Panáček v reality show

Jak se staví sen: Obývací pokoj s pracovnou – 14.díl 11. série

6. Prosinec 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Primácká designová show Jak se staví sen nám nedala vydechnout ani o Adventu. V sérii věnované zatím výhradně proměnám v RD jedeme do Hromnic u Plzně. Ofiko nám slibovalo kouzelnickou show proslavené dvojice Poddaný + Borovec a navíc jde o svatební dar a lounge podobu prostoru. No uvidíme, co jsme tedy vlastně viděli a jak obývák slečny Šárky a pana Bohumila dopadl. REKAPITULACE RECENZE ANKETA




Šárka se s rodinou přestěhovala do chaloupky v Hromnici z bytu v Plzni. Domeček koupili Šárčini rodiče asi před 30 lety a postupně jej budovali. Pak ale zemřel Šárčin tatínek a ona si řekla, že musí stavení zrenovovat už jenom proto, že má k domku srdeční pouto a že je to nemovitost na velmi krásném místě. Po prodeji bytu se tedy pustila do náročné a nákladné rekonstrukce staré chalupy a ta teď postupně klube do podoby vytoužené romantické rodinné usedlosti.

Cože to? aneb jak okkvp zpytuje svědomí, kolik že Balbínova tmavého povolební ležáku na pátečním srazu panáčkových autorů urazila

Z oficiální anotace pořadu víme, že na pořadu dne je proměna obýváku na Plzeňsku. Jenže jen se vysílání rozběhne, vypadá to, že dnes je snad nějaká úplně jiná sobota. Jediní místně odpovídající zájemci do castingové kamery proklamují „Jsme rodina Hornova, prosíme pro maminu předělat ložnici a malinkou pracovničku“ [singlepic id=3021 w=420] Ne e, to jste paní asi jen blbě slyšela, před obecním úřadem Hromnice už jdeme najít obyvák Šárky a Bohumila. [singlepic id=3022 w=420]
Tyjo, z čeho to pivo u Balbínů vaří? To je ten samý chlap z castingu nebo nějaký úplně jiný? No nic, možná byl tamto syn a tohohle si paní Šárka za pár dnů bere, přeci tabulky říkají, že ta dvě malá piva i má muší váha už musela dávno z krve odbourat.

Tak šup a hurá okouknout jámu lvovu – domeček postupně předělávaný do romantické rodinné usedlosti [singlepic id=3023 w=420]Betonovoplastová eklektika? Auvajs

Paní Šárka Hornová (45) je kadeřnice a nyní dělá asistentku na škole pro sluchově postižené žáky. Její nastávající, Bohumil Haloda (47) dělá řidiče ve firmě stavící elektrické stožáry. Společné potomky nahrazuje loztomilé štěňátko. Tam se přes plot ani nenaklánějte, chovají Amerického Bandonga.

Domeček prý si opravují samotní, jsou pracovití, rychlí a šikovní. Koukejme i podlahu mají, [singlepic id=3024 w=420] sádrokartonové podhledy koneckonců také. [singlepic id=3025 w=420] No jasně, že je to muselo vyčerpat na duchu, morálce i financích a teď čekají jako na smilování boží na primácký Dekotým. Šmýkáme s objektivem kamery dopředu dozadu, nahoru dolu …. Ale, coto? – podlaha chvilku je a chvilku není?

[singlepic id=3026 w=208] [singlepic id=3027 w=208]

[singlepic id=3028 w=420] Ne ne, u Balbínů to není v pivu, lejou to do kafe a ty jsem přece měla dvě. No, ale zas od teď už díky EXIFu fotografií víme, že se s kamerou v příbytcích obětí natáčí i před proměnou nejméně na 2x. Tady konkrétně 19.10. kolem šesté večer. V každém případě je z úspěchu v castingu v Hromnicích velká radost, Bohumil/Šárka je ochoten přistoupit ke kroužkování hned a ne až napřesrok.

Zatímco Vilda v pokoji krájí bábovku, pánové designeři praví, že to tedy bude pro ně oříšek. Začínají vyklízet a hodnotí stávající stav. Interier působí ponurým dojmem, tak budou používat více druhů svítidel a lesklé materiály, které prostor prozáří. Interiér je prý také velmi nesourodý, budou jej sjednocovat bílou a černou barvou v lesklých materiálech a vše odoplní o výraznou koňakovou, aby bylo dosti i originálnosti.

[singlepic id=3011 w=208] [singlepic id=3014 w=208]

Místnost je prý hodně prostorná, ale špatně uspořádaná, je tam jen jedna sedačka a strašně daleko od televize. Nově umístí do prostoru centrální sedací soupravu, za ní bude pracovní kout a spousta dalších úložných prostorů a nová televize.

A jak na to tedy hoši půjdou? Musí se udělat nové elektrorozvody, zásuvka televizní antény, zpracují sádrokartonový podhled, niku využíjí na umístění osvětlení led pásky. Hlavní prioritou je ÚTULNOST, hlásí, rádi by aby se tam potom novomanželé cítili například jako v luxusním hotelovém pokoji.

