Panáček v reality show

Česko Slovensko má Talent 2013: Favoriti zklamali a Slávik měřil dvojím metrem

2. Prosinec 2013 | napsal(a): | reality show: ČeskoSlovensko má talent

[singlepic id=8107 w=615]

Zatímco v prvním semifinále výsledky víceméně odpovídaly předstartovním očekáváním, tentokrát jsme se ve v rozhodnutí dočkali velkého twistu. Hned několik soutěžících, kteří byli původně favority, totiž zůstalo dost výrazně za očekáváním, a tak se cesta do finále otevřela i některým outsiderům. Kdo tedy doplnil finálovou osmičku? A čím nás pobavili moderátoři? A jakého přešlapu se dopustil Jaro Slávik? To všechno a ještě trochu více se dozvíte, když si přečtete následující řádky.

The Boyz

Hned na úvod jsme se dočkali milého překvapení od kluků, kteří byli považováni za outsidery. Od kluků jsem nic moc nečekal, ale oni přišli s nápaditou a svěží choreografií a stali se tak černým koněm druhého semifinále. Jedinou výtku bych měl k tomu, že se mi celé vystoupení zdálo příliš krátké. Jinak to byl rozhodně velmi důstojný úvod druhého semifinále a kluci ukázali, že se s nimi musí počítat.

Eliška Lüftnerová

Eliška mi od začátku přijde velmi přeceňovaná. Sice kvituji, že přišla s menšinovým žánrem, ale v jeho rámci je podle mě velmi průměrná. Když už chce někdo dělat šanson, měl by být silná zpěvácká osobnost a nepředvádět jen karaoke a kopii Edith Piaf. Eliška bohužel spadá do té druhé skupiny. Nemluvě o tom, že z ní na pódiu nic nevyzařuje a působí jako socha. Navíc si myslím, že frankofilům její francouzština kroutila ušima. Za mě by to na postup do finále nebylo.

Magic Alex

Nevím čím to je, ale přijde mi, že před třemi lety v Talentmanii Alex předváděl mnohem zajímavější a neokoukanější triky. Letos předvádí sice na pohled velkolepé, ale jinak kousky, které jsou už vousaté jako dva Krakonošové. Zavření do krabice, zmizení a následné objevení zmizelého jsme už viděli nesčetněkrát včetně filmu Samotáři, kde tohoto triku využil Ivan Trojan k útěku od rodiny. Tím, že Alex nepřišel s ničím novým, bohužel dost nahnal vodu na Slávikův mlýn.

Peter a Tomáš Szabó

Pokud někdo v míře přeceňovanosti překonal Elišku, tak jsou to právě tato dvojčata. To, že jsou chlapci velmi průměrní zpěváci, není už od castingu žádné tajemství. Mohli to však vyvážit autorskou písní. Ale zatímco jejich castingová píseň mi přinejmenším nevadila, včera předvedli sladkobolný a slaboduchý kolovrátek, který působil jako vývar z bratří Hansonů či ještě spíš z jejich klonované konkurence The Moffatts (schválně, kdo z vás si tento kinderband ještě pamatuje?). O to víc mě šokovalo a naštvalo nadšení Jara Slávika, který každého kritizuje za nemodernost (minule Lucii Dobrovodskou a tentokrát nepochopitelně Forsomeone) a tady mu návrat do druhé poloviny devadesátek nevadil. Pro mě byli bratři Szabóovi do finále nepřípustní.

Alena Smolíková a Jerry

Musím se svěřit, že v tuto chvíli mám jednoznačně a absolutně jasno v tom, komu bych v této soutěži nejvíce přál vítězství. Leoš měl naprostou pravdu, že Alena je nejlepší psí cvičitelkou na území Česka a Slovenska, což včera opět potvrdila. I když mě některá její starší vystoupení (zvlášť ta s Keysi) bavila ještě víc, i tentokrát se zcela neomylně zařadila do čela pelotonu. Navíc její číslo bylo příjemné i v tom, že navodila letní atmosféru, což je v současném mrazivém počasí skutečně osvěžující. Jednoznačně nejlepší číslo večera a zcela zasloužený postup do finále.

