Panáček v reality show

Krotitelé dluhů 4: matka samoživitelka s hypotékou

25. Leden 2012 | napsal(a): | reality show: Krotitelé dluhů

[singlepic id=3341 w=420]
Ve středu večer ve 21:45 si můžete dopřát další kurz domácích financí a to díky 1. premiérovému dílu 4. řady Krotitelů dluhů. Tentokrát se bude řešit příběh Barbory Kuchaříkové, maminky 2 malých dětí, která je samoživitelka a na rodičovské dovolené, kdy s dětmi bydlí v rozpadlém domě na hypotéku.




Měsíční příjem Barbory jsou pouze dávky od státu a alimenty na děti. Každé dítě má svého otce, ale na děti i závazky nakonec zůstala Bára sama. Romantický rozpadlý dům na hypotéku, který se měl postupně opravovat, je dnes Bářinou noční můrou. Utáhnout provoz domu a náklady na domácnost Bára nezvládá. Měsíc co měsíc je ve 12 000 minusu. Všechny závazky zatím překvapivě hradí v termínu, ale jen díky své skvělé rodině. Pomáhají nejen její rodiče, ale i sourozenci. Co na to Krotitelé dluhů?

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Krotitelé dluhů

Diskuze k článku

Počet komentářů: 141
1
anja
Reagovat

Nemůžu si pomoct, ale v poslední době mne termín „matka samoživitelka“ začíná pěkně sr*t, soudě dle mého okolí, 9 z 10 je matek samoživitelek, ačkoliv pravda je někde jinde – samoživitelky jsou jen naoko, reálně žijí s otcem dítěte, jako „samoživitelky“ se tváří jen pro čerpání sociálních dávek. Co je tu sakra shnilého? Už samotná informace z článku – samoživitelka s barákem na hypotéku – mi přijde jako z Marsu

2
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Anja, naprosto přesný postřeh, souhlasím.

3
okkvp
Reagovat

1 – co by nemohla mít matka samoživitelka rozpadlou kuču na hypotéku – vzpomeň ty náramné hypotéky od Buřinky, každý týden nabízené v JSSS – ručené jiným zařízením bytu.
A jinak, samoživitelky jsou přece moderní už od druhé půlky osmdesátých let

4
Katynka
Reagovat

To je jednoduché, náš národ se obecně vyznačuje tím, že umí vymyslet různé zákruty, apod. Na to jsme vynalézaví a tyto samoživitelky, které se za ně vydávají jen před úřady, to kazí těm, kteří to potřebují opravdu. Tak je to se vším. A je to smutné.

5
re anja
Reagovat

Moje kamarádka je skutečně samoživitelka a žije sama! Má dvojčata, na které dostává jen 4 tis.alimenty. Má to v životě těžký, ale pere se s tím statečně.

6
anja
Reagovat

3 okkvp – já ten nárůst samoživitelek pozoruju až teď v posledních snad 5, možná 10 letech, takové ty sockovaté mám na mysli, a jistěže, když jsem blbá, vezmu si hypotéku a půjčku na kdeco

7
okkvp
Reagovat

6 anja – já to už pozorovala tehdy v mé a blízkých věkových kategoriích (i několik mých spolužaček se samoživitelkami stalo přímo programově) – to začala ta masivní státní podpora od nižších daní, přes přednost při přidělování bytu, nenávratných půjček a mnoha jiného (dítě samoživitelky mělo např plusové body při přijímačkách). Tehdy si je taky nikdo ještě nedovolil ani náhodou kontrolovat, zda chlap či někdo jiný ve společné domácnosti.

Samozřejmě, že povzdechy a kritika se nesou především k těm, které systému zneužívají

8
anja
Reagovat

7 okkvp, aha, jo, taky bych, když zapátrám do tamtěch let, nějaké takové našla. Pořídily si dítě s ženatým chlapem anebo s chlapem, který už támhle někde neplatil alimenty na tři děti, pak pár let doufaly, že chlap se kvůli nim rozvede, změní, a když se tak nestalo, vytáhly tvrzení „já to mám těžký, já jsem samoživitelka, všichni mi musíte pomoct“.

Reagovat

Jakápak samoživitelka, když ji vlastně „živí“ rodiče a sourozenci. Nezodpovědná příživnice.

10
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Mě vždycky v tomhle pořadu fascinuje, co kravin a zbytných věcí všichni ti zadlužení potřebují. Kabelovka, cigarety, nejnovější LED televize, často moderně zařízený byt… Neříkám, že je to zrovna tenhle případ, ale i já se kloním k názoru, že finanční problémy si drtivá většina lidí způsobí svým nezodpovědným přístupem.

11
macík
Reagovat

vklad krotitelů dluhů k řešení je v tomto díle je podle mého zanedbatelný, nezodpovědnou dceru živili rodiče a budou živit dál, dům se snažila prodat,a bude snažit dál dům prodat, snad jen snížení poplatku za případné předčasné splacení hypotéky se jim podařilo, taky nechápu,jak může dostat hypotéku žena s malým dítětem žijící jen z dávek od státu, ty dávky byly asi v posledních letech vysoké,že stačily na splátky hypotéky,to pak ale už nebyla sociální dávky pro případ nouze,že?…

12
okkvp
Reagovat

Kuča na hypotéku je fakt kuča – imho prodej bude i za tu nově a lépe odhadnutou tržní cenu na dlouhé lokty. A ještě doufat, že vybraná realitka je solidní realitka – tzn se slušnou výškou provize – ale to si snad poradkyně zjistila

No, přiznám se, že mladá maminka na mě nepůsobila nijak důvěryhodně, trochu obávám, že by mohl být brzo další přítel a další dítě ….. Rodinné zázemí by měla vyvažovat zlatem.

13
Radek aka SUNicko
Reagovat

BTW: proč jen nevěřím, že DP vymáhá po někom 20 let starý dluh http://www.blesk.cz/clanek/radce-penize/167411/sebeobrana-proti-exekutorovi-piste-nam-vase-nejhorsi-zazitky.html

Jinak samozřejmě, nehorázné poplatky z exekucí jsou zlo, ale dle mě řada těchto exekucí vznikne tím, že to lidi neřeší a strčí hlavu do písku, a pak časem přijde obálka od exekutora :)

14
okkvp
Reagovat

13 – včera jsem někde na nějakém poměrně příčetném zpravodajském médiu četla článek o tom, že je teď móda zkupovati za levno staré dluhy a že je díky tomu mnoho případů vymáhání i dluhů dávno promlčených. Mimo to je Dopravní podnik vymaháním prastarých dluhů dost pověstný.
S posledním odstavcem souhlas – problém je ale imho v tom, že velká část věřitelů má takové lidi nejraději a šikovně této lidské vlastnosti využívá – tzn mezi složenkou s prvotní částkou a exekučním příkazem se neobtěžuje činit něco jiného než tiše čekat co nejdéle (rostou úroky), podnikat právní kroky tak, aby o nich dlužník nemusel být informován -> a pak si řádně namastí kapsu všichni. Dlouhá léta byla nejzářnějším takového jednání příkladem VZP a právě DPP.
Já osobně si podobnou anabázi prošla s O2 (naštěstí se pokoušeli vymáhat jako dluh něco, na co neměli vůbec právo)

15
anja
Reagovat

11, 12 můžu se připojit

jen prostě mi mozek nebere, jak některé baby jsou takové trubky, že si od kdejakého chlapa, co projde kolem, nechají udělat památku na celý život

16
anja
Reagovat

14 s VZP mám takovou zkušenost, ale je to už hodně let zpátky. Že mám u nich dluh, na to jsem přišla náhodou a už tam byly naskákané penále. Teď už si ty zmetky hlídám.

17
Prochor
Reagovat

15 – Myslím, že některé ženské řeší dalšími dětmi problémy s partnerem. Děti by neměly být nikdy prostředek ale cíl. Bláhovky ! Chlapa nenapraví a jen vyrábí další malé nešťastníky do problematické situace.

18
Haha Bimbi
Reagovat

No tak jak tady čtu tu diskusi tak mě napadá, jestli by nebylo nejlepší všechny samoživitelky zavřít tak nějak třeba do gheta, kde by si nemohly vyskakovat, pořizovat další děti anebo dluhy. No a samozřejmě před odvozem do ghetta by se pečlivě zkoumalo, jestli dotyčná paní není samoživitelkou jen na oko, aby ze sebe mohla dělat tu chudinku. Ovšemže veškeré půjčky, hypotéky, kreditní karty apod. by byly této skupině přísně zapovězeny, stejně si za všechno můžou ty slepice samy, neumí s tím zacházet a něměly si o to žádat. No nebylo by to bezva řešení pro všechny ty „sockovaté přiživnice“? :-((

19
Lea
Reagovat

18, že by potrefená husa?

