Panáček v reality show

Velký rozhovor s Miroslavem Sýkorou, vítězem 4.řady Československo má Talent! (rozhovor)

24. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: ČeskoSlovensko má talent

[singlepic id=8954 w=615]
Minulý týden se mi podařilo domluvit rozhovor s Miroslavem Sýkorou, vítězem 4.řady Československého Talentu a držitele ceny TýTý pro objev roku za rok 2013. Ještě jednou bych Miroslavovi rád touto cestou poděkoval, že nám byl ochotný věnovat svůj čas. Miroslav nám prozradil, jaké měl pocity během show, vykreslil setkání s hudebním mogulem Simonem Cowellem a přiblížil ná svůj soukromější život. Více se dozvíte uvnitř článku. Užijte si rozhovor.

Miroslave, stal jste se vítězem 4.řady Československo má Talent. Jaký je to pocit ovládnout tuto soutěž? Jak jste naložil s výhrou? Byl jste favoritem od prvního castingu…
Celá súťaž bola od začiatkou veľmi zaujímavá a vzrušujúca. Nevedel som čo môžem očakávať od poroty ani od publika. Išiel som tam ukázať môj hlas ľuďom a nechal som tomu voľný priebeh. Vedel som, že tam budú šoky pri mojej reči, ale silnejšie bolo moje odhodlanie než strach z výsmechu. Auto som prevzal, cestovný poukaz som daroval v plnej výške chorým deťom do detských nemocníc zo Slovenska a Česka na cestovanie k moru, aby si trocha užili a aby sa cítili príjemne při mori. Z finančnej výhry musím odložiť veľkú čiastku na dane, splatenie úveru a chcel by som dokončiť rodinný dom. Prispejem na rekonštrukciu strechy kostola u nás v dedine. Ešte musím cestovať kde ma volajú tak veľmi veľa mi z toho nezostane…

Někdy začátkem léta 2013 se natáčelo v divadle. Jaké jste měl očekávání od svého vystoupení? Myslel jste si, že sklidíte tak velké ovace?
V Brne som mal nezábudnuteľný zážitok na celý život. V ten večer len ťažko som mohol zaspať od návalu energie od publika. Nepočítal som, že až taký velký standing ovation to bude. Bol som rád, že mohol som sa dotknúť srdc publika.

Zprvu to vypadalo, že vás porota nebere moc vážně. Pak jste ale všem pochybovačům sebral vítr z plachet. Ovlivnil vás zprvu negativní postoj poroty?
Myslím si, že skôr nevedeli čo majú odo mňa čakať. Nemohli vedieť všetko od začiatku. Bol to prvý dojem od nich čo mi povedali. Každí reaguje ináč…

Proč jste si vybral skladbu „La danza“ od Rossiniho?
Veľa som rozmýšlal nad výberom skladby a nakoniec táto skladba sa mi zdala najvhodnejšia na úvod.

Chtěl jste vždy prorazit na hudební trh operním zpěvem? Jaké to bylo se vidět v televizi?
Táto súťaž dáva možnosť každému, aby sa zviditeľnil v tom v čom je najlepší. Ja si myslím, že operný žáner je vrcholom voči iným žánrom hudby a spevu. Spievam aj iné žánre a hrajem na klavíry. Myslím si, že v „bel canto“-vom štýle som najlepší. Sú v tom dlhé roky práce.

Vítězové talentových show to mají téměř vždy těžké s tím, aby se po soutěži prosadili a nějakým způsobem se udrželi v povědomí diváků. Mě by zajímalo, jestli vám vítězství v soutěži otevřelo dveře do hudebního průmyslu. Jste zpěvák a logicky by posluchač očekával cédéčko, kde bude moci váš hlas poslouchat. Narýsovala se po soutěži nějaká nabídka, která by vám umožnila svůj hlas šířit dál?
Vydávanie CD-čiek v dnešnom svete je veľmi náročná a komplikovaná záležitosť. Potrebuje to veľa času, nápadu, nákladov… Časom to určite bude, avšak stále sa mi niečo prihodí napr. Teraz ma budú operovať na nos – mám cysty v nosovej dutine atď. Musím sa dať dokopy, takže sú zatiaľ prekážky, ale časom všetko príde.

