Panáček v reality show

Británie má Talent 2016: Finále! Nečekaný vítěz? (video+rekap)

1. Červen 2016 | napsal(a): | reality show: Británie má Talent, Got Talent

Richard
O víkendu, přesněji v sobotu, skončil jubilejní desátý ročník jedné z nejlepších talentových soutěží na světě, show Británie má Talent. Vítěz pobral 250 tisíc Liber a možnost vystoupit před Královnou. O pohádkovou výhru bojovalo dvanáct čísel. Výherci desáté řady na triumf tentokrát stačilo historicky nejméně hlasů v celé historii soutěže, na vítězství stačilo urvat „pouhých“ 17% hlasů z hlasování ve finále. Kdo vyhrál desátý ročník show Británie má Talent? A také všem doporučuji shlédnout průřezové video deseti lety Talentu. Produkci se povedl parádní kousek.

K desítce finalistů přibyly ještě dvě divoké karty. Jednu udělili diváci a druhou dala porota. Diváci v hlasování svěřili téměř 33% hlasů psíkovi Trip Hazard. Porota zase do finále pustila zřejmě nejlépe scénicky tancující pár v letošním ročníku, Shannon a Petera. Ale už jdeme na rekapitulaci velkého finále.

Balance Unity

Balance byl v letošním ročníku bezkonkurenčně nejlepší tanečník. Měl všechny trumfy ve svých rukách. Je mladý, je Brit, je velmi dobrý tanečník, má velký potenciál a na castingu neskutečně zaválel. Osobně si ale myslím, že od castingového vystoupení šel s kvalitou v živých kolech dolů. Semifinálové vystoupení bylo ještě dobré, ale pro mě trochu na hraně, ale finálové vystoupení už bylo pro mě mimo. Do vystoupení dal velmi málo tanečních prvků, nic překvapivého, samotné prostředí televizní obrazovky na pódiu moc nefungovalo, a celkově to bylo hodně nesourodé vystoupení. Balance měl dle mého mnohem na víc. Tohle byl na finále hodně slabý šálek čaje. S tímhle vystoupením Balance určitě nemůže vyhrát.

Richard Jones

Kouzelník nikdy tuto show nevyhrál. Richard kouzlit určitě umí a snaží se nás o tom přesvědčit už od castingu. Ovšem Richardovo finálové vystoupení je hodně za očekáváním. Hlavně v disciplíně kouzlení. Z kouzelnických triků nepředvedl zhola nic, co bychom už někde neviděli a když už tedy kouzlil, tak s kartami a ještě hodně tuctově. V zemi Harryho Pottera to byla kouzelnická slabota. I Zlatoslav Lockhart by ve finále udělal více kouzelnických a líbivějších triků než Richard. Ale pozor, Richard je vojákem britského impéria. A vojenskou a veteránskou tématiku zařadil do svého vystoupení. Někdo by řekl až prvoplánově. Během karetního triku vyprávěl příběh jednoho britského válečného veterána, sám byl přitom oděn do uniformy a samotný veterán se na konci objevil na pódiu. Tady se hraje na národní strunu. Anglofonní země si totiž potrpí na své vojáky. Bude zajímavé sledovat, jestli za národní podkres vyškrábe od diváků hlasy, protože za kouzlení jich moc nebude. Celkově toto vystoupení není dle mého výherní. Nejvíc mě pobavila Amanda, která se snažila dohodit válečnému veteránovi svou babičku.

100 Voices of Gospel

Na scénu právě přicházejí jedni z favoritů na výhru. Vystoupení, které dostalo Golden Buzzer od Aleshi. Chór ještě nikdy nevyhrál, 100 Voices to můžou změnit. Ve finále své vystoupení chór stylizoval do filmu Sestra v akci. A nutno říct, že to bylo trochu na škodu. Pěvecky to nebylo špatné, ale de facto chór neukázal nic inovativního, nic nečekaného. Jeho síla byla hlavně v tom, že chór tu muziku dělal jinak, dokázal píseň o něco obohatit. Tady chór zůstal za očekáváním. Nevím, jestli jim tohle bude stačit na výhru, ale na vyšší pozici by se mohli umístit. Stále si říkám, že je škoda, že chór není v Amerika má Talent, tam by z toho byl velký poprask.

