Panáček v reality show

Čtyři v tom 2 (23.3.) Jakub (rekap)

26. Březen 2014 | napsal(a): | reality show: Čtyři v tom 3

[singlepic id=8673 w=615]
V pátém, předposledním dílu dokumentární série Čtyři v tom 2 konečně porodí i čtvrtá maminka, Bára z Mostu, která teprve studuje ve 3. ročníku gymnázia. To malý Tobiáš, kterého na svět přivedla na konci poslední epizody Veronika, se má čile k světu. Jak ale Verča zvládá péči o novorozence a postiženou dvouletou dceru Amálku? Lesbička Kristýna musí se synem Eliášem do nemocnice, protože malý má v moči krev. Pojďme se podívat na rekap tohoto dílu.

Na úvod rekapu se musím svěřit se zajímavostí, že jsme s manželem před pár dny potkali režisérku série Markétu Ekrt Válkovou na nákupech v Kauflandu a přiznali jí, že Čtyři v tom jsou pro nás zatím jedinou přípravou na porod a rodičovství. Zeptala se, kde budu rodit, a když slyšela, že u Apolináře, jen se zasmála a popřála štěstí. Také se ptala, zda čteme na internetu diskuze k pořadu, na což jsme pravdivě odpověděli, že nikoli, ovšem koule na to přiznat, že o Čtyřech v tom píšu rekapy, jsem neměla. Tudíž se nemohu podělit o žádné supertajné insider info, nebylo by to fér.

Pojďme se ale vrátit k nedělnímu dílu série, který by klidně mohl mít podtitulek “jak zapojit novopečeného otce do starání se o dítě,” neboť ve všech rodinách se v této epizodě z různých důvodů o přírůstky starali tatínci. S výjimkou Kristýny, samozřejmě, ale ta je takový tatínek s maminkou v jednom, takže se nepočítá.

Začínáme u Verči, jíž se koncem posledního dílu narodil syn Tobiáš, který doplnil už tak košatou rodinku tvořenou Veronikou, její dcerou Amálkou, partnerem Martinem, Martinovým bratrem Romanem a k tomu Martinovým synem Matyášem, který k nim jezdí na víkendy. Zatímco se Veronika zotavovala v nemocnici po císařském řezu, Martin s Romanem se doma starali o domácnost i postiženou Amálku. Martin trochu otráveně sedí nad košem se špinavým prádlem a mudruje, že se prádlo musí dělit nejen podle barev, ale i materiálů, k tomu mají tři druhy pracího prášku a dvě aviváže.

Protože se ale těší na miminko, vyrazí Martin, Roman i Amálka s předpisovým pugétem do porodnice, kde už Veronika sedí ve společnosti své maminky. Verča vysvětluje fascinované Amálce, že miminko už není v bříšku, ale venku.
[singlepic id=8697 w=615]

Veronika zároveň chválí své chlapy, jak doma vše skvěle zvládají, a oni se pochlubí, že už smontovali postýlku, navrtali internetový kabel do komína a ještě vyprali veškeré prádlo.

To druhý Martin, manžel producenty Kamily z Brna, do komína nic nenavrtal, zato se však zvládnul postarat o malého celých pět dní, kdy byla Kamila pracovně v Japonsku. Té cesta daleko na východ přinesla pracovní uspokojení, avšak cenu Japan Prize domů nepřivezla (jsem jediná, kdo v minulém díle chybně vyvodil, že cena je jasná věc, ne jen nominace?). Japonsko si moc pochvaluje, zejména “profi část” celého pobytu, kde nabrala zajímavé kontakty.

Teď však Filípka přivezla k babičce (své mamince), u které jej nechává zhruba jednou týdně, aby i Martin stíhal své pracovní povinnosti. Seznamuje babičku s denním režimem děťátka, rozbaluje jej z kombinézky, a už šupe do práce. Odpoledne se má pro Filipa stavit Martin, který ho zároveň vezme na kurz výživy. Tomu říkám full service.

