Panáček v reality show

Ano, šéfe 2012 (1.10.) restaurace Excalibur, Moravská Třebová (rekap)

3. Říjen 2012 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=5421 w=420]

Restaurace Excalibur, nacházející se v Moravské Třebové, v minulosti neměla špatnou pověst. Kniha hostů se pyšní podpisy a fotografiemi slavných osob včetně nedávné oběti airsoftového atentátníka a leckdo uvádí, že si náramně pochutnal. Jenže to jsou zápisy z let dávno minulých. V době natáčení Ano, šéfe  na tom byl podnik o poznání hůře. Hosté se dovnitř nehrnou a majitelé netuší, v čem je vlastně chyba. Takže nezbývá než povolat detektiva Štiku, aby tu záhadu neúspěšné restaurace odhalil.

Ach, ty tematické hospody…




Většina majitelů restaurací se chce odlišit od konkurence. Jenže na to jdou špatně. Sice si vymyslí téma (v tomto případě Artušovská legenda), „vyzdobí“ hospodu papundeklovými kameny se zabodnutým bakelitovým mečem, ale tím to končí. Obsluha chodí v civilu, na stolech jsou slánky z Ikey a největší tragédie nás čeká na jídelním lístku: kreativní názvy. Neskutečný nešvar, tyhlety měšce pana porybného, prsa paní hraběnky nebo rádobyvtipné tulákovy onuce čtrnáct dní neprané (smažený syreček). I Excalibur má jídelák plný podobných názvů, které jsou opruzem pro hosty i pro servis – neboť hosté se logicky neustále ptají „a co je to ten rytířův kotlík“ a obsluha donekonečna u každého stolu popisuje složení jídel celého jídelního lístku.

[singlepic id=5444 w=420]

Tematické hospody dnes nikoho nezajímají, uživí se jich jen několik, většinou jako doprovod nějaké další atrakce (např. Dětenická středověká krčma nedaleko hradu, kde se ale i obsluha stylizuje do určitých rolí a kde je součástí pobytu v hospodě i kulturní program na středověké téma). Když už tematickou hospodu, tak tematickou gastronomicky. Aby to nebylo žádné tutti frutti, z každého státu světa jedno jídlo, ale aby vše dávalo nějaký smysl.

Mimochodem, tuším že ve Švédsku jednu středověkou restauraci mají a vaří tam opravdu středověkými technikami a podle tehdejších receptů. Valné většině hostů tam moc nechutná, protože dnes jsme zvyklí více solit, více kořenit (tehdy nebyla řada dnes běžných koření vůbec známá), jsme zvyklí na rýži či brambory (kde by se to ve středověku vzalo) , jsme zvyklí na jiné úpravy (smažení? zapomeňte!) a také nejsme zvyklí na pochoutky typu vařený vepřový žaludek naditý pokrájenými střevy.

Středověké borůvky

Zdeněk usedá ke stolu, bere jídelníček a lysá hlava se začíná rosit. Játra s borůvkami, jak tohle může dopadnout? Inu, špatně. Prostě studený borůvkový kompot vykydnutý do porce jater. Autentický středověk, že? Kilový steak nazvaný „Sázka se šenkýřem“ (když ho sníte za určitou relativně krátkou dobu, nemusíte ho platit). A pochopitelně maso zapečené s plátkem šunky a třicítkou eidamem.  Artuš se tím nepochybně cpal od rána do večera a i Merlin si čvachtal. Až v jednadvacátém století musel přijít další plešatý čaroděj a říct: Dost, takhle se tu už vařit nebude!

[singlepic id=5438 w=420]

Zdeněk míří do kuchyně, podívat se na to, kdo má ta zoufalá jídla na svědomí. A protože má čuch na lidi, ihned odhalí, že jeden z kuchařů nemá ve svém alkoholovém oběhu zrovna mnoho krve. Majitel restaurace ví, že kuchař Jiří „trošku pije“, ale toleruje to, protože je to jeho kamarád.

Pro Zdeňka ale není kamarád nikdo, od kamarádění tu dnes není. Nandá kuchařům na talíře jejich vlastní jídla a dá jim ochutnat. Šmakuje jim? Nešmakuje. Sami by to prý nejedli. Ale hostům to klidně předloží. Majitel se snaží nadhodit, že lidem to takhle stačí  (tady-jste-v-Tišnově-syndrom), ale něco takového Pohlreich nehodlá vůbec poslouchat. Kdo k hostům přistupuje metodou „netřeba to dělat dobré, oni to sežerou i tak“, ten si nic než prázdnou putyku nezaslouží.

