Panáček v reality show

X Factor UK 2017: Castingové místnosti se zavírají, je tu poslední castingový týden!

24. Září 2017 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

X-Factor_castingy7,8

Konec castingů je konečně v dohlednu. Čtyři týdny jsme mohli vidět, jak se plní řady letošních nadějných soutěžících. Od příštího týdne už však budou jejich řady řídnout a vše pomalu začne směřovat vstříc velkému Finále, které se odehraje 3. prosince ve Wembley Areně. To už ale hodně přeskakujeme, nejdříve se podíváme, jak dopadly letošní castingy. Postoupil na poslední chvíli nějaký favorit nebo si to nejlepší produkce vystřílela na začátku?  V rekapitulaci se dozvíte více!

7. Castingový díl

Spencer Sutherland, 25

výběr: Marvin Gaye – Let’s Get It On

Spencer je Američan a do X Factoru se přihlásil, protože jej považuje za lepší show, než jaké mají v USA. Spencerův casting může být příklad, jak schopného interpreta umí potopit výběr. Ve spojení se Spencerovou vystajlovanou image působilo jeho vystoupení poměrně lacině, nemluvě o laškování s Nicole. To celé přebilo fakt, že je Spencer ve skutečnosti schopný zpěvák. Není divu, že jej Simon ihned hodil do pytle generických boybanďáků. Ostatní porotci jeho nedostatek autentičnosti potrvdili, nicméně mu tu šanci dali a Spencer nakonec postoupil do Bootcampu bez ztráty kytičky.

ITG, 18 a 22

výběr: Ed Sheeran – Don’t

Bratři Alex a Leon pochází z rodiny zpěváků, jsou přesvědčeni, že svůj talent zdědili po babičce a matce, od toho taky vznikl jejich název ITG – In the genetics. Nyní se živí jako zpěváci v hotelu, často také vystupují s evergreeny pro starší publikum. Zde opět nebyl problém zpěv, ale výběr a provedení. Na této věci od Sheerana se nedá moc co předvést, takže si kluci na sebe ušili bič. Navíc dobře od třetiny jejich vystoupení šla veškerá energie strmě dolů, že už ani přítomní porotci nedokázali udržet pozornost. ITG sice postoupili, nicméně si nemyslím, že by se dokázali srovnat s konkurencí mezi skupinami. Pokud nějak nepřekvapí, nejspíš budou v následujících kolech za mrtvou váhu.

Matt Linnen, 28

výběr: Ray LaMontagne – Trouble

Oči nejedné ženy v zákulisí padaly přímo na 28 letého Matta, podobně zasněnou reakci měla i Nicole, když Matt vstoupil do místnosti. Přestože si Matt zpěvem přivydělává, byla z něj cítit nejistota, sám později porotě přiznal, že se v podobné situaci ocitá vůbec poprvé. Image typického WGWG by Mattovi mohla potenciálně ublížit, jak řekl Simon, aby se odlišil, měl by zkusit prezentovat svou tvorbu, zvlášť když je produkce vlastní tvorbě letos otevřenější. Co se týče samotného zpěvu, tak se Mattova nakřáplá barva hlasu dobře poslouchá, pokud se ještě Matt stihne otrkat a naplno na pódiu zapojí i své charisma, může být klidně černým koněm letošního ročníku.

Scarlett Lee, 19

výběr: Charlie Puth – One Call Away
Andra Day – Rise Up

Scarlett na první pohled zaujme svým vzhledem, na to, že je makeup artist, tak z mého pohledu naprostého laika vypadá Scarlett jako příšera z bažin. Její obličej vypadá, jakoby jí ho někdo vymáchal v samoopalovacím krému. Co vedlo mladou holku, aby se takhle sama zmalovala je mi záhadou. Přesto vše si Scarlett věří, že může v soutěži uspět. Na porotu si přichystala vlastní verzi One Call Away, kde se původní melodická linka téměř vytratila ve všech těch ozdobách a zbytečných akrobaciích, které Scarlett předvedla. Díky bohu za Simona, které její snažení ukončil a označil její styl zpěvu za otravný, protože přesně tak působil. Scarlett dostala ještě jednu možnost zazpívat normálně. V druhém pokusu se ovšem taky nevyvarovala všech přizdob, bylo to však o poznání vkusnější a odkryla zde i svou plnou barvu hlasu. Osobně bych Scarlette dál nepustil, pro mě až moc její překombinovaný zjev a zpěv kazí celkový dojem. Porota ji tu šanci dala.

