Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: rekonstrukce kuchyně a obýváku (10. díl)

9. Květen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

[singlepic id=1750 w=420]
V domácnosti, kde chybí mužský element, si nevědí rady s rekonstrukcí kuchyně a obýváku. Co si pro ně připravili v dalším díle nejsledovanější show o lepším bydlení Jak se staví sen profesionální a nápadití designéři Marek Poddaný a Ondřej Borovec?

Paní Romana Faltysová (41)   je rozvedená a žije se svými dvěma dcerami Andreou (13) a Denisou (17) v družstevním bytě po svých rodičích. Poměrně velký byt (82 m2) se nachází ve druhém poschodí domu s netradiční „architekturou“  a netradičnosti  se projevují i ve vnitřní dispozici. [singlepic id=1761 w=420]

Obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelnou je orientovaný na jih, díky značnému prosklení je tedy světlý a slunný,  jednotlivé zóny jsou ale odděleny různými příčkami a sloupem. Zařízení tvoří směs různých stylů – stará kuchyň s laťkovými dvířky a bíle vykachlíkovanou podlahou, selská jídelna s kulatým stolem a obyvák  s černou nábytkovou stěnou připomínající domácí výstavku rakví.  Strop je polepen polystyrenovými  podhledovými deskami, na podlaze je šedavý celoplošný koberec a vstup do místnosti hyzdí hlučné lamelové dveře.  Celkově působí  prostor poměrně přecpaně a nejednotně,  dojmu moc nepomáhá ani množství všelijakých deček,  ozdobných pracholepů  a květin, včetně umělých.  Kuchyňské skříňky jsou navíc v naprosto dezolátním stavu – odpadávají  úchytky i celá dvířka. Bez mužné ruky a bez dostatku financí jsou tu žena a dívky bez šancí. [singlepic id=1762 w=420] Pomůže tedy Prima a její Dekotým. Děvčata si přejí výrazné barvy,hlavně fialovou,  maminka má ráda dřevo, v kuchyni chce vysoký lesk a moderní materiály. Já dodám ještě jednu podle mne podstatnou věc, že paní je také docela malá –odhadem cca 150-155 cm.

Chyby a záměry

Páni designeři prostorovou zonaci místnosti pochválili. Jen se jim nelíbí ty zbytečné příčky,  plastové tmavě hnědé dveře a nezbytný doplněk mnohých českých domácností – polystyren na stropě. To všechno musí pryč. Bude se tvořit jednotný harmoničtější prostor a trochu se zamíchá s velikostí jednotlivých zón Stávající kuchyň je podle designerů prostorově nevyhovující, ergonomicky nevhodně řešená (dřez těsně vedle sporáku) a má málo úložných prostor. Na podlahu přijde laminátová podlaha v barvě tmavšího dřeva, stěny a doplňky se budou řešit v bílé barvě a v odstínech béžové a hnědé, tedy prý takzvaná italská elegance. [singlepic id=1763 w=420] [singlepic id=1764 w=420]

Kantáta pro tři bourací kladiva, beton, malířské štětky a laminátovou podlahu

Dnes máme jinou pracovní partu, na bourání stačí dva a Vilda, útočným kopem vypomohou občas i designeři.  Začíná loupání perníčku ze stropu a místo nového štuku, prý stačí staré lepidlo akorát oškrábat.  Bouráme příčky, loupeme obklady, řežeme staré rozvory, sekáme nové a moc hezky si u toho prášíme. Ale též stavíme, kousek si zazdíme původní dveře (zprava). [singlepic id=1765 w=420] [singlepic id=1766 w=420] V bytě se zatím ale musí vyrovnat podlaha  neboť se nám nějakým podivným hnutím osudu stalo, že obývací část je o pár cm výš. Pomůže kousek betonové stěrky. Původní kuchyňské dlaždičky ovšem netknutě zůstávají . A už se bílí, tedy maluje, tentokrát  všude a všechno opravdu na bílo.  Na řadu přichází finální podlaha. Bude to laminát v barvě tmavého dřeva.

