Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: rozhodnutí 8. live show (+ video)

30. Září 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=10317 w=615]
V tuto chvíli je už známa nejlepší pětka, která se příští týden popere o účast ve finále. Kterému ze soutěžících účast v Top 5 unikla? A bylo složení bottom 2 podle očekávání, nebo nás potkalo překvapení? A jaké bylo vystoupení Eda Sheerana, nejpopulárnějšího písničkáře současnosti? Čtěte následující řádky a dozvíte se více.

Společné vystoupení: Top 6 & AJR (I´m Ready)

O této kapele jsem včera slyšel poprvé a podle názvu jsem se domníval, že půjde o nějaký nový boyband. Tato kapelka se však profiluje jako indie pop, avšak i když má píseň I´m Ready chytlavý refrén, už jsem i v rámci tohoto žánru slyšel mnohem lepší věci. Finalisté zde dělali pouze doprovodné křoví a jediné, co stojí za zmínku, jsou sexy kostýmy Caitlyn a Marlisy (u které to bylo však rozhodně vkusnější než její kostým z hlavní show).

Hvězdný host: The Veronicas (You Ruin Me)

Toto dívčí australské duo bodovalo asi v polovině minulé dekády se svižným pop-rockem á la Avril Lavigne. Tentokrát představily svůj aktuální singl You Ruin Me, který je spíše baladického rázu. Píseň to není špatná, ale kolem mě prosvištěla jako rychlík Košičan. Jejich starší tvorba byla rozhodně výraznější.

Odhalení bottom 2

Největší bombou je přímý postup Caitlyn, se kterou jsem se už v duchu loučil, takže mám obrovskou radost, že ji diváci podrželi (i pro ni samotnou to musí být velké zadostiučinění, jelikož být dvakrát za sebou v bottom 2 není nic příjemného). To ovšem znamenalo, že do bottom 2 spadne někdo ze silné čtyřky. Já osobně bych tam poslal Brothers 3, jejichž nedělní vystoupení bylo přeslazené jako ho*no z nutrie. Ti se ovšem zachránili a spolu s jasným duelantem Jasonem tam překvapivě spadla favoritka Reigan, zřejmě vlivem méně výrazné písně, kterou v neděli zpívala. Bylo tedy jasné, že nejtěžší to bude mít Redfoo, který se na 100% rozloučí s jedním ze svých svěřenců.

Hvězdný host: Ed Sheeran (Thinking Out Loud a Don´t)

Rozhodně nejlepší z hostovských vystoupení. Sheeran, kterému já osobně říkám kříženec Tomáše Kluse a Matěje Hádka, zahrál své poslední dva singly a předvedl kus poctivého muzikantství, které se na komerční televizi vidí jen zřídka. Není se tak možné divit, že dostal dvojnásobný prostor než ostatní hosté.

Zpěv o záchranu

Jako první nastoupil do boje Jason, který si vybral klasiku od INXS Never Tear Us Apart. Jako vždycky do toho šel s nasazením, jen to opět trochu pokazil svými nepříjemnými krákoravými falzety. Reigan si vybrala loňský megahit Stay od Rihanny, přičemž předvedla svůj vysoký standard, musím se však přiznat, že podání mé srdcovky z minulé řady Jiordan Tolli, která tutéž píseň rovněž zpívala shodou okolností rovněž v bottom 2 v Top 6, mě emocionálně zasáhlo víc.

Kdo vypadl?

Ronan a Natalie nominovala na vyřazení Jasona, Dannii však překvapivě nominovala Reigan, čímž Redfooa dostala do nepříjemné situace, čímžpádem to on hodil do dreadlocku, aby se zbavil tíhy rozhodnutí. Nejmenší počet hlasů dostal Jason, který tak soutěž opustil.

Shrnutí

Vypadnutí Jasona mi nevadí. Sice mi byl lidsky nadprůměrně sympatický a bavil mě zejména v číslech, kde se doprovázel na bubny, ale zvlášť v posledních kolech vycházely najevo jeho hlasové limity. Kdyby vypadla Reigan, byla by to do nebe volající nespravedlnost. A pro Caitlyn mám slabost, takže jsem rád, že se dostala do Top 5. Ronanovi se tím pádem povedlo (i když de facto náhodou, jelikož mentorsky se u holek až tak neosvědčil, kluci mu vloni seděli mnohem líp, což je vzhledem k tomu, že je bývalým členem Boyzone, pochopitelné) prolomit smůlu, kterou měla holčičí kategorie v minuloročních X Factorech (a v Británii už dokonce druhým rokem), a dvě holky v Top 5 se dají považovat za úspěch. Podle rozpisu nás příští týden čeká semifinále, což znamená, že finále letos bude ve čtyřech, nebo nás příští týden opustí hned dva soutěžící (první možnost se mi zdá pravděpodobnější). Jak tomu doopravdy bude a kdo skončí před branami finále, to se dozvíme příští neděli a pondělí.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
Ann
Reagovat