Rai-Elle, 16

výběr: Awolnation – Sail

Teprve 16 letá Rai-Elle se také rozhodla přihlásit, zpívá totiž už od malička. Když se však rozezněla hlavní instrumentální linka Sail od Awolnation, byl jsem z toho stejně jako porota zmatený. Výběr se totiž k mladé a křehké Rai-Elle vůbec nehodil, co se týče provedení tak o tom už vůbec nevím, co si myslet. V originále vyznívá Sail temně a nedá se říct, že by to byl zrovna vhodný typ skladby do pěvecké soutěže. Rai-Elle na druhou stranu vůbec temně nepůsobí a už vůbec nemá rockový hlas, proto její podání působilo při nejmenším zvláštně. Hlasově to bylo místy ploché, zejména v částech, kde se víc soustředila na svou malou choreografii. Nějaký potenicál v Rai-Elle je, nicméně bylo by potřeba schopného mentora, aby ji vedl po správné cestě.

Brad Howard, 30

výběr: Stevie Wonder – Lately

30 letý model Brad zaujal především Nicole. Z toho kousku, co nám produkce pustila bych Brada viděl spíše jako doplněk v nějakém boybandu, na sólo je pěvecky málo výrazný. Simon si Nicole vystřelil, když schválně dal Bradovi „ne“, aby musel rozhodnout hlas Nicole. Ta Brada samozřejmě pustila dál.

Peter Warwick, 51

výběr: Meghan Trainor – All About That Bass

Peter natolik obdivuje Sharon, že ji přinesl jahodový koláč. Zde budu stručný, větší X factor měl ten jahodový koláč než Peter. Prostě všechno špatně.

Afro-Swag, 31 a 39

výběr: Kukere – Iyanya

Seskupení Afro-Swag se pokusili ještě před vystoupením uchlácholit Simona dárkem přímo z Afriky. Zde se s tím naštěstí nepárala ani produkce, když pustili jen kousek z jejich vystoupení, i tak ten kousek byl otřesný. Jedni Reggie & Bollie před dvěma lety stačili. Další show opravdu nepotřebuje.

Slavko Kalezic, 31

výběr: Beyoncé – End of Time

Fanoušci Eurovision Song Contest si určitě budou pamatovat Slavka, který se objevil v letošním ročníku v 1. semifinále jako reprezentant Černé Hory, do Finále ovšem nepostoupil. Během jeho rozhovoru vyšlo na jevo, že Slavkovi soutěž nedoporučil nikdo jiný, než Louis Walsh, který do Kyjevu přijel s reprezentantem Irska. Na casting si Slavko připravil song od Beyoncé, se vším všudy. Slavko není žádný extra zpěvák, o čemž už jsme se mohli přesvědčit na Eurovizi, na druhou stranu splňuje všechny další požadavky pro soutěž. Je to showman. Může být Slavko letošní novelty act? Osobně si myslím, že velké davy na svůj cop nechytí.

Alisah Bonaobra, 22

výběr: Beyoncé – Listen

Vypadá to, že po úspěchu 4th Impact je na Filipínách X Factor velmi populární, Alisah je už třetí návštěva z daleké Manilly. Sama říká, že její talent je světový a že chce reprezentovat filipínskou komunitu v UK. Stejně jako Deanna před dvěma týdny, se i Alisah vytasila s velkou baladou. Jakmile se rozezněly první tóny Listen, už se mi otáčely oči v sloup. Sama Alisah si na sebe s výběrem upletla bič. Byť má velký hlas a zpívá krásně, tak celý její výkon byl předvídatelný a do písně díky její ohranosti nevnesla nic nového. Dost dobrý výkon, nicméně Alisah jako zpěvačka je průhledná, sama se pasovala do role divy a nějak si nemyslím, že se od ní dočkáme něčeho jiného než ohraných velesongů. Pokud to bude jinak, budu mile překvapen.

