Panáček v reality show

StarDance 2 – 2. kolo (10.11.2007)

10. Listopad 2007 | napsal(a): | reality show: StarDance

StarDanceII Zatímco se zima svými sněhovými posly ohlásila i v Praze, osm tanečních párů se sešlo v teple reflektorů, aby předvedly plody svých tvrdých tréninků na tanečním parketu StarDance. Naposledy jsme viděli všech osm párů soutěžně pohromadě. Po dnešním večeru jeden z osmi párů končí svou pouť plnou tanečních kroků, grácie a pohybem vyjádřených citů. Na to, kdo soutěž opustí si ale diváci musí počkat až na úplný závěr dnešního druhého kola. Dnes nám páry předvedly milostnou Rumbu a hravý Quickstep.

Co nám páry předvedly?

LenkaMichaelRB První se na parketě objevili Lenka Filipová a Michael Petr se svou rumbou (Con Los Anos Que Me Quedan ). Vystoupení bylo příliš statické, Lence chyběla práce boků, vadily mi nášlapy na plochu chodidla navíc sunem, tzv. bruslení. U Lenky byla takřka neustále pokrčená kolena, což přispívalo ke špatnému pohybu a držení těla. Výkon bych ohodnotil známkou 4, porota ve složení Richard Hes, Tatiana Drexler, Mahulena Bočanová a Zdeněk Chlopčík udělila známky 5, 6, 6 a 4.

MichalMichaelaQS Druzí se na parketě představili Michal Dlouhý a Michaela Gatěková ve quickstepu (Cheerful Little Earful ). Úvod tance obstaralo šimi-šimi. Ze strany Michala byl začátek tance poněkud topornější. Vadily mi u něj ve quickových přeměnách přísuny, které nebyly ani quickovými kroky ani patovým stažením. Při tanci docházelo k drobným krokovým nepřesnostem a „uvadalo“ držení, čímž quickstep ztrácel svou lehkost a působil trochu upracovaným dojmem. Přesto bych tento quickstep označil za nejlepší standard večera. Páru bych udělil známku 6, porota vytáhla tabulky s číslicemi 7, 8, 8 a 7.

MonikaHonzaRB Monika Žídková a Jan Halíř přišli na parket s druhou rumbou večera (Te Esperare). Pár předvedl lepší výkon než před týdnem. Monice bych vytkl malou práci boků a kyčlí, párkrát se objevil nášlap přes patu, Monika byla pomalá v otočkách. Celkově předvedl pár málo pohybu, vyskytovaly se drobné nepřesnosti, ale především mi chyběla dynamika. Celý tanec byl zatančen jakoby jednotvárně bez momentu překvapení. Za tento výkon bych váhal s udělením známky mezi 5 a 6, spíše bych se klonil ke známce nižší. Porota udělila známky 5, 7, 8 a 7.

JiriSimonaQS První polovinu párů uzavřeli se svým quickstepem (Let Me Entertain You) Jiří Schmitzer a Simona Švrčková. Jednoznačně nejhorší standard večera. Jirka se mocně hrbil k partnerce, měl toporné pohyby ve quickových přeměnách byl strašlivým způsobem pomalý, vadilo mi velice tvrdé provedení pivotových otáček, kdy se ke své partnerce ještě více sklonil. Jirka má vůči ostatním pánům výhodu výšky a tím pádem velkého rozpětí paží. nedokázal ale tuto přednost využít a jeho práce vrškem byla malá. Za snahu bych udělil známku 4, porota ocenila výkon známkami 5, 6, 7 (Mahu, za co?) a 5.

RobertVandaRB Druhou polovinu soutěžního pole načal pár Robert Záruba s Vandou Dětinskou a předvedli své pojetí rumby (Hero ). Oproti minulému týdnu byl dnešní tanec podstatně lepší. Ocenil bych nášlapy přes špičku. Daleko víc ale převažovaly poměrně dost důležité chyby. Postrádal jsem větší práci bokůa kyčlí, vystoupení bylo hodně statické, samá póza, příliš málo předvedeného tance. Rovněž mi vadily ostré a tvrdé pohyby rukou. Váhal bych mezi známkou 5 a 6, porota tentokráte lehce nadhodnotila a udělila známky 8, 7, 7 a 6.

