Panáček v reality show

American Idol 2014: 9. finále s trochou country a trochou rock n‘ rollu! + Rozhodnutí (rekap)

25. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=8940 w=615]

Pozor! Článek již obsahuje jméno finalisty, který soutěž tento týden opustil.

Po týdnu se znovu hlásí American Idol, kde zbývá už jen TOP 6 finalistů, kteří si dnes poprvé zazpívají hned dvakrát. Tématem večera je country a rock. Vzhledem ke složení finálové šestky je téma téměř na míru, uvidíme jestli si pro sebe soutěžící vybrali dobře nebo své šance zazářit hned dvakrát nevyužili.
Zítra soutěž opustí další finalista, který se nepodívá do nejlepší pětky.

Hlavní show

1. kolo – rock

Jena Irene(Heart – Barracuda)

Jena minule show uzavřela s Radiohead, z čehož se vyklubalo zatím nejlepší vystoupení v letošní řadě. Tentokrát dostala za úkol celou show zahájit. Jena si možná sama na sebe upletla bič, na minulý výkon se jí úplně navázat nepodařilo. Už dřív se dalo všimnout, že se Jeně ztrácí konce slov nebo někdy i celé slova, což bude problém spíš dechu, zvláště když má na pódiu dělat show, u klavíru tento problém není tak výrazný. Dnes se to opět projevilo ve větší míře. Ostatní věci jako duet s vokalistkou a výšky zvládla na výbornou, skvělou práci odvedla také kapela. Nebyl to její nejsilnější výkon, naštěstí má ještě jednu šanci a také si myslím, že je zatím v bezpečí.

Sam Woolf(Imagine Dragons – It’s Time)

Samova situace se nemění, hlasově na nahrávku bych to bral ihned, to je Samova největší devíza a v této skladbě dokázal svůj hlas dobře prodat. Na pódiu ale stále působí toporně a plaše, což jeho akcie sráží dolů, progress je v tomto ohledu naprosto minimální a to je škoda, jinak by to byla jediná překážka a mohl by klidně aspirovat na titul.

CJ Harris (Guess Who – American Woman)

9. finálové kolo se rozjíždí poněkud rozpačitě. Ani CJ nedokázal z tématu vytěžit maximum. Rock mu zkrátka nesedí už z jeho podstaty, jeho parketa je country a soul, zkrátka v sobě nemohl najít tvrdého rockera, protože ním není. Stejně jako Harrymu se mi líbí některé prvky v CJově hlase, ale vzlyky a podobné country prvky se do tohoto moc nehodí. CJ je aktuálně největším outsiderem a po tomto vystoupení už je jednou nohou venku.

Alex Preston (Neon Trees – Animal)

Když jsem si četl setlist na tento týden, tak jsem se obával, že Alex udělá z energické skladby od Neon Trees akustické cosi, naštěstí se tak nestalo a Alex poprvé nedělal větší úpravy a pokusil se vyjít ven s písničkou, co má nějaké rychlejší tempo. Na prezentaci na pódiu je nutno ještě pracovat, pořád to nebylo ono. Když přehlédnu, že to místy Alex už nedával s dechem, tak to byl od něj dobrý pokus, když vyšel ze své bezpečné zóny a pokusil se o něco odlišného. Druhé vystoupení čekám už klasického Alexe.

Caleb Johnson (Black Crowes – Sting Me)

Pokud měl někdo v rockové části tohoto kola zazářit, tak to byl Caleb. A opravdu se tak stalo. Po čtyřech ne moc přesvědčivých vystoupení přinesl na pódium pravý rock n‘ roll a snad se ani nesnažil. V tomto žánru se Caleb cítí jako ryba ve vodě a je v něm naprosto přirozený, což se do vystoupení promítá. Nerozhodilo ho ani, když mu upadl mikrofon.

Jessica Meuse (Jeffersons Airplane – Somebody To Love

U Jess je taky předpoklad povedeného kola, protože se právě celou dobu pohybuje na hranici rocku a country, má šanci vytěžit z obou to nejlepší. Jess po dvou kolech pochopila, že jí nesvědčí pohyb po pódiu, tudíž je zpět se svou kytarou v centru vystoupení. Až na trochu nejistý začátek to po hlasové stránce to byla opět ta stará solidní Jess. Jen tak dál.

