Panáček v reality show

Survivor South Africa (Finále)

30. Prosinec 2006 | napsal(a): | reality show: Kdo přežije / Survivor

Finálový díl jihoafrického Survivoru trval celkem dvě hodiny, přičemž první část byla věnovaná rekapitulaci 13.epizody a poté následoval živý přenos ze studia Magic Center v Randburgu, z něhož televize M-Net vysílala také všechny finále Big Brother. Jaké byly poslední dny trosečníků na Perlových ostrovech a kdo z nich vyhrál hlavní cenu, 1 miliön Randů?

O tom, kdo si zajistí první pozici ve finálové dvojici,
rozhodoval naprosto stejný úkol, který byl i v českém Trosečníkovi. Všichni čtyři poslední soutěžící se postavili na klády nad jezírkem a snažili se tak stát co nejdéle, zatímco je na břehu pozoroval moderátor Mark Bayly, popíjel v klidu džusík a každých deset minut odsekával jednu kládu za druhou, až zůstala jen jedna.
Zayn se sice pokoušel rozptýlit ostatními vtipkováním, ale nepovedlo se mu to a sám na to doplatil, do vody spadl jako první a soutěž pro něj skončila. Mezi zbývajícími třemi se mělo rozhodnout, kdo bude automaticky ve finále, a která dvojice se utká v dodatečném závodě. Mzi, který stál čelem k Jacindě (a zády k Vanesse), proto začal potichu v Afrikánštině s Jacindou vyjednávat a přesvědčovat ji, ať seskočí. Podle něj je to s Vanessou předem domluvené, že pak seskočí i ona, a o druhé postupové místo se v dalším boji utkají dvě holky. Jacinda tomu samozřejmě nevěřila a chtěla to slyšet přímo od Vanessy. Mzi se proto otočil… a při tom manévru ztratil rovnováhu a spadnul. Vanessa pak potvrdila, že jejich konverzaci v Afrikánštině dobře rozuměla, ale žádná taková dohoda neexistovala a bez boje se nevzdá. Jacinda se pak snažila kládu rozhoupat, také marně. Nakonec sama po 3 hodinách a 45 minutách sama spadla. Vanessa je ve finále.

Na druhý den (v pořadí 29.den na ostrovech) se konala rozhodující bitva mezi
Jacindou a Mzim. Odehrávala se na stejné opičí dráze, která byla v šestém díle Trosečníka. Bylo zapotřebí přejít vratkou kládu, vyšplhat po žebříku a přejít kládu pod mořskou hladinou, postupně sebrat tři klíče a vrátit se zpátky na prostřední plošinu. Se třemi klíči pak doplavat na vor, otevřít truhlu a složit hlavolam z dřevěných pospojovaných koulí.
Na opičí dráze měl Mzi dost velké problémy s rovnováhou, často padal do vody a musel se vracet na start. Jacinda tak získala velký náskok a skládat hlavolam začala, když se Mzi vracel teprve se druhým klíčem. Hlavolam byl ale hodně těžký (zvlášť, když je moderátor špatně informoval, že mají složit KVÁDR namísto pyramidy!), Mzimu se nakonec povedlo ztrátu neuvěřitelných deseti minut dotáhnout, protože Jacinda si s hlavolamem nevěděla rady. Pak se jí to ale povedlo složit a mohla se začít radovat, je také ve finále.

V táboře se s ní přivítala Vanessa (ikdyž by ve finále raději viděla Mziho, stejně jako televizní diváci).
Následovala vzpomínková sekvence, která je tradiční i v americkém Survivoru. Obě finalistky postupně na hořící kmen stromu zavěšovaly fotografie ex-trosečníků a na každého krátce zavzpomínaly nějakou charakteristikou. Naštěstí od americké verze to nebyla přeslazená dvacetiminutová scéna, celé se to zvládlo za 2 minuty a fungovalo to stejně dobře. Produkčně to přitom nebylo nijak náročné (kolik asi štáb stalo udělat 12 fotek?).

Na poslední kmenové radě se sešlo všech pět porotců,
kteří mohli oběma finalistkám položit jakékoliv otázky, některé byly hodně nepříjemné, když se třeba Gareth ptal na okolnosti svého vyřazení nebo když Zayn zjišťoval, zda k němu Jacinda byla vždy upřímná. Právě teď se ukázalo, jak je důležité při hře taktizovat s ohledem na to, kdo pak bude sedět v porotě. Závěrečnou řeč zvládla skvěle Vanessa, její proslov byl upřímnější a hodně emotivní.

Po odevzdání hlasovacích lístků moderátor Mark Bayly urnu zavřel do transportní bedny,
nasedl s ní do připraveného člunu a střihem jsme se dostali do Randburgu, kde drahocenný náklad převezl v helikoptéře (!), přesedl do připraveného Hyundai Tucson, s ním zaparkoval přímo před vchodem do Magic Center a odnesl do studia. To mimochodem připomínalo prostředí kmenové rady v džungli, se spoustou zeleně a plápolajícími pochodněmi.