Konečně spuštěna první vážná pracovní akce neboli – On, Stroj a Prašan. Prach je úplně všude, igelitové oblečky padnou. [singlepic id=3029 w=420]

„Vildo, co to neseš , co to je?“ Co by to bylo Pavle, i v Tonu mají hezké baby a kromě nich i němého sluhu. (místně příslušný oblastní manažer prodeje utřel hubu bo je to chlap) Hoši si v poetickém zákoutí zahrady vybrali černou designovou ikonu. [singlepic id=3030 w=420]
Za zvuků Thunderstruck od AC/DC pánové montují do podhledu bodová světýlka a následuje reportáž o kuřácích v bytě. Kouřit jen tak kde vás napadne – ble,fuj, ee, naznačuje zkušená žurnalistka a spisovatelka. Kultivovaná osoba s cigaretou a kávičkou usedne leda tak maximálně na vanu a funí si smrad z cigaret do milionu kosmetických přípravků. [singlepic id=3031 w=420]Hehe – Kultivovaný (My life) humus, osobně skoro neznám horší smrad než z nakouřených zavlhlých ručníků.

V Hromnici naštěstí nedají na rady babské, ale sponzorské. Tu je ten Colorlakácký nano zázrak neboli fotokatalytický nátěr. Co na tom, že k funkčnosti potřebuje dostatek přímého denního světla, tady je bílý jen strop (zatím se dělá jen bíle matné provedení), však oni hoši dezajnéřští stejně dobře vědí, že na cigaretový kouř stejně nejvíc funguje větrání, pravidelný uklid a časté praní bytových textílií.

Teď si však dosyta užijem výběru židle. Designové, samozřejmě. Takový soliter ikonicky jistí i kombinaci s ikea a sconto nábytkem a vyhrál přece vloženou rallye virta ulička. Pořad však pokračuje dál, takže vidíme Marka Poddaného jak bojuje s ikejáckými prkýnky konferenčního stolku vedle role koberce abychom vzápětí ten koberec šli teprv vybírat. No co by, to se tak občas střihač úplně netrefí či kousek přehlédne. Luxus a parádu pro střední třídu dodává firma Bakero s vlastní výrobnou v Číně. Polyesterový chlup ručně (speciální pistolí) tuftovaný (nastřelovaný) velký (140 x200) v stříbrné barvě.

A další dávka poučných reportáží následuje, tentokrát zní ovšem skutečně zaznamenání hodné věty o tom co prostor k bydlení zútulňuje. Tedy ty z úst kostýmní výtvarnice Dagmar Březinové: bytové textilie, sklo, porcelán, nábytkové solitéry s historií a třeba i knihovna. Vizuálně si ale své přichází nejvíc milovníci pseudo- rustykálu, dřevěných zeber, podobných „čančuliček“ a lapačů prachů v bytě country zpěvačky Martinové.

Dost odboček, v Hromnici se dokončuje. Do sádrošového podhledu přijde vychytávka s „RGB LED pásky“. Po asi hodině pájení namíříš dálkový ovladač a světélka poslušně svítíkují, na další volbě zřejmě předstírají i vietnamský vánoční stromeček. [singlepic id=3033 w=420]
Máme tu rejstřík – dnes to bylo dost za levno. Stavební práce 45,2 tis; Nábytek 85 tis; Osvětlení 15,5 tis, dekorace a vybavení 19.tis, celkem tedy pouhých 164.600,-. [singlepic id=3034 w=420]
[singlepic id=3035 w=420] A už se ááchá a vášnivě objímá, všechno je nádherný, bombastický. Tož přejme novomanželům jejich splněný sen a předsvatební dar, ale podívejme se na výsledek svým okem kritickým. Já u toho došla k závěru, že randál je metla lidstva a že Panáčci jsou moc fajn v jakémkoliv množství. Těším se na vaše postřehy v diskuzi i na to jak dopadne proměna v anketě.
[singlepic id=3036 w=420]
[singlepic id=3037 w=420]
[singlepic id=3038 w=420]
[singlepic id=3039 w=420]
[singlepic id=3040 w=420]
[singlepic id=3041 w=420]
[singlepic id=3042 w=420]
[singlepic id=3043 w=420]



Hořkosladká lázeň pro Šárku a Bohumila

Po minulém týdnu jsem pěkně vyšťavená, cosi na mě leze a navíc se v naší domácnosti pěstují takové ty staré móresy s předvánočním gruntováním, což si bohužel pamatuje i moje jinak v realitě se trochu ztrácející maminka a tak za den čelím i desítkám otázek, kdy už vylezu na okna, naleštím nábytek, vycídím všechny rodinné poklady a napeču tunu cukroví. Tož zaplať vám pánové designeři tentokrát na dětech, že jste to zmrvili vlastně jen prostředně. No, ale pojďme na věc.