2. kolo – country

Sam Woolf (Shania Twain – You’re Still the One)

Zpívat dívčí song je pro kluka vždy výzva, k Samovi se výběr hodí. A on v něm opravdu zazářil, možná by píseň snesla ještě jemnější podání, ale myslím, že i tak to bylo OK. Hlavně na začátku už jsem cítil nějaký prožitek a klidně by si mohl odpustit i interakci s publikem, pak by i ten prožitek třeba dotáhl do konce. Pořád to není 100 % výkon ve smyslu kombinace obrazu a zvuku, ale country Samovi sedlo víc než rock.

Caleb Johnson (Carrie Underwood – Undo It)

Caleb si také bere píseň od ženské interpretky, která jen tak mimochodem v minulosti celou tuhle show vyhrála. Calebova verze nebyla moc country, spíš to byl jeho druhý rockový pokus, přesto opět solidní výkon i podání. Napsal jsem to už několikrát, zdůrazním to znovu. Caleb je nejjistější zpěvák a vše u něj stojí a padá s výběrem a celkovým podáním. V tomto případě mě víc zaujal v prvním kole, kde se zdál mnohem přirozenější.

Alex Preston (Willie Nelson – Always On My Mind)

Zde jsem se taky bál, že bude mít Alex tendenci skladbu nějak upravovat, je to totiž jedna z takových, která by měla zůstat v původní aranži. Opět se mi ulevilo, když zachoval původní náladu. Alex je opět ve své bezpečné zóně. Přestože nedošlo k radikálním úpravavám, tak si Alex píseň přisvojil a interpretoval s ohromným citem. Dobrý výkon hodný TOP 6 a výš.

Jena Irene (Carrie Underwood – So Small)

Carrie podruhé, tentokrát v podání Jeny a v baladě. Jena stejně jako Caleb nezněla vůbec jako country. Zde musím bohužel souhlasit s Harrym, celou dobu nebylo poznat, kam vlastně Jena směřuje, byť měla opět silné momenty, něco na tom bylo špatně, možná za to může vystavění samotné skladby. Je škoda, že Jena nenavázala na svůj výkon z minula, snad si vybudovala silnou pozici aby ji dnešní finále neposlalo do zóny ohrožení.

CJ Harris (Zac Brown Band – Whatever It Is)

Country je styl, který by měl CJovi sedět mnohem víc než rock, čekal jsem, jak se s tím vypořádá a taky jsem čekal, že si vybere nějakou baladu aby prodal svůj soulový feeling. Nuže nestalo se tak. Píseň sice nebyla špatná ani nijak extra špatně zazpívaná, ale dost pod očekávání. CJův čas v soutěži se nejspíš už naplnil.

Jessica Meuse (Dolly Parton – Jolene)

Konečně jsem se dočkal a můžu u něčeho říct, že se to opravdu povedlo. Jess je v nejlepší formě. Jolene je pro ni skvělá volba, upravila si ji do temnějšího hávu a ono to znělo parádně. Prodala svou barvu hlasu, mělo to emoce a pořádné grády. Konečně další performance, kterou si klidně v budoucnu pustím znovu. Jessica podle mě může být v klidu, byl to jeden z jejích nejlepších výkonů, naposled jí to takhle šlapalo při její originální písni a to už je pár čtvrtků zpátky.

Všechna dnešní i minulá vystoupení si můžete poslechnout na YouTube v originální studiové nahrávce ZDE!

Osobní TOP 3 vystoupení

1. Jessica Meuse (2. kolo)
2. Alex Preston (2. kolo)
3. Caleb Johnson (1. kolo) / Sam Woolf (2. kolo)

Tip na Bottom 2

1. CJ Harris
2. Sam Woolf

Shrnutí 9. finálového kola

Tohle kolo mělo také svůj hlavní highlight a to bylo vystoupení Jess na konci. Tentokrát mě trochu zklamala Jena, byť měla v obou výběrech silné momenty, tak to nebylo tak dobré, jako mnoho jejích vystoupení před tím. Doufám, že se pro další kola vrátí ve své vrcholné formě. Na vyřazení tipuju CJ, je jednoznačně nejslabší zpěvák z TOP 6 a nepodařilo se mu dokázat opak ani v jednom výběru. V Bottom 2 nejspíš skončí se Samem, kterému se ale povedlo zvláště druhé vystoupení.

