Panáček v reality show

Na nože 10.díl – Jarda se žení

12. Listopad 2010 | napsal(a): | reality show: Na nože!


Finále gastronomické reality show Na nože se blíží a síly se vyrovnávají. Díky „kouzelné zástěře“ jsou v hře pořád dva amatérští kuchaři a tři profesionálové. Dnešní díl se ale mimo vaření ponese hlavně ve znamení Jardovy svatby.

1. den – Privátní kuchaři

Aby Zdeněk Pohlreich zjistil, jak se jeho svěřenci stravují, vydal se za nimi do jejich bydlení (nějak to bydlení jde pořád mimo mě a dost mi to tam vadí). Jaké bylo jeho překvapení, když v kuchyni našel prasklé párky. Sebral tak všechny soutěžící a odvezl je před supermarket k prvnímu úkolu.
Každý soutěžící dostal tisíc korun, patnáct minut a musel vytvořit luxusní nóbl menu pro dvě osoby. Na samotné vaření pak měli třicet pět minut.
Už samotný nákup dělal soutěžícím potíže. Nejhůř na tom byl asi Petr, který nemohl sehnat chřest a musel jej během okamžiku nahradit hlívou ústřičnou. Jak nám později Zdeněk vysvětlil, Petr se sekl o měsíc a není se co divit, že chřest nemají.
Ale ani ostatní na tom nebyli nejlíp. Přece jen supermarkety nejsou stavěné pro rychlé nákupy.
Jak se nakonec ukázalo, bylo tisíc korun pro soutěžící příliš. V průměru stály nákupy 250kč. Uvidíme, jak se jim šetrnost vyplatí nebo vymstí.
Po návratu do kuchyně se soutěžící hromadně vrhli na vaření. Iveta ale zahájila vaření pauzou. Zato Jarda, jako pravý profík, se do toho pustil s vervou. Za své tygří krevety byl sice mírně pokárán, že to není moc vhodné jídlo na privátní večeři. Naproti tomu ale za chuť byl zase pochválen.




Petr do svého jídla použil tajnou ingredienci z lékárny, lecitin. Jeho tolstolobik s nudlemi a pěnou, která si zachovala hustotu díky již zmíněnému lecitinu byl podle Zdeňka vhodných jen pro Rusko.
Iveta vsadila na jednoduchý steak z lososa s bramborou ve slupce a koriandrovou omáčkou. Po právu byla zkritizována a profíci si to opět užívali.
Robert se svou telecí kýtou, špenátem a gratinovanými brambory asi relativně trefil do zadání. Nicméně gastronomicky to nebyla moc bomba.
Lukáš pro svého pstruha hledal zajímavou prezentaci. Nakonec zvolil kari omáčku a nudličky z mrkve a cukety. Ačkoli to nebylo dokonalé získal za jídlo imunitu.

2. den – Svatba

Další den začal zvesela. Jarda se se všemi (I s Ivetou) rozloučil a odjel na svou vlastní svatbu.
Na zbylé čtyři soutěžící čekal další boj o udržení. Náhodně si vylosovali hlavní surovinu na vaření.
Iveta šla jako první a vylosovala si uzený hovězí jazyk. Srandu z toho měli opravdu všichni. Petr dostal telecí ledvinu, Robert garnáty a na Lukáše zbyl králík.
Soutěžící dostali sedmdesát minut na přípravu těchto delikates spolu s přílohou a omáčkou. Delikatesy nejsou myšleny ironicky, jedná se totiž skutečně o vybrané pochutiny všech světových restaurací.
Po startu se každý smířlivě sklonil ke své lahůdce a začal přemýšlet. Iveta místo přemýšlení nad výtvorem začala vymýšlet, jak se vaření vyhnout. Ostatní, překvapivě, se snažili ji přesvědčit, aby se pustila do práce. Po čtvrt hodině se dostala jen k tomu, že jazyk dvěma prsty hodila do vařící vody a začala krájet zeleninu.
Petr se s ledvinkami taky setkal poprvé v životě.
Aby soutěžící nedopadli úplně katastrofálně zapojila se porota do jejich vaření. Hlavně teda Zdeněk a Roman. Ta-jejíž-jméno-si-nikdo-nepamatuje spíš jen tak koukala.
Ivetin jazyk s bramborovou kaší a křenovou omáčkou moc pochval od poroty nesklidil. Bylo to bez nápadu a naprosto promarněné.
Telecí ledvinky na zeleninovém pyré a spoustou dalších věcí, jejich názvy by tady asi nikomu nic neřekly a podle mě je to ztráta času vás jimi zatěžovat (Ale byly tam nějaké brambory a petržel a telecí), které vyrobil Petr byla pro porotu skvostná.