20
okkvp
Reagovat

18 – Tady někdo něco takového pravil nebo alespoň naznačil? Je celkem dobré nevidět vše černobíle, ani zdejší diskuzní posty.

21
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Bimbi, to určitě ne, jen by někteří měli myslet dříve, než se rozhodnou rodit jako na běžícím páse. Mě osobně by nenapadlo pořídit si dítě ve chvíli, kdy nemám vlastní bydlení (tím nemyslím ruinu na hypotéku), dostatečnou finanční rezervu a výhled uspokojivé materiální situace. Jistě, peníze nejsou všechno, ale mnohé usnadňují, poskytují svobodu a možnost stát na vlastních nohách. Na světě je lidí jako hnoje, nevidím proto nejmenší důvod pro bezhlavé plození potomstva bez ohledu na to, zda jsem či nejsem schopná mu zajistit důstojný život.

22
anja
Reagovat

18 Haha Bimbi, proč do gheta? Nikdo nikomu neupírá místo pro život, tak proč to hrotit ghetem?

tak jako si dotyčná samoživitelka může nabrat půjček a hypoték co hrdlo ráčí a pak se dostat do průseru a volat veřejně o pomoc, tak se může veřejnost k tomu kriticky vyjádřit… anebo co jsi tím vším jako chtěla říct, nechápu

23
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Tím ovšem neříkám, že nezajištění nemají mít děti. Jen si pak musí ujasnit priority. Pokud má někdo omezené zdroje, musí o to uvážlivěji volit, co je pro jeho život nezbytné. Musí být ochotný vzdát se některých věcí, které jsou pro druhé samozřejmost. Většina lidí, co se dostanou do finančních problémů, takové rozvahy schopná není.

24
anja
Reagovat

23 Otýlie, neříkáš? No já bych to klidně řekla. Když si nedokážu zajistit svůj život a svoje potřeby, jak pak můžu život zajistit dítěti? Prochor to definoval trefně – vyrábí další malé nešťastníky do problematické situace.

25
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

anja, myslím to tak, že pokud jsou připraveni žít alternativním způsobem života kdesi v přírodě, bez vymožeností moderního světa (které nejsou zadarmo), ať si děti s pánembohem mají a vychovávají se v souladu se svým žebříčkem hodnot. Jde jen o to, jestli jim za to jejich děti jednou poděkují, nebo je pošlou do háje:-)))

26
anja
Reagovat

Otýlie, vím jak to myslíš, ale mně se teď nějak samovolně vybavila kauza vlčích dětí a jejich alternativní otec s poněkud chorými žebříčky hodnot……. takže fakt ne, alternativy ať si páchají dospělí jedinci, děti ať do svých alternativ prosím netahají :)

27
Haha Bimbi
Reagovat

Nemůžu říct, že bych nečekala smršť odsuzujících názorů, čekala, a samozřejmě i poznámka o potrefené huse je prudce logická. Kdo jiný se může zastávat „socek“ než socka sama, to dá rozum, že? Jen mi přijde dost jednostranné a dokonce bych řekla i nefér hodnotit něčí špatnou situaci a hodit do jednoho pytle samoživitelky, přimíchat k tomu mezi slušnými (jak jinak) občany tak oblíbený termín „nepřizpůsobivý“, zde je to ještě vylepšeno, „sockovatá příživnice“, to zní skvěle. Ale proč by si nezanotovat společně, v teplíčku a nazanadávat si na nějaké hloupé samoživitelky a ukázat tak, že já nebo my jsme přece ti chytří, kteří se v životě do žádného problému nejen nedostali, ani ani dostat nemůžou… I kdyby to byla pravda ve většině případů (jako že asi je), prostě mi osobně dělá problém házet všechno hlava nehlava do jednoho pytle.

28
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Bimbi, ale i Vy teď házíte do jednoho pytle. Nemáte chuť ani potřebu pozorně pročíst příspěvky a zamyslet se nad nimi. Poznámku o potrefené huse bych já osobně přešla a vůbec jí nepřikládala žádný význam.

Neříkám, že se nemohu dostat do problémů, každý z nás může, ale na každém z nás také leží povinnost udělat všechno proto, aby ty problémy nenastaly. Já osobně jsem si vědoma, jaké nároky na rozpočet klade byť jen jediné dítě, tudíž si umím živě představit náklady na děti tři. A stejně tak, jako se člověk nehrne do boxerského profi ringu, nemá-li na to, neměl by se ani množit a tvořit další závazky, nemá-li na to. Je zarážející, že v situacích, kdy jde člověku doslovně o hubu, jsou téměř všichni, s výjimkou psychopatických a jinak narušených osob, použít logiku. Jakmile se ale existuje mechanismus tlumící sociální tvrdosti, logika ustupuje heslu „však ono to nějak dopadne“.

29
KK
Reagovat

Já nevím, nemám pocit, že by tady někdo někoho házel do jednoho pytle.. samozřejmě je rozdíl, když je ženská rozvedená (ale potom snad není samoživitelka, jestli otec dětí není úplný jelito) a nebo vdova, což je vůbec masakr, ale bohužel tenhle typ samoživitelek je spíš v menšině.. většinou si nasekaj děti (každé nejlépe s jiným partnerem a více či méně zoufalým jako je ta dotyčná sama) a starej se, státe

30
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

schopni

31
anja
Reagovat

Haha Bimbi, no když už jsi tady metaforicky vytáhla pytle, nevidím nic špatného na tom ty lidi do pytlů porozhazovat. Lidi se prostě různě dělí, rozdělujou a vymezujou podle toho jací jsou, jak se chovají a jaké jsou výsledky jejich jednání. Pokud je někdo naivní a nezodpovědný – viz Bára z KD – letí do pytle s nápisem nezodpovědný. Lidi co zjevně parazitujou na sociálním systému státu, a takových jsou skutečně mraky, patří do pytle s nápisem příživník. Pořád nechápu co se nám snažíš sdělit a vysvětlit. Schvaluješ snad nezodpovědné chování a bezrozmyslu zadlužování se? Pokud se podílíš na sociální politice – odvádíš svoje vydělané peníze – nemůže ti být jedno, když to někdo zneužívá. A už vůbec nerozumím tvému argumentu „teplíčko“ .)

32
KK
Reagovat

asi má doma zimu :-P

33
okkvp
Reagovat

Asi se vraťme ke konkrétnímu případu. Barbora s tím prvním partnerem trochu nešťastně zvolili nemovistost. Pořád to ale ještě zřejmě mohlo být plně OK, zdálo se, že ten partner tam docela usilovně osobně zveleboval. I její další počiny se dají pochopit, to zda vztah vydrží či nevydrží nevíme předem nikdo ani v padesáti, natož když je nám o 20-30 míň a někdy to fakt nejde. Jenže tehdy nastal ten prvotní zádrhel – chalupu ve stavu spíš k nebydlení než k bydlení, to celé na hypotéku v momentě, kdy byla na mateřské imho těžko mohla zvládat už tehdy – respektive už tehdy na platby šly sociální a další dávky určené na něco úplně jiného. Sny o lepším prostředí pro děti jsou pěkné, ale musí se na ně mít. A milá Barbora to vylepšila za dalších pár měsíců dalším těhotenstvím. I kdyby toho druhého partnera měla trvale, tak by měli sakra složitý rozpočet a životní situaci.
Mě tedy poněkud štvalo, že mnohokrát se zaklínala tím, jak začala řešit hned, jak problém nastal – jenže imho nezačala. Partner byl odejit v jejím 7 měsíci těhotenství a v době natáčení bylo holce měsíců 11. Řešit začala, až když jí od nového roku „ten hnusný, sociálně necitlivý erár“ (znělo mi v podtextu) ustřihl dávky o polovinu. Taky zrovna moc rozumu neuplatnila při svém pokusu o prodej kuči. Kdyby cenu snížila na co nejnižší, tak by sice byla asi trochu tratila, ale barák by se prodal mnohem snadněji = tzn dřív a v jejím případě rčení „čas jsou peníze“ platí na 100% procent.
Jo, po boji je každý král, nám se z našeho „teplíčka“ zpětně opravdu dobře radí a odsuzuje, ale o tom to je – uvědomit si, kde lze snadno vyrobit zásadní chybu.

34
anja
Reagovat

33 geniální… amen

35
Ajda
Reagovat

Pochybuji, že někdo dá i ten odhadovanej milion, je to ruina, nevhodné místo, špatně započatá rekonstrukce. Plastové okna jsou tam jak pěst na oko, jedině nová střecha stála za pochvalu. Místnosti děs, koupelna na první pohled ušla, na druhý bylo vidět, že vše je děláno hodně amatérsky.
Ani nové bydlení mě nenadchlo a divím se, že se sestra uvázala na další dluhy. Původní ruinu hned tak neprodají, náklady na nový byt a jeho opravu budou chybět. Nechci ani domyslet, kdyby sestra přišla o práci. Hypotéku by platil kdo? Jednu zbořeninu mění za vybydlený holobyt.

