Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: atypický obývák v podkroví (9. díl)

1. Květen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

[singlepic id=1700 w=420]

Pavla (31) a Tomáš (35) bydlí na pražském Kačerově v podkroví rodinné vily z 30. let. Celý byt už postupně zrekonstruovali, s obývacím pokojem si  ale nevěděli rady a proto se přihlásili do pořadu Jak se staví sen. S proměnou malé podkrovní místnosti  jim pomůže ostřílená dvojice Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák.




Pokoj v podkroví s šikmými stropy není příliš velký (17 m2), prosvětlen je jen dvěma menšími střešními okny, je zde strmé schodiště, které vede do malinké pracovničky pod střechou a téměř uprostřed místnosti stojí dřevěný sloup podpírající konstrukci střechy. Zařízení tvoří provizorní vybavení v podobě staré tmavé nábytkové sestavy, pohovky, křesla a konferenčního stolku. Stěny jsou křivé a popraskané, podlaha pod celoplošným kobercem je v naprosto dezolátním stavu – popraskaná, o výměnu volá i jeden podpěrný konstrukční trám.

[singlepic id=1720 w=420]

Tomáš je profesionální hasič, který si přivydělává pokrývaččinou, šikovný sportovec, horolezec, který ale také velmi rád čte. Pavla je momentálně na mateřské, maličkému Edovi je teprve měsíc.  Oba mají rádi moderní design, hodně barev, světla a květin, nebránili by se prý ani odvážným experimentům.

Stanovit hlavní tři problémy nedalo designerům nijakou práci, tady je to třeba vzít z gruntu. Dali si za cíl místnost „učesat“, sjednotit, vybavit funkčním a praktickým nábytkem, přidat pár designových oživení a vytvořit živý a zároveň nadčasový interiér.

Upřimným slibem nezarmoutíš – BZP koncertuje

Do pokoje je svolána první pracovní porada, designeři vysvětlují svůj záměr, přesně specifikují požadované práce, pan Holub fasuje barevný vzorník, který pro jistotu hned sklapuje, chápavě kývá a a slibuje broušení, moření i bledě modrou.

Na scénu nabíhá parta s vrtacím kladivem a rozbíjí jednu vrstvu původní podlahy za druhou. Pod kobercem byl totiž popraskaný betonový potěr a pod ním pálené stropní cihličky na dřevěném stropním záklopu. stropních trámech. Pánové statečně boří, původní vrstvy mění své skupenství, divák je zvědavý na úklid a další technologický postup.

[singlepic id=1721 w=420]

O pár vteřin později však už jen bez dechu zírá. Nač úklid, kdo by to nosil dolu, panáčkové a kontejnery jsou v Praze přece tak drahé. Tož lehce přebereme, vkusně vyrovnáme, vždyť stejně budeme dávat podsyp a ten je taky drahý!  Tak hurá na to, sypeme liapor a rovinu odměřujeme od laserového paprsku na zdi podle násady mopu. Nějaká parozábrana a ochrana proti prosypání stropu?  Načpak, to přece není vidět a ti dole jsou nám šumák. Konstrukční trámky pod OSB desky? Načpak, tu první vrstvu přece stačí jen položit se spárou vedle sebe, ušlápnout, rovinu zkontrolovat smetákem. Teprve vrchní křižné vrstvě alespoň zacvakneme spoje, občas to někde prošroubujeme a aby se neřeklo, tak spáry u stěn  alespoň vypěníme.

Základ podlahy máme, tak hurá na stěny. Jo, tady je třeba osadit sdružené zásuvky? Nijaký problém. Stačí pár vteřin a ve zdi je díra, kam by se vešel i solidní trezor. A teď ty trámy. Ten nejshnilejší tedy opravdu vyměníme, popraskané trámy ve stropu poctivě vykytujeme. To jako celé?  Kdepak, stačí přece jen kousek. [singlepic id=1722 w=420]

Pan designer povídal dřevěné trámy mořit, tak se s tím holt jeden natěrač moří, použil Eternal mat akrylátový na pozink, ocel, hliník, beton a stavební dřevo.

[singlepic id=1723 w=420]

Sestavíme nové mlynářské schody ze segmentů a hurá nabarvit tu krásnou římsu. Světle modrá povídali? [singlepic id=1724 w=420]

Honem rychle ještě nastříkat topení, položit laminátovou podlahu (na kročejovku nezapomněli) a můžeme zařizovat. Na stěnu pod okna dáme pár vesele barevných skříněk s nejobyčejnějšími výklopy, vedle knihovnu, pod schody nějaké podivné bedny, co prý mají připomínat Tetris, do výklenku pár oranžových polic, sestavit sedačku, smontovat stolek, pověsit svítidla, trám zelení dekorovat, [singlepic id=1725 w=420] pověsit obrázky, načančat polštářky a už je to hotové, štrngáme šampíčkem a všichni nadšením září.

[singlepic id=1726 w=420]

[singlepic id=1727 w=420]

Co jsem o dnešním pořadu ještě nezmínila?