Forsomeone

V letošním Talentu mám dvě srdcovky. Tou první je výše zmíněná Alena s Jerry, tou druhou jsou právě Forsomeone (a zvláště čokoládová Betty, která včera opět potvrdila, že je nejen krásná, ale má i fantastickou barvu hlasu). Oproti Aleně však holky zůstaly poněkud za očekáváním. Holky udělaly klasickou chybu v tom, že se do jednoho vystoupení snažily nacpat hned dvě písně, konkrétně You Make Me Feel My Love od Adele a Wings od Little Mix. A jak už za ty roky víme, lepší je dát jednu píseň pořádně než dvě polovičně. Osobně bych z těchto dvou písní preferoval Adele, protože je to jednak divácky vděčnější píseň a navíc ve Wings to holkám moc neladilo. I tak však mají holky mnohem větší potenciál než Eliška i Szabóovci a ze všech tří zpěváckých čísel bych je ve finále viděl nejradši. Ovšem těžce mě naštval Slávik, když holkám vyčítal nemodernost, což vůbec nechápu, neboť You Make Me Feel My Love je sice původně dylanovka, ale v posledních letech ji proslavila hlavně verze od Adele, což je bezesporu současná megastar, a co je nemoderního na Little Mix, to už nechápu vůbec. V kontrastu k tomu, jak vychválil Szabóovce, kteří předvedli čistou retrospektivu, se Jaro dopustil těžkého failu a ukázal, jak dokáže měřit dvojím metrem. Kéž bychom tedy holky viděli znovu na jaře v X Factoru, kde by svůj potenciál mohly zužitkovat daleko lépe.

Lubomír Kábrt

Další zklamání. Zatímco v castingu Luboš ohromil baletními prvky, které vystoupení výrazně oživily, tentokrát to byla jen pouhá akrobacie s hůlkou. Luboš se sice snažil zapojit do vystoupení příběh, ale ten vůbec nevyzněl. Jak už zaznělo v naší diskusi, měl zapojit komparsistku, která by ztvárnila jeho partnerku. Takhle musím opět použít své oblíbené přirovnání k rychlíku Košičanu, který kolem nás prosviští a nezanechá výraznější dojem. I tak bych Lubošovi dal šanci na finále vzhledem k ojedinělosti jeho disciplíny.

Jakub Gulík

Tvrzení o tom, že si produkce celé čtyři roky přála v semifinále stand up komika, jsem absolutně nepochopil. To snad někdo zapomněl na nezapomenutelného Richarda Nedvěda? Jinak se opět potvrdilo, že Jakub je totálním omylem semifinálové sestavy. Jeho vystoupení nebylo ani trochu vtipné a místo toho, abych smíchy ryl v hubou v zemi, tak jsem se totálně nudil. Zbytečné hodnocení? Zbytečné vystoupení.

Tumar Kr

Ataiovi žáci byli velkými předstartovními favority celé soutěže, kterým mnozí dávali velké šance na celkové vítězství. I oni však svým včerejším vystoupením zůstali za očekáváním. Ani tak by mi nevadilo, že příběh s miminkem hrál dost na city. Mnohem větším kamenem úrazu bylo, že příběh zabral ve vystoupení až moc prostoru na úkor samotného tance, který byl sice tradičně skvělý, ale bylo ho málo. I tak jsem si však myslel, že Ataiovci mají dost příznivců na to, aby to stačilo na postup do finále. O to víc mě později šokovalo, že jsem se mýlil.

Top 3 podle DJ Vlada:

1.Alena Smolíková a Jerry
2.The Boyz
3.Tumar Kr (za taneční část vystoupení)

Kdo postoupil?

Vzhledem k tomu, že favoriti vesměs zůstali za očekáváním. Jediný, kdo si včera absolutně zasloužil postup, byla Alena Smolíková, která se po právu nakonec stala vítězkou kola. Ovšem druhé a třetí místo bylo obrovským šokem, jelikož se z postupu těšila Eliška Lüftnerová a následně i Szabóovci. Na obojí říkám: What The Fuck? Naprosto největším šokem byl nepostup Tumar Kr, kteří se nedostali ani do Top 5. O posledním místě se pak rozhodovalo mezi The Boyz a Lubomírem Kábrtem, přičemž se porota nakonec rozhodla pro The Boyz. Já bych však i přesto, že Luboš zklamal a The Boyz překvapili, preferoval Luboše, jelikož jeho disciplína je ojedinělejší, zatímco tanečních skupin je plno. A samozřejmě bych i přes nesplněná očekávání preferoval Forsomeone i Tumar Kr před Eliškou a Szabóovci. Diváci však rozhodli jinak a já s tím můžu nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžu dělat.

