Panáček v reality show

Čtyři v tom 2 (2. 3.): Filip (2.díl), rekap

4. Březen 2014 | napsal(a): | reality show: Čtyři v tom 3

[singlepic id=8565 w=615]

Přečtěte si rekap Čtyři v tom 2 od naší nové autorky Štědro, nastávající maminky.

V neděli nám Česká televize přinesla v pořadí již druhou dávku emocí ze života nastávajících maminek, tedy dokumentární série Čtyři v tom 2. Po poněkud vlažně rozehrátém úvodním dílu jsem byla zvědavá, jestli se osudy hrdinek a hrdinů konečně začnou vyvíjet nějakým zajímavým směrem.

Začátek epizody tak rozhodně nevypadal. Televizní producentka Kamila z Brna má rodit každým dnem, přesto s manželem Martinem vyrazila na „náročnou služební cestu“ do Karlových Varů, kde má na filmovém festivalu uvést nový soutěžní film Zázrak, na němž se producentsky podílela.

Ok, příkaz České televize naroubovat do Čtyř v tom reklamu zněl jasně, ale nešlo by to poněkud méně šroubovaně? Kamila se ve Varech halasně vítá se svou kamarádkou, dokumentaristkou Theodorou Remundovou (dcera Ivy Janžurové) a ukazuje, že je připravená i pro případ, že by se malé začalo drát na svět o pár dní dřív. v kufru auta má napěchovanou kompletní miminkovskou výbavu. Jediné, co prý Kamila nemá zjištěné, je, zda se poblíž nachází nemocnice s možností porodu do vody.

[singlepic id=8571 w=615]
Lesbička Kristýna z Prahy je dívka do nepohody. Zkušeně pobíhá s akušroubovákem kolem přebalovacího pultu, jejž vyrábí se svou švagrovou. I v 8. měsíci těhotenství se totiž ve všem Kristýna nejraději spoléhá sama na sebe.

[singlepic id=8572 w=615]
To Veronika, maminka vážně postižené Amálky, se nebojí těhotenské nákupy vyřizovat se svým mužem. Koupili spolu nový kočárek, v němž budou moci vozit jak Amálku, tak i další očekávaný přírůstek. Amálce se nevyhýbají zdravotní komplikace, v domácím videu pořízeném večer jí naměří Kamila teplotu ke čtyřicítce.

[singlepic id=8573 w=615]
Na druhý den je však už Amálce naštěstí lépe. Její maminka se u snídaně zmíní, že jde v týdnu na policii kvůli tomu, že Amálčin otec neplatí alimenty, vyšetřování se poněkud táhne.

Třetí hrdinka, gymnazistka Bára z Mostu se s přítelem rozhodli, že ještě před porodem uspořádají veselku, aby se očekávaný syn narodil do úplné rodiny. Důvodem je částečně i ženichova rodina, která je věřící a neschvaluje předmanželské soužití. Navštěvují spolu salon pro nevěsty, kde si Bára vyzkouší hned několik modelů. Znovu jsem se utvrdila v názoru, že by se nevěsty nad určitou hmotnostní kategorii, i když je příčinou pokročilé těhotenství, neměly mermomocí soukat do šatů obrovských rozměrů.

[singlepic id=8574 w=615]
Zažijeme i trochu legrace ve scéně, kdy Bářin nastávající Míla volá mamince a táže se jí, zda může Báru vidět ve svatebních šatech ještě před svatbou (?!) Nakonec se ženich navzdory pověrám podívá a maminka dorazí taky. Všichni óchají a áchají nad nařaseným šapitó, která má Bára na sobě, a tak svatbě, jež se má uskutečnit za týden, nic nebrání.

Mezitím se přesouváme do Brna, kde Kamile praskla voda. Z porodnice je však odeslána zpět domů, kde si má dát teplou vanu a čekat. Mimochodem, ve všech chytrých knihách, které jsem zatím načetla, je výslovně psáno, že po prasknutí plodové vody je nutné se okamžitě dostavit do nemocnice a do 24 hodin má být dítě venku, ale třeba mají v Brně nějaké lepší postupy :)

Kamila se přesouvá domů, kde jí její domluvená porodní asistentka pomáhá připravit se na porod, do porodnice pojedou, až bude příchod miminka opravdu na spadnutí. Uplyne celá noc, Kamila je stále doma a za podpory svého manžela statečně heká ve vaně.