Rozhodnutí

Kdo bude po dnešním rozhodnutí nevrlý jako Grumpy Cat? :)
[singlepic id=8957 w=615]

Look back

Tradiční Look back, finalisté tentokrá na večeři po live show slavili Calebovi narozeniny, jeho mamča upekla dort. Slavil 23 let.

Odhalení Bottom 2

Následuje tradiční okénko „Jak to vidí Randy Jackson“, ten tipuje na vypadnutí CJe, ten se skutečně tento týden propadl do Bottom 2. Následuje stejná situace jako minulý týden, poslední dvojici opět doplňuje Jess! Neoprávněný propad, Jess měla nejlepší výkon večera, nejspíš nemá tak silnou fanoškovskou základnu jako ostatní.

Kdo soutěž opustil?

Nejméně hlasů od Ameriky obdržel CJ Harris! Soutěž definitivně opouští.

Cesta soutěží

Labutí píseň (Marshall Tucker Band – Can’t You See)

Shrnutí Rozhodnutí

Vypadnutí CJe bylo vesměs očekávané, nějaké překvapení přijít mohlo, ale nestalo se tak. S tím, že má Jess slabou pozici se čím dál jasněji rýsuje složení TOP 3 – Jena, Alex a Caleb, kteří se nejspíš poperou o místo v Grandfinále. Jess nebo Sam se pravděpodobně utkají o bramborovou příčku. Vše se ale může v této řadě změnit pouhým jedním vystoupením. Uvidíme, jak se finalistům povede v TOP 5, zatím tato řada jasného vítěze nemá, což ji dělá napínavější.

V příštím kole nás čekají hned dva hvězdní hosté, pop-folkový zpěvák s českými kořeny Jason Mraz bude finalistům dělat mentora a jako hudební host vystoupí Keith Urban. Setlist pro soutěžící bude tentokrát v režii amerických diváků.

Jste spokojeni s vyřazováním nebo byste raději viděli odcházet někoho jiného?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 20
1
Patrik
Reagovat

Jessica Meuse asi jeji nejlepsi vystoupeni

2
jab
Reagovat

Vzhledem k tomu, žeo ba žánry, jimž bylo toto kolo věnováno, jsou mi obzvláště blízké, tak se dneska malinko víc rozepíšu :-).

Round I. Rock

Jena – Skupinu Heart mám navždy spojenou s hitem Alone a se zážitkem, kdy jsem při interpretaci této písně poprvé mohl obdivovat umění GG. Jinou jejich píseň podala Jena pro mne stylem neurazí, nenadchne, takovýmto číslům já říkám Vystoupení na 6 bodů z 10. Tj. přece jen spíš dobré než špatné.
Sam – Samův hlas se mi v téhle hitovce (opět) nesmírně líbil a přišlo mi, že se oproti minulým kolům víc otevřel světu. Avšak vzhledem k tomu, že originál mám pořád ještě trochu vypálený v hlavě, bych očekával trochu víc energie a života. IK přes jistý pokrok Sam pořád působí trochu jako taková klidná želva. Ale vystoupení příjemné, to ne že ne.
CJ – Nebyl to vyslovený průser, CJ-ovi se místy dařilo prodat svou zajímavou barvu hlasu ale sozuhlaísm s Vojtou, že CJ není rocker a bylo to znát. Jestli jsem u Sama trochu postrádal energie, tak tady jsem ji postrádal trochu více.
Alex – Konečně šla úroveň viditelně nahoru. Alex se mi v téhle, pro něj netolik typické, poloze velice líbil, byť i on by mohl jet trošičku víc na doraz. Zatím poprvé jsem měl ale pocit, že poslouchám (téměr) kompaktní výkon, kterému je co vytknout jen minimum. Good job.
Caleb – Tak tady jsme někde úplně jinde. Caleb nezklamal očekávání, píseň dal s přehledem, místama mi lehce připomněl Bona Scotta. Touchdown.
Jessica – Další výborný výkon. Výborný kompaktní výkon, s kytarou to Jess opravdu svědčí, bavilo mě to, nemám moc připomínek. Rocková část měla stoupající tendenci.