Klidně se tu může někdo pohoršovat nad kritikou samoživitelky, ale tohle byl názorný příklad nezodpovědné ženské. Rodí děti, počítá s živením od státu a nakonec skončí na krku rodině.

36
okkvp
Reagovat

ad kuča na prodej – cena nalezena 1,15 -1,2 mil. Fotky – když se to umí nafotit a napsat, tak to vypadá celkem přijatelně (ovšem to co bylo vidět v TV vypadalo dost děsivě)

http://nemovitosti-reality.hyperinzerce.cz/domy-prodej/inzerat/4834239-rodinny-dum-2-1-lhota-rapotina-nabidka-blansko/

37
Ajda
Reagovat

Dobrý úhel a z kuči je krásné víkendové sídlo :-))
Vycházím z cen v našem okolí, ceny kolem 700 tisíc a roky neprodejné. Musí se najít jen další snílek, který nevidí realitu, ale sní o sladkém životě na vesnici – ovečka spásá zahradu, bio zahrádka, děti si šťastně hrají…

38
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

36, tak pro pořad Krotitelé dluhů bylo potřeba, aby dům vypadal co nejděsivěji, realitka zase chce, aby působil co nejlépe, takže pravda bude někde uprostřed, osobně vidím i jen milion jako nereálný. Blansko a okolí je zadnice světa. Mizerná životní úroveň, velmi slabý region.

39
okkvp
Reagovat

37 – jj, osobně znám situaci tedy před pár lety a v jiné části republiky, zkušenosti ale podobné – byla bych to tipla k rychlému prodeji tak na 800-900 tis. Ale dobrá prezentace v inzerátu je velmi potřebná – to dost chválím.

40
anja
Reagovat

tipla bych těch 700 – 800 tisíc maximálně, přes milion ani náhodou…….. mně by dost hodně vadil ten druhý barák přilepený zdí a potůček na pozemku – snad se nepletu, že to tak je, obojí v tv bylo vidět

41
Ajda
Reagovat

Makléřka byla kouzelná, jak tam opakovaně cupitala kolem domu v kostýmku a lodičkách :D

42
Radek aka SUNicko
Reagovat

Když se tak dívám na tu početnou diskuzi, to už je i škoda psát vůbec rekap :)

43
anja
Reagovat

42 SUNíčko, za rekap beru 33 od okkvp :) a ty nepiš rekap, napiš názor, ale běž někam ven na mráz, hlavně nepiš ho z teplíčka, abys nebyl za chytrého :)

44
okkvp
Reagovat

40 – i úvaha, kdo by mohl mít o nemovitost zájem je pro stanovení ceny podstatná. Mladým s malými dětmi se Svitava místo plotu a nalepení na silnici, byť okresku, líbit určitě nebude. Víkenďáky a důchodce vejminkáře odradí nepropojení se zahradou – tzn patro dolů … pro střední věk je zas podstatná pracovní příležitost a dostupné služby. Imho jak psala Ajda – doufat, že se najde další zoufalec, případně movitý lufťák, který to celé přebuduje

45
anja
Reagovat

41 no jo, cupitala jak gabi solis v zoufalých manželkách, a ještě byla dobrá sranda jak toho tatínka holčičky, co si ho pozvaly na pokec před skrytou kameru, tahala z mimo záběru zpět do záběru, mně to přišlo jako mimořádný komický prvek :D

46
haha bimbi
Reagovat

43 – touto hrozně srandovní narážkou se jen potvrzuje to, o co mi šlo: povrchní pohled, rychlý odsudek, povýšené uvažování…

47
okkvp
Reagovat

46 – anja je tu přece už nějaký ten pátek pověstná řízností svých postů, – imho bych tipla, že je jen krapet líná psát dlouhé myšlenky ;-)

48
macík
Reagovat

podle záběrů v televizi,vypadalo natáčení na léto nebo časný podzim,to že jste našli dům v nabídce realitky ještě dnes,znamená- po několika měsícíh,že je cena vysoká a kvalita baráku sporná,tj problém nevyřešen.

49
macík
Reagovat

omlouvám se že si nedám pokoj,ale tentokrát krotitelé nepomohli

50
tetka
Reagovat

Te pani mi bylo lito, prislo mi, ze se opravdu snazi neutracet a proste udelala par chyb a ted nevi, jak z toho ven. Na sobe setri, co muze, rodinu tam vychvalila do nebes, vlastne jsem moc nepochopila, proc se prihlasila. Asi aby rodine podekovala. To reseni mela stejne uz rozmyslene, ale v tehle dobe za ten barak proste nedostane tolik, kolik do toho vrazila. Vlastne bych nikomu jinemu neprala, aby od ni neco takoveho koupil.

51
Ajda
Reagovat

49 macík,
nepomohli, protože tady to reálně ani moc nešlo.

50 tetka,
a to já ji nelituji vůbec. Jistě, šetří kde může, protože už utrácela až přes míru. Proč se přihlásila? Asi čekala zázrak, nejlíp na počkání. Já mám spíše obavu, aby v další řadě neradili její sestře a zbytku rodiny jak se zbavit dluhů, které nadělají kvůli Báře.
Stačí počítat – dům je zatím neprodejný, ale splátky se hradit musí. Navíc se zadlužuje u sestry, která za ni hradí hypotéku na nový byt. V něm je potřeba platit nájem, služby, jednoduché počty a ve finále máme dluhy o pár set tisíc větší než na začátku. Začarovaný kruh.

52
okkvp
Reagovat

Co od poradců čekala mi taky zaujalo a od včera o tom mocně dumám

53
Ajda
Reagovat

Se mi taky líbilo, jak srdceryvně líčila, jak musí na sobě šetřit, jak váží jen 40 kg, ale na cigaretách nešetřila :(

54
okkvp
Reagovat

48 – na prodej domu blbá doba i vzhledem k ročnímu období (nejen krizi) – pokud prošvihli počátek podzimu, další rušnější období je až jaro. Pokud kupce vyřizuje taky nějaký úvěr, tak je nutno počítat až s 3 měsíčním zpožděním. Ale zas na druhou stranu – pokud to zadala více realitkám, je klidně možné, že už prodáno je, jen to není všemi staženo. (ale v katastru ještě nic nového není)

55
okkvp
Reagovat

53 – tak zas mít nerv v kýblu a snažit se přestat, znamená mít nerv v kýblu minimálně dvojnásobně, leda snad se nechat uřknout … ono to s tím přestáváním taky není úplně lehké

56
Ajda
Reagovat

55 – na nervičky čokoládu, hned by bylo po čtyřiceti kilech. Ale mně se to kecá, nekuřákovi, chápu :-))
V minulých řadách byli poradci, co buzerovali za cigarety a kontrolovali i mobilní kredity.

57
anja
Reagovat

47 líná jo? ok, povynasnažím se do výměny manželek polepšit :) no ale pořád mám na paměti kocova slova, že když je to dlouhé na celou stránku, tak on to nečte :D

58
tetka
Reagovat

53 – to jsem si nevsimla, ze kouri, na zacatku to ve vypisu vydaju nepsali jako extra polozku a pak uz jsem u toho myla nadobi, tak si asi zapalila vzdycky, kdyz jsem nekoukala. Nebo tam nekde zaznelo, kolik ji to mesicne stoji?
Je pravda, ze vydaje na domacnost vubec neresili. Treba zmenu dodavatelu plynu a elektriny, kazda koruna by se ji hodila.

59
okkvp
Reagovat

Kouřila jen na té zahradě, má malé děti, tak snad to drží tak krabičku na týden a ne denně.
On byl tentokrát dost odfláknut celý výpočet nákladů na domácnost, sestra přece říkala, že jí často nakupuje za své.

60
anja
Reagovat

všichni aktéři v RS by si měli už konečně uvědomit, že cigareta v ruce jim kazí image… lidi jsou nepoučitelní a nenapravitelní, ale co už…

Když se to tady tak rozpitvává, tak ano, dům je stále neprodaný, je stále Bářin, splátky Bára musí platit, taky musí platit zálohy na plyn, vodu, elektřinu, něco tam padlo o doplatku na plyn ve výši 19 tisíc, když teda sestra koupila byt, musí Bára platit nájem sestře, dále plyn-vodu-el v bytě, anebo všechno v té kuči odpojili? o ničem takovém tam nemluvili, divné

54 blbá doba, blbá cena, a hlavně – blbý potok. Kdo si dneska, v době deštivých jar, lét a zim koupí barák u potoka, který se mu bude periodicky rozlívat minimálně do předsíně. Tristní, že tam ten potok byl podaný jako úžasné a téměř romantické plus.