Maminku Kristýnu čeká porod až za měsíc, a tak poprosila svou kamarádku, aby její požehnaný stav zvěčnila na několika fotografiích. Osobně tu posedlost pořizování (pseudo)uměleckých fotek v těhotenství příliš nechápu (a to se mě minimálně jednou za dva týdny někdo zeptá, zda se nechám taky nafotit), nicméně Kristýniny fotky vypadají poměrně vkusně a příčetně.

[singlepic id=8575 w=615]
A jede se na výlet! Kristýna vzala štáb do Týna nad Vltavou, odkud pochází její rodina. ČT v upoutávce slíbila, že bude nějaké vyříkávání starých křivd s matkou, tak se těším. Kristýna navštíví rodinný hrob, na který se nebyla podívat snad pět let kvůli špatnému vztahu s otcem. Hrob je beznadějně zarostlý vysokým plevelem, Kristýna jej trohu zkultivuje, ovšem žádné podrobnosti o rodinné situaci se nedozvíme.

Bára s Mílou řeší předsvatební přípravy, registrují se na matrice a vyberou spolu i stříbrné snubní prstýnky.
Pak nás ale režie oblaží několika výplňovými scénami, kterak si Veronika s přítelem medí na zahrádce, omývají mrkve a dávají si pusinky. A pak najednou střih, vidíme Verču, jak s Amálkou v kočárku opouští policejní stanici, kde byla podat trestní oznámení na Amálčina otce, jenž ani jednou nezaplatil alimenty. Takové nosné téma, a divákům je předkládáno jen tak klipovitě a jaksi mimochodem! Nevíme, jak dlouho Veronika s partnerem byla, co je zač, proč se rozešli, ani kdy naposledy komunikovali.

[singlepic id=8576 w=615]
Jsme opět v Brně a Kamila už je v porodnici, kontrakce jsou pravidelné a děložní čípek se otevírá, takže porod je tady. Po 30 vyčerpávajících hodinách je nastávající maminka tak vyčerpaná, že si nechá píchnout i epidurál, s nímž původně nepočítala. Silné kontrakce jsou hodné holky, jak nás poučila porodní asistentka, to si budu pamatovat. Kamila se ve Varech zmiňovala o porodu do vody, teď už na něj ale nepřišla ani řeč a rodit se bude ve standardní poloze.

[singlepic id=8577 w=615]
Když už se něco mělo konečně začít dít, přesune nás střih raději do Mostu za Bárou, která sedí u Youtube a přemítá, že Mendelssohn je trapný, a tak vybírá alternativní píseň, která ji doprovodí k oltáři. V tom jí fandím, já taky šla na úvodní melodii z Jurského parku. Míla však vyhrožuje, že když nebude klasický svatební pochod, sežene si jinou nevěstu.

Kristýna v Týně navštěvuje po delší době maminku a já se těším, že budou společně řešit nevyřčenou minulost. Během lovení okounů ve Vltavě se Kristýnina maminka svěřuje, že její dcera neměla příliš pohodové dětství, protože tatínek nefungoval, jak měl, a dokonce naznačuje, že ji (maminku) bil. Odejít bylo kvůli manželovým výhružkám těžké, ale nakonec se jí to i s dětmi podařilo. Kristýna zmiňuje, že její maminka měla hodně velký zápřah v rodinném koloniále, a tak se nemohla dceři věnovat. Řeší i to, jak se bude babička starat o vnoučka, ta jen klidně odvětí, ať ho posílá Studentem na prázdniny.

[singlepic id=8578 w=615]
Veronika koupe téměř nehybnou Amálku v zahradním bazénu, to jsou scény, u nichž se mi vždycky sevře žaludek, ovšem nemohu se zbavit dojmu, že sleduju záběry do rodinné kroniky spíš než do dokumentárního seriálu. Prosím, více akce, méně vaty!

