Panáček v reality show

Krotitelé dluhů: opuštěný snoubenec bez práce a hypotékou (1.2.)

1. Únor 2012 | napsal(a): | reality show: Krotitelé dluhů

[singlepic id=3415 w=420]
Krotitelé dluhů nám dnes večer přinesou příběh Martina Maňáka, mladého 30 letého muže, který si na hypotéku pořídil byt. Říkáte, že to mnoho z nás, co je na tom zajímavého. Zajímavé a vlastně problém, který se bude v dnešním díle Krotitelů dluhů řešit, že v bytě na hypotéku chtěl bydlet se svoji snoubenkou. Ta jej však opustila a ke všemu Martin přišel o práci.





Finanční poradci tak budou řešit, zda Martin přijde o byt či nikoliv. Jeho plat totiž nestačí na pokrytí všech závazků a pronájem bytu také nedopadl šťastně. Martin je zadlužen až po uši, bankám nesplácí a hrozí mu, že přijde o všechno. Zachrání ho jeho sbírka drahých kamenů a pomůže další stěhování za prací? Sledujte dnes ve 21:45 na ČT1, případně kdykoliv později v online archívu České televize

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Krotitelé dluhů

Diskuze k článku

Počet komentářů: 43
1
okkvp
Reagovat

Podrobnosti v tomhle konkrétním případě teprve uvidíme, ale imho teď se na podobný problém mezi mladšími páry obecně zakládá až hrůzostrašně často. V případech, které znám osobně to naštěstí vždy nakonec dopadlo dobře (nerozešli se, po rozchodu se solidně vzájemně vypořádali), ale ….
A k tomu uvolněnému způsobu soužití ještě mediální masáž developerů, bank a dalších všemožných „uvěrovatelů“ – bych se klonila k názoru, že reklamy na půjčky a hypotéky jsou škodlivější než reklamy na cigarety

Reagovat

okkvp (1), na oficiálním webu Krotitelů dluhů je odkaz již i na navrhované řešení finanční poradců. Ale ze svého okolí znám taky 1 takový případ, kdy nyní slečna shání nájemce do svého bytu mimo Prahu, který si pořídila s potenciálním manželem.

3
anja
Reagovat

jo takových případů jsou právě mraky, naberou si v obluzení lásky a momentální solidní práce hypotéku, pak všechno zmizí, láska, práce, jen hypotéka zůstane

v zásadě stejný případ jako v minulém díle

hlavně, že kdesi v Dlužnících tvrdil nějaký finanční poradce, že jediné „rozumné“ zadlužení chápe zadlužit se na bydlení, já říkám ne, ani a bydlení ani na nic

Reagovat

anjo (3), občas právě přemýšlím, co je lepší, zda 30 let stresu, že nezvládnu někdy zaplatit splátku hypotéky nebo poklidný život v podnájmu. Ano, to, že nemám děti a rodinu a proto uvažuji jinak, jsem již slyšel :)

Mě třeba přijde uhozené to tvrzení „dítě si pořídím až budu mít vlastní bydlení“. Co je na bydlení, které 30 let splácím vlastního? Nezaplatím a najednou nemám kde bydlet.

5
okkvp
Reagovat

2 SUN – vím, ale řekla jsem si, že se napřed podívám a pak teprve počtu doplňující info ….no, ale teď už to nevydržím a půjdu číst ;-)
… jsem ráda, že jsem byla vychovávána s peněženkou v ruce (v rodině, kde se vždycky plánovalo a myslelo na zadní kolečka), v životě se dějí věci, které si člověk dva měsíce před tím ještě naprosto nedokázal představit i když je zdatný malovač čertů na zeď ….

Reagovat

5 okkvp,
podobně to kdysi bývalo ve více rodinách. Nejdříve se plánovalo, pak šetřilo, potom teprve leckdy pracně shánělo. Dnes, hlavně díky reklamní masáži to musí být okamžitě a klidně na dluh.
Každý touží po vlastním bydlení, ale vůbec si neuvědomí, že splácí drahou hypotéku desítky let, nemovitost přeplatí klidně i dvojnásobně a po celou dobu nebydlí ve svém, ale „u banky“, která má celou dobu nemovitost v zástavě.