[singlepic id=8698 w=615]

Filípkova babička je ráda, že může Kamile pomoci, zároveň ji těší pojit příjemné s užitečným a při vycházkách s kočárkem nechat pořádně proběhnout své psy. Martin využívá volné chvíle, kdy se nemusí starat o malého, a vyráží na hokejový trénink. Jeho spoluhráči jsou z přítomnosti kamery upřímně vytlemení. Režisérka se ptá, zda je někdo z nich také na mateřské, a po kladné odezvě hned klade kontrolní dotaz, kolik stupňů má mít mléko při krmení. “No tak, aby mě nepálilo do prstu,” odvětí rázem jeden ze zkušených otců. Přiznám se, že jsem poprvé rozuměla “aby mě nepálilo do prsu”, což mi připadalo jako řádově lepší anekdota :) Režisérka se dále ptá, nebo spíš ujišťuje, že péče o dítě nějak nesráží mužské sebevědomí, což jednoho z hráčů zlomí v pase a odpoví jen “Tak vo tom je ten pořad, voni rovnaj vole ega borcům na mateřské!” Zkrátka sympatická partička.

Gymnazistka Bára podepsala revers z mostecké nemocnice a vydala se porodit do Ústí nad Labem, kde jí vzhledem ke komplikacím začali lékaři ihned vyvolávat porod. Manžel Míla je samozřejmě s ní a všemožně ji podporuje. Nastávající otec si ústeckou nemocnici moc pochvaluje, prý je to jako jít z ubytovny do pětihvězdičkového hotelu. Lékařka poslouchá srdeční ozvy, které znějí jako dobře rozjetý vlak (což je správně) a Bára statečně odmítá epidurální anestezii. Usmívá se, i když jí tabletka na vyvolání porodu způsobila bolestivé kontrakce.

Lesbička Kristýna si s péči o tříměsíčního Eliáše musí vystačit sama, o jeho otci ani své rodině nechce příliš mluvit. Musím ale říct, že vše zvládá (alespoň podle dojmu z kamery) na výbornou, nestěžuje si na samotu ani nedostatek financí. Její příběhová linka je spíše výpovědí matky samoživitelky než matky lesbičky – sexuální orientace v její story vlastně nehraje žádnou roli, nebo jen mnohem menší než fakt, že je na dítě úplně sama. A ve srovnání s Lucií z první řady si vede skvěle.

Na zeď si věší obraz, který si vyprosila od maminky a který se jí vždycky moc líbil. Společně s velkou plyšovou gorilou impersonuje výjev z obrazu, na němž je matka vedoucí dítě zasněženou krajinou.
[singlepic id=8699 w=615]

Zmiňuje se, že Eliáše trápí už pár dní střevní potíže, kvůli kterým špatně spí, a zabere až na procházce v kočárku. Takže Kristýna v noci nespí a ve dne vozí. V parku si dává sraz se svou kamarádkou, což je podle Kristýny jediná maminka malého dítěte, s níž vyráží občas tlačit kočárky ve dvou. Na “mejdany na hřištích” prý není ani jedna z nich. Podle kamarádky je Kristýna velmi statečná, že se do tohoto “podniku” dala sama bez podpory partnera, protože si nemůže ani odskočit a pořádně se vyspat.

Přesunujeme se do Brna ke Kamilině babičce (té, již jsme poznali v minulém díle), která je bohužel vážně nemocná. Kamila se o svou babičku takřka nepřetržitě stará, aby stará paní nemusela do nemocnice a mohla dožít doma. Na návštěvu přijel i Martin s Filípkem, jehož chtěla jeho prababička vidět. Martin s Filipem zanedlouho odcházejí a pak už jen slyšíme hlas zlomené Kamily, jejíž babička právě odešla na věčnost. I to je bohužel život. Kamila vypráví, že pro ni byla vzorem a že je ráda, že se alespoň dožila svého pravnoučka.

A zatímco v Brně jeden život pohasl, v Ústí nad Labem se druhý dere na svět. Na Báru přicházejí kontrakce a Míla je s ní a dojemně ji utěšuje. Barča tlačí, heká, brečí, a za chvíli už jí porodní asistentka na břicho přikládá malého Jakoubka. Mému manželovi se na televizní obrazovce zdálo trochu tmavé a chvíli jsme si dělali trochu nejapnou legraci, jaká by to teprve byla reality show, kdyby se středoevropskému páru nečekaně narodil černoušek.