Alex Magala

Alexe mám kolo od kola radši. Myslím si, že je majitelem nejlepšího castingového čísla pro letošní ročník. Jeho první vystoupení bylo co do nebezpečí, reakcí a atmosféry to nejlepší, co jsme letos na castingu viděli. Když se zpětně ohlédnu, tak v semifinále i finále předvedl ty samé triky. Sem tam spolknul meč, pohoupal se na tyči a na ní pak klouzal s mečem v hubě, na vrtačky nebo na finálovou motorovou pilu. V tomto ohledu bych zpětně řekl, že čísla byla „jednotvárná“ a de facto také nepřinesl v ani jednom dalším vystoupením po castingu něco nového. Mně se ale na Alexovi líbí ta upřímnost, se kterou své kusy dělá. Já mu věřím každý pohyb, každý nebezpečný moment a to, že je on svým pánem na pódiu. Je to vše pouze o jeho síle a instinktu, jak dokáže zastavit, jak má vytrénované svaly a jak vše dokáže načasovat. I jeho finálový sjezd k motorové pile byl hodně dobře udělaný a byl splněn do puntíku prvek nebezpečí. Aspoň na mě to fungovalo. Nevím, jestli Alex vyhraje s tímto číslem, ale dle mého patří k tomu lepšímu, co jsme letos mohli v soutěži vidět.

Mel a Jamie

Se vší úctou k rodinné dvojici. Tohle bylo nejnudnější vystoupení celého finále. Jednak si dvojice mohla vybrat nějaký mnohem chytlavější duet, se kterým by mohli zazářit. Dále mi bohužel nesedí ani jeden z hlasů. A v neposlední řadě, jejich finálové, ani semifinálové vystoupení nevyšlo ze stínu castingového vystoupení. Souhlasím sice se Simonem, že o těchto lidech je i tato soutěž, kdy člověk nemusí být notně profík, ale nevěřím, že by toto číslo mohlo vyhrát jubilejní řadu. Vystoupení bylo slaboučké a na city se ani tohle nedá uhrát.

Shannon a Peter

Představuje se nám divoká karta porotců. Manželská dvojice, která předvádí scénický tanec. I u tohoto finálového vystoupení mám pocit, že se dalo udělat mnohem více. Dvojice je totiž tanečně na hodně vysoké úrovni, ale pódiově to nedokázali zužitkovat. Kdyby své tancování dramaturgicky zasadili a udělali z toho příběh, tak to mohlo být exkluzivní vystoupení s něčím navíc. Takhle to byl „jenom“ tanec. Tady si netroufám říct, kolik to může zaujmout diváků. Obávám se ale, že ani tady ty city nebudou silně působit.

Jasmine Elcock

Jasmine jsem od začátku postup do finále přál. V hrdle má excelentní, klidný a líbezný hlas, který se moc krásně poslouchá. Moderátoři ji na castingu ocenili Gloden Buzzerem. Může se také řadit k favoritkám na vítězství a pikantní bude ještě souboj s její vrstevnicí Beau Dermott. Jasmine se, jako jedna z mála, vrátila kvalitativně k castingovému vystoupení. Vybrala si jinou píseň, kde dokonale kontrolovala svůj hlas, tlačila a ubírala tam, kde měla a opět byl slyšet spadnout špendlík. Oproti semifinále velká změna kupředu a ve finále to byla ta pravá Jasmine, která využila veškerý svůj talent a potenciál a vložila ho do vystoupení. Pro mě zatím nejlepší vystoupení finálového večera.

Trip Hazard

Zvířata jsou vděčným tématem talentových soutěží. Navíc Británie má rada pejsky, takže divoká karta od diváků byla asi na místě, i když jsem trochu pochyboval po skandálu z loňského roku. Ovšem finálové vystoupení ukázalo, že divoká karta nebyla dána nazmar. Trip Hazard je v letošním ročníku parádním příkladem, jak se kvalita vystoupení zvedala od castingu až po finále. Finálové vystoupení, mělo pro mě osobně, všechno, co má vystoupení mít. Je i příkladem toho, že nemusíme vidět zcela oslňující triky, ale když se všechno zasadí do dokonalé pódiové prezentace, tak se dá odpustit ledacos. Ale i hafan tady makal jak mourovatej. Finále se konečně rozjíždí a psí vystoupení se může zařadit hodně vysoko. Pokud se diváci oprostí od loňského skandálu, tak tato dvojka by to mohla i letos vyhrát. Sympatická panička, sympatický psík, povedené vystoupení… Takhle by to mělo vypadat.

