Panáček v reality show

Slovensko má talent (2.část)

29. Září 2008 | napsal(a): | reality show: Amerika má Talent

Na druhý castingový díl soutěže Slovensko má talent se porota přesunula z Bratislavy do Košic (vlastně všechny castingové kola v divadlech se odehrávaly jen v těchto dvou městech). Podařilo se nějaké talenty najít také na východě Slovenska? Ze začátku to tak vůbec nevypadalo.

Úvodní vystoupení kapely Baba Jaga Band ničím zvlášť nezaujalo, zpěvák si proti sobě porotu popudil ještě před samotnou písničkou (mimo jiné si dělal legraci z velikosti nosu Adely Banášové). Diváci se nudili také u vystoupení postaršího gymnasty Krasimira Gerasimova (tady asi někdo nečetl naše rady, jak uspět u castingu), nevtipného vypravěče upravené pohádky o Sněhurce Martina Benčiče a porotce nepřesvědčil ani dělník Martin Graňák s talentem typicky česko-slovenským, pitím piva. Pravda, půlitr dokázal vyžahnout ve stojce hlavou dolů a na závěr ještě zanotoval písničku od skupiny Team.

Nebyl zdaleka jediným, kdo se takto pokusil trochu popíchnout porotce Paľa Haberu, na pódium Státního divadla v Košicích nastoupila i skupina Team Revival Band z Ostravy, jejíž frontman byl naprosto věrným Paľovým dvojníkem (Habera při závěrečném hodnocení: „Místy to bylo lepší než originál naživo.“) Zajímavých hudebních čísel následovalo ale více, např. 16-letý houslista Tomáš Koky, postarší pánové z Humenského zpěváckého tria nebo rómské seskupení Kesaj Čhave, které rovněž divákům zatancovalo.

Zatancovat přišlo také několik atraktivních břišních tanečnic a zejména při vystoupení 16-leté Zuzany Chripkové z Popradu (umělecké jméno Fortis) se všem pánům v publiku jen tajil dech. O jejím jasném postupu do dalšího kola nemohlo být pochyb už od okamžiku, kdy vešla na jeviště. Porotkyni Adelu ale zajímalo, proč po svém vystoupení Zuzana neustále pokukovala do jedné divadelní lóže. „Sedí tam můj přítel,“ odpověděla a způsobila tak studenou sprchu stovkám svých nových fanoušků.

Konečně se v soutěži objevili také nějací kouzelníci, Duo Fernando z Česka předvedlo divákům trik, nad kterým si i porotci dlouho lámali hlavu. Pouze moderátor Maroš Kramár si byl jistý, že iluzi pojmenované „smrtonosný vrták“ a lákal svou moderátorskou kolegyni Barboru Rakovskou k sobě na hotelový pokoj, že jí večer ukáže taky jeden „smrtonosný vrták“ (…), Pokud se dá hovořit o dalším adeptovi na finále, tak to může být společné vystoupení Moniky Olšovské se psem Dreamem. Podobně jako v letošní britské verzi (viz Kate a borderkolie Gin) byli z perfektně nacvičeného čísla nadšeni jak diváci, tak porotci.

Uvidíme jak nadšeni budou ale slovenští novináří a detští psychologové, kteří Markízu po prvním odvysílaném dílu ostře kritizovali za možné následky na psychice dětí, které se na castingu dočkaly ostrého hodnocení od poroty a v zákulisí pak plakaly. Markíza odmítla už natočený druhý díl přestříhat a ponechala tam tak i vystoupení teprve 8-leté Anity Rajnohové, která přišla divákům převyprávět pohádku O ošklivém kačátku. Svým nakažlivým smíchem si ihned získala všechny diváky, kteří se u jejího vyprávění skvěle bavili. Anita si ale jejich bouřlivý smích vyložila tak, že se jí vysmívají, přerušila vystoupení a s pláčem odešla do zákulisí, kde dalo moderátorům hodně práce ji utěšit. Porota vtipnou vypravěčku Anitu sice pustila do dalšího kola, ale hned jsme se dozvěděli, co za tím vlastně bylo. Dívka chtěla původně zatancovat Shakiru, ale její vlastní matka ji přinutila, ať vypráví raději pohádku a sama ji tak vystavila tomuto nepříjemnému zážitku. Rozum by tedy měli mít hlavně rodiče, kteří často své ratolesti přihlašují jen kvůli lákavé výhře 3 miliónů korun. (Ovšem Markíza mohla opravdu tuto scénku, po níž zůstal jen nepříjemně trapný pocit, raději vystřihnout).