Podprahový útok na lidské city a chutě

Čokoládová barva je v interiéru dost dobrý tah. I já mlsám ráda a díky tělesné konstituci bez zábran, tudíž pozitivní podvědomé asociace fungují i na mě. Čokoládová barva nám prostě asociuje slastné pocity a také nám proto lecos nenápadně skryje. Čokoládová je mezi dekoratéry poměrně hodně oblíbená i díky vhodné kombinaci s nejdostupnější barvou – bílá, či „materiálově“ příbuznou smetanovou. Vytvářet obecně dobře vnímané kontrasty není lehké, u čokoládové to je ale naprostá hračka. A dobře zvládnutý kontrast je pocitově mnohem působivější než harmonie.

Všimli jste si, že té druhé čokoládové stěny jsme si užili podstatně míň? No, ona se totiž pánům už zdaleka tolik nevyvedla a hlavně při pohledu na ni hrozí, že si všimnete jedné z největších chyb. Sestava bílých zavěšených skříněk s dotykovým otvíráním by se dala vzít, byť to uskočení poslední je jen manýra bez logického důvodu, [singlepic id=3044 w=420]ale ta stěna je krutě prázdná, bezduchá a do očí bije dvojice bílých vypínačů vedle černé veliké televize.

Při podrobnějším pohledu do pokoje vám dojde, že pokoj není řešen jako kompaktní prostor v jednotě, ale že je aranžován vlastně jen pro dva pohledy a zbytek je pak už jen nějak vyplněn. A ještě nedobře. [singlepic id=3045 w=420] Kdyby se pánové na svou vizualizaci návrhu podívali nejen z podhledu, tak by je možná trklo, že sestavě čtyř skříněk v rohu chybí vyvážení obrázků na protější stěně, že tam těch skříněk mělo být šest. [singlepic id=3046 w=420] Nebo měla být jen jedna řada zarámovaných fotografií a čtveřice skříněk o nějakých 30 cm výš. Zajímavé je, že ve vizualizaci jsou také výš než v reálu a to tam přitom pánové mají i o kousek výš posazená okna. Zas tedy hurá, že nakonec na tu šedobéžovou nedošlo a místo toho jsou zbylé stěny bílé, to by to opravdu vypadalo jak městský suterén.

Školáckou chybou je i ponechání stropní niky tak jak byla původně, když dispozice není řešena jako centrální. Celé se to pak člověku před očima zešikmí, sesune a působí rušivě. Proč se do toho nesáhlo, když je to jenom sádrokarton? Nápad oživit niku barevně svítícím LED páskem fakt nechápu. Nechť si novomanželé i třeba s chutí blikají, z pohledu bytového designu je to v téhle místnosti úplně zbytečný krok k maringotce a cirkusu.

Co se týká barevného ladění, tak se mi hnědá s tou šedivostříbrnou, bílou a černou líbí, celkem v klidu s tím spolknu i tu zřejmě laminátovou podlahu. Odstín potahu sedačky Kivik je u ikea deklarovaný jako rezavá a nikoliv koňaková, v reálu vypadá jak lehce zoxidovaná mrkvová šťáva. Pánové asi vybírali na webu – tam je daleko hnědší a zdá se, že by mnohem víc ladila i s těmi závěsy. [singlepic id=3047 w=420]
Ideální pro kombinaci, když už nakrásně pánové nedali jinak, by byla v barvě světle hnědých puntíků na puntíkovaném polštářku, ovšem takový odstín ikea nemá. Barva závěsů se zdá na mnoha záběrech a fotografiích značně mimo mísu. [singlepic id=3048 w=420]Na vině je druh použité látky – taftu s lehkým hedvábně opalizujícím efektem, který jemně mění tón podle směru a intenzity dopadajícího světla. Šikovný dekoratér se takovému problému snadno vyhne – pokud vybírá textilie na různá použití – vybírá z jedné série a nebo případně použije v té barvě vzor. Opravdu klidně tady mohla být látka lehká jemná a i částečně transparentní, protože okna mají žaluzie a směrovaná jsou na sever a na západ. Navíc nařasená dutinka tu opravdu vypadá poněkud … řekněme školsky. Osobně mám výhrady i k oranžově rezavé lampičce na pracovním stolku – sama o sobě je krásná, ale ční tam jako vytažený periskop.

A teď trochu praktického pohledu

K čemupak se v domácnosti hodí dvě předsíně? V první zujete gumáky a do druhé ťapete v ponožkách je odložit do jedné z těch parádních bílých skříněček? Nebo si tam jen vyzvednete apartní bačkůrky? [singlepic id=3049 w=420]

Němý sluha je pěkný, taky dostal ocenění Honorable Mention na letošním Red Dot. Na rozdíl od jiných je tento mnohem více stabilní a fígl s drážkou a paspulkou je chytrý a šikovný. Ale kromě toho, že jsem si až dosud myslela, že němý sluha je ložnicový doplněk, tak mi nikdo nevymluví, že pod ověšením svetry a bundami se jeho krása úplně vytratí a naopak působí jako veliká hromada hadrů a hábitů. Na jedné fotce je apartně nastrčen pod okno, ale to se asi bude špatně obcházet do druhé části bytu. Na jiné je zas vedle té šatní skříněčky, která tím pádem nepůjde otevřít, dál už jsou dveře. [singlepic id=3050 w=420] A tu černou skříňku na bůhví co, jsem na první pohled šacovala na mikrovlnku. Zátiší stolečku lampy a obrazu ale hodnotím pozitivně. I když je ten obraz moc nízko.