Beau Dermott

Další velká favoritka na scéně. Beau získala na castingu Golden Buzzer od Amandy. Probojovala se také do finále jako Jasmine a já se těšil na jejich souboj. A musím konstatovat, že o ten pověstný stupínek zvítězila Jasmine. A to z důvodu, že měla jinou píseň, než zpívala dosud v soutěži. Jinak obě daly naplno světu slyšet, v čem tkví jejich pěvecké umění. Jasmine dokonalou a jemnou hlasovou kontrolu, Beau zase ten ultimátní silový hlas, který odfoukne dům. Obě mají krásnou barvu hlasu, obě znějí velmi profesionálně, ale Beau produkce zabila výběrem písně z castingu. Opakování za ty léta nikdy nedělalo dobrotu a nikdy neuspělo. Vzpomeňme si na Susan Boyle, ve finále stejná píseň a nevyhrála. A že z těch muzikálových písní si produkce mohla vybrat. Beau ve finále předvedla standard, ale nemohla překonat casting, protože to bylo prostě poprvé a ještě k tomu navíc okořeněné Golden Buzzerem. Navíc mi přišlo, že ve finále ten konec úplně nevytáhla. Ale jinak celkově výborné vystoupení, ale s jinou písní by udělal větší díru do světa. I přes kvalitní zpěv si myslím, že tohle na výhru stačit nebude.

Craig Ball

Craig byl můj největší oblíbenec z celého letošního ročníku. Byl jednak ukázkou toho, že jde dělat zase něco nového jiným způsobem a navíc je to sympaťák. Jenže se bohužel vůbec nepoučil z předchozích čísel, tedy z toho semifinálového a vůbec nezměnil partu imitujících. A k tomu ještě song z castingu. Kdyby změnil plejádu postav a vzal si jinou píseň, tak by to mělo mnohem větší tah na branku. Takhle bylo jeho finálové vystoupení pro mě zklamáním. Craig má ohromný potenciál, ale potřebuje nacvičit další hlasy a pořešit trochu dramaturgii na pódiu. Například nechápu, proč mu postavy nepromítají před ním na nějaké malé obrazovce, aby se nemusel otáčet za sebe. Vystoupení patří k těm slabším ve finále. Na výhru bych to neviděl, ač jsem mu to hrozně přál. Bohužel jeho finálové číslo nemělo parametry na vítězství. Ovšem jeho nápad ano.

Boogie Storm

Pro tuhle skupinu mám od začátku velkou slabost. Jednak nápad, roztancovat sci-fi postavičky z nejslavnější světové vesmírné ságy a dát jim do vínku trochu emocí, to je prostě nápad k nezaplacení. A ještě dostanou Golden Buzzer od Simona Cowella, kata soutěžících? O tomhle Talent dle mého je, přijít se skvělým nápadem a dokonale pobavit diváky. To Boogie Storm dělají. Každé kolo dokáží pobavit a ukázat vesmírné vojáky v netradičních situacích. Skupina si také drží trochu tajemna, že stále neznáme jejich identitu. Finálové vystoupení u mě splnilo veškeré očekávání, já jsem se bavil a Boogie Storm bych přál výhru. Galaktická návštěva u Královny? Další podívaná k nezaplacení. A kdo ví, třeba si skupina střihne seriózní roličku v opravdových Star Wars, které se aktuálně natáčejí v Anglii. Snad jediné negativum na jejich vystoupení. Do každého vystoupení mohli zakomponovat více momentů, jako byl Hříšný tanec. Jinak naprosto skvělé.