[singlepic id=8700 w=615]

Veronika s Martinem se doma sžívají s novým miminkem. Podle Verči malý Tobík nespí úplně ideálně, ale prý se to lepší, jen s Amálkou musejí spát odděleně, protože ji budí. K rodince přijelo několik příbuzných, aby oslavili několik nadcházejících svátků, mezi nimi i Kamilina maminka. Ta se svěří, že úděl, který pro rodinu přišel s Amálkou, byl náročný pro všechny zúčastněné i rodinné vztahy, sama i přes dvacetiletou praxi ve zdravotnictví tak nemocné dítě nikdy neviděla.

[singlepic id=8701 w=615]

Amálčin pradědeček zase vypráví, že svou pravnučku naposledy vyfotil před rokem a půl, kdy ještě vypadala normálně, od té doby není schopen na ni namířit objektiv. Každý se zkrátka vyrovnává se vzniklou situací jinak, ovšem Veroničina maminka i tak říká, že dny, kdy je malá v pořádku, jsou krásné.

Kristýna s Eliášem je kvůli jeho zdravotním potížím hospitalizovaná v nemocnici, malý má prý něco s močovým měchýřem a střevy, a tak se stal špitál nevyhnutelným. Zánět však není naštěstí vážný, a když zaberou antibiotika, Kristýna s malým budou moci už v pondělí opustit nemocnici. Nejlépe se Eliášovi usíná v šátku, takže se Kristýna zručně omotá, udělá pár kroků na chodbě a už vidíme v reálném čase, jak jejímu synkovi padá hlavička. S dobrou tradicí Murphyho zákonů však právě v ten okamžik zazvoní na chodbě zvonek.

[singlepic id=8702 w=615]

Zatímco spící Eliáš dostává kapačku, Kristýna přiznává, že o něj má strach už od narození, ale že nejdůležitější je se ze všecho, s prominutím, neposrat. A o tom to je.

Bára s Mílou mezitím vyrážejí i s kočárkem volit. Později, když už jsou doma, se jich režisérka ptá, kde berou jistotu, že dělají věci dobře, na což oba mladí rodiče reagují zaraženým úsměvem a pak smíchem, že žádnou jistotu nemají. Míla přiznává, že vše dělají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, zároveň práskne na Báru, že si o sobě myslí, že je špatná matka. Míla mezitím malého Jakoubka začíná připravovat na koupání a Bára vypráví, že mu jde péče o malého mnohem lépe než jí, že pro ni byl i několikahodinový pobyt s malým o samotě vyčerpávající. Míla poznamená, že by ho rodičovská bavila, jen nemá ty kozy, jak nezapomene zmínit.

I v Brně teď hraje hlavní roli tatínek. Vidíme Martina, jak s malým Filípkem navštívil zřejmě dříve Kamilou zmíněný kurz výživy, který spočívá v tom, že maminky (a Martin) masírují nahatá miminka. Lektorka kurzu má připomínky k tomu, že Martin dává malému napít vleže a jeho neortodoxní způsob přesouvání miminka na podložce raději nekomentuje. Martin s maminkami předříkávají básničky a do toho s dětmi provádějí obskurní cviky. Už jsem stihla pohrozit manželovi, že když bude zlobit, taky ho na podobný kurz zapíšu.

Zatímco Martin si užívá s malým, Kamila je v plném pracovním zápřahu. Svěřuje se, že měla v plánu kojit šest měsíců, ale vlivem stresu s babičkou začalo mléka ubývat a nemělo správnou barvu, a tak musela malého odstavit. Teď má syna v práci a kolegu posílá, aby ohřál v mikrovlnce mléko na cca 30 stupňů. S něčím takovým bych šéfovou slušně poslala do háje, ale Kamilina tvůrčí skupina zjevně pracuje trošku jinak.