Dodavatel návrhu hlavním pánem

Designéři  mezitím míří do místního  kuchyňského studia a s tamním pánem vybírají a sestavují  linku, kterou už mají dávno a naprosto přesně vyvedenu ve vizualizaci. Prý bude bílá s divokou švestkou.  Dozvídáme se i nějaké zásadní míry. Od dveří komory ke zdi s topením v obýváku je to prý 7 metrů (4,5m k výklenku) a podle obrázku stavebního půdorysu měří místnost podobně i napříč, přesně je to 6,6. Ostatní rozměry bohužel nepřečtu, ale myslím, že obrázek pro představu stačí. [singlepic id=1767 w=420] Takže se jako vymyslelo, vybralo a sestavilo, co místní kuchyňské studio dodá a přitom se dozvídáme o tom, jak kuchyňský ostrůvek pracovní prostor zvětší , a zároveň nám umožní místo třeba pro bar a odkládací prostory. Na plac přijíždí dodavatel velkoformátových keramických obkladů prý s celým showroomem (rozuměj sedmi vzorky). A opět si hrajeme na výběr, necháme si od pána doporučit ten nejlepší  a nejhezčí.  A hele – ony jsou to ty vizualizované vlnky!  No to jsme tedy rádi, že ani tohle pánové nemusí v návrhu předělávat.

Italská elegance, lamino bedna a fialová pro dcery

Do výklenku, kde byla původně lednička, se dělá dřevěná policová skříňka až do stropu, přidělají se předstěnové posuvné dveře a prý to bude pecka a obyvatelky to jistě rozloží. (éé?) [singlepic id=1768 w=420] Na druhé straně obýváku se montuje bedna z bílého lamina (dnes žádný sadrokarton),  která schová ty nehezké trubky topení. Aby to mělo i nějaký vyšší smysl, tak dovnitř si pánové nechali vyrobit několik „dřevěných“ odkládacích nik. Nakonec ještě honem nakoupit doplňky, hodiny, vázy, polštářky, prostírání a taky kytky a květníky.  Jú hele, pán je má zrovna zase jen fialové. Nezapomnělo se ani na světla, záclony a chybět tu nesmí ani akvárium. [singlepic id=1769 w=420]

[singlepic id=1770 w=420]

Oplakaný výsledek

[singlepic id=1771 w=420] Všechno je patřičně načančáno, připraveno jako k obědu a rodinka je zvána zpět. Paní Romana v červeném tričku prochází papírem jako první a pěkně to obrečí. Prý je to velmi prostorné a splnili ji sen.  Brečí i starší dcera, která se náhle rozmýšlí, že si i ona chce nového pořádně užít a původně zamýšlené osamostatnění s rumunskou selskou jizbou a černými rakvemi se alespoň na čas oddálí. [singlepic id=1772 w=420]

Jak se proměna ale líbí vám?  Padla vám pardubicko italská elegance do oka ? Piště a hodnoťte dole v anketě.

Okkvp a její Rozpaky

Už jsem to psala v diskuzi – tohleto místo Pardubic je zakleté. Neumětelství  architektury  domu vás praští do oka už na ulici a uvnitř to nebylo lepší před tím a o moc to není lepší  ani potom.  Nutno přiznat, že dispozice té místnosti je opravdu drákulovská i bez příček a protože jsem se už s podobnými díly také setkala, tak se rozpačitému výsledku snažení pánů designérů zas až tak moc nedivím. Ona je totiž hloupost nakažlivá a už dopředu cítíte, že to ani za svět moc nevylepšíte. Toužíte po jediném – mít dynamit a nebo rychle pryč.

Pánové dynamit neměli, tak se s tím poprali a sotva remizovali. Výsledný prostor nápadem nijak nehýří a italská elegance se rozplynula v bezchuť a prázdnotu.  Skoro to vypadá, že pánové funkční zóny  a nábytek se prostě jen naskládali – v jednom rohu ze začlo a v druhém skončilo.

Zóny zděděné od upíra

Ano dispozičně s tím nic moc udělat nešlo, zóny na místech kde byly zůstat i musely, to si původní architekt Drákula dostatečně pojistil  okenním výklenkem, rozvody a hlavně kuchyňskou komorou.  Pánové sice slibovali zatočit s výměrami a přidat kuchyni, ale to nějak vyšumělo do komunikačních kanálů a hluchých míst. Jediný výsledek je tedy vlastně úbytek plochy obýváku.

