Panáček v reality show

Česká televize připravuje Dragons‘ Den

12. Říjen 2008 | napsal(a): | reality show: Den D

Neuvěřitelné se stává skutečností. Česká televize připravuje do vysílání vlastní verzi úspěšné reality show Dragons‘ Den (česky se bude jmenovat Den D). Tento pořad vznikl původně v Japonsku (pod názvem Money no Tora), ve Velké Británii nedávno veřejnoprávní BBC odvysílala už jeho šestou řadu, ale znají jej rovněž diváci např.z Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Finska, Nizozemí a Izraele. V USA jej Mark Burnett teprve do vysílání chystá (pod názvem The Shark Tank). Nejedná se ale o žádnou nekonečnou kontejnerovou reality show, tento pořad se snaží podat pomocnou ruku zejména začínajícím podnikatelům, kteří potřebují získat počáteční kapitál.

Kdo se může přihlásit?

Přihlásit se může jakýkoliv začínající podnikatel nebo již existující firma, která nabízí nějaký jedinečný produkt nebo má zajímavý obchodní nápad a potřebuje získat peníze na jeho realizaci, na rozšíření výroby, propagaci či distribuci. Částka, kterou mohou v tomto pořadu získat od investorů, se v české verzi musí pohybovat v rozmezí od 200.000 Kč až maximálně do 1,5 miliónu Kč. Přihlásit se můžete zde.
Panáček radi: Velkou šanci mají zejména autoři pozoruhodných vynálezů, které na trhu ještě neexistují, mohly by se stát hitem a přinést investorům velké zisky. Například různé zlepšováky do domácnosti, do kuchyně, potřeby pro domácí mazlíčky, udělátka pro kutily a zahradkáře (viz nápady v Receptáři Přemka Podlähy). Uspět mohou i studenti s nějakým internetovým projektem, příležitost je to i pro ženy v domácnosti, které přišly na netradiční nápad na podnikání, např.na nějakou kulinářskou specialitu (viz úspěch Marlenky).

Prezentace obchodního záměru

Na základě vyplněných přihlášek si Česká televize pozve autory těch nejzajímavějších projektů, aby své myšlenky v osudný „Den D“ odprezentovali před skupinou pěti významných investorů, kteří se rozhodnou, zda do projektu vloží své vlastní peníze a zkušenosti. Pětice milionářů pochází z řad velmi úspěšných podnikatelů, v britské verzi se jim říká Draci (Dragons). Na začátku dostane soutěžící 1 minutu na stručnou prezentaci projektu (v britské verzi 3 minuty), kdy musí vysvětli, v čem jeho nápad spočívá, kolik penez požaduje a kolik procent své firmy na oplátku investorům nabízí.
Panáček radí: 1 minuta je hodně krátká doba, proto ji maximálně využijte, důležitý je už první dojem, srozumitelný projev a praktická ukázka hotového produktu.

Pod palbou otázek

Po úvodní prezentaci se ke slovu dostávají investoři, kteří se mohou zeptat na cokoliv, co jim na projektu nebylo jasné, u vynálezů se zajímají o patentovou ochranu a případnou konkurenci, ale zejména rozebírají finanční stránku celého podnikatelského záměru (objem dosavadního prodeje, obrat firmy, čistý zisk, obchodní plán na nejbližší 3 roky). Pokud soutěžící všechna čísla nezná, může si do studia pozvat Advokáta, který je s touto problematikou seznámen (firemní účetní).
Panáček radí: Pokud máte nějaký vynález, zajistěte si včas patentovou ochranu, jinak se po odvysílání pořadu můžete snadno divit, když svůj výrobek najdete třeba v Makru s nálepkou Made in China. Připravte se na hodně důkladný výslech, investoři si vás pořádně proklepnou, mohou se zeptat i na to, kolik vlastních peněz jste do podnikání vložil, kolik máte půjček, kolik máte na účtu v bance, jestli nedlužíte nic finančnímu úřadu, jestli jste už dříve nezkrachoval a nechcete vytunelovat i tuto novou firmu apod. Na všechny otázky nemusíte odpovídat, ale co řeknete před televizními kamerami, to se taky odvysílá.

