Panáček v reality show

Prostřeno, denní dávka receptů: 4. týden ochutnáme Praha a okolí

22. Březen 2010 | napsal(a): | reality show: Nezařazeno

[singlepic id=549 w=420]

Prostřeno bude na TV Prima již 4. týden a poté, co jsme se minulý týden podívali do kuchyní a přibytků lidí z Brna a okolí, nyní zavítá Prostřeno do Prahy. Ženy jsou opět v mírné přesile – s Martou, Máriou a Zdeňkou budou soupeřit Dalibor a Martin. Zastoupeny budou všechny věkové kategorie. Nejmladší Marta teprve studuje na gymnáziu, nejstarší Mária je v důchodu. Kuchařské zkušenosti a dovednosti soutěžících jsou různé, všechny ale spojuje láska k vaření. Některé výtvory poznamenají tréma a boj s časem. Pozornost upoutá poslední hostitelka. Zdeňka je velkou znalkyní jídla. Umí být pěkně ostrá a na pátek si připravila luxusní menu se samými afrodiziakálními pokrmy. Jinak hlavní téma tohoto týdne zní: chování u prostřeného stolu.

Pondělí 22.3.: podnikatel Dalibor (52)

[singlepic id=547 w=420]
Týden zahájí pohodový Dalibor z pražského předměstí, kde si zrekonstruoval dům. Na zahradě má gril a kotlík, v domě vinný sklípek, v přízemí krásně vybavenou kuchyni. Jeho volný čas se točí okolo jídla, zábavy, sportu, rodiny a přátel. Považuje se za zdatného kuchaře, rád experimentuje s chutěmi. Nadchne jeho kuřecí směs s krevetami ostatní natolik, že dostane nejvíce bodů? Zapomenou hosté v jeho vinném sklípku, že během večera trochu zazmatkoval?

Úterý 23.3.: studentka Marta (18)

Marta všechny překvapí svým menu. Od tak mladé dívky očekávají něco rozevlátějšího než polévku s knedlíčky a svíčkovou. Studentka gymnázia si věří. Dokáže ve stísněné kuchyni uvařit tak náročné jídlo? A jak zabaví hosty? Zahraje jim na housle, přečte povídku, nebo připraví něco mnohem originálnějšího?

Středa 24.3.: pracující důchodkyně Mária (62)

[singlepic id=548 w=420]


Od Márie, která pochází ze Slovenska a tvrdí, že má ráda ostré jídlo, všichni čekají nějakou maďarskou nebo slovenskou specialitu a perfektní výkon podpořený letitou praxí. Budou takové její kotlety na jalovci a žloutkové řezy, na něž se už všichni těší? A jak se v průběhu týdne vyrovná s nabízenými rybami a mořskými plody, které nemá ráda, i když je nikdy neochutnala?

Čtvrtek 25.3.: gurmán Martin (24)

[singlepic id=545 w=420]
Martin jídlu opravdu rozumí. Měl tři dny na to, aby očíhl konkurenci. Teď se může předvést. Míří vysoko a nenechá nic náhodě. Sází na skvělé suroviny, chystá se na steaky z argentinského býka a další speciality, které někteří z účastníků neumějí ani přečíst. Bude to právě on, kdo se stane hostitelem týdne a shrábne výhru? Má silnou konkurenci, protože největší kritička týdne vaří až v pátek!

Pátek 26.3.: osvětářka a kritička Zdeňka

[singlepic id=546 w=420]
A je to tady! Poslední den vyšel na dokonalou Zdeňku. Všichni jsou zvědaví, jak bydlí, a hlavně, jak vaří. Kuře považuje za příliš obyčejné, všechno ví nejlépe. Její menu ale vypadá opravdu velkolepě! Ústřice, dokonce lanýž, pravý francouzský sýr a mořský ďas! Dáma a světačka se pěkně plácla přes kapsu. Jenže – ocení to ostatní? Zdeňka je asi silná soupeřka…

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

Nezařazeno

Diskuze k článku

Počet komentářů: 29
1
bara
Reagovat

moc se mi to libilo, komentář paní Zdeňky je mimo mísu.