Kuchyň má větší jen průvan

[singlepic id=1775 w=420] Na rozdíl od té původní je jen trochu jinačí. Rozhodně není větší  a to dokonce ani půdorysně, i když se nám to vystrčeným masivním ostrůvkem snaží namluvit.  Po praktické stránce se toho v ní také moc nevylepšilo, snad jen že vařící centrum má teď místo z obou stran a necákáte si tam z dřezu. Pracovní deska je podle mého odhadu stejně velká, ale nešikovnější, protože je roztříštěná na tři kusy. Ten čtvrtý zabírá rozměrný odkapávač. Úložného prostoru je dokonce o čtvrtinu méně a řešení není rozhodně z nejšikovnějších. V ostrůvku by bylo mnohem šikovnější použít samovýsuvy a dost závažně tam chybí šuplík na náčiní. Praktické není ani křížení otevírání dveří ledničky a komory.  Korpus vysoké skříňky s troubami se časem omlátí madlem vedlejší horní skříňky, která je u něj úplně natěsno.  Doufám, že v té skříňce úplně nahoře nad mikrovlnkou nemají parkovat plechy a pekáče. Jak jsem upozorňovala již na úplném začátku, paní Faltysová je hodně malá a jsem předsvědčená, že bez stoličky je pro ni nedostupná i zadní část horní police v lednici a podle záběru výše sotva dosáhne i na ovládání mikrovlnky.  Pán v kuchyňském studiu byl chytrý jak rádio, ale vůbec jej nenapadlo, že elektrická a plynová varná deska znamená výškový rozdíl alespoň 5 cm. To, že se z ergonomických důvodů doporučuje mít varné centrum  i pro normálně velkého člověka o 5-10 cm níž než pracovní plochy se do Pardubic asi ještě nedoneslo.   Ostrůvek s pěkným obkladem a podsvícením vypadá sám o sobě na první pohled hezky. Ale k čemu má ten barový náznak ?  Aby si dcerunky v zimě ohřívaly ručičky nad hořákem a lépe se jim u toho stálo? Na barové stolování je to přece strašlivě úzké a židle tam vlastně ani nemohou být, protože by se kolem nich neprošlo k sedačce.  Digestoř je bez napojení na odtah, tudíž jen recirkulační a v tom případě všichni tři pánové špatně počítali, protože výkon 61/109/137m3/hod je pro tuto místnost naprosto nedostatečný, zato 66 dB je zas naopak zatraceně dost.

Jídelna pro dietáře

[singlepic id=1776 w=420] Jídelna se mnohým jen podle fotek zdá asi strašlivě daleko, ale v tom takový problém není  – od ostrůvku je to ke stolu jen 6 kroků.  Větší problém je neútulná prázdnota.  Po rumunské selské jizbě se mi tedy opravdu nestýská, ale nový příborník  na kuří nožce tam vypadá jak pro srandu králíkům.  Prázdno ještě umocňují židle s transparentním sedákem. O moc lépe by bylo, kdyby se realizace držela vizualizovaného návrhu.  Navíc si u tohoto typu konstrukce nejsem jista  příjemností pro posun, váží jako běžná dřevěná jídelní, tzn 6 kg.

Obývák  čumbedňák

[singlepic id=1777 w=420] Obývací část na jednu stranu dopadla ze všech zón nejlíp, ale také je zároveň chudinka zbita do fialova.  Šedá  sedačka Detroit z XXXLutzu je opravdu docela hezká, ale zazdění topení nikoliv. Zvlášť v tomhle podivném domě, kde tedy já osobně čekám dost velké tepelné ztráty okny a odbyté izolace.  Schování trubek topení a niky na knihy jsou sice hezký nápad, ale ubral z místnosti dobrých 20 centimetrů. Proč? Tohle přece není šedesátimetrová ratejna, kde je to celkem jedno. Tady je naopak prostorově poměrně husto.  Taky tuhle módu stavět si uvnitř malého bytu ještě jeden menší  nějak moc nechápu.  No nic, možná jsem kapánek mentálně zaostalá.

[singlepic id=1778 w=420] Ty niky na knihy jsou hezké, ale proboha proč je ta horní levá přitlačená až k té spodní? Za logiku, rytmus i symetrii zasloužíte pánové na prdýlku.  A proboha proč je to celé z lamina? Aby to paní nemohla snadno natřít?