Součástí vaší výhry bylo i setkání se světovým hudebním producentem a „otcem“ Talentu, Simonem Cowellem. Mnoho diváků si však myslelo, že budete jako host vystupovat v anglické verzi soutěže. Tento týden jsme se z televize dozvěděli, že to byla osobnější schůzka. Můžete nám tedy přiblížit, jak schůzka se Simonem probíhala? Jak jste spolu komunikovali? Jak dlouhý čas si na vás vyhradil? Dojednali jste nějakou formu spolupráce? Kde jste se v Londýně setkali? Jaké máte osobně ze setkání sám pocity?
Stretnutie sa odohrávalo v Londýne vo vydavateľstve Sony Music UK. Išiel som tam s mamkou a s tlmočníkom Brunom Ciberejom. Konverzovali sme v angličtine. Snažil som sa čo najviac povedať osobne, avšak sem tam mi Bruno vypomáhal. Oznámili nám, že má na nás 15 minút, ale bolo nakoniec viacej, okolo 30 minút… Najprv sa ma vypytoval na moje plány, či som už niečo podpísal s nejakým vydavateľstvom. Aké mám plány. Potom som mu zahral a zaspieval od Queen – Bohemian Rhapsody. Simon Cowell bol veľmi priateľský a príjemný čo nás milo prekvapilo a prislúbil nakoniec, že príde k nám na Slovensko na obed. Od tej doby ma už pozvali na účinkovanie do Live Show BGMT do Londýna, čo má byť koncom mája a potom vám poviem podrobnejšie, keď sa vrátim ako tam bolo…
[singlepic id=8953 w=615]

Když se zpětně ohlédnete, nelitujete toho, že jste se do soutěže přihlásil?
Definitívne NIE. Boli to skúsenosti do života, stretol som skvelých nových ľudí a v neposlednom rade aj výhra ma veľmi potešila :)

Dá se říct, že vám výhra v soutěži změnila život?
Áno, každému by výhra zmenila život a každému inak. Hlas ľudu je hlas Boha.

Vítězství v Talentu není jediným vaším úspěchem. Začátkem dubna jste vyhrál v anketě TýTý v kategorii Objev roku. Čekal jste, že si trofej nakonec odneste domů?
V kútiku srdca som chcel vyhrať. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo pomocou hlasovania divákov.

Dle mého je to další velký úspěch, protože cena samotná vzešla od hlasování diváků, kterým jste se zřejmě velmi zapsal do paměti. Je cena dalším hnacím motorem pro vaši kariéru?
Veľmi som im vďačný. Tak ich ľúbim ako oni mňa :) Budem sa snažiť čo najlepšie a najefektívnejšie naložiť s dosiahnutými úspechmi. Bol som rád, že som mohol byť medzi úspešnými ľudmi.

Po vyhlášení cen byl kritizován moderátor Karel Šíp, že občas necitelně zasáhnul. Někteří diváci se domnívali, že hlavně vás necitelně přerušil. Jak celou věc vidíte vy?
Nech každý si povie svoj názor. Myslím si, že nebolo to od neho pekné, ale on tým asi „zmaturoval“ před divákmi. Ja sa na neho nehnevám.

Před Vánoci jste zvítězil v Talentu, aktuálně v TýTý. Držíte se v diváckém podvědomí. Na co se tedy můžeme od vás v nejbližších měsících těšit? Natočíte nějaké cd? Budete někde hrát či mít jiné angažmá? Budete spíše působit na Slovensku nebo v Čechách?
Ešte zatiaľ neviem. Volajú ma na veľa akcií. Teraz idem do Londýna. Čo príde medzi a po to ešte neviem, ale chcel by som vydať CD do Vianoc.

Máte nějaký sen, kterého chcete v kariéře dosáhnout?
Chcel by som spievať koncerty na veľkých pódiach před veľkým obecenstvom na celom svete.

Pozorní diváci a čtenáři bulvárních plátků si jistě všimnuli, že jste své hudební štěstí také zkoušel ve federální Superstar. Vaše vystoupení také strhlo vlnu kritiky na hlavy porotců. Zejména kvůli předsudkům k vašemu koktání. I přec pozitivní komentáře vás dál nepustili a poté jste odcházel viditelně zklamaný. Zřejmě vás předsudky provázejí celý život. Jak bylo těžké se vyrovnat s tímto veřejným setnutím vašeho talentu jen kvůli koktání?
Vtedy čo ma Habera vyhodil, nemal som čas im niečo povedať, lebo som musel bežať na posledný vlak, aby som mohol dojsť domov. Před nimi som vystupoval okolo 17.03 a vlak mi išiel o 17.20, tak si viete asi predstaviť aká to bola situácia. Ja som sa už vtedy sústredil na vlak, aby som to stihol. Kritiku som už ani nebral vážne a nechcel som im vlastne nič už povedať. Nebolo kedy… Videl som, že pán Habera bol zaujatý voči mne ohľadom mojho handicapu. Mal tam iné poznámky ohľadom môjho spievania čo nemálo nič spoločné so skutočnosťou, ale do hĺbky som už nemal času mu to vysvetlovať, keďže nemá odborné hudobné vzdelanie a ja som musel bežať na vlak…

Poté, co jste vyhrál Talent, mluvil s vámi někdo z porotců Superstar, kteří vás tehdy dál nepustili?
Nie, ešte som sa s nimi nestretol.

