Panáček v reality show

Amazing Race: All-Stars (6. díl)

29. Březen 2007 | napsal(a): | reality show: Amazing Race

Amazing Race: All-StarsPosledním pitstopem byla pro soutěžící 220 let stará vojenská pevnost v mozambickém Maputu, odkud také odstartuje již šestý díl. Jako první si letenky do tanzanijského Dar es Salaam mohly zarezervovat ukřičené sestřenice Charla a Mirna, které se vydaly na cestu ve 21:07. Ještě než se tradičně setkaly na letišti se zbývajícími týmy, předvedly u přepážek jedné z leteckých společností rozhovor jako vystřižený z výukové kazety angličtiny – to když si chtěly zamluvit letenky už ten večer. Neúspěšně.

Pro zvětšení obrázku klikněte!Další ráno se u stánků leteckých společnosti strhla bitva o tikety – většina brzkých letů byla plně obsazena, takže týmy musely čekat, což je v závodě, kde se počítá každá sekunda, velmi nemilé. Charla s Mirnou se rozhodly zariskovat a bookly si letenky s přestupem v jihoafrickém Johannesburgu a to i přesto, že navazující let byl také plný. Na jihoafrickém letišti jim však pomohl ochotný zaměstanec, takže se zdá, že jim risk pro tentokrát opravdu vyšel. Zatímco už byly ve vzduchu, na letišti se rozdávaly poslední lístky na spoj do Tanzanie. Ty již nezbyly na Joea s Billem a Iana s Teri, jako útěchu se jim zaměstnanec letiště pokusil nabídnout ubytování, za což ho Ian odměnil jen sprostou nadávkou.
Pro zvětšení obrázku klikněte!
Šok čekal již v letadle sedíciho Erica s Danielle – to když je přímo ze sedadel vyhnal průvodčí, protože prý došlo k omylu a zasedli cizí místa. Tento omyl zlepšil náladu nejstaršímu páru v soutěži, jejichž šance na přežití výrazně vzrostla. V tuto chvíli první Charla s Mirnou si běžely pro další nápovědu – kvůli špatnému počasí si ale plavbu k ostrovu Zanzibar užijí až další den brzy ráno, takže jejich fyzická námaha byla zbytečná.
Pro zvětšení obrázku klikněte!
O půl páté při čekání na plachetnici je u přístaviště polekali flirtující milenci Oswald s Dannym, kteří se utábořili na lavičkách. Situace v Johannesburgu se zlepšila jen pro Erica s Danielle, kteří se vešli do následujícího letu – zbývájící dva týmy musely „chtě nechtě“ počkat na let společnosti Air Malawi.

Nápověda, kterou si týmy mezitím postupně vyzvedávaly u stánku sympatického černocha obsahovala výběr ze dvou úkolů – Detour. Psychicky založený Solve It obnášel 500 metrový běh do hotelu a úspěšné složení 62 kousků náročného puzzle. Fyzicky založený Schlep It spočíval v transportu dvou těžkých kmenů stromů, ze kterých místní domorodci vyrábějí lodě. Soutěžící měli samozřejmě k dispozici dřevěné kárky.
Pro zvětšení obrázku klikněte!
Puzzle jako první bezchybně složili Oswald s Dannym, takže mohli spěchat do vesnice Kikungwi, domova Masajů, kde na ně čekal Roadblock. Za pomoci tradičního nástroje Rungu (předmět připomínající sekyrku) museli rozbít 20 metrů vzdálenou hliněnou misku. Oswald s Dannym se cestou zastavili na tržnici, aby si jízdu autem zpříjemnili čerstvým ovocem, takže jim ani nevadilo, že si Charla s Mirnou vybudovali náskok a do finiše jim zbývalo jen několik kilometrů dělících je od pevnosti z 18. století (Old Fort).Pro zvětšení obrázku klikněte!