To, že tu není vlastně už nic jiného také problém není. Ta černá stěna byla asi opravdu až na výstavku porcelánu, televizi, přehrávač, hifi věž a akvárko prázdná a to, že to tu nebude paní svádět k dečkování je naopak veliké plus. Problém je ale vzájemné tření se zónou kuchyně.  Ostrůvek se sporákem je zhruba metr od konferenčního stolku.  Rovná část sedačky se o přístup dělí s prostorem neuzavřené kuchyně  a sedící  na tomto konci  může mít pocit, že je v kuchyňské uličce.  Ano, dojít si pro pití do ledničky nebo uvařit kafe bude přímé a pohodlné. Ale jen když bude po vaření pěkně dočista vysmýčeno. Jinak  je pro běžné kuchyňské smetí okamžitě na ráně tmavý chlupatý koberec.  Obíhat ostrůvek budou jen ti, co usednou blíže u okna = dále od televize.

Zóna vstup a zírej

Že dříve nebyla? Tak teď tedy je a docela veliká. Dříve byly jen skládací dveře a malá otevřená „chodbička“ do sloupem a polopříčkou vymezeného obyváku.[singlepic id=1779 w=420]   Teď se nám vstup rozšiřuje v docela velké a hluché náměstí  před ostrůvkem   a  nenápadně roztáhl ručičky i do kuchyně a velký kus si jí drze uzurpoval.  Nebo snad má ta dřevěná policová skříň do stropu patřit  kuchyni?  Že by tam patřily pytlíky s cukry a moukou? Nebo snad hrnce a pánvičky? Hodobóžový  porcelán?  Kuchařky? Nějak ti Karlí nevím, přivezou to uhlí nebo nepřivezou? ….

Bílá je dobrá, ale všeho moc škodí

To bylo k prostorové dispozici, funkčním a zájmovým zónám. Zbývá nám probrat barevnost a celkový design.  I tady já cítím především rozpaky. Bílá je dobrá, ale ne vždycky a všude. Tady se bílou sjednocovalo, ale podle mne příliš. Já bych si tady s barvami pohrála a jednotlivé zóny asi spíš zdůraznila. [singlepic id=1780 w=420] Navíc se na fotkách omítky a především strop  nezdají zrovna skvělé a jednotná bílá to bohužel zvýrazňuje.  Dřevo se mi tentokrát dost líbí, i když ten panel s televizí  mi také tak  úplně nesedí.  Jenže dřevo a dřevo.  Na styk dvou různých dezénu se taky zapomnělo.

Nesedí mi k tomu ale ta fialová.  Květináče v té barvě budiž, těm to odpustím, především proto, že jsou tvarově opravdu pěkné a spolu s Calatheou  to má dost dobrou šťávu.  To, že je Calathea velmi náročná na vzdušnou vlhkost je jiná věc.  Až zdechnou, dá se tam vysadit  cokoliv jiného.

[singlepic id=1781 w=420] Rozpaky mám z koberce.  Já vím, většina fotografií je barevně zkreslená  do hněda, ale on se s tím tmavým dřevem podlahy pere i za denního světla.   A kapitola sama pro sebe jsou záclony, ostatně jako téměř vždy.  To, že jsou béžové, to tedy vidím, ale bohužel jen na té nehezké léze.  Před shlédnutím pořadu jsem si dokonce říkala, že paní možná vytáhla nějaké staré zaprané zásoby. Jako nic proti provázkům obecně, viděla jsem i naprosto nádherné. Tohle je ale, pánové, laciná maringotka. V obýváku i v kuchyni.

Blahoslavená večerní tma a nebo světlo ?

Kritice podrobím  také osvětlení.  Designéři prý drželi původní trend a proto je většina prostoru nasvícena jen světly nástěnnými. Pro svítidla od Rendla já mám dost slabost, jsou pěkná a kvalitní, jediné, co jsem nepochopila je použití jiného typu vedle kuchyně.  Osobně nemám nic ani proti tomu závěsnému,  je to ručně foukané sklo, možná bych jen volila jeho tmavší variantu.  Ale vrátím se k osvětlení jako takovému.  Podle mne pánové zapomněli, že původní  prostor byl osvícen mnohem více světly.  V obýváku byla tři, v jídelně dvě a ještě se nejspíš mnohem víc svítilo z kuchyně.  (myslím do jídelny). V každém případě rodinné trendy netrendy  – jídelní stůl by měl být nasvícen centrálním svítidlem, toť jedna věc. Druhá věc je podle mne poddimenzované osvětlění  kuchyně, především ostrůvku a  také jako skoro tradičně,  u sedačky chybí světlo na čtení.  Pokud si v hlavě odmyslím nejméně jeden silný televizní reflektor, tak  v centrální části místnosti bude tma. Pokud si člověk nerozsvítí v jídelně a nerozsvítí  digestoř a kuchyni, tak dokonce tma jako v pr. Tma má však opravdu jednu výhodu, skryje tu kuchyňojídelní ratejnu. Jenže ani milosrdná tma se zřejmě nekoná – je tam jen jeden jediný vypínač a tedy buď svítí všechno a nebo zas nic. Ej, to budou roztomilé účty.

