Panáček v reality show

Survivor South Africa: Když dva dělají totéž…

24. Září 2006 | napsal(a): | reality show: Kdo přežije / Survivor

Souběžně se štábem televize Prima natáčelo na Perlových ostrovech svou verzi Trosečníka (Expedition Robinson) ještě několik dalších zemí. Všechny štáby přitom využívaly zázemí švédské společnosti Strix, soutěžící například chodili do stejného prostředí kmenové rady, soutěže se odehrávaly ve stejných kulisách. Jak si ale s natočeným materiálem jednotlivé štáby dokázaly poradit? Podívejme se například na verzi, kterou připravila jihoafrická televize M-Net. Něco máme totiž společného: i pro ně to byla jejich premiérová řada.

Svoji verzi pojmenovali Survivor South Africa: Panama, účastní se jí celkem 14 soutěžících, kteří se po dobu 29 dnů mezi sebou utkají o výhru v hodnotě 1 milión Randů (přibližně 2.9 miliónu Kč). Soutěžící jsou rozděleni do dvou kmenů: modrý Aguila (ze španělského slova orel) a červený Rana (španělský název pro žábu).
Mimochodem, netušíte, proč Češi nepoužili místo Ještěrek a Krabů také lokální názvy Lagartas a Cangrejos? (Vlastně je to jedno, stejně jim moderátor z kdovíjakého důvodu říká pořád severní a jižní kmen.) Se jmény všech jihoafrických soutěžících jsme se mohli seznámit už v úvodních titulcích první epizody, které jsou mimochodem nastříhané na stejnou hudbu jako český Trosečník (viz připojené video).

Celou soutěž moderuje Mark Bayly, 36-letý příležitostný herec, který se nyní od zahájení vysílání Survivora téměř přes noc stal novou mediální hvězdou.
Je velkým fanouškem americké verze této soutěže a je dobřě vidět, jak má pečlivě nastudovaného moderátora Jeffa Probsta. Hned na uvítanou si pro soutěžící připravil jeden vtípek: zatímco si ještě všichni mysleli, že malým letadlem letí před začátkem hry na tiskovku, piloti dostali pokyn, aby rozsvítili různé výstražné kontrolky, nasimulovali technické problémy a nouzové přistání na přistávací ploše za vesničkou San Miguel. Teprve, když vyděšení soutěžící vyklopýtali z letadla a viděli moderátora, pochopili, že hra právě začala.

Mark Bayly je bez dlouhých řečí rozdělil do týmů a předal jim dva malé batůžky. Ze svých věcí si mohli vzít jen to, co se vešlo právě do těchto batůžků. Každý tým pak dostal mapu a začal první soutěžní úkol:
ve vesnici San Miguel měli podle mapy najít kanystry, naplnit je benzínem a seběhnout do přístavu. To vše za hlasitého povzbuzování místních dětí, které už jsou asi zvyklé, že jim tu každou chvíli pod okny běhají tu Švédi, Řekové, Holanďani, Jihoafričané nebo …Češi. Při hledání kanystrů si jedna soutěžící tak trochu „vypůjčila“ obrovskou požární sekyru, což asi nebylo v herním plánu, ale při stavbě přístřeší se pak docela hodila…

Kanystry s benzínem potřebovali do člunů, kterým se pak týmy dopravily na ostrov Black Pearl
(neboli Platenereas). Na samotný břeh sice museli kousek doplavat, ale to málem skončilo tragicky: jeden soutěžící z modrého týmu Aguila se začal topit! Naštestí ho zachránil člen druhého týmu (což je pak stálo vítězství), protože štáb tuhle situaci podcenil a poblíž nebyl nikdo ze záchranářů. Na břehu závod pokračoval během do strmého kopce, kde pak soutěžící našli své vlajky, které měli dopravit do cíle na pláži.

Závod vyhráli Agulia, kteří tak mohli za odměnu obsadit právě tento ostrov.
Dostali truhlu se zásobami (pytel rýže, lano, mačety, pánev wok a nepromokavé plátno na střechu) a mohli hned začít stavět přístřešek. Druhý tým musel nasednout opět do člunů na hodinovou plavbu na ostrov Lost Island (Saboga). Kvůli velkým vlnám ale mohl člun přistát až na opačné straně ostrova a trosečníky čekal úmorný čtyřhodinový pochod džunglí do tábora, kam dorazili až za tmy, takže si ani přístřešek nemohli včas postavit.