61
tetka
Reagovat

Taky mi prijde zvlastni to zapocitavani alimentu do celkovych prijmu. Tady to nebylo tak vyrazne, ale v jednom z minulych dilu otec prispival docela dost penez a dite pomalu nemelo co jist.

62
Ajda
Reagovat

Z jedné strany potok, kvůli kterému jí nikdo nepojistí barák, z druhé strany těsně u domu cesta, může čekat třeba jednou nějaké auto v pokoji. Navíc u potoku hrozí dětem utopení, při vyběhnutí z domu přejetí. Ten hlavní vchod byl děsně blbě situovaný.

Další postřeh – penzijní připojištění. Makléřka ji chválila, ale pokud platí víc jak 36 měsíců, tak se tuším dají platby přerušit. V situaci, kdy honí každou korunu by se pětistovka hodila.

63
vojtech fric
Reagovat

Dobry den,

na jednu stranu nas tesi, ze vyvolavaji KD diskusi. Ono to je take jeden z duvodu, proc takovy porad je vyraben televizi verejne sluzby.

Ale nuti nas to k reakci na jednu zasadni vec. Velmi casto se ozyvaji reakce, ze poradce nic neporadil. Prosim, abychom si vsichni uvedomili nekolik zasadnich veci:

– v CR jsou nejak nastavena pravidla a treba oproti nemeckym obdobnym poradum (kde financni poradce je statni urednik!!!), tyto pravidla nedavaji moc instrumentu

– ne vzdy vsechno v poradu zazni – at uz protoze to nemuzeme rict z enjakeho duvodu, nebo rpoto, ze kdyz bychom rikali vsechno, divaci by se absolutne ztratili v chaosu. Vy byste byli prvni, kdo by nam nadaval :)

– poradci casto funguji defacto jako mediatori! jsou hybateli – respektive cely tym KD – s respondenty komunikuje jeste vykonny producent, ktery je spolutvrucem reseni a scenarista. Tj treba nekdy divakum pripada reseni banalni, ale casto takove reseni bylo nastole, jen si respondenti nechteli priznat, ze to spatne reseni je jedine

– casto se zda, ze je i jine reseni, mnohem lepsi, ktere vymysli divak u TV, radi bychom, aby nam toto reseni divaci napsali, kdyz se tak stalo, bylo to reseni, ktere jsme zvazovali, ale melo nejaky duvod proc to neslo realizovat. At uz proto, ze respondent nechtel (to ale casto v dile byva) nebo proto, ze divak prave nema vsechny informace

– snaha setrit za kazdou cenu: v nekterych dilech jsme to resili (a dostali pak pohlavek, ze jsme na lidi zli :) ), ale ne vzdy to jde.. ne vzdy je moznost snadno vymenit dodavatele energii (bez sankci, ci dalsich nakladu) a pokavad resime jine veci, toto v sestrihu neni – cas neni natahovaci a stejne by to neunesla pozornost…

– nikdy se nesnazime neco zkreslovat – snazime se zachycovat to jak vypda prostredi v kterem tocime – takze tvrzeni, ze KD potrebuji aby neco vypadalo blbe tak neni… nebyli jste tam, tak nejde posuzovat… a co se tyka realitek – to je presne dalsi prosotr, kde tym KD muze trochu pomoci – realitni specialista muze poradit jak nabidku udelat

– problem je v tom, ze vetsina lidi (jak respondentu, tak divaku), ocekavaji, ze prijede krotitel se zazrakem a dluhy zmizi. Tak to ale neni. My chceme poradem nejen ukazovat osudy lidi, ale treba take to, aby se divaci v podobne situaci zamysleli a treba jim to k te katarzi pomuze.

vojtech fric, producent poradu

64
vojtech fric
Reagovat

na nektere otazky stran soucasneho stavu odpovida bara zde

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10213556322-krotitele-dluhu/diskuse/

65
okkvp
Reagovat

63+64 Pane Frici, děkujeme za obsáhlý příspěvek do naší diskuze přímo od pramane. Doufám, že pokud jste pročetl i posty výše před vámi, chápete, že tady mnoho z toho, co jste napsal chápeme a nesnažíme se jen tak zbůhdarma plácat a odsuzovat kohokoliv ze zúčastněných na přípravě a výrobě pořadu, ani řešených dlužníků.
Za odkaz na diskuzi já osobně také děkuji, četla jsem ji brzo po vysílání a to tam ještě skoro nic nebylo. (asi vás hodně lidí sleduje až díky videoarchivu)

Rádi vás tu uvítáme častěji
(za autory a adminy Panáčka v reality show – okkvp)

66
koc
Reagovat

juknul jsem na minuly dil (opacko nekterych pripadu – tento dil jsme jeste nevidel) a nova skupinka poradcu mi pripada na prvni pohled velmi neprijemna

67
vojtech fric
Reagovat

ja taky reaguju tam, kde to ma smysl :) neberte to negativne, jde spis o to, si toto uvedomit.. zkusit se podivat z druhe strany. Jinak opravdu jeden ze smyslu toho poradu je, aby se ty jednotlive temata staly tematem k diskuzim, tim se zlepsuje financni gramotnost…

68
koc
Reagovat

67 – s nynejsim stavem spolecnosti mate dostatek lidi na hodne dilu .. bohuzel

69
vojtech fric
Reagovat

68 – v teto rade je upozadena „tymovost“, chybi tomas prouza apod. Tym je to trochu jiny, ale treba pani Folvarcna v nekterych dilech ukazala slusne schopnosti halvne v jednani s respondenty a umi s kamerou, kdysi davno hrala v divadle Sklep… Nedavejte na dojmy :)

70
okkvp
Reagovat

67 – Samozřejmě, že to nebereme negativně – tedy alespoň pokud mluvím za sebe. Pozadí natáčení si tu alespoň část čtenářů asi je schopna představit a uvědomit, jsme tu za dlouhá léta sledování různých reality show dost vycvičeni, o poznatky se tu dělí i jejich přímí účastníci. Z diskuzí zase ale můžete vy jako štáb čerpat určitou zpětnou vazbu – jak to působí, když se dívá člověk konkrétních podrobností neznalý. Kromě diskuzí k samotnému obsahu, se tu můžete často setkat i s hodnocením práce štábu – zpracováním pořadu.
Pořad vyrábíte zajímavý a i proto se mu tady věnujeme

71
Jana
Reagovat

69 – dobrý den, super, že ste se tu objevil a něco nového jsme se dozvěděli. Mě osobně by akorát zajímalo, jestli Vám to zpětně u některých „klientů“ nepřijde jako ztráta času, jestli to pak člověku není líto? Člověk jim radí, snaží se pomoci a když se pak za čas k nim vrátí, tak se třeba nic nezmění a mnohdy může být situace ještě horší…

72
anja
Reagovat

Pane produkční, buďte v klidu, my to tady chápeme přesně jak to chápat máme a když něco není v pořadu řečeno nebo vysvětleno, tak si to vyfantazírujeme :)

díky za váš pořad, dřív jsem na nemohla koukat, dostávala jsem z dlužníků deprese, teď už jsem otrlejší… Pořad byste měli točit a vysílat nonstop furt každý den v hlavním vysílacím čase :)

73
Belisana
Reagovat

tak jsem se na to podivala, a:
Snaha resit bydleni vlastnim bydlenim neni zas tak opovrzenihodna. Na najemnem clovek zaplati tolik, jako za hypoteku (v Praze rozhodne vic nez za splatku hypoteky), ale ve vysledku nic nevlastni, i kdyz 25 / 30 let plati jako mourovatej).
Je tedy tak scestna uvaha si tu hypoteku vzit? Nemuzu prece cinit rozhodnoti s myslenkou na to, co by kdyby a jestlize – pak neucinim z opatrnosti vubec zadny rozhodnuti. Vychazim z dane situace k okamziku rozhodnuti.
Vsimla jsem si, ze vsechny uplne nechava v klidu sankce za predcasne splaceni uveru. No to je absurdni!!! Vim, ze to existuje, ale je to prudce nemoralni.

Co se tyce potoku u baraku, je to skutecne kouzelne, moc se mi to libi. Ze dnes kazdej potok vytece je dusledek toho, ze je narusena rovnovaha krajiny a jeji normalni schopnosti prijimat vodu. Stovky let se promyslene na urcitych mistech nestavelo, poslednich par desetileti je umozneno stavet zhovadile. Tohle opet nikomu nevadi, vinikem je tady stat prostrednictvim legislativy a prislusnych uradu. Za normalniho stavu veci by potok byl proste jen romanticka okolnost.

Nevedela jsem, ze jako socialni davku je mozne dostat cely najem.