Dnes opět tři mínus a kytka pryč k tomu

Opět jsem jako tradičně prožila u hodnocení  nějaké zvraty. V pátek jsem z fotek měla kopřivku, po sobotě jsme se s tím trošičku smířila. Paní plakala dojetím upřímně, pro ni v její situaci by bylo splněným snem skoro cokoliv, jen o chloupek jinší než původní.  Mrzí mě, že teď bude postupně objevovat různé mouchy a ty dvě zásadní ona hned tak bohužel neodstraní.  Koberec může vyhodit, záclony taky, v jídelně může  dát nějaké obrázky, poličky. Ale tou kuchyní bohužel nehne.  No, budu jí držet palce, vypadala moc sympaticky.

Lepší než za tři s mínusem opravdu přes všechno chápání nedám, problémů je tam hodně a hodně z nich opravdu zbytečných. Tu škrtnutou kytku jsem hodně zvažovala, ale nakonec jsem se rozhodla, že výškové řešení kuchyně je v tomto případě opravdu závažná chyba. Paní při vstupní konzultaci autoři viděli.




okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 49
1
okkvp
Reagovat

nechci předbíhat, ale dělá to na mě dojem, že už samotné místo je prokleté – drákulov

Reagovat

Nechci předbíhat, ale podle fotek na idnesu … :-(

3
okkvp
Reagovat

2 – já myslím, že můžeš = íííí děs

Reagovat

3 – Bingo!

5
koc
Reagovat

ty brdo .. mrknul sem na idnes a ta 3 litrova lahev na okurky misto lustru :o
a zase je minimalne jedna zed osadrosovana :o .. i kdyz ta knihovnicka co tam vznikla nevypada zle .. jen nemusela byt osvetlena (ja vim neprime osvetleni mistnosti ;-)) a mohla byt klidne az po strop . .knihovna co nezabira minimalne jednu celou stenu neni knihovna ale jen odkladove misto :(
barvy trosku evokuji kajutu nejake plachetnice .. cekam ze se pod plotnou ukrejva kormidelni kolo :)

6
okkvp
Reagovat

5 – jsem si napřed myslela, že pod sporákem jsou samovýsuvy a ono hofno – kormidelnické kolo by tam být mohlo, ale nejspíš tam bude tlampač a dlouhej bič

7
Sima
Reagovat

Smysl toho ostrůvku mi teda opravdu uniká. To zas někdo přemýšlel. Lustr je příšernej a chybět nemohou ani plastové židle. Ale barevnost se mi líbí a tentokrát výjimečně i sedačka :)

8
okkvp
Reagovat

tak mám pocit, že paní proflákla něco co neměla – že těch 48hodin není 48 hodin. Ale možná se pletu;-)

9
koc
Reagovat

8 – to si zase smlsnes co ? :)

10
okkvp
Reagovat

koc – už mi skoro dochází síly

11
koc
Reagovat

10 – ja to tedy dnesky nevidel a sleduju to az od chvile kdy jsi zacala psat rekapy .. ale nemeni se posledni dobou nejak moc casto lidi co to vytvarej ? .. ze by je dostaval kritika co se na ne snese a uz nechtej dal vystupovat v telce a delat si negativni reklamu ? .. nebo se pletu okkvp ?

12
okkvp
Reagovat

11 – týmy se mění každý týden od začátku, dřív se mi zdálo, že dvojic bylo snad i víc, ale možná se pletu. Teď jich prošlo za deset dílů téhle desáté série 7 (včetně dneška).
Dneska mám tedy vlastně jubileum. Nevím zda mi má tvá poznámka o tom, že se teď díváš lichotit nebo ne – jestli mně jako nekontroluješ :-D
Pokud jsi dnes neviděl, tak upozorňuju, že fotky hodně zkreslují – zvlášť směrem do jídelny. Je to sice od zdi ke zdi 7m, ale ta vlastní jídelnička je maličká.