2
RAINMAN
Reagovat

Kolik je Zdeňce let? Prej odborník na jídlo, vždyť ani příbory neumí držet pořádně!

3
Lea
Reagovat

Zlatí ostraváci. Ta duležitá blondýna je otřesná! Na co si hraje?

4
Maxx
Reagovat

No tak po tom co jsem dneska viděl co je ta bloncka za exotku, musim tehle tejden vidět všechny díly! To bude ještě maso. S těma vejcema mě to uplně rozsekalo =D

5
drak
Reagovat

To je tak, když si člověk nosí práci domů :-)

6
hanka
Reagovat

Maxi, my pak měli k večeři tatarskej biftek a můj muž začal pátrat po nějaký slepici…:-))

7
RAINMAN
Reagovat

Na co pravá svíčková, když pak bývá tužší než maso z hovězího zadního? Chyba ale byla, že si nedala víc práce se zahuštěním omáčky, namísto knedlíků, které měla dělat až úplně na konec.

8
Maxx
Reagovat

Hanka: Asi je vidět, že na něho Zdeňka udělala velkej dojem ;-)

9
LadyXL
Reagovat

Tak jsem konečně uviděla onu zde propíranou paní Zdeňku…,velká škoda,že mi pondělek unikl!To je případ.Jak tu někdo píše-nosí si práci domů :-)). Proboha,kdo asi tak z obyčejných rodin vaří doma z pravé svíčkové???Marta měla snahu,ale přecenila se, přišlo mi, že jí vůbec nedošlo,že nemá omáčku zahuštěnou..,knedlíky fakt měla vařit jako poslední…, prostě nezkušená,ale klobouk dolů, že do toho vůbec šla.
Jen doufám,že to Zdeňka nevyhraje jen „díky“ drahým surovinám…:-(

10
Alena
Reagovat

Tak ta bloncka je opravdu hustá.Mladá ale nebála se do toho jít.To jí velice chválím.Ta bloncka zapomíná,že ty ruzné příšery každý nejí.Bude to zajímavé.

11
hanka
Reagovat

No je fakt, že ústřici bych prostě nepozřela. Možná je to dobré ale konzistence toho živočicha mi nepřipomíná nic pěkného..:-))) Naopak…

12
Maxx
Reagovat

Zdena to nevyhraje, i když to asi bude mít v pátek perfektní, tak ji to prostě ostatní soutěžící nedopřejou. A nebo to taky dopadne jako před pár týdny, jak tam byl takový machýrek co všechno kritizoval a svoji kuchyň vychvaloval do nebes a nakonec dostal méně bodů než Romka Lída, po jejímž jídle se lidem dělalo nevolno.

Reagovat

Vysazenost ostatních soutěžících na paní Zdeničku, lze krájet :))

Maxxi, jde o to, co je hlavním smyslem Prostřeno. Jestli kvalita uvařeného jídla, originalita, nízkonákladovost (sponozor Lidl), či něco zcela jiného.

Co moc u řady pořadů TV Prima nechápu, tak to je rozmazávání log v obchodech, proč? Něco máznou, něco ne.

Ale jinak díky paní Zdeničce, hodně zábavná show :)

14
RAINMAN
Reagovat

V „Ano, šéfe!“ zase nakupujou v Makru.

15
RAINMAN
Reagovat

Hanko, ty nepolykáš?! :-D

Reagovat

Rainmane, ale v Prostřeno nenakupují v Lidlu, ten to pouze sponzoruje. Ten krámek, kde byla dnes ta bodrá starší paní, to Lidl rozhodně nebyl :) Je však ironie, že v show sponzorované Lidlem se budou v pátek dělat ústřice :)

17
RAINMAN
Reagovat

To jo, ale v polovině dílů nakupujou právě v Lidlu. Já osobně chodím do Billy (s klubovou kartou) a Tesca.

A to rozmazávání log naopak vždycky přitáhne moji pozornost a rychle se snažím dekódovat logo (většinou vždy úspěšně).