Druhý den se konal závod o imunitu, který už sami dobře známe: táhnutí stěžně zpátky na vor.
Je dobré připomenout, že tyto soutěže natáčejí stejní švédští kameramani jako u Trosečníka. Před začátkem úkolu si celou trasu kamera pro diváky u obrazovek „proletěla“, včetně záběrů pod hladinou, klíčového místa křižování lan a principu závěrečného postavení stěžně na voru. Po odstartování závodu tam moderátor Mark Bayly nestál jako tvrdý I, ale závod průběžně komentoval, tak jsme stále veděli, kdo je ve vedení. Sestříhané to bylo také o něco lépe (viz ukázka). Navíc v tomto případě tam nikdo „nespadl na kokos“, takže oba kmeny byly vyrovnané až do konce a modří Aguila vyhráli jen o zlomek sekundy.


Odměnou jim byl bůžek imunity-opět nějaké poleno se stuhou. Alespoň že Jihoafričané našli v lese o něco lepší kus dřeva:

Zdá se vám, že tato úvodní epizoda je pořádně našlapaná dějem? A to jsme teprve ve 30. minutě! Poražený tým červených, Rana, nejde na kmenovou radu ten samý den, ale mají ještě celý jeden den na přemýšlení a taktizování. A diváci o to nepřišli.
Mohli jsme vidět, jak ostatní kritizují nejstaršího člena, Dona, že nepřiloží ruku k dílu na stavbě přístřeší (ten si místo toho dělá manikůru) a rozebírají příčinu neúspěchu v soutěži o imunitu. Na sousedním ostrově v táboře Aguila zase sledujeme zajímavého soutěžícího s vysokoškolským titulem a s divným jménem Mzi, který se rozhodl chytat ryby na udici, ostatní se mu zpočátku smáli, ale zmlkli, když skutečně chytil první rybu. A další den chytil dokonce tři. A to prosím stále mluvíme o ostrově Plateneras, o kterém Češi tvrdili, že tam žádné ryby nejsou…

Kmenová rada se odehrávala stejně jako v Trosečníkovi jenom s několika malými rozdíly:
moderátor se uměl ptát soutěžících a ti mu neodpovídali jedním slovem (nebo trapným mlčením) a při vytahování lístků z urny Mark Bayly oznamoval průběžný počet hlasů. Jako první byl poměrem hlasů 4:3 vyřazen Don. Součástí závěrečných titulků bylo jeho vyjádření k vyloučení se záběry na soutěžící, kteří na lístek napsali jeho jméno. Žádný ústupek hlavním sponzorům, ti se vyřádili o reklamních přestávkách a logem v rohu obrazovky.

No, třeba to byla jen náhoda. Podívejme se pro jistotu ještě na obsah druhé epizody.

Soutěž o odměnu se jmenovala „Obrácené sumo“. Vždy dva soutěžící z každého družstva nastoupili do vyznačeného kruhu,
byli k době přivázáni pevným lanem a neměli za úkol se z kruhu navzájem vytlačovat, ale co nejrychleji se dostat mimo kruh a dosáhnout pro svůj kolík v písku. Vlastně to bylo taky přetahování lanem, jako v Trosečníkovi, ale přehlednější (viz ukázka). Hrálo se na tři vítězství, s přehledem vyhráli Aguila 3:0 a odnesli si odměnu: rybářskou síť a škrtátko na rozdělání ohně. Červení mají smůlu, zůstanou už čtvrtý den bez ohně (UPDATE: v tuto chvíli ani po devíti dnech nemá červený kmen Rana oheň! Neuvěřitelné.)

Další den se konala soutěž o imunitu s názvem „Děla“. Pravidla není třeba vysvětlovat, vidět jste to mohli včera v Trosečníkovi. Jihoafričany můžeme pochválit za dobrou pdkladovou hudbu,
ale jinak subjektivně řečeno byl sestřih na Primě lepší (viz ukázka). Tentokrát prolomili řadu proher červení Rana, kteří přišli na stejnou spásnou myšlenku jako čeští Krabi: dělo v závěrečné rovince raději táhnout než tlačit. Myslíte si, že poražení Aguila hned po závodu fňukali, že je tento úkol nespravedlivý? (Nemusíte odpovídat, to je jen řečnická otázka). Co se týče úkolů v Survivor South Africa, tak všechny v dosavadních třech epizodách byly fyzicky náročné. Teprve až v dnešním 4.dílu by měla být jedna logická hádanka.