Robertovy langustýny s rizotem byly pro porotu, až na silnou chuť omáčky rovněž výborné. Ta-jejíž-jméno-si-nikdo-nepamatuje si sice stěžovala na špatně rozpuštěnou mořskou sůl, ale záhy dodala, že mít k tomu sklenku bílého vína, tak si pochutná. Občas je holka fakt trošku mimo.
Králičí hřbet v anglické slanině s nudlemi a špenátem od Lukáše byl sice přesolený, ale nandaný naprosto přesně podle požadavků.
Během celého vaření si Jarda užíval svou vlastní svatbu. Jako hostinu mu posloužil stánek rychlého občerstvení s párky v rohlíku a pivem.
Ale svatbou se tady nebudeme zdržovat, v pořadu se děly daleko důležitější věci.

Rozhodnutí

Porota sice uznala, že není lehké dělat se surovinami, které jste nikdy předtím ani neviděli, ale za více než hodinu času by to snad měl superšéf zvládnout.
Ivetu její dnešní výkon ani nemrzel a znovu svůj výkon omlouvala odporem k jazyku. I sám Zdeněk se už tvářil, že má Ivety trošku plné zuby.
Je třeba poposunout soutěž trošku víc dopředu. Proto dnes vypadnou dva. Iveta a Robert vypadávají. Ale jen z místnosti. Dnes se nevyřazuje.
Zbylí dva, Petr a Lukáš vyhráli odměnu. Podle všeho asi luxusní večeři. Nějak to zaniklo v prostřizích na večery všech ostatních

Závěr

Řekl bych, že někde asi u čtvrtého dílu se Na nože trošku zvedlo z toho dna a od té doby na té pozici stagnuje. Nějak už to trošku začíná nudit. Možná mě trošku rozmazlil Farmár hľadá ženu, ale tento díl mě opravdu nenadchnul.

Co nás čeká příště

Kuchaři ukáží své schopnosti v Pražském Buddha baru. Boj o udržení pak svedou proti samotnému Zdeňku Pohlreichovi s recepty z jeho kuchařky.

Nick Flyer

Takový pisálek co občas něco napíše a někdy o něm lidi roky neví. Sleduje hlavně domácí RS, ze zahraničních jen ty netalentové. Na panáčkovi působí už několik let, a to hlavně proto, že je to jediný web s normálním vedením. Jinak povoláním grafik a srdcem filmař. Takže v případě zájmu pište flyer.nick[áčko]gmail.com

Na nože!

Diskuze k článku

Počet komentářů: 42
1
koc
Reagovat

tak kdo pujde dnes domu ? .. jeden z amateru ? .. jinak Iveta tam podle ukázek nechce šahat na hovězí jazyk že ?

Reagovat

Pujde Iveta …. pokud ji tam teda porota nepodrzi.

3
koc
Reagovat

jj hovězí jazyk .. koukala na to jako by nikdy na sobe cizi jazyk necitila :)

4
Gabca
Reagovat

no, asi pujde…

nicmene, dat zadarmo jardovi kolo, to je trosku tlacenka, ze …

5
Ifa
Reagovat

Iveta by mela jit.

6
koc
Reagovat

4 – treba ho zadara nedostal a za to ze nebyl pujde

7
Ifa
Reagovat

Haháá, pěkný překvápko pro všechny!!! Akorát nevím, proč je Zdenda pořád takovej odměřenej a tváří se tak otráveně :-(
A Robert mě baví!!!! LOL :-))

8
koc
Reagovat

odměna .. dobrej napad

9
honza
Reagovat

Já to asi nepochopil,ale oni neměli svatební oběd?Jinak Ivet by dnes šla za obě jídla,už fakt plave.

10
Gabca
Reagovat

tak jo, odvolavam (4) :) vyresili to dobre..

11
anja
Reagovat

tož nevím jak u vás, ale u mě to iveta dneska projela na celé čáře, to její ofňování se nad hovězím jazykem jsem skousla jednou, ale když to opakovala furt uvzatě dokola… jako kuchařka ať se jde zahrabat

12
KK
Reagovat

Přesně.. Iveta a její óda na „fuj, hovězí jazyk“ mi silně pila krev.. chápu, že všem lidem nemusí být všechno příjemný, ale z principu nemusím ofrňující se děvčata, tak to možná beru moc vážně..:o)) mimochodem, ožralá panna nevěsta taky dobrý:-D

13
Jitka
Reagovat

Jak jsem Ivetě fandila, tak mě dneska velmi zklamala a to nejenom kuli jazyku, to už byla tečka. Přišlo mi, že se od té doby, co získala zástěru za svíčkovou přestala upúlně snažit. Může to být teda způsobeno tím, jak se k ní pánové „mistři kuchaři“ chovají, ale trochu mě to na ní mrzí a pokud se chovala takto jako dneska již předtím, tak se pánům (byť jsou teda neuvěřitelně namachrovaní) nedivím…. uvidíme příště

14
Míša
Reagovat

Iveta pro mě tímto skončila, Lukáš překvapil, jsem myslela, že je na tom hůř, než ona, ale zřejmě ne … mým favoritem stále zůstává Petr.