Moje pořadí po rockovém kole:
1. Caleb
2. Jessica

3. Alex

4. Sam

5. Jena
6. CJ

3
jab
Reagovat

Round II. Country

Sam – Tohle mě moc nenadchlo. Šlo z toho na mne sice něco příjemného a možná i romantického, ale Sam to dost tlačil dolů tou dynamickou plochostí. Některé party měl dát jemnějši a vyznělo by to úplně jinak. Průměrný výkon. Škoda.
Caleb – S country sice tohle nemělo moc společného, ale opět mě to neskutečně bavilo od začátku do konce a já mám docela problém rozhodnout se, který Calebův dnešní výkon se mi líbil více.
Alex – Nádhera! Přesně takováhle vystoupení si dokážu opravdu užít. Výborně zazpívané, skvělá práce s dynamikou a co bych obzvláště rád zdůraznil – tohle video by se mohlo zařadit mezi výukový materiál na téma prožitek a uvěřitelnost projevu. Touchdown.
Jena – Odzpívané ok, ale ani já z toho nejsem kdovíjak happy. Pro mě dost indiferentní a místy trochu uječené, asi jako by to zpíval intonačně lepší klon Katy Perry. Jena mě tímhle příliš nenadchla.
CJ – Bohužel jen lehký nadprůměr. Zezačátku se opět ukázala jeho barva, ale pak začal postupně nudit, ale pořád z toho zůstal spíše pozitivní, realtivně příjemný dojem.
Jessica – Bomba! Ještě o něco lepší než v prvním kole, výborná píseň a výborně podaná. Tohle Jess sedlo jako na míru ušité šaty. Touchdown.

Pořadí po country kole:
1. Jessica
2. Alex
3. Caleb

4. CJ

5.Sam
6. Jena

Koho ven? CJ nebo Jena

4
Jai Kudo
Reagovat

Vojto, u Sama v prvním kole máš ukázku Barracuda…..
Jinak za toto kolo u mě opět prohozené pořadí: 1. Jessica 2. Caleb……………3. Jena Irene
Dál nic.
Na sestup jasně Alex (už dlouho!) pak Sam, CJ…….

5
Jai Kudo
Reagovat

@jab: Celkem souhlasím, ale furt nevím, co všichni máte s tím Alexem :-D

JInak s tvým hodnocením Barracudy u Jane 6/10 taky souhlasím. Když jsi vzpoměl Alone, co říkáš na tohle (kvalita záznamu za AI pokulhává, ale jen pro představu….?
https://www.youtube.com/watch?v=XppJqwZW96I

6
jab
Reagovat

@Jai Kudo:
Baví mě takovou svou hravostí, muzikalitou i podáním textu. Dá se říct, že mě baví podobným způsobem, jako mě v dávných časech prvního tuzemského X Factoru bavil Ondra Ruml (i když ten byl celkově výraznější).

Ukázka super, líbí se mi rozhodně víc než od Jeny. Ale to je dáno tím, že Jena pro mne osobně nemá moc signifikantní hlas, zatímco Gabča ho naopak rozhodně má. Navíc mi přijde, že Gabča líp pracuje s dynamikou písně.

7
příznivec.obecný
Reagovat

Alex v druhém kole nádhera, balada :-). Za ten druhý song v tomto kole je pro mě jednička. I když první song fakt nestíhal s dechem. Jenže když jsem si poslouchala to jeho druhé vystoupení, klidně první song zapomínám a ráda a užívám si překrásný druhý vystoupení.