Kuřecí zátěžák

Jsem rád, že tentokrát se zátěžový test dělá v každé hospodě. V některých dílech v dřívějších řadách zátěžáky nebyly a dost to chybělo. Jen mě mrzí, že štáb neměl ani v této řadě koule na to, aby závěrečná návštěva „po měsíci“  proběhla na tajno – se skrytou kamerou a najatými figuranty a až posléze nečekaně vyskočivším Zdeňkem.

[singlepic id=5439 w=420]

Ale zpět k zátěžáku. Mohli jsme v něm vidět i rodinu Kuřových, jejichž hospodu jsme v Ano, šéfe! také sledovali. Pan Kuře radí majiteli Excaliburu, v kuchyni se maká jak o život, ale je znát špatný systém a zbytečně překomplikované menu. Zdeněk se stále pozastavuje nad „vtipnými“ názvy (Dračí dech) a navrhuje další pokrmy (Dračí tváře v páře, Dračí oči v moči). Ale smích mu dlouho nevydrží. Kuchaři nejsou schopni udělat ani pořádný salát nebo nandat na talíř hotovku.

V bufetu je líp

Lysý šéfkuchař už se na to nemůže dívat a vyráží na procházku. A co nenajde – nedaleký bufet, kde za obdobné ceny vaří osazenstvo mnohem lepší jídla. Myslím, že návštěvníci bufetu museli být v šoku, když viděli Pohlreicha, jak se tam cpe zelím za šest pětek a dělají se mu boule za ušima.

[singlepic id=5440 w=420]

Nacpaný a spokojený se Zdeněk vrací do Excaliburu a sděluje majiteli, co právě zažil. A ještě si stranou bere opilce Jiřího a promlouvá mu do duše. Jiřímu je pětatřicet a je krok od pádu na absolutní dno. Když přijde o práci, bude to pro něj znamenat konec. Jenže když zůstane v kuchyni, bude to znamenat konec pro Excalibur. Co s tím? Majitel Excaliburu má jasno. Jiřího musí vyhodit-nevyhodit. Z kuchyně musí zmizet, ale pouze podmíněně. Čeká ho protialkoholní léčebna a poté, co se Jiří dá dohromady, může nastoupit zpět do kuchyně. Jiří má podporu majitele i Zdeňka, ten se dokonce později za Jirkou zajede podívat do léčebny a povzbudit ho v jeho rozhodnutí.

[singlepic id=5437 w=420]

A co v Excaliburu? V kuchyni musejí nastat velké změny. Pohlreich dodává majiteli restaurace odvahu k ráznějším krokům. Vždyť je to v jeho vlastním zájmu, mít v podniku pořádek, systém a dobré pracovníky. Na personál musí být člověk přísný, i když to jsou kamarádi. Majitel slibuje, že nastolí nové pořádky, změní jídelníček, na interiéru už stihl zapracovat. A uvažuje o novém šéfkuchaři, který by Excaliburu vdechnul novou gastronomickou podobu.

Návrat kuchaře Svatopluka

Po několika týdnech se na místo činu nevrací Sváťa Kuřátko (jestlipak si ho ještě pamatujete?), alébrž Zdéňa Pohlreich. A co to? Jídelní lístek jak vyměněný, plný moderních českých a moravských jídel. Domácí polévka dává tušit, že tady změnu vzali vážně. Kachna se švestkovou omáčkou je famózní, i dezert vypadá luxusně. A nejlépe vypadá mladý šéfkuchař. Přiznám se, že když jsem si pouštěl záznam této epizody Ano, šéfe!, tak jsem si těch pár vět, co Petr Bui pronesl, pustil párkrát dokola.  Z toho člověka je cítit nadšení, láska k profesi, zdravá ambicióznost. Kdyby v každé restauraci byl někdo takový, ó jé, to by se nám to jídalo!

[singlepic id=5445 w=420]

Epizoda končí dvojitým happyendem. Proměněná restaurace dostává samolepku s hvězdou a kuchař Jiří prodělává detox v léčebně. Pořad už nestihl ukázat, že po několika měsících se Jiří ze svých problémů dostal, užívá antabus, aby do alkoholového problému nespadl znovu a – jak mu majitel Excaliburu slíbil – opět pracuje v kuchyni. Ze začátku chodil vypomáhat, později nastoupil na půl úvazku a nyní spolu s šéfkuchařem Petrem makají naplno v Excaliburu, kam se konečně zase začínají scházet strávníci v hojném počtu.

Ano, šéfe, video ukázka z restaurace Excalibur, Moravská Třebová

Související odkazy

– oficiální web restaurace Excalibur v Moravské Třebové
– tento díl ve video archívu Prima PLAY
Restauratér versus Slevomat: Pro koho je vlastně výhodný oběd se slevou? / Vitalia.cz

Chcete Zdeňkův svetr s kostmi?

