Panáček v reality show

Ano, šéfe! (17.9.) Hotel Květnice, Tišnov (rekap)

20. Září 2012 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=5299 w=420]

V Tišnově na náměstí stojí hotel Květnice, skanzen socialistické architektury. V Květnici podniká pak Staněk, vyučený číšník, a je mu tam dobře.  Jenže má dceru, která se podívala do kalendáře, zjistila, že je rok 2012 a že si to příšerné retro, co mají v rodinném podniku, zasluhuje výraznou změnu. A tak povolala do akce Zdeňka Pohlreicha a jeho tým Ano, šéfe, aby učinil zázrak, jaký Tišnov ještě nezažil. I když… Tišnov… co byste chtěli…

Slonice v porculánu

Zdeněk přijíždí a nadšený není – tak, jak to soudruzi v 89 opustili, tak to vypadá i teď. Klasika, hotel na náměstí tak, jak jsme ho mohli vidět v každém druhém městě – dřevěné obklady a podhledy, totáčové lustry, umělé květinky, krčící se pod vrstvou prachu, u zdi tak trochu zdechávajíci zeleň. Na stolech talíře s bílým ubrouskem a „kreativně“ rozloženým příborem. A k tomu servírka, proti níž se i slon v porcelánu pohybuje jako baletka. Ne že by nebyla ochotná. Ale ona je přesně ten typ ženy, který nikdy nesmí být servírkou, učitelkou nebo zdravotní sestřičkou, její chování je humpolácké a neelegantní a hodící se spíš do chlapského dělnického kolektivu. Jako tvář podniku, jako interface mezi kuchyní a hostem bohužel nefunguje.

[singlepic id=5331 w=420]

Šéf Pohlreich se ale nedá odradit a pouští se do díla. Objednává si česnečku, bramborák s kuřecím masem a sázeným vejcem, ptá se také na nejoblíbenější jídlo – a dozvídá se, že je to tatarák. Ehm, nic proti dobrému tataráku, ale kuchařský um se v restauracích předvádí na jídlech, které vyžadují trochu více zkušeností, než smíchat naškrábané maso s několika ingrediencemi a spáchat k tomu pár připálených topinek. Pokud zde takové jídlo patří k nejlepším, dá se předpokládat, že krmě, v níž se kuchařova ruka (a hlava) uplatňuje více, bude ještě větší průser.

[singlepic id=5328 w=420]

Tady jste v Tišnově…

A taky že jo – česnečka slaná jak liz pro srny, tatarák hnusně nahořklý a bramborák s kuřecím připomíná dort kočičky a pejska. Tuna zbytečných přísad, příšerná prezentace jídla na talíři a mizerná chuť. „Tady jste v Tišnově,“ dozvídá se Zdeněk od servírky, když se zeptá, jestli se tu takhle mizerně fakt vaří. Větičku „Co byste chtěli, jste v Tišnově“ zřejmě naočkoval zaměstnancům do hlav majitel podniku a kuchař v jedné osobě. I pro něj je Tišnov univerzální výmluvou na všechno.

[singlepic id=5336 w=420]

Pan Staněk tu vaří prý jen dočasně, než najde někoho, kdo umí vařit lépe než zbytek Tišnova. Se svým vařením je spokojený, pro Tišnováky je to prý až moc dobré.  Jeho dcera si to ale nemyslí, proto celou televizní akci spunktovala. Šéf s manželkou přiznávají, že konkurenci nemají vůbec zmapovanou, do jiných hospod nechodí, protože mají svoji. Chyba chyba, tohle furiantství. Není žádnou ostudou, když majitel podniku navštíví konkurenta.  Neznamená to, že by se bál ve svém podniku najíst, naopak, ukazuje tím své sebevědomí. Mnohem větší průser je, když ke konkurenci chodí personál a to pravidelně.