Ačkoliv Charla s Mirnou vzaly cestu k pevnosti oklikou přes lázně, restaurací a kdo ví co ještě, v cíli byly první a navíc každá vyhrály bonus – plachetnici.
Pro zvětšení obrázku klikněte!
Druhá skupina soutěžících (Dustin s Kandice, Uchenna s Joyce) stále plnila Roadblock a družstva na samém chvostu byly v ten moment ještě v letadle, takže rozestupy byly tentokrát mimořádně velké. Jakmile vládu nad Afrikou převzala tma, cílovou pásku protnuli nejprve Uchenna s Joycem (neohrozil je ani trest za poslední místo v minulé etapě – 30 minut čekání) a čtvrtá Dustin s Kandice. Poslední Teri s Ianem a Joe s Billem byli již beznadějně poslední, a to teprve plnili Detour (!). Na předposledním místě do cíle přijeli Joe s Billem, ale vzhledem k tomu, že již bylo dopoledne dalšího dne, jsou téměř jistí odpadlíci v další epizodě. V této epizodě nemilá událost nakonec potkala Iana s Teri.

Fakta z šestého dílu

Trasa: Maputo, Mozambik -> Zanzibar, Tanzanie
Detour: Solve It: Po půlkilometrovém běhu do hotelu čekalo na soutěžící 62dílkové puzzle v podobě tradičního obrázku známého jako Tinga Tinga. Tento úkol si vybrali Teri & Ian, Charla & Mirna, Uchenna & Joyce, Joe & Bill, Oswald & Danny a Eric s Danielle
Schlep It: Fyzicky zaměřený úkol spočíval v mílovém běhu do pily Kijangwani a následném odvozu dvou 23kilogramových klád. Tento úkol si vybraly jen Dustin s Kandice.
Roadblock:
S masajskou tradiční zbraní zvanou Rungu měl vybraný soutěžící za úkol trefit dvacet metrů vzdálenou hliněnou misku, ve které se skrývala další nápověda.

Konečné pořadí týmů

1. Charla & Mirna (každá vyhrála katamaran)
2. Oswald & Danny
3. Uchenna & Joyce
4. Dustin & Kandice
5. Eric & Danielle
6. Joe & Bill
x. Ian & Teri (vyloučeni ze závodu)
x. Rob & Amber
x. David & Mary
x. Kevin & Drew
x. John Vito & Jill

Rekapitulace předchozích dílů

  • Amazing Race: All-Stars (5. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (4. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (3. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (2. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (1. díl)
  • Profily soutěžících
  • Petr

    Půl hodiny jsem přemýšlel, co sem napsat a pak jsem si uvědomil, že na Panáčka píšu tak zřídka, že je to celkem jedno.

    Amazing Race

    Diskuze k článku

    Počet komentářů: 5
    1
    Petr Novák
    Reagovat

    Tento týden mimořádně o něco později, ale přece. :)

    2
    TK
    Reagovat

    To s tím špatným počasím při plavbě na Zanzibar byl očividně výmysl, štáb jen chtěl náskok Mirny/Charly záměrně stáhnout, jinak by byly skoro den před ostatními.
    Podobně to bude i v dalším díle, po trase závodu jsou občas úkoly v přírodních rezervacích (parcích, muzeích), které mají pevně stanovenou otevírací dobu, takže se náskoky smažou tím, jak musí soutěžící čekat na otevření až do rána.

    3
    Charlene
    Reagovat

    to TK: to je obvyklé, tak je to v každé řadě TAR – udržují tak napětí. Vždyť třeba Joyce a Uchenna měli ve finále 7. řady hodně velké manko, které dohnali díky otevírací době a nakonec vyhráli :))

    4
    Petr Novák
    Reagovat

    Proto CBS parky, muzea atd. s otevírací dobou do závodu zařazuje, a to již během plánování cesty. Může si pak být celkem jistá, že jí nějaký tým „neuteče“.

    A s tím „výmyslem štábu“ – podle mne je něco podobného v každém díle, jen to občas není vidět. Vezměme si třeba dramatické prostřihy mezi dvěma posledními týmy. Záběry vypadají opravdu napjatě, ačkoliv je rozestup třeba půl – třičtvrtě hodiny. To samé lobbing u cestovních kanceláří.

    Ale proč to neudělat napínavý – divák to většinou nepozná, nebo mu to bude jedno. :-)

    5
    Charlene
    Reagovat

    Jojo – něco týmu nevyjde, oni jednou potřesou hlavou nebo něco podobného a k divákovi se to dostane 3x z různých úhlů a hezky zpomalený, takže to vypadá na dlouhé zoufalství :)) Ale udržují tím napětí a je to fajn. Jsem ráda, že nějaký dobrodinec začal nahrávat All-Stars na youtube ;-)

    Přidat komentář