U nove nabyteho Bary bytu vidim jako ukol cislo 1 udelat ohradky okolo oken. Pak az by resila vse ostatni.

ke vsem tem kritickam matek samozivitelek mam jen jedno – radsi nic nerikejte. Vetsina tech zen to tak nechtela a nechce. Ze jste to vy kriticky zrovna nezazily a nejste v ty situaci, nejak vubec neznamena, ze jste nejak lepsi. Nepreju vam, abyste se do ty situace dostaly, a ani vam nepreju, abyste ovdovely, a to je ten lepsi pripad – dostanete od statu sirotci duchod, ktery je zhusta vyssi, nez alimenty, a taky v pripade pece o nezletile deti vdovsky duchod.
Tohle se samozrejme nevztahuje na „programove matky samozivitelky“, ktere se jen nesezdaly s partnerem z tech ci onech duvodu.

74
okkvp
Reagovat

Bel znovu – myslím, že tu nikdo neházel všechny do jednoho pytle a neodsuzoval an blok. Nikdo rozumný to neudělá – ani z jedné strany „barikády“. Jde jen o konfrontaci různých úhlů pohledu.
Co se týká pohledu na potok u zahrady – opět se naráželo na různé úhly pohledu – romantika je zaplacena třeba strachem o děti, problematikou údržby (záleží na konkrétní vlastnické situaci a chování povodí) v dnešní době třeba i tím nebezpečím záplav/povodní a od toho se odvíjejících další problémů – třeba s pojištěním (ale nejde jen o to)
A co se týká vlastnění bytu/domu – to je taky o úhlu pohledu. Pořídíš barák za nějaký ten milion, ale tím to vůbec nekončí – je třeba platit daň, udržovat, opravovat – to začně v ideálním případě po deseti letech, při dnešním stavu kvality provádění staveb ale často mnohem dřív. A nikdy už to nekončí. Tož taky platíš jak mourovatá. A nakonec zjištíš, že do ložnice v patře už nevylezeš pro stářím „zrezlé“ klouby, že nemáš sílu si pročistit rýny a že na zaplacení takové prkotiny ti už taky skoro nezbývá. A že tvůj barák za několik milionů, má náhle cenu sotva jednoho, že pro děti je to jen danajský dar a předmět sváru atd.

75
Ajda
Reagovat

73 – i při hypotéce je nutné dál platit za služby spojené s bydlením, spol.energie v domě, výtah, domovní daň, poplatky správci domu…

Pro tvůrce pořadu – od natáčení po uvedení na obrazovku uběhne delší časový úsek, ve kterém může dojít k posunu. Nebylo by od věci, vždy na závěr dát buď čtený, nebo grafický komentář o aktuální situaci řešeného problému. Předešlo by se tím úvahám, jak to vlastně je, či není.

76
Ajda
Reagovat

Docela by mě zajímalo, zda nyní, když Bára pronajímá svůj dům a sama bydlí v nájmu u zadlužené sestry, zda dostává příspěvek na bydlení. Zdá se mi to docela nemorální, potom se nedivmě, že chybí peníze v rozpočtu.

77
okkvp
Reagovat

Možnost pronájmu Barbořina domku mi nenapadla – nějak jsem to měla za hodně nelákavé, ale zaplať bůh, že to někoho napadlo a že se to chytlo – minimálně náklady na provoz vyřešeny a něco přijde i do rozpočtu

78
Jana 2
Reagovat

tak nějak nechápu že někdo, kdo má ve blastnictví dům, dostává od státu příspěvek na bydlení protože bydlí v nájmu? co dělám špatně, že si všechno platím sama? v tom pořadu vlastně zaznělo že nejvýhodnější je být závislý na státě – sestra si koupila byt ale hypotéku jí vlastně zaplatí stát prostřednictvím příspěvků na bydlení které platí majitelce jiné nemovitosti.

79
okkvp
Reagovat

78 – Ono to není tak jednoduché – musí být v zákonném rozpětí příjmů na osobu. A ta hranice je dost nízká (tedy moc lidí do toho nespadne) Jak se u toho projevuje vlastnictví či nevlastnictví příspívaného obydlí a vlastnictví nějakého jiného je asi třeba dohledat někde na stránkách příslušného ministerstva.

80
Jana 2
Reagovat

79 – už jsem to našla, fakt to zaplatěji i vlastníkovi nemovitosti, tak v tom případě tenhle stát nechápu

81
Belisana
Reagovat

75 ja vim – mluvila jsem ciste o najmu versus splatka na hypoteku
tady je spatne leccos, zejmena to, ze platy „obycejnych lidi“, zejmena pokud je ten clovek sam, nestaci na zaplaceni najemneho v byte, stravu, osaceni a dalsi nezbytnosti nutne k zivotu

82
Belisana
Reagovat

vubec tenhle stat zachazi s penezi divne. Ono vlastne mozna asi vetsina statu.

83
Belisana
Reagovat

nicmene statni urednici maji plne pusy reci o financni gramotnosti – a jejich pocinani? Pokud je to priklad k nasledovani, kazdej z nas by si mel pujcit aspon 4 miliardy. Do mensi castky bych rozhodne nesla. Pak to bude OK.

84
Jana 2
Reagovat

tak v diskuzi čt to zaznělo – ona tu kuču fakt pronajala, ty zoufalce bych tedy ráda viděla… teď by mě tuplem zajímalo jestli jí ještě pořád platíme ten příspěvek

85
Rena
Reagovat

80 – Jana …
Kamarádka , která ted žije a pracuje v cizině, má sestru, která bydlí v bytě , který mají na půl – jedna dala milion v hotovosti, druhá si ho půjčila na hypotéku. Platí 7tis. plus 3 tis za energie a služby a má neplnoletého syna, je svobodná..
Byt je napsán na ni, protože jinak by hypotéku nedostala- ručí touto nemovitostí.. Její výdělek je 9 500 kč čist. měs. Výživné ji chodí nepravidelně ( 2 tis). Ted ji už 3. měsíc nepřišlo, přesto, ji sociálka nic nedala – ani na bydlení, ani na energie – navíc je to jen nějaká poměrná část, ne celá částka. Zdůvodnění – je vlastník a nemá v byt trvalé bydliště, i když energie jsou psány na její jméno… Nedostali ani životní minimum pro dva lidi (je to necelých 5tis.) protože přece vydělává – má 9 500 kč měs. – tedy asi dvojnásobek živ.min..
Co by měla udělat? Je ve stavu, zralém na psychinu – kluk začíná pubertu, potřebuje spoustu věcí, a ona prý nemá ani na jídlo, jízdné, léky.. Třeba tu někdo poradí.
Prý se má odvolat řekli na péči o dítě… proto se ptám Jany 80 – kde četla, že hypotéku zaplatí sociálka i vlastníkovi… moc by jí to do toho odvolání pomohlo

86
Ajda
Reagovat

Příspěvek na bydlení – na ten má podle zákona nárok NÁJEMCE i VLASTNÍK bytu.
Takže v našem konkrétním případě si Báry sestra vzala hypotéku, aby Bára měla kde bydlet s tím, že po prodeji domu to srovnají a byt bude její. Takže nyní bydlí „jako“ v nájmu u sestry, ale vlastně ve svém, pro úřady však nájemním bytě. A na příspěvek by měla mít tedy nárok. Mě zajímá, zda se přihlíží k tomu, že zároveň vlastní nemovitost, ve které by mohla bydlet, ale nebydlí a sama ji pronajímá.

http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni

87
Rena
Reagovat

Byt je 2+kk a za podobný byt by se v našem městě platil podnájem ( bez energií) určitě vyšší… Proč není státu jedno, zda peníze dává do banky , která ji na bydlení půjčila a nebo podnikateli, který si tímto vydělává? Proč tam musí mít trvalé bydliště ( má důvod ho mít v předcházejícím bydlišti), když stejně jsou poplatky za energie psané na její jméno a současnou adresu?
Prý v současné situaci, může dát akorát k soudu po 4 měsících neplacení výživného od bývalého partnera ( se kterým roky žila, ale odběhl za mladší), ale další měsíce to bude soud řešit. I tak výživné toho moc neřeší – na živobytí pro oba by jí zbylo 1 500 kč, což dají za 2 legitky mhd a obědy syna ve škole.. Vím, že občas sežene ještě nějakou brigádu na víkend, či odpoledne, ale stejně nechápu, z čeho žijí, tedy spíš přežívají… Bohužel nemá rodiče a sestra jí už více pomoci nemůže.