TatianaPetrQS Minulý týden předvedl tento pár nejlepší latinu večera. Dnes se pár Tatiana Vilhelmová s Petrem Čadkem představil ve quickstepu (Nine to Five ). Oekával jsem trochu lepší výkon. Ocenil bych provedení pivotových otáček, ale bylo překvapivé, že Tatiana svému partneru nestačila. Bylo to poznat zejména v dlouhém rozpadu v krocích, Tatiana nestíhala quickové kroky a o dělených dobách ani nemluvě. Pár přesto vypadal alespoň držením dobře. I přes velké krokové chyby a výpadky bych páru udělil známku 6. Poprvé vysloveně nesouhlasím s porotou, která výkon zbytečně a nesmyslně nadhodnotila známkami 7, 8, 9 a 9.

AlesIvaRB Aleš Valenta a Iva Langerová minule předvedli nádherný waltz. Těšil jsem se na dnešní latinu. Poslední rumba večera (Beautiful) mne ale poněkud zklamala. Ocenil bych techniku a měkké Alešovy nášlapy v momentech, kdy se tančilo. Toto vystoupení bylo hodně statické, přecházelo z jedné pózy do druhé, skoro by se dalo říct, že tanec chyběl, respektive ho předvěděla jen Iva. Provedení linií bylo takřka příkladné, ale malá práce boků celkový dojem kazila. Po technické stránce byla tato dnešní latina asi nejlepší, ale celkově spíše zapadla mezi šedivý průměr. Tentokrát bych váhal mezi známkou 5 a 6. Porota zjevně naprosto přehlédla fakt, že tanec chyběl a opět naprosto nesmyslně nadhodnotila výkon (dokonce podle poroty nejlepší výkon večera) známkami 9, 9, 8 a 9.

StepankaMichalQS Poslední tanec večera, quickstep (Dancing Fool ) obstarali Štěpánka Hilgertová a Michal Němeček. Štěpánka předvedla lepší výkon než před týdnem, přesto se chyb objevilo vcelku dost, snad jen ty nejmarkantnější. Štěpánka měla příliš tvrdý vršek – nešel tvarovat, všiml jsem si chyb v držení, kdy Štěpánce často padal loket a vylézalo rameno. Příliš vysoký nášlap při východu z náběhového obratu měl za důsledek nikoli rozeběhnutí, ale pád do prostoru. Běžená řada zhruba ve dvou třetinách tance byla nesynchronní, docházelo ke krokovým nepřesnostem a drobným rozpadům. Má známka by byla 5, porota udělila známky 4, 6, 7 (Mahu, opět, za co?) a 5.

Kdo dál nepokračuje?

StepankaMichalQS Porota svým hlasováním a diváci svými SMS zprávami rozhodli, že z dalšío klání vypadá pár Štěpánka Hilgertová a Michal Němeček. Olympionička tak svou sbírků úspěchů nerozšíří, přesto je nutno ocenit, že se za dva měsíce dokázala naučit to, co předvedla. Pro ni jako kanoistku šlo o naprosto neznámé pohyby, s kterými se možná (a kdo ví jestli vůbec) setkala v tanečních. Štěpánka se nemá za co stydět a jen málokdo by měl takovou kuráž nést svou kůži na trh před zaplněný sál a televizní kamery.