Kamilin tým se shoduje, že je šéfka zpátky, bez ní by se prý skupina rozpustila. Kamila je prý jediná, kdo dokáže své práci věnovat všechen čas včetně toho volného. Doufám, že všichni dostali po natáčení extra prémie! Kamile přichází s malým pomoci její romská kamarádka, se kterou se seznámila při natáčení dokumentu, celá skupina v dobré náladě vtipkuje.

V rodině maminky Veroniky se také práce o domácnost chápe Martin. Nejprve si se svým bratrem vystřihne kytarový duet Slunečního hrobu, poté okoupe novorozeného Tobiáše, rozhodně si dovede představit, že by s ním byl na mateřské. Veronika se na to ale moc netváří, o první měsíce s malým by se prý nepřipravila. Poté Martin zajistí po hygienické stránce Amálku, a nakonec osprchuje i syna Matěje a ještě jde políbit Veroniku.

[singlepic id=8703 w=615]

Bára v Mostě trochu bojuje s přikládáním Jakoubka k prsu, ale po marném boji mu dá lahev. Kojí prý dvakrát až třikrát za noc a dny ubíhají strašně rychle. U dětské lékařky se svěřuje, že má málo mléka, díky dokrmům ale malý přibírá vzorově. Situace ale může být dle lékařky jen přechodná a způsobená stresem doma. Bára prý měla deprese z toho, že nemůže malého pořádně kojit, ale už se trochu uklidnila.

Kristýna v Praze chystá Vánoce, vyráží do nákupního centra nakoupit vánoční výzdobu. Není to zrovna její oblíbené místo ani činnost, ale doma nemá jedinou ozdobičku. Vybírá bílý komplet koulí a přiznává, že Vánoce zrovna nemusí. Je to proto, že nemá ráda, aby jí někdo nakazoval, kdy se má radovat, a obecně konzumní způsob Vánoc. Nikdo ale není v klidu míru, všichni jsou ve spěchu a uklízejí, pak rychle večeře a rozbalování dárků. Ona ale takové svátky rozhodně mít nebude, u nich se uklízet nebude :)

[singlepic id=8704 w=615]

Říkám si, jaká je velká škoda, že seriál bude už brzy končit, zrovna když se začal rozjíždět zajímavým směrem. V první polovině, než se děti narodily, jsme viděli spoustu vaty a výplňového materiálu, a teď, když začíná dokument nabírat na obrátkách, má přijít konec. Ale co naděláme, třeba budou hrdinky narozdíl od maminek z první řady ochotné se o svůj osud podělit i s nějakým odstupem od natáčení dokumentu, rozhodně by mě to zajímalo. A nepíšu to proto, že by mě při příštím nákupu v Kauflandu mohla paní režisérka vzít po hlavě bagetou.

Související články

Bára je matka dřív než maturantka, musela s manželem rychle dospět / idnes.cz

Štědro

Čekám první dítě, a tak se na ně s manželem připravujeme, jak nejlépe dovedeme: sledováním dokumentů o ostatních nastávajících rodičích

Čtyři v tom 3

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Markéta
Reagovat

Ta Kamila, to je fakt síla… Řekla bych, že dítě ani tak moc nechtěla, jako spíše to zapadlo do jejího manažerského životního plánu… Mám z ní pocit, že práce je pro ni nade vše a myslím, že toho jednou bude litovat… Ráda bych se pletla. Jinak Kristýna mně překvapila, zpočátku mi byla dost nesympatická, ale je fakt dobrá.
Rekap opět zde: http://www.cekamerodinu.cz/ctyri-v-tom-ii/ctyri-v-tom-ii-5-dil-jakub

2
Milena
Reagovat

Veronika a její partner jsou úžasní lidé! Je neuvěřitelné, kolik toho zvládnou a vše tak přirozeně a neokázale. Kristýna je taky fajn, má to dost těžké va svém osamění, ale je tak pozitivní.

Reagovat

@Markéta: Nevím, ale Kamila mi přijde čím dál víc v pohodě. Mimčo má zázemí, dva rodiče, chovají se k němu hezky, tak proč by ho měla mít 24h na krku jen ona? Mají dvě hypotéky, není první pracující matka. To má sedět doma a přenášet stres z dluhů na dítě? Možná občas řekne svůj názor tvrději než okolí unese, ale mně připadají jako fajn rodinka.