Zavést minimální věkovou hranici pro účast v soutěži by bylo jednak proti formátu tohoto celosvětově úspěšného pořadu a navíc bychom přišli o vystoupení dalších talentovaných dětí, např. 6-leté zpěvačky Martinky Bobáňové z Těrchové, která se sama doprovázela na akordeon, anebo 10-leté Michaely Krajčové, jejíž zpěv slovenské verze Sinatrovy klasiky „My Way“ měl sice hodně intonační rezervy, což ale Michaelka bohatě doháněla bezprostředním pohybem po jevišti a kontaktem s diváky. Adela Banášová to trefně komentovala slovy „Miško, ty vypadáš, jako bys měla za sebou už druhé světové turné.“ Postup do dalšího kola si samozřejmě vybojovala a my se budeme těšit, kdo se k ní přidá v další epizodě.

Pokracování příště

videa ke stažení

– Celá 2.epizoda v archívu TV Markíza
– Všechny epizody ke stažení

související články

Slovensko má talent (1.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (3.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (2.část)
Jak uspět u castingu do Slovensko má talent (1.část)

Amerika má Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
TK
Reagovat

A ještě výsledky sledovanosti: na druhý díl se dívalo 1.166.000 diváků (57% všech diváků u obrazovek), takže se nenaplnily obavy některých našich čtenářů ze Slovenska. Nový pořad se očividně líbí, diváků od prvního dílu ještě více přibylo.

Reagovat

TK, a to nemluvě o těch Čehůnech, co to sledují na internetu :))

3
Kedar
Reagovat

Je dobre, ze Anitu nevystrihli. Sam jsem se doma smal skoro tak dobre, jako Kraus.

4
Big.rob
Reagovat

prvni tretina nuda ,ale pak se to rozjelo , mazec

5
trpaslik.xhk.cz
Reagovat

Druhý díl se mi líbil o dost víc než první. Je to opravdu klasa a je vidět, že Markíza umí, po u nás pos*aném pořadu Moment Of Truth, který jsem přestal sledovat druhým českým dílem.

Ale výhrady samozřejmě mám. Jedná se hlavně o post moderátorů a porotců. Kraus je bomba, o tom není pochyb, srovnání se světovou špičkou může být klidně i na místě. Habera se mi ale nezdá jako kat, u mě pořád vypadá jako znuděný namachrovaný porotce, prostě mi nesedí. Je jasné, že se Simonovi nikdo nemůže rovnat, ale mě nesedí. Ta slečna uprostřed taky ne, je na pohled hrozně jedovatá a chtělo by tam spíš nějakou hodnou milou mladou dívenku:)

A moderátoři? On perfekt, super. Ona je tam snad jen jako obrázek, na který se dívat při pohledu do zákulisí, pěkná je, ale na nic:)

6
jaja
Reagovat

trpaslik.xhk.cz ragujI: takže moment pravdy bo jaks e to jemnuje byl nuda alre včerejší díl ten byl usprovej jak máma může říct své dceři že jí nedá krev to jí nechá zabít to neni máma ale hnsu odporne!
Jinak k talentu na ten koukam vždy podle času na netu druhý díl mě osobně úpřišel nudný nejka trapná bab jaga mě moderátoři nevadí ikdyž Kramár je občas velice trapný aon toho taky moc nenamluví jiank porota mě se dá skvel akorat Haberaovi by neuškodilo kdyby nebyl tolik nafrněnej jinak ýe by nejkej talent me se nejvic libila ta 6 letá holkaco zpíval a hral na neco a ta druha taky ta treti covypravela ty mi bylo lito ta mam by si zaslouzila pres hubu|!!!