Pár slov k porotě

Minule jsem porotu chválil za objektivní přístup. Po dnešku si musím svůj názor trochu poopravit. Podle mne začala porota příliš brzo vytahovat vysoké známky, navíc u výkonů, které danému hodnocení neodpovídaly. Hodně rozdavačná dnes byla Mahu, která udělila jen jednu šestku a pak samé vyšší známky. Naopak nejskoupějším porotcem byl Richard, který udělil jednu čtyřku a tři pětky. Mrzí mne naprosto nesmyslné nadhodnocení dnešních výkonů Aleše a Tatiany. Neříkám, že by byli vysloveně špatní, ale o tolik zase ostatní páry nepřevýšili. Nechme se překvapit, ale obávám se, že porota bude čím dál víc udělovat vysoké známky.

Které tance uvidíme a uslyšíme příště?

Příště se bude tančit Jive a Tango

These Boots Are Made For Walking – Jive – Aleš a Iva
Phantom of the Opera – Tango – Robert a Vanda
Land of 1000 dances – Jive – Tatiana a Petr
Cancion Del Mariachi – Tango – Lenka a Michael
Proud Mary – Jive – Michal a Michaela
Una Musica Brutal – Tango – Monika a Honza
Do You Love Me – Jive – Jiří a Simona

Sledovanost pořadu

Byl jsem hodně zvědavý, jak si povede StarDance 2 ve sledovanosti, zda se jí podaří vyrovnat loňskému roku. Druhá řada je většinou méně sledovaná než ta první, a tato pravda se nevyhnula ani StarDance 2. Před rokem, přesněji 4.11.2006 sledovalo první kolo 1.961.000 diváků. Letos se Nova poučila a bude proti StarDance 2 zařazovat filmy a pořady, u nichž by měla být zajištěna vysoká sledovanost. První kolo letošní StarDance 2 sledovalo 1.401.000 diváků. Účastníci zájezdu dopadli podstatně lépe než před rokem Mr. & Mrs. Smith (2.135.000 proti 1.596.000)

Druhé kolo StarDance 2 už ve sledovanosti konkurenci na Nově porazilo. StarDance 2 sledovalo 1.537.000 diváků, Test národa Česko – Slovensko 1.506.000 diváků. Pro porovnání jaká byla sitace u druhého kola StarDance před rokem? StarDance sledovalo 1.655.000 diváků a Román pro ženy 1.966.000 diváků. Uvidíme, zda si StarDance 2 dokáže své diváky přitáhnout a zda podobně jako loni bude zájem o tento pořad stoupající.

Anketa



Sledovanost pořadu: 1.537.000 diváků

Fota: Česká televize

©StarDancer

související články

StarDance 2 – Štěpánka Hilgertová dopádlovala / revue.idnes.cz
Vilhelmová: Taneční láska?! / Blesk.cz
Hilgertová po vypadnutí: Hysterický pláč! / AHA
Aleš Valenta: Rozbije mu StarDance manželství?! / Pikant.atlas.cz


čtenářů online:


počet přečtení:

StarDance

Diskuze k článku

Počet komentářů: 23
1
pt
Reagovat

Rád bych se zastal párů tancujících rumbu.

Autor jim vše bez výjimky vytýká statičnost, ale latinsko-americké tance jsou kolové pouze dva Samba a Paso-doble. U rumby považuji velký pohyb do prostoru skoro proti jejímu charakteru. Soutěžní páry se občas po parketu přesunou, ale jen proto, aby oslovily více diváků, což zde opravdu nebylo nutné.

Zároveň je rumba pomalý tanec a tudíž se za stejný časový úsek zatancuje mnohem míň než v rychlém quickstepu.

Naopak si myslím,že rychlost quickstepu byla přílišným oříškem a projevilo se to na držení i nepřesnostech.

P.S. U valenty jsem rozhodně zaznamenal new-yorky, opening-out s uzavřeným hiptwistem, vějíř, výkruty dámy.

2
StarDancer
Reagovat

To pt: Rumba se dá zatančit na dvou metrech čtverečních a přesto může být plná pohybu. Asi jsem se špatně vyjádřil, ale zkrátka nebylo vidět žádný příběh, napětí, akce, zjednodušeně řečeno a ni jedna rumba neměla šmrnc.

