Panáček v reality show

Muzikál Robin Hood: Nové alternace Robina a Mariany

30. Leden 2012 | napsal(a): | reality show: Robin Hood - Cesta ke slávě

[singlepic id=3383 w=420]
Od premiéry muzikálu Robin Hood uběhl už rok a půl, přesto se však na prknech divadla Kalich hraje úspěšně dodnes. Jelikož však představitelce Mariany Lucii Šoralové nastaly mateřské povinnosti a odpadl i jeden z Robinů Ján Jackuliak, bylo třeba je nahradit. A těmi šťastnými jsou dva účastníci pěveckých reality show – finalista první české SuperStar Tomáš Savka, který se dá již dnes považovat za ostříleného muzikálového matadora, a „stříbrná Mariana“ z Cesty ke slávě Míša Doubravová, která v minulém roce zazářila v hlavní roli muzikálu Osmý světadíl. Jak se tito dva mladí a talentovaní zpěváci s touto velkou příležitostí vypořádali, to si přečtěte v následujících odstavcích.




S Tomášem Savkou jsem měl vždy problém. Přestože zpívat bezesporu umí, tak mě jeho vyměklý přízvuk ve zpěvu vždy rušil (na jeho „Tirizu“ se skutečně nedá zapomenout). K jeho obsazení do role drsného zbojníka jsem měl tedy o začátku problém a ani v průběhu představení jsem se ho nedokázal zbavit. Po pěvecké ani herecké stránce nebylo Tomášovi co vytknout, ale málo platné, já jsem v něm Robina Hooda prostě neviděl. Podle mě je na tuto roli až příliš romantický a málo chlapský. Na druhou stranu je mu však nutno přiznat, že na něm bylo vidět, že si to na jevišti užívá a že ho to baví a s Míšou Doubravovou k sobě opravdu dobře ladili. A je i docela možná, že já zcela zbytečně podléhám předsudkům o tom, jak má Robin vypadat, a věřím, že ti, kterým jeho romantičtější pojetí zbojníka ze Sherwoodu nevadí, si jeho výkon užili.

Na Míšu Doubravovou jsem byl v roli Mariany rovněž velmi zvědav, protože svým výkonem v hlavní roli Jany v Osmém světadílu mě absolutně nadchla (mé hodnocení si přečtěte zde). A když jsem tehdy napsal, že se tu rodí velká muzikálová herečka, tak jsem ani trochu nepřeháněl. Míša opět podala výborný a sebejistý výkon, přičemž všechny tři složky (zpěv, tanec i herectví) dokázala skvěle vyvážit. Sice v Osmém světadílu mě uzemnila ještě trochu víc, ale to je podle mě především dáno tím, že Jana je psychologicky složitější a herecky prostornější role než Mariana. A na rozdíl od Tomáše Savky jsem u ní neměl problém s typem. I když v době Cesty ke slávě byla „typová nevhodnost“ nejčastější výtkou, která směrem k Míše ze všech stran zaznívala, tak je nutno říci, že tento problém u Míši odpadl se ztrátou rovnátek, po níž vizuálně dospěla a dokonce i zkrásněla. V Cestě ke slávě byly sice i dvě „marianovitější Mariany“ (konkrétně vítězka Martina Bártová a především pak má „srdeční záležitost“ Andrea Gabrišová), ale ani u Míši už o nevhodnosti na Marianu nemůže být řeč. A svým výkonem jen potvrdila, že její obsazení do této role byla trefa do černého.

I v dalších rolích jsme mohli vidět několik účastníků pěveckých reality show. Opět jsem si užil fenomenální výkon Radky Pavlovčinové v roli čarodějnice. Je nad slunce jasné, že Radka je v současnosti vůbec nejlepší mladou představitelkou záporných rolí v našich končinách, proto doufám, že až nějakou podobnou roli dostane, tak za ni už ji Thálie nemine. Poprvé jsem viděl vítěze X-Factoru Jiřího Zonygu v roli Malého Johna, u nějž to působí, jakoby mu tato role byla přímo psaná na tělo, i když ve skutečnosti nebyla, neboť Malý John se vyskytuje už ve staré legendě. Velkým překvapením byla Marie Blahynková v roli komorné Kitty. Přestože tato dívka byla v Cestě ke slávě zřejmě největší outsiderkou a s herectvím neměla žádné předchozí zkušenosti, tak její výkon byl sebejistý a herecky plnokrevný.

A nakonec jsem si nechal Kamila Střihavku, který sice nebyl účastníkem žádné talentové show, ale je to už taková stálice českého hudebního i muzikálového nebe, že jsem ho prostě nemohl nezmínit. Pěvecky už dávno není tak jistý jako býval dříve a jeho hlasivky už nejsou schopny takového výkonu (což je při tom, jak s nimi za celý život nakládal, logické), na druhou stranu u role šerifa nemá tak náročné party jako například v Ježíšovi, takže je to pro něj uzpívatelné v pohodě. Překvapil mě ovšem po herecké stránce. Jelikož je šerif jeho vůbec první zápornou rolí, tak v ní působil správně slizce a dodal této roli podobný rozměr jako Pavel Kříž v seriálu Ať žijí rytíři! roli padoucha Albrechta z Krvenos, v níž velmi připomínal středočeského hejtmana Davida Ratha.

Muzikál Robin Hood ani po větším množství repríz neztrácí šťávu a i když se v něm najde pár hluchých míst (tím jsou především postavy dvou lesních skřetů, kteří jsou typickým ztělesněním nešvaru současných českých muzikálů jménem „komická dvojice“), tak jako celek pořád patří k nadprůměru. Proto kdo jste tento muzikál ještě neviděli, tak neváhejte a běžte si do divadla Kalich zakoupit lístky.

Foto: Martin J. Polák

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Robin Hood - Cesta ke slávě

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Eeeeee, až rozchodím tu fotku, přečtu si článek:-))))))

2
Lila
Reagovat

Já jsem tedy viděla Míšu v Osmém světadílu a její problém je, že pořád vypadá tak maximálně na 15 let. Když se na ní vrhal Zbyněk Fric, tak to spíš vypadalo, jako když se úchylnej strejček vrhá na školačku.
Zpívala skvěle, ale role Jany je očividně „šitá“ na míru Nele Pociskové a je o dvě třídy lepší než Míša.
I na Mariannu mi přijde příliš mladá, nedovedu si ji představit s dalším strejčkem – Noidem. :)
Rozhodně se ale na oba půjdu podívat.

3
irena
Reagovat

Já jsem Robina Hooda viděla s Martinou Bártovou a musím říct že i ona mě příjemně překvapila – měla jsem z ní dřív pocit „nemastná neslaná“ ale tento můj dojem už dávno opravila, ať už právě v roli Marianny nebo jako sóistka Top Dream Company.
S rolemi Robina Hooda mám vůbec potíž – ani Tomáš Savka, ani jinak výborný Jan Kříž mi tam prostě nepasují, ale to je asi taky můj problém s nimi.
Pro mě je absolutním vrcholem tohoto muzikálu záporná dvojice Radka Pavlovčinová-Kamil Střihavka. Radka by si tu Thálii zasloužila, a stejně bravurní výkon podává jako Esmeralda v Quasimodovi (mimochodem, pokud jste neviděli, vřele doporučuji, také to v současnosti patří k těm nadprůměrným). Ona je výjimečný talent a doufám že bude mít ještě dost příležitostí to zúročit.

Přidat komentář