18
KK
Reagovat

Paní Zdeňka mi leze brutálně na nervy:-D chápu, že v tom pracuje, tak má asi jinej pohled na věc, ale musí brát hodnocení jídel kus od kusu.. a nemůže přece hodnotit stejně jídlo od normální paní v bytě nebo někde v restauraci.. uááá, nesnáším tyhle lidi, co na všem vidí mouchy!

19
LadyXL
Reagovat

Tak je fakt, že díky Zdeňce je to opravdu show… a líbí se mi, že se díky ní vlastně ostatní stmelují :-). Pan Dalibor jí občas dává pěkně „zahulit“ :-). Zase nás nezklamala. Předkrm jí chutnal, až se jí dělaly boule za ušima a nerada začala chválit, pak ejhle! našla kousek domnělého syrového těsta…a pak už se rozjela s kritikou… Jsem zvědavá, co bude dál a hlavně na pátek…

20
RAINMAN
Reagovat

Mně připomíná tu protivnou blondýnu ze seriálu Chůva k pohledání…

21
hanka
Reagovat

Raimane, jsem 17 let vdaná a radši vařím a peču ..:-)))) A myslím, že můj muž taky radši něco dobrého na talíři…:-)))

22
Eva
Reagovat

Ta Zdenka je opravdu hroznáááááá,jsme z ní denně šokovaní.Asi vůbec nepochopila o čem ta soutěž je.A jak ji nazval můj 9-letý syn,to bych tu musela vypípat.No ani jsem mu nemohla vynadat jak mluví,vždyť měl pravdu :-).

23
RadstaR
Reagovat

Takhle to dopada, kdyz se prace nosi domu. Pani Zdena je fakt desna.

24
jája
Reagovat

Jediný Martin má podle obrázků vyžehlený ubrus pod talířem :-)

25
Honza
Reagovat

Ta šílená blondýna je sen každého dramaturga, nicméně pracovat nebo žít v její blízkosti je podle mě možné jen pod vlivem prášků otupujících mysl – taková koncentrace snobství, nadřazenosti, pohrdání a samolibosti se jen tak nevidí. Vždyť tady nikdo nesoutěží o michelinskou hvězdu…

Reagovat

Honza: JJ, Takové lidi by to chtělo v každé show pořád :-D

O Paní Zdeňku by si vylámal zuby možná i Pohlreich :-D
Ale tak určitě jsou i podpantofloví bohatí chlapi, co to s ní vydrží. Předpokládám, že ji tak zkazila kombinace práce a peněz a to, že ji manžel (pokud nějakého má) poslechne na slovo. Jinak to mohla být i normální ženská. V úterý mi přišla v pohodě, ale ve středu se zase vrátila k „normálu“ Řekl bych, že paní Mária byla na víc než na tři body. Jen jí hold nepodala ústřice a krevety a to ji u ní shodilo :-D Dnešní díl musím dohnat jak to dají na net ;-)

27
KK
Reagovat

Z toho jejího vytlemenýho „ahoooj“ se mi snad i špatně usínalo:-D mimochodem, pančelka jak vyšitá, vysvětlovačka při večeři je masakr:-D

