Panáček v reality show

Ano, šéfe! (24.9.) Hotel Krajka, Vamberk (rekap)

26. Září 2012 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=5347 w=420]
Zdeňkův zásah ve vambereckém hotelu Krajka  patří k nejprapodivnějším dílům Ano, šéfe!, které kdy vznikly. Jak mám tento formát docela rád, tak tento díl byl absolutně bez šťávy. A to na všech stranách – laxní personál bez zájmu, majitel, jež absolutně netuší, která bije, nu a jindy horlivý a akční Zdeněk byl najednou unavený a otrávený. Tohle všechno se pak přeneslo na mě, za což nedík a pro příště bych prosil nějaký dynamičtější díl. Ale vezměmež to postupně.

Předestírám, že k tomu, abych se v ději vyznal, mi nestačil televizní sestřih a pustil jsem si ještě ze stránek iprima.cz desetiminutové hodnocení celé akce Zdeňkem Pohlreichem a pak osmiminutový rozhovor s majitelem hotelu, ze kterého vyplývá leccos, co z televizního sestřihu nevyplynulo. Zejména pak role auditorů a pozdější pronajmutí hotelu jedním z nich. Co totiž v televizi vypadalo jako habaďůra na majitele, to byla ve skutečnosti předem plánovaná akce. Což ovšem divákovi nikdo neřekl. Takže pokud jste tento díl Ano, šéfe! viděli a chcete být v obraze, určitě si ta videa pusťte.


[singlepic id=5372 w=420]

Skvělá kuchyně s mizernou kuchyní

A teď už hurá do Vamberka. Pan Král, majitel jakési fabriky, si před několika lety udělal radost a koupil ve Vamberku budovu, z níž se rozhodl udělat luxusní hotel. Stavěl, budoval, investoval, až vznikl krásný čtyřhvězdičkový hotel Krajka s parádní kuchyní (co do výbavy) a mizernou kuchyní (co do nabízené stravy). V oné kuchyni se vaří polední hotovky a zároveň obědy pro zaměstnance z Královy továrny, večer by pak restaurace měla být zaplněna solventními klienty a hotelovými hosty. Leč není. On není zaplněn ani ten hotel – když jsou jó dobré dny, má zaplněnou třetinu kapacity. Jinak je beznadějně prázdný.

[singlepic id=5366 w=420]

V restaurační kuchyni pracují dva neschopní kuchaři (tedy spíše rozmrazovači polotovarů), od nichž se navíc ty zrůdné praktiky učí i nebozí učni. Kuchyně nemá šéfkuchaře, majitel podniku se o nic nezajímá a jen čeká na zázrak. K jednomu zázraku tu dochází :  ředitel prodělečného a těžce dotovaného hotelu bere kromě výplaty i prémie. Nevím za co, podle mě by zasloužil zpráskat bejkovcem, vstrčit do koše, vymáchat ve Zdobnici a pak ještě jednou zpráskat, až se mu na pozadí vytvoří typický vamberecký krajkový vzorek. Protože takové vymlouvací netáhlo aby jeden pohledal.

[singlepic id=5369 w=420]

Já na bráchu, brácha na mě

I když, pravda, oni v tomto prapodivném podniku všichni jen mlží a vymlouvají se tu na to, tu na ono. Nikdo nechce nést za nic odpovědnost, vzduchem létají fráze, za které by se nestyděl ani zasloužilý milicionář, a když už jde do tuhého a majitel hotelu začne trochu hartusit, tak ředitel hotelu přijde s chlapáckým rozhodnutím: „šéfe, to bylo moje pochybení , všechno je to moje vina, padá to všechno na moji hlavu, já jsem za to všechno zodpovědný… vyhodíme tady kuchaře Jardu.“    Eh!  Už chybělo jen „Co byste chtěli, jste v Tišnově.“ A to jen díky tomu, že jsme byli o 90 kilometrů víc na sever.