P.S. Deset vteřin zákadních figur nemůže přebít celkový dojem z tance, který byl de facto odstán na místě.

3
Dana
Reagovat

Mám dotaz- tu choreografii vymýšlí „profi“ tanečník sám? A také se mi nejvíce na Star dance líbí úžasný Marek Eben! .-)

4
pt
Reagovat

To: StarDancer, nic ve zlém, ale stajně si myslim že autor článku je latinář a tudíž na latinu přísnější. Mezera na třicet čísel je ve stadnardu stejné faux-pas, jako nášlap na patu v latině:-).

5
pt
Reagovat

Mezerou myslím ztrátu kontaktu, lidově „kýbl“.

6
charlita
Reagovat

Zdravím všechny příznivce StarDance a hned v úvodu se přiznám, že mým želízkem v ohni jsou Monika s Honzou. Dovolím si malinko nesouhlasit s tím, jak autor článku hodnotil jejich včerejší Rumbu, protože Monika si naopak poradila s prací boků skoro nejlíp ze všech „neprofíků“ – a to včetně pánů. Jejich choreografie se možná zdála statická, ale to bylo tím že hodně používali základní choreografické prvky (tzv. basic) a ne strojené figury vypočítané na efekt. Bylo to poctivé tancování, bohužel trochu nedoceněné. Těším se, s čím nás soutěžní páry překvapí příště…

7
StarDancer
Reagovat

To pt: Omyl, autor není latinář, je standarďák, ale má znalosti o obou druzích tance. Rumba musí být příběh, a ten nepředvedl ani jeden pár.

8
pt
Reagovat

To StarDancer: Obdivuji Váš věcný komentář a vím, že kritizovat něčí práci je snazší, ale opravdu si myslím, že Vaše nároky na Latinu byli vyšší. Příběhu tam rozhodně nebylo míň, než v rozlítaných quickstepech a technicky lépe zvládnuto (i když chápu, že je to v pomalejším tanci nesrovnatelně snazší). Ale je to jen můj názor. Pište dál a nechte se podobnými šťouraly odradit:-).

9
StarDancer
Reagovat

Tp pt: Já se jen tak odradit nenechám. Je jasné, že dva tanečníci vždy budou mít trochu odlišnější názor, ale na mnoha věcech se shodnou. Ona ta mezera (kýbl nebo slon) nemusí být až tak na škodu. Ano, pochopitelně, má tam být kontakt, ale pokud pár je synchronní, tak nějaká mezera až tak nevadí. Daleko horší jsou technické chyby nohou, pády do prostoru ztráta rovnováhy apod.

10
StarDancer
Reagovat

To Dana: Choreografii vymýšlí tanečník, případně pomáhá ještě nějaký trenér. Proti první řadě vidím ale málo kreativity. Má to být show a v té jsou povoleny rekvizity. jako by se tanečníci báli něco vymyslet – ale ono to také záleží na celebritách. Brazilské tanečnice v podání Vaška Vydry se už asi nedočkáme.

11
StarDancer
Reagovat

To pt: Ještě k Alešovi – podíval jsem se znovu na celé vystoupení. Skladba trvala 1:26. Normální rychlost rumby je 25 bmp, takže celé vystoupení mělo 36 taktů, Aleš za celou dobu tance udělal jen 21 kroků, když nepočítám závěrečnou zvedačku a otáčky. Z 36 taktů byl Aleš v pohybu jen 7 taktů, zbytek byly pózy.

Vystoupení může mít málo kroků, může mít i větší počet póz, ale přitom nemusí být nutně statické. Viz rumba ve špičkovém provedení: http://www.youtube.com/watch?v=RzNS4_cZYTc

12
StarDancer
Reagovat

To charlita: Znovu jsem se podíval na rumbu v podání Moniky a Honzy a musím konstatovat, žeu Moniky k práci boků a kyčlí nedošlo. Dvakrát zavrtěla celou pánví a jednou se pokusila o rychlou výměnu nohou. Po emoční stránce byla tato rumba nejlepší v celém večeru.