Nezmínila jsem zatím vloženou reportáž. Dnes byla o propagaci pár let zde působícího francouzského architekta Karima Reda Rachidi. On se totiž rozhodl, že za stejných 48 hodin zařídí obvyvák s kuchyňským koutem v jednom ze svých nově dokončovaných bytových komplexů. Ta jeho „proměna“ z holých zdí byla docela zajímá. Ne, že by to bylo tak úžasné designerské dílo, ale pan architekt poučně popisoval jak pracuje se svými klienty. Hlavně se však s diváky podělil o několik velmi zajímavých pravidel, která při tvorbě návrhů používá a také bylo moc zajímavé srovnat cenovou náročnost představeného díla. Vzhledem k tomu, že v tomto pořadu se již několikrát pracovalo s nábytkem vyráběným podle autorských návrhů na míru, doporučuji srovnat s tím, co i s instalačními pracemi účtuje za 350 tisíc šéf firmy KRR.  (reportáž má dvě části – čas cca 15:00-16:40 a 18:40-19:60)

Nebylo včera apríla?

Já vím, nebylo a taky Kašpárci neměli žádný svátek, včera se venku ženili čerti a svátek jsem měla JÁ. A ještě dnes jsem pěkně rozjetá!

Okkvp startuje čarodějnické koště

[singlepic id=1728 w=420]

Tož dámo a pane, na rovinu – toto se tedy docela nepovedlo.

Myšlenka na počátku byla dobrá, ale ten průběh a ten výsledek ! A to jsem se těšila, že zrovna vy dva to snad nezvoráte.

Začnu pozitivem. Bílá je tady opravdu dobrá a idea na sjednocení prostoru naprosto správná.  Také nápad použít tři další živé barvy byl slušný. Jenže já jich tam napočítala 11!  Vždyť máme oranžovou, studenou světle modrou na skříňkách, o něco tmavší a teplejší tamtéž, o kousek jiná je modrá sedačka a vázy, a ještě tu máme dva jinak modré bobany. Pak máme světlé dřevo podlahy, bukovou skládačku na schodech  +  surově fošnový stoleček.  A ještě máme hnědé květináče a sprostě šedou konstrukci a zábradlí na schodech. A jako bombonek na závěr vše zabíjející  tyrkys na římse.  Sjednocení  se nám tedy moc nepovedlo. Píšu si  4 mínus.

Vezmeme pro změnu tvary :  Skříňky jsou stroze kubické, sedačka je také dost hranatá, trojnožky stolku,  ale pak máme zaoblené tvary na schodech, kulaté sedací bobky,  oblinu štokrle s dírou, baňky lustru,  strašáka rozvlněného stojací lampu a mimo všechno jsme si řácky zdůraznili linie, obliny  a asymetričnost římsy.   Není to taky trochu moc  každý pes jiná ves ?  To je za 4.

[singlepic id=1729 w=420]

K tomu je ještě třeba připočítat hmotovou i prostorovou nevyváženost  barevné sestavy skříněk pod oknem.  Pročpak je nacpaná vpravo až ke zdi a vlevo je naopak mezera ? Nešlo to dát alespoň na střed  nebo tu levou část udělat širší ?  Tím jak pod spodní oranžovou skříňkou nic není, to celé při trošičku delším pohledu vlaje jak prápor ve větru.  Jako nápad to to rozhodně není špatné, dovnitř se dá nacpat poměrně i dost věcí, ale chtělo to podle mého daleko víc propracovat, více si pohrát s rozměry jednotlivých krabic,  s jejich pozicemi. Já osobně bych ocenila i rozdílnou hloubku. Také by se hodila část otvírat jako šuplíky.  A když už jsme u toho, tak skříňka bez zad je taky dost k vzteku, zvlášť za vynaložené peníze.  Za 3, ať nežeru

[singlepic id=1730 w=420]Vrátím se ještě na skok k těm barvám .  Ne moc světlý pokoj jste chtěli rozzářit, ale to se studenými odstíny nejde moc dohromady, ne ?  Ona i tahle oranžová je poměrně studená. Tedy kromě toho, že jde zrovna o odstín zprofanovaný dětským sektorem.  Také bych si být vámi dávala pozor na množství Polštářky bych viděla raději v jedné z těch světlejších modrých, pomeranče bych dala do ledničky, ale kupodivu bych asi zapřemýšlela o oranžovém chlupatém koberci před sedačku.  Skříňkám bych dala vysoký lesk  nebo volila nějaký chromověji  působící lak a ztmavila podlahu aby to všechno řádění mělo nějaký pevnější  základ. [singlepic id=1731 w=420]

Má cenu psát tu o tom podschodním Tetrisu? Opakování barevnosti prosím, ale proč je tam ta divná a mizerná ďoura  uprostřed? Proč to na sebe nesedí?  Proč je to o zhruba pět centimetrů hlubší než výklenek a trčí to do dveří? A proč to není  v celé té ploše?  Kule neboli 5

