Panáček v reality show

American Idol 2015: Top 9 ve stylu 80. let! (rekap + video)

26. Březen 2015 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=10949 w=615]

AKTUALIZACE: Doplněna rekapitulace 3. live show!

Překvapivým twistem skončila minulá live show, když byl zachráněn showman a pěvecký outsider Qaasim Middleton. Porota tak již nemůže do konečného pořadí přímo zasáhnout. Tento týden se vydáme zase jednou zpět časem do hudebního období 80. let, právě osmdesátkový zvuk a různé vlivy této éry lze najít v tvorbě mnoha současných umělců. Jak si s tím poradí soutěžící, kterým bude po ruce hvězdný mentor přímo z této éry zpěvák Boy George? Kteří dva finalisté soutěž opustí?

Úvod

Novou tradicí je, že obálku s výsledky hlasování přinese nějaká celebrita. Pro 80’s padl výběr na herce a „zpěváka“ Davida Hasselhoffa. Hoff si taky připravil osmdesátkovou medley. Účelem tohoto WTF vystoupení nejspíš bylo hned v úvodu vystrašit diváky nebo snad pokus o připomenutí toho horšího, co nám dala osmdesátá léta?

Vzápětí následovalo představení hvězdného mentora. Této role se pro tento týdne ujal Boy George, který si s finalisty zanotoval jeden z největších hitů této éry – Karma Chameleon.

Daniel Seavey

výběr: Hall & Oats – You Make My Dreams Come True (1981)

Konečně se mohlo přejít k soutěžení. Jako první může být v klidu Daniel a zase bylo jasné, že vypadne někdo lepší. Na Danovi omezené hlasové možnosti mu píseň překvapivě sedla. Lépe řečeno, nebyla to taková katastrofa jako v minulých kolech, dost možná jeho nejsolidnější vokál za hodně dlouhou dobu, za ostatními ale kvalitativně stále zaostává. Zkrátka si Daniel neprošel takovým vývojem, v jaký produkce a porota doufala a soutěž ho dávno přerostla. Porota byla spokojená, fanynky v prvních řadách nejspíš také, vypadá to, že se Dan nikam nechystá.

Quentin Alexander

výběr: Phil Collins – In The Air Tonight (1981)

Další šťastný týden pro Quentina. Vypadalo to, že si s Boyem díky slabosti pro módu sedli. Přestože je Quentin v této oblasti oproti ostatním výstřední, tak se za svou extravaganci neukrývá a definuje ho spíše hlas, originalita a silné charizma, dokonce ani ta pověstná hvězdnost mu nechybí. Další parádní výkon. Quentin zkrátka ví, jak publikum zaujmout a udržet pozornost od začátku do konce i v písni, která moc negraduje a nemusí k tomu používat ani levné triky. Star quality! Atmosféra při jeho vystoupení by se dala krájet. Porota určitě neudělala špatně, když ho v semifinále zachránila. Dost možná má šanci na to, aby zopakoval cestu Jeny Irene z loňska.

Joey Cook

výběr: Cyndi Lauper – Girl Just Wanna Have Fun (1983) 

Ajajaj, nastalo to, čeho jsem se obával. Joey se po skvělých dvou výkonech opět vrátila do polohy joke actu. Už jen to aranžmá bylo totálně ujeté, osobně jsem doufal, že Joey zvolí zpomalenou verzi  a jednoduché aranžmá nebo se vydá folkovou cestou jako předloni Taylor Henderson v australském X Factoru. Z potenciálního touchdownu byla střela mimo, že Joey zaměnila pořadí veršů v refrénu už celou situaci nezlepšilo. Vypadala a zněla, jakoby úplně na mol zabloudila na stage z opožděné Halloweenské párty. Doufám, že ji diváci jeden výrazný přešlap odpustí a Joey se příští týden vrátí v dobré formě.

Tyanna Jones

výběr: Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody (1987)

Tyanna měla co napravovat z minulého týdne, diváci ji k tomu dali příležitost. K 80. létům nepochybně patří také tento diskotékový hit od Whitney Houston. Potěšilo, že se aranžmá dočkalo ne příliš násilné modernizace, výzva tohoto kola je znít ve starém hitu současně. Tyanna zněla dobře, čistě, možná začátek si mohla dát o něco výš, ale pořád OK. Každopádně o 100 % lepší výkon než v minulém týdnu. Očekával jsem, že to rozjede o trochu víc, produkce opět promeškala příležitost, tohle si vyloženě říkalo o choreografii. Tanečníci by možná Tyanně pomohli, se trochu uvolnit a odvázat. Jinak dobrý výkon.