Pak si jej můžete objednat na následujícím odkazu a když ne objednat, tak alespoň prohlédnout.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 33
1
koc
Reagovat

do psich nausnic to zas bude neco :o

2
Anta
Reagovat

„dračí oči v moči“ Zdenda perlí :-D

3
Maxx
Reagovat

-To trochu prohodím jako v televizi ne?
-To ale dělá jinej kuchař.
-Ale ten to taky umí dobře.

:DDDDDDDD

4
Ondrej
Reagovat

nevi nekdo kdy to bude online? Ja jsem to nestich :/

5
JanaH
Reagovat

2 Anta : jo, Zdenda perlil, hlášek měl dnes neúrekom. :-)
Konečně, konečně! byl dneska ve formě a nepůsobil na mě vyšťaveně, unaveně a otráveně. Hospoda pěkná, majitel se mi zdál fajn, jen do kšeftu dost měkkosrdcatý. Holt nechtěl vyhodit kamaráda na dlažbu, spíš se mu snažil pomoct. Snad se kuchtík dá do kupy. Nový mladý vypadal snaživě… Budu třebovákům držet palec, páč se mi dneska líbili. :-)

6
Woko
Reagovat

poradte mi nekdo prosim kde najdu celej dil z 1.10.2012 ?
Díky

7
Capri
Reagovat

6 Woko: Je tam kde vždycky…

http://play.iprima.cz/iprima/284786/2290

8
haha bimbi
Reagovat

Tak na konci to byl vyloženě doják :-)). A Zdenda je zkrátka jednička, je to zvlášť patrný při srovnání s těma rádoby tvrďákama v Masterchefu. V hláškování na něm nemá už vůbec nikdo :-DD

9
Anta
Reagovat

5 JanaH
jo jo, perlil :-D „dračí tváře v páře“ :-DDD

10
Honza
Reagovat

Hmm, režie opět Vít Klusák. Pokud chce točit o mezilidských vztazích, nechť se uplacíruje do seriálu Rodinná pouta nebo natočí dokument z protialkoholní léčebny. Ale ať tím prosím nezasírá cooking show. Hudební podkres už tradičně tragický, zase jsme se dočkali 4x opakování stejné debilní hudby, kterou slýcháváme ve zhruba stejném počtu v každém díle této série. Zdeněk Pohlreich výborný, bohužel mu celý TV tým svým utahaným počínáním hází klacky pod nohy.

11
Anta
Reagovat

Můžete mě někdo říct, co to měl včera Zdenda vypletený na tom svetru ? :)

12
JanaH
Reagovat

11 Anta : ti nevím, mně to přišlo jako kost… jedna velká a jedna malá. :-D Možná jedna velká zlomená… :-O
A tobě to připadlo jako co? :-)))

Svetřík mu mimochodem moc slušel! :-D

13
Anta
Reagovat

12 JanaH

No právě ! :-D

Když vidím jen horní část, tak mě to připomínalo slona s chobotem, ale v celku by to byl moc dlouhej chobot :) a když vidím i spodní část, tak je to hnáta, tedy kost a dole na druhé straně další kost ? :-)
Přemejšlela jsem o tom už včera a teď jsem si to pustila znovu a moc moudrá z toho nejsem :-DDD

A máš pravdu, Zdendovi slušel :)

14
el primitivo
Reagovat

Souhlasím. Nehorší je, když to dostane do ruky rádoby-Scorsese z FAMU a místo aby se držel originálního schématu, začne si hrát na umělce.

15
RenataE
Reagovat

11 Anta – podle mě to je pánevní kost a končetiny, z toho jedna upadlá :)

16
Anta
Reagovat

15 – jasně, že pánevní kost, ale ta dolní končetina je nějak někde jinde :)

17
JanaH
Reagovat

16 Anta : v tom právě tkví umělecký záměr pletařčin, patrně. :-)))

18
Anta
Reagovat

17 JanaH
:-D to jsem právě chtěla nahodit, zda je to konkrétní záměr něčeho či je to nějaká abstrakce s tajemstvím ? :)
Ale ono to asi nakonec bude velice prozaické, pletařka nezná anatomii a nebo to takhle pouze zajímavě vypadá, a nebo taky pokus ála Picasso :-DDD

19
el primitivo
Reagovat

Ten svetr měl na sobě Pohlreich už v předchozí řadě, konkrétně v díle s restaurací Simsalabim v plzni.

20
Anta
Reagovat

19 – ani nevím, proč mě tentokrát ten svetr tak zaujal :)
Jestli jej měl už předtím si už nevzpomínám :(
Když se řekne svetr, na mysli mě vytane jenom „Ten svetr si nesvlíkej“ :-DDDD

21
Kapi
Reagovat

Tento dil zatim nejlepsi z nove rady. Byl v tom zivot, snaha i zapaleni na obou stranach.
Bylo to i diky „mene hranym scenkam“ a tzv. nedokonalym narazovkam, kterych by ale klidne mohlo byt jeste o 80% vic…
bylo videt vice zapojeni Zdenka do problemu a presnejsi vytyceni smeru. porad to nema na prvni dve rady, kdy se do toho slo naplno.