Schody do pekla namydlím

[singlepic id=1733 w=420]Místnůstku máme malinkou, výšku k překonání velkou, ale že by tu musely být zrovna ty nejpříkřejší z nejpříkřejších mlynářských schodů?  Ano, jsou rozhodně díky zábradlí schodišťovitější než ta původní žebřina.  Tím ale veškeré  přednosti taky hasnou.  Humpolácká kovová konstrukce, nejsprostší  povrchová úprava v té nejsprostší šedé a pěkně vyleštěné dřevo schodnice.  Nahoru to jde dobře, ale co dolu, rychle a v běžných bačkorách?  Nemělo by se zrovna u takových příkrých schodů myslet na to, že by to taky mohlo klouzat?  Jistě, výrobce  dodává jedině hladké – šmitec, hotovo.  Že má rodina navíc miminko, které za chvílí poleze a za nedlouho bude i chodit a zkoumat vše okolo?  Přemýšlím zda by nebylo lepší, kdyby do své pracovny lezl pan hasič horolezec po stěnových úchytech, dolu mu mohli udělat  kovovou trubku.  Být já na místě Dekotýmu, tak raději oželím větší kus stěny a použiji schody s o něco mírnějším stoupáním (mimochodem nové schody mají o jeden stupeň a tu nástupní podložku méně než původní)   a poslední schod, dva otočím do místnosti – i takové italský výrobce prodává.  A rozhodně bych tvala na bílé konstrukci, když už je nedělají eloxu.  Dobrá -3

Zakrslý trpaslík stolem

[singlepic id=1732 w=420] To mám za to, že jsem dnes chtěla být hodná. A vy na mě s takovými  podměrečnými nožkami konferenčního stolku.  Pro mé oko se stal rachitickým zakrslým trpaslíkem, okolo kterého bych se bála chodit, že tu desku z těch provizorních nožiček zchodím. Taky nic proti dřevu, ale deska evokující dojem, že ji dřevorubec  odřízl z právě poraženého a jen odkorněného kmene,  mi sem tedy rozhodně nesedí. A na ty nožky už vůbec ne.  4, au




Drahokam syčícím hadem

[singlepic id=1734 w=420]Tak tuhletu krásnotu si strčte někam, tu tedy opravdu nevydýchám.  Ne proto, že bych nesouhlasila se zdůrazněním nějakého zajímavého prvku.  Teď mi dokonce  nejde ani o tu ulítlou barvu. Proč ale zdůrazňovat ještě něco dalšího zrovna tady, kde řve oranžová z každého rohu  a pro samé akcenty člověk neví kam oko stočit?  Musel být nabarven i ten spojující polosloupek? A jde opravdu tu šílenou barvu plně hodit jen na hrb mamlasům  dělňasům?  Tu opravdu vážně váhám – vidím totiž dva tyrkysové rámečky fotografií.  Kule – 5

S kytkama jste to tedy taky moc nevytrhli.   Tuším, že paní květinářka  se nadšeně zbavila zbytků od vánoc – ty košíčky s hvězdičkami  mají ladit s kubickým nábytkem?  Přemýšlel někdo o tom, jak se takové kytky vůbec pěstují?  Rhipsalis potřebuje světlo – za sloupem mu moc dobře nebude a kromě toho pro dlouhodobé pěstování potřebuje i zimní klid a teploty jen kolem 15 stupňů, pak totiž i drobně kvete. Vanilla by  v polostínu šla, ale stejně jako kolega vyžaduje dost vysokou vzdušnou vlhkost a  aby netrpěla chorobami a škůdci, tak je dobré jí často vyměňovat vzduch.  Opravdu dobře vymyšlené je i zavěšení  ve výšce ramen a výš. Neříkali jste tam všichni svorně, že ten sloup vlastně dost překáží?  No nic.  Euphorbia trucalli je pěkná a moderní.  Ovšem potřebuje na světlo a kromě toho je to pryšec – tudíž alergenní mléko a závažné poškození zdraví při požití !!!  No snad se vyššího věku Edíka nedožije, paní domu sice možná květiny miluje, ale ony zřejmě nemilují ji – všechny co byly v bytě vidět docela nahlas volaly o pomoc. Tady se ustrnu – 2 s mínusem

[singlepic id=1735 w=420]

Mrkněme na světla.  Lustr s žárovkovými baňkami se mi sem opravdu líbí. Co, ale to hnusné bodovkové svítidlo vedle říms? Já vím, už tam bylo, černé. Tož chutě do druhého u schodů. Ale na co a kam se tím svítí?  Lampička u televize?  K čemu?   Číst leda v leže pod topením, že?  No dobrá – 3

Také vám sirný dým stoupá do očí?