Špatná pověst

Okružní cestu po tišnovských podnicích tak podniká sám Zdeněk a všude se ptá na pověst hotelu Květnice a na pověst pana Staňka samotného.  A nikde neuslyší nic dobrého. Podle mínění ostatních je Staněk arogantní, nelidský, nikdo s ním nevydrží dlouho dělat, personál se v hotelu stále mění, kuchyň je nechutná a číšníci často chodí na obědy do jiných restaurací. Ajajaj.

[singlepic id=5329 w=420]

Když už je pan Staněk donucen něco měnit, přemýšlí, že by do kuchyně zavedl čerstvé suroviny a bylinky. Moment… to jako v roce 2012 pořád existují lidé, kteří čerstvé suroviny a bylinky berou jako něco neobvyklého, kam  je potřeba se gastronomicky posouvat? Nemá to být, kruciprdel, ouplně normální a běžné? Fakt je potřeba, aby přijel Zdeněk s celým štábem, protože jinak by se vařily jen blafy z mrazáku? Ach jo… Nemluvě o tom, že pan Staněk, který nechodí ke konkurenci, ani netuší, že konkurence je na tom gastronomicky lépe než jeho neslavně proslulý hotel.

Zátěžák není jen koberec

Nic naplat, dost bylo teoretizování, Pohlreich velí komparzu a začíná zátěžový test, během nějž se porouchává vybavení kuchyně, u stolů dochází k dvouhodinovým prodlevám, v kuchyni je chaos, že by se tam prase nevyznalo a Staněk přemýšlí, jak celý průšvih opět svést na Tišnov. Když se mu to nepovede, alespoň na Tišnov svádí přítomnost zteplalé vody zdarma na všech stolech. Prý se to tak dělá ve všech restauracích v Tišnově. „Lidi v Tišnově to vyžadují. A my to nezměníme. My určitě ne. Jsme v Tišnově,“ říká a Zdeněk ho usvědčuje ze lži, protože navštívil celou řadu tišnovských podniků a vodu zdarma nepodávali nikde. A taky se na vymlouvajícího se majitele pěkně naštve a vmete mu do očí, že tenhle moravský defenzivní přístup, kdy za všechno může někdo jiný, je k nesnesení. A já bych ho za ten Tišnov poslal do Bruntálu. Tam by teprve viděl!

[singlepic id=5334 w=420]

Více aktivity projeví opět jen Staňková mladší. Pozve kamarády, pumpne taťku o nějakou hotovost a přes noc se socialistický skanzen změní v docela přijatelnou moderní restauraci. A to je další věc, kterou mi hlava moc nebere – chápal bych, že když se majitelé podniků topí v dluzích, tak se peníze na změnu hledají těžko. Ale pan Staněk neskrýval, že je za vodou, na úpravu restaurace vydal bez problémů dost peněz. Proč takové jednoduché zásadní věci nenapadnou majitele samy? Mít restauraci a mít volné finance, tak neustále přemýšlím, kam dál se posunout, co vše vylepšit. A ne konzervovat stav z roku raz dva.

[singlepic id=5333 w=420]

Zdenda v šoku

Druhý den je Zdeněk mile překvapen, nový interiér se mu hodně líbí a stačí už jen udělat něco  s tou zatrolenou kuchyní. A přichází další okamžik, který moje hlava nepobírá. Na Zdeňkovu výzvu se totiž ozývá kuchář Láďa z brněnské restaurace Bohéma, kterého už jsme v Ano, šéfe! viděli a který před lety se Staňkem hotel Květnice otevíral. A pracovně si vůbec nesedli. Staněk vyčítá Láďovi, že se v pracovní době díval na televizi, Láďa Staňkovi, že odmítal jeho moderní menu s tím, že „tohle burani z Tišnova nebudou žrát“.  Staré křivdy nejsou zapomenuty, takže Láďa se tu ohřeje jen pár dní a zase zmizí. K čemu tu tedy vlastně byl? A tak šéf předvede mladým kuchařům něco ze svého kulinárního umění, popřeje Staňkovým hodně štěstí, požádá servírku, aby se uklidnila a netvářila nasraně a že si to přijde všechno zkontrolovat.