Wayne Woodward

Jako poslední se ve finále představil mladý zpěvák Wayne a měl výhodnou pozici, protože z posledního místa se nejlépe útočí na triumf. Wayne disponuje velmi čistým a old schoolovým hlasem. Nemyslím si, že by jeho hlas dokázal zasáhnout cílovou skupinu posluchačů, ale ten kluk má něco do sebe. K popularitě mu nepomáhá pouze zpěv, ale i jeho osobnost. Finálové vystoupení nebylo špatné, ale se songem Feeling Good hodně předvídatelné a jasné cílené na hřeb večera. Navíc mi přišlo, že Wayne v písni trochu plaval. Samozřejmě nechal v místech vyznít svůj excelentní hlas, ale v celkovém měřítku mi přišlo jeho semifinálové číslo lepší. Zdálo se mi, jakoby se v písni necítil doma či že enormně tlačil na pilu. Nebylo to špatné vystoupení, ale pěvecky dle mého nebylo nejlepší z finálové pěvecké sestavy. Na výhru bych to asi neviděl, i když nevím, co udělá poslední pozice. Zkrátka ten styl muziky není úplně můj šálek kávy a Wayne dle mého umí lepší vystoupení, než co odzpíval ve finále. Ale vše je otevřené. Britský divák je velmi nevyzpytatelný.

TOP 3 nejlepších podle Merťase

1, Boogie Storm
2, Jasmine Elcock
3, Trip Hazard

Komu bych přál výhru?

Osobně přeji výhru Boogie Storm. Za nápad, za provedení, za konstantní kvalitu vystoupení, za dávku tajemna, za Golden Buzzer a za Simona. Boogie Storm mě bavili nejvíce z celého finále a možná i v celé soutěži. Ovšem ani by mi nevadilo, kdyby vyhrála Jasmine. Není to typicky hlasově silová zpěvačka, ale jemný a křehký hlásek, který Jasmine umí perfektně nadávkovat posluchači. Pěvecky byla na tom dle mého nejlépe ve finále právě ona. Když by mělo vyhrát pěvecké číslo, ta ať je to ona. Ale ani by mi nevadilo, kdyby potřetí soutěž vyhrál pes. Trip Hazard je dalším důkazem progresu v soutěži a jeho vyvrcholení ve finále. Jak už jsem psal, sympatický pes a sympatická slečna. K tomu kvalitní vystoupení. Když vyhraje někdo z těchto třech, tak budu nadmíru spokojený.

Hvězdní hosté

Louisa Johnson and Clean Bandit

10 let s Británie má Talent

Divácké hlasování

Při finále v sobotu 28.května Britové poslali téměř 2,5 milionu hlasů, dle sdělení moderátorů před vyhlašováním výsledků. Vítězi tedy pro letošek stačilo, aby zaujal cca 420 tisíc diváků. Z průměrné sledovanosti 11 milionu lidí na díl je to dost malé číslo. Vítězové obvykle získávají od 23% až nad 30% hlasů. Na desáté řadě je tedy vidět, jak byli diváci vcelku rozpolcení a své hlasy rovnovážně dělili. Například rozestupy mezi čtvrtým a druhým místem byly o 25 tisíc hlasů. Dá se opravdu říci, že to bylo těsné finále.

12, Mel a Jamie 1,9%
11, Shannon and Peter 3,2%
10, Balance Unity 3,8%
9, Alex Magala 4,5%
8, 100 Voices of Gospel 4,7%
7, Trip Hazard 7,8%
6, Craig Ball 9,2%
5, Beau Dermott 9,8%
4, Jasmine Elcock 11,8%
3, Boogie Storm 12,8%
2, Wayne Woodward 13,8%
1, Richard Jones 16,7%

Vítězem se stal Richard Jones

V rámci finále rozhodně nečekaný vítěz. Když budeme objektivní, tak můžeme říci, že za finálové číslo je to výhra vcelku nezasloužená a hlavně podpořená národní a vojenskou nótou, kterou ve finále podbarvil své vystoupení. Když se ale na Richarda koukneme v širším měřítku, tak na castingu a v semifinále předváděl opravdu výborné kousky. Finále mě opět spíše utvrdilo v tom, jak je britské publikum nevyzpytatelné a v této show záleží hlavně na detailech. Letos zabral válečný veterán a upozadil tak celkovou kvalitu kouzla. I když Richardovo vystoupení mělo pointu, tak bych od vítězného čísla čekal mnohem více, minimálně co se týká kouzel. Osobně s vítězem spokojený ale nejsem.

Snad se Richardovi dál povede. Snad mu nějaká dobrá produkce zajistí kvalitní show, se kterou objede minimálně Británii. I když bych radši na vrcholu viděl jiné číslo, tak aspoň můžeme konstatovat, že kouzelník tuto soutěž ještě nikdy nevyhrál. A zachovává se aspoň tradice, že každý rok vyhrává jiné číslo.

