Panáček v reality show

Slovensko má talent (1.část)

23. Září 2008 | napsal(a): | reality show: Amerika má Talent

V neděli 21.září na obrazovkách televize Markíza odstartoval očekávaný hit letošní podzimní sezóny, Slovensko má talent. První díl této talentové show si nenechalo ujít 1.099.000 diváků (což bylo 52,8% všech diváků, kteří právě seděli u obrazovek) a Markíza tak mohla být s těmito čísly hodně spokojená. Jak ovšem byli spokojeni samotní televizní diváci a jak se Markíze povedlo zpracovat tento světově úspěšný formát?

Pokud nemáte možnost ve své programové nabídce sledovat Markízu, můžete si celý první díl pustit z archívu na jejím webu. Přestože se to na slovenském internetu jenom hemží negativními komentáři diváků, v nichž se nešetří slovy jako “ nepovedený paskvil, trapný pořad, velké zklamáni“, výsledná podoba vůbec není špatná. Autoři se snaží držet všech pravidel tohoto formátu a nechybí žádný z prvků typických pro zahraniční verze (ikdyž, pravda, ještě by to chtělo lépe zapracovat na střihu). Některé diváky zklamalo, že v prvním z celkem pěti předtočených castingových epizod chyběly skutečně zajímavé talenty a místo nich byl velký prostor věnován soutěžícím, kteří se spíš dokázali před národem pěkně ztrapnit. Ovšem právě to bývá na úvodních dílech to nejzábavnější, když se na pódiu objeví lidé, kterým talent sice chybí, ale dohánějí to o to větším seběvědomím, že si právě oni zaslouží hlavní výhru 3 milióny slovenských korun. O to víc pak v epizodě vyniknou právě ti soutěžící, kteří svým skutečným nadáním všem divákům vyrazí dech a zaslouženě je čeká přinejmenším semifinálová účast.

Slovensko má talent nechce být jen dalším klonem Superstar a je potěšující, že si produkce na castingy vybrala kromě zpěváků i hodně různorodou škálu talentů. Takže nechyběl beatbox (Emil Smoliga), streetdance tanečníci (13-letý Ervín Meszáros), žongléři (Anton Bauer), taneční skupiny (Erika Dance) nebo hráči na akordeon (Michal Červienka). Soutěž nemá žádné věkové omezení, takže se na castingu v bratislavském Slovenském národním divadle vedle sebe objevili jak malí tanečníci (Simona a Andreas), tak skupina zpívajících důchodkyň (Senioranka). Diváky i porotu ale v první epizodě nejvíce nadchl žonglér s fotbalovým míčem Jozef Szipöcz a 9-letá nadaná zpěvačka a houslistka Anabela Patkolová. Oba si od diváků v sále vysloužili potlesk vestoje a porotci jim dávali velké šance na finále (mohou tak napodobit třeba fotbalistu Jeremyho Lynche nebo Connie Talbot z britské verze).

Když už je řeč o porotě, česko-slovenská trojice plní své role přesně podle očekávání. Nemilosrdným katem v porotě je již ze Superstar dobře známý Paľo Habera, který podobně jako Simon Cowell vyhazuje zpěváky okamžitě při sebemenším falešném tónu. Populární moderátorka Adela Banášová má sice roli „té hodné“, ale přesto si soutěžící nemohou být jistí nějakou přílišnou schovívavostí, Adela se s nimi nemazlí a posuzuje jejich výkony přísně. Naprosto skvělým tahem bylo ovšem obsazení Jana Krause jako třetího člena poroty. Kraus dokáže své hodnocení soutěžících doplnit vtipnými glosami, které pořad příjemně osvěží. Podařilo se mu také nahrát režii na povedený cliffhanger: po bizarním vystoupení zpěvačky Katky Szabové se jí zvědavě zeptal co si to asi vzala předtím, než vstoupila na jeviště. Katka se nadechla… a režie pořad přerušila reklamním brejkem s tím, že diváci se její vtipné odpovědi dočkají až po přestávce. (celou scénku si můžete pustit zde).