Hodnocení 2. semifinále podle DJ Vlada:

Druhé semifinále se neslo především ve znamení zklamání favoritů. Jediná Alena Smolíková potvrdila naplno své kvality a spolu s Mirkem Sýkorou je v současnosti nejžhavější adeptkou na vítězství. A zatímco v minulých kolech mě z porota nejvíc štvala Lucie Bílá, tentokrát mě totálně namíchl Jaro Slávik, což jsem však už napsal výš. Naopak u mě tentokrát velmi bodovali Jakub s Pycem, jejichž pásmo scének na téma registrovaného partnerství se zařadil do zlatého fondu moderátorských scének a dokonce by i konkurovalo legendárním jokům z dob, kdy Pyco tvořil dvojici s Adelou Banášovou. Ve finále tedy máme silnou pánskou převahu a pouze dvě dívky, což je největší dominance testosteronu, kterou jsme v našich soutěžích kdy zažili. Dokonce i v nedávných prezidentských volbách bylo víc ženských kandidátek než ve finále letošního Talentu. Paradoxně se však poprvé za celé čtyři ročníky Talentu objevila osoba ženského pohlaví, která velkou šanci vyhrát. Povede se jí to, nebo vítězství opět uzme nějaký muž? To se dozvíme už za týden.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

ČeskoSlovensko má talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
Bára
Reagovat

V dvojčatech podle mně vidí Slávik budoucí dívčí idoly…jako pro producenta jsou pro něj zajímaví, to se dá pochopit. Jeho argumenty už ne.

Ad pro dj Vlada: http://www.youtube.com/watch?v=RaEg4KVz2sE

2
haha
Reagovat

Szabóovi maj velkej potenciál, naprosto se nedivím jeho hodnocení. Nesmíme to brát z našeho subjektivního dojmu, ale celkově a i když mě to taky nudilo, dva pohledný kluci s kytarou, pohodovou hudbou a vlastní tvorbou maj skutečně velký šance. Bez ohledu na průměrný zpěv. Všichni totiž víme, že se často z talentových soutěží proslaví méně zdatní zpěváci, ale o to větší showmani, hezouni apod. Namátkou Jedward nebo One Direction. Každopádně jestli je bude zastupovat Slávik, tak se s kariérou můžou rozloučit :D

3
Zazie
Reagovat

Mně se ti dva kluci docela líbili, ale je fakt, že je to těžká retrospektiva. Mně třeba evokují Simona s Garfunkelem.

4
folkon
Reagovat

Mne sa tiež Szaboovci celkom pačili….a je pravda ze na Slovensku podobne pseudofolkove duo pre mlade baby v ponuke vobec nemame, myslim ze u nas maju sancu sa uchytit….
a myslim ze v tohtoročnom talente su omnoho vacsie prusery, ako napriklad nudna eliška, alebo trapny namachrovany malej Dejv….
Forsomeone doplatili podľa mna na priliš velke promo zo strany joj, podobne ako minule Ladylicious….pchaju ich uz par tyzdnov ci dokonca mesiacov do všetkych novin a časopisov ako favoritky na vitazstvo, napchali ich aj do denneho serialu Panelak, tak sa ani nedivim, ze ludom uz zacali liezt na nervy a to este ani v semifinale nespievali…

5
Monika
Reagovat

Za me jsou Szabovci naprosto tragicti, prumernej zpev a podprumerne songy. Pohledni? O___O ja bych rekla, ze naopak vypadaji jako dve pritrouble brambory, nulova sance na uspech, uvidite:-)))

6
Kačka
Reagovat

Ta Smolíková už soutěžila také v Talentmanii s pejskem Keysi a myslím, že byli druhý.

7
Jerremy
Reagovat

Kdyby nekoho zajimala sledovanost:
Česko Slovensko má talent – finále / Prima / 20:20 / 669tis
Rating 15+: 8%
Share 15+: 17%
Share 15-54: 19%

Česko Slovensko má talent – rozhodnutí / Prima / 22:44 / 381tis
Rating 15+: 4%
Share 15+: 17%
Share 15-54: 18%

8
mk
Reagovat

Tentokrát se s Vladem shodnu na 95 %. Nesouhlasím jen s Alenou Smolíkovou, vystoupení se psy jsem viděl už mockrát a už mě to ničím nepřekvapí ani nebaví. Ale mezi slepými je jednookou královnou.

9
Pedro
Reagovat

Mě zklamal standup komik (v obou kolech). Malá kadence a drží se moc při zdi. Slávik měl naprostou pravdu když říkal, že měl jít víc pod kůži. Jak si dělal srandu ze Slávika a kostkovanejch košil… vážně originální, to tu ještě nebylo (asi jen tak 10x v každým díle). Občas zkouknu nějakýho standup komika ze zámoří ti mají humor ostrej jak břitva a u zdi se fakt nedrží.

Přidat komentář