Teď bych rád zabrousil do vaší osobnější sféry. Je zbytečné zmiňovat váš příběh ohledně koktání, ten všichni známe. Máte nějaké sourozence? Bydlíte na Slovensku nebo i střídavě v České republice? Bydlíte sám? Jakou školu jste vystudoval? Jaké jste měl mládí? Chtěl jste být zpěvákem odjakživa nebo se váš chtíč na zpívání postupně formoval?
Nemám súrodencov. Bývam na Slovensku v rodinnom dome s mamkou, ktorá ma vychovávala od 6.-teho mesiaca sama. Zo začiatku sme bývali so starými rodičmi, ale už 16 rokov bývame sami. Vyštudoval som najprv Obchodnú Akadémiu v Čiernej nad Tisou. Potom som vyštudoval Konzervatórium v Košiciach odbor spev. Ako 6-ročný som začal študovať na ZUŠ-ke klavír. Ukončil som prvý aj druhý stupeň. Hrajem na klavíri 19 rokov. Bol som skôr introvert, nakoľko som mal už tú rečovú vadu ako dieťa a deti sa mi vysmievali. Uzátváral som sa do sveta hudby. Klavír mi veľa pomohol. Komponoval som. Veľmi ma bavila filmová hudba. Vtedy som mal sen že sa stanem slávnym filmovým hudobným skladateľom. Ešte aj teraz mám taký sen, že by som veľmi rád urobil (aspoň) jednu skladbu s Janom Hammer-om, ale človek mieni, Pán Boh mení… Som rád, že Pán Boh mi ukázal smer kadiaľ mám ísť.

Jaké máte koníčky? Co rád posloucháte? Oblíbená skupina/interpret? Jaké jídlo máte rád? Pracujete někde? Jste spíše spáč nebo ranní ptáče? Máte rád moderní techniku? Máte chytrý mobilní telefon? Máte přítelkyni? Jak se rád oblékáte?
Od 01.01.2014 som nezamestnaný, ale veľa pracujem doma. Veľa pracujem s hudbou, veľa tvorím. Robím si denne hlasové cvičenia, aby som zostal vo forme. Rád cvičím, posilňujem. Chodím plávať. Nefajčím, nepijem…nemám nijaké neresti. Snažím si udržať zdravý životný štýl, inak by som nebol schopný spievať. Mám veľkú záhradu aj tam mám svoje povinnosti – je to veľmi zdravé na psychohygienu. Som technický typ, ale netrpím mániou, aby som všetke technické novinky musel mať. Nemám priateľku. Obliekam sa športovo-elegantne.

Jak vypadá všední den u Miroslava Sýkory?
Kedy ako. Každý Boží deň maximálne využijem. Som typ, ktorý si neustále zadelí čas na všetko čo je dôležité. Nikdy sa nenudím. Chodím nedeľu do kostola na sväté omše. Pomáham kde môžem. Som jednoduchý človek.

Na podzim se možná rozjede pátá řada Talentu. Co byste doporučil jejím novým účastníkům?
Každým by som odporučil vyskúšať sa. Je to veľmi dobrá príležitosť ukázať sa, osvojiť si nové skúsenosti a odovzdať svoju osobnosť publiku. Je to veľmi pekná vec ak tam funguje spätná väzba.
Pán Boh nech vás žehná, aby ste mali z toho veľkú radosť!

Děkuji Vám moc za rozhovor.
Ďakujem pekne za otázky :)

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

ČeskoSlovensko má talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
Bedy
Reagovat

Takže v BGT nebude Miroslav jako soutěžící, ale jako host při Live show? :) Škoda, ale i tak je to super :)

2
VojtaP
Reagovat

@Bedy: píše, že bude v BGMT – Britain’s Got More Talent, což je spin-off něco jako Xtra Factor. Vysílá se taky vždy po hlavní show na ITV 2. V Xtra taky vystupují vždy na konci pořadu různí hosté, jako v hlavní show, ale už je to bez diváků, jakoby jen pro televizní diváky. I tak je to úspěch.

3
hjknljk
Reagovat

Takže Slávik zase ničeho nedosáhnul a jeho slibovaný výhry jsou jen blaf. Takže tam nevystupovala ani ta jak tančí se psama? Trapné. Oba poslední vítězové – slovenští operní pěvci – jsou slabí vítězové. Předloni měl vyhrát Alex Dowis, loni ta jak tančí se psama. Jenže nacionalistickej gay porno herec Slavík tam dělal čachry, protože jinde na to nemá. Dokud tam bude on, tak ta soutěž sice bude pořád na úrovni co se týče zpracování, ale ohledně čachrů v pozadí to bude o ničem. Talent 5 klidně ano, je to naše nejlepší show, ale bez Slávika prosím a pokud možno zpět s Krausem.

4
Radek aka SUNicko
Reagovat

Kvalitní práce Merťasi, kvalitní práce :-) Díky za ní.

5
Patrik
Reagovat

Do 5 sezony bych dal jako porotu Krause Dejdara Ewu farnou a Lucinku bilou

Přidat komentář