V této scénce bylo také vidět (resp. slyšet), že si štáb dokáže podobně jako v zahraničních verzích vyhrát i s hudebním podkladem. Podobně tomu bylo také u vystoupení prachbídného zpěváka Radovana Kraka, který porotu mučil nejdříve písní Michaela Jacksona a poté Tragedy od Bee Gees. Paľo Habera poté, co definitivně Radovana ustřihl zmáčknutím tlačítka bzučáku: „Já jsem už čekal jen na ten refrén. Ano, to byla skutečně tragédie.“ A režie k jeho slovům pustila právě tento refrén.

Jako největší tragédii ovšem rozhorčení diváci vidí volbu moderátorské dvojice, která pořadem provází a snaží se o rozhovory se soutěžícími odcházejícími z jevistě do zákulisí. Populárního herce Maroše Kramára by měla doplňovat teprve 22-letá televizní rosnička Barbora Rakovská, která ale v celé epizodě prakticky vůbec nebyla vidět a škodolibí diváci se předhánějí v tipování, kolik kusých slov vlastně za celou epizodu Barbora ze sebe vypravila. Nedařila se jí ani role utěšovatelky vyřazených soutěžících a Maroš ji výrazně zastiňoval (pokud s ní ovšem ve volných chvílích otevřeně neflirtoval). Tato moderátorská dvojice k sobě vůbec nepasuje (zkrátka není to taková sehraná dvojka jako Ant a Dec v britské verzi) a jejich obsazení se zdá být zatím hodně zbytečným krokem. Markíza by lépe udělala, kdyby rozhovory v zákulisí dělal třeba zkušený Braňo „Bruno“ Ciberej (který ostatně k celé epizodě namlouvá doprovodný komentář). Hodně chybí také rozhovory v předsálí se soutěžícími těsně před jejich vystoupením. Jedinou vlaštovkou byl jen dotočený medailónek Anabely, takových by to ovšem chtělo o něco víc.

Uvidíme, jestli se Markíze povede zlepšit v dalších dílech. Po pěti epizodách z divadelních castingů bude následovat díl s názvem Velký třesk, v němž si porota z celkem 200 postupujících vybere 50 semifinalistů, kteří se od 2.listopadu postupně představí v pěti semifinálových přímých přenosech. Na konci každého přenosu porota z desíti vystoupení vybere jednoho finalistu, druhého si hlasováním vyberou televizní diváci. Do finále (7.prosince) se tak dostane 10 soutěžících, z nichž si diváci vyberou svého vítěze.

Pokracování příště

videa ke stažení

Celá 1.epizoda v archívu TV Markíza



doporučené články

Slovensko ukázalo prvé (anti)talenty!
Slovensko má talent – má aj šancu zaujať?
– Recenze: Potvrzeno! Slovensko má talent! (Gorilla.cz)

Amerika má Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 28
1
TK
Reagovat

A docela bych uvítal, kdyby se na oficiálních stránkách objevilo více videí z této epizody. Jak má pak člověk psát články, když se k nim nedá připojit ukázky :-))

2
Brother
Reagovat

Až na tu moderátorku, docela dobré.

3
RadstaR
Reagovat

Videl jsem sice jen pulku, ale musim rict, ze super. Nase televize v tomhle jsou 100 let za opicema. Jinak souhlasim, ze ta mlada zaba je tam tak trosku zbytecne :)

4
Big.rob
Reagovat

byl to Mazec , hafo sem se bavil !

5
Big.rob
Reagovat

je Panáček krapek zaspal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6
Peter
Reagovat

SLABEEE!!! Ako cela markiza, tolko negativnych reakcii na tuto show jsem davno nevidel! Markiza udelala z tyhle show slaby odvar britske, americke ci nemecke verzi. Nedivim se, ze markize neustale klesa sledovanost a tuhle show potopi, co me uplne sere, vzdyt bo byl UPLNY odpad!!!