[singlepic id=5335 w=420]

Šťára!

Za nějakou dobu je čas na přepadovku.  Interiér od minula prokouknul ještě více,  teď už je to opravdu sebevědomá moderní restaurace. V kuchyni nové vybavení  a vystavené fotky jídel i s recepty – pro případ, že by v kuchyni vařil nějaký záskok, dále nový nábytek, svěží zeleň, noví kuchaři, prostě investice bratru půl milionu.  Zdeněk si objednává jídla, která vůbec nejsou jednoduchá na uvaření. Kuchaři obstáli, výhrad měl Pohlreich jen málo a nešlo o žádné zásadní věci.

[singlepic id=5340 w=420]

**

Když nakonec předává samolepku se svým ušlechtilým obličejem, každého překvapí, že se tentokrát nežinýroval a udělil rovnou dvě hvězdy. Pokrok v Květnici byl prý přímo neuvěřitelný.  Teď jen aby pan Staněk splnil své předsevzetí a přestal se do chodu kuchyně a restaurace vměšovat (až na nezbytné šéfovské aktivity), aby servírka získala ladnost laně a chování Marka Ebena a aby fráze „Co chcete, je to jen Tišnov“ už nikdy nezazněla.

Scalex

Miluju reality a talentové show a Panáček je jednoznačně nejvýznamnějším médiem u nás, které se tomuto žánru věnuje. Takže je jasné, že jsem se sem musel nakýblovat. Nejraději mám pěvecké soutěže, kontejnerovky a kuchařské show. Nenávidím blbce a sport.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 39
1
JanaH
Reagovat

Pevně doufám, že mne dnešní díl nezklame tak, jak se stalo u minulého.
Můj oblíbenec mi připadal vyšťavený a bez energie, vypadal hodně unaveně a ani ty kruciprdele mu nešly tak, jako obvykle…
Možná je to i tím, že mne hodně iritovala paní majitelka a skutečně obrovsky invenční kuchtík. :-D

2
Mike
Reagovat

Z ukázky na ýDěsu mi to i připadalo, že by se (aspoň do určité míry) návrat do starých kolejí mohl konat – tedy tím myslím, že by mohlo být vidět víc práce s personálem. I když přemluvit je k nějaké činnosti bude podle všeho těžký, něco mi říká, že ne nemožný a že by to po delší době mohl být dobrý díl. Jestli bude míň nebo víc kruciprdelování, to by mi bylo i jedno, byť se počítám mezi ty, kterým Zdeňkův slovník absolutně nevadí, spíš naopak. :-D No už za chvilku, rád bych se nechal příjemně překvapit.

3
Anta
Reagovat

Teda proč Tišnováci ten Tišnov pořád tak shazují ? :-)

mmch Tišnov není od nás až tak daleko, ale zmíněné zařízení neznám, naštěstí :-D

4
Mike
Reagovat

Tak musím říct, když jsem tak mrmlal nad upadající kvalitou, že dnešní díl byl opravdu tak podařený, jak jsem si přál. Takhle se mi Šéf líbí, tohle je doufám laťka pro celou pátou řadu. Tak to jen tak, aby to nevypadalo, že jsem nějakej věčnej nespokojenec. :-D

5
Jana
Reagovat

Toho majitele bych hnala svinským krokem. Vařit hnusy proto, že tomu ti debili tady nerozumí, pro ně je to až dost dobrý… Moc se mu nehodilo, že to zaznělo nahlas. Jak lhal, že nic takového neřekl… :-)
Hospodu sice na pohled proměnili, ale názor má majitel jistě pořád stejný, hosty považuje za dementy a tu neskutečnou arogantní servírku si tam dál drží. Navrch huj, vespod fuj. Chci to vidět za rok, až jim to zase ujede do letargie a opovržení. Oni vůbec nepochopili, že mají poskytovat služby! Vždyť oni si těch hostů vůbec neváží, vidí přicházet jen bankovky.. Hnus, i po proměně.
Scéna s lososem byla dokonalá. Vůbec nepochopil, co udělal špatně, do posledního dechu se bude s hostem hádat a ukončí to slovy – já už jsem vám svoje řekl. Ignorant bez šance na zlepšení.

