Panáček v reality show

Čtyři v tom 2 (23.2): Začátek (1.díl) rekap

2. Březen 2014 | napsal(a): | reality show: Čtyři v tom 3

[singlepic id=8513 w=615]
Všichni milovníci rodinných dramat a nahlížení za záclonky cizích domácností mají od minulé neděle o zábavu opět postaráno. Česká televize totiž odvysílala první díl druhé řady docusoapu Čtyři v tom, jenž slibuje provázet čtyři maminky posledními měsíci těhotenství, porodem a prvními nejistými krůčky v mateřství.

Kdo sledoval první řadu seriálu, možná si ještě vybaví hlavní hrdinky: Farmářku Miky, která v těhotenství zvládala starost o celé rodinné hospodářství a namísto čančání peřinek pro miminko kydala hnůj a vybírala nové telátko; osamělou Lucku pocházející ze složitých rodinných poměrů, jež do jiného stavu přišla spíše „omylem“ a teď nemá partnera, peníze a téměř ani střechu nad hlavou; Petru, jež si těhotenství přivezla z pracovní stáže v Keni, odkud ji do Prahy následoval i otec dítěte, mladičký Ábel; a konečně event manažerku Věrku, jejíž hlavní starostí zpočátku bylo, jak kvůli mateřství neztratit slušně rozjetý business.

Společným jmenovatelem obou řad je scénáristka Irena Hejdová, na režisérské sesli však Lenku Kallistovou Jablonskou a Zuzanu Špidlovou vystřídala Markéta Ekrt Válková. Nová režisérka k výběru hrdinek do svého pořadu uvedla: „Rozhodně jsem chtěla, aby ženy v novém pokračování měly pohnutější osud a abychom mohli ukázat jejich sílu při překonávání životních překážek.“

Je pravda, že hrdinky první řady představovaly možná až stereotypní charaktery (hyperaktivní workoholička vs. samoživitelka balancující na hraně hmotné nouze), ale dovoluji si poznamenat, že minimálně Lucka již značně pohnutý osud měla a při sledování srážky Petry a Ábela s českým úřednickým šimlem mi bylo taky lehce nevolno.
Pojďme se tedy podívat, příběhy jakých maminek a miminek nám Česká televize naservírovala tentokrát:

Kamila, televizní producentka, Brno

Kamila – televizní producentka z Brna (jaképak asi televize :), jež žije již pět let s potetovaným Martinem, provozovatelem hudebního klubu. Kamila se na mateřské dlouho ohřát nehodlá, již dva měsíce po porodu by se ráda vrátila do zaměstnání, zatímco o dítě se postará Martin. Zpočátku to vypadalo, že Kamilin „pohnutý osud“ spočívá v tom, že jí Martin nechce koupit kytku k svátku. Vidíme poradu Kamily v práci, vidíme Martina pochvalujícího si svůj klub i to, že půjde na čtyři roky na rodičovskou dovolenou.

Bára, 18 let, Most

To u druhé představené hrdinky vypadá drama na první pohled slibněji. 18letá Bára z Mostu je ze všech Čtyř v tom nejmladší a stále studuje gymnázium. Její přítel si vydělává jako obchodní zástupce a rád si hraje s Legem. Bára se v úvodu zmiňuje, že jí kamarádi radili interrupci, to však pro ni nebyla přijatelná cesta. Ze začátku těhotenství trpěla nevolnostmi a kvůli komplikacím s močovými cestami skončila v nemocnici, i teď kvůli zdravotnímu stavu mešká ve škole. No nevím. Být těhotná v 18 je na dnešní dobu trochu nezvyklé, ale přeci jen je Bára plnoletá, zdá se být celkem inteligentní a šikovná, navíc má fungující vztah, zázemí a podporu rodiny. Toto že je dramatický osud ve srovnání s Luckou z první série?

Kristýna, lesbička z Prahy

Kristýna – Další budoucí maminka je z Prahy, živí se fotografováním a prací v právní firmě, má dvě kočky a dva psy. Netají se svou lesbickou orientací, partnerku však momentálně nemá. Její vyprávění o tom, jak přišla do jiného stavu, je však trochu matoucí. Během její projížďky na loďce s kamarádkou se dozvíme, že „srdci neporučíš“ a bylo to „lesbicky nečestné“. Což o to, nebyla by zdaleka první homosexuální ženou, jež si k vytouženému miminku dopomohla ochotným kamarádem. Později však Kristýna líčí, že dítě počala s kamarádem v momentální slabé chvilce po úmrtí blízkého člověka, a když byla „postavena před rozhodnutí, zda si Eliáše nechá“, tak se rozhodla si dítě nechat, což naznačuje, že početí plánované nebylo vůbec.