Sam bojuje v obou sonzích a to je jen dobře. Ať to s ním dopadne jak dopadne, je vidět, že chce se udržet. Souhlasím s tím, že Sam nebýt takovým introvertem a trémistou, tak mohl se stát Idolem. Líbil se mi, ale s výhradami. Zase poznamenám, že je to škoda, ale bojuje, jak už jsem psala…

Caleb je si jistý, ale všimla jsem si až teď, že užívá jen svůj chraplák ve výškách a nižší a sametovější tóny zanedbává, přitom jimi disponuje. To bude ten problém asi, proč se mnoha lidem zdá stejný. Už minulé kolo jsem chtěla něco k téhle oblasti napsat a myslela jsem, že jde o nějaký problém s technikou blues, ale ne, není zvyklý a asi ani neinklinuje k unisonu a k tomu vzdušnějšímu dechovému zpěvu (nevím jak se takovým technikám říká:) a snad asi víte, co mám na mysli). Mě už to u něj také začíná chybět. U Skyfallu tenhle styl použil a pomohlo mu to se zadělit do lepší části v tomto AI. Jinak je ten zpěv jednotvárnější. Ale pořád je to nebezpečný soupeř a do budoucna slibný zpěvák.

Jena. Jak jsem si minule myslela, že už má výhru v kapse, tak teda směr zase zpátky… Výšky jsou super. To jsem byla až překvapená. Jena bude talent, ale vrátil se mi první dojem, který dlouho přetrvával, že neintonuje a není si extra jistá. A teď mám podezření, že má krásné pěvecké polohy, výbornou performance, potažmo fantazii jak zazpívat, ale není vyzpívaná a tak svoje zajímavé performance není schopná splnit. Až bych ji snad naklonovala s Calebem :-). Ten zase až tvrdošíjně jede svoje oblíbené pěvecké techniky a nerad se pouští do změn. Můj dojem…

CJ má nádherný hlas, ale není prostě všestranný. V AI to asi vadí, do budoucna nemusí. Ale teď v druhém songu to bylo špatné a v prvním to byla volba mimo mísu. Copak je Krawitz? Sexy chlapík? Tak já Lennyho až tak nemusím, ale sexy je a drive na rozdávání má taky. Prostě špatná volba. Muselo se to dát v rockovém hávu? No, v country ne, to je jasné. Takže až mám podezření na úmysl vyřadit CJ. Je fakt, že se vetšinou vyřazuje sám :-(, ale tohle bych zastavila ihned, ihned po prvních tónech hned na zkouškách a šup jiný song.

Jessica je pro mě málo dravá. Já z ní necítím moc energie. Je to prostě můj pocit. A to se mi tak líbila. Ale to holt se někdy prostě tak stává. Ale zpívala dobře, je to krásná holka.
TOP3 celkově : Alex, Caleb, Sam.

8
VojtaP
Reagovat

@Jai Kudo: opraveno, díky za upozornění. Někdy se mi nepodaří nakopírovat druhý odkaz a zůstane v copy uložený ten předchozí :)

9
Jai Kudo
Reagovat

@příznivec.obecný: Tak Jessica je málo dravá a Alex je divoch, jo? :-D Uuuuugggrrrrr Nejsi ty tak trochu romantik? :-)

10
příznivec.obecný
Reagovat

@Jai Kudo: Nepsala jsem nic o divochovi Alexovi :-)))). Jessica na mě nepůsobí ani energičností ani citem, takže tak. Alex zpívá procítěně. Prostě musím cítit jakoukoliv emoci a o té energičnosti jsem psala proto, že mám dojem, že Jessica tak chtěla působit. U jiných to působí, a já patřím k těm „nezasaženým“. No, mě to samotné vadí, na začátku jsem ji favorizovala (kasting…).

11
příznivec.obecný
Reagovat

@Jai Kudo: Co máš furt s tím romantismem? :))))

12
Jai Kudo
Reagovat

@příznivec.obecný: Nevím, to mě tak vždycky napadne, když čtu tvoje emotivní komenty :-D Ale nic ve zlým, romantika je někdy fajn, ne?

13
příznivec.obecný
Reagovat

@Jai Kudo: Jsem ráda, že mě chápeš. Já asi tuším, co myslíš. Romantika, dobře, smiřím se s tím, že jsi úplně nechtěl vystihnout „moje klady“ a nebo naopak ti budu vděčná, že jsi užil přibližný termín. Na tvoji otázku si dovolím odpovědět : ano :-).

14
Lucas
Reagovat

Mně se Jena v country písničce líbila moc :) pak nastejno nějak Alex se Samem a zítra snad bude pryč C.J., nebyl špatnej, ale z nich mi bude chybět nejmíň.