6
desin
Reagovat

Tak toho majitele pretahnout klackem aby se probral. Servirku vyrazit na prvni dobrou. Ja jsem host a jak to maj v kuchyni je mi putna a nechci to vedet ani od ni, ani nijak jinak.

Co me dostalo nejvic byla reklama na Metaxu a Tullamore Dew :)))) Muzu na ne aspon koukat v bedne :DDD

7
KK
Reagovat

Arogantní servírku? Já se jí docela nedivím.. páč když něco nejde v kuchyni, za idiota je ona, ne kuchař, na ní jde první vlna nespokojenosti

8
Pedro
Reagovat

3: asi nějakej zvyk na Vysočině. V Jihlavě to bylo to samý, jen ne v takové míře a v motorestu Galerie se taky vymlouvala na šíleně levnou konkurenci a že lidi si přímo žádají ty otřesný fazole z plechovky :D

9
Anta
Reagovat

8 Pedro
:-D možná, spíš je to zastírání vlastní neschopnosti, mmch Tišnov už je Jihomoravský kraj :) tedy blíž k Brnu.

U nás chodím párkrát v týdnu na oběd a vodu s plátkem citrónu či pomeranče máme taky zdarma a v zimních měsících i zákusek k meníčku (většinou kousek buchty z plechu) a taky zdarma. Když se chce tak to jde :) a cena je luxusní, tedy na „poměry na Vysočině“ :-DDD

10
JanaH
Reagovat

Tak pan majitel mi přišel „napočuni“. :-D
Prostředí restaurace otřesné, ale zase oceňuju, že se tak moc necukal to změnit. Co ale asi nezmění je povaha, hádat s každým se podle mě bude dál a dál bude mít vždycky pravdu a bude umět a vědět všecko líp… :-)

Nejlepší Zdendova hláška večera : do psích náušnic. :-D

Reagovat

BTW: vtipný tématický článek o foodblogerech http://www.cilichili.cz/clanky/foodnackove-866.html

12
Jackolo
Reagovat

Rekap druhého dílu: gorilla.cz/article/12292-ano-sfe-5-2-dl-kvtnice-moc-nevzkvt.html

13
zdekor
Reagovat

Dobrá hláška. Zdenda servírce -sundej si ten nasr-nej obličej.

14
Matej
Reagovat

Ahojte, daju sa diely pozerat niekde online?

15
Mike
Reagovat

Matej (14): nevím, jestli Prima Play nemá na některé pořady omezení jen na ČR, jako to někdy musí dělat Česká televize. Ale zkus to. Druhý díl páté řady Šéfa zde:
http://play.iprima.cz/all/all/2290
(Vpravo pod položkou „Další díly“, pokud ti to bude fungovat, najdeš vše.)

16
Matej
Reagovat

Dakujem! ide

17
Kami
Reagovat

Skvelej dil, Zdenda ve forme, stab taky. Nejlepsi hlaska ale tentokrat nepatrila Zdenovi, ale panu majiteli a jeho „cerstvemu lososu“ :-))

18
Kapi
Reagovat

Dil byl lepsi nez ten minuly. To jo. Ale jinak celkove to bylo takovy skok sem- skok tam, jak to mame ve scenari, nic mimo tocit nebudem a budete reagovat jen na to co potrebujem do prostrihu…ne, melo to byt takhle, tak to vezmem jeste jednou…

Citila jsem z toho predem dany vyvoj situace ( dany pruzkumem v terenu od predteamu, rozhovory, plany co muzou a chteji pustit,…) a pak se tomu uz jen prizpusobovaly sceny a jakoze prekvapivy vyvoj.