7
RadstaR
Reagovat

Mno rozhodne bych se bal tuhle soutez videt u nas. Jestli to je podle tebe na Markize slabota, tak z ceske verze by si asi zvracel :D

8
°_m-M-m_°
Reagovat

Je to tak, Slováci si skutečně neváží to, co mají. Markíza umí držet krok se světovou úrovní obdivuhodně, jak v SuperStar, tak i teď (v rámci možností malé země) v tom Talentu. Nebylo to vůbec špatné, byť ten střih opravdu trochu kulhal, ale to se snad vystříbří. Slovákům, kteří kritizují provedení Markízy, bych povinně nakázal sledovat měsíc Novu, ono by je to snad nadosmrti přešlo. :-) Její provedení pořadů jako SuperStar nebo X Factor je takový velký pomník nedostižným slovenským tvůrcům. :-)

9
°_m-M-m_°
Reagovat

(Ještě malá připomínka k článku – moderátorka Banášová je Adela, ne Adéla.)

10
TK
Reagovat

Rozhodně bych Slovensko má talent neporovnával s kvalitou Britain’s Got Talent, protože britská verze je bezkonkurenčně nejlépe zpracovaná (a co do zábavnosti, tak za ní zaostává i americká). Ale třeba s australskou verzí už by se Slováci srovnávat mohli.

Tolik negativní reakcí diváků jsem taky nečekal, ale v 95% se kritika týkala moderátorské dvojice. Pokud by se Markíza řídila přáním diváků (o čemž silně pochybuji), tak do živých semifinálových dílů moderátory vymění. Castingové díly jsou už natočené, takže to musíme nějak přetrpět.

11
Roman
Reagovat

97% negativnyh reakcii – priserni moderatori
80% negativnych reakcii – priserne provedeni + strih
30% negativnych reakcii – priserna porota

Celkovo je na tenhle porad jeste vic negativnych reakcii jako na show Elan je Elan a to byl velkej prepadak. Myslim si, ze markiza prvnim dilem spravila hodnu zlu reklamu na tenhle porad.

Proto si mozna nevyzime, co udela Markiza, protoze uz hodne lidi NENAVIDI (videt to i na klesajici sledovanosti) a hlavne mladi maji voci Markize averzi, ze vysila same ptakoviny.

Mnohem lepsi reality show a na UROVNI dela TV JOJ:
Milionovy tanec – super 1*, tenhle porad ziskal aj nejakou cenu a dokonca vyhral cenu za nejlepsi znelku.
Devce za milion – 1
Vyvoleni 1 – 1*
Vyvoleni 2 – 1
Hvezdy na lede – 1/2
Vyvolena – 2
Celebrity camp – 2 (dobra show, ale byl to pre JOJ prepadak)

12
TK
Reagovat

Množství negativních reakcí mě skutečně překvapilo, protože mně se první díl líbil (a to jsem viděl DOST zahraničních verzí Got Talent a měl bych být kritičtější). A to předpokládám to lepší ještě na Markíze přijde se semifinálovými díly. Například i britská verze z roku 2007 neměla zpočátku moc omračující rozjezd, do chvíle, kdy se objevil Paul Potts, jehož video přitáhlo na YouTube spoustu diváků a vzbudilo zájem o celý pořad.

JOJ měla dobré nápady na reality show, ale smůla je, že na letošní podzimní sezónu nemají připraveno vůbec nic.

