Panáček v reality show

StarDance 2 – Silvestr (31.12.2007)

6. Leden 2008 | napsal(a): | reality show: StarDance

StarDanceII Definitivní tečku za StarDance 2 udělalo předtočené silvestrovské vydání, v kterém se představily čtyři páry z první a čtyři páry z druhé řady. V pořadu chyběli oba vítězové, přesto bylo na co se dívat. Osm párů bez stresu z poroty a hodnocení předvedlo celkově šest tanců. Opět jsme se tedy mohli potěšit z pasa-doble Václava Vydry a Petry Kostovčíkové, z vídeňského valčíku Jolany Voldánové a Honzy Tománka, z rumby Jana Čenského a Terezky Bufkové, z tanga Mahuleny Bočanové a Járy Kuneše, z tance cha-cha Michala Dlouhého a Michaely Gatěkové, z waltzu Moniky Žídkové a Honzy Halíře, z druhé rumby večera v podání Roberta Záruby a Vandy Dětinské a z druhého tanga v podání Lenky Filipové a Michaela Petra. .

Co nám páry předvedly?

První se na tanečním parketu v rytmu pasa-doble ukázali loňští finalisté Václav Vydra a Petra Kostovčíková. Pořad byl bez poroty a na playback, takže sice můj názor není s kým srovnávat, přesto si myslím, že i když šlo čistě jen o zábavu, lze výkon párů posoudit.
Ukázalo se, že ač Václav v některých okamžicích byl hodně atletický, přesto byl o hodně lepší letošního enfant terrible Jiřího Schmitzera. Paso bylo ze stray Václava místy odkrokováno, jeho hlava byla takřka v permanentním předklonu i v místech, kde ji má hrdě nést. Ocenil bych napětí v těle a velmi slušné provedení póz. Má známka za tento tanec by byla 7.

Druzí se na parketu ukázali Jolana Voldánová s Janem Tománkem v rytmu valčíku, ve kterém v první řadě Jolana vynikla, avšak byla to její labutí píseň. Soutěžní páry většinou valčík netrénují a trochu jej podceňují. Dobře zatančený valčík pak bývá na soutěžích k vidění v poměrně skromném počtu. U tohoto valčíku mi vadily především poskoky v úvodu tance, které byly hodně rušivým elementem. Jolana předváděla nedokonalé přísuny a bohužel ani její výraz nepřispěl k lepšímu pocitu. Chyběla radost, která se projevila až v posledním taktu úsměvem. Ocenil bych zařazení figurálních prvků, na které si občas netroufají ani páry třídy M. Rovněž zařazení fleku bylo příjemné, i když aby jej Jolana zvládla, musely být její kroky lehce ošvindlovány cupitáním. Tento tanec si v mých očích vysloužil známku 7.

Rumba v podání Jana Čenského a Terezy Bufkové nebyla tak charismatická jako před rokem. Honza se tentokrát své parterce nevyrovnal poměrně často, ač do hudby, šel až za Terezou. Ocenil bych techniku, která byla na velice slušné úrovni. Pózy stejně jako před rokem byly také vcelku dobré, přesto z tohoto tance netryskala romantika tak jako před rokem. Má známka by byla 7.

Poslední z první řady StarDance udělala Mahulena Bočanová a Jára Kuneš v rytmu tanga. K tomuto vystoupení prakticky není co dodat. Bylo téměř v soutěžním provedení. Jára, ač původem latinář dokázal zvládnout odlišnost ve standardních tancích. Celý tanec byl proveden bez zaváhání, technika na vysoké úrovni, rovněž zařazení prvků z pravého argentinského tanga bylo oživením. Jedna věc by se ale přesto dala páru vytknout. Překvapivě u Járy. Občas si vypomohl levou rukou a „zapumpoval“ do otevření k promenádě. Ale to už je hledání much na výborném výkonu, který si rozhodně zasloužil absolutorium, tedy známku 10.

Účastníky první a druhé řady StarDance rozdělilo vystoupení taneční skupiny Compañia s Edou Zubákem v rytmu flamenca. Zajímavé vystoupení z jiného druhu tance, které určitě nepostrádalo své charisma a které dokázalo diváky nadchnout svým temperamentem.

První z druhé řady StarDance se předvedli medvídci, Michal Dlouhý a Michaela Gatěková. Jejich tancem byla cha-cha. Technika v tomtotanci byla na poměrně slušné úrovni, Míša občas Míšu nestíhal a díky drobnému zaváhání došlo k velkému rozpadu v páru, kdy Míša Míšovi přidupla nohu. tanec byl, jak už jsme si u tohoto páru zvykli odtančen ve vysokém nasazení a má známka za předvedený výkon by byla 8.

Monika Žídková účast v soutěži ukončila po tragické nehodě Honzy Halíře, který se přišel s ostatními pozdravit po skončení finálového večera. Tento pár nám předvedl svůj waltz. Éterická skladba sama nutila k waltzovým vlnám. Pár šel do hudby, ocenil bych zejména Moničino taneční držení. Slabým místem se ukázaly východy do promenád většinou z náběhových obratů, které snad všechny Monika našlapovala na patu – hrubý technický prohřešek. Přesto by si pár u mne vysloužil za celkový dojem, kromě oněch nešťastných nášlapů známku 7.

Předposlední pár večera, druhá rumba, to byl Robert Záruba s Vandou Dětinskou. Technicky byl tanec dobře zvládnutý, většina póz v provedení Roberta byla na velice slušné úrovni. Ocenil bych vyprávěný příběh plný romantiky a emocí. Slabší byla u Roberta práce kyčlí a boků, místy šel lehce za Vandou, přesto celkový dojem z tohoto tance byl lepší než u většiny párů. Má známka by byla 8.