Mně tedy jo, ale i přes něj vidím, že zmizely původní obrazky. Nic proti fotkám rodiny s dítětem, jen se ptám proč, tak strašné ty Prahy a hrady nebyly.  A kdepak máme nějakou hudbu a repráky?  Proč se štokrletem s kytkou zazdil ten pěkný náběh stěny výklenku s římsami? [singlepic id=1736 w=420]

Přemýšlel někdo  proč byly římsy pod stropem obložené tím údajně hnusným rustikálním dřevíčkem?  Že by snad kvůli úklidu?  A pročpak se zrovna tady tak striktně vyhýbalo „sádrošům“ ?  Nebylo lepší ty původní poprskané trámy u schodiště a na stropě nějak šikovně zaklopit?  Proč se zrovna tady neudělal podvěšený podhled s nepřímým osvětlením? Proč nepadla myšlenka na nenápadné LED pásky na těch římsičkách podél stěn?  Proč mám dnes tolik proč, holoto bídná?

No nic, už vás nebudu napínat. Sčítám a průměruji  a snažím se změnit z rozlícené čarodějnice na moudrou a chápavou babku kořenářku.  Já vím, bylo to složité, času málo, práce moc, profesní renomé bez ohledu na účast v pořadu máte, tož co si dělat zbytečné vrásky, život je pes. I já vám mohu být ukradená, ale přesto vám za ten dnešní pouťový kolotoč  dám jenom tři mínus a seberu kytku za laxní přístup k autorskému dohledu.  A vězte, že jsem opravdu mírná a smířlivá, že oceňuji snahu a úmysl, že kvituji mnohem větší  vzdušnost pokoje, že pomíjím svou osobní nelibost k hlavní barevné kombinaci, že mám pochopení i pro marasmus při spolupráci s BZP.

Na závěr všechny čerty svolávám

Vážení a milí řemeslníci, na vás si nechám samostatný odstavec, protože Vy si jej plně zasloužíte. Už jsem viděla lecos, ale takový orchestr packalů opravdu ještě ne. Chvilkami jsem užasle hleděla a přemýšlela, kdepak vás posbírali, chvilkami jsem se válela smíchy.  Naposled u termitování  toho už takhle dost popraskaného trámu. No v každém případě si zasloužíte bronzový odznáček Brigáda Zpackané Práce a jako speciální odměnu přidávám plaketu – pět černých puntíků.  Do pekla s vámi a nikdy zpět !

Jakpak se proměna líbila vám?  Za hlas v anketě a komentář děkujeme



Jak se staví sen, online video dnešního dílu

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 46
Reagovat

Viděla jsem fotky na idnes a opět na mě je to barevné šílenství, navíc nemám ráda modrou. Ještě že stěny jsou bílé a světlá podlaha, to má u mě plus, ale jinak… :-(((
Obývák jak v mateřské školce, úplně vidím rozbitou hlavu batolete, jsem vědavá na oko okkvp.

2
okkvp
Reagovat

Začínám mít dojem, že štáb hraje s divákem hru, jak z toho nového interieru ukázat vlastně co nejmíň a tvářit se jaké je to geniální žužo.

Reagovat

Nejvíc mě naštvali tím přetřením trámů.

4
okkvp
Reagovat

To bych jim vyčítala nejmíň. S trámy mám ale taky výtku – vrtat ani ne centimetr vedle praskliny díru na hák s kytkou je imho docela blbost.

5
gabisollis
Reagovat

tak me se teda vubec nelibi ta modra sedaci souprava.zelena by byla lepsi plus samozrejme zeleny skrinky.

6
koc
Reagovat

dnes sem kupodivu docela dobre snesl barevne provedeni
mam jen dve namitky –
přetření trámu na bílo je s prominutím blbost :( .. prave ten tram delal utulno svoji prirozenou drevnatosti ;-)
mlynářské schodiště je nepraktické a hrozí na něm vcelku jednoduse uraz pokud si clovek neda pozor .. ale zase to ma vyhodu .. jakmile nekdo vyleze do pracovny tak se mu prave z toho duvodu nebude chtit dolu a muze udelat hodne prace .. pekne blbe se po tom leze dolu

7
koc
Reagovat

si delaj kozy ne ? .. schody za 32 000 :o

8
okkvp
Reagovat

7 – zdá se ti to málo nebo moc ?

9
koc
Reagovat

8 – toz moc .. ale je pravda ze o obchodnich cenach nemam takovy prehled .. mame v rodine truhlare a to je o necem jinem ..
na netu sem nasel celodrevene schudky s podobnou vyskou a sklonem a jsou o dost levnejsi .. nez takovou cenu tak bych radeji koupil hlinikovej žebr a lezl tam po nem :(

10
okkvp
Reagovat

tož opravdu moc v obraze nejsi ;-) Samozřejmě, že se dají najít i lacinější, ale to snad raději ani nebrat – když už to solidně vypadá, nestojí za nic materiál a provedení, případně naopak. Tohle má výhodu v principu té variabilní skládačky, ale jinak to vypadá jak kdyby to dělal nějakej italskej zemědělec jako přidruženou výrobu. … pověstná itlaská lehkost a design vysoké úrovně tomu dost hrubě chybí.