13
°_m-M-m_°
Reagovat

I mě to překvapuje. Stejně jako u toho zmiňovaného Elán je Elán, což byl vynikající pořad, který měl jenom smůlu na pomalý rozjezd, tak ho hodně lidí po prvním dílu odepsalo a už se nedozvěděli, jak skvělé to nakonec bylo (čemuž dali za pravdu všichni, kdo to dokoukali nebo se ke konci vrátil – opět, Nova se oproti tomu mohla s čímkoli ze své produkce zahrabat). Myslím, že obecně panuje dost velký negativismus, v případě těch pořadů Markízy často neopodstatněný. Prostě v dnešní době za prvé propadák nerovná se špatný pořad, může být sebelepší, ale divácký zájem je nevyzpytatelný (opačný případ je Nova efekt – Nova tyhle pořady mrví naprosto neskutečně, ale sledovanost trhá rekordy), za druhé milionovou sledovanost rozhodně nepovažuji za propadák, to je velmi dobrý výsledek. Uvidíme, jak si povedou další díly, pak se teprve dá mluvit o nějakém propadáku.

14
TK
Reagovat

Sledovanost přes milión diváků se skutečně jako neúspěch nedá označit. Uvidíme, kolik diváků se vrátí v dalších dílech, ale protože tento typ pořadu je univerzální pro celou rodinu, předpokládám, že čísla budou pro Markízu stále pěkná.

Naprosto souhlasím s tím, že divácký zájem je nevyzpytatelný. Například takový Celebrity Camp nebyl špatně zpracovaný, ale měl smůlu, že běžel na Jojce a že se diváci ze zásady postavili proti výběru slovenských „celebrit“.

15
L.
Reagovat

Tak jsem ze Slovenska a prinasim nejake infosky hoši :-)

Elan je Elan – byl PREPADAK, moc velky pro Markizu, vzdyt ho museli i skratit!
A hned na to spustila Let´s Dance 2 – taky moc neoslovilo, tam to alespon zachranili Adela a Pyco – Markiza si jich ukradla z STV a potom z JOJ (z JOJ jenom Adelu, mela moderovat Hvezdy na lede).
Slovensko ma talent – ja tipuji 2. dil na 700 000, klesne to hodne, lidem se to fakt nelibilo, myslim si, ze markiza to hodne posrala a ja se priklanam k tomu, ze to byl hodne zly zacatek.

Prvni dil mel byt prepracovany, super, ohromujici, lidi se mali bavit a meli si ho hned oblubit. Jenom ze se stal opak, lidi ten porad ZNENAVIDELI, co dava za pravdu hodne a hodne negativnych reakcich. Na oficialnych strankach talentu jsem po premiere a potom hned na druhy den nenasel ani jeden pozitivny ohlas (mozna jeden) a v ruznych inych dizkuzich to bylo rovnako. 95% negativnych 3% pozitivnych 2% neutralnych.

Markiza je na tom hodne spatne, drzi ju jenom Ordinace, kteru ma od Novy!

Co se tyce reality show si myslim, ze nejlepe je na tom JOJ, potom STV a nakonec Markiza a to vam rekne mnoho lidi.

16
°_m-M-m_°
Reagovat

Elán byl propadák v tom, že neměl špičkovou sledovanost, jak možná někdo tajně doufal, ale „jenom“ solidní, tedy něco mezi 500-700 tisíci. A zkrátili to jenom v tom, že nedali závěrečný koncert. Čili nic strašného se nestalo, i když mnozí tvrdili, že ano. Jinak opakuji, že ten pořad byl mimořádně skvělý (a nic by na tom nezměnilo, ani kdyby měl sledovanost 10 lidí, to prostě není o sledovanosti – všichni skeptici, kteří jej po prvním dílu ztrhali a odepsali, a viděli pak některý z posledních dílů, rázem otočili a byli nadšení).

