Panáček v reality show

Krotitelé dluhů: registrovaní partneři se statísícovými dluhy (29. 2.)

29. Únor 2012 | napsal(a): | reality show: Krotitelé dluhů

[singlepic id=3629 w=420]
Tentokrát se hlavními aktéry dalšího dílu Krotitelů dluhů stali registrovaní partneři Aleš Staněk a Michal Haskaj, kteří se vzali krátce po svém seznámení v roce 2007. Už v té době však měl Aleš několitisícové dluhy a jeho partner Michal o nich neměl ani nejmenšího tucha.

Aleš tyto peníze dle svých slov prošustroval za výlety, kulturu a domácnost. Oba mají pouze základní vzdělání a pracují jako sanitáři v nemocnici. Z ukázky je patrné, že Alešův dluh je někde kolem půl milionu korun.




Poradí mu dnes večer Krotitelé dluhů jak tento dluh zkrotit nebo odejdou s nepořízenou? Je osobní bankrot výhra? Bude se moci Aleš či Michal spolehnout při splácení dluhu na rodinu? Sledujete dnes na obrazovce České televize po 22 hodině.

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Krotitelé dluhů

Diskuze k článku

Počet komentářů: 28
Reagovat

Když tak každý týden píši ty upoutávky na Krotitelé dluhů, říkám si, zda to už není zbytečná snaha, takový pořad produkovat. K čemu se učit, jak se dostávat z podobných problémů? Není lepší natočit seriál o finanční gramotnosti, která diváka bude učit, jak nakládat s penězi, jak zjistit, zda má na hypotéku, zda si vzít auto na leasing atd. Zkrátka naučit lidi problémům předcházet a ne učit je pouze je hasit, když nastanou.

2
Belisana
Reagovat

Sunicko bingo!

3
okkvp
Reagovat

1 – výchovné pořady ovšem divácky táhnou mnohem méně než pohled na cizí blbost a neštěstí a tak je imho vlastně tento formát mnohem výchovnější než formát přímo výchovný. Mezi úšklebky, honěním trik (mně se to stát nemůže) a nadáváním na poměry, lidem lecos přece jen uvízne

Reagovat

okkvp (3) to máš pravdu, tak co kdyby se to ukazovalo na těch modelek a modelkách z Hotelu Paradise? Asi radši půjdu spát :)

5
RAINMAN
Reagovat

modelech

6
LadyXL
Reagovat

1,3 – oboje souhlas! Možná na některém případu dlužníka ukázat jakousi cestu od počátku, jak to mělo správně být… Prostě taková úvaha, jaká by byla lepší počáteční cesta – proč nebrat tu hypotéku, nebo naopak proč ji raději vzít a nebrat půjčku, jaké bydlení by bylo lepší atp. Možná by to bylo zkousnutelné i pro ty, co rádi koukají na cizí trápení a blbost.

7
anja
Reagovat

jo máte pravdu, souhlas, jenže lidi jsou neskutečně nepoučitelní, nevychovatelní a mně se zdá, že i kdyby takových názorných strašných příkladů a i výchovných pořadů byly mraky, stejně to k některým ani nedojde. Kdysi jsem z těch příběhů měla deprese, pomalu jsem na to ani nemohla koukat jak mi těch lidí bylo líto, dneska už fakt ne, už jsem odolná. Fůra lidí co znám je zadlužených tak, že to nemají šanci do smrti splatit a nemají vlastně nic, jen ty dluhy. Ale pamatuji dobu, kdy se tito lidi chovali, že je jim moře po kolena a já už tehdy nad jejich hospodařením s penězma kroutila hlavou…

8
okkvp
Reagovat

7 – imho to souvisí s tím, že je nám už nejméně druhou generaci jaksi nenápadně vštěpováno, že kdo nebere co může a snaží se jen „za vlastní“ je hloupý zoufalec. Mám dojem, že to žití na dluh spousta lidí bere stejně jako za mého mládí život v duchu hesla „kdo nekrade -okrádá rodinu“ – kdo si domů z kanclu nenosil alespoň kancelářské papíry a propisky, byl většinou taky považován za blázna a všichni se mu smáli. Dnes si živě představuju slepičí sedánky, kde se účastnice trumfují novými nemovitostmi na hypotéku, auty na leasing, domácími spotřebiči na splátky, destinacemi dovolených pořízených na spotřebitelský úvěr atd atd.

