Panáček v reality show

Televize JOJ chystá Moment pravdy

6. Duben 2008 | napsal(a): | reality show: Nic než pravda

Slovenská JOJ si před několika dny zaregistrovala ochranné známky Moment pravdy, Nič len pravda a Pravdivý moment a televizní diváci se tak mohou těšit na kontroverzní soutěžní hru, o níž jsme na Panáčkovi už také psali. Jedná se o původně kolumbijskou zábavnou show, která se nyní vysílá např. ve Španělsku, Velké Británii, Maďarsku a od konce ledna v USA, kde je v současnosti třetím nejsledovanějším pořadem na televizi FOX, hned za American Idol (každý týden jej sleduje 10-15 miliónů lidí, což je víc než třeba u Deal or No Deal). Narozdíl od nedávného aprílového vtipu tak má JOJ v rukávu připravenou show, která je skutečně odsouzená k úspěchu.

K tomu, aby se v soutěži Moment pravdy dostal účastník ke slušné finanční odměně (v americké verzi 500.000 dolarů), nepotřebuje žádné znalosti, stačí, když bude jen mluvit pravdu. Před každým natáčením je soutěžící napojený na detektor lži a odpoví na 50-60 osobních otázek. Z této sady mu pak moderátor ve studiu vybere 21 otázek a soutěžící na ně znovu odpoví. Jestliže je jeho odpověď podle výsledku polygrafu vyhodnocena jako pravdivá, pokračuje dál. Po několika otázkách následují záchytné bod finanční odměny (10.000, 25.000, 100.000, 200.000, 350.000 a 500.000 dolarů). Soutěžící si buď může dosaženou částku odnést, nebo riskovat a pokračovat dál. Pokud je ovšem přistižen při lži, přijde o všechno a odchází s prázdnou.

Přestože soutěžící odpovídá na stejné otázky, které už jednou slyšel, není to zase tak jednoduché. Otázky jsou většinou velmi osobní a odpovědi kromě miliónů diváků u obrazovek poslouchají i rodinní příslušníci ve studiu. Ne vždy pro ně může být příjemné prát špinavé prádlo na veřejnosti, proto mají před sebou tlačítko a pokud nechtějí, aby soutěžící na otázku odpověděl, mohou ho z prekérní situace vysvobodit. Tuto šanci ale mohou využít jen jednou za hru, soutěžící dostane náhradní otázku, která ale může být daleko horší, než ta původní. Také se už stalo, že moderátor nabízel přihlížející manželce, ať tlačítko zmáčkne, ale ta jen mrazivě procedila mezi zuby: „Ne, jen ho nechte odpovědět, taky chci znát pravdu!“

První otázky bývají ještě jednoduché, ale také prozradí zajímavé věci, např. Ukradl jste někdy v práci peníze? (ano) Dopustila jste se někdy úvěrového podvodu? (ano) Propašoval jste přes hranice nelegální zboží? (ano) Prohrál jste někdy 10.000 dolarů a zatajil to před rodinou? (ano) Léčil jste se ze závislosti na drogách? (ano) Jsou vaše prsa pravá? (ne) Jste ještě panna? (ano) Vycpáváte si kalhoty, abyste vypadal mužněji? (ano)

Velice záhy přicházejí na řadu otázky intimního charakteru, které jsou samozřejmě u diváků hodně oblíbené: Spal jste s více než 100 ženami? (ano) A vedete si jejich seznam v excellovské tabulce? (ano) A sbíráte jejich kalhotky jako trofeje? (ano, mám jich plnou skříň) Dostal jste někdy zaplaceno za sex? (ano) Odlil jste si někdy voskový model svého přirození? (ano) Když se milujete se svým manželem, představujete si při tom někoho jiného? (ano) Přitahuje vás sexuálně sestra vaší manželky? (ano) Je vaše manželka ta nejatraktivnější žena, se kterou jste kdy chodil? (ne) Když byl váš manžel na služební cestě, dopustila jste se něčeho, čeho dnes litujete? (ano)

V americké verzi si zatím nikdo neodnesl víc než 100.000 dolarů. Čím vyšší částka je ve hře, tím horší je rozhodování, jestli vůbec ty peníze stojí za to, co mohou prozrazená tajemství způsobit. Například jedna soutěžící před milióny diváků přiznala, že byla svému manželovi nevěrná, stále miluje svého bývalého přítele a litovala, že si nevzala raději jeho (tuto otázku jí přišel do studia položit právě její bývalý přítel). Hned na další otázce ale zalhala, ze hry odešla bez jediného centu a její manželství se po skončení natáčení rozpadlo.