Na wiki jsem vyšťourala neúplný playlist na příště, zatím to vypadá na slušnej nářez..:) http://en.m.wikipedia.org/wiki/The_X_Factor_(Australia_series_6)

2
PK
Reagovat

Jsem rád, že postoupila Caitlyn :) Jsem rád, že jsem tu kdysi (asi v Top9 nebo 10) správně odhadnul TOP5 soutěže :)
Myslím, že další B2 bude Brothers3 a Caitlyn (Reigan by měl zachránit B2 efekt a Marlisu ani Deana tam neočekávám)
K těm zatím známým písním – hned tři z nich si pro mě přivlastnily jiné interpretky (Creep Jena Irene, ale skvělý výkon v písni podala i Vendula z Hlasu, Bridge over Troubled Water Dami a Titanium Beatrice Miller), takže neočekávám, že mě nějak extra nadchnou. O to rád budu, když se jim to povede :)

3
PK
Reagovat

A ještě k Ronanovi – dost lidí nadává, že odvádí špatnou práci jako kouč, mně přijde, že s Marlisou pracuje dobře (jako u jediného ze soutěžících u ní spatřuji nějaký progres, je prostě čím dál lepší – u ostatních kvalita většinou závisí pouze na výběru songu – samozřejmě to asi je dáno i jejím věkem), takže jsem rád, že teď jako jediný má stále ve hře dva soutěžící :)

4
Monika
Reagovat

A neni to nahodou v TOP 5 uz tak, ze neni zadne bottom two a vypadne ten nejhorsi na zaklade divackych hlasu? Pokud si matne vzpominam tak to tak aspon byvalo mam dojem.

5
PK
Reagovat

@Monika: Já mám tušení, že v TOP5 ještě jo, od TOP4 že už rozhodují pouze hlasy, ale jistý si nejsem

6
Ann
Reagovat

V USA, kdysi i v UK se o postupu do top3 rozhodovalo jen podle diváckých hlasů (někdy i do top 5), ale v UK se od toho upustiko řed dvěma lety, a byl normálně bottom 2. V AUS tušímže jenom když se postupuje do druhé části finále (3. Místo)

7
Monika
Reagovat

Aha, tak pokud bude bottom two tak tam spadne Caithlyn a Brothers 3. Na Reighan zafunguje posledni vyrazovani, dean tam nespadne ani nahodou a Marlisa je imho tez dost nepravdepodobna, tak to zbyva na skupinu.

8
Michal V.
Reagovat

mno pokud Ronan nevybere Caitlyn nejakou fakt dobrou vec, v ktere zazari tak je to tenhle tyden jasny a nejspis je to jasny i kdyby fakt zazarila.

9
libena
Reagovat

tak já to viděla až dnes, live show i vyřazování.
show – celá top 6 odzpívala dost dobře, žádný vyložený propadák. řekla bych, že to je prostě silná šestka – nikoli jen čtyřka. ovšem je také pravda, že jsem od letošní austrálie čekala mnohem mnohem víc! tak moc jsem se těšila a tak nakonec v té průměrnosti je prostě celá šestka taky průměrná. tak nějak je mi až jedno kdo vyhraje, navíc i luke říkal, že tak minimální odstupy v hlasech ještě nebyly. takže může vyhrát asi kdokoliv.
vyřazování – no holt to měl jason spočítaný, byl to sympaťák, ale odešel už tak akorát! nechápu dannii – je někdy nevyzpytatelná ve svých soudech, v hodnoceních a nakonec i v tomhle rozhodování. ať už je to jakkoli – 1) porotci, který má 2 soutěžící v bottom 2 se to většinou ulehčí tím, že ostatní pošlou domů jednoho soutěžícího (je to tak trochu od nich slušnost) a za 2) tím, že jason už v bottom poněkolikáté a reigan poprvé, měla se asi rovnou k němu přiklonit, to svědčí také o divácké oblíbenosti. celkově mi dannii nesedí.

Přidat komentář