 8. castingový díl

Boybanned, 27 a 28

výběr: Backstreet Boys – Everybody

Johnny Wright, 31

výběr: Rachel Platten – Fight Song

Jenny Ball, 25

výběr: David Guetta ft. Sia – Titanium

Susan Shepherd, 52

výběr: Joan Jett – I Love Rock’N’Roll

Reuel Elijah, 21

výběr: Montell Jordan – This Is How We Do It

Danny Lambo, 39

výběr: originál – Play Boyz

Simon Gross, 48

výběr: Robbie Williams – Let Me Entertain You

Just Us, 67 a 70

výběr: ABBA – Hasta Maňana

Berget Lewis, 45

výběr: Prince – Purple Rain

Hodnocení castingů

Jak jsem již naznačil v úvodu, castingové místnosti se zavírají. Když si to zrekapitulujeme tak úvod byl mnohem slibnější než závěr. Šlo poznat, že produkce nemá zase tolik slibného materiálu, aby tím naplnila cca 8 hodinových epizod. Produkce tak klasicky zaujala strategii, že zajímavější castingy dá ze startu, kdy je o show větší zájem. Úroveň talentu se zdá být zatím velmi uspokojivá, kde si ve výběru každý najde to svoje. Jako velké plus vidím větší podporu vlastní tvorby, soutěžícím to hned přidává na hodnotě coby potenciálním hvězdám popmusic. Těžit z toho může i X Factor jako formát, který startuje umělcům kariéry, plus je to značné odlišení od The Voice, které od minulého roku v UK sdílí stejnou televizní stanici jako X Factor. Uvidíme, zda se v tomto trendu ponesou i další kola.

Příště už nás čeká Bootcamp, letos rozdělený na dvě fáze. Jedna fáze je Wall of songs, která se osvědčila loni a druhou je návrat Arena Audition,

Kdo zaujal vás? Podělte se o své názory v diskuzi

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 18
1
J
Reagovat

Tak kastingy nam skoncili. Nikto si ma prilis neziskal, takze v tomto roku nebudem nikomu fandit. Ovsem je tam zopar ludi, ktori vzbudili moju pozornost. Ti, ktori nemaju radi spoiler nech dalej necitaju!!! Ak by som mala menovat po 1 sutaziacom v kazdej kategorii, ktoreho by som chcela vidiet v live shows boli by to:

GIRLS: Grace Davies. Ano nie je kazdeho salkou kavy. Aj mne miestami vadi jej hlas. Ale podla mna je to najzaujimavejsie dievca uz len svojou vlastnou tvorbou. Piesnou ROOTS si ma celkom neziskala ovsem jej covery je nieco ine. Ak ludia maju o nu strach, ze nedokaze spievat nic ine nez vlastne songy mozu byt kludni, dokaze. Pre mna je to taky ED SHEERAN v sukni. Neviem, ci je chosen one. Ak ano nevadi mi to. Spolu s nou by som do live shows poslala dve tinedzerky a to Rai-elle a Holly Tandy. Tie dve mi pripadaju zaujimajsie nez poplasena Georgina a divy Deanna a Alisah. Kedze nas caka BootCamp som zvedava ako si Grace poradi s Wall of Songs. Kedze som tam medzi piesnami zazrela Rockabye od Clean Bandit, to by jej sedelo ako uliate kvoli podobnosti hlasu s Anne Marie. Ale dala by som prednost tomu ak by si vybrala HERO od D. Bowieho.