Jax

výběr: Bon Jovi – You Give Love A Bad Name (1986)

Nejlepší způsob, jak se vymanit ze spárů zastaralého tématu je svůj výběr předělat podle sebe. Začátek u piána zkrátka perfektní a hodně silný, opět skvělá ukázka kreativity, líbilo se mi, jak si Jax stylizací přivlastnila téma a po hudební stránce zněla současně. Slabší, méně zářivý, hlasový moment si vybrala v polovině při gradaci, kde ji pohltila kapela a pak byla zase na doraz v neznělé poloze. Odkopnutím stoličky a hrou jednou rukou při klidném závěru to efektně zachránila (Qaasimova kuchařka: když už to dobře nezní, je třeba aby se něco dělo) a navázala na perfektní začátek. Nebýt toho zaváhání, mohl to být klidně velký touchdown.

Nick Fradiani

výběr: Michael Jackson – Man In The Mirror (1987)

Nick (a zároveň všichni ostatní) minule dostal cennou radu od poroty, aby si vybral píseň podle textu, který pro něj něco znamená. V poslední době měl s touto konkrétní písní nejsilnější moment vítěz loňského UK X Factoru Ben Haenow, se kterým má Nick mnoho společného. Nick do toho sice nedal úplně vše a nějaká ta  Nick zadání od poroty splnil jen částečně, z jeho podání jsem nebyl tak ohromen, možná je to právě tím spojením, o kterém celý loňský ročník dokola blábolil Randy Jackson. Nick skvěle zazpíval, zpracovával pódium, po této stránce to byl zatím jeho nejsilnější výkon v live shows, ale pořád mi chybělo něco navíc.

Hvězdný host

Salt-N-Pepa – Push It

Druhý host také pochází z hluboké minulosti. Ženské duo Salt-N-Pepa to přišlo trochu osolit a opepřit do Idolu. A ne, nebylo to dobrý, holky už patří do starého železa…

Clark Beckham

výběr: The Police – Every Breath You Take (1983)

Hijé, Clark je opět na koni! Nejdřív jsem se bál, že si Clark nechá tuto skladbu v původní aranži, ale naštěstí se tak nestalo. Clark dokázal původně úchylné písni o stalkingu vdechnout nový život a duši. Krásné aranžmá a úžasný hlas, se kterým si může dovolit zpívat téměř cokoliv. Už minule začal ukazovat emoce a tentokrát se otevřel ještě víc a kromě hlasu by to sneslo ještě víc vnějšího prožitku. TOUCHDOWN! Píseň v původním znění vůbec nemusím, ale Clarkovu verzi bych si hned šel na stáhnout iTunes.

Qaasim Middleton

výběr: Robert Palmer – Addicted To Love (1986)

 Minule zachráněný Qaasim může být také v klidu, efekt divoké karty zafungoval dle očekávání. Také jsem čekal, že když porota zachránila Qaasima díky jeho prezentaci na jevišti (kdy ho údajně osvítil Bůh), že se v podobném stylu ponese i zbytek jeho cesty soutěží, ale on ne. Chudák Qaasim chce pořád dokazovat, že také umí zpívat, jeho přesvědčení se ale nedaří přenést v realitu. Sice ten zpěv v tomto případě nebyl taková katastrofa, i ta Joey zněla bohužel hůř, ale jen se ukázalo, jak vedle porota se záchranou byla, Qaasim nemá šanci v soutěži (nejspíš ani po ní) uspět. Bez ztřeštěného pobíhání po pódiu a jiných šílenství je Qaasim podprůměrný a nudný. No jo, zpěvák může obětovat hlas ve prospěch show, ale naopak to bohužel nefunguje…

Vyřazování

Vyplýtvaná záchrana měla za následek dvojité vyřazování. V Bottom 3 jsou Rayvon, Adanna a Maddie. Soutěž bez možnosti záchrany a labutí písně opouští Maddie a Adanna.

