Panáček v reality show

Vyvolení 2013: Co se Primě zatím povedlo a co pohnojila?

29. Srpen 2013 | napsal(a): | reality show: VyVolení

[singlepic id=6839 w=420]
Nebudu zastírat, že když VyVolení začínali, měl jsem stažený zadek. Jako milovník žánru kontejnerových reality show jsem se hrozně bál, že to bude velký fail. Různé zvěsti o matkách Štikových a podobných džambulkách jsem bral s rezervou, protože vím, jak ve vizuálních médiích funguje PR. Blesk vám seriózní článek o připravované reality show neotiskne. Ale pokud televize mimoděk utrousí  že “devadesátiletá nymfomanka se hlásí do Vily”, novináři po tom skočí jak kur domácí po salivě. A je úplně jedno, že to buď není pravda, nebo je to alespoň notně zkreslené.

Před soutěží jsem si napsal jen analytický článek o možných chybách ve VV a doufal jsem, že se do projektu pustí lidé, kteří vědí, co, jak a proč dělají. A pak už jsem čekal, až to začne a až se to rozjede, protože každý projekt si zaslouží několik dní hájení. Ale už uplynul týden a myslím, že na první zhodnocení nastal ten pravý okamžik.

Plus: Nestrannost a věrnost sestřihů

Velkou bolístkou některých sestřihů v minulých řadách, zejména ve VV2, bylo to, že televizní sestřihy šly na ruku některým soutěžícím. Lidé, kteří dění sledovali na internetových kamerách, přitom mnoho situací viděli úplně jinak, než jak vyzněla v televizi. Co zatím mohu soudit, tak ve VV4 tento nešvar nenastal. Hádky, podrazy a pomluvy jsou natočeny a odvysílány. Pokud někdo koná něco jiného než tvrdí, je to jasně ukázáno (včetně flashbacků, tedy pohledů do ještě dřívějšího dění). A naloženo dostávají všichni rovným dílem. Doufám, že si štáb tuto nestrannost udrží až do konce.

Mínus: Technické problémy se zvukem v sestřizích.




Zatímco po obsahové stránce jsem s rekapy víceméně spokojený, technická stránka výrazně pokulhává. V některých debatách slyšíme zvuk z portu člověka, který je v jiné místnosti a debaty se neúčastní. Občas není rozhovor a podkresová hudba správně hlasitostně vyvážený, nemluvě o momentech, kdy má voiceover (hlasový komentář k sestřihu) stejnou hlasitost jako hovor soutěžících a není pořádně rozumět ani jednomu, ani druhému. Došlo i k poměrně dlouhému výpadku zvuku v jednom ze sestřihů – naštěstí to bylo jen opakování Volby, kterou už jsme mohli o den dříve vidět.

Plus: Cast

Cast neboli výběr soutěžících. Myslím, že není špatný. Tedy samozřejmě jsou tam lidé, které už jsem druhý den nemohl vystát, ale to je v pořádku. Jsou tam lidé čitelní, jsou tam lidé tajemní, a jsou tam lidé nejednoznační, kteří nám jsou jeden den sympatičtí, aby si to u nás druhý den pohnojili a třetí den zase spravili. Na můj vkus je tam příliš málo inteligentnějších soutěžících, ale je mi jasné, že nebylo až tak moc z čeho brát (a Fukou jste, štábnící, pohrdli) a že možná někteří mentálně obdařenější prostě jen vypadli ve Volbách.

A pořád ještě čekám na opravdového nápaditého baviče. On samozřejmě každý slibuje, že ve Vile bude šoumen a že tam rozjede zábavu a bude valit bomby, ať už to znamená cokoli. Ale Emilovu ochotu udělat ze sebe cokoli už asi nikdo nepřekoná a jemný, ale povedený humor Milana z VV3 se taky zatím neopakuje. Ale s humorem je to těžké – ne všechno, při čem se pobaví soutěžící, je zábavné i pro diváka. Nicméně potenciál v těch nových soutěžících je.