Krátký pohled na časomíru: 24.minuta. Co nás ještě čeká v posledních 20 minutách? Aha, taktizování o kmenové radě v Aguila, vytváření aliancí, přetahování o hlasy, rozhovory se soutěžícími…
Blízko vyřazení se najednou ocitl mladík Sam, který se při rozdělávání ohně (za použití vyhraného škrtátka) ostře pohádal s Mzim a málem to skončilo jejich rvačkou. A navíc některým se nelíbí, že se Sam až moc kamarádí s Brigitte (sexy modelkou z pánského časopisu FHM). Kmen se rozdělil na dvě aliance a Sam se musel hodně snažit, aby na svou stranu získal rozhodující čtvrtý hlas. Škoda, že všechny dialogy hodně rušilo šumění moře. Bylo sice slyšet, že jihoafričtí zvukaři dělali v postprodukci co mohli, aby zvuk moře odstranili, ale ne vždy se to dařilo. Ale pořád lepší vidět taktizování s nekvalitním zvukem než vůbec žádné, že… O kmenové radě už jen telegraficky: perfektní rozhovor moderátora se všemi soutěžícími, Sam vyřazen v poměru 4:3.

Survivor South Africa: Panama vysílá placená televize M-Net od 3.září každou neděli v 18:00. První epizoda dosáhla největší sledovanosti ze všech reality show vysílaných touto televizí, dívalo se 1.2 miliónů Jihoafričanů (což bylo dokonce víc než u finále všech Pop Idol a finále Big Brother). Je docela zajímavé sledovat, co se za použítí stejných kulis a ve stejných podmínkách dá také vytvořit, proto se na Panáčkovi k jihoafrickému Trosečníkovi určitě ještě v budoucnu vrátíme. Podle ukázek by se v některém příštím díle měl objevit také úkol „Hrobař“. Snad tak konečně pochopíme, o co tehdy vlastně šlo…

videa ke stažení

– Znělka Survivor South Africa:Panama (3 MB, Rapidshare)
– Soutěž o imunitu: Stěžeň (11 MB, Rapidshare)
– Soutěž o odměnu: Obrácené sumo (9 MB, Rapidshare)
– Soutěž o imunitu: Děla (10 MB, Rapidshare)

Kdo přežije / Survivor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
Toony
Reagovat

Přílet a znělka Survivor South Africa: Panama – video (3min.)
http://www.youtube.com/watch?v=uEXrMhUzHF0

2
Xorxe
Reagovat

znelka a prilet je opravdu jiny kafco nez u nas. kdyby chtel nekdo hodit i zbyly videa na youtube byl bych vdecnej. z rapidsharu se sdilenou IP nic nestahnu a docela rad bych videl, co by mohlo byt, kdyby na prime nedelali diletanti. jsem docela rad, ze se potvrdily moje slova, ze nejde tolik o penize, ale ze lidi co to delaj, musej znat svoji praci.

3
Surgo
Reagovat

Xorxe: Je jasny, ze je to hodne o lidech co to delaj. Koukni se kolem sebe (jestli jsi v CR) koho vetsina lidi vezme na nejakou praci. Jsou ti nejvhodnejsi, nejlepsi?

O penize trosku jde. U naseho trosecnika jsem si nevsim tak vymakane techniky strihu a prechodu obrazu. Znelka Survivor South Africa je delana pomoci technik pouzitejch ve Star Wars a za to dost zaplatili.

4
Nick Flyer
Reagovat

Tak znělka je dobře udělaná. Ti to asi nedělali na poslední chvíli jako Prima.

Surgo: co je ze Star Wars? Ty přechody? To mi až tak převratné nepříjde.
Ale i tak je ta znělka super

5
Petr
Reagovat

Jeeee, tak se na tu ceskou verzi nedivejte, kdyz se vam to nelibi. Porad si budete jen stezovat. Kdyby to cesi delali jak jihoafricane, tak zase budete rikat, jak to udelali cesi trapne. Stahujte si cizi verze a nekoukejte na ceskou a dejte pokoj.

6
Anarvin
Reagovat

Pro Petra – jiste sis vsiml, ze je ceska verze dil od dilu lepsi. Kdyby nikdo nekritizoval, jiste by tomu tak nebylo…

7
Gorila
Reagovat

Survivor South Africa: Panama je k mání přes torrenty.

8
Petr
Reagovat

To Anarvin: A ty sis asi bohuzel nevsiml, ze cely Trosecnik je predtoceny, tudiz zdejsi kritika muze mit vliv leda na velke finale. Kez by mela, protoze SMS hlasovani je opravdu hrozny napad.

9
Nick Flyer
Reagovat

Petr: to je. Kdyžtak běž na http://www.petitiononline.com/smstrose/petition.html a pošli to dalším lidem.

10
Mo
Reagovat

Ta petice je na pytel, škoda se udála na chování soutěžících a zničení série.
Hlasování na konec nás nemusí zajímat, my ty milióny nedostaneme.

11
David
Reagovat

Ahojky chci se zeptat kde mohu vzít americké verze a jestli jsou k dostání s českým dabingem!!!

Přidat komentář