11
okkvp
Reagovat

A bodujte přátelé, nenechte si napovídat ;-)

12
RenataE
Reagovat

Nahradit mlynářské schody mlynářskými schody je celkem legrační. Patrně se dekoratéři nedokázali vypořádat s návazností těch původníchna podlahu.
„Rekonstrukce“ podlahy byla také zajímavá, zvlášť záběry, kde zasypávají rozsekanou původní podlahu podkladovým materiálem. Pár půlvteřinových záběrů odhalilo práci řemeslníků ve stylu hrc-prc-hotovo.
Barva římsy – buď jsou dekoratéři barvoslepí, nebo malíři zapomněli ve vzorníku určit správnou barvu.
Kytky na sloupu – jsem zvědavá, jak je bude paní zalévat. Bude k tomu potřebovat schůdky a stejně se nevyhne tomu, že jí voda občas vyteče na tu úžasnou laminopodlahu.
Stolek je mimo mísu jak materiálově, tak konstrukčně. Vznešeně nazvané „tetris skříňky“ pod schodištěm jsem na fotkách považovala za skladiště čalouněných sedacích prvků pro návštěvy.
Osvětlení je také ukázkou tvůrčí bezmoci – pohledové žárovky jsou v pořádku, ale proč ten otřesný lustříček na stěně?
Nejhorší je ale naprostá ignorance bezpečnosti. Já být to (brzy již) batole, tak jásám nad neomezenými možnostmi stoupat k výškám. Třeba by mi tam maminka časem umístila nějaký kobereček nebo matraci, abych si tak nenatloukla 8)))
Moje školní známka je 4. Přeci jen je to vzdušnější než původní stav.

13
okkvp
Reagovat

12 – no vida, už ten rekap ani nemusím psát :-)))
Jsi se mi určitě nabourala do kompu a celé to opsala a než k tomu napráskám pár fotek a budu to moci pustit do světa, tak budu jako opisující vypadat já ;-)

14
koc
Reagovat

10 – ja ti nevim ale stejne se mi zda presprilis 32 000 za trimetrovej kus docela nepraktickeho schodiste ..

15
RenataE
Reagovat

13 – promiň, občas se nechám vytočit :)

16
okkvp
Reagovat

RenataE – já tvůj kritický post vítám, jsem ráda, že ty problémy vidí také někdo jiný. Nakonec jsi mi ušetřila trošku písmenek, které mohu věnovat dalším lahůdkám. Čím víc se dívám na záznam, tím víc si brousím nože ;-)

17
R@dim
Reagovat

V drtivé většině případů se mi proměny líbí. Sice mívám výhrady, ale beru to tak, že to je otázka vkusu a preferencí. Toto ale, bohužel, byla noční můra. Zvoleným konceptem počínaje přes materiály, detaily a barvami konče.

18
Sima
Reagovat

I když nemám ráda modrou a oranžovou snesu jen ve velmi malé míře, tak se mi to barevně překvapivě dost líbí (teda až na tu pohovku, kam vůbec chodí tenhle pořad na ty hnusné pohovky?). Ty skříňky na zdi (jsou to doufám skříňky, které se dají otevřít? Nejsou to jen obludně tlusté police? Na pořad jsem se nedívala, viděla jsem jen fotky na idnesu.) vypadají zajímavě – a jako nechtěná prolézačka pro dítě naprosto ideálně. Ale je to teda kus plochy na utírání prachu…
Oceňuju, že tentokrát neměli tvůrci nutkání zabednit radiátory a vůbec zmenšit místnost nějakými těmi sádrokartóny… Kytky na sloupu jsou blbost nejen kvůli zalévání, ale bude se do nich při každém pohybu vrážet (i když to vypadá hezky a já sama mám kytky na každém myslitelném prostoru…). Dneska je to pro mě za tři.

Reagovat

OT: objevil jsem zajímavý český blog se zajímavý nápady a řešeními v rámci bydlení http://malinova.blogspot.com/

20
okkvp
Reagovat

Zrovna tyhle radiátory bych já při první příležitosti nějak zazdila, nebo vyměnila alespoň za nejobyčejnější ploché. Mám je v tom mém pidibytě a jsou naprosto neuklizitelné. Žebra totiž nejsou v kuse, ale vtipně šikmo přepážkované a navíc je jejich rozteč menší než u jiných typů a i štíhlá ručka neproleze. Takovéto to čistící šmátrátko také nepomůže, protože nemůže za roh na ty šikmé přepážky, a hlavně do těch rohových spojů, kde se samozřejmě prach drží samozřejmě ze všeho nejvíc. Děs běs, horší už akorát takové ty poloprůmyslové ploché nebo rourové drátěnkově mřížkové.

21
okkvp
Reagovat

19 – dík, neznala jsem, vypadá zajímavě

22
koc
Reagovat

diky za rekap .. ty jsi jim tedy dala :) .. jinak sem si spousty drobnosit nevsiml a diky tvemu rekapu bych zmenil znamku ze 3 na 4 :(

23
Misha
Reagovat

Mám dojem, že je to díl od dílu horší. Dnes se mi to nelíbí ani barevně, ani stylem … a s těmi schody bych je fakt hnala. Nenašla jsem tam nic, co by mě nějak zaujalo, takže za 5.