[singlepic id=8579 w=615]
Kamila v Brně je napojená na monitor a snad už konečně uvidíme, jak na svět přijde její syn, i když u stylu režie nové řady si tím člověk nemůže být příliš jist. Martin, manžel Kamily, ji natáčí na příruční kameru s obsáhlým komentářem, jak je Kamila hotová a on je taky hotový, protože „toto si člověk nezaslouží vidět.“ Nechci nijak snižovat bolesti nastávající maminky ani nervy nastávajícího tatínka, ale Kamila úpí už od začátku dílu a nějak to přestává být zábavné.

Konečně však ke Kamile nastoupí porodní tým (v čele s velmi pohledným mladým doktorem, co že je to za nemocnici??), ta párkrát statečně zařve a malý Filip je na světě. Zaplaťpánbů. Opravdu to chvílemi vypadalo, že nám režie porod protáhne na několik dílů.

Štědro

Čekám první dítě, a tak se na ně s manželem připravujeme, jak nejlépe dovedeme: sledováním dokumentů o ostatních nastávajících rodičích

Čtyři v tom 3

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
Katynka
Reagovat

Dívala jsem se na první díl a musím už teď říct, že i když mě velmi nadchla první série, tak tam mi nebyla pořádně sympatická ani jedna, i když jsem jim moc fandila a cítila jsem s nimi. Tady jsou mi sympatické všechny a příjdou mi víc tak nějak bližší – prostě loni tam byla karieristka, farmářka, sociální případ a dívka, co milovala cizince a ta mi přišla nejvíc ok.
Letos je mi to bližší, protože je tam studentka, maminka co má postižené dítě, taky karieristka, ale se super chlapem, který jí pomůže tím, že bude na mateřské (ten loňský chlap od karieristky byl na odstřel, moc nepomáhal) a lesbička. Je to prostě takové víc se v tom člověk může najít. Uvidím dneska, jak to bude pokračovat. Ale moc se mi to líbí. Myslím si, že letos vybrali lepší čtveřici.

Reagovat

@Katynka: Výběr je zajímavý, mně osobně nesedí Kamila (zatím). I na ofiku je velmi slabá diskuse.

Reagovat

Dnes nahodím rekap prvního dílu od nové autorky, toho času čekající dítě, takže ideální :-))

4
Markéta
Reagovat

nevím, ta manažerka je podle mně vybrána tak, aby jitřila nálady, to není možné, aby se takhle chovala normálně… Rodiče s Amálkou je dost silné kafe, nevím, jestli to neporušuje nějaká nepsané pravidla… Bára a Marinem jsou strašně sympatičtí na to, jak jsou mladí a u lesby to začíná vypadat, že prazáklad bude v jejím otci. Docela pěkné shrnutí dílu zde: http://www.cekamerodinu.cz/ctyri-v-tom-ii/ctyri-v-tom-ii-2-filip

5
Marusja
Reagovat

@Markéta:
jak to myslíš, jestli to neporušuje nějaké nepsané pravidla?

6
Bobby Brown
Reagovat

@SUNíčko: Ajda čeká dítě? Máme gratulovat?

Reagovat

@Bobby Brown: Tak tos mě rozesmál! A vyděsil zároveň :D

Reagovat

Nechtěla jsem hodnotit po prvním díle, ale teď už jo.
Výběr v první řadě byl daleko zajímavější. Minule se dojímalo nad Miky, nyní je to Veronika s Amálkou. Silný příběh, ale Amálka je vedlejší role, jde o miminko a maminku. Manažerka Kamila neobstojí ve srovnání s Věrou. Ta budila emoce od prvního dílu a její manžel ještě víc, super dvojka. Přítel z jiného kontinentu taky nemá konkurenci.
V druhé řadě třetinu času sežerou zbytečné záběry, mlčení, nuda. Chybí mi tam spousta otázek i odpovědí. U Kristýny nejvíc zanedbali její příběh, je tam dost otázek, které měly, ale nezazněly. Nejmladší maminka je milá, a co dál? Lucii z minulé řady se příběhem nevyrovná. Můj názor na dvojku – nedotažené, povrchní. Vím, není nejlepší srovnávat jednotlivé maminky v obou řadách, ale ty v té první mě chytly od prvního dílu, teď se dívám ze zvyku.