V první části živého přenosu moderátor vzpomínkovými sekvencemi představil nejlepší
momenty jednotlivých soutěžících, kteří pak vstupovali do studia podle pořadí, v jakém v jednotlivých epizodách vypadávali. Mark Bayly s každým vedl krátký rozhovor, přičemž pohotově a vtipně reagoval (přes prvotní negativní reakce na jeho osobu se v průběhu sezóny hodně zlepšil a finálový večer, i přes drobné přebrepty, zvládl výborně).
Bouřlivé uvítání čekalo na kontroverzního Nica, který se proslavil tím, jak jihoafrický štáb převezl: v jedné nejmenované tělní dutině si na ostrov propašoval cigarety, do švu kalhot si zašil zrnka kávy, do bot s dvojitou podrážkou ukryl zapalovač (ale ten mu nakonec nefungoval). Jeho prostořeké komentáře v epizodách si také přímo říkaly o vtipný sestřih s nejlepšími hláškami.

Zayn po příchodu do studia dostal od moderátora klíčky od auta,
které vyhrál ve dvanácté epizodě, diváky dojal tím, že je okamžitě věnoval svým rodičům, kteří seděli v první řadě. Na Mziho zase čekal od publika potlesk vestoje a rozhodně si ho zasloužil. Na základě diváckého hlasování byl zvolen nejoblíbenějším trosečníkem a za odměnu dostal víkendový pobyt v přepychové přírodní rezervaci Sabi-Sabi.

Diváky pak čekal ještě sestřih nejlepších scének ze soutěží, problémů se sháněním potravy a otravným hmyzem. A pak už do studia společně vešly obě finalistky, Vanessa a Jacinda. Po shlédnutí jejich medailónků už se šlo rovnou na věc. Mark Baly odemknul truhlu a přečetl hlasovací lístky. Velice těsně, v poměru 3:2, byla Posledním trosečníkem korunovaná Vanessa a odnese si 1 milión Randů!

Po nadšené gratulaci pustil štáb divákům záběry z hlasování jednotlivých porotců. Vlastně se opět hlasovalo podle kmenové příslušnosti: Aguilané Mzi a Brigitte volili svoji Vanessu, Rananě Gareth a Lezel zase Jacindu. Vše tak rozhodl Zayn, který dal přednost čestnější Vanesse. Viditelně zklamaná Jacinda (která si byla svým vítězstvím až moc jistá) si tak musela svůj pohář hořkosti vypít až do dna. Moderátor pak slavnostně oznámil, že v roce 2007 se bude stoprocentně natáčet druhá řada. Na tiskové konferenci pak ředitel vlastní tvorby Carl Fischer nechtěl upřesnit,
kde přesně se bude odehrávat, pouze slíbil, že to bude opět nějaký vzdálený tropický ostrov a že moderátorem bude „velice pravděpodobně“ opět Mark. Na webových stránkách je nyní možné najít anketu, v níž se diváci vyjadřují k tomu, co na druhé sezóně změnit. Osoba moderátora už tolik nevadí, dvě třetiny hlasů je ale pro to, aby mezi trosečníky nebylo vybráno tolik modelek. Každopádně, pokud se vyvarují ještě některých chyb v produkci, diváci se mají na co těšit.

video ke stažení

– Survivor South Africa: Epizoda 13 část 1, část 2, část 3, část 4 (celkem 730 MB, Spread-It)

související články

Survivor South Africa: Chystá se druhá řada!
Survivor South Africa (12. díl)
Survivor South Africa (11. díl)
Survivor South Africa (10. díl)
Survivor South Africa (9. díl)
Survivor South Africa (8. díl)
Survivor South Africa (7. díl)
Survivor South Africa (6. díl)
Survivor South Africa (5. díl)
Survivor South Africa (4. díl)
Survivor South Africa (3. díl)
Survivor South Africa: Když dva dělají totéž…

Kdo přežije / Survivor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
Lylek
Reagovat

Pánej jo.oni mají takové dobré díly..nabité ději a taky spoustu taktiky a to finále taky super..a mají druhou řadu..závidím jim, proč to prima taky neudělala?:-( je to fakt škoda..

2
Lylek
Reagovat

P.S. jake jsou ty ofic. stránky?

3
Petr Novák
Reagovat

I já jsem fandil Mzimu – škoda, že nevyhrál. Ještě bych rád dodal, že jeden milion Randů je asi 2 984 000 Kč.

Lylek: odkaz je uveden hned na prvním řádku

4
Momo
Reagovat

To je ale smršť, jak od Blizzardu.

5
Momo
Reagovat

A jdeme do finále,
už je to sposta dní,
co ztrapnila nás,
Prima poslední.

Přidat komentář