24
Ajda
Reagovat

Za 4! Od pětky je zachránily bílé stěny.

25
okkvp
Reagovat

V rekapu jsem nezmínila v jakém duchu jsou ty rekonstruované části Fárníkovic bytu – kuchyň mají vymalovanou v nějaké světle béžové, nábytek je asi třešeň s poměrně přijatelnými vlisy, styl středně satelitní (pardon), ložnice je hráškově zelená, nábytek sv. dub, styl střízlivý, konzervativní, koupelnu neukázali – pořád totiž přemýšlím jak autoři přišli k nápadu zrovna na takovou strakatinu. Rodina sice údajně pravila, že rádi moderní design a živé barvy, ale imho se opět projevilo, že pod pojmem „moderní“ si představuje každý něco jiného.
Vizualizace návrhu dětského pokoje vypadala dost solidně, ovšem jsem nepochopila, kde ten pokoj mají, za dveřmi s nápisem EDA byla ta zelená ložnice. Možná už jsem byla jen z předchozího moc zblblá.

26
Sára
Reagovat

Tak tohle se vážně nepovedlo. Ty schody, no hrůza. Jeden čas jsme bydleli v „domku“ s podobnými schody. Již nikdy víc. A s malým dítětem? Copak si to tam nikdo neuvědomil? Asi ne, neuvědomili si mnoho věcí (viz jako vždy skvělý rekap). A ti řemeslníci – sebrat výuční listy (pokud nějaké mají). Děs a hrůza. Než takovou rekonstrukci, to radši žádnou. Sice zadarmo, ale takový Danajský dar? Být majiteli, tak se po shlédnutí pořadu bojím, že se propadnu o patro níž. Když si představím, kolik by se do toho muselo ještě nainvestovat, aby se ty nejpalčivější problémy odstranily, tak je mi těch lidí líto.

27
okkvp
Reagovat

tak zas pozitivní pohled – dítko může od mala trénovat na horolezení jako tatínek …. normálním schodům by pomohla „vrátka“, tyhle aby od spodu podvěsili nějakou sítí.
Dolu se snad nepropadnou, liapor je výrazně lehčí než beton a ty cihly a obojího přinejmenším třetinu odklidili.

28
Misha
Reagovat

27 – tady se naskýtá otázka, kolik dítek musíš s těmito schody zplodit, aby se aspoň jedno ve zdraví dožilo dospělého věku? :o) …

29
okkvp
Reagovat

28 – no pokud odklidí Tetris a dole podestelou nějaké matrace (i před dveřmi – nahoře imho chybí kus zábradlí) a knihovnu ošetří o něco lépe než zdejší provozovatelé sjezdovek, tak to tak hrozné nebude. Sem tam nějaký otřes mozku, mnoho modřin, občas i nějaký říz do ručiček/nožiček od lanek v zábradlí (hlavu tam neprostrčí – na to jsou naštěstí normy – do obchodní sítě by se to jinak nedostalo) ….

30
Misha
Reagovat

29 – jen jestli ty ENky myslely na vynalézavé české děti, které jsou schopné vrazit hlavu kamkoliv … ale vyndat už né …

31
okkvp
Reagovat

Misha, pokud vím je ta norma dost tvrdá – díra mezi špušlema jen do 12 cm a jinde nesmí v žádné poloze prolézt šestihraný hranol o max rozměrech 15×75 cm

32
Bazinga
Reagovat

kolegyně díky za rekap. Já opět jen podle obrázků …

pro mne je stupnice 1-5 skutečně nedostatečná. Dala bych jim devítku… nabízí se, že ke spánku, ale ne. Prostě devět.

Nelíbí se mi to.

33
okkvp
Reagovat

32 – obrázky se snažím nešetřit, aby bylo z čeho získat ty správné dojmy ;-)
Pozorovat reakce je tentokrát dost zajímavé – na to, že tady není snad kromě té bezpečnosti dítek žádný funkční problém, tak jsou reakce všeobecně hodně odmítavé – v podstatě podobné jako u obýváku s hudební zkušebnou neboli modré kobky, kde bylo chyb „milion“

34
Misha
Reagovat

To bude tím, že je to opravdu oku nelahodící po všech stránkách … rozstříštěné … a hlavně nevhodně zvolené řešení do daného prostoru … do paneláku ještě snad (a stejně by se mi to nelíbilo), ale do podkroví? Mi to celé připadá, jako promarněná šance, páč tam se mohli tak krásně vyřádit …

35
okkvp
Reagovat

Misha – zajímá – co by sis v podkroví představovala jako lepší koncept ?