 

Mínus: Obrovské problémy se zvukem na internetových kamerách

V minulých řadách VV byly internetové kamery spíš takové trpěné zlo. Televizáci měli strach, že jim to odvádí diváky, ale to je samozřejmě nesmysl. U kamer sedí hlavně fanoušci žánru. “Normální” divák tomu nechce věnovat čas a pustí si jen hodinový sestřih, který mu ukáže to podstatné. V tomto ročníku byly internetové kamery prezentovány s větší pompou, kvalita obrazu je velmi dobrá, ale velkým problémem je zvuk. Spolehlivě si ho můžeme užívat jen na kameře č.1, u ostatních je to sázka do loterie. Mnohdy je zvuk vypnutý nebo ztlumený (řadu hodin nebo dokonce i dní!), často je puštěn zvuk nesouvisející s obrazem (např. vidíme lidi v kuchyni, ale slyšíme debatu z bazénu) a občas se stalo, že jsme několik desítek minut poslouchali debatu pracovníků z režie.

K problémům dochází velmi často v odpoledních hodinách, věrní diváci si všimli, že po třetí hodině odpolední nastanou se zvukem problémy, takže je možné, že to má na svědomí nedostatečně zaškolená obsluha. Každopádně je to škoda a zhoršuje to dojem.

 

Plus: Psychologické hry štábu

Letos jsou ti VyVolení takoví nějací turbo. To, co se jindy začalo pomalu objevovat až po týdnu, tu nastalo už třetí den. A pomáhá tomu i štáb. Nevím, jestli má ve svých řadách psychologa, nebo jestli už jsou za tím zkušenosti z minulých VV, ale tentokrát mistrně připravuje některé úkoly, aby vyprovokoval vlny podezřívavosti a rozhýbal zákulisní dohody, pomluvy, domluvy, aby v soutěžících rozpoutal závist a další výrazné emoce, které hýbou děním. Nejsou to přitom žádné prvoplánové manipulace. Úkol zpočátku vypadá nevinně a nakonec se všichni divíme, jak se to mohlo tak rozjet a jaktože se vlastně tak do krve pohádali, když vlastně o nic nešlo.

 

Mínus: Nedostatečné trestání

VyVolení porušují pravidla jak o život a tresty za to nepřicházejí. Zákaz donášení informací zvenku platí a přitom Mirek v noci po svém příchodu vyžvanil ale absolutně všechno, co se vyžvanit dalo. Pořád jsem čekal, kdy štáb zasáhne, ale nic. Velká škoda. Nemyslím si, že by byly na místě nějaké vyhazovy, ale štáb by měl hned z počátku ukázat trochu tvrdší ruku. Chlebem a vodou místo naporoučených si surovin. Škatulkou nikotinových náplastí místo cigaret. Nebo okamžitým vypnutím proudu v celé vile (kromě lednice). Nebo uzavřením všech uvnitř a potrestaného na samotce venku (nebo naopak). Štáb by si neměl schovávat tresty na později, přísnost měla nastat od prvního dne.

[singlepic id=6840 w=420]

Trestem by mohlo být i odhalení některých věcí, které by si aktéři raději nechali pro sebe. Například ukázat Nikole na plazmě to, jak ji Thomas s Martinem úmyslně ožírají, pak nad ní v posteli vedou oplzlé řeči, posmívají se její nehodě a naoko dělají, že o ničem nevěděli a že je jim to líto, to by s životem ve Vile hodně zamávalo. Ale je mi jasné, že takovéto věci se musí ordinovat s lékárnickou přesností a po maličkých kapkách. Aby si to pnutí mezi sebou zajistili hráči sami. Koneckonců, naletět falešníkovi je taky zajímavý příběh a je škoda ho narušit.