28
George
Reagovat

Přátelé mě upozornili na zajímavý pořad se zajímavou paní Zdenou. Se zájmem jsem se podíval na některé díly.
1. Byla to sžíravá kritička. Ale její povrchní znalosti a marná snaha o demonstraci vlastní světovosti jí nepřinesla ani sympatie diváků ani vítězství. Dovolím si pár poznámek
2. Co se týče vajec, jsem laik. Zatím jsem vždy viděl na krabičce datum spotřeby, ale datum snůšky jsem neviděl. Zde seberkriticky a vstřícně přiznávám, že se to dá vysvětlit tím, že potřebuji na oční nebo kupuji špatná vejce. Anebo to tam opravdu není.
3. Ale pokud se snažila ta dobrá žena demostrovat svoji zdrcující hygienicko-gastronomickou převahu, měla se zajímat z jakého chovu ona vejce byla. Zda z klecového nebo zda se jednalo o biovejce. Ten údaj na vejcích je a pro gurmána, natož pro gurmeta, je informací podstatnou! Zdena prostě selhala.
4. Zaujala mě její kritika kuřecího masa – je nejlevnější a ona si ho v restauracích nikdy nedává. I poslední nedovtipa ví, že maso můžeme dělit z hlediska různých kritérií. Podle druhu zvířete, ze kterého pochází, podle ceny, podle biokvality či způsobu chovu zvířete, podle obsahu bílkovin, podle toho, co chutná jakési odbornici Zdeně. Každý si jistě aké může sestavit tabulku mas podle toho, jak chutnají jemu. Z oněch hledisek je její poznámka o láci masa zcela nesmyslná. Kuřecí maso v biokravitě až tak levné není. Ale to je jedno. Je to velmi kvalitní a většině lidí příjemná volba.
5. Večeře, kterou připravila měla demostrovat její „znalosti“ a údajnou zcestovalost. Přitom zcela selhala. Souhrn poněkud „exotických“ ingrediencí měl přítomné oslnit. Neoslniíl. Jejich výběř byl mírně eklektický. Měl připomínat francouzskou kuchyni. Velmi povrchně, velmi amatérský.
6. Vítězova kuchyně byla převážně italská. Nabízí se italské tvrzení, že Francouze naučili vařit Italové a jejich kuchyň je pouze stínem kuchyně italské. Byli to toskánští kuchyři, které si do Paříže z Florencie přivedla Maria Medici, tlustá bankéřka, když se přijela stát manželkou Jindřicha IV. o)))))). Takže i tady Italové zvítězili…..
7. Jen pár postřehů k večeři, kterou paní Zdena připravila ve svém skromném bytě. Některé ingredience jistě nebyly zcela levné. Těžko pak pochopit, proč se začalo Bohemia sektem. (Paní Zdeno, brut se francouzsky vyslovuje jako bryt. Je hloupé to někomu předhazovat, ale vám, takové světoběžnici je nutné). Jistě se nemuselo podávat šampaňské (ale proč ne, dá se koupit už kolem tisíce kč?), mohla volit třeba nějaký crémant od Loiry…..Velmi špatná volba.
8. Ústřice se musejí jíst čerstvé a v den výlovu. Druhý den je ještě akceptovatelný, ale pak je konec. Byly ty ústřice skutečně čerstvé? Byla to letecká zásilka z onoho dne? Volba ústřic byla nesmyslná. To je specialita, která má stejné množství odpůrců jako příznivců. Nebyla to dobrá volba.
9. Křepelčí vajíčka byla dobrá, ale neoslňuijící volba. Ne však z hygienického hlediska. Právě zde je stáří velmi problematické, dováží se a vzhledem k tomu, že nejsou tak často využívána, nemusí být vždy čerstvá. Zde měla Zdena diskutovat!!!!!!
10. Večeři jsem neochutnal, tedy žádný komentář. Snad jen, že polenta je opravdu velmi obyčejná a nezdeňkovská příloha. Ale měla oslnit, není zdejší….
11. Volba sýra po večeři byla špatná. Roquefort je velmi specifický, velmi aromatický. Je to ovčí sýr, který zraje v jeskyním systému Combalou ve středofrancouzském masivu. Je výrazný, není to snack po jemné, gurmetské večeři. Na talíři mělo být více druhů sýrů. Pak mohl jeden z nich roquefort být. Ale často lidé, zvláště ve Francii, volí nějaký jemnější druh sýra, aby chuť decentní večeře doznívala. Chyběl camembert nebo brie nebo coulommiers (jeden z nich), dále pak třeba munster či reblochon. A také nějaký čerstvý sýr. Ten by měl jistě se zeleninou úspěch.

Když jsem viděl působení paní Zdeny, ihned mě napadl citát klasika: „Myslíš si, kamaráde, že jsi génius, ale jseš úplný hovno“.

29
LadyXL
Reagovat

To George – velice zajímavé počtení. I poučné! Díky

Přidat komentář