Zdeněk pochopitelně musí během pořadu provést několik základních úkonů. Úvodní ochutnávku, zátěžový test, nové jídlo, zaškolení kuchtíků a po měsíci či delší době pak šťáru. Ochutnávka ukázala tragičnost celého podniku. Vejdete do restaurace v čtyřhvězdičkovém hotelu a čeho se dočkáte? Mražené neočištěné a lehce zapáchající ryby, nechutně nakydaných surovin na špatně umyté talíře, jídlo nedochucené, bez nápadu, na všech talířích bez rozdílu proužek kapie a lístek petrželky. Dále je tu omeleta vysušená na troud, poměrně drahý biftek je tuhý a jeho prezentace na talíři je bídná (a samozřejmě i na něm trůní proužek kapie a lístek petrželky). Divím se, že když pak ke stolu dorazí majitel objektu, nemá na sobě kapii a petrželku.

[singlepic id=5370 w=420]

Útok zmrzlých palačinek

Kuchyně nemá šéfkuchaře (nikdo tam oficiálně nevelí), dva kuchaři mají zřejmě nějakou pomocnou sílu a občas jsou jim k ruce učni, ale kuchař Jarda tvrdí, že často tam je odpoledne kuchař sám a proto musí vařit zmražené srágory, protože jinak by nestíhal. Když Zdeněk zjistí, že se v restauraci podávají slovinské palačinky, které se jen rozmrazí v mikrovlnce a podají hostovi, málem ho omývá. Předvede, že za poloviční, možná třetinové peníze vyrobí mnohem krásnější a lepší palačinku, která bude vypadat luxusněji a bude z ní větší zisk. A takhle je to takřka se všemi polotovary – jen málokterý z nich je v restauračním byznysu výhodný a ospravedlnitelný. Všechno je to jenom tahání peněz z majitelovy kapsy. Za ušetřené peníze, které dává na nákup těch zmrzlých volovin, by mohl najmout dalšího kuchaře, aby se stíhalo vařit čerstvě a kvalitně.

Když se Zdeněk druhého kuchaře zeptá, proč  tu vaří tak mizerně, konečně se dočkám návratu tišnovského sloganu: „Lidi na to jsou zvyklí, tady ve Vamberku. Cokoli lepšího je spíš odstrašuje, než že by je to přitahovalo.“   Aha. Proč je tu tedy prázdná hospoda, když se tu vaří tak špatně a tedy pro vamberecké občany lákavě?

[singlepic id=5367 w=420]

Audit pro vlastní potřebu

Celým dílem se táhne ještě jeden motiv. V podniku se vyskytují dva bratři, cosi jako auditoři, kteří zadarmo monitorují celý provoz a připravují jeho nabídnutí k pronájmu. Jak jsem řekl v úvodu článku, v televizi nezazněla informace, že se na ten pronájem chystají oni sami, takže majitel jim vlastně umožnil vše sledovat, aby si spočítali, zda do toho půjdou sami nebo – když to bude vypadat nevýhodně – najdou nějakého hejla, kterému by to nabídli jako kauf roku.

Jejich role není pořádně jasná ani Zdeňkovi, zatím mu je jasné jen to, že celý provoz je řízen i provozován mizerně a není na to potřeba několikaměsíční audit. A když uvidí, že auditoři si pochutnávají na jídlech, která majitel podniku dotuje, a když zjistí, že majiteli to nevadí a ještě se jich zastává, tak jen vzdychne a rezignovaně odchází.

[singlepic id=5374 w=420]

Jen tak ze cviku se spáchá zátěžový test, i když tady je předem jasné, jak to dopadne. I kdybyste si objednali jen samotný kapiový proužek s petrželkou, tak budete čekat dvě hodiny. Taková byla standardní čekací doba na jídlo. Podotkněme, že na nepříliš dobré jídlo. Zdeněk při těchto testech poukazuje kuchařům na to, že jídelní lístek má být poskládán tak, aby obsahoval jídla náročná i jídla velmi snadná na přípravu – aby bylo vše ideálně vybalancováno a kuchař stíhal během výroby složitějších jídel vydávat ta jednodušší.