13
okkvp
Reagovat

a tradičně dodatek (ruce mám rychlejší než mozek) – nevím jak to smluvně designeři mají, ale řekla bych, že za to nebudou nijaké závratné peníze (alespoň podle známého, který pro Primu podobné dělal) a oni všichni pracovně fungují v nějakých atelierech, firmách – tzn musí se vejít mezi zakázky, které je živí a ty se někdy táhnou i mnoho měsíců. Ženské jsou občas taky těhotné ….

14
RenataE
Reagovat

Možná se mi to jenom zdá, ale připadá mi, že v tomhle díle zrychlili střih a švenkování. Že by četli místní rekapy a kritiky?
Původní kuchyň měla nedostatečnou pracovní plochu? Ta nová má mnohem menší 8)))

15
okkvp
Reagovat

zrychlení by mi tak moc nevadilo, problém, je teď švenkují s rozostřenou a přepálenou kamerou, tudíž se mi to z toho ty obrázky velmi blbě loví a i přes půl hodiny hraní s úpravou obrazu videa z toho leze jen rozplyzlina ;-)

16
Ajda
Reagovat

Viděla jsem jen konec a bylo to celé hodně, ale hodně podivné. Nějak si neumím představit v této vývařovně vegetit. A úložných prostorů, které slibovali, jsem taky moc nezaregistrovala.

17
Ag
Reagovat

no nevím, narvat mi sedačku vedle kuchyňský linky, tak mu „poděkuju“. Ale jinak to nevypadá špatně.

18
kanárek
Reagovat

Podle obrázků to působí hodně chladně až neosobně.

19
koc
Reagovat

diky za rekap
chtel sem dat 3 ale ze vynechali sadros tak dostali za 4 :D ..
docela pekne nedodelky podle clanku (strop, podlaha a prapovidvna dispozice) ..
PS : dneska si ten rakap nejak zkratila .. copak ?

20
okkvp
Reagovat

19 – ještě bude obvyklá druhá část
akorát drobet nestíhám neb psychicky i jinak náročný víkend

21
koc
Reagovat

okkvp – z tebe se nakonec stane nocni mura poradu ;-) .. s tebou dostava sledovani (v mem pripade nesledovani) poradu uplne jiny rozmer :)

22
okkvp
Reagovat

mám vážně míněnou otázku pro spolučtenáře a spoludiskutéry – co by vás napadlo dát do těch polic vedle komory ?
Já totiž opravdu nevím, co bych tam dávala, když se na tu stěnu s dveřmi podívám, tak vidím předsíň a tudíž bych tam měla chuť cpát krabice s botami, taškami a tak, případně šanony s archivním účetnictvím a stohy k profesi se vztahujících časopisů, vzorníků, ceníků, katalogů. Knihy – tedy kuchařky, kdybych jich měla nějakou rozsáhlejší zásobu + nějaké kuchyňské pomocníky v krabicích (to, ale není žádná paráda), možná jednu polici na „výstavku“ sklenic s nasušenými houbami apod.

23
koc
Reagovat

22 – vycpana zviratka :) .. ja puvodne myslel z jedne fotky ze je to vestavena skrin a ze jsou dvere otevrene .. bohuzel to tak neni . :(

24
Misha
Reagovat

Dávám za 4, je to přece jen o málo lepší, jak minule … existuje vůbec někdo schopný navrhnout a vytvořit fční obývák s kk pro normální domácí provoz?

22 – z té police bych maximálně vyrvala jednu desku a tou bych ty dva vypráskala z domu. Ale paní si tam dá patrně nějaký pěkný kytičkovaný závěs a za něj pak naskládá cukr, sůl, mouku, strouhanku … případně věci ze skříňky, kam nedosáhne.

25
RenataE
Reagovat

22 – taky mi to připadá jako botník, který zabloudil. Když už to tam je, asi bych část poliček vyměnila za skleněné a přestěhovala tam ty vystavené hrnečky a serepetičky. Ty se ale podle mě ocitnou v policích „na knihy“ – v původním stavu jsem nepostřehla jedinou knihu. A stejně ty poličky na knihy moc použitelné nejsou – jediný přístup je stoupnout si na sedačku :).
A ještě k tomu botníku – asi bych tam nacpala kuchařky (mám jich dva policometry). Možná cereálie v hezkých dózách, v jedné polici mísa s ovocem… dál nevím.
Obecně mě překvapuje, kolik lidí v těchto proměnách nemá knihy.

