomenout ani na ostatní účastníky talentových soutěží, kteří se vedle Andrey v muzikálu objevili. Tomáš Savka v roli Vévody dokázal, že herecky zraje jako víno, a Tereza Hálová, známá divákům z druhé řady Hlasu z týmu Pepy Vojtka, nechala naplno vyznít svůj barevně mimořádně zajímavý hlas. Zmínit musím i ty bývalé účastníky talentových soutěží, které jsem na veřejné generálce neviděl hrát. Jednou z dalších alternací Romea je Vojtěch Drahokoupil, který se objevil v první řadě Hlasu a později vystřídal Jana Bendiga v boybandu New Element. V divácky vděčné roli Mercucia alternuje i finalista show Elán je Elán Peter Pecha, místo něj jsem však viděl jeho alternanta Aleše Slaninu, u kterého jsem ocenil, že se nijak nepitvořil, k čemuž role Mercucia často svádí. A samozřejmě nemohu opomenout ještě jednu tvář ze SuperStar, kterou není nikdo jiný než porotce druhé a třetí řady české SuperStar Eduard Klezla, který celý muzikál hudebně nastudoval.

Muzikál Romeo a Julie je hodně výpravný, místy až velkolepý, což nemusí každému sedět, ale já si myslím, že to k Presgurvicově romantické hudbě vyloženě sedí. Nejlepší na celém muzikálu jsou ale herecké a pěvecké výkony, které jsou pod taktovkou režiséra Libora Vaculíka skutečně obdivuhodné a kvůli kterým se vyplatí muzikál navštívit. I já si na něj zajdu určitě ještě jednou (a asi opět s Andreou v roli Julie, protože si tu její proměnu z Popelky v princeznu nepřestávám užívat).

Na pár ukázek z muzikálu Romeo a Julie se můžete podívat zde:

Foto: Petr Marek pro Musical.cz
Video: Radek Janda pro Musical.cz

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Robin Hood - Cesta ke slávě, ČeskoSlovensko má talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!