9
jdworld.blog.cz
Reagovat

Souboj národů na Primě a JOJce prý startuje ještě letošní jaro. Asi po skončení MRČ?
http://jdworld.blog.cz/1403/souboj-narodu-novinka-primy-a-jojky

10
Kuba
Reagovat

@jdworld.blog.cz: ano to se už dávno ví, Souboj národů bude po Máme rádi Česko, poprvé už v sobotu 22.3. Na Primě to tedy bude vždy den po Jojce (tam to bude v pátek).

11
jdworld.blog.cz
Reagovat

@Kuba: tak jsem nějak nepostřehl :-(

12
Markéta
Reagovat

@Marusja: Myslela jsem nějaká pravidla dokumentaristiky… Přece jen Amálka je jen vedlejší role, ale v tomto dokumentu na sebe strhává víc pozornosti než ti, kvůli kterým je točen. A to co strhává pozornost je soucit, a konkrétně u cílové skupiny tohoto dokumentu, která musí na toto být velmi senzibilní.
Nechci to kritizovat. Je to jen úvaha směřující k tvůrcům a obecně k dokumentaristice. Na druhou stranu je samozřejmě nesmysl vyloučit z výběru Veroniku jen proto, že má Amálku…

13
kapi
Reagovat

Koncept je trochu zvlastni – kazda dostava jinak velky prostor v kazdem dile, ale snad to celkove bude vyvazene. Je tam spiousta hluchych mist bez informaci.
Lesbicka mi vadi (proti L ale nic nemam) jakou ma pozu (at uz sestrihanou nebo realnou). Takove to „ja to za kazdou cenu zvladnu jinak nez ostatni holky, jsem jina-lepsi a chci takova byt ve vsem…“

zatim si u nich ani nepamatuju jmena, ale zajimalo by me nakolik je ten par delajici vse jen tak mimochodem za pochodu na posledni cvhili takovy i ve skutecnosti. Mozna ano, ale tim strihem je to na tuty- je citit jakou linku maji tvorit. nejaka byt musi, ale na ukor jinych veci, ktere bychom mohli videt…

No tesim se na dalsi dil, urcite je to porad zabavnejsi a zajimavejsi nez uondany zpomaleny Farmar, vecne strihajici sem tam bez nejake pointy. Tady se aspon trochu drzi linka a co se nakousne dnes, se taky nejakym zpusobem sní.

14
Poppy
Reagovat

Díky za dobrý rekap.
Mně je protivná Kamila – nějak mi připomíná nějakou postavu z jakoby seriálu „Hrdinky naší doby“.
Naopak Veroničina role v tomto dokumentu mi připadá přínosná. Vždyť to není dokument o porodu, svatebních šatech a výbavičce. Je to o rodičovství a cestě k němu. Veronika zvolila těžkou cestu starat se o postižené dítě, i když o postižení věděla předem. Má můj obdiv, jak to zvládá – prostě s láskou. Nevím, jestli to tam zaznělo, ale možná řešila, jaká je pravděpodobnost, že by mohlo být další dítě postiženo. Toto vše je pro mne daleko zajímavější, než hekání paní řežisérky.

15
Lůca
Reagovat

Dobrý den,toto je můj nejoblíbenější dokumentární pořad,pravidelně jsem sledovala první sérii a teď i druhou….Moc tomuto pořadu fandím a můj názor na maminky?Kristýna je opravdu odvážná,která mladá mamina by do toho šla úplně sama?Bez rodiny?Já osobně ne…Kamča je taková jaká doopravdy je a bez přetvářky prostě práce je práce,někdo to tak hold má….Verča má opravdu velké srdce,že to všechno zvládá,má skvělou podporu i v rodině…..A Bára?To je mlaďoučká maminka,která asi nevěděla do čeho pořádně jde,docela mě překvapilo její chování v posledním díle“Jakub“kde říká že se nezůčasňuje koupání miminka a má z toho docela trauma….Jinak všem přeju hodně štěstí,zdraví miminka a spokojené prožití mateřské dovolené:)

Přidat komentář