Jako poslední v druhém tangu večera se přišli s druhou řadou StarDance rozloučit Lenka Filipová a Michael Petr. Opět ta špatná skladba tango-netango. Vystoupení tohoto páru bylo vlastně směsí různých tanců, tanga, argentinského tanga, pasa-doble a valčíku. Technika byla vcelku na slušné úrovni a v tomto vystoupení se pár nejvíce vyrovnal s rytmem skladby. Lenka tentokráte tančila uvolněně a stres z jejího ostrého soutěžního vystoupení byl ta tam. Pár by si za tento výkon ode mne vysloužil známku 7.

Celý pořad zakončila taneční kreace skupiny Takt Liberec v choreografii Petra Čadka. Takováto vystoupení obvykle bývají hodně fyzicky náročná, tanečníci a tanečnice věnují nácviku spoustu času a energie, ale výsledný efekt je nakonec rozpačitý. Podobných vystoupení je celá řada a prakticky na každém plese podobné vystoupení naleznete. Toto vystoupení bylo směsicí různých rytmů, z nichž převažoval disco-fox a hip-hop. Samba, která rovněž zazněla byla v provedení vystupujících na hodně špatné technické úrovni. Tímto vystoupením udělala ČT tečku za StarDance 2.

Závěrem k celé druhé řadě

ČT zakoupením licence na tento projekt určitě neprohloupila. Je to snad jediný pořad, který dokáže porazit komerční Novu. Sledovanost StarDance 2 byla sice o něco horší než u první řady, ale to je jev vcelku normální. Co může ČT těšit je fakt, že StarDance 2 si záskalo mezi diváky větší oblibu než první řada Bailanda na Nově.

StarDance 2 bylo svými aktéry víc vyrovnané. Zcela se však vymykal Jiří Schmitzer, pro kterého by snad měla být zřízena zvláštní skupina tanců. Stejně jako před rokem, ani letos se StarDance 2 nevyhly problémy v podobě nuceného ukončení účasti v soutěži. V první řadě se zranil Jára Kuneš, ve druhé z již obehraných příčin nedokončil soutěž Honza Halíř. Doufejme, že pokud se ČT odhodlá ke třetí řadě StarDance, a já nevidím důvod, proč by se neměla odhodlat, tak se již podobné potíže tomuto skvělému pořadu vyhnou.

Porota byla tentokrát o něco přísnější než před rokem. Rozhodně k tomu přispěl svými kontroverzními výroky Richard Hes. Na postu laika v porotě byla Mahulena Bočanová mnohem odbornější než Michael Kocáb. Zdeněk Chlopčík se oproti první řadě více uvolnil a začala se projevovat jeho charakteritická veselá povaha. Tatiana Drexler byla oživením, přesto mi leckdy vadilo, jak je ze všech výkonů nadšená a pak tomu známka neodpovídala.

Výběr skladeb byl hrozný. Existuje nepřeberné množství nádherných a především charakteristických skladeb v daném rytmu. Skladby, které byly občas hrány se zcela vymykaly tanečnímu výkonu a především neodpovídaly jednotlivým tancům. Pokud je pravda, že skladby vybíral pan Kumžák, pak by příště měl raději výběr nechat na tanečnících, kteří sami nejlépe vědí, na co se tancuje.

Česká televize, bohužel, nezvládla a silně zaostala za konkurenční Novou v informacích. Bylo hodně příjemné zařaení videoukázek na internetu, spousta rozhovorů, chaty s vypadnuvšími, ale přesto, že jsem ČT několikrát prosil o doplnění informací o hraných skladbách, tak od čtvrtého večera šla úroveň zveřejněných informací rapidně dolů. Mnohdy byly uváděny skladby, které se vůbec nehrály, ale většinou nebyly názvy skladeb vůbec zveřejněny. Přitom by bývalo stačilo vložit titulek při nástupu tanečního páru na parket, tak, jak to dělala Nova v Bailandu.

Střih kamer je samostatnou kapitolou. Prostřihy na orchestr a zpěváky v průběhu tance, záběry na pozadí tanečnic v latině, detaily tváří při tanci, rychlé střihy a do toho světelné efekty kazily taneční podívanou. Je zvláštní, že ČT umí udělat přenos taneční soutěže a zde jako by se snažila zakrýt některé nedostatky tanečníků.

Moderátorská dvojice v podání Marka Ebena a Terezy Kostkové se výborně doplňuje. Rozhodně je tato dvojice o několik řádu lepší než novácko-bailanďácká. Marek Eben je jedinečný, jeho humor veskrze inteligentní a pokud použije expresívnější slůvko, pak nezní vulgárně. Tereza Kostková Marka doplňuje a proti první řadě se hodně zlepšila. ČT udělala angažováním Marka Ebena terno.

Závěrem patří poděkování všem, kteří se na StarDance 2. podíleli. Účastníkům, kteří několik měsíců poctivě dřeli, kapele i zpěvákům, porotě a především všem těm neviditelným lidičkám, bez kterým by podobná pořad nemohl vzniknout. Já děkuji vám, čtenářům za přízeň, těším se na shledání s vámi u dalšího tanečního pořadu, ať to bude StarDance 3 nebo Bailando 2, či něco nového. Přeji vám všem, aby letošní rok byl pro vás úspěšnější než ten loňský.

Váš StarDancer

Ankety






čtenářů online:


počet přečtení:

StarDance

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!