 

Plus: Záběry ze Zpovědnice

Přijde mi, že tentokrát v sestřizích štáb nešetří záběry ze Zpovědnice. Nevysílá přitom kontinuálně celou návštěvu jednoho člověka, ale kontextově střihne jen relevantní věty a třeba prostřídá názory více VyVolených k jedné kauze. Jen houšť a větší kapky. Ve Zpovědnici se odehrávají zajímavé věci a je krásné sledovat kontrast toho, jak se někteří soutěžící dělají lepšími než jsou a přitom my diváci dobře známe pravdu…

 

Mínus: Neúplné textové informování na webu VV

Myslím takový ten “online” zápis dění ve Vile. Ať se štáb podívá na to, co denně vznikne na Panáčkovi pod každým článkem. Co všechno dají dohromady lidé, kteří sledují internetové kamery a nemají žádné jiné informační zdroje. A nejsou za to placení, dělají to ve svém volném čase. A napíšou toho desetkrát víc než lidé, jejichž prací to informování je. Sám jsem v minulých řadách tuhle práci dělal, takže vím, že JE o čem psát a že ten textový přenos může být podstatně hustější a plnější. Nezřídka ale vidím, že třeba dvacet minut nepřibyde žádný zápis a nebo jen nějaká holá věta, ačkoli na kameře vidím slušný frmol.

 

Tolik z mé strany pro začátek, na další plusy a mínusy si zase pár dní počkám, ono se určitě ještě něco vyvrbí.

 

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

VyVolení

Diskuze k článku

Počet komentářů: 37
1
okkvp
Reagovat

moc pěkně napsané, dík.
Jen drobný, před chvilkou nabytý postřeh ze sledování včrejšího rekapu z „archivu“. Zvuk je mnohem lépe vyrovnán a rozdíly skoro nespatřuju. (a navíc je to bez těch opravdu otravně dlouhých reklamních pauz)

2
Crazy lady
Reagovat

Nejlepší tah Primy bylo přesvědčení Vlada k účasti ve téhle řadě. Ať mu za to slíbili cokoliv, tak se jim to vrátí i z úrokama, protože bez něj by byla sledovanost bohužel asi minimální.

3
panKaplan
Reagovat

Takže v podstatě jediné problémy jsou technického rázu + tedy by měl štáb víc trestat. Mám z toho podobný dojem, jako Ty a zatím to sleduju s velkou chutí.

4
EvkaD
Reagovat

2, toť otázka, na jak dlouho tam je, co by následovalo, kdyby vypadl, čí odešel!!

5
lena
Reagovat

Pěkně sepsané. Ty mínusy se zvukem to pozoruje každý, ale jak okkvp začíná to být lepší a ještě určitě bude. Všichni je na to upozorňují a určitě to i sami musí vidět (slyšet), takže stačí tomu vychytat mouchy a toto nejhorší mínust bude pryč.

6
lena
Reagovat

A já bych ještě zařadila jedno mínus a to je Agáta. Nevím jak ostatním, ale mě tam vůbec nesedí, nehodí se na to. Moderovat noční show na to musí být někdo, kdo má dobrý postřehy, dokáže dobře reagovat na odpovědi hosta a vyvolených ve zpovědnici a Agáta na to není. Na to byla skvělá Diana a Libor. Měl si to vzít zase Libor místo rekapů. Které letos předtáčejí což nechápu a ty tři vstupy co tam jsou může dělat i robot.

Reagovat

lena (6) na druhou stranu musím zmínit Cejnara. Ten na ty živé vstupy z přesunu do vily sedí jako nikdo jiný. Fakt jsem se u jeho výstupu bavil, nebyl vůbec prkenný.

8
cathy
Reagovat

Pěkně napsané shrnutí – díky.

9
Ludvík
Reagovat

Krásný a pravdivý článek.. já bych dal jako mínuj vysílání na Love.. podle lidí na FB tak půlka co tam je Primu Love nenaladí

10
koment
Reagovat

Ty tresty jsou hodně velkej problém. Nejen za nošení dříví zvenku (kromě toho, to musí bejt logicky přece HRUBÝ porušení pravidel), tak vulgarity. A nejen, že za to nejsou tresty, ale ani napomenutí přes reprák, tak jak to bejvávalo. Teď sice mají T+M trest, ale zatím jsou štábníci čajíčkové, protože tohle všechno je určitě v pravidlech, a když, jak je v článku, to nezačnou nuceně dodržovat od začátku, může se pozdějc objevit dost velkej šprajc, protože na to nebudou zvyklý…

11
Ajvngou
Reagovat

Dobře, Scalex. U toho castu mě napdl hned Fuka a ejhle, hned jsi to napsal. A to trestání mě sere úplně nejvíc. ani bych neřekl, že si to nechají na později, i minulé řady byly takové.

