Panáček v reality show

SuperTelo (Finále)

31. Prosinec 2006 | napsal(a): | reality show: SuperTelo

Slovenská reality show, v níž „nejvíc získá ten, kdo nejvíc ztratí“, dospěla v pátek po více než třech měsících do svého velkého finále, které se vysílalo živě ze studia STV. Naposledy se tak sešli všichni její účastníci, aby se pochlubili, jakých výsledků v průběhu hubnoucí kůry dosáhli. A na jednoho z finálové trojky (ve složení Mirka, Zuzana a Ján) čekala kromě super těla navíc výhra v podobě 1 miliónu Sk.

V první části živého přenosu moderátorka Ivana Malachovská
přivítala všechny vyřazené soutěžící. Každý z nich měl po skončení svého učinkování ve hře ještě po dobu 1 měsíce k dispozici osobního trenéra a dietologa v místě svého bydliště, aby mohl pokračovat v hubnutí. I na ně totiž čekala tento večer odměna. Komu se za celou dobu podaří zhubnout nejvíce ze všech, vyhraje systém domácího kina. Jednotlivé soutěžící nám televize představila přostřednictvím medailónků shrnujícím jejich nejlepší momenty v průběhu hry. Nejdříve se představil Matej, který pořad opustil vůbec jako první, a při vážení ve studiu nasadil hodně vysokou laťku.
Díky individuálnímu tréninku shodil celkem 36 kilo (důležitejší bylo ovšem procentuální vyjádření: 24,83%). Podobně se představili i další účastníci, v závorce je uveden počet shozených kilogramů: Laco (28), Richard (19), Marta (28,5), Štefan (26), Monika (21), Andrea (13), Katka (17,5) a moderátorčin oblíbenec, Paľo (45). Velké překvapení ale připravila „malá“ Monča, která zhubla o 22 kilo na výslednou váhu 59,5 kg, hodně jí to slušelo a divákům se také pochlubila čerstvým piercingem v pupíku.
Jenže pak přišel Mário, kterého takřka nikdo nepoznával. Obarvil si vlasy a tělo si pravidelným cvičením pečlivě vypracoval. Váha ukázala, že z původních 149 shodil 44 kg (29,66%). Vysloužil si za to nejen dlouhotrvající potlesk publika, ale také zmíněné domácí kino. Jenom škoda, že ho taktizování spoluhráčů připravilo o možnost dostat se do finále, měl by v něm velké šance.

Příchod obou trenérů, Zorky Ochodnické a Romana Voláka,
předznamenal závěrečnou část slavnostního večera, souboj tří finalistů. Ještě předtím jsme ale mohli shlédnout reportáže z jejich emotivního návratu domů ke svým rodinám před třemi týdny. Pak už nastoupili na jeviště. Vlastně nenastoupili, ale proskočili skrze papírové plakáty s jejich původní podobou, o to víc byla jejich proměna zřetelná.
Diváci také mohli shlédnout záběry toho, jak pokračovali doma ve cvičení v posledních dnech, což měli komplikované oslavou vánočních svátků, které jsou obvykle ve znamení přejídání. V reportáži tak Zuzka i Mirka přiznaly, jak těžké je sedět u stolu s přáteli a sledovat, jak si ostatní pochutnávali na dobrotách. Jak pevná byla jejich vůle, se ukáže na váze.

Jako první na ni nastoupila Mirka. Z původních 103 kilogramů shodila 26,6 kg (25,83%). Zuzčiným přáním bylo, aby shodila 30 kilo a mohla si tak dát dárek k nastávajícím třicátým narozeninám.
Chvíle napětí… a nemilosrdná váha ukázala, že z původních téměř 107 kilo zhubla o 32 kg (29,99%). Poslední šel na váhu velký favorit, Janko, který k celému hubnutí přistupoval nejzodpovědněji. A váha mu dala za pravdu: navždy sbohem dal svým starým 169,3 kilogramům, nová váha se ustálila na hodnotě 103,7. Rozdíl neuvěřitelných 65,6 kg (38,75%) zajistilo 48-letému Jánu Mäsiarovi jednoznačné vítězství.

Zkrátka ale nepřišly ani poražené finalistky, Mirka dostala od sponzora multifunkční posilovací stroj v ceně 100.000,-, Zuzka stroj za 180.000,- a Janko stroj v luxusní verzi s LCD displejem za čtvrt miliónu! Pak už ale mohl převzít z rukou moderátorky vytoužený šek na 1.000.000 Sk. Rozhodně si ho zasloužil, protože pro to udělal maximum. A tím skončila první řada reality show, v niž vlastně vyhrál každý, kdo se jí zúčastnil.

závěrečné hodnocení

Otázkou ale je, jestli se vůbec dočkáme druhé řady? Zatím to tak nevypadá, slovenská veřejnoprávní televize se rozhodla SuperTelo v programu nahradit zcela jiným typem pořadu. Diváky totiž soutěžení tlouštíků nezaujalo natolik, jak asi vedení televize očekávalo. Z počáteční sledovanosti 490.000 diváků SuperTelo celkem brzo kleslo o 100.000. V pátečním primetime totiž mělo těžkou konkurenci v podobě úspěšné reality show televize JOJ Hviezdy na lade a Markízáckému pořadu o kontroverzním páru z Pereše – Nora a Braňo. Ke konci se sledovanost ustálila na 426.000 věrných divácích, v průměru to znamenalo rating 8,9% veškeré populace.