26
okkvp
Reagovat

jj, jak se jindy pídím po zdůvodnění pětek, tak dnes mám spíš chuť se zeptat těch dvou nadšených … no ale na názor má každý své plné právo, nejsme všichni stejní. Navíc „najít na ulici“ zařízení za téměr 200 táců má také sou poezii i když počítám, že na prodeji člověk minimálně 30% tratí.

27
okkvp
Reagovat

25 – na parádní hrníčky by bylo třeba to zasklít, zvlášť pokud je slabá digestoř.

Pořád nám všem přebývají ty police nahoře pod stropem – výstavka hezkých lahví od alkoholu ?
Taky by to šlo předělat na soustavu akvárií – na rybky by to mohlo působit i výchovně – budeš zlobit a žduchat do kolegyně ? Tož koukej jak to vypadá, když se podobná rybka smaží

28
RenataE
Reagovat

27 – já vím, že by to potřebovalo zasklít, to byla taková bezmoc :)
Akvárka by nešla, dost zásadně tam chybí elektřina.
Už to mám! Do horní police přijde truhlík s nějakou na světlo nenáročnou liánou a za půl roku botník není vidět. A ještě ta liána bude beúdržbová, ty dveře ji budou periodicky přistřihovat.

29
okkvp
Reagovat

28 – za přistřihování liány píšu bod :-DDD

30
Ajda
Reagovat

A co ten botník jednoduše vyhodit?

31
RenataE
Reagovat

30 – zbyde díra ve zdi, je tam výklenek.

32
okkvp
Reagovat

Ajdo – to si moc nepomůžeš – za ním je ten původní výklenek na ledničku.

33
okkvp
Reagovat

jj, nekecat telefonem a refreshovat, vážená okkvp

34
Ajda
Reagovat

Já vím, že je tam výklenek, ale furt lepší bílý výklenek než ty police. Až tam dají věci, bude to ještě horší. A za těmi dveřmi u linky je co?

35
okkvp
Reagovat

špajz

36
Ajda
Reagovat

35 – jo, už jsem to z článku zjistila :-))

Tak to já bych vymýšlela, jak špajz zlikvidovat, vybourat a raději tam nacpat kus kuchyně. Bez ostrůvku, za příčkou, určitě by se to dalo vyřešit, jen by na to nesměli mít pár dní a víc uvažovat.

37
RenataE
Reagovat

36 – pokud vybouraný sloup neměl nosnou funkci, tak dveře do špajzu budou asi v nosné zdi.

38
Ajda
Reagovat

37 – ale i to jde vyřešit, jen na to musí být stavební povolení. Ale tady je to vždy celé narychlo a plno nedodělků :-(

39
okkvp
Reagovat

Kuchyň by šla vyřešit i bez bourání špajzu – ostatně je to imho velmi příjemná místnůstka – poskládat ji do U, dvou řad nebo i ostrůvkově by ji zhruba v tom prostoru v kterém byla šlo na několik způsobů, si myslím. Designeři to zabušili vlastně nejvíc tím posunem předsazených dveří – kdyby se bylo dělalo pouzdro, tak by je to bylo nejspíš taky praštilo a problém s vařičem vedle konferenčního stolku by se nekonal. Aneb jak jsem psala – dělá to dojem, že dveřmi začali a už se to celé vezlo

40
RenataE
Reagovat

38 – já vím, že to jde řešit. Pro mě ale kouzlo diskuse k těmto akcím spočívá v tom, že se snažím odhadnout, v jakých mantinelech se dekoratéři musí pohybovat. Většinou se například nedozvíme nic o omezeních, daných obyvateli – jako třeba „na špajz nám nešahejte, páč v něm máme pračku s odtokem do dešťáku“ :)
Že nikdy nedojde na úpravu, vyžadující SP, je celkem jasné. A dost by mě zajímalo, jestli ta legrace s vybouraným sloupem skutečně proběhla tak, jak bylo prezentováno („oběhli jsme sousedy, a nikdo tam sloup neměl“). Předpokládám, že to není pravda a dekoratéři se poradili s dokumentací skutečného provedení stavby. Tenhle moment považuji za dost nebezpečný, laik by mohl uvažovat podle návodu v pořadu („řikali to v televizi, tak sme ten sloup zbořili“) a ejhle, laikovi spadnou nadsedi na hlavu, protože statik to holt měl spočítané jinak a ten jeden sloup tam potřeboval.
39 – dveře do pouzdra – tipuji, že na to nemají sponzorského dodavatele, předsazené dveře podle mě dodávají „vestavění skříňaři“. Přitom je pouzdro skvělé řešení, ale asi ho mám jenom já. A když takové šoupačky do pouzdra osadíte drátosklem, tak to nejen dobře vypadá, ale skvěle odhlučníte heavy-metal, linoucí se z dětského pokoje :)