BOYS: Sam Black. Podla spoilerov ho vyhodili v BootCampe kvoli oldies songom, ktore spieval. V tomto pripade by som bola za divoku kartu v jeho prospech. Ma drive a nikde nie je pisane, ze bude musiet spievat vykopavky aj v live shows. Od coho je produkcia alebo mentor v tomto pripade Louis Walsh, aby mu vybrali modernejsie songy. Ma skvely hlas, image a navyse je mi z nich vsetkych najsympatickejsi. Co sa tyka chlapcov pytam sa co je horsie typicky britsky kantilenovy typ alebo americky boybandak. Ak by som mu vybrala partakov do live shows tak mam problem asi by to bol Lloyd Macey a la Coltonovsky typ a potom …

OVERS: Matt Linnen. Ale on ma aj vlastne songy. Neviem preco ani jeden nedal. Ibaze je pravda to, co sa pise na inych forach, ze produkcia vybera kastingove songy. Niekomu povie, aby predviedol svoj vlastny kvoli plusovym bodom a niekomu, aby dal ohranu vec. Inak ak ma pamat neklame, tak TROUBLE spieval minuly rok James Wilson v 6CC. Dufam, ze ak nejakym zazrakom postupi do live shows dockame sa rocku. Ak by som mu mala vybrat spolocnost do live shows tak oboch dalsich chlapov a to K. D. Whitea za nadhernu farbu hlasu a to, ze je dalsi velky sympatak a Slavka kvoli show. Inak Slavko mi pripada dost inteligentny a cele jeho ucinkovanie v XF UK vnimam kedze je herec ako akesi angazma. Vobec by ma neprekvapilo, ak by mu XF UK hradil vsetky naklady od pociatku.

GROUPS: Sean a Connor Price. Take Irske zlaticka. Asi ich strata a nepostup by mi vadilo najviac, ked sa pozriem na skupiny. Maju isty potencial a spravnym mentorovanim by sa kludne mohli dostat do TOP 2 spolu s Grace. To by bola pre mna idealna TOP 2 v live show. Koho by som poslala spolu s nimi The CutKelvins a ….

Co mi vsak vadi na tohtorocnom XF UK je nasa ctena porota alebo mentori. Su to predovsetkym zli herci a na buduci rok by som vymenila kompletne cely panel vratane S. Cowella. Ak porovnam S. Cowella z AI 2008 bola to sezona kedy vyhral D. Cook, inak moja najoblubenejsia so S. Cowellom z tohtorocneho XF UK. Tak mi pripada ako senilny starec, ktory namiesto talentovanych sutaziacich vidi hlavne svoj vlastny komercny zaujem. Niekedy mu v ociach vidno LIBRY, EURA, DOLLARE.

2
Tomáš
Reagovat

@J: K tomu co si mi posílala na minulé diskusi – mě to vůbec nepřekvapuje že si tam zvou organizátoři soutěže většinu soutěžících sami, tohle se myslím dělo i v našich tuzemských show tak je jasné že v UK je to v ještě daleko větším měřítku. Jde tam hlavně o prachy, o prachy a zase jenom o prachy takže tam prostě potřebují dostat lidi kteří diváky nějakým způsobem přitáhnou a nebudou zbytečně riskovat s nějakým amatérem z ulice u kterého nemají nic ověřené. Je to prostě byznys a dost zmanipulovaná show, kdo to nepochopí tak by se na to raději snad ani neměl dívat.

Jinak pokud jde o poslední dva castingy, přišly mi vcelku slabé a hlavně ten včerejší poslední byl podle mě pomalu tragický. Nevím proč tu v rekapu nejsou i soutěžící ze včerejšku ale včera mě tam stejně nikdo moc nezaujal takže tak či onak bych asi stejně sestavil svou Top 3 jen ze sobotního dílu:

1 Matt Linnen – Charismatický týpek s krásnou barvou hlasu, poctivý muzikant a pro mě jasná jednička tohoto víkendu. Moc mu přeju aby se dostal do Live Shows za Overs, takovýhle typ tam loni výrazně chyběl kvůli vyřazení Jamese W. v JH a je tam takový rocker prostě potřeba.

2 Slavko – V životě bych nevěřil že budu mít Slavka na druhém místě ze všech soutěžících na castingu. Jeho zpěv a styl není šálek mého čaje, jde to mimo mě ale k mému překvapení se mi zdál Slavko na castingu vcelku sympatický a dokázal i pobavit takže jako Joke Act by mi v live shows asi nakonec nevadil. Je to výrazná osobnost a pořád lepší než šedé nudné dobře zpívající myši a tuctové popové divy. Myslím ale že se Slavko v LS asi moc daleko nedostane. Jednak není brit takže asi nejde předpokládat že by mu Velká Británie nějak výrazněji posílala hlasy a jednak si myslím že jeho projev a celkové vystupování asi bude britům docela vzdálené. Takže to spíš vidím na odchod v jednom z prvních kol Live Shows i když k překvapení může dojít vždy.