12
Scalex
Reagovat

9 – pravda, to vysílací schéma jsem měl taky zmínit. Na Prima Love jsou naštěstí jen rekapy a ty se dají vidět i na netu (jen by je měli nasadit na web podstatně dřív). Problém je ale i s tím nevyváženým časem. Jednou to začíná ve 21:50, jednou ve 21:20, jednou někdy po jedenácté… V minulých řadách byli lidé zvyklí na jednotný čas a měli to tak udělat i teď. Pokud mají problém s tím, že před rekapem běží film, který je pokaždé jinak dlouhý, tak holt měli nastavit čas na později a vždycky to něčím vycpávat, třeba mohli koupit kanadskou skrytou kameru Just For Laugh Gags, tam má každý klip minutu a půl, těch dílů jsou dnes už tisíce, takže by to občas vycpali pěti klipy, jindy třeba dvaceti, ale rekap by začínal vždy stejně. Pak by, myslím, byla sledovanost o něco vyšší.

13
čunbabunga
Reagovat

SUNíčko (7): LOL. Cejnar tam při poslední volbě, než přijeli dva vlezivší, vařil vody jak Jolanda v noční show při výpadku všech mobilních operátorů v ČR. Trapné to bylo.

14
koment
Reagovat

Cejnar mi tedy taky nesedí… Ale mně nesedí ani v tom bydlopořadu, takže to je spíš antipatie.

15
Wanna be your monster
Reagovat

Tak ať přesunou rekapy na Primu. Já koukám na online kamery, ale zase tu nesedím furt, takže se kouknu i na rekap, ale koukat ještě na volbu by bylo utrpení.

Ve volbě je příliš rekapu, v rekapu je příliš volby, dvakrát to vidět fakt nepotřebuju.

16
lena
Reagovat

To já souhlasím se SUNíčko. Cejnar je naprosto skvělej, to se třeba s takovým Hejdou nedá vůbec srovnat, ten byl přímo strašnej.
Pro mě moderátoři, top je prostě Tereza a pak Cejnar. Libor je skvělej jako vždy, ale fakt mě mrzí, že má „jen“ ty rekapy, které jsou ještě předtáčeny. Libor je skvělej moderátor a je ho na to škoda.

17
lena
Reagovat

Mení mínusko – teď na konci rekapu bylo napsáno kdy budou VV zítra a bylo tam: Prima Family – volba, Prima Love – rekapitulace. Nevíte někdo, kde mám naladit tu Prima Family? :D Takovou televizi v nabídce programů vůbec nemám. :D

18
lena
Reagovat

17 – oprava: Menší mínusko

19
Hana
Reagovat

To je odporné a nechutné, co se předkládá divákům a taky že za takové hnusárny a flákání mají od televize zaplaceno. Celý pořad je morbidní, perverzní a nechutný. Jak se má člověk po práci večer zrelaxovat na takovém hnusu? Fuj tajbl a ta znělka „lepší zůstanou“ je taky výsměch divákům !

20
Ludvík
Reagovat

19: Tento článek je pro fanoušky Vyvolených.. jestli nejsi tak odpal Hančo…

21
kikča
Reagovat

Dobrý článek, dík za něj. K dnešnímu rekapu: Vladka je mi líto, nepochopení a závistivá zaujatost od omezenců ho vytáčí a před méně vnímavými lidmi zesměšňuje. Držím mu palce jako žádnému ze všech soutěžících

22
hhh
Reagovat

edit: Reklamu si delej jinde

23
Pat
Reagovat

Mně by teda zajímalo, proč nic nedělají s těma vosama? Tipuji, že jim nalezly do té dřevostavby, technika topí o106, … Není snad až takový problém kouknout se, kde mají hnízdo(a) a vybouchat je. Jen to chce zvednout zadek a obejít vilu. A včera jsem měl pocit, když konečně šel trochu líp zvuk, že slyším cvrčka … To by nasvědčovalo, že zvolili nějaké ňamkové dřevo :-)