Jaká byla desátá řada?

Sakra, ten čas tak letí. Když jsem psal první článek k desáté řadě, to je jak včera a dneska píšu poslední věty k finále. Desátá řada je za námi a my si můžeme shrnout nějaké dílčí poznatky.
Každá řada se posléze posuzuje podle kvality talentovaných lidí. Osobně jsem to čekal horší. Nakonec se v soutěži našlo několik velmi dobrých lidí, ale někteří plně nevyužili svůj potenciál. Kdybych měl ohodnotit finále, tak budu spíše zklamaný, protože bylo k vidění slabší čísla, či vystoupení, která mohla více zářit. Ve finále mě vážně zaujala snad pouze má TOP trojka.

Desátá řada se mi líbila, asi stejně jako ty předchozí. Každý víkend jsem se bavil, se zaujetím sledoval vystoupení různých druhů a nápadů. Smál jsem se nad reakcemi a komentáři porotců a kousky moderátorů. Užíval si atmosféru každého Gloden Buzzeru, letos mě pouze nebavila Davidova volba. Nikdo jiný neumí tak efektně natočit Golden Buzzer jako Britové. Celý desátý ročník mě zkrátka bavil a už teď se těším na další ročník.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Británie má Talent, Got Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
Lukša
Reagovat

Pod tohle bych se mohl klidně podepsat, parádně sepsaný článek a já nemůžu než s naprostou většinou souhlasit. Letošní vítěz na to šel prostě chytře a oslovil ten potřebný okruh lidí. Finále sice pro nás jako Čechy nemohlo mít parametry na vítězství, ale u nás se nehlasuje :)
Finále nebylo úplně nejsilnější, několik silných čísel se ale našlo, nejvíce mě bavila Jasmine a Trip Hazard. Ale o nejlepším čísle mám jasno: Oslavné vystoupení k 10 letům BGT! Neskutečný nářez!
Tak zase za rok. Jsem zvědavý na obsazení, hrozí odchod dvojice Ant & Dec a po letošní rozepři mezi Simonem a Davidem i David nemá místo jisté. A navíc se má bourat Fountain Studios. Čekají nás velké změny?

2
Pattrick
Reagovat

Za mě je zjevení Jasmine.. po dlouhé době u talentových soutěží mě dostal zpěv..

3
VojtaP
Reagovat

Své shrnutí jsem dával už k minulému článku, tak jen v rychlosti – měli vyhrát buď Boogie, za originální prezentaci nebo Jasmine, už jen proto, že True Colors ji fakt sedla, jak hlasu, tak k věku a že porazila přeceňovanou Beau.
Vítězství Richarda je u mě poznamenáno jasnou kalkulací ve finálním čísle, které bylo více o hře na národní strunu (což nezazlívám, když se to dobře zakomponuje do děje, vzpomeňme si na Attraction), než o tricích, které vystoupení postrádalo. Byť parádní triky ukázal už v minulých kolech (a za ty bych mu vítězství neupřel), je to právě finálové vystoupení, které bude jeho vizitkou, ne vystoupení na castingu nebo v semifinále.

Stejně nejlepší vystoupení měli hvězdní hosté. Louisa a Clean Bandit mají bez pochyby jeden z hitů nadcházejícího léta, mě se líbí, má to šťávu a Louisa má dobře našlápnuto, že se jí prokletí posledních dvou vítězů X Factoru nebude týkat.
Vystoupení na oslavu 10 let soutěže byla potom největší pecka. Hrozně mě to bavilo a nechtěl jsem aby to skončilo. Škoda, že se neobjevila Susan Boyle, která „zavinila“, že BGT jednu dobu sledoval celý svět.

4
Jarda
Reagovat

Mně se též nejvíce líbila Louisa, ostatně jako celý X Factor, ti všichni soutěžící zůstali za nejlepšími podobnými čísly z minulých ročníků.

5
willandraify
Reagovat

Ahoj, koukate nekdo vubec na talent? Dneska je prvni live show! :) Skoda ze k tomu nevidim zadne clanky…
Zitra zacina americky talent!
Tak to vsechno nepropasnete. :)

Přidat komentář