Leceneho kuchare jsem na prvni pohled odhadovala na padesatnika… Skutecny vek me prekvapil a preju u at mu to vydrzi…

Doufam, z na konci nebo zacatkem dalsi rady ;) se tam Zdenek vrati a ukaze nam jak to pokracuje v obou dejovych linkach…

Upoutavka na priste vypada na podobny styl- tesim se! :)

22
Scalex
Reagovat

Ejhle – rekap. Konečně…

23
Anta
Reagovat

Scalex

Rekap jako vždy skvělý :)
A dík za info o kuchaři, potěšilo mě, že to nevzdal a dnes už je opět zpátky v kuchyni.
Zaujalo mě šéfkuchařovo jméno Petr Bui.

24
okkvp
Reagovat

22 – pěknej :-) (to není ejhle, to je tradice – myslím ten pěknej rekap, aby to bylo zcela jasný)

25
JanaH
Reagovat

Taky díky za doplňující info o dalších osudech kuchtíka.
Abych se přiznala, nebyla jsem v jeho případě až taková optimistka, páč na mne působil, že ten svůj problém nebere zas až tak moc vážně. Je dobře, že jsem se mýlila… A stejně jako Kapi jsem mu hádala vyšší věk, takových poctivých pětačtyřicet určitě.

26
haha bimbi
Reagovat

Kuchař měl obrovský štěstí, že měl motivaci se vrátit a Zdenda je prostě šéf se vším všudy – tedy i tím čuchem na lidi. Přidání linky „ze života“ mě nevadí, zvlášť když se to takhle nabídlo

27
Pedro
Reagovat

Jsem rád, že Zdeňkův svetr nezaujal jen mě :D Líbily se mi vsuvky s rytířem, připomnělo mi to Stiga z TG. Hudba bohužel opět bez nápadu. Když už pořád dokola ten samý podkres, alespoň by to mohli trochu ztlumit aby to nebylo tak strašně poznat.

28
dessin
Reagovat

No, na me mamina volala ze ma na svetru pstrosa… tak nevim :) ale spis mi to presne prislo jako panev a jedna noha zlomena, trosku morbidni svetr :)))

jinak dil se mi libil, az na to zbytecny blemcani okolo. Uf, kdy konecne nekdo pochopi ze lide chteji FAKTA a ne dojemne pribehy, to si pustim postu pro tebe…

Co me mrzi na nove rade je rozdavani hvezdicek za to, ze nekdo vymeni kcuhare. Staryho pryc, novyho vezmem, prijede Pohlreich, novej uvari, tu mas hvezdu a po nas potopa…

29
Scalex
Reagovat

Mně se teda příběh s Jiřím líbil, hlavně proto, že bylo ukázáno, že rázný přístup k personálu může jít ruku v ruce s přístupem lidským. Sís mohl Jirku vyhodit a už se o něj nestarat. Měl by nového kuchaře a mohlo by mu být všechno ukradené. Ale on vše zařídil tak, aby se Jirka mohl vrátit zpátky. Myslím si, že je to pro ostatní restauratéry docela inspirativní – že je možné být manažer a zároveň nebýt svině (ale ani slaboch).

Inspirativní je to i pro další kuchaře, protože v téhle profesi je podobné vyhoření docela běžné. Když je hospoda špatně vedená, nic se v ní nemění a neděje, tak kuchař upadne do brutálního stereotypu a nic ho do té práce nežene a neláká… furt dokola X jídel, denně pořád to samé… Právě proto se musí menu obměňovat. Nejen kvůli hostům, ale i kvůli kuchařům. Aby jejich den byl plný kreativity. Aby na sobě pracovali a hledali nové cesty.

Hvězda za změnu kuchaře je podle mě taky v pořádku. Pokud byla kuchyň slabým místem a nový kuchař prokázal, že to celkově pozvedl, tak proč hvězdu neudělit? A tentokrát to na hvězdu jednoznačně bylo.

Jen, jak píšu v rekapu, bych tu závěrečnou přepadovku rozhodně dělal na tajno. Aby nikdo z hospody až do chvíle, kdy budou vydaná jídla na stole, netušil, že se jedná o akci štábu.

31
JanaH
Reagovat

30 SUNíčko : morbidní, ale parádní! :-D

32
Anta
Reagovat

30 SUNíčko
Díky :)
Konečně jsem si ho ppořádně prohlídla, on ten Zdenda byl pořád v pohybu anebo kameraman zabíral jen do půlky.
Jinak svetr je hmmm, bych si ho hned pořídila, reakce nejen kolegů by mě bavila :-)))

Přidat komentář