Rayvon Owen

výběr: Tears For Fears – Everybody Wants To Rule The World (1985)

Pokud byl Rayvon opravdu třetí od konce, tohle vystoupení mu kromě případného bottom 2 efektu moc sloužit nebude. Fakt, že se Rayvon v live shows ještě moc nepředvedl je alarmující, původně jsem jej totiž tipoval jako horkého kandidáta na top 5, ale zatím je každý týden v ohrožení. V tomto vystoupení nezněl špatně, ale zase tomu chybělo něco, co by mě osobně přinutilo hlasovat. Taková technicky dobře odvedená nuda, za což může hlavně výběr, který nikam nevedl. Rayvon potřebuje příště zabodovat podobně, jako s Wide Awake, jinak se bude brzy poroučet. Byla by škoda, kdyby na Qaasimově a Danielově štítě skončil další perspektivní zpěvák.

Top 3 a bottom 3

1. Clark
2. Jax
3. Quentin

B3:
1. Qaasim
2. Joey
3. Daniel

Tip na vypadnutí v příštím kole: Daniel

Hodnocení 3. finále

Vypadnutí Adanny i Maddie se dalo čekat, ani jedna minule nezazářila natolik, aby předčila ostatní. Tajně jsem doufal, že double elimination odnese místo Maddie Daniel, ale nevyplnilo se. Jeho čas se může naplnit už příští týden, životnost podobných plyšáků je všude zpravidla mezi top 8 – top 6. Příští týden je ovšem ve hře nový twist, kdy diváci v příštím kole budou rozhodovat o osudu vypadlého pomocí twitteru. Předpokládám, že jej budou moci zachránit, díky čemuž by nás následující týden čekala znovu double elimination. Je dost možné, že se produkce na vypadnutí Daniela chystá a tímto ho chce zachránit, aby si udržela sledovanost u mladých. Těžko říct, co příští týden přinese. Doufám, že diváci budou stejně rozumní jako loňští finalisté, kteří mohli rozhodnutí diváků vetovat a neodsouhlasili to.

Přestože 80. léta bývají většinou kolem, kde spousta soutěžících havaruje, letošní finalisté se s tím poprali s úctou. Největší úlet dolů jsem zaznamenal u Joey, mírný pokrok u Daniela a větší u Nicka. Tradičně skvělí byli Quentin, Jax a Clark. Na svém se drží Tyanna, která může být díky příběhu potenciálním černým koněm soutěže v hlasování.

Příští tématem bude tribute. Věnován bude největší hvězdě, která z Idolu vzešla, Kelly Clarkson. Finalisté budou vybírat právě z diskografie historicky první vítězky American Idol. Navíc bude Kelly přítomna jako hvězdný host a mentor.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Michal V.
Reagovat

tak jsem sjel videa na youtube kanalu a neco tak otresnyho jsem snad v talentovych soutezich jeste neslysel…

letosni rocnik AI nema absolutne zadnou uroven… videl jsem posledni 3 finalova kola a neni tam ani jeden interpret, o kterym bych rekl, ze ma na to zpivat profi…

2
Lucas
Reagovat

Náhodou tohle kole bylo dobrý a to 80. léta moc nemusím. Boy George byl fajn mentor.

Daniel podal asi nejlepší výkon v živácích, alespoň nějakej progres. Quentin se mi líbil hodně, on je hrozně originální. U Joey souhlasím s porotou, čekal jsem od ní víc. Tyanna, klasika, dobrý vokály. Jax má krásnej hlas a zase ho v některých částech hezky ukázala. Nick měl dobrou energii, ale hlasově je pro mě on prostě dost průměrnej. Clarkovi se to taky povedlo. Qaasim asi neni pro mě a Rayvon dobrý, ale rád bych ho slyšel v nějakým skvělým výkonu jako u Wide Awake. Jinak jsem rád, že vypadla Maddie. K ní bych ale přidal buď Qaasima nebo Nicka.

3
peto
Reagovat

nevim proc nedavete nejake info i americkem hlase ktery zacina finisovat -vzdy ste psali i australskem hlase talentu a x faktoru a tedka posledni dobu si jen vybirate co se vam hodi a moc novinek neprinasite ze sveta reality show.

4
Laikka
Reagovat

Náhodou Hasselhof mě pobavil :) Daniel byl tohle kolo fajn, čekala jsem od začátku víc, už jsem ho tak nějak odepsala, i když jsem ho měla ráda, tohle bylo v pohodě. Quentin pěkně, i Jax, Joey nic moc, ale snad jí to neohrozí. Clark opravdu super, něco takovýho čekam už pát kol od Jax a nějak to nepřichází. Zbytek nic pro mě. Holky co vypadly mi chybět nebudou, nebyly nejhorší, ale pro mě nezajímavý.