Bára je s dítětem celý den, ale je chladná, bere ho jako věc, žádná velká citová vazba tam zatím není. I ze štěněte měla snad větší radost než z mimina. Navíc nervně štěká po partnerovi, pak se diví, že nekojí. Tahle holka jen má nějaký problém, volí to nejjednodušší řešení.

4
Bara
Reagovat

Co je jako na Kristyně pozitivního? Vidím jen neurotickou chaotickou holku, která to pravděpodobně vlivem své nefunkční rodiny neměla v dětství moc jednoduchý a teď si to všechno čeho se jí nedostávalo a nedostává chce křečovitě dohnat…

5
Lenka
Reagovat

@Bara:
4
co je to její pozitivní? asi ten obyčejný a normální projev …
v čem je podle tebe neurotická a chaotická?
(zatím jsem viděla pohodovou maminu s pohodovým mimčem, která to všechno zvládá sama, mmch a dobře to zvládá)

6
JanaVoh
Reagovat

Mě dneska vzala Kamila za srdce s rakovinou babičky. Zažila jsem to u své mamky cca před 4 lety a ty scény jsem fakt obrečela.
Jinak se mi hrozně libilo, jak měla prcka u sebe v práci, škoda, že víc firem tohle neumožňuje dalším ženám, které by to určitě využiliy. Něco jako home office je u nás pomalu sprosté slovo.
Jinak co se týká Báry tak se jí nedivím, v 19 mít dítě, tak se taky bojím a jsem nejistá, prostě je mladá, ale nezdá se být nějak extra rozmazlená… Kamarádce nešlo kojit a taky z toho měla šílené trauma.

7
pifpaf
Reagovat

Zajímalo by mě, jaktože Bára v 19 letech je teprve ve 3. ročníku, mě ve třetím ročníku bylo 17 jí 19 a než tu školu ukončí, asi se jí to opět prodlouží tentokrát kvůli dítěti, ale zajímavé že už teď je starší než její spolužačky…

8
Poppy
Reagovat

Minule se mi líbilo, jak Kamila sepsala instrukce při odjezdu a vůbec jsem měla dojem, že do té role matky vplula dobře. Ono je něco jiného, co si myslí člověk před narozením dítěte a pak ta srážka s realitou po narození. Kamila je zřejmě člověk, který, když něco dělá, dělá to naplno. Takže když se teď vrátila do práce, bude to opět její priorita. Má náročné zaměstnání a tak dítě půjde stranou, i když nepochybuju, že má Filípka ráda. Mně osobně nepřijde logické brát si dítě do práce, řekla bych, že je to jen pro efekt. Tatínek Martin je dobrý, jen jsem občas až nadskočila, jestli Filípkovi neupadne hlavička při manipulaci s ním :-)
Bára je prostě nezralá, snad se časem nějak vzpamatuje.
Kristína je mi sympatická, jen si nedovedu představit výchovu chlapce u lesbické maminky. Ale jinak má dobrý přístup k živitu.
Veronika má můj obdiv, kromě toho, že toho má na svých bedrech hodně, vždycky mne uzemní, jak laskavě mluví s Amálkou a vůbec je plná dobrých emocí. Překvapila mne její maminka – myslela jsem, že je to Veroničina sestra – vypadá velice mladě a sympaticky.

9
Lenka
Reagovat

Štědro
doufám, že až se robátko narodí, že u RS a rekapů zůstaneš :-)
díky za pěkný rekap!

10
noja
Reagovat

Pani, co pise rekapy, ma ponekud hokej v tech jmenech…uz po nekolikaty, nevim, no, jak soustredene to sleduje, ale pokud pise rekapy, asi by se to stavat nemelo.

11
noja
Reagovat

A jeste fakt zeru nazory typu jaka je Kamila matka a jestli chtela ebo nechtela dite…kdo jako jste, ze si davate pravo to z par desitek minut v televizi posuzovat?!????

12
Poppy
Reagovat

@noja: Kdyby nechtěla, abychom o tom přemýšleli, neleze do televize.

Přidat komentář