Nesnáším řeči, jak to kdysi bývalo lepší. Houby! Za členy družstev se děti hlásily pomalu rovnou z porodnice, čekalo se na státní byty kolik let, některé podniky přidělovaly své byty a někdo stavěl svépomocí. Žádné bydlení ve svém, každý byl rád za to, co se mu podařilo sehnat. Ve dvaceti měla rodina klidně dvě děti a žili v paneláku s rodiči v 2+1.

7
okkvp
Reagovat

6 – jo, 2+1 v sedmi znám díky bratrovi na vlastní kůži ;-)

8
anja
Reagovat

4 Suníčko, jakože ti někdo tvrdí, že když bys měl děti, měl bys „bydlet ve vlastním“? Heh no asi začnu být alergická i na termín „vlastní bydlení“ :D

okkvp, Ajdo, sdílím stejný názor, nemám co dodat

ještě je jedno řešení bydlení ve vlastním, když někdo touží po vlastním domečku – koupit nějakou starou polorozpadlou kuču někde v díře po granátě, tak max do milionu a nejlépe za hotovku, ev. dobrat pár stovek tisíc od banky, rychle to splatit, žít pár let jen ve dvou místnostech a průběžně přestavovat, stavět a vylepšovat a budovat. Ale to se nikomu nechce, každý chce všechno hned.

Reagovat

anjo (8), ano, to je všeobecná mantra, kterou do mě hustí řada lidí. Děti pořizovat jedině do vlastního a vždy argumentují tím, že přeci nemohou žít ve strachu, že jim majitel vypoví podnájemní smlouvu. Ve strachu, že nebudou mít na zaplacení hypotéky, nepochybně žít mohou.

10
Ajda
Reagovat

9 SUN,
máš velkou výhodu, že muži si můžou pořídit děti i na „stará“ kolena. Takže začni rychle splácet a kolem šedesátky se v klidu rozmnožuj :-))

11
anja
Reagovat

9 no když ti vypoví podnájemní smlouvu tak půjdeš do jiného podnájmu, že… bytů a domů k pronájmu jsou mraky

Reagovat

anjo (11), hlavně podnájemní smlouva má povětšinou nějakou výpovědní lhůtu. Tedy je i čas, aby člověk něco nového hledal. Nemluvě o tom, že pokud je někdo dobrý podnájemník, platí se za něj zlatem :)

13
anja
Reagovat

12 Suníčko, vůbec nepochybuju o tom, že uvažuješ a rozhoduješ rozumně… poslyš a tak kdy se můžeme začít těšit na SUNíčka Juniora? :p

Reagovat

OT: anjo (13), za velmi dlouho. Neboj, až se tak stane a Panáček nepochybně stále bude fungovat, určitě to zde budu ventilovat :)

15
Rena
Reagovat

4 SUN nevím, co je lepší. Vzít si ve 25 hypotéku, 25 let ji splácet a od 50 mít klid a možnost si to, co původně šlo do banky, ušetřit, aby až půjde do důchodu, zas nějakou hotovost měl… a hlavně, v důchodu už žádný podnájem, či hypotéku neplatil…nebo platit nájem celý život (z důchodu pak asi moc nezbude), často zvyšující se a mít nejistotu, že se objeví někdo ještě líp platící a člověk se z místa, kde se mu líbí a kam chodí jeho děti do školy musí odstěhovat…

Také do oprav a renovací cizího bytu se člověku většinou moc nechce… a kdyby bylo nejhůř, byt, který člověk vlastní (pokud koupí dobře) se dá vždy prodat a aspon něco vydělat.. Jen že to nic neřeší – pokud se nepřestěhuje k rodičům, nebo k přátelům ( kde má 1 pokoj a platí jen půlku ) stejně musí zase platit – pronájem..

