Panáček v reality show

Ano, šéfe 2015 (10.9.) Ústí nad Labem–Trmice, střední odborné učiliště – řetízkový díl (rekap)

11. Září 2015 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=11188 w=615]

Rekapu Ano, šéfe se chopila naše nová autorka Veronicus, tak buďte na ni hodni a snad se bude líbit.

Obávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tentokrát výjimečně nešel s Ano, šéfe udílet rady žádným zoufalým majitelům neprosperujících restaurací, ale vydal se přímo tam, kde se rodí budoucí kuchaři a kuchařky, kteří nás budou ohromovat svým uměním na poli gastronomie. Nebo spíš ne? Na učňáku v Trmicích poblíž Ústí nad Labem to vypadá spíš na druhou možnost.

Učni více pronikají do tajů teorie, než skutečné kuchařské praxe

Hned na začátek se překvapený Pohlreich dozví, že učni ve druhém ročníku neví, jak zapnout konvektomat a nepoznají základní druhy masa. To ale zdaleka nebude tím nejzajímavějším z pobytu v Trmicích. Oběd ve školní jídelně se sice nezdá být úplně marný, ale většinu kuchařské práce odvedl jeden z mistrů – učni se podle všeho učí spíše teorii, než praxi. Několik z nich však dostane šanci zkusit si vařit v pořádné restauraci právě po boku Pohlreicha. A kdo ví, možná právě den strávený v restauraci Větruše nakonec změní jejich pohled na kuchařské řemeslo a otrávené výrazy ve školní kuchyni vymění nadšení z opravdového vaření modernějších jídel, než je čočka s párkem.

Slavnostní učňovské vaření pro rodinu a kamarády

Hned na začátek ale šéfa čeká překvapení. Učeň Pavel totiž musí hned po příchodu zase odejít. Proč? Na policejní výslech! Po několika minutách zdráhání, mlčení a zmatené konverzace se dozvíme, že Pavel babičce ukradl řetízek, který prodal v zastavárně, aby si prý mohl koupit sešity do školy. Pohlreich jen nevěřícně kroutí hlavou a raději se vrací do kuchyně. Tam se už skupinka vyvolených učňů pod jeho vedením snaží připravit tříchodové menu složené z jídel, o kterých se ve škole nejspíše učili jen teoreticky. Pohlreicha čeká menší konflikt s uraženou učnicí, která šéfovi vyčítá, že je na ně trochu moc drsný, jsou přece ještě studenti a co na tom, že za půl roku už by měli vařit v profesionální kuchyni a za peníze. Na jídlo se už ale těší restaurace plná hladových členů rodiny a kamarádů a i přes počáteční pochyby se dílo nakonec podaří a dojde i na slzy a dojetí. Vyvolená skupinka sklízí potlesk a užívá si svoji chvilku slávy.

[singlepic id=11189 w=615]

Když se drsný šéf vrátí zpět na místo činu, dozvídá se od Pavla nečekaný zvrat řetízkového příběhu (Pavlova fanouškovská FB stránka). Nic neukradl, jen to dal do jiného hrníčku! Nechápavý Pohlreich jen kroutí hlavou a snaží se alespoň trochu pochopit, co se mu pomalejší učeň snaží vysvětlit. Prý se sice chystal babiččin řetízek ukrást, ale protože slyšel hluk na schodech, tak zpanikařil a řetízek omylem schoval do jiného hrníčku. Něco takového by prý babičce neudělal. Zdá se vám to trochu zmatené? Tak to nejste sami, kde je pravda, ví asi jen sám Pavel. Ten se ale nakonec společně s ostatními může radovat z vytoužené nálepky s jednou hvězdou, kterou si společně s ostatními vysloužil při vaření na Větruši. Tak hlavně, aby si ji nakonec neschoval do špatného hrníčku.

Facebookový střípek k dnešnímu dílu

[singlepic id=11190 w=615]

Související články

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
hanc175
Reagovat

To jako je celej rekap?Já vim,že je první,ale to jste se ani nemusela na ten díl koukat,stačilo přečíst titulky deníků,bylo tam víc zajímavejch momentů.

2
Wally
Reagovat

@hanc175: souhlas

3
Ifa
Reagovat

Ten rekap je slabota :-(

4
Bobby Brown
Reagovat

Dejte mu/jí šanci. Já bych to třeba nedal vůbec.