7
trpaslik.xhk.cz
Reagovat

Zapomněl jsem na největší výhradu, která tuhle šou táhne o třídu níž a to je opravdu Třikrát a dost. Nejzajímavější byla v britské a americké verzi právě ta nevědomost, jestli půjdou dál a klasické věty typu (No for me, sorry)mě chybí

8
jary
Reagovat

souhlasim s posledním příspěvkem trpaslika

9
jaja
Reagovat

jo taky souhlas

10
o.kovy
Reagovat

Ja nevim mě se zdál ten druhej díl neudnější co vám mě se víc líbil ten první?

11
°_m-M-m_°
Reagovat

Některá vystoupení ve druhím dílu byla opravdu nudnější, ale celkově pořád moc fajn. Souhlasím s tím, že to Markízou vymyšlené rozhodování „třikrát a dost“ je prostě blbost a ubírá to na působivosti, ale na druhou stranu to porota svými komentáři vynahrazuje. Paľlo sice může na letmý pohled vypadat namistrovaně, ale kdo jej zná z jeho tříletého účinkování v porotě SuperStar, ví, že to je prostě taková jeho image, ne pravá podstata. Dokáže taky pěkně vyměknout. Mimochodem, „ta slečna uprostřed“, jak ji nazval trpaslik.xhk.cz, je nejlepší moderátorka ve střední Evropě. :-) A dost možná i ve větším měřítku. Velká, letitá hvězda vynikajících slovenských show (SuperStar, Let’s dance), na které se spousta lidí dívala zejména kvůli ní, jejímu skvělému humoru a famózní pohotovosti.

12
°_m-M-m_°
Reagovat

Jinak já jsem rád, že tu malou vypravěčku Markíza nevystřihla. Už dlouho jsem se tak nezasmál jako u jejího vyprávění. Ten závěr sice byl blbý, ale to už k životu patří. Nakonec to stejně mělo happyend.

13
o.kovy
Reagovat

Souhlasim Adela je skvělá moderátorka ja když sem čech tak taky sem sledoval uerstar jen kvuli ni!

14
Radim
Reagovat

Ano,na Adélu mi nesahejte! Mám ji moc rád – je vtipná, pohotová a na úspěchu slovenské SuperStar měla lví podíl. Když to tady čtu, tak si uvědomuju, že se projevuje málo, ale tím, že ji znám, mi to nevadí. Jinak Markíza opět předvedle, že reality show umí. A to „3x a dost“ mi vůbec nevadí. I v originální verzi porotci dávali křížky v průběhu vysoupení, slováci ho používají jen více.

15
°_m-M-m_°
Reagovat

Nejde o to, že porotci dávají křížky v průběhu vystoupení. Jde o systém hlasování, který mají Slováci (na rozdíl od zahraničí) nastavený tak, že křížky rovná se záporné hlasy (jinde tři křížky rovná se ukončení vystoupení – a pak se teprve baví o tom, jestli ano, nebo ne) a tudíž stačí jediné ano (neboli jediný nezmáčknutý křížek) k postupu. Což značně ubírá na potenciálu castingových sestřihů, kde tím pádem vůbec nejsou přítomny ty klasické, jinde mnohokrát opakované dojemné a napínavé momenty, kdy porotci říkají svoje verdikty. Ano musí být v přesile. Jeden řekne ano, druhý ne… Chvilka napětí… A vítězné ANO toho třetího, pompézně následované zkušeně dojícím televizním podkresem… Tady jsou verdikty poroty zbytečné, protože rozhodují křížky. Porota je tam jen od toho, aby to vtipně komentovala (což dělá výborně, lépe než jakákoli jiná porota jinde, tím kompenzuje hloupé rozhodnutí Markízy), jinak je její přínos pro diváka a pro show prakticky nulový.

Toto prostě Markíza nedomyslela. Jinak je to jako vždy výborné (dokonce i ta Barborka se mi líbí, přestože ohlasy na ni od Slováků jsou více než vražedné).

Přidat komentář