Poměry se mění – k stále stejnému

Pak už to Zdeněk přestane protahovat, v rychlosti ukazuje kuchařům pár tipů na lepší a přitom jednoduchá jídla a zjišťuje, že poměry v hotelu se ze dne na den mění – nájemcem hotelu i restaurace se stává jeden z auditorů a provádí personální změny. Bývalý ředitel hotelu je provozákem, v kuchyni je nový mladý šéfkuchař. Jídelní lístek je sice lehce zredukovaný, ale k uzoufání nudný a rozhodně neodpovídá tomu, co by si ve čtyřhvězdičkovém hotelu představoval Zdeněk.  Ten zjišťuje, že proklamované změny jsou opět jen tunou vzletných frází, nepodložených poctivou prací. Otrávenějšího jsem ho snad ještě neviděl. Myslím, že se ani moc netěšil na opětovnou návštěvu po čase.

[singlepic id=5375 w=420]

Když se vrátí na místo činu, je jídlo jen o malinko lepší než při první návštěvě. Nový kuchař se moc nepředvádí, rybu servíruje s citrónem (lepší by byla citrónová omáčka), brambory nedosolené, těstoviny nakydané na talíř jako šlichta pro prasata, jeden guláš zcela bez chutě (druhý guláš s křenem se povedl), bramborové rösti opět vytaženo z mrazáku. A na všech jídlech… tramtadadá… proužek kapie a lístek petrželky. Hrách na stěnu, perly sviním.

Hvězda nebude

Takže nálepku si Zdeněk nechává v kapse. Tuhle hospodu čeká ještě dlouhá cesta, než si zaslouží alespoň jednu pohlreichovskou hvězdičku. A to připomínám, že se bavíme o restauraci v hotelu, který čtyři hvězdičky má. Tady by měla být gastronomie automaticky na takové úrovni, že by Zdeněk měl nalepit dvě až tři hvězdy a upalovat pryč. Soudě podle reakcí lidí, kteří hotel Krajka navštívili v následujících měsících po natáčení, se ale nezlepšilo vůbec nic. Do některých podniků Zdeněk jezdí třeba po roce, v závěru celé série nebo na počátku série nové – ověřit si, zda se špatné podniky přeci jen nevzchopily nebo dobré nezhoršily. Do Krajky ale asi nebude mít ani cenu jezdit.

[singlepic id=5377 w=420]

Kladu si už jen jednu otázku – proč si hotel Krajka vůbec Zdeňka pozval? Chtěli reklamu zadarmo? Mysleli si, že jsou dobří a že se zviditelní? Protože Zdeněk jezdí hlavně radit a pomáhat, ale tady radit ani pomoci nechtěli, k návrhům byli hluší, změny nezavedli. Výsledkem celé akce tak je jen ostuda jedné neschopné party, která svou laxností ničí hotel s úžasným potenciálem – a pak jeden díl pořadu, po kterém jsem byl tak nějak smutný z toho, s jakým přístupem se v hospodách pořád setkáváme.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 35
1
587
Reagovat

Není mi jasné, proč P. vyletěl na toho finančního auditora, který tam seděl na předzahrádce a ptal se ho, co je jeho pracovní náplní dne. Co je Pohlreichovi do toho? Chlapík ho dobře usadil, že není zaměstnanec a momentálně relaxuje. Ale měl ho odpálkovat hned a ne vysvětlovat, že ještě i navozil do restaurace maso.

2
jusuf
Reagovat

Mozna proto, ze P pochopil, ze pitomy financni audit hotelu, ktery trva 3 mesice a jehoz vysledkem je zjisteni ze ‚jsme v cervenych cislech‘ je typicke ceske smecko?