Ve svém prvotním hodnocení jsem to nenapsal. Na StarDance jsem se díval ze záznamu pozdě v noci a celkové hodnocení mi asi vypadlo. Za nejlepší quickstep večera bych označil duo medvídků (Míša a Míša), rumbu bych rozdělil mezi dva páry: v technice Aleš s Ivou a emočně Monika s Honzou. Nejhorší quickstep večera jednoznačně v podání Jirky se Simonou a rumba u Lenky s Michaelem.

14
pt
Reagovat

To StarDancer: 25 BPM jsou už treninkové, soutěžní jsou 27-30, i když se hrají spíš k dolní hranici (třeba němci občas zahrají pěkný kvapík). Ale tuhle „rumbu“ bychom museli spočítat, možná okolo 25 BPM byla.

15
StarDancer
Reagovat

To pt: Pěkná podívaná (ps. taky tam měli místy mezeru ;) )

Ano, máš pravdu, těch 25 bmp jsem bral jako skladbu u této show, kdy se nehrají tak rychlé skladby. Na soutěžích je běžná rychlost okolo těch 28 bmp. V Německu jsem tančil jen jednou, takže to nemůžu posoudit.

16
pt
Reagovat

To StarDancer: Ad P.S. :-) Ale ne proto, že by to u sebe nezvládli:-). Tohle by měli pouštět v telce.

17
StarDancer
Reagovat

Přidány nové fotografie :)

18
StarDancer
Reagovat

To pt: To naprosto souhlasím. Tance je v televizi poskrovnu a proto buďme rádi za každou propagaci.

19
Ksana
Reagovat

Díky, díky, díky!!! Konečně objektivní hodnocení. Zvláště oceňuji, že někdo konečně napsal pravdu o „tanci“ favorita Valenty. Nechápu a dost mě rozhořčily ty devítky od poroty. Nejsem sice tanečník, ale ráda se na tanec dívám a podle mého skromného názoru byla lepší i Štěpánka.

20
Lopo
Reagovat

To hodnocení Valenty se mi také nelíbilo, v tomhle díle toho moc nepředvedl, ale myslím si, že má na víc. Jeho waltz minule se mi opravdu líbil, a pořád to je pro mě jeden z favoritů. A jestli byla Štěpánka lepší než Valenta? Tak to zas ne, to už by bylo moc. :)

Jen tak mimochodem, nemohl by mi někdo na mail djdudo@seznam.cz poslat písničku Do you love me, co se bude na ní tančit příště? Děkuji.

21
StarDancer
Reagovat

To Lopo: Skladbu jsem ti poslal. Příjemný poslech. Jestli se ale bude hrát přesně tato verze, to ti nepovím, protože to sám nevím.

22
ajda
Reagovat

Hodnotit tanec si nedovolím, ale ty modré šaty co měla Štěpánka, tak to byl vrchol nevkusu. Nechápu, že jí je někdo mohl dovolit obléknout! Má vysportovanou postavu, mohla zvolit líbivější model, tyhle šaty jí možná uškodily víc než chyby v krocích :o)))

23
Charlene
Reagovat

to ajda: Štěpánka v té reportáži říkala, že se stydí za své svaly. To zřejmě bude důvod, proč na ní natáhli tu hrůzu. Mně se ty šaty taky nelíbily, paže se dají schovat i vkusněji.

to Lopo: Valenta toho sice moc nenatancoval, ale to, co předvedl nebylo špatné, líbily se mi moc ty linie (no, skoro nic jiného nepředvedl).

Jinak v tomhle kole se mi hodně líbili Míša a Míša, těm se to fakt povedlo, připadalo mi, že třeba měli o dost lepší kontakt než Táňa a Petr, Táňa za Petrem trochu vlála. A taky měla podle mě hodně dlouhé šaty, ani jsem jí neviděla na nohy…

Těším se na příště na tango, to je můj oblíbený tanec :o)))

Přidat komentář