Panáček v reality show

SuperTelo: další televizní boj s nadváhou

16. Říjen 2006 | napsal(a): | reality show: SuperTelo

Už druhé pokračování má za sebou reality show STV SuperTelo, což je slovenská varianta úspěšné americké show The Biggest Loser (od září se v USA vysílá dokonce už třetí řada). Soutěží v ní 14 obézních lidí, kteří se budou pod dohledem kamer po dobu 3 měsíců snažit shodit co nejvíce přebytečných kil. Pouze na jednoho z nich ale kromě „super těla“ čeká ještě odměna ve výši 1 milónu korun.

Z přihlášených 646 odvážlivců bylo nakonec na castingu vybráno 7 mužů a 7 žen. Po celou dobu jejich náročného klání budou naprosto odříznuti od informací z okolního světa, štáb je proto ubytoval na velké lodi na Dunaji (v americké verzi je to obvykle na odlehlém ranči). Ještě před vstupem na palubu jim ale moderátorka Iveta Malachovská naposledy nabídla bohatou hostinu: spoustu pečených kuřat, dortíků, zákusků a dalších „dobrot“. Soutěžící se nenechali dvakrát pobízet (tušili, že takové jídlo teď hodně dlouho neokusí) a pořádně si to užili, někteří si třeba labužnicky namáčeli slané chipsy do čokoládové fontánky (paní doktorku Cajthamlovou by asi při této scéně křísili).

Ale tady legrace končí. Soutěžící jsou zváženi a rozděleni do dvou týmů, červeného a modrého. Červený tým tvoří (v závorce je jejich počáteční váha): Katarína (105 kg), Matej (145), Laco (127), Monika (109), Mário (149), Marta (125) a Richard (187). Do modrých patří Monča (87 kg), Štefan (150), Janko (170), Miroslava (103), Andrea (98), Zuzana (107) a Pavol (193). Dohromady červení vážili na začátku 946,5 a modří 900,7 kilo. To je hodně důležité, protože v počáteční fázi se hodnotí, kolik dokáže shodit celý tým, záleží na spolupráci celého kolektivu.

Každý tým dostal přiděleného osobního trenéra. Červené si vzala na starost Zora Ochodnická, modré zase šestnáctinásobný mistra světa v kickboxu Roman Volák. Oba ale zastávají rozdílné přístupy k dietě. Strava červených bude zaměřená hlavně na bílkoviny a jen minimální množství sacharidů, takže si klidně mohou dát i klobásky a bez obav mohou jíst i po 6.hodině večer. Jediné, co jim Zora nedovolí, jsou žvýkačky (?). To Roman modrým přísun sacharidů neupírá, ale omezuje tuky a přísně hlídá kalorickou hodnotu jídla.

Základem je ale intenzivní cvičení. Soutěžící mají na palubě lodi k dispozici bohatě vybavenou tělocvičnu a trenéři je trápí hned třikrát denně, v 6 hodin ráno, v poledne a večer. Při cvičení jsou navíc pod teplákovkami obaleni igelitem, aby se více potili (a opravdu z nich teklo jako z konve). Pro některé soutěžící je to hotové mučení a trenéři je pěkně prohánějí. Tento dynamický nápor už si ale vyžádal i první obět: Marta si při cvičení poškodila meniskus a čeká ji operace v nemocnici.

Každé úterý čeká na oba týmy nějaká soutěž. Ta první spočívala v tlačení kajaku po souši. V kajaku umístěném na nosiči s kolečkama přitom musel vždy sedět jeden člen týmu a v průběhu trati se měli dvakrát jezdci vystřídat. Mohl to být docela napínavý závod, kdyby ovšem v půlce trati pod tíhou červených neupadlo u vozíku kolečko, a tak bylo vlastně rozhodnuto. Modří se radovali z vítězství, poraženým červeným se k jejich celkové váze přičítá penalizace 2,5 kg. Aby teď tento handicap rychle srovnali, musí o to víc cvičit.

V pátek pak vrcholí celé jejich snažení, oba týmy nastupují v bratislavském televizním studiu před obávanou váhu. Výsledky po prvním týdnu však mnohé překvapí. Soutěžící většinou zhubli o 7 kilo, největší přeborníci dokonce o 13,9 kg! Nejdůležitější je ovšem celkový součet družstev. Modří dokázali shodit 60,7 kilo, červení 63,5 kilo. Rozhoduje ale procentuální poměr a podle něj byli o chloupek lepší modří (-6,74%, červení měli -6,71%). Červení tak ze svého středu musí nominovat někoho na vyřazení (diváci do této reality show nezasahují). V klidu mohla být pouze Katarína, která mezi červenými dosáhla nejlepšího výsledku, proto měla imunitu. Nakonec to odnesl 25-letý Matej, jehož kolegové kritizovali za jeho laxní přístup ke cvičení (a Monika také za jeho nedostatečnou hygienu). Kmenová rada tlouštíků rozhodla a Matejova louče, pardon lednička pohasla.

Co nás čeká příště? Dočkáme se už také tzv. Pokušení, kdy moderátorka kalorickýma dobrůtkama pokouší pevnou vůli soutěžících výměnou za nějakou odměnu?

SuperTelo

Diskuze k článku

Počet komentářů: 2
1
ajda
Reagovat

Bezva zábava!

2
AdamPunx
Reagovat

Ahoj sledoval sem všechny dály téhle skvělé soutěže a moc se mi líbila.Nevíte někdo prosím jak se jmenuje a kdo zpívá písničku,která hraje vždy když se vyřazuje ?Je to taková pomalá a moc hezká písnička.Prosím napište mi název na můj email AdamPunxForever@seznam.cz

Přidat komentář