V celem dile proste chybela spontannost a uveritelnost. jedine te aroganci toho kuchare jsem verila- ta nebyla hrana.

Jo a ten komparz u tech zatezovych testu- neeee, takhle nee, prosim! ne tak umele, dekuji!

19
Franz Ruppert
Reagovat

8 – Pedro. Kde jsi vzal, že Tišnov je Vysočina ?

Hotel Květnice, kdysi hodně oblíbený hotel na brněnském venkově, dnes spíše skanzen a to díky panu majiteli, kterému utekla doba.

20
dessin
Reagovat

Ja nevim proc si Zdenda dava takovou praci.
Vymenim ceduli za „retro hotel Kvetnice“ a turisti budou div zivy sezrat smazenej kvetak a prapodivny testoviny.
jeste to chce hlinikovy pribory a sjklenicky se zlatou obrubou a vyreseno… :)))

21
viki
Reagovat

My jsme si to s mužem taky řikali, mohla se z toho udělat přednost:-) takovej skanzen vytvořit by dalo práci….takhle stačilo pár doplňků a bylo by:-)

22
KK
Reagovat

Rekap výbornej:) doufám, že nám tu, Scalexi, chvíli vydržíš :)

23
panpug
Reagovat

naprosty souhlas s Kapi!

oba nove dily jsou zatim zklamani. Nakonec se zjevi nejaky kuchar ktery tam cely porad vubec nebyl a se Zdenkem se nevidel a podnik dostane hvezdu = stacilo zmenit kuchare.

24
Kapi
Reagovat

23 – souhlasim taky. Cele to potom pusobi o to min duveryhodne diky tomu kuchari. Nema to zadny uceleny koncept a snahu.
Zdenek prijede, rekne co se jako ma rict a odjede, zadne zkoumani a hledani problemu a reseni vic nez jen „vdecne na kameru“ nechutnym jidlem a susenkama v kvetinaci… Resp. „Nevime presne co je tu spatne, ale penize jsou, myto natocime levne, Zdenek si zanadava a lidi budou spokojeni…“

Pusobi to proste jako „Jak se vaří sen“ – konceptem, naklady, zapalenim…

Vidim jejich prihlasku – „mame drahou restauraci, kterou otec koupil pred x lety. Penez je dost, jen se nedokazeme rozhodnout co s nima mame delat. Jsme ochotni podstoupit cokoliv, pokud nas vyberete a otec je „vdecny“ pro kameru – to vam jako jeho dcera slibuji ;) ……… “ (pozn. fiktivni dopis)

25
anitram
Reagovat

Hotel Květnice hledá kuchaře, za ty tři měsíce od natáčení už myslím po třetí …… před natáčením to bylo opravdu něco mezi skanzenem a zaprášeným skladem divadelních kulis …. a to už část těch předělovacích paravanů a „plotů“ uklidili před příjezdem štábu.

26
Pedro
Reagovat

19: Odhadl z hlavy. Teď koukám na mapu a sekl jsem se o pár km… Uznávám chybu, ale zase nedělejme jako kdybych se sekl o půl republiky .)

27
P
Reagovat

Nechápu 2 hvězdičky. 1 budiž, ale 2? Když to srovnáte s dílem kde byl pan Kuře, který byl obrovský dříč, snažil se, výborné jídlo už od začátku a dostal taky dvě hvězdičky jako tenhle člověk který si jen najal nového kuchaře, který tam byl ještě k tomu pouze 14 dní, tzn. ve zkušební lhůtě, což znamená že za dalších 14 dní už tam být nemusí, tak mi to prostě nepřijde adekvátní. Zatím to na mě působí tak že pan Polreich hodně změknul a 4 řada měla být poslední…

28
Kapi
Reagovat

26 – jen to nasvedcuje onomu predem danemu scenari – „zmenime vse a budem skveli – takze za 2“