Jinak nechápu, co lidi od toho prvního dílu Talentu čekali. V čem je to zklamalo. Vždyť to je přece takový pořad, jaký je, má celkem danou strukturu, nic extrémního s ním Markíza neprovedla, zas tak odlišné od toho, jak to dělají jinde, to není. Myslím, že Slovákům opravdu chybí trocha smyslu pro realitu. Znovu navrhuji povinné měsíční sledování Novy. :-) Na to, jak slovenské televize celé roky zvládají tyto pořady (SuperStar, Let’s Dance, Talent i další), můžou být prostě Slováci hrdí, to je i ve světovém měřítku docela mimořádný jev. A Češi se od nich můžou celá léta jenom v tichosti učit. V určitých ohledech byla např. slovenská SuperStar nejlepší SuperStar na světě, a i ten Talent dělá v podstatě ten starý dobrý tým…

Taky bych, i když jsem o tom jindy psal z opačné strany barikády (tedy co se týče příšernosti Novy), nepřeceňoval internetové diskuse. To, že někde pár lidí v diskusi zanadává na ten pořad vůbec neznamená, že to je převládající názor diváků.

17
Zackik
Reagovat

Pisu o tom negativne nejen lidi v dizkuzich, ale i NOVINARI, od show napisali novinari jenom 5 clanku a vsichni jsou negativni napr.
http://spravy.pravda.sk/markiza-nema-talent-04i-/sk-komentare.asp?c=A080922_220714_sk-komentare_p12
http://www.cas.sk/clanok/89725/more-detskych-slz-markiza-stoji-to-za-to.html

Dokonca sa chysta staznost a ma zasahnout licencna rada, ktera ma dat markize mastni pokutu.

Vas bavi reality show, vzdyt tohle je super web o reality show, takze vam se to mozna libilo, proste reality show fandite, ale tohle co predvedla Markiza byla naozaj hrúúúza. Got Talent je show na urovni, ale Markiza ho udelala hodne, hodne, hodne spatne!!! Prvni dil, mel byt absolutna bomba, ale byla to ABOSLUTNI KATASTROFA!

TK: souhlas, ze Nova dela reality show hodne spatne, ale na druhou u nas meli nejlepsi reality show v historii Slovenska STV a JOJ, Markiza hodne zaostava. – a tuhle show totalne pochovala, ja cekam odliv divaku.

18
Ondra
Reagovat

To, ze na slovensku se tento porad potaci se spatnym ohlasem je pro me velike prekvapeni. me osobne se tento porad velice libil a tesim se na dalsi dily. vypada to obdobne jako zahranicni verze a proste porota je skvela :-) zvlaste kraus :-) — a jak uz tady mnohokrat padlo, s ceskem se to srovnavat neda ani v nejmensim… jsem oproti slovensku hoooooodne pozadu, at uz prima, nebo nova…

19
alf
Reagovat

darmo no, na Slovensku coraz viac ludi ma negativny postoj k markize, a, je jedno do coho sa markiza pusti. Zaujimave je to, ze stale ma najvyssiu sledovanost:p Asi to bude tym, ze k internetu sa skor dostanu mladsi ludia, ktori sa zaujimaju o serialy ako csi, prison break, nezvestni etc, teda serialy, ktore vysiela joj. Zeny v styridsiatke (ako si ja predstavujem cieloveho divaka ordinacie) asi sotva budu vypisovat pochvalne komentare do diskusii, a preto, tieto diskusie treba brat s rezervou.

Ale teraz k veci, mne sa vacsina taziskovych projektov markizy pacila, i ked, ak som nejaky diel nestihol, neprinutilo ma to vyhladavat si ho v internetovom archive. Myslim, ze boli spracovane kvalitne, strih, moderatori, kamera, scena vsetko fungovalo dobre. Len, s tym Elan je Elan, pricinu jeho neuspechu vidim opat v tom, ze to bolo robene pre starsich ludi, ktorich generacia „frcala“ na hitoch elanu, a teda, mladi to nesledovali, o com nasledne aj svedcila sledovanost.

Na got talente, jedina vec, ktora, hm, neda sa povedat, ze by mi vadila, skor, sa mi zdala nevhodna. To co vlastne kritizuju aj slovenske denniky, ako, fakt to bolo v niektorych momentoch krute, ked tak hnusne vyradili tie male decka. Iste, taky je zivot, ale, takto kazit detom sny, hm, neviem, ako to bolo v zahranicnych verziach, ale mohli obmedzit tu dolnu hranicu, aspon… na 13 rokov.