24
Pat
Reagovat

Mě … je ještě moc ráno na správnou gramatiku (.-))

25
Jerremy
Reagovat

A co rikate na „Zprávy z vily“?
Je to sice bulvar, který v podstate ma nulovou vypovidajici hodnotu (hlavne když neznate pozadi), ale pro fanouška, který sleduje VV i omline, jsou tam občas příspěvky, které pobavi… a je to vypicnuti toho nejzaujimavejsiho. Celkove je to je upoutávka na rekap.
Osobne bych to klidne hodil jako plus.

26
Hanýs
Reagovat

Scalex – „nenávidím blbce a sport“ + na té fotce vypadáš jako Philip Seymour Hoffman = jsi mi poměrně hodně sympatický :-)

27
rejpal
Reagovat

Výborně napsáno. Ale ještě bych si rád dopřál nášup něčeho, co v článku není – vilané jako hráči. Vím, že na definitivní závěry je ještě brzy, ale v téhle hře jich pár skutečně je (a pravděpodobně víc než pár), a projevují se poměrně brzy. Bylo by zajímavé zaznamenat první dojmy a po nějaké době je srovnat s aktuálním stavem (dříve než se vila zase vylidní). Kdo jiný by podobnou úvahu mohl napsat, než ty.

28
Scalex
Reagovat

27 – ale samozřejmě že takový článek už se vaří. Přece nemůžu všechno vyplácat naráz. 8^)

26 – díky nenávidění sportu (a tedy i jeho neprovozování) a zároveň zálibě ve vaření a jedení (a tedy i jejich provozování) vypadám dokonce jako dva Philipové Seymouři Hoffmanové najednou! 8^)

25 – se Zprávami z Vily mám dva problémy. Jednak jdou v čase, kdy se zabývám jinými věcmi (večeře, pacifikování zdivočelého potomka, venčení zvěře a podobně) a jednak prostě nemůžu slyšet hlas Tomáše Krause. On bohužel nemá příjemný nebo sexy chraplák, to je nemocný hlas a mým uším to nedělá dobře. Jinak je to sympaťák každým coulem, je vtipný, pohotový a byl by pro mě vynikajícím moderátorem, kdyby neměl ten hlasový problém…

29
okkvp
Reagovat

28 – s ZzV to mám podobně, připojuji se i k averzi a Krausův hlas, ovšem na rozdíl od tebe mi navíc nepřijde jako sympaťák atd., naopak je mi bohužel po každém dalším zahlédnutí čím dál fyzicky nepříjemnější.

30
Gina
Reagovat

Jen k těm vosám to že tam možná nalezly již při stavbě je možný,ale vila je ve světlé žluté a oranžové barvě a to jak známo vosy a včely přitahuje.produkce by jim měla dát nějaké repelanty jinak se Vladko zblázní.

31
Gina
Reagovat

Proboha, dokdy budou spát?Vyházela bych je z postelí ,ponocovat to jo to jim jde!

32
Crazy lady
Reagovat

29 – okkvp. Mám to jako ty. Ten člověk mi působí vyrážku.
A to jsem si myslela, že nejvíc mi bude vadit Hanychová. Nu což, na Agátu se nedívám a na Krause se taky dívat nebudu.
Kdyby to nechali Boučkovi, ušetřili by za dva moderátory a ještě by to bylo koukatelnější a poslouchatelnější.