Myslím, že samoživitelkám, není co závidět…

88
Jana 2
Reagovat

85 Rena – nepsala jsem že hypotéku zaplatí sociálka i vlastníkovi, ale že nárok na příspěvek na bydlení může mít i vlastník nemovitosti, ale podmínka je mít v bytě trvalé bydliště, všechno je k dohledání na stránkách MPSV, v případě vaší sestry bych se asi snažila v rámci možností najít ještě nějaký přivýdělek, ostatně já s manželem to taky tak děláme abychom hypotéku utáhli – máme příjem ze zaměstnání a k tomu já uklízim a ještě zakázkově šiju a pletu, manžel dělá údržbáře, a není zo podle nás důvod abychom se litovali, do hypotéky jde každý dobrovolně a musí si spočítat jestli jí unese, jestli se vaše sestra s příjmem 9500 zavázala k hypotéce 7000 tak tam asi bylo něco špatně vy výpočtech

89
Jana 2
Reagovat

86 – toto je zkopírováno přímo z webu MPSV
Doplatek na bydlení
•Druhá dávka pomoci v hmotné nouzi řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory.
•Dávka je poskytována nájemci nebo vlastníku bytu, který má nárok na příspěvek na živobytí.

90
Belisana
Reagovat

85 ta Bara z poradu nedostava na zaplaceni hypoteky, ale prispevek na bydleni – na najem.
Pracovat nemuze zatim, s dvema malyma detma. Tak asi proto ma na prispevek narok.

tady je to video
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10213556322-krotitele-dluhu/

Jakmile pracuje, asi uz to nejde. Je to silene, ale je to presne o tom – mzdy nestaci na zakladni zivotni naklady.

91
Ajda
Reagovat

Reno,
problém vaší kamarádky je zásadní – nemá v bytě trvalé bydliště. Je jedno na koho je co napsané, ale pokud zde nemá trvalý pobyt, nemá nárok na dávky. Proč tam není trvale hlášena? Tím by měla začít.

92
Ajda
Reagovat

90 Belisana,
nikde se neřeklo, že dostává příspěvek na placení hypotéky. Dostává příspěvek na bydlení, ten se vztahuje na byt, který si pronajímá od sestry. Hypoteticky vyplívá, že z něj platí hypotéku. Ale jádro pudla je v tom, že má vlastní nemovitost, kterou pronajímá. Zde je otázkou, zda je vše košer a nejde o zneužívání systému.

Bude to znít tvrdě, ale bohužel ne všichni mají takové příjmy, aby si mohli dovolit vlastní bydlení. V tržním hospodářství jsou tržní ceny. V dobách socialismu bydlely generace pohromadě, třeba v malých bytech, na byt se čekalo roky. Dnes se staví na každém rohu, ale zase chybí peníze. A bude hůř :(

93
Belisana
Reagovat

9A Ajdo v prvni pulce prispevku pises to samy, co ja, jen jinymi slovy?
co se tyce druhe pulky – asi to koser je (zjevne i s najmem z domu nema dost velky prijem), a asi zaplat pan buh za to, co by ta holka jinak delala? Takhle ma nadeji se z toho vyhrabat.

94
Jana 2
Reagovat

mít v bytě na který platím hypotéku trvalý pobyt je zásadní i tom že jen tak si můžu odečíst z daňového základu zaplacené úroky – a věřte že to snížení bývá dost podstatné, já mám letos přeplatek 19000,-

95
Belisana
Reagovat

92 Ajdo ja vim, ale porad je to dokola. Najem je casto vyssi nez splatka hypoteky. Najem platis a na konci nemas nic. Hypoteku platis a na konci ti zustane nemovitost. Trzni najmy jsou proste vysoke, takze mnoho lidi se logicky pro tu hypoteku rozhodne.

96
Belisana
Reagovat

94 uroky lze odecitat z danoveho zakladu? to jsem netusila. Myslis uroky za hypoteku?

97
Ajda
Reagovat

95 Belisana,
ano, máš pravdu, že nájem je nájem a byt mi nepatří. Jsou však nájmy třeba v družstevních bytech, regulované nájmy, nesmíme se dívat jen na pronájmy v lukrativních částech Prahy, nebo na spekulativní pronájmy. Není jen Praha. Třeba u nás se za 1+1 platí kolem 5 tisíc, 3+1 7 tisíc + energie. V Olomouci v centru bylo bydlení v zařízeném 2+1 8,5 tisíce – to jsou konkrétní případy které znám osobně.
Ale já zase tvrdím, že ne každý má na hypotéku dostatečný příjem a potom co?! Zadluží se a brečí jak nemá na splátky.
Samozřejmě, že je výhodnější mít vlastní bydlení, třeba s hypotékou, ale to je závazek někdy na desítky let. A je nutné opravdu počítat výhledově s tím, jak se má životní situace bude asi vyvíjet. Je super vzít si hypotéku když se mi daří, ale přijdou třeba děti, ztráta zaměstnání, nemoc, to vše by měl člověk zvážit, než se uváže na roky splácení. A služby za bydlení také rostou rok od roku. Hypotéka není pro každého nikde na světě a právě levné hypotéky a úvěry odstartovaly krizi v USA.

93 – spíš bych řekla, že pronájem nepřiznává! A co by dělala? Tady nemá s tebou cenu diskutovat, ty máš zjevně představu, že stát se musí starat, ale nemusí. Takže Bára byla nezodpovědná a musí nést následky, další diskuse je zbytečná :-)

98
koc
Reagovat

Kdo splácí hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (běžného i překlenovacího), může si v rámci jedné domácnosti odečíst až 300 000 korun ročně, maximálně však 25 000 korun za každý měsíc splácení. Výsledná daň se díky tomu sníží až o 45 000 korun ročně.

ale od roku 2013 resp 2014 to chce Mirda Kalousku orezat ;-)

100
koc
Reagovat

Úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření si nadále budou moci odečítat z daní i ti, kdo uzavřou smlouvu po 1. lednu 2012. Ministr financí Miroslav Kalousek tak ustoupil z původního návrhu zrušit tyto výhody pro nové smlouvy.

Limit pro výši úroků klesne ze současných 300 tisíc na 80 tisíc korun ročně (podle původního plánu na 150 tisíc), což se dotkne lidí s nadprůměrnými hypotékami.

Zatímco nyní si lze takto snížit samotnou daň až o 45 000 korun ročně, nově se limit sníží na 15 200 korun (podle původního plánu 28 500 korun).

http://aktualne.centrum.cz/finance/bydleni/clanek.phtml?id=699589

101
okkvp
Reagovat

Já jen asi nerozumím Belisaně okolo porovnávání splátek hypotéky a nájemného v nájemním bytě. Přece i v bytě v osobním vlastnictví musím platit určitý nájem – provoz společných prostor, pojištění objektu, fond oprav. U nás v BD třeba tyto položky dělají 40% celého nájmu (kde je navíc ještě záloha na energie a služby jdoucí zásadně přes jednoho správce – tzn voda a topení). V některých společenstvích vlastníků tedy nemají víceméně žádný fond oprav, ale to pak zas znamená, že cokoliv se na společných prostorách děje (opravuje, vylepšuje) to platí každý nájemník v daném termínu hotově. Pokud neplatí, je to vymáháno i exekučně. U novostaveb to vypadá, že se není třeba obávat velkých plateb – ale podle zkušeností několika známých je to idea značně zcestná.

102
Ajda
Reagovat

101 okkvp,
Belisaně se to snažím vysvětlovat, ale ona to vidí „po svém“.
Třeba nám, když jsme si byt převedli (po doplatku) do osobního vlastnictví, klesl nájem o 115 Kč + přibyla povinnost platit daň z nemovitosti :-)

103
Jana 2
Reagovat

98 – a protože to kalouskovic mirda chve ořezat, tak teď se usilovně snažíme refinancovat aby úroky klesly

104
okkvp
Reagovat

102 – no však ;-) U nás to v jednu chvíli vypadalo, že i stoupne, protože správcovská firma (SBD) pojala nápad osobně vlastnícím nedružstevníkům účtovat svou správcovskou činnost za tržní ceny – o 50% vyšší než zbylým družstevníkům. Nakonec většina v družstvu zůstala, tak se to uklidnilo.

105
Ajda
Reagovat

104 – jenže i když teď byt vlastníme, vidím, kolik jako SVJ platíme ročně za různé revize, deratizace, správu atd., takže ve finále teď přemýšlím, jak decentně ostatní připravit na to, že je nutné od pololetí zvýšit DPZ. Máme po revitalizaci, splácíme úvěr a jak jsme mysleli, že máme na roky vystaráno, opak je pravdou.