Ne vždy ale vystoupení v tomto pořadu přinesl negativní výsledek, někteří soutěžící naopak připustili, že veřejným přiznáním ulevili svému svědomí, upevnili rodinné vztahy, usmířili se s odcizenými rodiči, které několik let neviděli, až je štáb přivedl do stejného televizního studia (něco jako Pošta pro tebe). Některé manželky zase pořad využily k tomu, aby svým partnerům položily palčivé otázky, ze kterých se díky detektoru lži nemohli vykroutit. Přijít na casting do tohoto pořadu chce notnou dávku odvahy, která se ale může vyplatit. Otázky jsou sice hodně pikantní, ale pořad přesto není nevkusný, v americké verzi je to také díky skvělému moderátorovi Marku L.Walbergovi, který jednotlivé otázky vtipně glosuje a odlehčuje napjatou atmosféru ve studiu. Jak se asi povede slovenská verze? A dočkáme se někdy taky české verze?



videa ke stažení

Další ukázky z The Moment Of Truth

Nic než pravda

Diskuze k článku

Počet komentářů: 27
1
TK
Reagovat

Docela mě potěšilo, že bude Moment pravdy na Slovensku, teď jen, aby to někdo zakoupil i k nám. Nechci Primě radit, ale právě tento typ kontroverzního pořadu by jim konečně mohl zajistit zajímavá čísla sledovanosti, vyvolával by potřebný buzz u veřejnosti a mohli by tím v podzimní sezóně lépe konkurovat Nově. Je tu ale jedno riziko, jestli se vůbec najde dost odvážných lidí na casting, kteří by se chtěli veřejně svěřit se svými tajemstvími. Česko (a Slovensko) přece jen není zas tak velká země. Ale když to jde v Maďarsku…

2
Zack
Reagovat

Tak to je teda něco. Ještě před pár měsíci jsme tady diskutovali, že bychom chtěli tuto soutěž i u nás a hle, Moment of Truth míří na Slovensko. Jde vidět, že Slováci nechtějí být pozadu a to je velmi dobře. Super zpráva a nemůžu se dočkat.

3
Zack
Reagovat

TK: Prima néé! Ta zkazí vše, na co sáhne. Jsem jednoznačně pro Novu.

Reagovat

Zack, holt Slovensko není tygrem východní Evropy jen v ekonomice, ale jak se zdá, i v televizní zábavě :)

TK, nějací blázni, co tam polezou s vidinou peněz, se myslím najdou i v České republice.

5
suchosch
Reagovat

Prý je to už do Česka koupené, ale nevím pro koho. A souhlasím se Zackem – doufám, že to bude vysílat Nova.

Reagovat

suchosch, odkud pochazí tato informace? Díky

7
chester
Reagovat

ale zas na druhej strane, americký divák je iný ako slovenský(resp. český)… jasné vysiela sa to aj v maďarsku, ktoré je kúsok od nás, ale maďarsko je predsa tiež iné, iný historický vývoj, a všetky tieto veci… tak, nemyslím že to bude zorvna odsúdené na úspech… môžeme to vidieť aj na lyricse, ktorého nedávno zakúpila joj, v amerike jeden z najsledovanejších programov- u nás prepadák… ale rozhodne, to môže byť zaujímavé, ja by som bol rád keby to JOJke vyšlo, ale som voči tomu skôr skeptický

8
Zack
Reagovat

Velmi důležitá je reklamní kampaň. Ta mě v USA uchvátila..

9
DWA
Reagovat

Včera jsem viděl první díl americké verze a je to paráda, hodně jsem se pobavil. Doufám, že se to dostane i k nám, slovenskou verzi si každopádně nenechám ujít.

Jinak se mi podařilo najít na netu jen prvních pět epizod, nemá někdo nějaký tajný zdroj, kde je i zbytek? :)

10
TK
Reagovat

Zack:
No, já bych si to na Primě dovedl docela dobře představit, Ber nebo Neber se jim taky povedlo úspěšně převzít. Přál bych Primě nějaký pořádný úspěch (ikdyž poté, co nás tak vypekla s pokračováním Topmodelky, tak nevím nevím). Co třeba taková spolupráce s JOJ na výrobě? Takhle by mohly být castingy v Česku i na Slovensku a přišlo by víc lidí. A když se pak ztrapní ve studiu, tak se mohou za vyhrané peníze rovnou odstěhovat do druhého státu…

suchosch:
tipnul bych si, že by TV Barrandov???

11
TK
Reagovat

chester:
Já jsem nápad s Lyricsem taky nepochopil. Po Superstar, Hitu storočia, Elánu dávat další pěveckou show? U nás pokus s Hvězdami u piána taky nevyšel.