3 Spencer Sutherland – Hlas má zajímavý a dobrý, místy skvělý chraplák s rockovým příslibem ale shazuje se sám svým vystupováním. Na mě je to moc frajírek,moc plakátový typ a je příliš afektovaný. Potřeboval by aby ho jeho mentor překopal od základu a pak by z něj něco mohlo být. Ale v Live Show by mi nevadil, zpívat umí.

Ostatní z tohoto víkendu mě nezaujali snad vůbec nebo si je už nepamatuju. Ještě byla včera dobrá ta černá diva co zpívala Purple Rain, ta teda měla pořádný hlas ale tu bych asi do své Top 3 nedával protože jinak mě tento typ zpěvaček nechává obvykle v jiných písních zcela chladným.

Sem zvědavý na Bootcamp příští víkend a doufám že tu z něj bude co nejvíc videí a taky že tu třeba budou hned druhý den po odvysílání na ITV. Nebudu totiž kvůli tomu abych to všechno viděl trčet každý víkend po večerech doma u počítače.

3
J
Reagovat

@Tomáš: Pockaj si na 1.live show. Ma trvat 165 minut.

4
J
Reagovat

@Tomáš: Tebe sa pacil Spencer Sutherland. Tu mas jeho vlastnu piesen SELFISH a nazivo. https://www.youtube.com/watch?v=ISEMGjGKblI

6
Tomáš
Reagovat

@J: Že by se mi Spencer nějak výrazněji líbil se říct nedá, psal sem že jsou věci které mi na něm vadí. Ale ty dva poslední castingy byly tak bídné že se mi do té Top 3 vešel. Z nedělního posledního castingu se tam nedal dát prostě nikdo. Ten jeho vlastní song určitě není špatný i když můj šálek kávy to taky úplně není. V Live Shows by mi Spencer nevadil, je mi vcelku jedno jestli tam bude nebo ne. Ale třeba takový Aidan Martin je daleko lepší, ten je ze všech kluků nejlepší a pro mě i favorit na vítěze – zatím jen podle toho co předvedl na castingu. Jinak mezi kluky stejně moc velký výběr nevidím. A Anthony vyhozen kvůli drogám? Stane se. Taky sem z něj nebyl nějak odvařen ale trochu škoda ho je, myslím že na Live Shows mohl mít šanci. Sem zvědavý kdo bude mít to štěstí a stane se jeho náhradníkem.

7
Tomáš
Reagovat

@J: Jinak trochu Off Topic ale víš o tom že bude na jaře na Nově a Markíze nová řada SuperStar? Budeš koukat?

8
J
Reagovat

@Tomáš: Mozno. Ale musia slubit, ze tentokrat to vyhraje niekto iny nez dievca zo Slovenska. A bodlo by aj rockove kolo. Ak uz sme pri tom rocku. Neviem ci to je mnou, ale najviac sa mi pozdavali z tej wall of songs XF UK Bruce Springsteen – Dancing In The Dark (nas Stepan vo finale SS 2015, D. Rapattoni – AI 2016) a inak je to piesen ako stvorena prave pre Matta Linnena z OVERS. Aj Sam Black by sa tam mohol najst. Dalej sa mi paci uz len ten OASIS, BOWIE a The Beatles. Trosku mi vadi, ze nedali nic novsie z rocku. Nejaki Linkini napr. IN THE END alebo Imagine Dragons. Mozno by stacil aj ONE REPUBLIC napr. moja oblubena LOVE RUNS OUT. Guncikova ju skvele coverovala. https://www.youtube.com/watch?v=VzGx0-EImNk

9
J
Reagovat

@Tomáš: Ten Spencer spievat mozno vie, ale niekedy citit prilisni afekt. Najviac to pocut v jeho coveri H. Stylesa – Sign of The Times. Mam rada tu piesen a skoro kazdy den ju u nas davaju v radiach. V tomto coveri naozaj Spencer znie ako keby robil konkurz do boybandu. https://www.youtube.com/watch?v=Kva-CNeTEX4

10
J
Reagovat

@Tomáš: SPOILER – WALL OF SONGS: Aidan Martin by mal spievat CHIP THRILLS – SIA a Grace Davies spolu so Spencerom Sutherlandom SAY YOU WON´T LET GO – JAMES ARTHUR.