106
okkvp
Reagovat

105 – Já dělala několik let šéfku samosprávy, o tom kolik co, kdy, kdo, vím až příliš dobře (máme i vlastní kotelnu). Přeju dobré nervy, doporučuju počítat s dlouhým časem a s velmi důkladnou přípravou pádných argumentů. (mimochodem, u nás se dost osvědčilo dávat 1/3-1/2 fondu oprav na krátkodobé úrokově výhodné zhodnocování, ale u nás na to byl ochotný a důvěryhodný člobrda)

107
Rena
Reagovat

Co vím, tak sestra kamarádky žila v bytě městské části a protože ji majitel před nějakým rokem zdemoloval byt – část bytu povolil přidat k bytu sousednímu ( i to je dnes prý možné) a tím nejenom že zmenšil byt té paní o jeden pokoj a chodbu, ale musel zrušit i rozvod plynu a elektřiny a tudíž v bytě nyní nelze bydlet… prý se deset let s magistrátem soudí o uvedení bytu do obyvatelného stavu… byt je dosud bez elektřiny i plynu … proto tam musí mít trvalé bydliště…

její syn má ted asi 13, je na gymplu – za její 2 + kk v Brně by v nájemním bytě neplatili 7 tis, ale aspon 10 …

na její sestru hypotéka vzít nešla – chce si vzít v Rakousku, kde trvale pracuje a nesmí mít jinou hypotéku , ani v jiném státě…

pokud vše dopadne, jak by dle právníka mělo, chce se kamarádky sestra zas vrátit do toho státního bytu – ale i tam je už dnes nájem 5000kč plus služby a energie…
byt zůstane sestře – přepíše se

já nechápu proč ta částka na bydlení, co je určena, není pro kohokoliv, přece je jedno, zda vydělá banka, nebo majitel bytu, od kterého si byt pronajímá…bydlet někde musí každý..navíc pronájem podobného bytu by byl ještě dražší

Hypotéku si prý brala v době, kdy měla čistý příjem 12 000 a alimenty 2 000, pak byla 4 měs bez práce a pak vzala aspon tohle…

Jak se dá tohle řešit? Rodiče, co by za ni něco platili bohužel nemá. Jistě není sama mezi samoživitelkama, co zcela sama vychovává dítě, má obrovské finanční problémy se zabezpečením základních životních potřeb svých a svých dětí, co jí stát s ničím nepomůže..
dnes, získat nějakou dávku není vůbec jednoduché, jako bylo možná před nějakými 10 – 15 lety..

108
okkvp
Reagovat

107 – Tohle je případ pro právníka. Pokud je její původní byt se stále platnou nájemní smlouvou neobyvatelný vlivem zásahu majitele, měla by náklady na náhradní bydlení vymáhat na něm – soudně.
Nechci věřit tomu, že v Brně je drážeji než v Praze, kde lze 2+kk najít za 7 tis nájem i zařízené a to dokonce slušně a ještě v oblastech k bydlení velmi solidních.

109
Rena
Reagovat

108
ano – psala jsem, soudí se 10 let…magistrát tvrdil, že byt je v pořádku… ted prý soud rozhodl, že to měla opravit ta sousedka, které povolili tuto zvětšení bytu, ale to tvrdila sestra mé kamarádky od začátku, ale přikázat jí to měl majitel, sousedka navíc svůj byt za pár měsíců vyměnila za Prahu.
V novém bytě co vím, bydlí asi 3 – 4 roky, dříve měla jednopokojový pronájem,kde platila nájem asi o 2 tis méně, ale tam už to, co syn šel do puberty nebylo možné… navíc se musela i na žádost majitele vystěhovat…
nevím jak je to s byty ted, ale tehdy jsem s hledáním bytu pomáhala a OPRAVDU bylo to nejlepší řešení – levnější, než pronájem.. její syn je těžší astmatik – alergik, tak taky nemohli bydlet všude….

110
okkvp
Reagovat

109 – v pořadu radili obrácení se na občanské poradny – myslím, že by mohli pomoci i téhle paní, existují např mimořádné dávky v rámci sociální pomoci atd

111
Ajda
Reagovat

Reno,
proč ta částka není pro každého? Protože se dávka jmenuje Příspěvek na bydlení a trvalý pobyt je taková pojistka (jistě zneužitelná), že žadatel tam kde má trvalý pobyt i bydlí. Někdo vlastní nemovitosti po celé republice a klidně by mohl žádat o příspěvek na každý byt, propojenost státní správy je katastrofální.
V tom státním bytě kamarádka nemusí platit nájem? I když se soudí, tak většinou do rozhodnutí soudu se platit musí.

112
Ajda
Reagovat

107,
v Brně se dá sehnat 2+1 i za 7-8 tisíc, komplet i s energií. Záleží na lokalitě a stáří domu.

113
Rena
Reagovat

111 – ne, za co – bez teplé vody, elektřiny a plynu to přece není byt… nelze tam bydlet, jak konstatoval i soudní znalec.. Navíc podala hned žádost o neplacení nájemného zde a udělení prozatímního městského bytu, ale nebylo jí úředníky ani odpovězeno… ted, po 10 letech to má dle soudu opravit ta sousedka – která zde 9 let nežije a po 3 letech (jak té paní řekl právník) je to už navíc promlčeno…. takže se zas odvolala,aby to spravil majitel, který to sousedce povolil, co bude dál, bůh ví..

mnoho lidí, zvláště samoživitelek nebydlí tam, co má trvalé bydliště , hlavně proto, že si to pronajimatel nepřeje aby trvalé bydliště v pronájmu měli …
a když se musí často stěhovat, kde na to vzít a dětem to také neprospěje – dojíždět do škol, být bez kamarádů…

proto ty hypotéky.. za 30 let je to jejich a nikdo je nevyhodí…mnohdy platí i méně, či stejně jak v podnájmu

Při výši nájmu bytů, energií, potřeb dětí, ceně jídla a všeho, má li nízký plat a nebo o práci přijde – co má taková máma samoživitelka dělat? Dát děti do děcáku a jít na ulici? Mnoho žen má dnes plat 10 000 čistého ( a má sš )

114
Rena
Reagovat

112
ted asi ano, byty jdou dolů, asi i podnájmy, ale to bylo asi před 4 lety, byl nedostatek bytů k pronajmutí, obzvlášt 2+kk. Ani nové byty moc nebyly…zvyšovala se dan z nemovitostí

Všude bydlet taky nemůže, syn bere léky a jezdí do lázní už roky – je astmatik – alergik, málo imunity…

115
okkvp
Reagovat

V každém případě je Renina známá speciální případ a imho by především měla jít rozhodněji za řešením původního problému. I problémy a soudy zdající se dlouho neřešitelné se často dají s dobrou informovaností v problematice řešit o dost rychleji.

116
Belisana
Reagovat

93 Ajdo vubec nemam predstavu, ze stat se musi starat

jen me zarazi, jak moc vam prekazi, ze vyuziva stavajiciho systemu. Jsou myslim daleko vetsi vycuranci. Tahle holka to aspon aktivne resi.

Ajdo a okkvp, nevim, proc mi porad vnucujete, ze najem sde plati i ve vlastnim bydleni. To neni najem, to jsou poplatky za sluzby. Bydlim v najemnich bytech radu let. Vzdy je to rozdeleny, najem plus poplatky. Ze se popltaky plati v jakymkoli typu bydleni vim!

ze mluvim o Praze – to bude tim, ze tu ziju. A ze jsou tady byty predrazene, ze tady existujou mraky vychcanku, co treba hodi do predsine vedle botniku a naproti zachodu sedacou a prosklenou vitrinu jakoze obyvak, a klasickej 1+1 zacnou vydavat za 3+kk atd atd, je druha vec. Jak funguji realitky je dalsi vec – naprosto priserna atd atd.

117
Rena
Reagovat

já chtěla ukázat na jeden případ samoživitelky… která nemá ani na zaplacení bydlení, přitom pracuje a živí dnes pubertální dítě …které stát s ničím nepomáhá, naopak jí byt zdevastoval…

118
Belisana
Reagovat

vubec co se tyka bytu, jsou tu naprosto nerovne podminky. Porad jeste se drzi regulovane najmy, takze kdo dostal byt za socialismu, vyhral. Zveda se to pomalu (nastesti se to uz hnulo), ale dlouho ti lide oproti jinym, kteri do trzni doby neprisli s dekretem na byt, meli o moc vyhodnejsi podminky ohledne plateb za bydleni.
Dale – cela rada bytu sla za smesne castky do prodeje stavajicim najemnikum. Treba priklad – v Nerudovce – za milion jim to rpodalo mesto. Ti lidi na to nemeli, ale uz meli kupce, ktery jim ten byt nekolikanasobne preplatiitl, oni z toho uhradili kupni cenu mestu a za zbytek si pohodlne poridili bydleni v mene luktrativni lokalite. atd atd
promrhaly se tu s touhle bytovou politikou miliardy. To nikdo neresi, ale par korun, ktery dostava holka, ktera udelala spatny rozhodnuti, to je rozhodne tema.

