Panáček v reality show

Tomáš Savka a Markéta Procházková na Létě plném hvězd 2015

19. Srpen 2015 | napsal(a): | reality show: Česko hledá Superstar

[singlepic id=11066 w=615]
Jubilejní dvacátý ročník charitativní výstavy ručně vyráběných hraček Léto plné hvězd se pomalu, ale jistě chýlí do finále a včera večer proběhl předposlední koncert. Jeho hlavními aktéry byli dva ostřílení muzikálový matadoři – finalista první řady české SuperStar Tomáš Savka a jeho bývalá přítelkyně Markéta Procházková, které navíc doprovodili dva vynikající muzikanti – klavíristka Ester Godovská a nově také saxofonista Ondřej Klímek, který nahradil kontrabasistu Davida Herziga, jenž společně s Tomášem, Markétou a Ester vystoupil na LPH před dvěma lety. A jak vystoupení těchto čtyř talentovaných mladých lidí probíhalo?

Celý večer Tomáš s Markétou zahájili duetem Pavla Bobka a Marie Rottrové S tím bláznem si nic nezačínej, který kdyby vzniknul o čtyřicet let dříve, tak by zcela jistě byl věnován Evě Braunové. Dále už si oba protagonisté vybírali písně z playlistu navzájem. Markéta nejprve Tomášovi vybrala Blues o stabilitě od Jiřího Suchého, on jí to následně „oplatil“ šansonem Papouch od Lucie Bílé. A takto se střídali celý večer.

Tomáš během večera bravurně vystřihl hned několik swingových evergreenů jako například What Kind Of Fool Am I od Sammyho Davise Jr. a samozřejmě sinatrovky Mr. Bojangles, My Way a v neposlední řadě i jeho majstrštyk už z dob SuperStar Mack The Knife, o které Tomáš prohlásil, že ji od SuperStar zpívá pořád a všude a leze mu už na nervy. Jeho dalším majstrštykem byla píseň Hříšník a fláma od Waldemara Matušky, přičemž dokázal, že už dávno není tím chlapcem, který v SuperStar sladce pěl „Tirizu“, ale že se králi všech českých bouřliváků mnohem více přibližuje. Neobyčejně citlivým projevem následně překvapil v árii Otče náš z muzikálu Bídníci, kterou zazpíval ve slovenštině.

Stejně jako Tomášovou parketou je především swing, Markéta pro změnu exceluje především v šansonech, což stejně jako před dvěma lety dokázala zejména na šansonu Radky Fišarové Zaplaťte mi pianistu a na árii Nebyli jsme jablko z muzikálu Elixír života, které za brilantního doprovodu Ester Godovské zazpívala mimořádně dojemně a procítěně. V písni Naruby od Zuzany Navarové brilantně skloubila lyrickou a temperamentní polohu. Od téže umělkyně si střihla jako duet s Ondřejem Klímkem, který na chvíli vyměnil saxofon za flétnu, píseň Já s tebou žít nebudu, ve které dokázala, že jí nechybí smysl pro humor a nadsázku. Jako zlatou tečku si na samotný závěr večera nechala megahit It´s Oh So Quiet od Björk (respektive původně od Betty Hutton), ve kterém nechala naplno vyniknout svůj živočišný temperament.

Tomáš a Markéta jsou naprosto rovnocennými partnery a nedá se říct, kdo z nich je lepší, jelikož se vzájemně doplňují, Tomáš vyniká svou swingařskou ležérností a nadhledem, Markéta naopak živelným komediantstvím, které jí koluje v krvi. Stejně jako před dvěma lety oba dokázali, že jsou nejen vynikající zpěváci, ale i obrovští profesionálové, kteří dokážou publikum skvěle bavit, což je základ. Ester Godovská a Ondřej Klímek rozhodně nebyli jen klasickými doprovodnými hráči, ale že mají i svou muzikantkou tvář a duši. Trochu mě však mrzí, že nedostali víc sólového prostoru, zvláště od Ester bych ji opět rád poslechl nějakou tu klasiku (před dvěma lety brilantně vystřihla Chopinovu baladu As Dur). Jako celek tato čtveřice působila velmi kompaktně a připravila pro návštěvníky LPH umělecky hodnotný koncert.

Dvacátý ročník Léta plného hvězd vyvrcholí zítra koncertem Václava Noida Bárty, ze kterého se však bohužel mého reportu nedočkáte, jelikož se nejedná o účastníka ani porotce talentové soutěže (Eurovize je přece jen soutěž písní, nikoliv klasická talent show). Kdo však nemáte zítra co na práci a nebydlíte na druhém konci republiky, tak na koncert tohoto charismatického zpěváka vyrazte. Už teď však můžeme říct, že jubilejní dvacátý ročník Léta plného hvězd, který podporoval talentované umělce s Aspergerovým syndromem, se opravdu velmi vydařil a nezbývá nám, než této benefiční akci popřát, ať je příští rok její vykročení do třetí dekády minimálně stejně tak vydařené.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Česko hledá Superstar

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!