41
okkvp
Reagovat

40 – jj, máš pravdu, s tím jak může být sledování bourání, ale i jiného návodné mám taky dost problém. S dokumentací skutečného provedení to ale moc nemyslíš vážně, že ne ? I když rodiče byli u toho, tak nejspíš žádnou dokumentaci neměli a nemají a vytahat si ji na úřadě nebo od vlastníka/správce bývá často o nervy (pokud tam vůbec je).
Pouzdro se nedávno dávalo, ale opět máš pravdu – sponzoři se v posledních dílech výrazně proměnili.
Při podrobnějším sledování téhle řady a kusu té předešlé, už se zákulisí přece jen asi podařilo poněkud prokouknout. Už je imho víceméně jasné, že na návrh mají designeři nějaký čas, že minimálně jedna konzultace studie probíhá a že na přípravu vlastní realizace v bytě je čas minimálně v řádu týdnů. Ale taky se to může u jednotlivých proměn dost lišit.
Stanovení mantinelů je zřejmě individuální – záleží zda mají účastníci sami zájem je vyslovit a záleží, zda se po nich designeři alespoň trochu pídí. Spoustu lidí spousta věcí předem vůbec nenapadne a pokud se jako autor nepídíš, tak se je dozvíš často i hodně ex post.
Velmi moc bych uvítala, kdyby se do diskuzí zapojil i někdo s osobní zkušeností s touhle RS, jakoukoliv.

42
Ajda
Reagovat

Na idnesu se kdysi do diskuse zapojila paní, které dali na podlahu mramor, i když měli batole a chtěla teplou podlahu, lustr z pet lahví, šílený gauč ze staré válendy, nábytek taky předělali starý a místo dveří černou posunovací mega tabuli. Celé dvě stěny překryli závěsy šedé barvy. Byla z toho nešťastná, popisovala všechny nedodělky, veškerý nepořádek a zbytky měli na balkóně. Napucované na první dojem, ale realita otřesná.

43
okkvp
Reagovat

Ozvali se celkem asi tři postižení, na ofiku je občas nějaké poděkování, ale na to kolik už tím prošlo lidí a kolik jich prošlo alespoň castingem pořád velmi málo reakcí

44
Misha
Reagovat

Nedávno jsem si projela pořady „Bydlení je hra“ a „Chalupa je hra“ … není to takové „show“, což je vcelku ku prospěchu věci a zdá se, že nad všemi úpravami daleko víc přemýšlejí, což je dáno tím, že si to lidé hradí sami a stanovují rozpočet … jsou tam zajímavé kutilské nápady, též se mi líbí, že se do přeměny zapojují majitelé a v průběhu se k ní mohou vyjádřit … škoda, že už to asi nedávaj …

45
okkvp
Reagovat

Misha myslím, že dávají, ale viděla jsem tuhle jen kousíček, nějak to časově neustále míjím. Úplně na začátku to bývalo naprosto strašidelné, ale zapracovali na sobě, i na výběru pomocníků designerů apod a mělo to dost solidní úroveň.

46
okkvp
Reagovat

Na příště – nechci to zakřiknout, ale až na pár drobností se snad nebudu kabonit a opět tolik remcat (ale smajlíka neudělám, přece jen jsem příliš pověrčivá)

47
Ajda
Reagovat

okkvp,
myslíš příště – ty pokojíky s trávou? Mně to na první pohled přišlo, že trávu prvně požili a pak to jelo a oni se jen smáli a smáli…

48
Misha
Reagovat

Pro chlapce pokojík s trávou, pro sestřičku s duhou a letištěm … no vypadá to hodně zajímavě :o)

49
okkvp
Reagovat

njn, já to nečetla, tak jsem viděla jen zelený chlupatý koberec – tož jsem teď přemýšlela kde je tam nějaká ta pěkná rostlinka :-)))
(ale mi zatím tráva nevadí, uvidíme zítra)

Přidat komentář