3
Ludmila
Reagovat

No a to ještě nevíme, jestli si finanční auditoři platili útratu no a nakonec jedno překvápko, finanční auditor převzal podnik. Myslím že právě za tu čertovinu co z toho čiší tenhle podnik nedostal nálepku.

Reagovat

Jen jestli to cele nebyla nejaka habadura. Financnici si udelaly zalusk na hotel, pan majitel nechtel povolit, ale kdyz se dozvedel stav veci od P, tak povolil a financnik si mne ruce :) Nedivil bych se nicemu, cele to na me totiz tak pusobilo.

5
Scalex
Reagovat

Když si na stránkách iprima.cz pustíte to osmiminutové video s majitelem hotelu, tak zjistíte, že ti dva auditoři tam vlastně od začátku byli právě proto, aby hotel převzali. Takhle to majitel zamýšlel: „kluci pojďte, pořádně to prozkoumejte a pak si to pronajměte a vydělávejte.“

Pohlreich mu prakticky řekl, že když má hotel, má se primárně zaměřit na to, aby byl plnej a hospodu bude mít jen jako doplněk.

Já koukám, že nejčastějším slovním spojením v mých rekapech asi bude „Hlava mi to nebere“, protože mi hlava nebere, jakto že si někdo postaví hotel a pak nevidí jako problém to, že má obsazený jeden, maximálně dva pokoje. A nijak moc to neřeší…

6
KK
Reagovat

Takovej krásnej prostor.. a takhle ho zabít.. mě z toho normálně snad bolí u srdce nebo co.. pan mladej provozní na facku a „auditoři“ na dvě facky.. (a pan majitel na tři, za to jak je hodnej..až blbej)

7
Anonym
Reagovat

Velmi nedávno jsem tam byl na večeři – podotýkám, že byl víkend – a byly zaplněné všehovšudy čtyři stoly. To jídlo nebylo vyloženě zlý, ale v této cenové kategorii v tomto regionu bych čekal víc.

Ona je pak i další věc… jestli má takto luxusní restaurace potenciál, aby se v tomto městě uživila.

8
dessin
Reagovat

4/ jo, mam stejny pocit

Celkove jsme ten dil nepobrala, s cim jim pomohl, s jidlem nebo vymenou kuchare nebo vymenou majitelu nebo co jako? Vzdyt ani skoro nevaril, personal se pak vymenil u tech novych nebo jo nebo co?

9
KK
Reagovat

7 – jak píše Scalex – bylo by potřeba se primárně zaměřit na hotel.. nějak tam dostat hosty (jestli je to vůbec možný), aby hlavně ti utráceli v restauraci.. sem tam nějaký host „zvenku“ a mohlo by to šlapat

12
jusuf
Reagovat

8/ Ano, to je ten jediny spravny dotaz. Odpoved zni: S nicim.

13
Ludmila
Reagovat

tenhle díl byl divný, měla jsem pocit, ak když to P. nebaví a nemám pocit, že by jim něco přinesl, prostě marnost nad marnost, pokud jde o personál pana managera bych vyhodila jako 1.

14
abc
Reagovat

13 Ludmila: P. to uz nebavi delsi dobu a je to dost videt na nekterych dilech naposledy 5×01..

Reagovat

Nad mraženejma palačinkama otloukanýma o stůl jsem se smála, ovšem poté co si na nich pošmakovali hoši auditoři jsem hýkala. Hošík s červenou kravatkou/pruhovaném svetérku mi vyloženě bavil – jako jeho zaměstnavatel, podřízený i host bych při frontálním pohledu asi brzo hledala nějakou těžkou pánev/nohu židle.
Neviděla jsem předešlé díly téhle série, ale tady mi bylo Zdendy líto, páč imho zas narazil na vyčuránky, co se chtěli akorát šikovně zviditelnit a mysleli si, že přiveze kouzelnej prsten Arabely a tím zatočí.
Muž tam náhodně byl před krátkou dobou na guláši (zřejmě po natáčení) a pravil, že horší snad ještě nikdy nejedl. U tv se dost bavil.