15
Monika
Reagovat

Alex je obluda, ktera vubec nepatri na obrazovky a do dnesniho moderniho sveta, usnul v hodne davne dobe. O Chodurovi se rikalo, ze je starej mladej ( s tim souhlasim), nicmene, tezko hledam vhodne pojmenovani pro Alexe potom. Ja miluju sviznou skladbu Always on my mind, takhle podelat tento song takovou uspavackou hadu, nejradsi bych ho na kopala do zadni casti. Neskutecne nudnej typek s charismatem zmrzle makrely.

16
Jai Kudo
Reagovat

@jab: S tou dynamikou jsi to vystihl přesně. Dynamika je ten hlavní rozdíl……

17
jab
Reagovat

@Monika: Mě se práveže ta Alexova (jak ty říkáš) „obludnost“ líbí. Přijde mi vizuálně něco mezi Bendem a Nielsenem. Prostě je svůj, je rozpoznatelný a neřekl bych, že by zaspal dobu. Jeho autorský song se mi dost líbí a podle mne může obstát v současném hudebním světě.

18
Jarda
Reagovat

Vypadl CJ Harris.

19
Lucas
Reagovat

@Jarda: Bylo na čase. Příště si myslím, že půjde Jess. Ale je mi to fakt nějak jedno, kdo bude v TOP 5 i kdo vyhraje.

20
libena
Reagovat

Rock:
Jena – mělo grády, mělo to šťávu a perfektní poslední „barracudáááááááá“, Jennifer doufá, že vyhraje a já taky :-) jen aby to nezakřikla – víme jak to dopadlo loni s angie…
Sam – dobře vybraná písnička, refrén by chtěl být trošku výraznější, ale v pohodě, bavila jsem se.
Cj – dobrá písnička, tentokrát se mi docela líbil, s tou kytarou mi nevadil, bezva vzhled – hm, tak to teď Jennifer říká taky – že se jí líbí look.
Alex – no byla to docela na něj divočina, když jsem se nedívala, tak se to dalo poslouchat, o ou…
Caleb – toto je prostě jeho parketa, písničku ale neznám a pro mě je vždycky lepší, když se „chvilku přidám“ :-) zpěv špica
Jessica – moc dobře vybraný song, hlas taky pěkně řezal, syrové, dobré. Myslím, že tentokrát si to mohli jennifer a keith nechat pro sebe. Tak trošku ji zařízli.

Country:
Sam – vidět místo krásné shanii sama se mi moc nepozdávalo, ale pohrál si s tím tak nějak průměrně. Samovi (s fanoušky v austrálii) se povedl závěr.
Caleb – perfektní song, caleb umí.
Alex – je zpátky „starý“ alex, jeho úprava písničky byla na mě až dost pomalá, tak trochu mě to uspávalo, protože celý večer má takový svižný ráz…tak trochu to nebylo ani vlastně country…
Jena – krásná písnička, jemně zazpívaná, jena nám ukázala svou další polohu při zpěvu, harry nám dnes jde v hodnocení „proti všem“ – tedy proti jennifer a keith.
Cj – tak trochu nám cj přesluhuje, už několik kol a je to znát.
Jessica – má perfektní hlas pro tudle píseň. Tak a teď jsem přesně pochopila to co jí všichni vyčítají – mám stažený záznam s posunutým zvukem, a když jsem to poslouchala, no to byla nádhera, skvěle se to poslouchalo, ale při pohledu na obraz jsem vůbec nerozeznala, kdy zpívá rychlejší pasáže, pomalejší, kdy nasadila na refrén a tak. No to je prostě furt stejný! Škoda. Opakuji – pěvecky nádhera.
Moje pořadí:
1. Jena
2. Caleb
3. Sam
4. Jessica
5. Alex
6. Cj

Vyřazování – pro mě opravdu přesluhuje cj. Doufám, že dnes půjde…
Wau – keith v obleku!
No mohli by sakra aspoň soutěžící nacvičit společnou píseň tak jak tomu bývalo ve starých dobrých časech…když už nejsou ve vyřazovacím večeru hosté :-(
Takže bottom 2 – cj a jessica. Cj odchází ( hurá) a harry vstal!!!! No comment…

Přidat komentář