9
Prochor
Reagovat

Kde by byla tahle RS kdyby naši spoluobčané snesli pohled na plnou peněženku. To je dost smutný. Asi jsem založením pravičák když si myslím, že většina lidí si za chudobu vděčí své blbosti.

10
cathy
Reagovat

okkvp – tesat do kamene!

11
okkvp
Reagovat

ledva to začalo, už řvu uááá
o pár minut později padám ze židle (anglinu domluvit = yes/no, hallo eee jsem odhadla úplně přesně, požadavek na 20 čistého se základním vzděláním znám až moc dobře – ještě nejlépe za 8 hodin v tichém čistém prostředí) – nákup zařízení x ošoupaná neuklizená podlaha
… no nevím jestli navržené řešení není v tomhle případě past definitivní – ten mladší se zadluží taky a ten starší, imho naprosto nenapravitelnej, rozfrcá co potká – samozřejmě s vděčným pláčem … :(((

12
viki
Reagovat

Těm nebylo pomoci, kouřit nepřestanou, utrácet budou dál, už jen to s tim penzijkem….tohle je podle mě zbytečná pomoc. Leda jak odstrašující případ. Ani soucit ve mě nevzbudili.

13
okkvp
Reagovat

12 – dtto, já se nasr…

14
anja
Reagovat

booožeee, to jsou volové…. uklidit kvartýr pojali jakože si jít z penzijka koupit nový obraz, masakr

15
anja
Reagovat

9 Prochor :)) a co jsem potom já, když si myslím, že některým lidem peníze vůbec do rukou nepatří :))

16
jabo42
Reagovat

….a dobře jim tak buznám,volizovat se to jim jde ale myslet no to bolí

17
Renata Nosková
Reagovat

Tak jsem si nenechala ujít další díl z pořadu Krotitelé dluhů, a opravdu mě při jeho sledování zůstal rozum stát. Oba protagonisté opět nepřemýšleli hlavou, ale vznášeli se v oblacích, a navíc ani neumí žít v dnešním reálném světě, když si myslí, že se základním vzděláním získají práci s platem 20 000,- Kč měsíčně. No, prostě jedním slovem děs, co k tomu dodat. Samozřejmě, že každý z nás se nemusí umět pohybovat v oblasti financí jako profík, ale základům, jak umět v budoucnu zacházet se svými financemi, tak to by je měli naučit především jejich rodiče, a to již od jejich útlého dětství, aby v dospělpsti znali hodnotu peněz, a nemuseli se, tak hloupě a neuváženě zadlužovat, protože je to začarovaný kruh ze kterého není lehké se vymanit. Navíc v dnešní době internetu si každý z nás může uvažovanou finanční transakci nejprve pečlivě uvážit, a po zvážení všech rizik i uzavřít.

18
lala
Reagovat

no mě tedy taky zaujala ta paní poradkyně – říct lidem se základním vzděláním vymalujte si byt, vyhoďte koberc, tak to snad ani jinak dopadnout nemohlo než že si koupí nový koberec atd.

19
LadyXL
Reagovat

ach jo, já to prošvihla…:-(. A tak jsem se na ně „těšila“… Ale možná jsem aspoň zůstala při zdravém rozumu a nerozčílila se před spaním, jak tak čtu :-D. Co jim tedy poradili?

20
Radek aka SUNicko
Reagovat

LadyXL (19) proč ten smutek? Si to pusť v archívu ČT :)

21
LadyXL
Reagovat

20-díkes za radu :-), v práci nemám čas (daně nečekají) a doma net nemám…

22
587
Reagovat

Není mi jasné, jak vymalování a vyhození koberce má souvislost s umořením dluhů? Když v minulých dílech nařídili úklid zahrady kvůli lepší prodejnosti majetku, tak to bylo logické, ale tohle ?