5
VojtaP
Reagovat

@peto: odpověď je jednoduchá, americký Voice zkrátka nikdo z nás nestíhá sledovat a ještě o tom psát. Osobně tedy sleduji jen příležitostně nějaké videa s výkony. Idol sleduji, protože mi více vyhovuje ten formát, Voice/Hlas je sice zábavný a mnohdy má lepší zpěváky, ale ten formát je pro mě po efektních Blind Auditions neatraktivní. Nesedí mi, že je to situované jako sportovní utkání, koučové hodně ovlivňují výsledky a vše proběhne hrozně rychle, takže ani není čas soutěžící poznat. Možná proto Voice hned po soutěži netvoří hvězdy, ale to je do jiné diskuze.
Jinak se určitě pestrosti brzy dočkáš, brzy odstartuje britský Talent, kterému se nejspíš bude opět věnovat Merťas. V létě určitě nevynechám australský XF a na podzim také britský XF a samozřejmě se zde budeme věnovat i Superstar a Talentu. O talentovky nouze fakt nebude.

@Laikka: já Hoffa nikdy nějak nemusel, tak možná proto. Možná měl jít skotačit až se Salt-N-Pepa a neprotahovat zbytečně úvod :D

6
DJ Vlado
Reagovat

Tak můžu říct, že letos zatím nebylo vyřazování, které by mě nenaštvalo a neotrávilo (možná tak ve druhém SF, jelikož tam byla chyba diváků napravena DK). Maddie mi bude chybět, zpěvácky sice nebyla nijak zázračná, ale moc příjemně se mi na ni dívalo, chjo :-( Oproti tomu každým kolem roste moje averze na Qaasima a Daniela, kteří už tam dávno nemají co dělat :-/ Minulotýdenní záchrana Qaasima byla snad tam největší pí*ovina od dob toho dementního twistu z loňského SF, která mě jen utvrzuje v tom, že Qaasim musí mít ve štábu nějaké konexe, jinak to není možné, že ho tak tlačí, jelikož je to jednoznačně nejhorší zpěvák nejen z Top 12, ale i z celé Top 24 :-/ Daniel už by teď mohl soutěžit s Drdou a Nicholasem o titul „mistr dvojích metrů“, protože už mu prošlo tolik věcí, které se holkám ze stejné věkové kategorie neodpouštěly (např. Emily nízký věk, Shannon nezkušenost a Maddie nevyrovnané výkony) :-/ Teď naposledy byl sice lepší než v minulých kolech, ale sedí mi na to příměr jedné diskusní veteránky o čtyřkaři, který přinese dvojku a všichni se z toho po***ou :-) Silnou Top 3 nadále zůstávají Jax, Clark a Quentin, kteří doufám boudou Top 3 tvořit i reálně :-) V minulých dvou kolech to vypadalo, že se k nim přidá i Joey, ale díky návratu do joke act polohy to byl krutý sešup dolů, seriózní poloha jí sedí mnohem víc, proto doufám, že ji bude mít šanci ještě předvést :-/ Střed pole tvoří Nick a Rayvon, kteří jsou kvalitní a zajímaví zpěváci, ale oba mají svá „ale“ – Nick podává vyrovnané výkony, kterým však chybí wow moment, a Rayvon doplácí na typický syndrom r´n´b zpěváků, kteří si mimo comfort zone nejsou příliš jistí :-/ Samostatnou kategorii tvoří Tyanna, která podává solidní výkony, ale zpěvácky ani osobnostně mi naprosto nic neříká, u ní by mě překvapivé vyřazení mrzelo nejmíň :-) Avšak doufám, že v příštích kolech bude v libovolném pořadí vyřazeno tragické duo Q + D, kteří jsou o parník za ostatními :-)

7
Frantiszek
Reagovat

To je propadák. Boha jeho. Tak už mě to zase začíná nudit. Dokoukal jsem jen Tyannu a Clarka. Quentin také docela v poho……
Ale Joey tentokrát totální karaoke a hnus. Opravdu to má vždycky na hraně a závisí hrozně na výběru písně. Buď je to super a nebo fraška.
Rayvon mě bohužel zklamal.
řada nadějných lidí venku a zůstávají flundry jako Quasiim a Daniel. Vkus mají amíci opravdu delikátní.

Přidat komentář