DWA:
první sezóna má 10 dílů, neměl by být problém je najít na torrentech

12
TK
Reagovat

No i BnN má své mouchy, například dívky vůbec nepřevlíkaj a celkově to není zase tak zábavná show jako v USA..

13
Zack
Reagovat

TK: Sry za převzanou přezdívku:)

14
Matouš (mvolke.blog.cz)
Reagovat

JESTLI CHCETE TUHLE REALITY SHOW I V ČESKU, POŠLETE PROSÍM MAIL NA NĚKTEROU Z NAŠICH TELEVIZÍ A NAPIŠTE, JESTLI BY NECHTĚLI VYSÍLAT MOMENT PRAVDY (THE MOMENT OF TRUTH). ČIM VÍC Z VÁS TAM NAPÍŠE, TÍM VĚTŠÍ BUDE PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE MOMENTU PRAVDY DOČKÁME. DÍKY VÁM VŠEM…

Nova- dopisove@nova.cz

ČT- info@ceskatelevize.cz

Prima- informace@iprima.cz

PS: Sry, jeden odstavec článku jsem okopíroval odtud, ale je tam zdroj. Omlouvám se.

15
suchosch
Reagovat

SUNíčko: mluvil o tom jeden člověk z Novy. vyznělo to dost neurčitě, jestli to mají oni nebo ne.
TK: s tím Barrandovem je to dost možné, tam si to dovedu představit. je na čase přestat uvažovat jen o variantách Nova/Prima.

16
Matouš (mvolke.blog.cz)
Reagovat

________________________________________________________________

No já myslim, že Barrandov se bude snažit jet ve stylu Nova/Prima, takže tam se dočkáme maximálně tak romantických seriálů, bohužel. Já jim psal mail a odepsali, že nic takového zatim nechystají, nabízel jsem jim i moje vlastní reality show a to taky zatim nechtěj. Prý jindy…uvidíme :)

Muj návrh loga:
http://mvolke.blog.cz/0804/navrh-loga-pro-cesky-moment-pravdy
RS FOREVER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
________________________________________________________________

17
TK
Reagovat

Nevím proč, ale název „Moment pravdy“ mi moc nesedí (ikdyž jsem ho sám použil v titulku). Lepší by asi bylo „Nic než pravda“, stejně tak se totiž jmenoval i ten kolumbijský originál, ve Velké Británii to je také „Nothing but the truth“. „Moment pravdy“ je hodně podobný „Hodině pravdy“.

18
suchosch
Reagovat

TK: Taky mi to připomíná Hodinu pravdy. Třeba se to s ní bude střídat a bude to taky moderovat Petr Svoboda v produkci ČT Ostrava :))

Jinak Británii měli i Moment pravdy, ale bylo to něco jiného v letech 1998-2001. Pro změnu to bylo podle Japonců… Viz http://en.wikipedia.org/wiki/The_Moment_of_Truth_(UK_game_show)

19
suchosch
Reagovat

Ještě nápad: říkal bych tomu „Pravda bolí“ :-)

20
Zack
Reagovat

A co takhle „Krutá pravda“ :)

21
Matouš (mvolke.blog.cz)
Reagovat

_________________________________________________________

Heeej… Mam novinky ohledně Momentu Pravdy (nebo jak tomu mam řikat). Psal jsem maily na všechny české televize a zatím mi odepsala jenom ČT-Děkujeme za váš inspirativní mail. Právě ho předáváme do oddělení pro nákup zahraničních pořadů.
Tak uvidíme, ČT je ta poslední televize, na který bych Moment Pravdy očekával.
http://mvolke.blog.cz/0804/mvolke-to-zaridi
_________________________________________________________

Mimochodem vytvořil jsem novou RS podle Viva Hollywood-Amorous Looks. Poslal jsem to už na Primu a článek o týhle RS si můžete přečíst zde-
http://mvolke.blog.cz/0804/amorous-looks-nova-rs
_________________________________________________________

22
Matouš (mvolke.blog.cz)
Reagovat

Nebo „Prachy nebo přátelé?“
:D

23
Zack
Reagovat

Otitulkoval jsem jedno video. Titulky nejsou moc kvalitní, ale aspon něco:
http://www.youtube.com/watch?v=5kVe3km8dU0

24
Mara
Reagovat

Díky za ty titulky,super,jen tak dál…

25
fffffff
Reagovat

husté…ten kdo to bude vysílat vyděla…tohlecto bude totiš stokrát záživnější než třeba x factor….já bych do toho možná šla:-P

26
Lucie
Reagovat

Ja uz jsem se prihlasila =oD

27
TK
Reagovat

Lucie:
tak to máš můj respekt, já bych do toho nešel nikdy.
Uvidíme, co nám na sebe zajímavého práskneš :-)

Přidat komentář