16
Scalex
Reagovat

Rekap hotov.

17
KK
Reagovat

„Divím se, že když pak ke stolu dorazí majitel objektu, nemá na sobě kapii a petrželku“ :-D :-D Scalexi, můžu říct, že Tě miluju? :-D

18
okkvp
Reagovat

16 – dík :-) Taky jsem ještě přemýšela, proč byl Zdenda takovej znechucenej a rezignovanej. Nejvíc se přikláním k verzi, že jim vážně skočil na špek a pak když zjistil, že habaďůra (po výslechu auditora na zahrádce co dělal celý den), tak už to jen nějak doklepal, aby nemusel hodit dříve natočený matroš do koše. (bonusy z archivu jsem si dala všechny)

19
KK
Reagovat

18 – buď a nebo neměl odezvu od nikoho ze zúčastněných, pochopil, že pomoci nechtějí, nemají ani sebemenší vůli něco dělat, něco zlepšit – případně všechno dohromady i s habaďůrou

20
Marek
Reagovat

Poslední díly AŠ mně už moc neberou, zdá se mi, že to ztratilo koule – jednak je to tím, že P dává * i tam, kde si to moc nezasloužej, a taky takovou tou dlouhotrvající bezútěšností. Taky mi moc nesedí, jak se poptává po okolí na pověst restaurace/majitele.
Nevím, jestli se budu příště dívat v TV, asi si přečtu jen Scalexův kompresor. Za pana majitele s kapií a petrželkou dík.

21
KK
Reagovat

20 – mě to teda zase přijde vcelku logický, páč zatím nebyl nikdo, kdo by se chytil za nos a řekl „nejsem schopnej si udržet personál, protože se chovám jako debil“, takže chození po okolí a zjišťování situace mi přijde jako logickej krok, když to nejsou schopni udělat oni sami (jestli je to objektivní hodnocení nebo jen honění si trika do televize, případně informace JPP, neřeším)

22
Anta
Reagovat

Scalex

Výborný rekap na mizerný díl :-) teda mizernou restauraci včetně všech účastníků zájezdu s vyjímkou Zdeňka, ten byl pouze znechucenej :)
Taky jsem si všimla, že teď frčí slogan: co chcete, vždyť jste v Tišnově/Vamberku/…….

Při větě „Divím se, že když pak ke stolu dorazí majitel objektu, nemá na sobě kapii a petrželku.“ už se řechtám na celé kolo. Jsem po obědě a kvituji, že nebyla žádná kapie ani petrželka :-DDD

23
Franz Ruppert
Reagovat

Další, který podniká v jiném oboru, než je odborník. Nedivím se Pohlreichtovi, že ho to už nebaví.

Hlášky ZP:
„Klasické podávání příborů ve stylu, sejdeme se na kožním“
„Vozí si prdel v bílým bavoráku a nemá na maso?“ (o majiteli)
„Já mám žízeň, že bych mohl lemtat ve dvou hospodách najednou…“
„Nový koření? To bylo nový, když byl ještě Žižka svobodníkem.“

24
Honza
Reagovat

Ono se na celkové unavenosti pořadu projevuje víc věcí, mmj režie Víta Klusáka. Bohužel tahle série je nuda, nuda, nuda, ale začátek konce nastal už v té minulé. Btw, neustálé opakování jedné deb*lní „čarodějnické“ hudby v každém dílu, co to jako je…? Omezený rozpočet na autorská práva?
Když si pustíte kterýkoliv z dílů 1.-3. série, tak snadno zjistíte, že Ano šéfe si mělo dát pořádnou pauzu.

25
Koco
Reagovat

Díky za rekap. Je to napsáno moc čtivě :) Klidně, Scalexi, dodej ještě více osobních postřehů a komentářů.