33
limbora
Reagovat

Scalexi, souhlas takřka se vším,ale ještě něco navíc: Jak píšeš – Technické problémy se zvukem, atd…. Tam je to jednoduché – ale o to neomluvitelnější -vysvětlení: vždyť ty rekapy nejsou vůbec smíchané. Prostě, jak píši jinde, je to po této stránce horší než homevideo. Nebo – avizuje se, že Zítra uvidíte, pak tam ta část není vůbec. A také, což bylo fakt na vyhazov – dvakrát se do jednoho Rekapu (ne, ne jako upoutávka) dostala část dialogu Terka – Nikola ad Toto není hotel Paradise.
Také mi moc vadí, že Rekapy nejdou naživo ( v předchozích sériích to bylo live vždy) – tím odpadlo tak vděčné šmírování. V noční show je kromě Agáty hrozná i dekorace – jako koutek z kantýny. Jinak, opakuji, dobré postřehy a těším se na další

34
Jackolo
Reagovat

Souhlasím téměř se vším, ale s těmi úkoly je to hodně velké WTF? Podle mého nejsou vůbec mistrně promyšlené, jsou to prostě hovadiny. A že štáb nikoho do ničeho netlačí? Třeba falešné Zúčtování bylo jasně nahráno pro výbuch emocí a pro šarvátky. Stejně tak i úkoly, kde si mají soutěžící sednout a mluvit o svých špatných vlastnostech. To není mistrně vymyšlené, to by vymysleli i žáci prvního stupně základní školy. V tomhle ohledu štáb hodně pokulhává. A přitom by stačilo zkopčit pár úkolů z US Big Brothera nebo i z UK verze.

35
Pat
Reagovat

34 – tak tak, oni mě snad donutí psát scénáře dřív, než budu v důchodu, jak si slibuji. To když vidím, tak mi sebevědomí opouští zemskou gravitaci … Kdyby se poinspirovali „doma“, třeba od Lipničáků a ne od vylízaných amíků, tak by tam mohla lítat inteligentní zábava a ještě se u toho lámat charakery (:-)) Nároky na rekvizity zanedbatelné, efekt mimořádný.

36
J.B.
Reagovat

Dobrý večer všem co řídí show vyvolení. Bude to fraška jako 2 a 3 ? V 1 řadě jste trestali jaké-koli porušení pravidel,ve 2,3, a i ve 4 se netrestá nic. Tím dodržováním pravidel v 1 řadě vyvolení ta show stála za to,spousta emocí,srandy i křiku a nervů a slz. A nyní zase měkkota od štábu,nic nedělají,dostávají vše o co si napíšou,vždyť jsou tam jako na dovolený a ještě jsou za to placený. Nechutný díváte se na to jak Vladko uklízí,vaří,občas mu někdo pomůže a ostatní se tam jen baví a drbou. To nedokážete řídit 4 řadu stejně tak pevně jako 1 řadu? Pak se rozpoutají emoce. Příkazy,zákazy,porušení okamžitě potrestat tím co každému bude nejvíc chybět,příklad: zákaz mluvení Romaně,zákaz vylehávání Thomasovi,odebráním cigaret atd. A co Zvěřina jak je může nabádat proti Vladkovi,jste ho tam nasadili ( Vladka) jen ,aby jste měli sledovanost a nyní ho necháte vyrazit,většina lidí kouká jen kvůli Vladdkovi,ať píšou v dobrém či zlém. On je jeden z mála co má charakter a upřimnost je jeho předností,která v tomhle prašivém světě plné intrik a falešných lidí,mu dělá ze života peklo. Ale my jeho fandové si ho za tyto jeho vlastnosti vážíme!!!!!!!!!
A to řve ještě málo,kdo by vydržel se nechat urážet,a ještě jim za to sloužit? Vladko je čistá duše,která nedokáže žít s lidmi bez tváře

37
J.B.
Reagovat

Přála bych Vladkovi,aby vyhrál znovu,ale to vedoucí týmu vyvolených nikdy nedopustí,je vidět,jak se spekuluje,že je vše předem dopředu naplánované a nahrané,že na tom bude asi něco pravdy. Pokud Vladko dnes vypadne,nebudu sledovat vyvolený,a spousta lidí v mém okolí. Je to vaše chyba štábu,jak to,že nebyli potrestáni,když se domlouvali,koho Nino vezme do duelu? Na co máte pravidla,k výsměchu? Je toho více,ale jdu sledovat,jak Vladko dopadne

Přidat komentář