36
RenataE
Reagovat

Tak já zkusím svůj koncept. V první řadě bych sádrokartonem zlikvidovala niku za sedačkou. Vlastně ne, v první řadě bych vypráskala řemeslníky a pozvala jiné, kteří nelemplují a mají-li tmelit trámy a sloup, tak tmelí trámy a sloup.
Průběžný bílý kryt na radiátory s výplněmi z tahokovu, pod okny na něj navazuje bílá regálová stěna. Police některé otevřené, některé uzavřené pískovaným tvrzeným sklem. Skla posuvná v kolejničkách, mohu uzavřít různé části podle potřeby či nálady. Regálová stěna probíhá nejen pod oknem, ale i na další stěnu, kde se momentálně vyskytuje nesmyslná pidiknihovnička. Mám dost prostoru i na vestavění nenáročné audiosestavy, kabeláž probíhá za zády stěny.
Když už jsem tatínkovi vyhodila to zřejmě celkem pohodlné křeslo, tak sedačka bude také do „L“, směrem ke sloupu bude díl chaisse-longue a v prostoru taburet ze stejné řady, jako sedačka. Mám tedy opticky uzavřený relaxační a společenský prostor.
Schody ponechám původní, s výškovým rozdílem vzhledem k nové podlaze se vypořádám novou nástupní plochou v materiálu schodiště. Doplním zábradlí, ve výplni zopakuji tahokov. Pod schodištěm atypický uzavřený úložný prostor bílé barvy, mírně zapuštěný vzhledem k půdorysu schodiště, otvírací dvířka. Ten zároveň poslouží jako bezpečnostní prvek, aby mi děťátko nepropadlo.
Veškerá výmalba bílá.
Podlaha v teplejším tónu, asi jako schody (tipuju borovici, ale nechce se mi to pouštět znovu). Nebýt sponzorů, lamino by tam nebylo.
Sedačka petrolejově modrá (mám ji ráda) nebo tmavě skořicová nebo s drobným geometrickým vzorem v kombinaci žlutá-rezavá-vínová-tmavě zelená. Stolek přiměřeného rozměru, možná i kulatý z padesátých let se skleněnou deskou a spodní odkládací plochou.
Osvětlení z fotek nevyřeším, ale držela bych se asi stejných pohledových žárovek v různém provedení (stropní, aplika na sloupu atd.), možná v kombinaci s LED.
Určitě jsem na něco zapomněla, ale nechtělo se mi psát koncept 8)))

Reagovat

OT: web který může někoho z místních zaujmout, aneb jak lze nábytek z IKEA doupravit nebo-li hacknout :)) http://www.ikeahackers.net/

38
RenataE
Reagovat

Ještě poznámka ke schodům: jakkoliv jsou mlynářské schody východiskem z prostorové nouze, tak děti je zvládají dobře. Už v objevitelském věku jim je vštípeno, že „BACHA SCHODY NEBEZPEČÍ“ – a tuto informaci respektují. Problém nastává v pubertě, kdy s plnou náručí špinavého oblečení, cédéček a lahví od limonády bohorovně vykročí tou špatnou nohou 8))) Dtto dospělí.

39
okkvp
Reagovat

RenataE – díkes :-)
Moc si neumím představit, jak si asi představuješ ten kryt topení s tahokovem – já bych vyměnila radiátory za nějaké jiné – pokud by byly finance asi za sálavý panel.
I dál bych se asi lišila – poličky za sedačkou bych nechala, ale jen 1-2, bílé/mléčné sklo a jen s přesně navazující hloubkou, „zazdila“ bych jen díru za tělem sedačky + díru mezi trámy u schodiště.
Mlýnské schody a ještě ve dřevě jsou mi velmi nesympatiš – možná v tom hraje roli, že blbě vidím- když už něco příkrého, asi bych volila něco v kovu (schodnice děrované).
Nápad na sedačku s lenoškovým L dílem – to bych si asi musela napřed hodně nakoukat a „nacítit“ přímo tam. Výplň pod schody – jistě, možná by to mohla být i knihovna a schody jaksi zároveň
Tvůj koncept mi zní ale celkově dost zajímavě, byť bychom se určitě v něčem opět nesešly – já mám např z jakéhosi špatně definovatelného důvodu značnou averzi vůči přírodní borovici a připouštím ji jen pod dlouhým a silným tlakem a ještě jen zpracovanou tak, aby mi spouštěla myšlenky na zaoblené rohy a tvary běžnějšího komerčního borovicového nábytku a zařizovacích předmětů, co nejméně :-)))

40
okkvp
Reagovat

37 – Díky přestěhování a pokusu o řešení naší pidikuchyně jsem před 2-3 lety našla ikeafans.com a tudy jsem k nim našla cestičku. Ikea má mnoho much, ale pro domácího bytového designera má (dřív to bylo ale asi ještě lepší) obrovskou výhodu, že jsou u všeho na ráně i rozměry (dostatečně podrobné) a solidní popis materiálů. Osobně mi též moc vyhovuje, že doma vymyslím najedu, nakoupím, odvezu a nemusím v obchodě lítat s metrem jak debil, páčit z obsluhy materiály, když si hned nic nechci objednat a několik měsíců trnout, co mi to vlastně dojede, jako u jiných podobných ( z kiky mám např přímo kopřivku) Akorát mi v poslední době občas naježí, na můj vkus příliš rychlá obměna sortimentu.