15
KK
Reagovat

Iveta mi přijde, že tak nějak celkově rezignovala.. i když to může bejt reakce na to neustálý napadání od pánů, možná už je z toho unavená..

16
Naďa
Reagovat

Iveta ztratila taky mé sympatie. Jazyk jí nemusí chutnat, ale když říkala, že si ho nedovede představit ve špičkové restauraci, tak jenom ukázala, že zatím o vaření nic neví. Jedna z našich nejlepších restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise ho má jako součást menu a je naprosto úžasný.
http://www.ladegustation.cz/cs/ceska-kuchyne/
http://gurmetklub.cz/made-in-la-degustation-boheme-bourgeoise.html
Co by asi dělala, kdyby jí dali připravovat mozeček (mimochodem taky výtečný)?

17
Pasithea
Reagovat

Přesně, přijde mi, že Iveta ví, že teď vypadne ona a už nemá vůbec žádnou snahu bojovat. To její neustálé omílání, že se jí hnusí jazyk mně už taky lezlo na nervy, ale stejně mně ještě pořád víc vadí Robert a tak bych si přála, aby vypad jak dneska s Ivetou a nebo před ní.

18
f1gurk4
Reagovat

17: Robert působí namistrovaně, asi i má důvod se svojí praxí, ale ikdyž ty „raky“ dělal poprvé tak se stím porval a udělal hezké jídlo. Zato Iveta se na to vyprdla a tím u mě skončila. Kdyby aspoň měla snahu, ale ani tu neměla.

19
Alex
Reagovat

Teda opravdu „užasná“ Jardova svatba. Pokud je jako kuchař ochotny na svatbe podavat parek v rohlíku tak opravdu nula největši…no aspon se dal ukazuje jaky je to primitiv…

20
KK
Reagovat

A nebylo to spíš myšlený jako fór? Mě to přijde docela dobrý, teda za předpokladu, že pak měli normální jídlo..:o))

Reagovat

Ja se Ivete ani nedivim, ze rezignovala. Slyset X dni od chlapu, ze stojim za … nic neumim a nemam tam vlastne co delat, to by me asi na elanu nepridalo a ne kazdej to dokaze hodit za hlavu. Bohuzel je fakt, ze z toho mohla ale vybruslit trosku vic elegantneji, protoze akce jazyk ….. ehm no nevim. nereknu, kdyby ji tam daly byci koule nebo rovnou penis nebo nejakou jinou lahudku, kterou dostavaji soutezici ve Fear Factoru :)

22
Maxx
Reagovat

U mě taky Iveta docela klesla, už jí nefandím. Asi to přeju tomu Petrovi, který je skutečně nejlepší.

Jinak dva poznatky ke včerejšímu dílu – všiml jsem si, že hudební podkres u Na nože! je hodně slabý, používá se taková nevýrazná, nijaká hudba, která vůbec nepodtrhuje aktuální atmosféru. To u Ano, šéfe ale i jiných pořadů Primy byla vždycky naopak hudba tím, co těm show dávalo grády, tady zvolili nějaké špatného hudebního dramaturga. Proto je možná Na nože! takové nemastné.

Druhý poznatek: Pohlreich často a už trochu hloupě útočí ve svých pořadech na Rusko. Chápu, že lidé co zažili komunizmus k Rusům mají odpor, ale říkat, že je jejich kuchyně příšerná (ona je, ale spoustě lidem na druhou stranu chutná, vyhledávají ji a po celém světě existují vyhlášené ruské restaurace, což Pohlreich určitě ví), že všechno od nich je špatné a že tam nemají civilizaci, je docela drsný. Jen aby Zdendovo Café Imperial nelehlo za čas popelem, místním Rusům se to asi líbit nebude =P Takže trochu pozor na pusu. Jinak v Moskvě jsem byl a to je megaměsto, tam je ta civilizace naopak neskutečně nahoře, tam se na těch nejvyšších kruzích roztáčí takové peníze a dějou takové věci, že by asi Zdéňa koukal. Praha je oproti tomu nic. Kdyby noční Praha žila jako noční Moskva, to by byl masakr. Tak to byla jen taková odbočka, Zdeněk má pravdu, že zbytek té země moc civilizovaný není, ale i tak by měl mít trochu soudnosti a nebo Prima by tohle měla vystříhávat ve jménu Zdeňkova zdraví ;-)