Čím to bylo způsobeno, když měli k dispozici světově úspěšný formát?
Bohužel STV přišla o svůj kvalitní realizační tým ze SuperStar, který k sobě kompletně přetáhla Markíza pro Let’s Dance. Výroba byla zčásti přenechaná externí firmě, ale celkově to vypadalo, jakoby jim na to dali „malý“ rozpočet. Dekorace ve studiu pro páteční vážení byly dosti nudné, hodně soutěžních úkolů se natáčelo v prostředí jednoho nákupního střediska (bez většího zájmu kolemjdoucích), zcela podceněna byla propagace v médiích.

Výběr soutěžících mohl být trochu rozmanitější, ale naštěstí si i tak divák mohl najít svého oblíbence, kterému pak mohl držet palce (díkybohu za takovou Moniku, Paľa, Rikiho, Mária…). Naprosto nevyužitý zůstal nápad s agentem Stefunem, který měl na lodi soutěžící provokovat svým přejídáním. Až na pár záběrů jsme o něm prakticky nevěděli, ani jsme nezjistili, kolik kilogramů vlastně nakonec přibral (nebo to snad bylo v úterním Magazínu?).

Za největší slabinu byla ve slovenských mediích považovaná osoba moderátorky Ivety Malachovské, která měla být naopak hlavním lákadlem.
Její výkon ale hluboce zaostával za očekáváním. Bylo jí vyčítáno, že ve studiu moderuje nepřirozeně, neumí pracovat s emocemi, soutěž tolik neprožívá a ve svých módních kostýmcích mezi tlouštíky v teplácích vypadá jako pěst na oko. Údajně se dokonce v polovině sezóny uvažovalo o její výměně. Páteční 80 minutový živý přenos bez přestávek ale zvládla obstojně, povedly se jí i vtipné narážky (ale některé vtipy zase vyšly doztracena, protože je publikum ve studiu nepochopilo).

Z pohledu diváka tahle show sice nebyla taková bomba, ale celkem ušla…

související články

SuperTelo (12.díl)
SuperTelo (11.díl)
SuperTelo (10.díl)
SuperTelo (9.díl)
SuperTelo (8.díl)
SuperTelo (7.díl)
SuperTelo (6.díl)
SuperTelo (5.díl)
SuperTelo (4.díl)
SuperTelo (3.díl)
SuperTelo: další televizní boj s nadváhou

SuperTelo

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
Reagovat

Hmm, tak Mario je pro mě vítěz. Jeho porovnání je opravdu neskutečný mazec. Z těch obrázků je to opravdu úplně jiný člověk, alespoň fyzicky. Jinak podobné porovnávací fotky by mohly používat i ve Jste to co jíte, neb ty co tam jsou nyní jsou velmi zmanipulované :)) Každý člověk lze nasnímat huběně i tlustě, aniž by se jeho váha změnila.

2
rockys
Reagovat

Teda TK, seš zahlcenej finálema wid? :)

3
Magda
Reagovat

Díky za souhrn :)
Jo, Janko tam s tím šel a dotáhl to do konce. Nejsympatičtější mi byla Monča a Mirka, i když ta měla ze začátku prostoru opravdu málo.

Mě se soutěž hodně líbila, i když jsem nikdy žádným hubnutím neprošla, přišlo mi to dělané docela profesionálně.

4
caligula
Reagovat

Videl som útržkom pár dielov a zachytil som aj finále. Stále mi bol Mário povedomý, ale nebol som si istý a vo finále som si istý už bol. Poznal som ho osobne z webgame.cz pod prezývkou SAFI.
Vtedy bol ešte možno o niečo chudší a zhovorčivejší.
Dúfam že mu to schudnutie dodá zasa sebavedomie :)

5
AdamPunx
Reagovat

Ahoj sledoval sem všechny dály téhle skvělé soutěže a moc se mi líbila.Nevíte někdo prosím jak se jmenuje a kdo zpívá písničku,která hraje vždy když se vyřazuje ?Je to taková pomalá a moc hezká písnička.Prosím napište mi název na můj email AdamPunxForever@seznam.cz

6
RAINMAN
Reagovat

„Jinak podobné porovnávací fotky by mohly používat i ve Jste to co jíte, neb ty co tam jsou nyní jsou velmi zmanipulované.“

Mně přišlo, že jsou zmanipulované v neprospěch soutěžících, protože někdy se stávalo, že tzv. záběry „PŘED“ v levé půlce obrazovky nebyly tolik zazoomovány jako záběry „PO“, a tím pádem lidi vypadali širší, byť doopravdy zhubli.

7
wtf
Reagovat

jak se mažou tady ty komentáře ?

Přidat komentář