Panáček v reality show

Amazing Race: All-Stars (5. díl)

19. Březen 2007 | napsal(a): | reality show: Amazing Race

Necelých deset hodin po nezapomenutelném závěru předchozí etapy, kdy byly po třech výhrách v řadě vyřazeni Rob s Amber, začala ta již pátá v pořadí. Vyřazení světově nejproslulejšího reality-show páru však protihráči neoplakali – ba naopak, byli šťastní, že právě je dokázali vyřadit taky brzy.

Jako první se na cestu vydali vítězové předchozí etapy – Oswald s Dannym. Instrukce v obálce je zavedli na horu, kam nejprve musí vyjet lanovkou, což může být chvíli po půlnoci docela problém … a také, že to problém byl – jako první se na místo krátce po třetí hodině ranní dostavili Oswald s Dannym, ale lanovky v noci skutečně nejezdí, takže si musejí počkat do osmi ráno. Ráno byly u lanovky již všechny týmy pohromadě, takže byl tříhodinový rozdíl smazán a závodilo se prakticky znovu od začátku.

Joe s Billem dorazili na zasněžený vrchol kopce jako první, takže si vzali do ruky elektronický azimut a okamžitě se pustili do hledání obálky skryté pod sněhem. Po jejím rozbalení se musejí připravit na teplotní šok, neboť je čeká cesta až do dalekého Maputa v africkém Mozambiku. Jediná možnost, jak si zabookovat letenky je návštěva nějaké z cestovních kanceláří, což je jediné místo, kde si lze obstarat letenky. Jakmile si Joe s Billem vyzkoušeli testery snad všech parfémů na ushuaiském letišti, mohli s spolu s ostatními nasednout do letadla a po třech mezipřistáních (Buenos Aires, Sao Paulo a Johannesburg) vylézt z maputského letiště a co nejrychleji se dostat na cvičiště, což byl jejich další bod etapy.

V obálce na ně čekal další nepříjemný Roadblock. Jeden ze členů týmu si musel vzít na starost jednu krysu (místní je zde používají k lokalizaci nášlapných min) a spolu s ní najít obálku zakopanou v zemi. Prvním, kdo úspěšně splnil úkol byl Ian, jež má od jisté doby krysy velice rád. Spolu s Teri se tak mohl vrátit zpět do města k budově Praca dos Trabalhadores, kde na ně bude čekat další nápověda. Maličké Charle činila práce s krysou takové problémy, že se propadli až na samý chvost výsledkové listiny.

Před budovou od známého francouzského architekta se týmy dočetli o další Detour – tentokrát si mohou vybrat mezi „Pamper“ a „Porter“. Pod prvním úkolem se skrývá obyčejné lakování nehtů. Soutěžící si nejprve vyzvednou lahvičky s lakem na nehty a poté již vyrazí do ulic, kde si musejí vydělat 30 mozambických metecaisů (asi 20 Kč) – teprve poté obdrží další nápovědu. Druhý úkol byl fyzicky mnohem náročnější – týmy museli nejprve naplnit uhlím deset velkých pytlů a jeden z nich poté přenést do domku jednoho z majitelů.

Charla s Mirnou si vybrali lakování a aby měli úkol splněný co nejdříve, nabízeli služby i mužům, kteří ochotně nastavovali ruce a nechávali si nehty barvit načerveno. Jejich taktika byla veleúspěšná, takže se vyhoupli na první místo a čekal je už jen pitstop. Ten se nacházel v nejstarší budově ve městě – vojenské pevnosti Fortaleza. K vítězství etapy a luxusního zájezdu na exotický ostrov Aruba jim značně dopomohl ochotný domorodec, který je doprovázel již od jejich příjezdu do města.

Dustin s Kandice pojali jejich úkol z části také jako charitativní akci, to když malé holčičce bez peněz zdarma nalakovaly nehty. I přes toto nepatrné zdržení dorazily do cíle etapy jako druhé. Teri s Ianem si rovněž zvolili mnohem jednodušší Pamper, takže boj o poslední postupové místo se bude odehrávat mezi týmy, jež se radši rozhodli pracovat s uhlím. Oswald s Dannym se v parčíku u pevnosti nejdříve chvíli honili a teprve poté skočili k Philovi na podložku – do cíle doputovali jako čtvrtí. O páté a šesté místo si to ve footrace rozdali rychlejší Joe s Billem a Eric s Danielle.