Reagovat

Moc se všem omlouvám, ale technika mě zradila a tak budou rekapy na Na nože a Famára o dost pozděj :-( (rada: nikdy si nic neobjednávejte z dilypronotebooky.cz)

24
KK
Reagovat

V pohodě, my mezitím pokecáme ;o) :o))

25
Lady XL
Reagovat

Fakt nevím,co to bylo s Ivetou.Tak najednou ale úplně jiná!Najednou taková ufňukaná bloncka… Já nevím,bylo to jak nahrané, tak to vše bilo do očí…uff. Že by nikdy i jako hospodyňka neviděla uzený jazyk aspoň za výlohou?? Souhlasím, že kdyby to byly třeba býčí penisy, či hlemýždi, tak je to tak nějak pochopitelné… Ale jazyk je celkem běžné jídlo (tedy až na tu drahotu). A mlít to svoje, já to nesnáším, já to tudíž dělat nebudu s láskou… Hmm A co první úkol? To taky bylo takové odfláknuté. Ježíži, evidentně neumí ryby, tak je nedělám!
Jinak mne moc s tím závěrem nepřekvapili, protože jsem si celou dobu říkala, že by bylo i proti pravidlům, aby se jeden ulejval a nesoutěžil… Ale odměna mne mile překvapila..Tak Ivet, máš příště poslední šanci….

26
Honzad
Reagovat

Petr se zdá opravdu jako suverénně nejlepší kuchař, překvapil Lukáš, kterému bych třeba TOP2 s Petrem díky sympatiím přál. No, uvidíme ;) Včerejší twist s odměnou a nevyřazováním logický a příjemný.

27
metelesku
Reagovat

iveta podle mýho rezignovala spíš z psychický únavy. a ani se jí nedivím. ta arogance z těch šulinů přímo kape. ale s úkoly by si asi rady nevěděla i kdyby byla v pohodě. naopak lukáš překvapil. je hodně kreativní. držím mu palec. původně největší mistr světa robert už trochu zmírnil a tím je snesytelnější. žezlo pana neomylnýho převzal jarda.

28
Vlk
Reagovat

Od začátku tady říkám, že tam měl zásadně každej soutěžit za sebe. Týmově maximálně o imunitu. Umíš nebo neumíš. Mně je moc líto Mirka, který, myslím si, měl fantazii (a kurzy?) a dovedl by uklohnit „ňamku“, že by se za ušima olizovali. Jenomže za tý situace, co tam byla, rezignoval.
Taky si myslím, že ta averze od pánů k Ivetě byla spíš způsobená tím, že až tak „neuměla“, než že by byla ženská. A říkali tomu „amatérství“, pač to neuměli nebo nechtěli jinak pojmenovat. „Amatér“ Lukáš jim nevadí.

29
Michal V.
Reagovat

Me se ten dil libil. Libi se mi Lukas ac amater tak je tam snaha, je tam vsechno a dre a vypada to, ze je i dost kreativni.
Nejlepsi se mi jevi asi Petr, od toho bych si nejspis nechal uvarit ;-).
Dost me zklamali s vyberem jidla v samosce, na to, ze tam nakupuje drtiva vetsina populace, tak nebyli schopny nic kloudnyho vymyslet a co horsiho ja dat nekomu litr na luxusni veceri a dostat to co podavali tak bych se citil jako osizen.
Tahle soutez ma jedinou vadu… jidlo nemuzeme ochutnat :-D, chutnaj jenom porotci ;-).

30
Rade
Reagovat

A co když Iveta byla od počátku taková, jako nyní vidíme, akorát na obrazovce to nebylo vidět? Pak chápu, že chlapi na ní byli naštvaní, když šla stále sebevědomě kupředu a ostatní vypadávali…. Stačí sestříhat pár záběrů, vynechat pár vět a ono to pak na obrazovce vypadá trochu jinak, než ve skutečnosti….