A, kedze uz isty cas sledujem ceske portaly zaoberajuce sa reality show (nakolko, nova sa u nas neda naladit, a prima, ta toho zas tolko nevysiela) naucil som sa ocenit to co sa vysiela u nas, i ked… podla x factor, to aj u vas ma stupajucu tendenciu:p

20
jaja
Reagovat

taKŽE MĚ UPLNĚ ŠOKUJOU TY OHLASY JA SEM SI PUSTIL GOT TALENT NA WEBU mARKÍZy A ME SE MOC LÍBIL A paK STE SE TU baVILY O Celebnrity CAMPU CO TO JE MŮŽE MI TO NEKDO POPSAT? ABYCH REK pravdu eLAN JE ELAN ME TAKY MOC NEBaVIL ale posledni superstar na slovensku jak vyhrala Verka Berkyova ta byla moc pekna jinak nechapu jak muze nekdo odsuzovat markizu ma super porady!!

21
Roman
Reagovat

I vo vasi ankete vyhrava negativni odpoved:

Ne, byl to trapas, už se nebudu dívat!

22
jary
Reagovat

vubec nechápu.co se lidem na tom nelíbí,já jsem se užasně bavil,kraus byl výbornej a že je špatná ta moderátorka jsem si všimal,jen kvuli tomu,že na to bylo furt upozorňováno…jinak velice dobré,možná je akorát pravda,že těch talentu bylo lehce poskromnu…

23
TK
Reagovat

Ve zmíněných kritických článcích psychologů o dopadech odmítnutí na castinzích na dětskou psychiku bych souhlasil se zástupci Markízy. Odpovědni by měli být hlavně rodiče, kteří své ratolesti přihlásili často jen proto, aby vyhráli ty 3 milióny, to oni své děti zneužívají. Porota pak musí najít způsob, jak dítěti oznámit, že je to dobré tak pro školní besídku a ne pro tento pořad. A to je slovenská porota ještě docela mírná, například v australské verzi je Red Symons daleko tvrdší a děti vylučuje až se sadistickou radostí.

Omezení věkové hranice by byla chyba, to je právě výhoda Got Talent, že se dá najít talent v každém věku, viz třeba 9-letá Anabela.

Na Panáčkovi se věnujeme Got Talent už dlouho, proto bychom mohli být kritičtější a nemusí se nám automaticky líbit všechno. Ale v tomto případě jsem byl příjemně překvapen.

Že by STV dělala lepší reality show než Markíza? Nějak si kromě Superstar a Supertela nemůžu na nějaké další vzpomenout…

24
TK
Reagovat

jaja:
Celebrity Camp byla původní reality show vysílaná na jaře 2007, která byla inspirovan8 Survivorem a I’m A Celebrity Get Me Out Of Here!
Na tomto serveru jsme o show psali podrobné rekapy.

25
kika
Reagovat

bolo to super len moderatori boly glupi a velmi trapni preco vsade na markize poslednu dobu moderuju taky traposi z ordinacie z ruzovej zahrady?? su velmi trapni zmente moderatorov kramar a barbora su trapni a hlavne maros kramar trapos velky

26
jenkaa
Reagovat

Tak musim rict, ze ani druhy dil nezklamal .o)
Jen mi bylo opravdu strasne lito te holcicky, co vypravela ten pribeh “ o kacatku“ a tu jeji maminku bych profackovala.

27
jaja
Reagovat

je druhý síl taky nekde k vidění?

28
jaja
Reagovat

Tak ankonec sem ho našel a uplně souhlasim s jenkou tamáma je blbá ale me to neprid jak talent urvcite by skoro nikoho nebavilo poslouchat básničku dvě hodiny

Přidat komentář