Tahle rada nemela vzniknout…

29
Honza
Reagovat

Plzeň a Gambrinus…

30
nonym
Reagovat

Moc by mě zajímalo, kolik lidí už Staněk okradl. Zaměstnanci se u něj střídají jak na běžícím pásu. Dost z nich se nedočká pracovní smlouvy a potom dostanou padáka bez výplaty. To se Staňkovi líbí- a neplatí za ně sociální-zdravotní. Co by na to řekl finanční úřad??? Máte s tím arogantním srá***m někdo zkušenosti?

31
jitka
Reagovat

Zrovna tady to vymlouvání se na to, že to je jen Tišnov, tak co by se snažili, vychází pravděpodobně z neznalosti prostředí.
Do Tišnova, který btw leží 20 km od Brna, a jeho okolí se teď stěhuje dost lidí z Brna, kteří nemají zrovna hluboko do kapsy (jen pozemky tu začínají od 1 mil. Kč) a zároveň jsou z Brna zvyklí na přeci jen vyšší úroveň, minimálně co se týče vizáže restaurace. Za posledních 10 let se v akčním rádiu 5 km kolem Tišnova postavily stovky domů.

32
George
Reagovat

Pane Pohlreich Ja sleduji posledni tri tydny vase porady ano sefe .Delate dobre porady ale delate taky velice mnoho nevkusnych poradu .Budu vas jeste dobu studovat apak vam zdelim me konecnou uvahu o vasich schopnostech ,momentalne to beru jako levnou reklamu od Lidlu, Normy, Nebo Aldi.Pokuste se popravit ve vasich Kucharskych kvalitach.Shalom George.

33
paja
Reagovat

Hotel Květnice se vůbec nezměnila sice mají noví interier ale jídlo se vůbec nezměnilo maso bylo tvrdší, polévka studená a přesolená a i personál nebyl moc příjemný celkově se nám v Hotelu Květnice vůbec nelíbilo a už tam v plánu nemáme jít no nevím za co ty 2 hvězdičky mají.

Například jsme byli se najíst v restauračním zařízení KRČEK také v Tišnově a mohu jen doporučit moc příjemný personál jídlo bylo dobrý prostě neměla žádnou chybu mohu jen doporučit restauraci KRČEK i interier mají pěkný

34
KK
Reagovat

To se mu to opravuje,když okrade o peníze slušné lidí.Stále se s ním soudíme a nejsme jediní,koho odrbal…

35
Karel Hurta
Reagovat

@nonym: Moc, spíše všechny!

36
jitka
Reagovat

Pan
Stanek je arogantni debil.ktery okrada a neplati personalu.vyhrozuje.mel by premyslet co rika.
Neplati pozor na nej.

37
Potápěč
Reagovat

@JanaH: pan majitel je lidský odpad a prase, co bije ženy!!! Vyhrožuje lidem likvidaci, za 10 tisíc si prý najima Ukrajince na odstranění člověka… Špína a odpad v Tísňové.

38
Prochor
Reagovat

Kašlete na zloděje. Stýská se mi po nadaných českých lidech- třeba těch co zpívali tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg
Nebo bych byl rád aby slyšel tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=Qq4j1LtCdww

39
Prochor
Reagovat

Co tak dlouho řešíte naše Fronta národní obrození majitele zruší a s ní i jeho podnik. Copak nechápete, že se nacházíte v období muslimské kolokalizace – je vše dovoleno co neslouží národním zájmům – zejména zrušit kolaboraci ekonomické diskrinace, Ten, kdo okrádá čecha je jasný kolaborant a bude s ním podle toho nakládáno. Trouba Koloraich je už teď mimo hru. P.S. Má vůbec ten borec Poloraich
svůj názor ????? Teda kromě EU tv scénář:-))) Nebo už nás zradil ? Co na to ty prodejný frajere???

Přidat komentář