Za dobrý nápad považuji v domácnosti s mnohakilovým psím miláčkem sedací nábytek z laciné bílé textilní kůže. V úvozovkách.

Ne úplně fajn je u sestavení dvou různých sedacích souprav to že mají rozdíl výšek sedáků tak velký jako tady – 5 cm.

Velmi mě zaujalo i nové řešení pracovního stolu. Možná se pletu, ale pořád mám dojem, že stolek Besta Burs ikea původně vydávala za toaletní. Však hloubka je pouhých 40 cm. [singlepic id=3051 w=420]
Celé to pracovní místo je opět a tradičně vlastně spíš jen na oko. Je sice fajn, že je stůl 180 cm dlouhý a tedy je u něj vlastně prý místo pro dva, ale tím jak je široký a jak je v místnosti usazen za zády sedačky je to tak akorát na chvilkové večerní surfování na netu. Přes den by vám na display moc svítilo. Délka stolu je tu vlastně chybou, vizuálně lepší a logičtější by bylo, kdyby stůl nepřečuhoval přes záda sedačky. Přitom stačilo použít sedačku Kivik v trojmístné variantě, kde by to s tímhle stolkem přesně klaplo, 38 cm rozdílu v délce sedačky v tomhle pokoji nehraje nijak dramatickou roli. A nedejte se opíjet designerskými proklamacemi o skvělé kombinaci s designovou ikonou. Židle DSR z kolekce Eames Plastic Side Chair je první skořepinovou konstrukcí, ale není to nijaký extra designový špek. Je to jen kvalitní, univerzálně použitelná židle, nejčastěji se používá v jídelnách (i hromadných). Také proto nemá ani patřičně vydesigno- vanou cenu. Přesto je mi jejího použití tady vlastně líto – je pohledově úplně zazděná a kvalita jejího designu naprosto vyšumí. O nic hůř by tam nevypadala ani obyčejná židle za tisícovku.

No a to nejlepší na závěr – FujTelevize

Už o mně nejspíš dobře víte, že prskám, když je televize v obýváku postavena do role jediného středobodu zájmu. Také jsem typ poměrně společenský a přijde mi fajn, když s rodinou a přáteli nemusíme sedět v jedné řadě jak slepice na hřadě. Jsou lidé, kteří televizi ze svého života úplně vyřadili a nic jim nechybí. O tom jaký vztah k televizi mají Šárka s Bohumilem se v pořadu sice nemluvilo, ale podle toho co bylo vidět, měli jednu v obýváku a jednu v kuchyni. Dokonce jim stála na kuchyňské lince tak, že si člověk až řekne tývado. [singlepic id=3052 w=420]Je tedy pravda, že připravovaný návrh proměny kuchyně je v tomto směru velmi vstřícný a typický televizní koutek je navržen tam, ale to je zatím snad jen v rovině příprav. Co tedy znamená to divné umístění televize v obýváku? Je tam jen aby se neřeklo? Nebylo by v tomhle případě lepší říct a vynechat ji? Řeknete si možná, že si každý lehne na jednu sedačku a koukají takto – jenže i tak to má jeden dost šikmo. [singlepic id=3042 w=420]O vzdálenosti ani nemluvím. Či je snad plánováno, že se holoubci uhřadují pěkně na bílém taburetku a odtud se kochají pohledem na to jak v dalším dílu JSSS designéři przní byteček někomu dalšímu?

Vynechat tu televizi pánové kouzelníci asi nemohli. To už by ta druhá čokoládová stěna byla opravdu hodně prázdná. Minimalismus by to samozřejmě unesl, ale to by musel trochu jinak vypadat i zbytek řešeného prostoru.

Chyba je tu v základní koncepci místnosti. Pánům se dokonale podařilo vytvořit ten zmiňovaný lounge prostor neboli hotelovou klubovnu. Proboha ale k čemu v takovémhle domečku? Copak si naši kouzelníci nevšimli, že v rozsáhlých haciendách je pak televizní prostor umístěný někde vedle nebo mají zvláštní media room? Pokud nemají, tak je kompaktní sedací nábytek sestaven VŽDY do „L“ a to tak, aby z většiny míst byl pohled na TV přímý. Taková sestava je pak doplněna samostatnými křesly či lenoškami, s kterými se ale v případě potřeby dá snadno hnout.

Tož, bydlet se v tom opravdu dá

Prostě a jednoduše rezignujete a SLEDOVAT tv vysílaní budete v kuchyni, tady se budete chlubit návštěvám jak máte velkou, můžete si k tomu zahrát i trošku na intelektuální snoby (žijeme nepokleslou zábavou) a budete na ní poctivě utírat prach. Pokud by vám smluvní vztahy s Primou dovolovaly s něčím hýbat, tak nejschůdnější nápravy problému s televizí dosáhnete tím, že posunete tu bílou sedačku až do rohu, převěsíte zároveň i část obrázků, o kousek více ke středu stěny posunete i ten bílý stoleček a televizi dáte na něj. Problém bude s anténou a s tím, že obrazovka bude ještě více proti světlu než v řešení pánů designérů. Také tím rezignujete na to, že ta pohodlnější sedačka je pro tv ze hry. Prohodit sedačky také samozřejmě můžete, ale bude nutno pořídit jiný potah Kiviku (bílý) a kromě toho, že to tím pádem bude ještě neosobnější, nepraktičtější, tak bude mnohem nápadnější a divnější, že je každá sedačka jiná. Z pohledu na celkový dojem z prostoru a jeho funkční využití prašť jako uhoď.