119
Belisana
Reagovat

117 Reno ja jsem na tom stejne, od statu jsem dostala jen porodny, a kdyz jsem mela tu odvahu v metske casti, v niz mam trvale bydliste – samozrejme v najemnim byte, pozadat tehdy o obecni, napsali mi, at resim svou situaci pomoci realitek. Tak asi tak. Ja jen mam tu kliku, ze jsem schopna vydelat dost na to, abych vse zaplatila, ale doba, nez jsem mohla jit do prace, byla krusna, ackoli jsem se snazila pracovat doma. Taky nikoho nemam a staram se sama, ale jak rikam, zatim to jde. A snad tech jeste zbyvajich 9 to utahnu dal. Jestli ne, tak jsme v pekny (_._)

120
Rena
Reagovat

úroky hypotéky lze odečítat z daní, ale má vůbec nějaké – 9 500kč čistého – sama s dítětem …

jedni mí známí mají pronajatý byt na starém sídlišti ( i když docela dost žádaném) 1+1, zařízeném a platí se vším 9 000 kč,j sou rádi, že ten podnájem mají, a tahle paní ve svém vlastním o 20m větším 10 000 kč…. co je výhodnější? Její syn potřebuje už vlastní pokoj, chodí již na osmiletý gympl a hraje na klavír…ona žije v obyvákokuchyni, nic menšího mít nemohou…
Tyto ceny byly před 4 lety… Je ale možné, že ted už se zde nabízí byty i za méně, nevím

121
Belisana
Reagovat

takze to shrnu – nerikam, ze se ma stat o nekoho starat, to ani omylem, ovsem sjednat podminky pro vsechny obcany stejne je zaklad!
a dalsi vec mi prijde jako zakladni – a to je, ze kdyz pracujes, dostanes za to mzdu, ktera te uzivi. A ono by to i slo, kdyby nas drahy stat zamestnavatele nepretezoval tim, co vsechno musi platit za to, ze nekoho zamestnaji.

122
okkvp
Reagovat

Belisana – možná si opravdu jen nerozumíme – zádrhel bude ve slově nájemné. Podle zdejších právních norem je nájemné to co jsem psala, poplatky se rozumí inkaso/el/tel a pod. Pronajimatel soukromník si k tomu základnímu nájmu ještě dokalkuluje přiměřenou amortizaci a míru zisku a o tyto částky nájemné navýší. Ty zřejmě mluvíš jen o té amortizaci a zisku.

123
Belisana
Reagovat

okkvp asi
pro me je najemne jedna slozka, a pak dalsi poplatky, ktery se po me chteji, celemu se tomu rika najem obecne

energie jsou zvlast jeste

124
Rena
Reagovat

122 okkvp
– my ve vlastním bytě žádné nájemné neplatíme… za co a komu? Je to náš byt, ne? Platíme poplatky za služby – firmě co se stará za provoz domu, v těchto poplatcích je úklid domu, elektřina za výtah a světlo, drobné opravy, úklid okolí a odhrnování sněhu atd… pak si sami platíme za energie a vodu.

nájemné je za metr čtvereční u státních bytů, či soukromého pronajímatele….

125
Jana 2
Reagovat

118 – sama znám pár případu, kdy jim to ošklivé město vnutilo byt za pár korun – konkrétně Praha 6, cihla, 120m2, za opravdu nehorázných 300 000,-, a ti lidé se stzrašně rozčilovali proč je to tak drahé, když už to přece za ty léta co tam bydleji dávno zaplatili
dům co jsme v něm bydleli my se vrátil v restituci, předloni jsme museli odejít kvůli věčným sporům s panem domácím o alespoň základní údržbu a sím související výší nájmu

126
Belisana
Reagovat

125 Jano, me se tohle podarit, tak jsem stastna jako blecha! 300 000! Bohuzel jsem do trzniho hospodarstvi doplula jako bezzemek, bezdomek a bezbytek :-D takze platim a platim, a nemam nic :-) jen nadeji, ze to jeste nakou chvili utahnu :-)
Ale nestezuju si, aby bylo jasno.
Ze tu remcam, tak remcam obecne na to, jak to funguje a proto, ze je mi tech matek, co to tahnou s detma samy, lito, a to asi ani presne presne vim, jak tezke to muze byt, protoze holt mam kliku a zvladam to nejak. Ovsem za cenu min. 12 h prace denne. Ja vubec nevim, co bych delala, kdybych mela 9500 na mesic!

127
okkvp
Reagovat

12 – šak jsem to kousek výš vysvětlovala -podle zákona se nájemné jmenuje i tohle. A podle metrů čtverečních/ vlastnického podílu na budově a pozemcích (jehož výpočet je trošku složitější, ale m2 jsou základem i zde) se přepočítávají 90% těchto poplatků ve VŠECH typech bytů. Je to totiž nejspravedlnější. Občas někde příspěvek za provádění správy správcovské firmě se podle toho nepřepočítává.

128
vojtech fric
Reagovat

71 – JAno, ano, casto jsou rady k nicemu. Tuplem jsou-li neprijemne. V KD se pracuje s zivym materialem a s citlivymi daty a zivoty tech lidi. Bohuzel casto se nam stava, ze respondenti nam nereknou pravdu na zacatku a dost tim komplikuji reseni a podobne… ale takova je halt realita…

Jinak samozrejme bereme reakce jako jsou tady na serveru fanousku RS jako zajimavou zpetnou vazbu. U tohoto formatu ale vic nez u kterehokoliv jineho plati, ze veci nejsou tak cernobile a jednoduche jak se zdaji…

129
vojtech fric
Reagovat

75 – Ajdo, pekny napad, take jsme ho meli. Ale bohuzel, byt jsme v CT o toto zadali, dramaturgie souhlasila, tak nebylo mozne dat titulek po poradu. A jelikoz se porad mel puvodne vysilat uz na podzim, tak vsechny dily musely byt dokonceny dle smlouvy do konce lonskeho roku, proto jsme nechteli davat titulek primo do poradu, protoze u nekterych dilu by se vysilal trebas po 4 mesicich od titulku. Mozna si vzpomenete, ze u predchozich rad kdyz byly nejake zvraty, tak takovy titulek byl.

130
okkvp
Reagovat

128+128 – dík za informace

132
anja
Reagovat

ad vlastní bydlení – nedávno jsem na toto téma měla pár hovorů s rodinou a se známýma z německa a z francie a mám z toho všeho dojem, že ta touha po vlastním bydlení bude jen asi naše krajová specialita. Každý chce mít „vlastní bydlení“, být ve „vlastním“ atd atd a to i za cenu toho, že na to prostě nemá anebo že se na desítky let uváže na šílené hypoteční úvěry a jedno místo. Když bydlím v nájmu, nic mě neváže, nemám problém se přesunout jinam za lepší prací, vybrat si levnější lokalitu…. Imho bydlení ve vlastním anebo v nájmu finančně vyjde nastejno.

133
okkvp
Reagovat

132 – v mnohém případě vlastní bydlení vyjde v dlouhodobém horizontu dráž (kdysi jsme to s kamarádem počítali jak pro byty, tak domky -nejhůř dopadaly levné novostavby v satelitech a malé byty ve velkých developerských komplexech

134
Adela
Reagovat

dámy, z vašich příspěvků usuzuji, že jste zazobaný potvory, který nikdy neřešily žádný problém…vzpamatujte se…….

135
Jméno
Reagovat

Naprosto souhlasím s prvním příspěvkem od „anja“ přesně to vystihla..

136
Belisana
Reagovat

Adela ze ma nekdo penize, nebo o trochu vic penez nez nekdo jinej, jeste v zadnym pripade neznamena, ze je potvora. Co takhle schopna, sikovna, pracovita, hm?

137
Ajda
Reagovat

134 Adéla,
proč hned zazobané potvory? Ono stačí mít nějakou tu životní zkušenost, mnohdy zaplacenou pořádným natlučením čumáku a hned to vidí člověk jiným úhlem.

138
Adela
Reagovat

mno jistě, ale tak si ty příspěvky po sobě přečtěte a věřím, že se přikloníte k mému názoru

139
Ajda
Reagovat

138 Adéla,
tak se mnou nepočítej.

140
Belisana
Reagovat

Adela ty jsi zadny nazor neprezentovala, jen jsi neco jedovate plivla. Az s nejakym nazorem prijdes, tak se uvidi.

141
Elen
Reagovat

Jak už tady zaznělo, nechápu, proč si žena v situaci, kdy nemá zajištěné bydlení, pořizuje hned dvě děti a žene se do dluhů kvůli rozpadlému domu?!
V první fázi, kdy měla první dítě, by to snad ještě šlo ukočírovat. I když, pravda, moc nerozumím tomu, proč si na mateřské na sebe nechala napsat hypotéku a neošetřila nějak ve smlouvě, že do toho má být zahrnut i partner, když spolu žili jen „na hromádce“ a nebyli sezdaní.
Ovšem situace druhá, kdy s dalším chlapem, kterého sotva poznala, má druhé dítě. Tohle vážně nepochopím. Hlavně, že má dvě děti, ale nebýt její rodiny, která ji dotuje (nezodpovědnou dceru a sestru), tak umřou hlady.

Přidat komentář