Posledními závodníky v cíli se nakonec stali Uchenna s Joycem, měli však obrovské štěstí. Vyloučeni ze závodu sice nebyli, ale v příští části musejí dorazit jako první, jinak obdrží 30minutovou penalizaci.

Fakta z pátého dílu

Trasa: Mastil de A. R. A. General Belgrano, Argentina -> Maputo, Mozambik
Roadblock: Člen družstva, který se rozhodl splnit tento úkol nejprve vyfasoval cvičenou krysu na vyhledávání min a poté musel s její pomocí najít obálku s nápovědou. Ta se vždy skrývala pod deaktivovanu nášlapnou minou – riskovat své zdraví však týmy nemusely – nápovědu vytáhl člen pyrotechnické jednotky.
Detour: Pamper: Týmy musely nejprvě běžet na 800 metrů vzdálené tržiště, kde obdržely plato laků na nehty. Pak se již vydaly do ulic nabízet své služby místním obyvatelům podobně jako místní muži, kteří si takto obvykle vydělávají na živobytí. Pro obdržení další obálky si musely vydělat 30 metacaisů, což je asi 20 Kč. Tento jednodušší úkol zvolili Teri a Ian, Dustin s Kandice a Charla s Mirnou.
Porter: Na zahřátí čekal týmy více než 3km běh na tržiště Market de Janet, kde musely holýma rukama naplnit 10 velkých pytlů a poté je zašít. Jakmile naplnili deset pytlů, jeden z nich měli zanést do domku jednoho z obyvatel města. Tento úkol si vybrali Uchenna a Joyce, Joe s Billem, Oswald a Dannym a Eric s Danielle.

Konečné pořadí týmů

1. Charla & Mirna (vyhrály luxusní zájezd na Arubu)
2. Dustin & Kandice
3. Teri & Ian
4. Oswald & Danny
5. Joe & Bill
6. Eric & Danielle
7. Uchenna & Joyce (poslední, ale v závodu pokračují)
x. Rob & Amber
x. David & Mary
x. Kevin & Drew
x. John Vito & Jill

Rekapitulace předchozích dílů

  • Amazing Race: All-Stars (4. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (3. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (2. díl)
  • Amazing Race: All-Stars (1. díl)
  • Profily soutěžících
  • V příštím díle (spoiler!)

  • Potápění v hlubokém moři se promění v Charlinu noční můru.
  • S komplikacemi se budou muset vypořádat Eric s Danielle, když jsou vyvedeni z letadla, do kterého byli předtím vpuštěni.
  • Charla s Mirnou se rozhodnou riskovat takovým způsobem, který může znamenat jejich konec v závodu.
  • Petr

    Půl hodiny jsem přemýšlel, co sem napsat a pak jsem si uvědomil, že na Panáčka píšu tak zřídka, že je to celkem jedno.

    Amazing Race

    Diskuze k článku

    Počet komentářů: 3
    1
    Raden
    Reagovat

    Oops, je to čímdál napínavější :)
    Dík, že to píšeš.

    2
    Phat K
    Reagovat

    A co rekapitulace 6. dílu? Nebude? Neřikejte mi, že jste se to zabalili stejně jako na „gorille“.

    3
    Fabiula
    Reagovat

    Oh Good LordYes the way to liberate peolpe is to starve them to death. The true way to liberate the workers is to treat them like cattle. I guess that if Marxist utopias were not so blasted inept they could train the workers to perform like good seals. Do this and you will get a rotted herring head.Funny how come every emigre I run into from one of these workers paradises just don’t get it.Alas praise Kim Jong Mentally Ill it takes a true genius to make the lives of North Koreans worse then that of sewer rats in the worst Ghettoes in the Western world.

    Přidat komentář