26
Pedro
Reagovat

24: já mám z téhle série pocit, že nejvíc ze všech je unavenej zvukař. Dřív to mívalo docela vtipně vybranou hudbu (obzvlášť pro člověka, který ty písničky poznal), ale teď mi ta hudba přijde vyloženě otravná a nehodící se k obsahu.

27
Aknel
Reagovat

(18 )kde se daji pustit bonusy,ty co jsou na hlavni strance Ano sefe nefunguji Diky A.

28
Kapi
Reagovat

Ale vzdyt on uz i v TV rikal, ze to chce jen dat dokupy a pak to cele pronajmout… Jsem byla celkem v soku ze to tak na kameru rekl v klidu…
Nebo v tom bonusu je neco jineho? Nemela jsem moznost se jeste podivat.

29
Honza
Reagovat

Ve Vamberku je tahákem pro turisty plzeňský pivo.Jsou to bozi!

30
okkvp
Reagovat

28 – To sice říkal, ale nějak mu naprosto nepřišlo divné pány zájemce představit ne jako auditory, ale obhlížející zájemce na kukajdě. Já sice nejsem ekonom, ale bych si tak myslela, že logičtější a pro majitele výhodnější by bylo mít tam auditory nezávislé a podle jejich výsledku pak stanovovat požadavky pro nájemce – takhle to vypadá, že majitel bude vlastnit a nájemci mu budou říkat, hele „jardo“, dyk víš, že to nesype, tak co bychom ti za to ještě měli platit, buď rád, že jsme ochotni se tu honit … a vůbec, ty závěsy by bylo třeba vyměnit ….

31
XINDL
Reagovat

Zábavné je, jak hodnotíte tento podnik, podle toho co jste viděli. Bohužel nikdo z Vás, neví ani čárku o tom, jak to tam celé bylo. Ale za pravdu Vám dám. Majitel (kam vítr, tam plášť) a Hvězdovi (bratři jak se patří) to jako haďaburu celé udělali … dopředu věděli, co chtějí … udělat reklamu hotelu … a to se jim podařilo … a dnes … vše se vaří ze zmrazeného, i polévky a o čerstvosti surovin, nemůže být ani řeč … takže tak. Co by jste čekali po více jak půlroku provozu hotelu, já určitě nějaké chyby. Ale tak jak to podali, chcíplé město a všichni, že jsou k hovnu … to néé, to jste nezvládli. A tak nějak Vám utekla podstata toho všeho. Hotel je mladý, stejně jako jeho ředitel, ambiciózní ale nedokonalý, potřeboval jen podat ruku (hotel), ale tu mu nepodal ani majitel a ani Zdeněk. Znechucenej byl, celé natáčení, nevěděl (ani štáb) jaký tomu dát děj … a podle toho to vypadá … BOHUŽEL.

32
Laďa
Reagovat

Dnešní stav-zavřeno!Hotel je na prodej 3 900 000 Kč.

33
Jan
Reagovat

Dnešní stav, otevřeno, hotel zůstal v rodině a perzonál se vyměnil. Prošlo zde od ledna spousta zákazníků a jak to bývá výjmečně se našlo i pár rejpálků. Ale z kuchyně máme dobrý pocit. A lepší než dát na řeči je lepší se přesvědčit.

34
Pavel H
Reagovat

V hotelu Krajka jsem byl v červnu 2013. Hotel je luxusní, výjimečně čistý. Jídlo je normální, obsluha také průměrná. Do restaurace samozřejmě nevidím, ale jako zákazník si nemohu nějak stěžovat. Nepovažuji ho za důvěryhodného člověka, už vzhledem k jeho chování a vulgaritě si o něm udělám úsudek. Kdo hledá ubytování v této lokalitě, tak neudělá chybu.

35
Pavel H
Reagovat

Chci doplnit ten předchozí příspěvek – za důvěryhodného nepovažui pana Pohlreicha, to jsem tam zapomněl napsat.

Přidat komentář