Až dosud jsem si při sledování říkala, že si režisérka se svými opakovanými prohlášeními o pohnutých příbězích tak trochu naběhla a že to označení je poněkud přehnané. A pak se představila Veronika.

Veronika

Poslední protagonistka má z předchozího vztahu dvouletou dcerku, jež trpí svalovou atrofií, což je vzácné vrozené onemocnění, při němž dochází k postupnému ubývání svalstva. Jak se Veronika později svěřuje, trpí její dcera nejvážnějším typem choroby a vyloučena není ani blízká smrt. Domácnost sdílí obě holky a Veroničiným přítelem, dispečerem Martinem, který má v péči čtrnáctiletého bratra Romana, o nějž se jejich matka nemohla postarat, a do toho s nimi „občas žije“ Martinův syn Matěj.

Karty po prvním díle jsou rozdány a já osobně jsem velmi zvědavá, jak se osudy maminek budou vyvíjet. Ne že bych byla až taková bulvární hyena lačnící po hádkách, slzách a krvi, ale přiznám se, že výběr hrdinek a způsob, jakým byly jejich příběhy rozehrány, mě ke sledování pokračování příliš nenavnadil.

Další díl můžete sledovat na ČT2 již v neděli 2. 3. 2014 od 20.00.

Štědro

Čekám první dítě, a tak se na ně s manželem připravujeme, jak nejlépe dovedeme: sledováním dokumentů o ostatních nastávajících rodičích

Čtyři v tom 3

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Evík
Reagovat

Casting vypadá zajímavě… Slibuje všechno, jen ne „takové normální (standardní, běžné) rodinky“… Těším se… :o)

2
Upc ž
Reagovat

Obávala jsem se, jaký bude výběr pro druhou řadu a jsem spokojená.
Nějakým způsobem je mi nesympatická jen Kamila, ale nic, co by nešlo přežít.

Co mě ale hodně štve je, že na ČT je si možné přečíst o hrdinkách.. a to až do takové míry, že víme, jak to dopadne, jak skončilo. :( Možná to bylo i u minulé řady, ale k té jsem se dostala se zpožděním, takže tam jsem byla celkem napjatá, jestli to např. mamince s černochem (omlouvám se, jména si už nepamatuju) vyjde, atd.

3
Paní
Reagovat

Ráda bych se zeptala, zda bude a kdy opakování tohoto dílu. Děkuji

Reagovat

@Paní:Repriza je dnes po půlnoci v 0:15 na ČT2. Jinak se díl dá přehrát na ofic.stránkách pořadu: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10583121197-ctyri-v-tom-2/video/

5
Markéta
Reagovat

@Upc ž: no, tak koho to zajímá, si to přečíst může a kdo se chce nechat překvapit si to nechá až na potom, ne?

6
Katynka
Reagovat

Já bych naopak řekla, že výběr se velmi povedl, myslím si, že tyto typy žen jsou více pro srovnání sama se sebou, že to nejsou až tak extrémní situace – ano je jasné, že být maminka postiženého dítěte je velmi náročné a já smekám před paní Veronikou, ale je to příběh, který může pomoci jiným ženám, které mají různě vážně nemocné děti. Takže dobré ztotožnění. Kristýna – ano lesbička je sice možná pro někoho extrémní situace lesba maminka, ale lidí s homosexuální orientací je dost a také se v tom mohou najít a třeba si sami odpovědět, zda by to zvládli či ne. Karieristka Kamila je mi sympatičtější než ta v minulé řadě a navíc má lepšího chlapa, který půjde na mateřskou, takže to bude opravdu zajímavý příběh, jak to bude zvládat a jak to ustojí Kamila pod vlivem hormonů. No a mladičká Bára sice na dnešní dobu trochu extrém je, ale není to tak dávno, co to bylo skoro normální. A zatímco ona bude ve čtyřiceti letech maminkou 22 dítěte :-), tak já budu mít ve čtyřiceti 7letou holčičku, takže co je lepší?

7
upc ž
Reagovat

5: Markéta: No samozřejmě. Že mě to nenapadlo. (Ironie). Pochopitelně jsem si nemyslela, že tam bude vše od a-z, jinak bych to nečetla. ;)

Přidat komentář