Je dobré, když člověk má už tak čtvrtku ceny bytu našetřenou či od rodičů a až pak jde do hypot.,měsíčně pak asi málo kdo platí bance více, než by platil nájem.

Reagovat

Rena (15) vzít si ve 25 letech hypotéku a splácet v jednom 25 let? To bych chtěl vidět, co je tohle za byt a kolik by těch 25 let musel mít výplatu.

Jak jistě víš ze svého okolí, tak při hypotéce splácíš nejen hypotéku, ale platíš další tisíce navíc za energie, fond oprav atd. A na tohle zkrátka hodně lidí nemá již peníze a žijí od výplaty k výplatě, to celé 25 či více let. Nevím, zda je zrovna tohle můj sen.

Doplním, že třeba byt koupený na hypotéku před 2 roky již za danou cenu dnes člověk neprodá, ale prodá ji pod původní cenou. Mám za to, že podobný případ byl jednou i v Krotitelích dluhů, kdy si vzali půjčku/hypotéku na nějaký domeček. Domeček na radu finančních poradců prodali, ale prodejní cena jim nestačila na splacení hypotéky u banky.

A samozřejmě, je hypotéka a hypotéka. Někdo si vezme jen 500 000, jiný si vezme třeba 80 % výsledné částky. 100 % se tuším už nedává.

Dále pak hraje roli i stavební spoření. To je o tom, co psala okkvp, zkrátka, odkládat si na horší časy, třeba svým dětem ve formě stavebního spoření. S ním se nepochybně začíná lépe.

17
anja
Reagovat

15 Rena, čtvrtka je málo, anebo – pro kaskadéry možná uspokojivá, pro mne, strašpytla, žalostně málo… pokud jsem se kdy na něco zadlužila, což v poslední době bylo jen na auta, vždycky jsem měla v hotovosti větší půlku

Reagovat

anjo (17) no auto na dluh, to už je taky kapitola sama pro sebe. Chtěl jsem si před časem koupit autor za hotové, pěkné, 5 let staré. Nakonec jsem však skoro celý obnos radši investoval do něčeho, co má potenciál mně generovat peníze a je to dobře likvidní. Auto jsem vyhodnotil jako černou díru na peníze, pokud bych samozřejmě auto nepotřeboval k práci, což nepotřebuji. To jen taková vsuvka :)

19
anja
Reagovat

18 SUNíčko, no jo, jenže u nás se dědí z generace na generaci až téměř úchylná láska ke všemu co smrdí benzínem, takže auta máme jako mazlíčky. Táhne se to od mého dědy, otce, až na mého syna, který mě onehdá pobavil, když se vyjádřil když výhodně převedl jakousi pojistku „pojistil jsem svou FLOTILU u alianc, dali mi tam množstevní slevu“ :D… ale v pohodě, normální je brát auto jako spotřební zboží :))

20
okkvp
Reagovat

15 – No po 25 letech úmorného splácení je ten byt zralý na komplet rekonstrukci, která stojí skoro jako byt nový

21
Ajda
Reagovat

Reno,
já bych to tak ideálně neviděla. Pokud si vezmeš hypotéku, založíš rodinu, tak zhruba kolem padesátky nezačneš spořit, ale financovat dítě na nějaké škole. Už dnes je to docela zásah do rozpočtu, co potom za pár let.

Znám případ ze svého okolí:
Ona (25) žila v pronájmu s přítelem, platili 7500 za 2+1. Přišel rozchod a ona v bytě zůstala bez problémů dál. Majitelka zemřela a dědicové chtěli nový nájem 9 tisíc, nebo jí nabídli prodej bytu. Všichni ji od toho odrazovali, ona si nedala říct. Matka vdova jí vyplatila podíl po otci a zbytek kryla hypotékou na 27 let. Hypotéka 7900 + platby za byt 5500 = 13 400 Kč. Plat cca 15 tisíc! Po půl roce se hroutila, matka ji živila, nový přítel odmítal přispívat na bydlení, on má přece trvalý pobyt u maminky. Po roce jeden pokoj pronajala za 4 tisíce, platí 9 400 ve svém bytě za jeden pokoj, ale hlavně, že je ve svém :-(