23
tetka
Reagovat

22 – Taky jsem to nepochopila. Pani poradkyne to zrejme myslela tak, ze kdo nema poradek doma, nemuze mit poradek ve financich. Nevim ale, co cekala, preci chtela, at vymaluji a vymeni koberec, to nemohli udelat bez investice. Rusit kvuli tomu pojisteni bylo hloupe, ale fakt nechapu, proc jim jako prvni radu dala neco, co vyzaduje investici. Navic to podle me zadny efekt nemuze mit. Mozna je to jeji oblibeny zpusob, kterym zacina kazdou akci. Klient se zabavi a ona pozoruje, jak to vyresil financne.

24
tetka
Reagovat

19 – Zaridila jim oboum u Sporitelny dalsi pujcku s nizsi splatkou myslim o 1.700 mesicne, musel si ale pujcit i ten mladsi, docela dlouho se rozmyslel, nez rekl ano. Taky vymyslela, ze prestanou kourit, cimz usetri 3.000 mesicne (hlavicka), a myslim jeste par stovek za telefon jim zkrouhla. Tim jim vytvorila usporu pres 5.000 Kc mesicne, kdyz si to budou rok ukladat na sporici ucet, tak budou mit rezervu na 16 mesicu. Oni byli v plusu uz ted, ale resili, co by delali, kdyby se neco stalo s maminkou toho starsiho, se kterou bydleli a starali se o ni, protoze to by jim z rozpoctu vypadla dost velka castka. Tech 16 mesicu by jim melo stacit, nez si najdou lepe pracenou praci nebo privydelek, coz ted kvuli peci o maminku neni mozne. Pani poradkyne jim poradila praci v zahranici, preventivne je poslala na hodinu anglictiny, kde se ukazalo, ze se vubec nedomluvi.
Celkove mi prislo, ze delala vsechno pro to, aby vypadali jako blbci, ze si spis hrala na psycholozku a vychovatelku, ale mozna to k tomu patri.

25
tetka
Reagovat

17 – Myslim, ze o tech 20 tisicich mluvili proto, ze jim to poradila poradkyne. Neco ve stylu – jen se jdete zeptat, jestli vam daji dvacet, zkuste si to… Oba zamestnanci personalky mi prisli absolutne neprofesionalni, pokud se klient nehlasi na konkretni pozici, meli by mu poradit a ne se mu vysmat. I clovek se ZS si muze vydelat pres dvacet cisteho, ale manualni praci, kde cim vic makas, tim vic mas, casto na zivnostak, ale jde to, i v CR. Ten starsi o tom mluvil, ze by klidne sel do vyroby.
Personalka se predvedla vlastne presne tak, jak to u ni chodi. Reci o personalnim poradenstvi jsou uplne zavadejici, delaji jen nabor.

26
okkvp
Reagovat

23 – chtěla imho především uklidit a dát byt do pořádku aby nevypadal jak zaprášené skladiště- vyzkoušet hochy z toho jaký mají přístup k životu. A to jí dokonale předvedli. Pokud vím pravila – vyhodit koberec.
Vymalovat se dá za pár kaček, i starý nábytek a vybavení může dobře sloužit, stačí když je to čisté a dělá dojem údržby, opečovávání. Pánové imho předvedli, že vlastní energii a pot se jim investovat nechtělo (jistě, i výběr a nákup nového, vyžaduje energii, ale trochu jiného ražení), že inklinují k tomu se někomu/něčemu vyrovnat, bez ohledu na své možnosti

27
Rena
Reagovat

Právě jsem náhodou shlédla NA ČT2 velmi zajímavý pořad –
„Cyklus, který vám poradí jak nenaletět, ušetřit a nechat peníze vydělávat – Suma sumárum aneb kde jsou mé peníze?!“ DOPORUČUJI.

ČT2 neděle 4. 3. 2012 v 18:55
Opakování:
ČT2 středa 7. 3. 2012 po půlnoci v 01:25

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319299084-suma-sumarum/

28
Miloň
Reagovat

Lidé, kteří se dostávají do zadlužení se nedívají ani na Krotitele dluhů a nevívali by se ani na vzdělávací pořad. Tito lidé chtějí žít a chtějí mít to co mají jiní sousedé a nebo to co třeba vidí v televizi – hezké zařízení a blaho. Mezi zadluženými nejsou jen chudí, ale také dříve bohatí. Zadlužuijí se lidé nepoučitelní.

Přidat komentář