31
Skřítek
Reagovat

Trochu se zastanu Ivety – její pozice je velmi složitá, je v mužském kolektivu (a to ještě je tam pár „mistrů světa“), což samo o sobě je velmi náročné a ještě k tomu je amatérka, která v kuchyni prostě chyby (dle mínění profíků určitě neodpustitelné) dělá a dělat bude. A když se k tomu pro některé přidá pocit, že je protěžovaná Primou (+ zástěra za svíčkovou), tak to situaci fakt nevylepší. Můj pocit z posledních dílů je, že to prostě „zabalila“. Ví, že nevyhraje a už se nechce trápit. A porota by ji v tom měla rychle vyhovět, at se zbytečně netrápí ani Iveta ani diváci (škoda, že nemohla vypadnout minule po grilování)
A k tomu jazyku. Určitě nemusela tolikrát opakovat, jak je to odporné (kdyby to bylo v některém z prvních dílů, věřím, že by to zvládla lépe). Na druhou stranu – nevím, proč se má kvalitní kuchyně dělat z méně kvalitních druhů masa, na kterých se má dokazat kvalita kuchaře. Upřímně: Kolik z vás by si pro fine dinning vybralo uzený jazyk či ledvinky?

32
KK
Reagovat

30 – to mě napadlo téměř hned, ale přišlo mi to přitažený za vlasy..:o)

33
kapi
Reagovat

Stale si myslim, ze to vyhraje Lukas- ze všech moznych pohledu (vyhraje amater, lidi mu to bodou prat, ukaze se ze muze vyhrat i amatrer, lide ses nim ztotozni, pekne se o tom bude psat…a spousta dalsich)

Vubec mu to teda nepreju- takovej namachrovanej frajirek s hampejzem…

Jinak Pohlreich byl tak neprimerene nakrknutej tento dil- uplne se mi zacinal protivit- porad stejny otraveny xichty…

Asi si do pani porotkyne pekne rejpli, ze se jen opakuje. Jak si tam z toho delali „legraci“ :)

34
Maxx
Reagovat

kapi: Tak jednou je Pohlreich moc mírnej a takovej hodnej, pak zas všem vadí, že působí tvrdě a naštvaně. Taky to chudák nemá snadný, protože Češi neví, jestli ho chtějí mít v roli Ramsaye nebo v té naší lidštější :P

35
Vlk
Reagovat

Tak jestli je Pohlreich naštvanej, tak asi pro úroveň těch soutěžících, tipuju. A že v tom pořadu jim asi nemůže od plic říct, co si o jejich výtvorech myslí. Já bych si teda taky v soutěži o milion kaček (!!!) představoval jinačí kádry. A ne někoho, kdo je schopen žrát rozvařený párky…

36
honza
Reagovat

29-No ale ono v těch marketech ,nic extra sehnat nejde a když tak je to zmrzlý.Já nemít tady řezníka,kterej má kvalitní věci a když nemá tak sežene(třeba muflona,bažanta,kance,argentinu,brazílii)tak netušim co bych dělal.

37
honza
Reagovat

36-normální kuřata,který jsou fakt venku,hovězí i vepřový z malejch farem má běžně a neveze se na vlně BIO ,prostě to má a je to bašta.Teď jsem přispěl sám sobě,ale zapoměl jsem to tam dopsat.

38
kapi
Reagovat

34 – me nikdy nevadilo jakej je. Jen to byl postreh jak se mi tentokrat zdal… Nejak nechapu smysl tve reakce.

39
Michal V.
Reagovat

37
jasne rozumim, nevim jak konkretni situace, ale u nas tady za rohem v tescu maji naprosto normalni pult reznickej. Asi v te situaci meli ustoupit od nejakyho hogo fogo a mohli koupit normalni trochu lepsi flak masa (to nemluvim o tom, ze bio hovezi v tescu bejva normalne nabaleny nemrazeny taky), koupit nejakou tu zeleninu (i kdyz uznavam, ze ta tzv. cerstva zelenina co jsem nucen kupovat stoji povetsinou za pendrek ale je) atd.

dost me prekvapili, ze se s cenou nakupu drzeli dost pri zdi a rekl bych ze na tech jidlech to bylo znat

40
Goldie71
Reagovat

33

Lukáš to bohužel, nevyhraje

41
Maxx
Reagovat

38 – Reakce je naprosto jednoduchá a nevím čemu na tom přesně nerozumíš. Nevím jak ty osobně Pohlreicha v Nožích snášíš, ale jenom reaguju na to, že jednou tu jsou názory jak je v soutěži mírný, pak zas, že je moc přísný, tak se jen zase lehce pousmívám nad tím, že zavděčit se Čechům je problém jako sviňa. Teď už to snad chápeš.

42
anja
Reagovat

přiklonila bych se k Vlkovi (35), mně se taky zdá Zdenek z těch všech soutěžících takový otrávený…

Přidat komentář