Osobně bych byla z takhle zařízeného pokoje dost otrávená. Dávám za tři s hodně velikým mínusem.

Nicméně vzpomenu na úplný úvod pořadu a přání, s kterým „rodina Hornova“ přišla. Chtěli přece ložnici pro maminku a malou pracovničku. Na tu bílou sedačku se (jakákoliv) maminka i s peřinama uloží poměrně pohodlně!

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 37
1
Božena
Reagovat

Byla to úžasná přeměná.Moc nádherný.Ráda bych se taky zůčastnilá soutěže..

2
okkvp
Reagovat

1 – bych se tu jukla do archivu a zapřemýšlela, zda mi to všechno včetně rizika nepovedeného s kterým nesmím hýbat opravdu stojí za to

3
Rena
Reagovat

Dnes to patřilo k těm lepším přeměnám, aspon z posledních týdnů určitě. Ani ta hnědá na stěně není tak hrozná spolu s bílou sedačkou. Jen dvě proti sobě – pro dva lidi ( kteří už děti asi neplánují…), mi přijde zbytečné zaplnění prostoru. Stačila ta bílá a místo druhé mělo být otáčivé křeslo, aby se dalo alespon z něj dívat pohodlně a přímo na TV. Také ten stůl za sedačkou – na co?

4
lena
Reagovat

(3) To má být to pracovní místo – kde jsou nějaké police a zásuvky na cd, šanony na domácí účetnictví atd… . Tohle je jen na to, sednout si s noťasem a ťukat. Bílá sedačka a pes?!? Mazlík nevypadal na čistě venkovního. Vchod do domu – místo věšáku a prostoru na boty – němý sluha. :-((

5
okkvp
Reagovat

4 – ještě mají jednu vnějšejší předsíň pokud mě nešálil zrak

6
Haha Bimbi
Reagovat

Mě na první pohled upoutaly ty hnusný okna, co vůbec nepasovaly k tomu domku, ale to nebyl problém dyzajnérů. K proměně se nemůžu jaksi kloudně vyjádřit, protože mě se právě lesklý povrchy, stříbřitý koberce apod. vůbec nelíbí, není to prostě moje gusto. Ta dvojice působila trošičku přepjatě a zdálo se mi, že paní na konci to dojetí ze sebe dosti mačká a že tu šťastnou líbačku měli secvičenou :-D Ale uznávám, že to je mimo mísu tohoto pořadu :-)

7
RenataE
Reagovat

Viděla jsem jen kousek, takže tentokrát velmi letem světem.
Prvotní dojem – oba pánové jsou barvoslepí. Nasolit do jedné místnosti tolik odstínů hnědé, když snad ani jeden neladí s jakýmkoliv jiným, to je opravdu kumšt. Stěna – podlaha – závěs – sedačka – dveře – koberec – polštář: nic barevně nekoresponduje s ničím.
Celá místnost působí šišatě, hmotné kisny (na co asi jsou, nepostřehla jsem, jak se otvírají?) na bílé stěně jsou sice umístěné celkem ve správné výšce, ale obrázky na stěně hnědé jsou moc vysoko (vzhledem k bílým kisnám bez barevného akcentu).
Chápu, že LED osvětlení je hit a časem se bude uplatňovat ve větším měřítku, ale proč by měl obývák vypadat jako „jakoženóbl“ zasedačka, to nechápu. Nepostřehla jsem, zda z haly zmizelo to otřesné svítidlo.
Jasná prohra jsou tentokrát závěsy a hnědá sedačka. Sedačka působí na první pohled jako šunt a to, že její barva je nazvána „koňaková“ na tom nic nezmění. Ostatně koňaková vypadá trochu jinak, tohle je poctivý Captain Morgan po dvanácti letech.
Hadrovité nevyžehlené závěsy v podivné barvě – proč? Ponurosti přidaly. Tady by se právě hodila pěkná průsvitná záclona s velkým, třeba i květinovým vzorem, tvořila by změkčující akcent a dodala trochu lehkosti všem těm kubickým tvarům. Ovšem musela by být lépe zavěšená – což se při existenci podhledu přímo nabízí. A taky by si dekoratér musel ohlídat správnou délku, tady to vypadá, že mu to tak o dva cenťáky nevyšlo.
Moje soukromá úchylka spočívá v tom, že pokud už mám tzv. konferenční stolek, musí být dostatečně vysoký. Alespoň tak, abych si mohla skleničku nebo šálek vzít či odložit VSEDĚ. Nikoliv vkleče či vleže. Což prezentovaný stolek rozhodně nesplňuje, musela bych si ho podložit pár cihlami. Ono by se to v tom nevyluxovatelném tepichu ztratilo. Ten koberec bude mít opravdu zajímavou funkci. Předpokládám, že nová podlaha je laminát (neviděla jsem) a proto všechna chmýříčka, chuchvalce a vlasy budou neochvějně směřovat k jeho okrajům, kde posléze i při nejlepší vůli vytvoří dost nechutný lem. A protože koberec téměř s jistotou má podíl umělého vlákna, vsaďte se, že to tak bude.
Sestavu bílých a černých kisen v hale jsem také nepochopila, pokud to má být úložný prostor, proč tam není jednoduchá bílá skříň od podlahy po strop? Vypadalo to, že místa je dost.
Opačná orientace podlahy v obýváku a hale by se snad dala vysvětlit výškovým rozdílem podlah (alespoň mi připadalo, že je tam stupínek)
A ještě … to už stačí. Jen snad, že Věra Martinová (?) sice říkala, že má ráda kávu, ale pochlubila se čajovou soupravou :)
Dala jsem 3, protože jsem neviděla celý pořad a jakžtakž se v tom bydlet dá. A ačkoliv dizajnéři proklamovali změnu dispozice a nestalo se nic, tak to alespoň není úplný naschvál.