Pokud jsi v pronájmu, veškeré renovace a úpravy schvaluje majitel. Řeší se to odpuštěním nájmu na určité období, klidně několik let, protože nemovitost se zhodnotí. Takže tak tragické to v pronájmech není. Já osobně bydlím ve vlastním :-)

Reagovat

Ajdo (21), to mně připomnělo ten slavný případ z Krotitelů dluhů, kdy se paní nechtěla vzdát baráku, na který platí hypotéku a tak radši bydlela v garáži daného domu, který pronajímala :)

23
okkvp
Reagovat

Samozřejmě, že se nedá pořizování bydlení na hypotéku šmahem odsuzovat – to by byla taky blbost do nebe volající – ale protože je to v životě složité, tak je velmi složité se rozhodnout co možná nejlépe. Imho zaplať bůh, že taková instituce jako hypotéka tu zase je. Je ale (opět imho) vhodná jen pro člověka, který na ni má a nebude kvůli ní cedit většinu produktivního života poslední kapky krve – v tomhle přesně souhlasím s tím co na ofiku (a samozřejmě nejen tam) doporučují slušní finanční poradci – brát si ji na co nejkratší dobu.

24
Ajda
Reagovat

Hypotéka je skvělá, pokud se dá předpokládat, že ji bude člověk schopný splácet. Bez dluhů se už dnes k bydlení dostane málokdo.

Za loňský rok poprvé nastal velký nárůst žadatelů o osobní bankrot právě z řad hypotékářů, což i odborníky překvapilo.

25
Pattrick
Reagovat

Hrozně přijemný poradce, skvělé vystupování, vtipný, dobře se na to koukalo :)

26
okkvp
Reagovat

joj, tak to jsem zvědavá, zda to postoupilo ještě nějak pozitivně dál.
Poradce se mi taky líbil, zapojil se imho nadlimitně
Možná škoda, že má pořad tak krátkou stopáž

Nicméně si dovolím jednu pro mnohé hodně ošklivou poznámku – kdo si chce práci opravdu najít, tak ji najde. Jsou desititisíce lidí, kteří mají zaměstnání sice blbá, namáhavá a málo placená, ale mají 2-3 a tak potřebné finance nakonec nějak dají dohromady. Osobně vím, o profesích, kde je možno práci sehnat prakticky pořád. Pokud není rodina, je všechno mnohem snazší.

27
Kami
Reagovat

8) Anjo, zrovna tak to momentalne resim :-)

28
Rena
Reagovat

On taky člověk nemůže chtít bůhví co…Kámoška (jsou 3) si kupovala 2+kk, 60m+5m balkon, cihlu, novostavbu na kraji Brna – sídliště u lesa , ale za 10 min v centru města šalinou…před 5 lety, za 2 100 000, garáž.stání nechtěli… třetinu měli v hotovosti, zbytek hypot. na 27let… platí jen 2 000 za služby a energie sdružení vlastníků v domě a 900 za elektřinu a i s hypot. tehdy platili tolik, kolik se za podobně velký byt v pronájmu platilo v okolní asi 40 let staré vybydlené panelákové zástavbě.. Přitom žijí v novém bytě s výhledem na půl Brna a les. Nějaký ten rok před důchodem budou mít splaceno. Kdykoliv k nim jdu visí na dveřích inzerát, že koupí byt 2pok. v této lokalitě. I po 5 letech by byt prodali za víc, než co tehdy stál. Pokud majitel ve staré zástavbě byt opraví ( nová okna, zděné jádro, nová kuch. linka, podlahy), pak je zde i dnes podnájem dražší, než platí oni i s hypot. Náklady na opravu bytu se započítají do nájemného.
Když člověk nemá velký příjem, musí holt mít byt menší, mít něco na hotovosti (bez toho snad banky ani nepůjčují) a promyslet lokalitu. Pak se hypotéka dle mě vyplatí. Pronájem se vyplatí hodně mladým lidem, kteří žijí sami a stačí jim malé 1+kk, chtějí si užívat života, nebo naopak na vlastní byt šetřit. Ale takových malých levných bytů je dnes, alespon v Brně, volných málo..