11
J
Reagovat

@Tomáš: Preklep CHEAP THRILLS.

12
J
Reagovat

SPOILER – BOOTCAMP : https://tellymix.co.uk/reality-tv/the-x-factor/333082-x-factor-2017-spoilers-song-choices-tonights-bootcamp-performances-revealed.html

Skoda, ze zrejme neukazu Slavka. Na toho by som bola velmi zvedava, co by spieval. A neukazu ani Matta Linnena. Minuly rok tiez neukazali vsetkych. Napr. Emily Middlemas.

13
Tomáš
Reagovat

Včera sem to neviděl, dnes to taky neuvidím, tak snad tu všechna videa ze včerejšku i dnešku budou nějak sporadicky seřazena po sobě. Vím že je to i na youtube ale tam se mi to po kouscích hledat nechce. Blbý je že už to letos nedávají na Jojce jak tomu bylo ještě loni.

14
VojtaP
Reagovat

@Tomáš: tento týden vůbec nestíhám, článek s videi bude během zítřka (pokusím se dohledat i jiné než ofiko), jen se tedy předem omlouvám, že opět bez komentáře. Příští týden by mělo být více času, takže snad bude i plnohodnotný rekap.

15
J
Reagovat

@Tomáš: Tvoj Spencer vcera najlepsie zvladol song od J. Arthura. A Matt Linnen dal cover velmi pekny od Beyonce – If I Were A Boy. Az som si spomenula na JH 2010 Matta Cardla. Mam neprijemny pocit, ze producenti ho nevyberu do live shows, lebo on stelesnuje mix Matta Cardla s Benom Haenowom. Stacilo vidiet Simonovu tvar cez jeho vystupenie.

16
Tomáš
Reagovat

@VojtaP: Tak se budu těšit aspoň na ty videa.

@J: Mattovu Beyonce sem zrovna na youtube viděl. Víš pokud se bude opakovat šablona z loňského JH tak mě to vůbec nepřekvapí že Matta do živých kol nepustí, já s tím totiž počítám. Mě by naopak překvapilo kdyby ho tam pustili.

17
Tomáš
Reagovat

https://www.youtube.com/watch?v=_JhksI5jzuI Vyloženě mě mrzí nepostup tohoto klučíka ( myslím že podle SPOILERU do JH nepostoupil ), na jeho další vývoj během Live Shows bych byl hodně zvědavý.

18
J
Reagovat

@Tomáš: SPOILER!!! Mam pre teba bombovu info. Vyzera to, ze Grace Davies je z hry von. Cez vikend sa tocili JH dievcat v San Franciscu a vyzera to, ze ona vypadla. Zatial je to neoverene, ale na svojom twitteri ma post informujuci o tom, ze bude vystupovat na charitativnom koncerte 4. novembra. 4.11. je sobota a live shows. Nemoze predsa koncertovat a sucasne byt aj v TOP 12 XF UK 2017, ze? Otazka je, co je za jej vypadnutim. Niekedy je mozno lepsie vypadnut v Judge Houses a dalej sa nestrapnovat v live shows. Mne to zily netrha. Ale bolo by zaujimave sledovat, kedy by Grace vypadla alebo to dotiahla az k vitazstvu. V kazdom pripade si myslim, ze chosen one je jedna z groups, ale ktora? Mohli by to byt ti Iri, to by sa lepsie sledoval XF. A keby so Slavkom so zazrakom postupil aj Matt s cim tiez nepocitam. Skoda. Cely cas bojujem s tym, aby som si Matta Linnena neoblubila.

Přidat komentář