Reagovat

Tak spíš to vypadá jako promo článek od Primy než rekap. Jasně, je to první článek a pisatelka se do příště určitě poučí a natře nám to. Ale asi bych u prvního článku čekal, že si jej někdo ze „zkušenějších“ pisatelů před zveřejněním přečte a případně jí dá nějaké rady a nenechá to tady hned vyvěsit. Z článku to vypadá, jako by Pohlreich jen přijel, vzal učně do profi restaurace a odjel a při návratu jen řešil řetízek. Chybí tam asi 90% toho, co se v díle událo. Škoda.

7
Pavel 10
Reagovat

Co se stále někdo naváží do takzvaných norem což jsou v podstatě receptůry z doby za komančů.Pročetl jsem si ty recepty a mohu říci,že to zase nebylo tak špatné a pokud by se podle toho vařilo s nějakými obměnami a se surovinami které v té době scházeli nebo bez omezení surovin-proto ty normy kde bylo stanoveno množství používaných surovin pro stanovení a dodržení cenového limitu-proto název normy tak by to jídlo bylo na slušné úrovni a že se tam třeba do máslového ,mletího řízku používalo i telecí maso což o něčem vypovídá to co píši jen potvrzuje,že mám pravdu.A když vidím co vaří hvězdy jako Sapík-šílená kulajda spíše jako Eintopf nebo kaše jak byla hustá a nebo Bbica tak i ty normy jsou podle toho na úrovni Takže zanechte už těch keců a tro platí i na Polreicha o normách protože to jsou jen bludy a kecy jak se zviditelnit.

8
Bobby Brown
Reagovat

@Pavel 10: Ony ty normy neměly zajišťovat kulinářský zážitek, ale výživové hodnoty pokrmů. Proto byly pro jídelny, aby byl jakýsi standard příjmu potravy obyvatelstva (a standard přípravy). Nutno to také brát z pohledu doby, ve které vznikaly a jaké byly stravovací možnosti v poválečné době. Vždy to bude rezonovat při srovnávání s kulinářstvím, protože o tom ty normy nebyly. V podstatě souhlas s tím, že by se páni kuchaři měli vybodnout na jejich kritiku a věnovat se svému umění.

9
haha bimbi
Reagovat

Normy sloužily podle mě hlavně k tomu, aby se ve všech hospodách vařily stejný jídla, se stejnými náklady a stejnou marží, vše naplánováno na pětiletku dopředu :-D. Kuchař nemohl vařit co ho napadlo, ale co mu určili někde na ředitelství Restaurací a jídelen, národní podnik.
Jinak Sapíka za super kuchaře opravdu nepovažuju, do všeho cpe kila sádla, mouky, hroudy másla a litry smetany. Nejsem sice žádný příznivec přehnaně „zdravé“ stravy, ale on to fakt přehání, jeho jídla prostě nemají šmrnc.
Rekap je bohužel takově školní slohové cvičení, bez chuti a bez zápachu, abychom zůstali u tématu :-). Budu držet palce aby to příště vyšlo výživněji :-(

10
Kominík
Reagovat

Vy jste vypatlanci všichni. Celej díl se točí okolo pana Řetízka.

11
Kami
Reagovat

Skoda, tenhle dil vypadal zajimave. Misto toho, aby sel Sef vic do hloubky, tak se to tocilo kolem negramota s retizkem. Vic uz by me zajimaly cile, postrehy atp. toho mladeho ambiciozniho kluka, ktery tam asi jediny z nich vypadal, ze se na ucnak prihlasil protoze ho vareni bavi.

12
hanc175
Reagovat

Kolem řetízku se to fakt netočilo.

13
hanc175
Reagovat

@Bobby Brown: Tohle?I moje desetiletá dcera!Nevim komu autorka vykouřila,ale tohle si nezaslouží druhou šanci.

14
okkvp
Reagovat

Jinej se kritizuje snadno, hůř se shání lepší dobrovolník … respektive vůbec nějakej

15
tvle
Reagovat

tvle co to bylo :D

16
Mirek
Reagovat

tak tady vidíte aspoń jak jsme hloupý národ až na pár vyjímek . Samozřejmě že se díl točil hlavně o kolo příběhu s řetízkem. Hlavně ten příběh byl vymyšlený . DEBILOVÉ !!! :D

Přidat komentář