Rozhodnutí investorů

Pokud milionář po sérii otázek dojde k závěru, že ho projekt nezajímá, oznámí soutěžícímu, že z této „aukce“ odstupuje. Jeho rohodnutí je neměnné, už ho nesmí vzít zpět. Když všech pět investorů oznámí, že nemá zájem, prezentace končí a podnikatel odchází s prázdnou. Cílem je získat celou částku, kterou soutěžící na začátku oznámil. Může ji získat klidně od jednoho z pěti investorů, ale také se stává, že investor nabídne jen část, zbytek musí podnikatel získat od dalšího milionáře. Pokud se mu to nepodaří, rovněž odchází bez peněz. Investoři za své peníze požadují procentní podíl ve firmě. Pokud je podnikatelský záměr riskantní, milionáři mohou požadovat větší podíl ve firmě, pak je jen na podnikateli, jestli na to přistoupí anebo se pokusí vyjednat lepší podmínky obchodu. Uzavřením dohody s jedním nebo více investory získá podnikatel nejen potřebné peníze, ale také zkušenosti nových obchodních partnerů, kteří mají mnohdy velmi dobré kontakty a mohou podnikateli pomoci dostat jeho výrobek na trh.
Panáček radí: Investoři nejsou žádná charita, své peníze vloží jen do těch projektů, kde očekávají návratnost a pravděpodobně slušný zisk. Chybou je požadovat příliš velkou sumu peněz (1,5 miliónu), když by se investorům nevrátila ani za 10 let. To bývá občas důvod, proč nakonec soutěžící odchází bez peněz.

Pro koho je pořad určen?

Přestože bývá v pořadu hodně zábavných momentů (např.různé bláznivé vynálezy), stále se jedná spíš o seriózní kontakt podnikatele se skupinou investorů, často se zde používají ekonomické termíny, kterým ne každý běžný divák porozumí. Rozhodně by tento pořad nikdy nezakoupily komerční televize, není divu, že stejně jako v případě BBC, se tento pořad více hodí na obrazovku veřejnoprávní České televize.
Panáček radí: Vyplněním přihlášky získají čeští podnikatelé ještě jednu zajímavou příležitost: dostanou se zdarma na televizní obrazovky, kde mohou své firmě udělat reklamu. A pokud by třeba od investorů nezískali ani korunu, stále je tu šance, že si jich v televizi všimne někdo jiný, kdo jim po odvysílání pořadu nabídne obchodní spolupráci…

videa ke stažení

– Všechny epizody ke stažení

Den D

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
TK
Reagovat

Teď už jen zbývá otázka, kdo bude Drakem v české verzi. Že by Kožený?

Reagovat

TK, přesně tak, taky mě zajímá, kdo bude v české verzi nabízet peníze. Jinak hodně dobrý článek, díky za něj.

3
drak
Reagovat

tipuji Horáčka

4
dG
Reagovat

2drak: dobrý tip, ten by se tam opravdu hodil. Nevíte, kdy bude v ČT odvysílán první díl?

Reagovat

Letos už těžko. :-)

6
TK
Reagovat

dG:
Počítám, že nejdříve se s tím setkáme tak začátkem příštího roku.
Teď držím palce, aby se jim přihlásili nějací zajímaví uchazeči. Na těchto serveru se budeme snažit tento pořad co nejvíce propagovat. Škoda, že ČT třeba neodvysílala několik britských dílů, aby se podnikatelé podívali, o co vlastně jde.

A doufám, že se na ČT někdy setkáme i s českým The Apprentice :-)

7
Lukáš Franta
Reagovat

S Apprentice těžko, ten propadl i v Německu. Jsme trošku jiná povaha coby národ, i DD je docela riziko…

8
TK
Reagovat

Lukáš Franta:
Já vím, že to je nereálné, proto jsem taky připojil smajlíka.
DD by sice mohl být pro ČT méně finančně nákladný, ale nezdá se mi, že by zatím na tento pořad dělali nějakou výraznou promo akci, což je škoda. Aby si to podnikatelé nepletli, že to je jen naučný pořad o tom, jak dostat nějaké dotace z EU.

9
Ajax
Reagovat

Hele jakmile má prsty ČT v nějaké zahraniční reality show nebo podobným pořadu, tak z toho vznikne nuda. Například Hodina pravdy je všude jinde ve světě napínavá show, u nás rodinná zábava, ale spíš nuda. Kolik lidí se těšilo na Udělám cokoliv a co z toho vzniklo. Star Dance mě taky moc nebaví, ale tam je pravda, že ten původní formát od BBC zas nenabízí nic extra, každopádně zajímavěji to dělat jde. Českým divákům to ale asi stačí, potom Psí život, to je tuším někde ve Švédsku hodně emotivní pořad co se vysílá v prime timu, u nás to běží někde odpoledne a málokdo ví že to vůbec existuje. Prostě nečekejte žádný zázraky, ačkoliv u nás Nova a Prima už zmršili hodně reality show, tak pořád to je aspoň trochu ke koukání, takže bych volil tyto pořady na komerční tv, a asi víc na Primu. Například Nic než pravda je díl od dílu lepší….

Přidat komentář