8
okkvp
Reagovat

7 – děkuji, rekap může být o kus kratší :-)))

9
Rena
Reagovat

7. se vším souhlas. Hlavní je ale, že bydlet se v tom dá… asi i já bych v tomhle pár měsíců vydržela…jednu sedačku za pár kaček prodají, stůl dají někam ke stěně… časem přikoupí (předělají) jednu skřín…
Mě se podlaha docela líbí, ty závěsy mi ani nevadí..i když záclona by se hodila víc.
Také jsem si všimla a říkala, proč Martinová mluví o kávě a ukazuje čajovou soupravu, která se mi nelíbila…
Velké plus vidím v tom, že je to konečně obyvatelné pro obyčejné lidi a myslím si, že ti dva byli rádi – vždyt předtím to měli nezařízené, takže pro ně to byla změna opravdu k lepšímu…

10
Jana
Reagovat

okkvp: Jenom teď trochu odbočím. Dodívala jsem se na Vítejte doma na Primě Cool a zajímalo by mě, jestli bys jim tam měla co vytknout, když už dělají celý dům. Nechtěla by jsi někdy udělat rekapitulaci jednoho dílu? Vím, že to je úplně někde jinde než JSSS a mají úplně jiné peníze, podporu a všechno, ale mě se ty proměny moc líbí, protože mi přijdou mnohem víc o těch lidech, kterým se ten dům staví.

11
okkvp
Reagovat

Jana (10): nechtěla – za prvné to naprosto nestíhám, za druhé většinou mám i na první nákuk velmi mnoho výhrad, i když asi trochu jiného ražení než tady u JSSS. Nejsem přesvědčená (alespoň z toho co jsem viděla – dívám jen občas, byť díky netu už několik let), že interiery jsou mnohem víc pro rodinu. Někdy ano, ale mnohdy stejně jako tady se tak jen snaží tvářit. Samozřejmě tomu velmi výrazně napomáhá to, jak je pořad vystavěn a mluvený komentář – kde to divákům do hlav velmi snaživě implementují. Jistě je velmi fajn, když devítileté dívence vybudují pokoj ve stylu lochnesky v Disneylandu se speciálním na míru vyrobeným nábytkem, ale za rok to nejspíš rodina proženou krbem, protože to za A holčinu přestane bavit, z té postele vyroste a nemá se kde učit…. (jen příklad z minulosti). Navíc většinou úplně zapomenou na finanční možnosti oné rodiny s ohledem na dlouhodobý provoz a údržbu. Osobně si dost často myslím, že se tam s těmi rodinami hazarduje mnohem víc než v našem JSSS. Ale možná mám jen smůlu, že narazím vždy zrovna jen na takové díly a ty lepší netrefuji.
Zajímavější a výrazně přínosnější, i když samozřejmě také trochu jiné a odtažité tím, že jde o jinou mentalitu, prostředí i účel, mi přijde Náš nový dom, které běží každý den na Jojce. Ale to taky nestíhám a trefuji tak zhruba jeden díl za 10 dnů.

12
lena
Reagovat

Jiné pořady – kanál Spektrum Home – cokoliv od Justina s Colinem. V současnosti tam běží „Tak se vám to líbí?“. Ti dva vtrhnou do baráku. Dělají si legraci ze zařízení a vybavení. Navrhnou pak interiér, tak jak si to představují a přejí oni. Ne nebohý majitel, který sice může prohlašovat, že nemá rád pruhy/růžovou/dlažbu. Výsledek je ale pak překvapivě milý a sedne k majiteli líp, než co by si nadiktoval on sám.

13
Eirin
Reagovat

12 – Já zase nedám dopustit na Divine design s Candice Olson. Sjela jsem na FLN snad všechny díly, co jely pořád dokola a teď, když to vypustili z programu, mám celkem absťák. Fakt se mi tam všechny proměny moc líbily.