41
Misha
Reagovat

Tak já bych to asi hodila víc do přírodna

– pro všechny dřevěné části bych volila jednotný design, přičemž nábytek a schody bych volila o odstín až dva světlejší, jak podlahu, sloup a podestu. … tady ale narážím na problém, bo třeba u ořechu je to co producent, to jiný odstín …

– dále bych volila méně příkré schody s podestou ve výši jednoho schodu. S úložným prostorem, nejl. knihovnou pod schody souhlasím.

– Tu podestu bych plynule protáhla až ke zdi pod okny jako takové malé pódium, do rohu bych frkla pár polštářů na sezení, rohovou lampičku na zeď a vytvořila tak koutek ke čtení a hraní … pod ní by mohly být umístěny třeba zásuvky na kolečkách …

– Přemýšlím, jaký je důvod neprohodit část televizní s částí sedací, protože v takovém případě by se jednak ta nika s policemi dala lépe využít a druhak by tam byl prostor ještě aspoň na jedno křeslo … k těm dvou bobíkům … ale je to jen takový okamžitý nápad, možná mi unikl nějaký podstatný důvod, proč dodržet stávající rozložení, a možná mám blbý odhad na celkovou dispozici místnosti..

– radiátory bych volila ty placaté, nevím, jak se jim oficiálně říká … jinak se s tou zdí tam asi moc dělat nedá a teď nemám čas o ní víc popřemýšlet …

– „zajímavý prvek“ nad pohovkou bych ponechala v bílé, jakožto i stěnu nad ním … no a o barvě stěn právě přemýšlím, protože na takovou haluzňu je bílá moc bílá … minimálně zeď za schody a rohová zeď pod „zajímavým prvkem“ by chtěly nějakou barvičku … a já se rozmýšlím, jestli jako kontrast k teplému dřevu volit olivovou zeleň (a tu samou použít u pohovky a křesla v kombinaci se zelenými a oranžovými polštáři), nebo nebo volit teplou okrovou a k tomu modré křeslo a pohovku mít v kombinaci s modrými a okrovými polštáři

Tož tak … Každopádně bych si musela sednout a pořádně si to promyslet a rozkreslit :o)

42
okkvp
Reagovat

Misha – díkes. Protažení podesty do odpočivného podia je dobrý nápad. Prohození tv proti světlu ale nikoliv, navíc se pak kouká sice na tu hezkou římsu, ale i na dveře a to až tak pěkné není, tady ale zásadní problém ta Tv.
O použití barvy ve výmalbě jsem též přemýšlela – pokoj je na severozápad – tož se nabízí nějaká světlá teplá, ale nevíme jaká je tam tepelná pohoda v zimě a v létě – střecha se přece jen může ohřívat, dýchá tam též horce město a ulice – máme podobný pokoj tady v domku a po mnoha zkouškách jsme došli k variantám světlonce šedé – teplé barvy máme na křeslech a několika doplňcích (jasně červená)

43
Misha
Reagovat

Jo to máš pravdu … ta okna mi nedošla … no v tom případku asi není jiná možnost … Tak potom bych na tu podestu zřejmě navázala nízkými komodami ve stejném odstínu po zbývající délce zdi … s televizí zřejmě v těch místech, jak již bylo navrženo … nad to bych pak přihodila 3 jednoduché asymetricky rozvržené police o délce 1/2 a 2/3 délky stěny na knihy či nějaké pracholapky …

Ale furt mi tam nehrajou ty bobíky … asi bych tam raději volila rohovou sedačku (koneckonců, když už bych měnila ty radiátory, tak už by se tomu jejich umístění přizpůsobilo) a menší křeslo nebo fatboy …

No a niku za sedačkou bych pak mohla využít třebas k zajímavějšímu osvětlení pomocí podsvětleného obrázku zapuštěnému do stěny … či tak něco … ovšem to je zatím jen ve stádiu nedořešeného nápadu …

44
kanárek
Reagovat

Mně se oranžová a modrá dřív líbila, ale toto je celé také čudné- třeba by bylo lepší dát to do jedné barvy a z té druhé jen doplňky. Ty visící nehezky modré římsy se mi nelíbí a příkré schody bych zakázala. Jak už tu kdosi psal, nepochybuju, že dítě je malýma nožičkama zvládne hravě, spíš se obávám o zamyšlené dospělé. Ty podivné různobarevné skříňky na mne působí chaoticky a nedomyšleně, zvlášť ty pod schody. Jako naházené krabice. Stolek se mi nelíbí též.

45
RenataE
Reagovat

39 – kryt topení – celkem jednoduchá konstrukce třeba z MDF s velkými výplněmi z tahokovu, nevím, jak to jinak popsat, kreslit nebudu. Radiátory jsem neměnila, abych zůstala v intencích proměny, jinak by šly samozřejmě pryč.
41 – fotky hrozně klamou, 17 m není žádná haluzna, je to podměrečná místnost.

46
Kapi
Reagovat

Me tam nejvic nahani hruzu ten konferencni stolek! Kolikrat se o nej do dnesniho dne flakly? neskutecna bolest do opakovanych mist. a pro dite jak otevrena kudla.

Přidat komentář