29
anja
Reagovat

27 kami, tak to přeju hodně štěstí :) my si barák rekonstruujeme 15 let :) každý rok se udělá něco, na co jsou zrovna peníze, manžela to baví, že se na pár týdnu v roce promění na zedníka, obkladače nebo na dozorce stavební firmy.

30
anja
Reagovat

Jo. Poradce byl šikulka, staral se opravdu nad rámec, zato Martin Maňhal je totální mamlas. Nepochopím proč lidi co jsou sami tak touží po prostoru. Jednomu člověku stačí k žití garsonka a ne xpokojový byt jak kráva. Další blbost co v pořadu předvedl je, že si neošetřil nájemníky kaucí nebo nájmem aspoň na měsíc dopředu. Fakt k těmto případům nemám slov a rozum mi zůstává stát.

31
kolecko
Reagovat

ja bych hypoteky tak smahem neodsuzovala. Kdyz si to clovek nastavi tak, ze plati za mesic(s fondem oprav a vsim) stejne jako by platil v jinem byte za najem, tak proc ne.
Samozrejme nemluvim o pripadech, ktery kvuli splaceni zivorej. Sama hypoteku mam a neexistuje, ze bych si ji brala, kdyby mi to branilo jezdit na milovane hory, omezovalo by to muj jidelnicek, nebo jakkoli jinak snizovalo muj zivotni standard. Dam do toho penize, ktere jinak stejne usetrim/dam za najem.
Samozrejme je tu vzdy hrozba ztraty zamestnani, to se ale muze stat i v podnajmu a pak je treba to resit. U hypoteky je pak take mozne ruznymi (neprijemnymi) zpusoby situaci resit. Jde hlavne o to, nenechat to vyhnit.
Jinak hypoteka ve 25ti na 25 let nemozna? procby? z meho okoli je to bezne nastaveni (v 25-27, to uz takovy rozdil neni)
Beru to taky tak, ze najem se da lip resit v krizove situaci. Hypoteka sice hur, ale v padesati bude moje a nebudu se strachovat, do jakyho kutlochu se zahrabu na duchod. To je pro me mnohem horsi hrozba.

32
anja
Reagovat

31 kolecko, ale tady nikdo šmahem hypotéky neodsuzuje. Že se tady sešli zrovna lidi co se vyjadřujou negativně k hypotékám, to je náhoda, protože je to pod pořadem o dluzích. A já teda klidně o sobě příznám, že jsem v tomto srab, mám prostě strach pořizovat si věci, na které nemám peníze a upisovat se bankám a jiným čertům na nějaká dlouhá desetiletí. Já jsme prostě celoživotní strašpytel, malířka čertů na zeď a expertka na katastrofické plány a věci si jdu koupit až když na ně mám v peněžence nebo na účtě.

33
kolecko
Reagovat

vsak to ja taky. krome bytu bych si opravdu na nic nepujcila. auto jedine hotove treba. jen asi maluju certa na jinou zed a vic se bojim toho duchodu, nez neschopnosti v produktivnim veku(to urcite souvisi i s oborem ve kterem kdo pracuje)

diskuzi sem cetla scanovacim stylem, udelalo to na me cele dojem, ze hypoteka je peklo. Kdyz vynecham, ze cely bankovni sektor je pro me peklo, tak hypoteka neni:) jen je urcena mnohem uzsi skale lidi, nez jake se nabizi

tak se omlouvam, jestli sem vytusila ton prispevku spatne, ale nedalo mi to nereagovat