14
okkvp
Reagovat

13 – jéžiš dík, připomínka Candice se k tomuhle dílu zrovna velmi hodí, protože Candice moc ráda čokoládově hnědou a taky moc ráda paspartované fotky, obrázky v hladkých černých rámech sdružované po třech nebo po čtyřech nad sedačkou. Mně od prvního zahlédnutí fotky na iDnesu totiž šotí hlava, kde jsem přesně toto viděla – tak to jsem sice ještě nenašla, ale několik „Olsonovek“ je velmi podobných :-)))

15
lena
Reagovat

Jo, Candis je taky dobrá, jen nesmí zařizovat ložnici. Těch polštářů a polštářků! ;-)

16
Eva
Reagovat

12,13,14 – Na FLN a Spektrum Home se mi líbí skoro všechny proměny ve všech pořadech. Nevím v čem to je, že jejich styl je tak odlišný od toho, co prezentuje JSSS.

17
lena
Reagovat

16 – Konkurence. Dyzajnéři s tolika „bléé“ komentáři by si už neškrtli.

18
okkvp
Reagovat

Nic proti dámy, ale je třeba vědět, že anglosaské příbytky a styl bydlení jsou poněkud jiné než středoevropské a hlavně, že jde o pořady zaměřené na tamní čiloučké bydlenky. Dámy jsou tam sice podstatně kultivovanější a vkusnější, ovšem pořád jsou to bydlenky. Zde speciály z vydavatelství Burda

19
Eirin
Reagovat

14 – Ano, právě proto, že mám Candice tak nastudovanou, tak se mi vybavila, když jsem viděla tuto přeměnu. Z toho, co bylo v JSSS poslední dobou, považuju tuto přeměnu za zdařilou, ale pořád v tom na první zběžné prohlédnutí vidím věci, které se mi nelíbí. Ale mezi slepými jednooký králem.

20
Eirin
Reagovat

15 – No tak musí tam být polštářky, aby se ukázal i potetovaný krejčí :D Chudák musí při zařizování kuchyní šít pelíšky pro psy, protože tam holt polštářky být nemůžou :D

21
Eirin
Reagovat

18 – styl sice ano, ale nemůžu se ubránit dojmu, že ať je styl jakýkoliv, barevné ladění v primáckých programech je spíš neladění a to je asi to, co mi vadí nejvíc. Já primárně vnímám barevnou sladěnost a až potom jdu po jednotlivých kusech a stylu.

22
Sara
Reagovat

2 – se kterým nesmí hýbat? To mají ve smlouvě? Jsem si doteď myslela, že když tu hrůzu prodají nebo vyhází, tak jim žádný postih nehrozí. Jak je to tedy?

23
Eva
Reagovat

21 – souhlas. Na FLN a SH jsou příbytky dost často přeplácané, ale beru to tak, že je to pro kameru a dekorace se dají vyházet a nábytek přemístit, ovšem pocitově bývají útulné a alespoň vypadají POHODLNÉ, což by dizajnéři JSSS zřejmě brali jako totální pohanu. Samozřejmě mnoho problémů laik jako já nemůže postřehnout a bohužel okkvp se zřejmě recenzovat i tyto proměny nechystá.

18 – bydlenky? Mohla byste prosím vysvětlit tento termín.

24
okkvp
Reagovat

mám zadrhlý mozek, rekap rodím jak ježky, ale tak alespoň odpovím na poslední otázky.

22 Sara – jak je to přesně se asi těžko dozvíme, už jsem několikrát psala, že účastníky má televize velmi dobře smluvně svázané. To, že je proměna alespoň na nějaký čas neměnná, pronesla primácká mluvčí v památném tiskovém prohlášení po posledním mediálně propraném průšvihu v 7 díle 7 série (26.4.2010) u Terezy Vlachové a Rudolfa Ježovicze (bílá mramorová podlaha), který dokonce vůbec nikdy nebyl ani v archivu. Ukazuje na to i to, co jsem díky svému šmejdění na netu objevila – proměňované byty se dále využívají k další prezentaci autorů a sponzorů/dodavatelů, samozřejmě se vzpomenutým původem v JSSS. Celkem snadno nalezitelné jsou články o tom jak se žije v plyšových pelíščích a v zelenožlutém obýváku s KK v Kamenici z minulé série. Nejsou jediné. Foceno evidentně s časovým odstupem, áchání, jásání.

23 – Bydlenky je označení, které pro sebe vymyslely uživatelky jistých nejmenovaných stránek v sekci věnující se bydlení a dekoraci příbytků. Já jsem si výraz zařadila do slovníku, protože v mých očích poměrně přesně vystihuje podstatu onoho snažení. Bydlenek je samozřejmě mnoho typů a úrovní (nejděsivější úrovní je bydlenka bílá), většina jich je vcelku úplně normálních, jen trpí přebytkem času a energie, který povětšinou věnují dekoraci a zdobení svého bydlení, nejčastěji s pomocí kýčovitých ženských časopisů pro ruční práce atp. Možná ze mě ale mluví závist – nikdy jsem neměla tolik času, abych vyrazila shánět patřičně glazovaný kus nádoby, tu pak doma rozbila kladivem a ze střepů vyrobila ozdobnou mozaiku kávového stolečku na zahradu pro párty v námořnickém stylu.

25
Rena
Reagovat

Že by bydlenka bílá?

http://bydleni.idnes.cz/

27
okkvp
Reagovat

jj četla jsem už dopoledne. Sice ne úplně typická, přece jen je to starý domek a ne panelák a taky ještě nemá ten nejpekelnější nádech, ale taky dočetla asi akorát Andersenovy pohádky

28
okkvp
Reagovat

OT – Kompletní článek – rekap i recenze bude zhruba po druhé odpoledne. Původně jsem doufala, že recenzi vypotím rychleji a že tudíž nebudu dávat po částech, ale nezadařilo se.

29
okkvp
Reagovat

OT dodatek k OT – nerada si dělám z pusy zmačkanou plechovku, ale bohužel máme i rodinou známou kadeřnici, která si poněkud plete dny … tož článek bude…

30
Sara
Reagovat

Díky za rekap. Výstižné jako vždy.

31
anja
Reagovat

26 Rena, tak ten bílý domek je fakt nářez :) z fleku by se tam mohl točit nějaký horor

okkvp, s těma televizema to mám naopak, dokonce právě mám pokoj, tzv. obývací, kde je televize středobodem, takže je to vlastně televizní obývací pokoj, televizi mám pochopitelně i v kuchyni, taky na stěně a taky velkou. Ovšem se svou televizní obsesí nesahám ani po kotníky jedné mé známé, která má televizi – malý monitorek – zabudovaný ve dveřích na wc, takže když zavřeš dveřem sedneš na wc, koukáš na tv :) totéž má ve dveřích v koupelně, lehneš do vany, koukáš na tv (to bych potřebovala, aach)…… tv mají v každém pokoji 4pokojového bytu a v obýváku obří projekční plátno.

Ty barvy, které tam matlalové předvedli, to je zase děs a hrůza, teplé a studené odstíny takto nakombinovat to mi mozek nebere, že to může vytvořit člověk co si říká dizajnér.

32
okkvp
Reagovat

31 anja – já tedy fakt nejsem až takový tv maniak, ale samozřejmě mám období, kdy velebím vlastnictví noťasu a všelijaké ty P2P sítě a mám na to vlastně byt přizpůsobený – např mám nad sporákem poličku. Jedno takové období právě nastává – jsem dost velký fanatik do zimních sportů.
Při zamyšlení nad umístěním normální tv jsem si uvědomila, že v obou mých příbytcích je hned kousek vedle nějaký obraz/grafika asi aby oko mělo kam „přelézt“ když to co jde v tv nejde vydržet

33
papaja
Reagovat

hned bych do toho sla taky,parada!!!

34
Kami
Reagovat

Tahle promena ma sve mouchy, ale porad se radeji budu divat nebo bydlet v tomto nez v bytech 90% ucastniku poradu Prostreno: Oranzovy obyvak, zeleny detsky pokoj a modra loznice.. brrr

35
Kapi
Reagovat

okkvp – dostala jsem se k precteni pozdeji, ale stale velmi pekne a zajimave vcetne diskuze!

okkvp – kde se prosim daji najit ty clanky co ukazuji promenene byty po delsim case? Tohle nedolakzu na gůglu najit. dekuji!

Nebo mohla bys to nejak svym hbytym a vzdy maximalne vycerpavajicim komentarem sjednotit – postrehy a tak kolem toho? Hodilo by se to mozna i jako soucast nejakeho zaverecneho rekapu… Dekuji!?

36
okkvp
Reagovat

35 – Tentokrát nejspíš závěrečný článek k odvysílané řadě nebude. Pokud mám vydržet alespoň fungovat i po novém roce, tak si od JSSS NUTNĚ MUSÍM DÁT POHOV alespoň těch 14 dnů, kdy se přes svátky nevysílá. Tolik zhmotněných „snů“ jsem za celou dobu vysílání nikdy v souvislé řadě nedala a fakt už mám problém se koukat i jen na obrázky v netnovinách. Některé dvojice designerů mi zvyšují tlak už jen při vybavení jejich jmen a v takovém stavu bych neměla psát recenze.
Ohledně těch proměn po čase – něco mám někde uložené, časem hodím. Ale je to přesně jak jsem psala – jsou totožné (možná je někde nějaká jiná vázička) a rodinky stále povinně jásají.

37
Kapi
Reagovat

36 – dekuji za odpoved (jako vyzdy vserikajici v „nekolika slovech“-to obdivuji)! Plne chapu i tu potrebu vypnout.

Rada bych si nejaky ten shrnujici precetla, ale nechame tomu volny prubeh. Ono by spis bylo asi zajimavejsi vystourat jejich skutecne nazory bez povinneho jasani- to by bylo uplne nejlepsi!

Tak preju hlavne hodne klidu pres ty „svatky“ a hodne sily po Novem roce!!!! Tesime se!!

Přidat komentář