34
okkvp
Reagovat

taky se tu ještě sešla parta životem už dost dlouho se protloukajících – i to je důvod, proč tu z části postů zní opatrnost. Taky mi v pětadvaceti nedošlo, že mi nábytek a zařízení bytu nevydrží do důchodu, že panna nevěstinka pořizující si výbavu a spotřebiče budu za život vlastně nejméně 3x, ani za boha by mi nenapadlo, že se ve čtyřiceti zhroutím (trefí mi infarkt/mrtvice jako několik mých spolužáků) a budu se z toho těžce dostávat několik let …
Všechno se samozřejmě dá řešit, každého taky ty lahůdkové strasti potkat nemusí, ale člověk, který si tyhle okolnosti už uvědomuje, je prostě asi mnohem
opatrnější.
Mimochodem – za úplně nejméně představitelné považuji to, jak člověk začne od určitého věku (zdravotního stavu) pociťovat zpomalení, ubývání sil

35
okkvp
Reagovat

k 34 ehm – panna nevěstinka nemyšlena jakože 3x vdávat ;-)

36
kolecko
Reagovat

tomu verim, pocitam s tim, ze mi investice nevydrzi na vzdy a je mi jasny, ze spoustu veci si nedokazu predstavit. asi by bylo dost depresivni, kdybych dokazala:)

Proto je urcite dulezity do neceho podobnyho jit, jen kdyz to cloveka opravdu vubec neomezi. Kdyz prijdou mensi komplikace, muze se omezit, kdyz vetsi, tak se bohuzel bude investice zbavovat.

I to se stat muze, nekolik pripadu znam a vyporadali se s tim se cti, protoze si to vcas priznali. Zas bydli v najmu a zivot bezi dal(samozrejme na tom financne prodelali, ale to se bohuzel stane)

37
anja
Reagovat

34 no dneska se ale lidi hroutí už ve třiceti a jedním z důvodů jsou dluhy, viz martin, ten přiznal, že byl nějaký čas z toho všeho na antidepresivech

38
Ajda
Reagovat

Hypotéka je skvělá věc, jen není bohužel pro každého, jak se nás snaží banky přesvědčovat.

39
Kami
Reagovat

Ajdo, diky ;-)
Momentalne to resim prave tak, aby byla mesicni splatka co nejmensi s tim, ze hypo se da splatit predcasne. Dulezite je dostat mesicni naklady co nejnize a nebyt zatizena.

Nekdy nechau pripady, co se v KD vyskytuji.
Uprimne.. takovym lidem bych skoro i vzala volebni pravo, kdyz si neumneji spocitat vydaje a prijmy. Je to matematicka zakladni skoly.

Chapu, ze do toho nekdo spadne proto, ze se rozvedl apod, ale nejde vytloukat klin klinem.
Uplne nejhorsi jsou pripady pujcek na dovolene, televize apod…

40
Ifa
Reagovat

Smarja, fakt je mu jen 30…?

42
Ajda
Reagovat

41 – divný článek!
Bohužel s takovým jazykovým vybavením zaspal v době filmů pro pamětníky. Má jen 7 tisíc důchod? Asi si poslední roky moc nevydělal, nebo byl OSVČ a platil jen min.pojištění.
Už dávno měl majitelku domu nahlástit na stavební úřad a požadovat slevu na nájemném. Nezaměstnaná dcera s brigádou mi taky moc nesedí. Invalidní syn může mít taky přivýdělek, pokud potřebuje celodenní péči, stačí požádat o příspěvek na péči o osobu blízkou.

43
Jonny
Reagovat

Pane Majer,moc pěkně jste napsal tento čle1nek. Ze zkušenosted sptlaicisey na sklo, kterfd choded po stavbe1ch, aby lidem řekl proč jim sklo prasklo, mohu naprosto souhlasit. Často se při taktice jak ušetřit za poředzened oken zapomene na strategickfd cedl, kterfdm byla kvalita, fačelnost a dlouhe1 životnost. Netřeba asi znovu zmiňovat, že vše většinou pramened z neznalosti, protože si nemysledm, že by někdo tohle dělal cedleně a nechtěl kvalitned a funkčned okna, ktere1 mu vydržed při spre1vne9m zache1zened a dostatečne9 pe9či co nejde9le. Miroslav Se1zovskfd

Přidat komentář